"Viszlát, home office, üdv, AI!"

Viszlát, home office, üdv, AI!

A KPMG 2024-es CEO Outlook kutatásában a világ legjelentősebb piacain több mint 1300, legalább 500 millió amerikai dollár éves árbevétellel rendelkező vállalat vezérigazgatóját kérdezte arról, hogy hogyan látják a következő három évben vállalatuk üzleti és gazdasági kilátásait és az ezeket meghatározó trendeket.

[...]

AI

[...]

a vállalatvezetők 64 százaléka az AI-t idén a legfontosabb beruházásként jelölte meg.

[...]

Home Office

[...]

A cégvezetők prognózisa szerint folyamatosan csökken majd az otthonról dolgozók aránya. A megkérdezettek 83 százaléka úgy véli, hogy a következő három éven belül a munkavállalók teljes mértékben visszatérnek az irodába, 87 százalékuk szerint ezt érdekes feladatokkal, fizetésemeléssel vagy előléptetéssel tudják majd elérni.

[...]

Hozzászólások

Yet another hate topic.

Aláírás _Franko_ miatt törölve. 
Jákub egy .
neut @

Szerkesztve: 2024. 10. 18., p – 13:19

"87 százalékuk szerint ezt érdekes feladatokkal, fizetésemeléssel vagy előléptetéssel tudják majd elérni"

Hogyne XD
Uhh derég' vigyorogtam ilyen idétlenül

Vortex Rikers NC114-85EKLS

A kutatás azt állítja, hogy minél idősebb egy-egy cégvezető, annál inkább priorizálja az irodai munkavégzést: a 49 alatti igazgatók 75 százaléka szerint szorul vissza a home office, míg a 60 fölöttieknél már a 83 százalékuk biztos ebben. Jellemző, hogy a férfi vezetők jelentősen nagyobb arányban tartják helyesnek és elvárhatónak az irodai munkához való visszatérést, mint a női igazgatók. 

Minél idősebb annál hülyébb. Begyepesedett gondolkodás.  

Kíváncsi lennék mi lehetett a tényleges kérdés. Az, hogy heti öt napot bent lesznek e az emberek az irodában három éven belül? És 83% úgy gondolja, hogy igen? Miközben a következő kérdésnél meg munkaerőhiánytól tartanak, mert sok ember fog kiesni a nyugdíj miatt. Ez gondolom csak jelentős bevándorlással érhető el :D

Szerkesztve: 2024. 10. 18., p – 19:16

Be kene vezetni a cegel szamara a kornyezetvedelmi adot, aminek resze, hogy az olyan munkakorben dolgozo munkaero hany szazalekat utaztatjak napi rendszeresseggel, akik tavolrol is tudnanak dolgozni joval kisebb szendioxid labnyonmal.

Egybol az lenne a ceges mantra, hogy a HO -ban latjak a jovot... :-)

Nem értem... 2024 ben már nem a hatékonyságnak és az idejében elvégzett projecteknek kéne adnia a mérőszámot? Annyira bele kell hogy számítson a munkavégzés helye?? Ha pl egy könyvelő idejében leadja a cég havi bevallási papírjait, elintézte a számlákat etc...akkor miert varjak el, h meg bent is üljön? Ha raer, felsepertetik vele az irodat, vagy mi??!

De igen, de azt nehéz mérni. Azt könnyebb, hogy bent van-e a dolgozó 8 óra 30 percet, vagy nincs... Meg az is hozzájön, hogy a covid előtt sok irodabérletet kötöttek fix méretre, havi súlyos milliókért, és nehéz azt megmagyarázni a vezetőségnek, hogy miért konganak ezek az ürességtől, ha olyan sokat fizetnek érte. Területet visszaadni meg nehéz, mert ezeket a bérleteket 5-10 éves periódusokra kötik, amíg az nem telik le, addig nem lehet csökkenteni a bérlet méretét (vagy lehet, de sokkal nem lesz alacsonyabb a bérleti díj).

Oké, de akkor külön iroda is legyen, hogy ne kelljen két-három meetinget hallgatnom(*).

Igen, a régi munkahelyen elkezdtek lefoglalható meetingszobákat kialakítani, de annyi nem volt, hogy mindig jusson mindenkinek. Most meg csak reménykedhetünk, hogy azok, akik egy irodában/szobában vannak, nem egyszerre meetingelnek.

 

*) Legyen bent mindenki! Oké, én szívesen utazom idegen országokba, de nem mindenki ilyen.

Ja, ez a hatékonyság dolog vmiért csak most fáj ennyire, az összes többi ezt megelőző faszságokban, pl iroda helyett cubicle helyett karám helyett hotdesk, a keringőzzél meeting room után, mert nincs elég, a random itsec policy miatt nem elérhető toolok, meg torkos kényelmetlen munkakörnyezet, meg lokalban sok munkaóráért karban tartott eszközök (persze open sourceból kéne ) vmi saas helyett, a random tanácsadó után bevezetett épp aktuális random munkaszervezés... szóval  ezeknél hiába mondta a paraszt, hogy hát a hatékonyság ezt meg fogja sinínyleni, akkor nem számított. Most, hogy a paraszt nem csak szopna vele, most valamiért számít....

Ezeket még fejeld meg azzal, hogy a csapatodból te vagy egyedül Magyarországon, van még egy arc Angliában, de a managered meg a többiek már Amerikában vannak. Én csak azért járok be, hogy más csapatokkal ebédeljek meg kávézzak néha, hogy ne legyek mindig egyedül otthon. :D

Ja, kb én is azért. Mondjuk nekem nincsenek most külföldön kollégáim, csak otthon, de ja. Van, egy-egy mikor azért megyek be, mert effektív tényleg jobb személyesen, akkor bejön kolléga is, meg van olyan, akivel hát, mondjuk hogy egy csapatban dolgozom, de speciel velük ülünk a szobában kussban, és csináljuk a dolgunk :D Beszélgetni másokkal szoktam :D

> hogy ugat a kutya, sír a gyerek, megy a tv, megy a szagelszívó.
Az irodában több kutya van, mint a társasházban ahol élünk. (Az irodában hangosabbak.)
Sírnak a kollégák, pletykálnak, odajönnek az asztalomhoz, leszólítanak a sloziban. Ehhez képest egy bömbölő gyerek áldás.
Megy az ipari fűtés, hűtés, ajtócsapkodás, millió notifinci mindenféle kütyükön.
A szagelszívóra a város zaját ajánlom: Utóbbi rosszabb, nyitott ablak mellett.

A főni(TM) faktort nem is merem ideírni. Te is rácsörikézel a csicskáidra?

echo crash > /dev/kmem

Ehhez képest egy bömbölő gyerek áldás.

Ezt az egyet nem hiszem el. Otthon még so-so, mert 3-4 szobára vannak tőlem, de COVID alatt volt olyan kolléga, akinek hónapokig nem értettem egy szavát sem, mert üvöltött a gyerek másfél méterre tőle. (Persze ő volt a legelső, aki megkezdte önszorgalomból a heti 5 nap RTO-t, ahogy csak lehetett :))

Dunno. A bömbölő gyerkőcöt le lehet tenni a másik szobában, ajtó rácsuk. Ez amúgy is max. az óvodáig játszik, onnantól esetleg kehesség idején. A zajongó, hangosan fontoskodó kollégákat meg nem lehet arrébb rugdosni.
Otthon általában/átlagban csöndesebb (imho).

echo crash > /dev/kmem

Ha engem hívnak melóban, kb. a mellettem ülő 3 ordibáló indiaitól telefonban alig hallanak, menekülni kell valami csendesebb szegletébe az emeletnek. Otthon meg csend van.

Utálom is az irodát (emiatt is) mint a szart. Most azt találták ki az elmebeteg fasiszták fent, h. januártól minden dolgozónak legyártják majd a havi bejárási statisztikáját személyreszabottan, bemószerolva a főnökénél aki nem mászik be hetente legalább háromszor. Erre volt energia, idő, pénz.

 Most azt találták ki az elmebeteg fasiszták fent, h. januártól minden dolgozónak legyártják majd a havi bejárási statisztikáját személyreszabottan, bemószerolva a főnökénél aki nem mászik be hetente legalább háromszor. Erre volt energia, idő, pénz.

Akkor itt az ideje másik gályát keresni.

Aláírás _Franko_ miatt törölve. 
Jákub egy .
neut @

Sokadik kommentedet olvasva tényleg tömény jó szándékból mondom: Ha eddig nem kerestél aktívan új munkahelyet akkor mindenképp kezdj el. Ahol ennyire nem a hasznos munkaerő hanem a munkavállaló szopatása a prio előbb vagy utóbb úgy ki fog égetni hogy levegőt venni sem lesz kedved.

Volt melóhelyemről azt hallottam, hogy kb igen. Központilag megkapták az ukászt. Kaptak talán fél év laufot, aztán nyasgem. Kolléga mosolya nem volt őszinte, a nagy bejelentős meeting után még délután kapott 3-4 felmondást, hogy akkor basszátok meg, nyilván nem a legtufábbaktól, és nyilván ez nem az összes. Persze szállítani, azt kell, az az ő felelőssége :)

Nálunk volt ilyen, de az erősen szélsőséges eset volt. Havi átlagban 40%-ot kellett az irodában tölteni (azaz kb. heti két nap, de persze lehet egyenlőtlenül, viszont heti egy nap mindenképpen). Na a srác olyanok szerint, akik gyakorlatilag mindig bent voltak, fél év alatt ha kétszer benn volt. Persze úgy rögzítette a napokat, mintha az előírás szerint bejárt volna heti kétszer. Talán még ez is elment volna, de mivel nem Budapesten lakott, a munkábajárási támogatást ezekre a napokra felvette. Aztán egyszer összefésülték a nyilvántartást a belépőkártya-használati adatokkal (a társcégtől mások is trükköztek, emiatt volt rá szükség, de így ő is beleesett), és kijött az eltérés.

Úgyhogy a vége közös megegyezéssel távozás lett. Igazából senki sem sírt utána, nem a legélesebb kés volt a fiókban :)

Lesznek, de nem biztos hogy az építőiparra fogadnék

https://www.reuters.com/technology/3d-printing-reaches-new-heights-with…

Igaz, ez az amerikaiaknak pont nem felel meg, mert azt az alapanyagot, amit ők szoktak használni a hurrikánoknak kitett területen (OSB lap) még nem tudnak 3D nyomtatni...

Nem az a kérdés, hogy állnak-e mellette, hanem hogy mennyien. Illetve az hogy "állnak". Mindenfajta fejlődés erről szól.

A "falnyomtatást" önmagában én sem tartom akkora aduásznak, majd ha már a gépészetet is bele tudja nyomtatni (fűzni), az lesz a nagy dolog.

De az tény, hogy pár kőművest ez is kivált.

par eve volt szerencsem honapokig nezni ahogy a szomszedban felepitettek egy sokemeletes lakohazat. kezi erovel.

1-1 emelet kb igy nezett ki:

- 2-3 napig zsaluztak a fodemet, osb lapokat (vagy hasonlot) szegeztek ossze a jomunkasemberek, jo sokan.

- napokig raktak bele a vasat, szalankent, 2 retegben, es ott helyben kombinalt fogoval drotozgattak ossze a csomopontokban

- daru felemelt oda egy par m3-es "dobozban" folyekony betont, kiboritottak, aztan a jomunkasemberek "partfissal" elteritettek

- 3 jomunkasember 1-1 kezi szerszammal (kb ugy nezett ki mint egy fukasza) egyengette/simogatta a betont

aztan jottek a fuggoleges falak, kb ugyanaz a metodus mint a fenti, csak ott simogatas helyett valami porszivo szeru cucc csovet nyomkodtak a betonba

azert ennel a nyomtatas egy hangyanyit hatekonyabb lett volna...

Én az AI-re mondom ugyanezt, csak trey-nek meg pár embernek van az a becsípődése, hogy az összes szellemi foglalkozást majd kiváltja.

Ja, ez lehet, csak ha ott fogunk tartani, akkor már nem csak a szellemieket fogja kiváltani, mert az már a skynet kategória lesz.

Továbbra is azt várom, hogy az AI hozzon egy olyan eredményt, amit eddig ember nem csinált meg. Pl. bizonyítson be egy matematikai sejtést. Ha eddig eljutottunk, akkor jött el az AI kora.

A chatGPT meg többi meg tényleg látványosan fogalmaz, de ennyiben ki is merül az előnye most még. A válaszai ott vannak valahol a neten, csak kiguglizza neked.

Ez nem akkora baj, lévén olyan kevés van már most, hogy hónapokat vársz egy kőművesre, ha szükséged lenne rá bármihez. Szóval ha ilyesminek egy részét meg tudnak oldani géppel, akkor csak jobb lesz a világnak.

Ha már a kőműves iskolák konganak az ürességtől, mert elmúlt a munka becsülete (pláne a kétkezi munkáé), és csak a 8 általánosos betanított munkás kell, meg a több diplomás irodai mókus van...

Nagyon fura dolog ez a HO probléma most.

Már 2014-ben távolról dolgoztam egy svájci cég budapesti irodájának.

Nem változott negatív irányba a hatékonyság, a feladatok elvégzésének ideje, minősége attól, hogy Svájcból nézve nem X helyen, hanem 120 kilométerrel odébb voltam. Erre a féléves értékeléseken kifejezetten rákérdeztem, senkinek nem volt problémája ezzel.

Kéthetente egyszer, a sprint tervezésénél voltam Budapesten az irodában.

Mondjuk a cég irodájában nem hatalmas open office volt, 30-50 ember összezárva egy légtérbe, hanem 3-6 ember volt 1-1 szobában, normálisan kezelték ezt már akkor.

Hát pont azt linkelted, hogy nem:

A megkérdezettek 83 százaléka úgy véli, hogy a következő három éven belül a munkavállalók teljes mértékben visszatérnek az irodába

Ha a megkérdezettek 83%-a szerint mindenki visszatér az irodába, akkor nem igazán fogták fel, hogy mekkora a távolról végezhető munkák aránya (hiszen szerintük 0).

Azért eljutottunk oda, hogy a tolológusokat, a droidokat és pókokat leszámítva már az üzemeltetés nagy része is remote meló és nem a talicska, a polc meg a drót mellett ülnek az üzemeltetők. Csak nem mindenki vette észre, főleg, ha tolológus, droid vagy pók.

Jajaja, láttuk a Crowdstrike idején. Amikor úgy futkároztak "távolról"* egy idegben, mint pók a falon. :) Meglepően nagy volt akkor a kuss. Most meg, 2 hónappal később, mikor már elültek a hullámok, megint jön a gizdáskodás :D

(* Létráról)

trey @ gépház

Ezt most úgy mondod, mintha te nem remote dolgoznál az időd nagy részében... :D

Nálad mindig úgy hajlik a téridő, hogy ha a remote melót kell kidomborítani, akkor évek óta remote dolgozol, ha meg a helyszíni munkát, akkor meg a létra tetején állsz évek óta.

Crowdstrike alatt óriásvállalatok IT-sai kézzel lapátoltak ki több ezer gépet a szarból. Nem távolról. A sikersztorikat itt is olvashattad. Az IT jó része még mindig odamenős, ha éppen komolyabb baj van.

Nem, nem az az IT, amit te ismersz és amit kb. alig különböztet meg valami a irodai titkárnő melótól.

Pl. ez is IT

Ja, ez a nem a "múkodj!" távolról kategória.

trey @ gépház

A _több napos_ helyrehozáson pontosan mennyit rövidített, hogy HO-ból be kellett előtte menni, mondjuk 1 órányi távról, és nem azonnal kezdte meg a műveletet?

Üzemeltetésben dolgozok 20 éve, és egy átlag ügyfélnél egy kezemen meg tudom számolni, évente mennyiszer kell jelen lennem a helyszínen, mert fizikailag kell beüzemelni, cserélni, stb. bármit. Ezen esetek jelentős része ráadásul tervezett, nem "ég a ház" jellegű. Azt mondom ez alapján, hogy az üzemeltetésnek sem kell ott ülni az üzemeltetett eszköz melletti irodában, hogy hatékony legyen a munkavégzése.

Cloud világ van, a többségnek már nem kell hetente három kitömött szervert betenni a rackszekrénybe.

Ha SSH, Ansible, akármi van, akkor minden van. Remote-ban pont úgy, mint fél méterre. Az üzemeltetés egyre közelebb ül az üzlethez. Amúgy nem tudom hogy jó-e az irány, de amikor még madzagot is húztam 20+ éve, meg csicsó routert confoltam a helyszínen, egy pici szervezéssel már akkor is belefért volna a heti 2-3 nap HO.

echo crash > /dev/kmem

legalabb 10 eve dolgozom otthonrol (volt amikor kisebb megszakitas volt benne, de akar mondhatnek 15 evet), kurvara nem kodolasbol elek. Maximum par apit irok meg pythonban (vagy GDScriptet a Godot-ban), de azt jobb ha egy igazi programozo nem latja. :D

szoval ja, kurvara nem kodereknek van a honme office, hanem olyanoknak akiknel - a magas hozzaadott ertekuk miatt -  a megbizo szarik ra hogy honnan van megcsinalva. Raadasul 10+ eve se/nem tudtam volna itthon BigData vagy felhos projekten dolgozni (ismegtlem nem koderkent). 

Honnan veszed ezt a faszasgot, hogy csak devek tudnak otthonrol dolgozni? En kb 15 eve uzemeltettem tavolrol ugy, hogy a 4000+ szerver Olaszorszagban volt, be se tehettem volna a labam a DC-be, ha csak nem akartam volna hogy a geppisztolyos orok rameresszek a kutyakat vagy szitava lojenek. :D 

Szoval de, mar 15 eve is lehetett egy jol megszervezett geolokaciokban jol elosztott DC-kel mukodo rendszert homeoffice-ban uzemeltetni. Persze nem kis fiszemfaszom mini magyar cegrol beszelunk. :D 

Itt jön a félreértés, hogy "dehát a DC-ben a szerverben nem az Ansible cserél diszket, ha megáll, tehát ott kell lenni". Csak pontosan úgy van, ahogy írod, hogy nem a magas hozzáadott értékű üzemeltető fogja a diszket cserélni, hanem a betanított operátor, aki annyit tud, hogy amelyik pirosan világít, ahelyett kell újat tenni.

Mi itt a legtöbben nem a diszkcserélős operátorok vagyunk, szerintem. Nyilván van aki azt _is_ cserél (kis magyar cégnél pl. nincs erre külön ember), de egész biztos az sem ül ott a helyszínen, hogy mikor jön a diszkcsere ideje, kéznél legyen.

Pár éve beszélgettem a vonaton egy építóipari segédmunkással. Neki meggyőzdőse volt, hogy az építészet az az ő fiziaki munkájából áll, az okleveles mérnök cska rohangál a papírjaival a kezében összevissza, nem dolgozik. Falat rakni, na az a munka. 

Na egy ilyennek magyarázd meg, miért kell a mérnök és hogy nem lenne munkája, ha a mérnök nem dolgozna. 

Plane nem tud ott ulni ha mondjuk kis KKV-knel kell diszket cserelnie 3-5 helyszinen. Nehez egyszerre annyi helyen jelen lenni, meginkabb ha az egyik Sopronban a masik meg Szegeden van :D

Nalunk pont az ment amit irtam es te is irtal. Ha valami elbaszodott a hardware szintjen, akkor az afrikai gyerek aki szicilia partjainal ert foldet es aztan ugy hivtak operator felvette a nagykabatjat, belepett a raktarba a csereeszkozert, amit a smasszerek argus szmekkel kovettek a kameran, majd sikoltva berohant a hidegbe es cserelt. Ha le is kellett allitani valamit, akkor azt belulrol a sajat termukbol megcsinalta egy masik srac mielott ez konnyekkel kuszkodve a hidegtol bent megoldotta a problemat. 

Es tenyleg szogesdrot meg gepfegyveres orok voltak akik mindenre vigyaztak, plane hogy ha nem volt a neved a listan aki bemehet akarhova is, hat ne juss be :D (nekunk meg elbaszott fehergallerosoknak semmi keresnivalonk nem volt sehol csak a sajat gepunk elott otthon)

Amúgy az egész HO-hoz való hozzáállásból gyönyörűen le lehet olvasni a management álláspontját:

HO - Nem érdekel hogyan, csak legyen ott az eredmény. Felnőtt ember vagy, oldjad meg.

Hibrid - Tudod ezt te, de azért figyelek rád mert tudom hogy nem viszed túlzásba a melót ha nem lihegek a nyakadba. 

Iroda - Felnőttmegőrző. Nem érdekel hogy dolgozol, lényeg hogy lássalak. Gyerek vagy, nem vagy képes egyedül dolgozni, nem bízok benned, otthon biztos minden mással foglalkoznál.

Innentől meg szerintem HR: Értelmes embereket kell felvenni és megfelelően motiválni őket hogy dolgozzanak. 

HR: Értelmes embereket kell felvenni és megfelelően motiválni őket hogy dolgozzanak. 

Első lépés lenne, hogy értelmes HR-t kellene felállítani. Van olyan cégem, ahol az éves fluktuáció ~25-35%, mindez azért, mert a HR folyamatosan inkompetens embereket vesz fel, akiről utólag derül ki, hogy pl nem ért az Excelhez, miközben egy business analyst poziba vették fel. Az emberek segge alatt alig melegszik meg a szék, és vagy maguktól mennek, vagy küldik őket. Így nem lehet céget építeni. A megoldásuk amúgy az volt a szar cégre, amivel 5 év alatt nem tudtak egyről a kettőre lépni, hogy nevet váltottak, mert attól majd biztos jobb lesz a forgalom. Spoiler: nem lett.    

Aláírás _Franko_ miatt törölve. 
Jákub egy .
neut @

> nem bízok benned, otthon biztos minden mással foglalkoznál
Én itt az első emeleten betonozni szoktam, kertészkedni és vadakat terelő juhászkodni :D

> Értelmes embereket kell felvenni és megfelelően motiválni őket hogy dolgozzanak.
1, sőt 1^∞ aka nagyon true.

echo crash > /dev/kmem