Name server outsource kérdések

Helló mindenki!

Az egyik helyen ahol dolgozgatok van két elavult, nem frissített és egyéb problémákkal küzdő name server. Van rajta kb 50-60 zona információ, külön subneten vannak, nagyjából üzemelnek, de most itt a választás, vagy felújítjuk őket vagy megy külsős céghez. Én az utóbbit preferálnám, mivel jóval olcsóbb megoldás.

A felmerülő probléma az, hogy ha valahol bevásárolunk egy NS bérletet, átmozgatjuk a zona információkat és egyszerűen a mostani szerverek helyett a szolgáltató IP címét adom meg, fog-e működni? Tehát ha eddig ns1.cég.com-on volt zona infó és mostantól az ns1.nsbérlet.com-ra kerül, és az ns1.cég.com IP címének az ns1.nsbérlet.com címét adom meg, ok lesz-e?

Erre azért lenne szükség, mivelhogy a domain nevek regisztrációs adatai jellemzően az ügyfeleknél van, tehát nem kívánjuk körbe telefonálni őket, hogy állítsátok át a domainhez tartozó name server nevét.

Kicsit triviális a kérdés, azt gondolom, hogy ennek működnie kell, de ha van valaki aki ebben meg tud erősíteni, azt örömmel venném.

Továbbá keresek olyan nemzetközi, megbízható szolgáltatót, ahol lehetne ~100 domain névre szóló name server bérlést rendelni és valamilyen módon (pl XML fájl vagy bármi) lehetne tömegével importálni/exportálni a zona információkat.

Hozzászólások

Ezeket nezelodnem:

opendns
no-ip
dyndns

Ez alapvetoen mukodik igy, a dolgot az bonyolitja, ha a cég.com ns-e is az ns1.cég.com saját maga aldomainja, akkor a regisztratornal is ujra kell meg frissiteni ezt a zonat a glue rekord miatt.

Általában felesleges bármiféle importot csinálni. Átadod nekik a zónák listáját meg az egyik NS-ed IP címét, és azon meg felveszed slave-ként a kinti szerver(eke)t. Amint felkonfigják a zónákat, azonnal lekérdezik a te szerveredről az összes cuccot. Ha minden csodálatos (az új NS-ek ugyanazt adják vissza amit a régiek), akkor át lehet írni a zóna NS rekordjait majd lehet írni a regisztrátor(ok)nak, hogy na, most aztán izibe' írják át a TLD alatt a glue rekordot is. Ezt regisztrátortól függően három óra és három hét között van mire megtörténik. Aztán persze még meg kell várni, míg mindenhol tutira frissül a megváltozott zónainfó. Ez ízléstől függően egy hét vagy egy év is lehet, hogy ki mennyit vár mielőtt lekaszálja a régi szervereket.

Persze a régi szervereket nem muszáj elhantolni, az egyiket meg lehet tartani master-nek és az új, fizetett szerverek csak slave-ként működnének, így rém könnyen lehet a zónákat módosítani. Amúgy meg egy laptopon elmehet a master. Vagy bármin.

Ja igen, anno én a google-hoz költöztettem pár zónát.

Hmmm remélem azért 1 év nem telik el, mert ha jól értem, akkor valaki az ns.cég.com-hoz fordulna pl egy aldomain kérdéssel és mi elmozgatjuk az IP címét, akkor előfordulhat hogy egy lassan frissülő névkiszolgálóval beszélget és nem találja meg. Bár addig meg akár üzemelhet is a régi kiszolgáló.