Szódagépre olcsóbb alternatíva létezik-e?

Fórumok

Van ez a konyhapultra tehető szódagép, amivel kb 7 decis műanyag palackokat lehet feltölteni CO2-dal. Vettem egy ilyen Sodastreamet magunknak. Szerettem használni, de véletlenül eltörtük.

Az előnye az, hogy nem keletkezik annyi műanyag palack, viszont hátránya, hogy majdnem ugyanolyan drága, mintha palackos buborékos vizet vennénk. (Nehéz pontosan kiszámolni, de a gyártótól a gázhoz adott becslés alapján is drága, akkor képzelem a való élet számai milyenek lehetnek.) Ezért most a törött gép helyett alternatívát keresnék. Nem lehet ezt véletlenül olcsóbb kivitelben kapni? Van valakinek tapasztalata vele?

Hozzászólások

Hagyományos szifonos szódásüveg nem létezik már?

Van pár gyártó. habszifonunk van, annak a patronjára azt mondja a gyártó, hogy tegyük a fémhulladékba, nem töltik újra. Szóval ez is csak félig környezetkímélő. Ugyanott tudnék szódaszifont is venni, ha jól emlékszem, ott volt. De gondolom a patronnal ugyanez lenne, és így az sem lenne olcsó kicsit sem.

Őszintén szólva ezen most nagyon meglepődtem, tényleg 100 Ft felett van a patron ára:

https://szifonbolt.hu/index.php/szodaszifon

Nincs esetleg szikvizes a környéken, ahol lehet cserélni az üveget?

Első melóhelyemen egy 50 literes balont cserélgettem az átfúrt szaratov hűtőben. :)

Nekem is van szódagépem, meguntuk a ásványvizezést, átálltunk forrásvízre. Én ragaszkodom a szódához, ezért szereztem. Már érdeklődtem a patron utántöltéséről, de nehezen megoldható. Állítólag nálunk csak egyféle szén-dioxid minőség kapható, tehát ugyanezt használják a védőgázas hegesztéshez is. Palackból palackba átfejteni pedig nem egyszerű, mert magától nem megy át csak egy kis része, tehát motoros átfejtővel lehet csak megcsinálni.
Esetleg készíteni egy saját töltőt, ami mondjuk egy nagyobb palackkal működik, csak túlnyomás leeresztő kell hozzá. Szerintem egy natúr ásványvizes palackot is meg lehetne így tölteni, használni egy darabig, aztán időként cserélni.

--
Dell Latitude 5480, Arch Linux & Xfce

Próbálj körbenézni a környéken, hogy merre van szódás, minden más opció vagy drágább vagy még drágább.

Ha nagyfogyasztó vagy, akkor lehet kapni pult alá építhető szódagépet, 200-250 ezerről kezdődnek. :)

--
https://iotguru.live

Nyilván sok év alatt, de nem feltétlen kell mindent megtérülésben számolni.

Szerintem egy csomó költség nincs beleszámolva abba, hogy nem csővezetéken át jön a víz pár kilométert, hanem eldobható műanyag palackban hozzák jó esetben az ország másik végéről és jó esetben a szelektíven gyűjtött palack is csak az ország másik végére megy újrahasznosításra, nem külföldre vagy újrahasznosítás nélkül a földbe vagy a vizekbe.

--
https://iotguru.live

Mi a szikvíztől rendeltünk most próbára szódát.
Egyszeri alkalommal ki kellett pengetni ~7k-t, ezért kaptunk 12*1.3L-es töltött szódásüveget, és fel is hozták a sokadik emeletre.

A következő töltés ~1.2k körül van, bár most pontosan nem rémlik. Lehet hogy nem a legolcsóbb választás, de nekünk több szempontból is megfelel.

Korábban szódásszifonoztunk mi is, de amikor egyszer használatossá tették (???) a patront, akkor szépen leépítettük ezen igényünket :)

udv
letix
-----------------------------------------
Linux parancsok, kezdőknek

Vehetsz 2 vagy 5 kg-os co2 palackot is hegesztestechnikai boltban. Mi akvariumhoz használjuk. A kis akvariumosok utanamentek, hogy a kis szodagepetek 250 grammos palackja átalakítható hegesztős reduktorhoz. Gondolom visszafelé is megoldható megfelelő atalakitokkal. Ezek élelmiszer-ipari co2 palackok. Elég gazdaságos :)

Egyébként lehetne ütni a nagy bevásárlóközpontokat, hogy saját márkás bubis ásványvíz helyett/mellett foglalkozhatnának szódával is.

--
https://iotguru.live

Cégnél 1.5 m magas vízautomata van. Megkapja a városi vezetékes vizet, amit aktívszén (+ talán egyéb) szűrőn átengedi. Van hideg, meleg víz kifolyó nyílása és középen szóda. Ehhez előtáraz 2dl vizet egy kis tartályba, ráengedi a benne lévő 2kg-os co2 palackból a gázt, aztán már megy is a pohárba a buborékos víz.
A gépet lehet bérelni és megvásárolni.
Miután megvetted, szerintem filléres tétel az üzemeltetése.
Ilyesmire gondolok: https://www.vizbolt.hu/WD-2202-Co2-szensavas-halozati-vizadagolo-berend…
Van ez bonyolultabb technikával is: http://www.clearwater.hu/wp-content/uploads/2014/07/szuro.jpg
Iyen szűrőket évente érdemes cserélni, 10.000 ft nagyságrend (jó helyen 1 szűrő 1500 ft és a csere nem egy bonyolult dolog)

Ha csak a saját pénztárcádat nézed, valóban. Sokan eddig látnak. Ha azt nézzük, hogy a legjobb ha valamit le sem kell gyártani (1.5 literenként PET palackot), akkor máshogy billen a mérleg nyelve.
És nem beszéltünk arról, hogy a PET palackot neked fel is kell cígelni a lakásba és ne említsük azt, hogy valakinek a kedvenc boltodba el is kell juttatni.

Az anyagias megfontolást úgy értem, hogy legyen a lehető legolcsóbb, de mindenképpen PET palack nélkül újrahasznosított CO2 palackkal szeretném megoldani az otthoni szódakészítést.

A szikvizes megoldás sem túl szimpi, mert ugyan PET palack nincs, viszont a vizet kell kocsiztatni drágán és sok munkával, ami jön a csapból is. Nekem nincs bajom a csapvízzel ugyanis.

Nyilván a CO2 palackot is cserélni kell, de sokkal kisebb a CO2 footprintje, mint ha magát a vizet is cipelnénk. Akár 10-esével is vihetném, vagy elég akkor vinnem, amikor amúgy is arra járnék.

Itt mindenki számolhat és úgy érdemes beruházni az eszközökre. Hosszútávon biztos megérné legalább egy 5kg-os palack használata, plusz az egyéb kiegészítők (reduktor és csatlakozófelület a palackhoz). Nekem is szimpatikusabb lenne egy 1,5l-es PET palack töltése, elhasználódás után egyszerűbb a cseréje. De egy ilyen beruházás min. 35-40e Ft (palack legalább 20e Ft, reduktor a legegyszerűbb is 10e Ft, plusz egy 1,5l-es fej, csövek). Az utántöltés kb. 5e Ft, ebből 500l víz jön ki. Ez legalább a 10-szerese a mostaninak, amiből 2700-2800 Ft között van az 50-60l víz. Nekem egy mostani palack kb. 20-25 napi adag, tehát a számítás szerint egy év alatt ugyanott vagyok az 5kg-os palackkal, mint most és cserélni sem kellene csak olyan 9-10 havonta.
Lehet osztani szorozni, köszönöm a témaindítást és a kommenteket, elgondolkodtató és tanulságos volt.

--
Dell Latitude 5480, Arch Linux & Xfce

Családi házam van, nem kell sehová felcipelni, mert a földszinten van a hűtő és úgyis autóval megyek bevásárolni.
És elmondom neked miért bukott meg minden olyan irányzat, ahol az egyén fölé helyeztek valamit (lásd kommunizmus), mert az egyén önző. Az emberek 99%-a sosem fog olyan megoldást választani, ami számára nem kifizetődő, de valami "magasztos" célt szolgál. A gazdagok közül is csak pár százalék hóbortja, hogy nem 100%-ban a profitra megy, a szegények ráadásul a CAPEX-nél sosem látnak tovább, így még csak elgondolkodni sem fognak rajta.

Ha valami ilyenre kell rávenni az egyéneket, azt csak kényszerítéssel lehet, lásd környezetvédelmi törvények. De az ilyen törvényeket is emberek hozzák, akik szintén csak a saját céljaikat nézik. Ezért szükséges valakinek mindenképpen pénzt termelni belőle, hogy visszacsurgasson. Lásd az elektromos autókat és az állandóan szigorodó normákat, valamint a városból való kitiltásokat. Milyen jó a környezetnek, igaz? És még mennyivel jobb az autógyártóknak :) Egyszerűen nem lehet olyan környezetvédelmi intézkedést mondani, ami mögött nem áll valamilyen tőkés lobbi, ami abból profitál. Ajánlom figyelmedbe ezt a filmet: The Distinguished Gentleman

A szodasok mai napig toltik a nagy szodas ballonokat (a sorhoz hasonlo szelepes femhordo, csak hosszukasabb) kocsmak szamara, ahol nagy a fogyasztas. Ilyen lancba talan be lehet lakossagi fogyasztokent is szallni. A gond inkabb az, hogy egy ilyen hordot illik egy heten belul elfogyasztani kulonben tul sokaig pang benne a viz, es az megerzodik az izen. A friss bontasu csapolt sor is finomabb mint a regota megkezdett hordos.

Igen, teljesen jól működik. Sajnos szifonos 10kg-s co2 palackot nem találtam, ezert fejjel lefele kell lennie a töltésnél a palacknak, de ehhez csináltam egy kis állványt.
a process kb így néz ki,
- fel-1 napig az üres palackot a fagyasztóba teszem
- töltés kb fel-1 perc alatt
- profit:)

ez a szódastream olyan hogy petpalackba csinál bubis vizet? szeirntem az fakeszóda. én a LISS szifonokat töltök széndioxid palackról, ergó real szódát kapok, ami igazán 5-6-7 óra "érés" után lesz jó, használat előtt még rányomok egykis co2-t és kiválló a fröccshöz. 

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

http://dev2.hu/gumiszoba/szifon.jpg

szerzel/veszel egy olyan palackot, amit a linde visszavált. Ehhez sok sikert. Ha mázlis vagy, sikerül hamar olcson... vagy bérelsz... :)

keresel a közeledben visszaváltót, vagy magad viszed, ilyent kérsz: https://www.lindegas.hu/shop/hu/hu-ig/biogon-c-palack (bármilyen palackot beváltanak bármire, tehát nem szükséges biogon palackot venned...)

veszel élelmiszeripari co2-reduktort, vagy újan 30e ftért, vagy ha van kocsmáros ismerősöd kérd meg hogy a szervizesét kérdezze már meg... én tizenezerért vettem tőle használtan....

veszel pneumatika csövet igény szerinti hosszban.

fogod a szifonfejet, és elviszed egy esztergályoshoz, hogy esztergáljon rá hollandert. withworth menet a fémes végű fej, a műa újat nem tudom.

~15000 ft (volt annó nekem) 20 kg co2. ami azt jelenti 1 g CO2  0.75 Ft. belemegy egy szifonba (2 l) kb 8-10 g. 6-8 Ft  És ez szóda lesz. nem pancs. el lehet gondolkodni, hogy a szódaszteam megérie...

ennyi.

nekem két éve ez a technika van, mióta megszunt a visszaválthatós patron, ahogy nézem, kb örökre elég a CO2. jó hír, hogy nem romlik meg...

szerk:

ja a költségek:

palack: 10.000

csere: 15.000

reduktor: 12.000

pneumatika cső: loptam

hollander: 1 kocka sör , 5000-6000 ft.

Örökre jó

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Esetleg nézz körbe hogy a környékeden van-e szódavíz/szikvíz árusítás, visszaváltható műanyag palackban adják. Kicsit retro. Ha sokat isztok, egyszerre sokat kell venni.

Az üvegbúra alatti létezésnek meg az a hátránya hogy az immunrendszered egy lyukas zoknit se ér és a következő vírusra majd extrém autoimmun reakcióval válaszol ami rövid időn belül kínhalálhoz vezet.

Ja bocs, pont ez történik egy csomó emberrel. :)

Egy ismerősöm vett x db új műanyag szifont a helyi szódástól, felmatricáztatta és megbeszélte vele, hogy neki mindig csak a sajátját töltse és csak azt vigye neki vissza - természetesen másnak ne is adja ki azokat. Így mindig a saját szifonjait kapja vissza. Ha valóban fertőtlenítik a palackokat és a rendszert is, akkor remélhetőleg a töltőcsonk se kerül kapcsolatba fertőtlenítés nélkül a sajátjával olyan szifon után, amiből előtte valaki csonkról ivott, vagy éppen azok a bizonyos útszéli leánykák mosakodtak. (OMG... én még mindig inkább otthon gyártanám.)