"Fontos változás a napelemeseknek: mostantól mindenki otthoni termelését mérni fogják"

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 10. 17., cs – 08:01

Mindenki? :D :D 

Kíváncsi vagyok hogyan mérik a szigetüzemem termelését. ;)

Elfelejtettem. Gondold meg... nyolcvanötször!

Szerkesztve: 2024. 10. 17., cs – 08:03

nemide

Alapvetően én ezzel egyetértek és tök jó dolognak tartom, sőt igazából azon lepődtem meg hogy ez nem így megy a kezdetek óta.

Ami miatt viszont aggódom hogy ennek a vége sok-sok csűrés és csavarás után az lesz hogy na akkor amit lokálisan megtermeltél és el is fogyasztottál a termelés közben, esetleg eltároltad és úgy fogyasztod el azután is fizess valahogy.

Amint a szaldónak vége (papíron még 9 év) akkor be fogok vágni a pincébe minimum 30kwh aksit és ha lehet teljesen kiszállok a visszatáplálós játékból. Nem tudom hogyan lehet majd megoldani de kb a terv az hogy csak fogyasztónak látszódjak kifelé, amit megtermelek magamnak elrakom és elhasználom, ha üres az akku és sötét van akkor pedig húzok a hálózatból, akár dinamikus tarifával is.

" Nem tudom hogyan lehet majd megoldani"

Napenergia plusz programban lett nálam megvalósítva, mivel jelenleg nem termelhetek vissza a hálózat állapota miatt (legalábbis ezt mondják) ezért a rendszert visszwatt védelemmel kellett ellátni.

Ez pontosan azt tudja amit írtál, a napelem ellátja a házat, plusz tölti az aksit, ha van napfény, ha nincs akkor az aksiról megy a ház, ha több az igény amit a napelem és/vagy az aksi ki tud szolgálni (pl. egyszerre bekapcsolt sütő, mosogatógép, vasaló), vagy nincs termelés és az aksi is üres akkor vesz a hálózatból.

Ha letelik a pályázatban meghatározott idő, talán 3 év utána szeretném a szigetüzemű működést is beállíttatni, hogy amikor nincs hálózati áram akkor legalább amíg van termelés meg az aksi bírja addig legyen áram a házban.

Meg lehet oldani. Itt már 303 rendszer regisztrálva van. Ez egy ausztrál szabadon megosztós oldal. https://pvoutput.org/map.jsp?country=107

Jó összehasonlítani a saját rendszered másokéval.

Az egy más kérdés, hogy az inverter belső mérései mennyire hitelesek. Ezek az adatok kb tájékoztató jellegűek.

Elvileg nekem erre fel van készítve a rendszer, legalábbis a számlán szerepelt visszwatt védelem, illetve telepítő emberke is mondta hogy amint aksi rá van dugva akkor működik áramszünet alatt is a ház, szóval elvileg az infra kész, csak papírozni kell majd. Addig meg élvezem a szaldót és várom hogy minél jobban fejlődjön az akkutech. 

"Az Energiaügyi Minisztérium ezért a jövőben gyűjtené a háztartási napelemek egyéni inverteradatait, és ezen keresztül monitorozná a termelést. Az adatgyűjtésben az elosztóknak és a felhasználóknak kötelező lesz együttműködni.

A minisztérium szerint a távleolvasáshoz gyakorlatilag csak internetkapcsolatra van szükség, ami az üzemeltető rendszerek több mint kétharmadában már most is rendelkezésre áll. E képesség meglétét az elosztói szabályzatok alacsonyabb szinten eddig is előírták."

Engem ennek a technikai oldala érdekelne. Hogyan képzelik el ezt. Nem kellene valami egységes protokoll az invertekhez?

Amit olvastam azok alapján a telepítők állítják be az invertereket és nekik van meg (jó esetben), hogy melyiken milyen módon kell konfigurálni. A felhasználók tudtommal nem is kapnak teljes hozzáférést (jelszót).

Az elosztónak kellene gyűjteni az adatokat és továbbítani? A felhasználónak csak az internet kapcsolatát megosztani?

Ki és főképp hogyan fogja leszedni az inverter adatait?

Hát, én pl. én vagyok a saját telepítőm, akkor im lesz?MEg azokkal ahol már a cég sincs meg aki telepítette? ÉS ha az inverterbe nincs ilyen feature eleve (mert eddig nem volt követelmény)? Azért ez messze vezet, nem olyan egyszerű, hogy gyújtsük és kész.

Nyilván ez megoldhatatlan, hiszen az engedélyezett inverterek között annyi féle gyártó van (mind-mind eltérő protokollal, modulokkal, egyéb megoldásokkal, sokuk cloud-only rendszerrel), hogy ez teljesen esélytelen. A megoldás az lesz (csak arról nem írnak a gyökerek), hogy az internetkapcsolat mellé biztosítsd az inverter után kötött méröeszközt is. B verzió egy nemzethy invertergyártó hadrendben állítása + a termékük kötelezővé tétele :)

Egy-két éve találkoztam egy olyan előírással, hogy már csak olyan invertereket típusengedélyeznek, ami képes a megfelelő / szabványos adatszolgáltatásra, és akár a szolgáltató általi távvezérlésree (leállítás!) is.

A közelmúltban olvasgattam egy relatíve modern kínai inverter dokumentációját, és abban kifejezetten kitérnek erre a szabványos adatszolgáltatásra.

Az más lapra tartozik, hogy a cégnél nálunk is olyan 10+ éves inverterek vannak, amin csak RS485 van, semmi TCP/IP.

Az én inverteremen ugyan van TCP/IP, viszont az inverter a pincében van, és ott pont semmi WiFi/Ethernet nincs. Lehet, hogy egyszerűbb írnom egy MODBUS-os inverter emulátort, mint levinnem az Internetet a pincébe. :)

Én ezentúl naponta fogom cserélni az inverter sorozatszámát:

 

„24a. Háztartási méretű kiserőmű nem elszámolási célú termelési és üzemeltetési adatai: a
háztartási méretű kiserőmű invertere által előállított minden olyan adat, ami nem, vagy
nem kizárólag az aktív felhasználóval történő elszámolást szolgálja, így különösen
a) a háztartási méretű kiserőmű maximális termelési teljesítménye (kVA),
b) a háztartási méretű kiserőmű által termelt villamos energia mennyisége (kWh),
c) a termelt villamos energia mennyiségből a felhasználási helyen saját célra felhasznált
energia mennyisége (kWh),
d) a feszültség- és áramerősség értékei fázisonként,
e) a teljesítmény tényező,
f) az inverter azonosító adatai.”

Megadóztatják az ingyen napfényt?

Szerkesztve: 2024. 10. 17., cs – 10:27

Az Energiaügyi Minisztérium az elmúlt években megnőtt lakossági napelemi kapacitások miatt jövőben szeretne több adathoz hozzáférni a háztartási méretű naperőművek teljesítményéről. Azt írják, erre azért van szükség, mert a több adat elősegítené a megtermelt áram hatékonyabb felhasználását, a hálózat fejlesztését és a szabálytalan üzemeltetők kiszűrését.

A mostanaban a napelemesekhez telepitett villanyorak mar kuldik a fogyasztasi / betaplalasi adatokat jelenleg is, a szabalytalan uzemeltetok kiszureset szerintem ez kb. le is fedi. Elhiszem, hogy a tobb adat elosegitheti a hatekonyabb felhasznalast (bar nem teljesen vilagos, hogy hogyan, a kimeno / bejovo teljesitmeny / energia szerintem eleg adat kellene legyen) megis az az erzesem, hogy inkabb "extra profit ado" szempontbol lesz erdekes.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Az ad-vesz mérő csak azt látja amit a hálózatba betáplált, abból lejön a helyi fogyasztás. Szóval a gyakorlatban lehetséges, hogy az engedélyezett x kW-os inverter helyett feldob valaki 2x-est, ha megfelelően leterheli akkuval, EV-vel, crypto bányával, stb..-vel, akkor nem észrevehető. Persze ettől még nyilván kamu duma, az ok itt a full-control, meg a "meglátjuk mennyit lehet belőle kihozni valahogy" elv (vagy már konkrét terv is van rá, csak még nem kötötték az orrunkra).

Szerintem pusztán véletlen, hogy lölöbácsinak megtetszett az energiaszektor és ezzel egyidőben full kontroll alatt akarják tartani a napelemeseket, pláne a távoli irányítás ami azért kicsit aggasztóan hathat sokakra. Így aztán ha megvan a totális kontrol, lehet ellehetetleníteni a népet, hogy a hálózatból vegye az elektromos energiát, ami nem is drága. Ja, egy kicsit mégis, hiszen van ám itten hálózati ADÓ.

Szerkesztve: 2024. 10. 17., cs – 11:35

Ez egy fontos lépés, hogy  napelemmel elektromos autóba betermelt áramot meg lehessen adóztatni. :P /troll

Jah, csak azt nem méri 😉 Plusz a jövedéki adónak megfelelő összeget a forgalmi után is be lehetne szedni mint éves villanyautó adó mint ahogy az USA-ban csinálják.

Egy ilyen pontatlan mérést bárminek is az elszámolására használni érdekes ötlet. Ha fizettetni akarnak adjanak hitelesített mérőt meg előírást szabványosított mérőhely kialakításra 🤣

szabálytalan üzemeltetők kiszűrését.

 

Ezt hogy kell elképzelni? Milyen szabálytalan üzemeltetők vannak jelen a hálózaton, akik már most is papirosan visszatermelnek, de "szabálytalanul"?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....