Átköltöztem

 ( andrasf | 2011. március 17., csütörtök - 0:40 )

A munkahelyemen lett asztali gépem, ezen kívül egy bivalyerős "közös" gép is került idehaza, így a saját gépemen végre nem kell a dependency hell-lel foglalkoznom (ld. Photoshop, CorelDRAW, Ableton, Reason, Office, stb). Mióta rendes munkaidőben csinálom azt amit korábban hobbiként, egy kicsit meguntam a monitorokat. De jön már a Kindle 3 ;)

Szóval mivel a régi vinyó furcsa dolgokat produkált néha (olvashatatlan fájl, sérült exe, lemez leáll majd felpörög, smart szerint tökéletes) így új vincsim is lett, tehát adattologatás nélkül kezdhettem rendszert telepíteni. Nem is gondolná az ember hogy milyen nehéz 500 GB adatot backupolni. Egyszerűen nincs hova. Ráadásul ha élesben használt adatok vannak rajta, akkor nincs mikor. Az elsőként kiválasztott 1 TB-s notebook HDD másfélszer olyan vastag volt, mint lennie kéne, és nem fért bele a gépembe. Így lett belőle egy 750 GB-os. A számítástechnika fejlődése pedig kellemes dolog. Például a laptop vincsit gond nélkül bele tudtam tenni az asztali gépbe. Éljen.

A gépemre Debian 6 került. Bemutatkozásképpen volt pár csúnya fagyása, olyankor, amikor már el volt sötétülve a képernyő. Ez egy kicsit elborzasztott. De elhatároztam, hogy nem fogok a tökéletességre törekedni. Sajnos vagy egy olyan gyanúm, hogy maximalista vagyok, pl. zavar ha nem kerek számok a partícióméretek... de most csakazértse. Egyéként is máshogy számol a HDD gyártó, a telepítő, a partícionáló, meg én.

Mivel talán az volna a Linux egyik jó tulajdonsága, hogy lehet fúrni-faragni, el is kezdtem farigcsálni. Kb. 120 MB swap-ot kapott, gondoltam hátha ez lesz a gondja, sysrescuecd-ről bootoltam, és ha a RAM kétszeresét nem is, de a másfélszeresét megkapta végül (4 GB RAM-ra tehát 6 GB swap, ezt sajnos kényszerűen kerekre csináltam, 1024-gyel számoltam). Kíváncsi leszek, hogy változik-e valami, apropó a dmesg kimenetét sose tudtam értelmezni, felőlem az NVidia driver is lehet, vagy bármi.

A sysrescue cd-vel sokat küzdöttem, mivel simán elindítottam, és képtelen voltam rájönni, hogy a GRUB helyreállításához vezető első lépést, a chroot parancsot miért nem tudom végrehajtani. Minden baja volt a zsh-val, a bash-sel, mindennel. De aztán rájöttem hogy van neki 64 bites módja is.

Éjszaka hagyom másolni a gépet, kíváncsi vagyok reggel élni fog-e még.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Vinyó fel-le pörgés volt nekem is a "szerverbe" a gond. Végül kiderült, hogy a vinyó tápcsati volt sz*r. Szóval nézd meg, hátha jó még az a vinyó, csak amikor elkezdene áramot felvenni nincs honnan és leáll.

pch
--
http://www.buster.hu "A" számlázó
--

Kidobni nem szándékozom, de előtte kb. 1 évig nem csinált ilyet, aztán 2 hónapig ezt csinálta, később aztán megint mintha nem csinálta volna. Egyébként laptopról van szó, így nem igazán van cserélhető kábel.

Adatvesztésem nem volt, de addig jár a korsó a kútra...