( Raynes | 2018. 01. 04., cs – 16:52 )

Ez az utolsó válaszom neked itt. Folytathatjuk, de akkor nyiss neki egy külön témát bloat-e a Linux címmel. Ez itt egy sokkal komolyabb, több embert érintő téma, amit nem kéne Winpisti, éljen az XP, használjunk P3-at, antibloatware kreténségekkel összefosni, mert be fognak rágni és igazuk lesz. A külön topikban vissza tudnánk térni a Radeon X1250-es linuxos driver-re is, hogy teszteld egy kicsit megfelelő driver alatt azt a turionos csodát, mielőtt elkezdünk százalékokról meg másodpercekről vitatkozni.

Az informatikában mindennek ára van. Nincs abszolút jó és rossz megoldás, minden előnyökkel, hátrányokkal jön, azokat kell úgy kiegyensúlyozni, hogy a te felhasználásaidhoz minél megfelelőbb legyen. Te, az XP-vel ezt az egyensúlyt még régi gépen sem fogod megtalálni, mert túl nagy árat fizetsz, hogy nem rendesen támogatott (itt nem feltétlen MS patcheket értek csak, hanem böngészőtámogatottságot, stb.-t is), elavult rendszert használsz. Árat az én is fizetek, hogy pl. ez-az kicsit lassabban indul, de összességében sokkal kisebbet, mert nem csak támogatott szoftvert használok, de olyanokat, amik előrébb vannak feature-ben, sőt, néha sebességben is akár (nem indulási időt értek ez alatt feltétlenül), ezért írtam, hogy sok ponton visszanyerem azt a kis töltési időt (kapásból a bootidőm 4 mp., ami XP alatt egyenesen lehetetlen lenne SSD-vel is). Vagy új lehetőségeket nyit előttem, mert tudok olyan dolgokat futtatni, ami nálad XP alatt már esetleg nem futnak egyáltalán.

Továbbá kevered a dolgokat. A LibreOffice, GIMP, tényleg bloat, de kibírja az ember azt a kicsi töltési időt egyszer, csak cold startnál van, és ez nem jelenti azt, hogy a felület lagolna vagy akadozna. És itt most tényleg csak egy kevés töltési időről van szó, nálam konzumer, olcsó, SATA2, SATA3 SSD-vel ősrégi, használt, olcsó üzleti laptopokon 2-3 mp. között van a nevezett szoftverek cold startja. Ennyitől senkinek az élete nem dől dugába, hogy ne tudná kivárni. A Double Commandernél az a hosszú töltési idő a Qt5-ös verzió bugja, mióta áttértem Openboxra és Gtk-ra, azóta jóval 1 mp alatt van a DC indulási ideje, lényegében azonnal indul, igaz megmaradt egy másik bugja, amivel továbbra sem vagyok kibékülve. A Firefox meg azonos gépen Linux alatt gyorsabban indul, mint Windowson, legalábbis nekem ez a tapasztalatom. Az a baj, hogy nem látsz túl az indulási időkön, és a task managerben látott CPU%-okon, az csak a nagyobb képnek egy egész kicsi mozaikja, főleg ilyen nagyságrendű eltéréseknél.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum