Új IBM Mainframe - ZR1

 ( nan | 2018. április 12., csütörtök - 9:09 )

EL sem hiszem hogy az IBM beáll a sorba és 19 colos szekrényekbe is gyártja a Mainframe-ket 24 col mellett.

Mindenhol nyomják most a Mainfraime-eken a LinuxONE-t a z/OS mellett. Azért kíváncsi vagyok hogy vajon mikor fognak átírni egy 50 éves tranzakciós programot mondjuk Linux alatti valamilyen újabb nyelvre amikor az így is milliárdokat fial évente.
Arra is kíváncsi lennék hogy mekkora különbség van mondjuk a zLinux és a LinuxONE között.

Az cikk vége tetszik:
"Az IBM egy ideje küzd azzal, hogy hogyan pozicionálja a mainframe-et - a nemzetközi sajtó ugyanis hajlamos elavult technológiaként aposztrofálni azt, ami nagyjából annyira helytálló, mint a Windowst vagy a macOS-t évtizedes megoldásként jellemezni. A mainframe ma is gyors ütemben fejlődik, az újabb és újabb generációk szoftveresen és hardveresen is jelentős előrelépéseket szoktak képviselni. Ezt az IBM használati adatokkal szokta alátámasztani, ilyet a friss közlemény is tartalmaz: a cég adatai szerint a bankkártyás tranzakciók 87 százalékát mainframe-ek dolgozzák fel, évente mintegy 8 ezer milliárd (billió) dollár értékben, csak ATM-eknél évente 29 milliárd tranzakciót. A pénzügy mellett a légitársaságok is mainframe-ekre támaszkodnak, a foglalási és egyéb rendszerek nagy része hagyományosan ilyen gépeken fut - tavaly 4 milliárd utazást dolgoztak fel a cég gépei."

https://www.hwsw.hu/hirek/58664/ibm-z14-bebi-mainframe-szabvany-titkositas.html

Hmmm. Kicsit utánna olvastam ennek a zLinux-nak. Egesz szép wikipédia oldala van.

https://en.wikipedia.org/wiki/Linux_on_z_Systems

Megint kicsit utána olvastam. Akkor a zLinux most ugyan az mint a LinuxONE? Vagy nem?

https://www.ibm.com/developerworks/linux/linux390/index.html

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

ezt, hogy a "mainframe elavult", valószínűleg az IBM versenytársai terjesztik, amit aztán a jóképességű sajtómunkások átvesznek tőlük

Gyakorati tapasztalat alapjan allitod az ellenkezojet?

elso melohelyemen egy 360-as klonon dolgoztam..256KByte-os ferritgyurus memoriaval..cobol programok, assembly betetekkel.
szegenyke annyira oreg volt mar, hogy a karbantartoknak hetente kellett vegig menni a kozponti egyseg paneljain es radirral az erintkezoit letisztogatni. de igy olyan volt mint a villam..

R22?

nem..ICL system450

De ugye nem Csepelen? :)
Igaz, az 4-52 volt... röhej, operátorként azon dolgoztam a legtöbbet, de csak a hardver képe és az utólag illesztett videoton monitor van előttem, a konzol parancsok, nyomógombok már rég elfelejtődtek. :(

Kis nosztalgia: http://primo.homeserver.hu/doc/magazin/szamitastechnika/primo_tervezese.pdf - az első lap második fele :)

nem..ez a rozsadombon volt..
dolgoztam egy nagyon rovid ideig csepelen is, de az egy ESZR gep volt, amin eppen ennek az ICLnek az emulacioja futott.

ahh szamitastechika c. folyoirat..evekig vettem..neha meg talalok 1-1 peldanyt amikor gyujtosnak valo papirt keresek a faskamraban. :D

:) Janus rendszer... :)
Küldtem privátot, ha...

aham..valasz ment.

igen, tenyleg remlik ez a janus nev..