Partnerséget kötött az Intel és az AMD az x86 ökoszisztéma fejlődése érdekében

Címkék

Bejelentés magyarul:

SANTA CLARA, Kalifornia, 2024. október 15. – Az Intel Corp. (INTC) és az AMD (NASDAQ: AMD) ma bejelentették egy x86 ökoszisztéma tanácsadó csoport létrehozását, amely a technológiai vezetőket egyesíti, hogy alakítsák a világ legszélesebb körben használt számítógépes architektúrájának jövőjét. Az x86 egyedülálló módon alkalmas arra, hogy kielégítse az ügyfelek új igényeit, kiváló teljesítményt nyújtva és zökkenőmentes interoperabilitást biztosítva a hardver- és szoftverplatformok között. A csoport célja, hogy új módszereket azonosítson az x86 ökoszisztéma kibővítésére, platformok közötti kompatibilitás biztosítására, a szoftverfejlesztés egyszerűsítésére, valamint arra, hogy a fejlesztők számára lehetőséget nyújtson a jövőbeli innovatív és skálázható megoldásokhoz szükséges architekturális igények és funkciók azonosítására.

Az elmúlt több mint négy évtizedben az x86 a modern számítástechnika alapjaként szolgált, és világszerte a preferált architektúrává vált az adatközpontokban és a PC-kben. A mai változó környezetben – amelyet dinamikus mesterséges intelligencia munkaterhelések, egyedi chipek és a 3D csomagolás, valamint a rendszerarchitektúrák előrelépései jellemeznek – az erős és bővülő x86 ökoszisztéma fontossága soha nem volt ennyire kulcsfontosságú.

„Egyike vagyunk az x86 architektúra és ökoszisztéma legjelentősebb változásainak az elmúlt évtizedekben – új szintű testreszabásra, kompatibilitásra és skálázhatóságra van szükség ahhoz, hogy kielégítsük a jelenlegi és jövőbeli ügyféligényeket” – mondta Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója. „Büszkén állunk együtt az AMD-vel és a tanácsadó csoport alapító tagjaival, miközben meggyújtjuk a jövő számítástechnikai lehetőségeit, és mélyen értékeljük az iparág számos vezetőjének támogatását.”

„Az x86 Ökoszisztéma Tanácsadó Csoport létrehozása biztosítani fogja, hogy az x86 architektúra tovább fejlődjön, mint a fejlesztők és az ügyfelek preferált számítástechnikai platformja” – mondta Lisa Su, az AMD elnök-vezérigazgatója. „Izgatottan várjuk, hogy az iparág szereplőit egyesítsük annak érdekében, hogy irányt adjunk a jövőbeli architekturális fejlesztéseknek, és az x86 hihetetlen sikerét továbbvigyük az elkövetkező évtizedekben.”

A tanácsadó csoport célja, hogy az iparág vezetőit egyesítse az x86 jövőjének alakítására, valamint fejlesztői innovációt ösztönözzön egy egységesebb utasításkészlettel és architekturális interfészekkel. Ez az kezdeményezés növelni fogja a kompatibilitást, a kiszámíthatóságot és a konzisztenciát az x86 termékek kínálatában. Ennek érdekében a csoport technikai visszajelzéseket fog kérni az x86 hardver- és szoftverközösségektől a kulcsfontosságú funkciókról és jellemzőkről. Az együttműködés lehetővé teszi az x86 architekturális jellemzők és programozási modellek konzisztens és kompatibilis megvalósításának létrehozását minden szektorban – beleértve az adatközpontokat, a felhőt, az ügyféloldali, peremhálózati és beágyazott eszközöket –, amelyek végső soron előnyöket nyújtanak az ügyfelek számára. A kívánt eredmények a következők:

  • Növeli az ügyfelek választási lehetőségeit és a hardver- és szoftverplatformok közötti kompatibilitást, miközben felgyorsítja számukra az új, élvonalbeli funkciók kihasználását.
  • Egyszerűsíti az architekturális irányelveket, hogy növelje a szoftverek konzisztenciáját és szabványosítsa az interfészeket az Intel és az AMD x86 termékportfólióiban.
  • Lehetővé teszi az új képességek nagyobb és hatékonyabb integrálását az operációs rendszerekbe, keretrendszerekbe és alkalmazásokba.

Bár az Intel és az AMD erős versenytársak, történelmük során gyakran együttműködtek az iparági szintű fejlesztések, szabványok bevezetése és az x86 ökoszisztémában előforduló biztonsági sebezhetőségek csökkentése érdekében. Együtt alakították ki a kulcsfontosságú technológiákat, beleértve a PCI, PCIe, az Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) szabványokat. Mindkét cég kulcsszerepet játszott a USB fejlesztésében is, amely a számítógépek egyik legfontosabb csatlakozási szabványa, függetlenül a processzortól. Ez a tanácsadó csoport az iparági együttműködés következő szintjét képviseli, elősegítve a termékinnovációt és az egész számítástechnikai ökoszisztéma javát.

(A cikk nyomokban Mesterséges Intelligencia által szolgáltatott adatokat tartalmaz, így a tartalmát érdemes duplán ellenőrizni!)

Hozzászólások

Nagy baj lesz, ha ezek összeszűrik a levet! Mi lesz majd az Intel vs. AMD flame-ekkel akkor?! :D

trey @ gépház

Értékelhetjük ezt úgy, hogy az NVidia ill. Arm túl nagy fenyegetés vagy kibicként fantáziálok?

Szerkesztve: 2024. 10. 16., sze – 11:24

szerintem ez csak egy szépen marketingelt kartel, amivel kizárólag a sáját seggüket (bevételüket) védik.

Szerkesztve: 2024. 10. 16., sze – 11:35

Csak lenne már elérhető mennyiségben, minőségben, teljesítményben  és áron ARM PC, Laptop és Chromebook!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ezt az out of stockot nem ismerem, tuti valami új márka. Itt van az asztalomon egy Thinkpad T14s Gen 6, szóval nem a levegőbe beszélek.

Érdekes amúgy. Edge böngésző alatt a browserbench.org tesztjein megveri akkuról hajtva, Balanced módban a Ryzen 7 5700G-s asztali gépemet kb. 20%-kal.

na, megint le fog esni evi (generacionkenti) 1%-ra a gyorsulas.

mondjuk ha cserebe evi 50%-kal kevesebbet fogyaszt, akkor elviselem.

neked aztan fura humorod van...

Igazából szerintem ez nem egy rossz irány. Ugye az apple rúgta be az ajtót az m szériával, a mostani negyedik generáció rendesen odapakolt, megjelent a piacon a qualcomm is, bár kicsit vékonyabban indult mint amekkora hype volt mögötte, de mégiscsak komoly lépés.

Igazából ennek mindenki örülhet, van konkurencia és a két legnagyobb x86 guru összedugta a fejét hogy na akkor most hogyan tovább. Meglátjuk mi sül ki belőle, én örülnék egy minél hosszabb távon át húzódó x86 vs arm vetélkedőnek, de majd meglátjuk mit dob a valóság.

Azért a "most widely used computing architecture" szerintem nem igaz, ARM eszköz sokkal több van.

Mármint a legtöbb "desktop" szoftver. Azért a szoftvervilág sokkal-sokkal több, mint a PC-alapú personal computing. Elég csak az összes beágyazott eszközre (a Wi-Fi AP-től a GPON terminálon át a mosógépvezérlőig) meg az összes mobileszközre gondolni.

Hát, azért ez így nem igaz.

Az ember életében láthatatlanul benne van azért az autóban lévő ECU-k sokasága, a mosógépben lévő beágyazott rendszer, a hálózati eszközök kezdve a legegyszerűbb otthoni WiFi AP-tól a nagy Cisco routerekig, a mindenféle DSP (audió/videó, fényképezőgépek, de a DVB-T, GPS és egyéb szenzor jel feldolgozása is), vagy éppen a repülőjegy/banki tranzakciót kiszolgáló mainframe.

Nagyon sok dolog megy szoftverrel, és ennek elenyésző része X86 és PC-alapú personal computing. Az olyan milliószám meglévő dolgokról meg ne is beszéljünk, mint az USB töltőkábelekben meglévő kontrollerek, az SD kártyákban lévő kontrollerek, a modern hálózati töltőfejekben meglévő kontroller, az okoslámpák meg mindenféle okosotthoni eszközök stb.

Eszeveszett sok beágyazott szoftver van a világban, ami nem PC-alapú personal computing.

Egy ember a napi tevékenysége során sokkal több nem X86 alapú eszköz által hajtott szoftvert használ, csak nem tud róla, hogy az is bizony szoftver, amit valaki megírt és CPU szolgálja ki.

Ha kidobnám itthonról az összes X86 alapú PC-t, akkor is rengeteg szoftver futna a házban.

Az autók kivételével mind a végén emberi interakcióban végződik:

  • user ül egy desktop előtt ami/amit
    • kiszolgál szerver
    • NAS
    • csatlakozik a LAN/WiFi hálóhoz
    • fényképezőgépek, amit végül egy desktop-ra dugsz és indul a Photoshop / tárolás

Tehát a nagy része egy desktop előtt ülő végfelhasználóhoz kerül a vállalatoknál. Otthon talán kiváltják részben a telefonok, vagy nem. Tehát az számítástechnika nagy része, Cisco routerestül, WiFi AP-stul, szerverestül stb. a jellemzően x86 desktop előtt ülőt szolgálja ki.

trey @ gépház

 Tehát az számítástechnika nagy része, Cisco routerestül, WiFi AP-stul, szerverestül stb. a jellemzően x86 desktop előtt ülőt szolgálja ki.

De ez az, ami nem igaz. A számítástechnika nagy részén a végfelhasználó nem x86 PC előtt ül. Tesóm lakásában nincs is x86 gép. De vannak okostévék, telefonok, tablet, mindenféle WiFi-s eszköz stb. És teljesen jól megvan vele. Sőt, szomszédom is ilyen. Nincs x86 eszköze, mert nem kell. És ők ugyanúgy interneteznek, streamről néznek sorozatokat meg csinálnak sok más personal computing felhasználást.

És rengeteg ilyen ember van ám a világban.

Nálam otthon is 3 x86 eszköz van, az asztali gép, egy kis szerver, meg az XBox. De a hálózaton lóg ezen kívül még pár Raspberry Pi, a tévé, a laptop, a telefonok, a tablet. Az air fryer sem x86, ugyan WiFi-s eszköz, de mégsem engedem a hálózatra. Maguk a hálózati eszközök sem x86-ok. Sokkal több a nem x86, mint az x86, a personal computing eszközök közül is (és nem számoltam a mosógép, hűtő és társait most ide, csak azt, amit közvetlenül használok mint szórakoztatóelektronikai eszköz).

Magadból indulsz ki, de nézz körül, hogy a világ milyen. Az emberek ma már túlnyomórészt nem PC-ket használnak arra, hogy interneten keresztül tartalmakat fogyasszanak. A HUP használati statisztikája szerint hányan vannak a mobilozók?

Remélem sikeresek lesznek. Én kedvelem az x86-ot, és oké, hogy szorongatja az ARM, de azért le ne győzze! Bár amit programozunk, az mind átállítható volna ARM-re, de azért nem kis munka lenne. Hogy áll egyébként az egyszálú teljesítmény, illetve a számítás/watt összehasonlítás most az x86 VS ARM-mel?

Épp a napokban nézegettem benchmarkokat, papíron azért van fejlődés rendesen az x86 vonalon is mind egy szálon, mind sok szálon. Hallgattam programozó influencereket is, volt aki egyenesen azt állította, hogy a szoftver van lemaradva: hiába van óriási teljesítmény a CPU-ban, azt nehéz kihasználni, lényegében SIMD vonalon tudtak gyorsulni a procik, azt meg nem triviális programozni. Ugye arról van szó, hogy sok adaton kell párhuzamosan végrehajtani ugyanazt a műveletet, ehhez pedig azért gondolkodni kell a legtöbb algoritmusnál, és hiába programozunk magas szintű nyelven, a fordító nem tudja megcsinálni az optimalizációt, hacsak nem direkt úgy írtuk meg a programot. Ha meg sikerül elérnünk a párhuzamosítást, akkor jön a következő probléma, hogy hirtelen a RAM sávszélesség lesz a kicsi, arra is optimalizálni kell, hogy az adatok cache-ből legyenek kiszolgálhatóak mennél tovább.

Például a legújabb AMD ha jól emlékszem előrelépett valódi 512 bitessé (lehet, hogy 64->128 vagy 128->256, nem emlékszem pontosan, a lényeg, hogy duplázás), az utasítás eddig is megvolt, de mit eddig két lépésben hajtott végre, azt az újabb proci egy lépésben tudja. Ez papíron dupla teljesítmény, de egyáltalán nem minden alkalmazás tudja kihasználni.

Hasonló probléma a párhuzamosítás, hogy a sok core ki is legyen használva. Az se mindig triviális, de ezt már jobban meglépte az ipar, a legtöbb dolognál ahol számít a teljesítmény már remekül működik a párhuzamosítás. Például játékoknál már láttam ilyet, hogy sok magot egyszerre 100%-on pörgetett nagyon helyesen.

Marketingizékkel nem foglalkozom. Arra kellene hozni valamit, hogy az ARM szorongatja őket ott, ahol eddig is jelen voltak. Kb. értelmezhetetlen volt a jelenlétük a mobiltelefonok, tabletek, beágyazott eszközök stb. területén.

Ahol értelmezhető volt mindig is:

  • szerverek
  • desktopok
  • laptopok (itt is inkább csak az Intel)

trey @ gépház