ARM-os Mac Mini M1 alternativat keresek (Linux) - letezik ilyen?

Keresek egy olyan ARM-os, Linuxot bootolni kepes mini-szamitogepet, amin vannak a kovetkezok:

  • Legalabb ket USB-C (vagy Thunderbolt3/Thunderbolt4/USB4) port
  • Legalabb az egyik USB-C port tudjon DisplayPortkent is mukodni (eggyel kevesebb kabel, mert aramot is tud adni nehany kisebb monitornak)
  • Az aramellatas USB-C-n tortenjen
  • Legalabb 4GB RAM
  • Normalis SSD a hazban/hazba beszerelheto (mindegy, hogy SATA vagy NVMe), ne 16GB-os meg 64GB-os SD kartyakkal kelljen rajta bohockodni
  • Ethernet port
  • Lehetoseg szerint ne legyen kijelzoje es akkumulatora, de ha csak laptopban van ilyen, talan lenyelem
  • Elerheto, nem 3-6 honapot kell ra varni, meg kethetente ranezni, hogy meg mindig out of stock-e (Pinebook Pro)
  • Legyen hozza mindenhez Linuxos driver es egy elerheto leiras legalabb egy ismertebb Linux distrora (ArchLinux ARM es Void Linux ARM mar ismertebbnek szamit)
  • X11-et tudja a GPU driver kiszamolni

Letezik ilyen? Ha letezik: buy link?

Gyakori kerdesek:

"Intel Atom jo lesz?"

Nem. ARM kell.

"Intel i3/i5/i7/i9 jo lesz?"

Nem. ARM kell.

"Sajat tapja van, jo lesz?"

Nem. USB-C-s kell.

"Raspberry Pi miert nem jo?"

Kicsi a teljesitmeny es keves a RAM.

"Banana Pi miert nem jo?"

Mert ott is kicsi a teljesitmeny es keves a RAM.

"Linux X11 helyett Android jo lesz?"

Nem.

"Pinebook Pro jo lesz?"

Jo lenne, de honapok ota out of stock. Figyelem. Meg az SD kartya + hordozhatosag miatt nem a legtokeletesebb.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 02. 28., v – 14:07

Full disclosure: Én is szeretnék ilyet.

De a megadott spec szerintem nem stimmel az M1 alternatíva címmel pláne ha a Pinebook Pro szerinted elfogadható.

Mert arra a rövid válasz, hogy nincs. Ha nem "nagyon sárgább, nagyon savanyúbb" dolgot akarsz, akkor talán a Qualcomm következő generációs SoC-ja egy szinten lesz az M1 / M1X-szel: https://www.notebookcheck.net/Leaked-Qualcomm-Snapdragon-SC8280-chipset…

Persze ebből gép ősz előtt nem lesz, és a Linux támogatás is sajnos minimum kérdéses (az előd 8cx-hez tudtommal máig nincs normális Linux BSP nyilvánosan). Első körben szerintem tuti laptop formában lesz, esetleg developer boardot lehet majd szerezni belőle, ez a Qualcomm-tól is függ, hogy hova akarja pozícionálni.

Ez a Pinebook Pro inkább egy rossz vicc kategória a 2 db A72-es maggal, meg a 4GB RAM-mal. A OnePlus 3-omban több RAM van. Ez közelebb áll egy RPi 4-hez mint egy M1-hez.

Nem a CPU a szuk keresztemtszetem. Torrent es fajlszerverkent kell, meg ne szaggason rajta egy KDE. Arra a Pinebook CPU-ja eleg, ha GPU gyorsitott a desktop. (M1-nek ugye meg nincs Linuxos GPU 3D drivere)

RPi 4-gyel az a bajom ugye, hogy nem megy az USB-C-s displayport. Meg az, hogy nekem kell dobozba raknom.

Oke, akkor:

Sokminden masra is kell, de egyik sem bonyolultabb szamitasi igenyu a "torrent es fajlszerver" resznel. Okkal nem opcio a Mac Mini, pedig arra az lenne.

Rosszul szemleltettem, de a bottleneck nalam nem a CPU lesz. A 4GB RAM viszont kell, leginkabb mert emu+VM-et is "proof of elindulas" szintjen akarnek vele csinalni.

Habár az USB-C-ről való táplálás kritériumon elvérzik, de pl. Honeycomb LX2K mini ITX munkaállomás alaplap, aztán olyan PCIe kártyákkal adod hozzá a további vágyott funkciókat és kimeneteket, amelyekhez van Linuxos driver.

 

https://shop.solid-run.com/product-category/iot-industrial-soms-coms/nx…

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=HoneyComb-LX2K-Sep-…

https://developer.solid-run.com/knowledge-base/honeycomb-lx2k/

Csak halkan, a Raspberry Pi 4 ből van 8G RAM verzió.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

USB-C-s aram es USB-C-s DisplayPort megy rajta?

Igen, mindkettő. (Szerk.: a DisplayPort-ot valószínűleg összekevertem a HDMI-vel, ld. fentebbi hozzászólásokat is; bocsánat.)

A telepítés (stock fedora) alatt HDMI-s asztali monitorral használtam, telepítés óta azonban "fejetlenül" fut a gép (soros + ethernet). A fő diszk egy külső SSD.

Az előző (eredetileg rack-mount) aarch64 gép már elviselhetetlenül zúgott, és a 8GB-os RPi4 Model B bizonyult az egyetlen szóba jövő céges aarch64 "személyi munkaállomásnak".

Kolléga tanácsára innen rendeltem, és valóban gond nélkül (és hamar!) meg is jött: https://shop.pimoroni.com/products/raspberry-pi-4?variant=31856486416467

Az alapgépen kívül még egy 6-7 elemű lista volt az Amazonról (hivatalos tápegység, rétegekből épített műanyag ház hűtőbordákkal és aktív hűtővel, USB3-as külső SSD, HDMI kábel, USB/soros csatoló, jumper kábelek az USB/soros csatoló és a GPIO tüskék közé, 16GB-s SD kártya, ...)

SD kártya: Linux nem látja, de csak akkor számít, ha firmware-t akarnál frissíteni. Én a legelején megformáztam, és felmásoltam rá, amit kellett, egy másik gépen, azóta pedig nem vettem ki a foglalatból.

Az RPi4 teljesítményéről annyit mondanék, hogy az 5 éves céges Thinkpad W541 -- amelyhez saját döntésből ragaszkodom -- lényegesen gyorsabb nála. Az RPi4 nálam abszolút nem hobbiból van, hanem mert a munkámhoz időnként kell, és akkor azonnal hozzá akarok férni, meglévő, telepített környezettel. A hordozhatóság nálam nem volt szempont, csak az, hogy ne halljam, amikor be van kapcsolva. A célnak megfelel, izgalomba nem hoz; akkor kapcsolom be, amikor konkrét feladat van vele.

Szerkesztve: 2021. 03. 01., h – 10:51

Armbianos srácok (is) szoktak reszelgetni androidos TV boxokat. Pld H96 MAX. Az armbian ubuntu vagy debian alapú, akár 5.x kernellel, sokan használják Nano/Orange/Banana Pi-hez.

https://www.armbian.com/download/

Hardware:

Jellemzően Allwinner, Amilogic vagy Rockchip 4 magos ARM CPU van bennük, 1-1.2 GHz-en. GPU-val, jellemzően 1-2 de akár 10 magos GPU, pld Mali GPU.

1/2/4 GB RAM, hozzá 8/16/32 GB belső eMMC tárhely szokott lenni. MicroSD kártyáról/USB pendriveról tud linuxot bootolni, aztán be lehet migrálni eMMC-re a linuxot és onnan bootolni.

Ezek jellemzően apró tenyérnyi dobozok, körben hdmi, USB2 v 3, microSD olvasó, audio kimenet, 100 vagy 1000-es ethernet, néha spdif, távirányítóval. Bluetooth/wifi. Jellemzően adapterrel megy az áramellátás, de talán van USB-C csatlakozós is.

Árban a Raspberry alatt van, egy H96 Max kb 7-9e Ft, ez kb a 2 GB Ram 16 GB eMMC kombó. Vagy árban megegyezik a raspberry 4-el de cserébe van benne eMMC tárhely és a dobozolása is megoldott. Azért is hackelik ezeket az androidos dobozokat, mert nagyjából anyagárban kaphatóak, senki nem akar 100 dodó felett kiadni egy csupasz SBC-re, ha van 25 USD-ért is, dobozolva.

Az alábbi linken megy éppen az XFCE.

https://forum.armbian.com/topic/17041-t95rpro

TV dobozos szekció: https://forum.armbian.com/clubs/1-tv-boxes/

Szerk, célgépekre mutató linkek kivéve!

Lelkes vagyok egyelőre, nemrég sikerült Orange Pi Zero-ra NetBSD 9.1-et raknom, minden megy vele szépen.

Fizetett hirdetés!

sudo mount -o ro /hup.hu

Inkább flame :)

Ugyanis a címben feltett kérdésre az egyetlen korrekt válasz a: "nyilván nincs, nem létezik".

Arra várhatunk, hogy a Binux közösség összehozzon valami használható hardware-t. Addigis marad az um. "túlárazott" (lol) Mac hardware, mint valami normális, modern igényeknek megfelelő platform.

Addig nem fogok fél lábon állni, míg a Linugz közösség kiizzad valami hasonlót magából...

Egyebkent lent megszuletett a megoldas (Roc-rk3399-pc).

Pont azt tudja, ami nekem kell.

Engem inkabb az lepett meg, hogy miert ilyen ritka az USB-C PowerDelivery, az USB-C DisplayPort es a legalabb 2 USB-C port egyuttallasa. A legtobb (beleertve a Pi 4-et es raepulo eszkozoket is) itt verzett el.

Az Apple-t sokszor az a vad eri, hogy nem szereti a legacy szabvanyokat.

Nos, ezekre a Linuxos indie hardware-ekre meg ra lehet mondani, hogy nem szeretik az uj szabvanyokat.

Most néztem az OneNotebook A1-et. Tudom, nem ARM. De elgondolkodtató. Lesz most egy munkám, ahhoz pont jó lesz.

> Sol omnibus lucet.

Jelenleg ez szerintem ön....

Egy fasza kis i3 tuti megoldja a gondot, lesz rá szoftveres támogatás a következő 10 évben, stb, stb.

En egy Delock 62988-as adaptert (https://www.delock.com/produkt/62988/merkmale.html) hasznalok legnagyobb megelegedesemre. Csak egy kabel jon ki a monitor mogul a laptophoz...

Van valami kis veszteseg az eszkozon. Amikor tolteni kell a gepet, akkor kisse melegszik. Utana mar csak langyos.

Neked valoszinuleg nem pont ez a tipus kell. Ha hajlando vahu ilyen kulso eszkozokkel legozni, akkor nezz korbe naluk, hatha van valami ertelmes.

Ez a roc-rk (fenti link) ugy tunik mindennek megfelel, amit keresek. Koszi szepen.

Az also linken levonek sajat trafoja van, nem USB-C, de legalabb azon is megy az USB-C display port + power delivery (viszont csak egy port ban).

Szerintem a topik megoldasa a felso link lesz. Koszi.

Usb3-on át az uas módban elég jól szoktak menni a sata ssd-k, csak erre képes és az eszköz kernelében megfelelő driverrel rendelkező usb-sata chipsetes átalakító kell.
A pi4 és talán más eszköz még bootolni is tud uas lemezről. De ha minden kötél szakad lehet úgy is, hogy a boot partició van sd/emmc-n és uas diszken a rendszer.

"X11-et tudja a GPU driver kiszamolni" - ezt nem tudja a legtöbb sbc, ha arra gondolsz hogy hw specifikus driverrel gyorsított x11 legyen. Esetleg valamelyik nvidia board vagy valami samsung. Csak sokszor board specifikus mókolt, régebbi kerneleket használ a legtöbb sbc. Bár még az is lehet, hogy az rk3399 -hez már patkoltak össze gpu drivert.

https://i1.wp.com/libre.computer/wp-content/uploads/2018/06/storage_emu…
A GPIO felirat fölött a deszkán a jobb alsó sarokban van egy fekvő téglalap alakú hely két csavarhellyel, ott van egy függőlegesen álló csatlakozó, abba kell dugni az eMMC modult.

Itt látszik egy eMMC modul, második képen a csatlakozója. https://botland.store/odroid-memory/9883-32gb-emmc-module-c2-linux.html

Ha jól emlékszem hdparm-mal ilyen 2-300 MB/s sebességű a cucc.