( Raynes | 2021. 09. 06., h – 06:02 )

Szerkesztve: 2021. 09. 06., h – 06:25

Most tudtam meg, hogy sok használható proci már Win10 alatt sem volt támogatott: Core2, Core i 4. genig nem támogatottak. Elvileg, mert igazából ez nincs kényszerítve, települ, működik a Win10, update is működik, akár egy s775-ös P4-en is a 32 bites, de hivatalosan nincs támogatva. Míg Win11 alatt kényszerítve lesz, mert nem lehet upgrade-elni nem támogatott procinál. Tiszta telepítést lehet rajtuk csinálni, de akkor a MS meg az update-et fogja letiltani, hogy ezt ellehetetlenítse.

Az egészben az a gáz, hogy az egész mondvacsinált. Ugyanis a MS által árusított Surface2, amiben 7. gen mobil Core i HQ van, meg 7. gen Core i X, és 7. gen Xeon W procik, azok támogatottak, de a velük architekturálisan azonos 6-7. gen Core i3-i7 meg nem. Ahogy a Zen és Zen+ Ryzenek között sincs nagy különbség, kb. azonos architektúra, de az előbbiek nem támogatottak. Mert, kapaszkodjatok meg, crashel rajtuk a Win11 a MS blogja szerint. Ez milyen gáz már, nem tudnak stabil OS-t írni, és ez a régi procik hibája, hogy régiek. Simán elmegy meme-nek.

Közben még az is kiderült, hogy Intel Mac-ek sem támogatottak, azok se, amelyekben a proci önmagában támogatott lenne az fTPM miatt, de az Apple nem támogatja hardver-firmware szinten ezt a protokollt, így bukta rajtuk a Win11. Ahogy pl. az is most tisztázódott, hogy a Ryzen 2200G, 2400G se támogatott, hiába Ryzen 2xxx, de csak Zen, és nem Zen+, pedig ezek 4 magos, játékoknál is érdemben használható GPU-s (ez fontos érv a mostani GPU-hiánykor) 14 nm-es (amit az Intel a mai napig nem nagyon tud meghaladni), 2018-as procik. Persze, ezeket elvileg olcsón lehetne upgrade-elni, az AM4 foglalat sok mindennel kompatbilis, pl. egy relatíve olcsó Zen+ procival, mint a Ryzen 2600-as, de ahhoz viszont dedikált GPU is kell, ami meg most nem jelentéktelen anyagi tétel. Meg az elvi kérdés része, nem az anyagiak, hogy ha az én gépemre kéne Windows11, mert mondjuk valami Win only workflow-ba lennék beszorulva, de a hardverem nem támogatná (ezek egyik se igaz, de most tegyük fel), akkor se upgrade-elnék, akkor se, ha anyagilag nem lenne fájó, már csak azért se, hogy hülyének ne nézzenek.

Illetve egy másik Darwin-díjas alkotás a MS-tól erre a hétre. Erről meg az jut eszembe, hogy a MS-os reklámszervereket valaki szét DoS-olhatná, illetve a fake telemetriát poén lenne implementálni más OS-ek alá, és botnetként, vagy Seti-módjára a gépek milliói küldözgetné a fake telemetriaadatokat a MS szerverekre, nem is kéne DoS, hanem csak annyi random adatszemetet tömni a statisztikai mintáikba, hogy az egész használhatatlan legyen. Ezt is nem is lenne nehéz implementálni, elég lenne egy csomaganalizáló progival megnézni, hogy a Win10 milyen MS-os szerverek felé küldözgeti az adatokat, és milyen formátumban, akár még script formájában is elmenne.