( persicsb | 2012. 11. 08., cs – 16:24 )

"egy kezemen meg tudnám számolni, hány nyílt/open_source programot mernék jó szívvel ajánlani másoknak."
Tehat elismered, hogy a bazar modon fejlesztett open-source szoftverek nagyreszt valojaban semmit nem ernek.
"Konkrét példa: a német fejlesztőnek valamiért úgy tetszett, hogy az SNMP trap paramétereit egy nem-szabványos DHCP opcióban fogja átadni a kütyüknek."
Akkor ez nem egy igenyes szoftver.
"Ez nekem, mint fejlesztőnek, nem okozott semmifajta lelki törést. "
Te egy fejleszto vagy, aki ezzel dolgozik. Azonban, ha veletlenul hozzaillesztik ezt az eszkozt valamilyen meglevo, sokmillios szoftverhez, ami nem tud vele mit kezdeni, akkor bizony kiderul, hogy ez a szoftver nem er semmit.
Mi van akkor, ha egy masik szoftver UGYANAZT a nem szabvanyos DHCP-opciot valami masra hasznalja? Akkor abba a szoftverkornyezetbe ez a szoftver nem csak nem integralhato, hanem ha hasznalnak, akkor hibat okozna.
"Sőt, egy mereven szabványkövető kód is lehet taknyolás."
Ez igy van, a kodminoseg, meg a szoftver funkcionalis minosege kozott nem sok osszefugges van. A kodminoseg megint mas kerdes. Azert irsz jo minosegu kodot, hogy mas fejleszto is konnyen tudja javitani, modositani, tovabbfejlesztni a kododat. Mert a kodot embereknek irod, emberek fogjak olvasni. A compiler szamara mindegy, hogy _i43 vagy countOfRows a valtozo neve.

"A baj akkor van, ha a szoftver gyártója azt ígéri (nem "kitűzi célul", vagy "törekszik arra"), hogy betartja az XY szabványt, de mégsem teszi, és valaki ezt komolyan veszi, esetleg kára származik belőle. Gyakran ki is zárják a licencben a felelősségvállalást."
Na, akkor most baj vagy nem baj a nem szabvanyos DHCP-opcio hasznalata?

Pont ez a lenyeg: mivel teljesen absztrakt a szakmank, mi mondjuk meg, hogy egy adott bitsorozatnak (tkp egy adott elektromagneses jelsorozatnak) mi a jelentese. Es ha a fejlesztok nem egyeznek meg abban, hogy na mostantol az XYZ bitmintanak a jelentese ez es ez, akkor hatalmas kaosz lesz.

Gondolj bele, mi lenne, ha meg mindig nem letezne IEEE-754-es szabvany a lebegopontos szamok bitmintainak szabvanyositasara, es mindenki szamara mast jelentene az, hogy duplapontossag?

Regen, az elso szamitogepek idejen igy volt, ott meg egy gepi szo merete sem volt egyseges. Volt is nagy kaosz. Ma mar termeszetes, hogy a 8bit = 1byte az alapja mindennek, regen ez egyaltalan nem volt termeszetes.

Vagy nem letezne a TCP/IP. Aki nem ugyanazt erti az IP header bitmintajan, mint a szabvany, az nem tud csatlakozni az Internetre.