nan blogja

Google Launches IBM Power Systems as a Cloud Service

Ilyeneket írnak mint:

"The service is aimed at legacy enterprise workloads. Google is the second major cloud provider to offer the option besides IBM."

vagy ilyet:

"Google Cloud Platform announced this week that it has partnered with IBM and is now offering "Power Systems as a service" on its cloud. Google said that with the service, users can run their Power-based workloads on GCP no matter whether they're using AIX, IBM i, or Linux on IBM Power operating systems."

Azért egy 20+ fejlesztési évvel rendelkező alkalmazást megnézném ahogy a felhőbe integrálják...

 

https://www.datacenterknowledge.com/google-alphabet/google-launches-ibm-power-systems-cloud-service

"Az IBM Power útját követheti az AMD"

Miből lesz a cserebogár...? :)

"Az tervezőcég akár az SMT-re előszeretettel építő IBM mintáját is követheti. A Nagy Kék processzorkínálatában az SMT4 mellett az SMT8 is elérhető, vagyis egyetlen mag akár nyolc végrehajtószálon is dolgozhat párhuzamosan. A tizenkét magos POWER9 SO (Scale-Out) modellek például SMT8-at alkalmaznak, melynek hála 96 szálon futhat a végrehajtás. Ezt a megoldást elsősorban PowerVM ökoszisztémájához ajánlja az IBM, a cég szerint ugyanis saját hypervisoruk gyengébb szálakkal is optimálisan működik. A 24 magos POWER9 SU (Scale-Up) variáns SMT4-et támogat, azaz egyetlen mag négy szálon számolhat, ami végeredményben ugyancsak 96 szálat eredményez. Az IBM szerint utóbbi olyan linuxos munkafolyamatokhoz lehet jó választás, amelyeknél jellemzően erősebb végrehajtószálakra van szükség.

IBM Power 9 AIO (Advanced IO)

" A GlobalFoundries 14 nm-es LPP node-ján készülő lapka 728 mm²-es kiterjedésű, 8 milliárd tranzisztorból áll, és 24 processzormagot rejt, amin magonként négy szál futhat, mindezt pedig kiegészíti a 120 MB-os L3 eDRAM cache, valamint a maximum 48 darab PCI Express 4.0-s sáv."

- új generációs NVLINK támogatás
- OpenCAPI 4.0
- OMI (Open Memory Interface)

és az olvasnivaló:

https://prohardver.hu/hir/ibm_power9_aio_io_kepesseg_omi.html
https://www.servethehome.com/ibm-power9-advanced-io-at-hot-chips-31/
https://www.golem.de/news/power9-aio-ibms-prozessor-omi-schafft-650-gby…
https://www.theregister.co.uk/2019/08/20/ibm_intel_hot_chips/
https://www.computerbase.de/2019-08/hot-chips-2019-ibm-intel-cerebras/

Ma 30 éves az AS/400 :)

Ma van pont harminc éve hogy 1988 június 21-én az IBM megjelentette az AS/400 gépet és a hozzá tartozó operációs rendszert.

Boldog 30. Születésnapot AS/400!!!

https://www.ibm.com/it-infrastructure/us-en/resources/power/ibm-i-anniv…

http://www.rpgpgm.com/2018/06/30th-anniversary-of-as400-launch.html

https://youtu.be/c5xT8OP4mDY

https://www.helpsystems.com/resources/on-demand-webinars/ibm-i-its-not-…

IBM Power 9 szerver dizájner

Else hiszem hogy a féltve őrzött, nehezen megközelíthető NAGYKÉK ilyen oldalt publikált.
Különböző feladatokhoz lehet gépet konfigurálni. Jó lenne ilyen Mainframe-ből is.
De ha már ez van akkor megnéztem mi is ez.

http://power-systems-server-designer.mybluemix.net/it-infrastructure/po…

Érdekes megközelítés hogy mire akarom használni a vasat és ajánlanak egyet.

Application-ready configurations:
- MongoDB: The most popular NoSQL database that specializes in rapid extensibility and efficient horizontal scaling
- EnterpriseDB: Open source PostgreSQL enabled enterprise-ready security, and performance
- Neo4J: Most popular open source graph database for rapid discovery of data relationships
- Kinetica: GPU-accelerated in-memory database for predictive insights

Új IBM Mainframe - ZR1

EL sem hiszem hogy az IBM beáll a sorba és 19 colos szekrényekbe is gyártja a Mainframe-ket 24 col mellett.

Mindenhol nyomják most a Mainfraime-eken a LinuxONE-t a z/OS mellett. Azért kíváncsi vagyok hogy vajon mikor fognak átírni egy 50 éves tranzakciós programot mondjuk Linux alatti valamilyen újabb nyelvre amikor az így is milliárdokat fial évente.
Arra is kíváncsi lennék hogy mekkora különbség van mondjuk a zLinux és a LinuxONE között.

Az cikk vége tetszik:
"Az IBM egy ideje küzd azzal, hogy hogyan pozicionálja a mainframe-et - a nemzetközi sajtó ugyanis hajlamos elavult technológiaként aposztrofálni azt, ami nagyjából annyira helytálló, mint a Windowst vagy a macOS-t évtizedes megoldásként jellemezni. A mainframe ma is gyors ütemben fejlődik, az újabb és újabb generációk szoftveresen és hardveresen is jelentős előrelépéseket szoktak képviselni. Ezt az IBM használati adatokkal szokta alátámasztani, ilyet a friss közlemény is tartalmaz: a cég adatai szerint a bankkártyás tranzakciók 87 százalékát mainframe-ek dolgozzák fel, évente mintegy 8 ezer milliárd (billió) dollár értékben, csak ATM-eknél évente 29 milliárd tranzakciót. A pénzügy mellett a légitársaságok is mainframe-ekre támaszkodnak, a foglalási és egyéb rendszerek nagy része hagyományosan ilyen gépeken fut - tavaly 4 milliárd utazást dolgoztak fel a cég gépei."

Konnektorba Dugható Napelem Rendszer

Mit találtam a neten a minap: KONNEKTORBA DUGHATÓ NAPELEM RENDSZER!!

Prológus:
Már régóta szemezgetek a napelemekkel. Sajna a házam még nincs olyan korszerű szinten hogy ne kelljen mondjuk a tetőhöz vagy a szigeteléshez hozzányúlni a következő 35-40 évben. :)
Egy ~15000Ft havi áramszámlát kiváltó, ~3.5kW-os napelem rendszer, kb. mindennel együtt 1.6-2 millió Ft-ba kerül. Engedélyeztetés?!#&?$ ELMŰ-nek vissza táplálás?!#&!!? Havi helyett éves elszámolás??#&@? Mikor fog PAKS2 miatt megszívatni a kormány különadóval??!!?!#&$!? Eléggé macera... Ne is beszéljünk a különféle megtérülési számításokról. Inverter élettartamokról.. Inverter élettartam biztosításról...

IBM POWER processzorok költöznek a Google adatközpontjába

Három év tesztelés után végre nyilatkoznak. 2016-ban amikor elkezdték az OpenPOWER-t kicsit szkeptikus voltam. Bár a teljesítmény akkor is lenyomta a Xeonokat, de az ára is meg volt. Viszont mindenképpen pozitívum a memória sávszélesség amiben az Intel nagyon elmaradt. 2017-ben amikor az IBM elkezdte minden országból összevadászni a storage-os embereit érződött hogy lesz valami. Most végre megtették a bejelentést.

Kíváncsi vagyok hogy a kitűzött 20%-os részesedést az 5000 dollárnál drágább linux-os rendszerekben elérik-e, ha igen mikorra.

https://www.hwsw.hu/hirek/58597/ibm-power-power9-zaius-openpower-google…

IBM Power Development Cloud

Get no-charge remote access to IBM Power Systems for Development, Porting and Functional testing

Az IBM végre észbe kapott.
Igényelhetsz Power alapú gépet ingyenesen a felhőbe Ubuntu, RedHat vagy Suse linux-val. Hardcore emberek probálkozhatnak az IBM I I/OS-el is TN5250-es emuláción keresztül vagy AIX-al, de ahhoz a regisztrációban kell cégnevet és adószámot is megadni.
Egy-két nap és elkészítik a virtuális gépedet amit VPN-en keresztül teljes root joggal zargathatsz.
Az 'Intel haldoklása' idején mindenképpen jövőbe mutató hogy ki lehet próbálni a POWER8-at rendszergazda és fejlesztői szemmel is.