A "nem tudnak várni"-ról ...

Szegény Z-generációsok! Nem ők tehetnek arról, hogy nem tudnak várni!

[...]

hogy a Z generáció miért nem tud várni. Steigervald X-esként elmesélte, hogy ők annak idején befizettek egy kék Trabantra, és 12 év után megérkezett egy sárga Wartburg.

Vagy kellett, vagy nem. Ha nem, akkor várhattál tovább.

Telefont 17 év után kaptak, és boldogok voltak. A legizgalmasabb és legfordulatosabb krimiben másfél órán keresztül nézték, néztük, amint Columbo kideríti, ki a gyilkos, amit mi már az első perctől tudtunk, és közben nem hallgattunk bele a Kossuth rádióba, nem vettük le a Révai-nagylexikont, és még a Népszabadságba sem lapoztunk bele, csak a filmet néztük (reklámok nélkül).

Ha olyan béna voltál, hogy a számháborúban téged olvastak le először, akkor utána több órán keresztül hullaként ültél és vártál, mert nem tudtál mást csinálni.

Egy X-esnek ezért, ha azt mondják a munkahelyén, hogy majd öt év múlva lehet belőled valaki, boldogan vár, hiszen mi az a 17 évhez képest. Ha azt mondják neki, hogy idén sajnos nem lesz fizetésemelés, majd csak jövőre, azt is elfogadja. Egy Z-s viszont – akinek ha elromlik a telefonja, a szülei azonnal rohannak, hogy vegyenek egy másikat – nem tud várni, mert soha nem is kellett megtapasztalnia, milyen érzés ez, így megtanulni sem tudta. Mi pedig számonkérjük rajtuk azt, amit mi nem tanítottunk meg nekik.

[...]

Ja, semmi újat nem tudtam meg!

Disclaimer: én nem neveltem Z-generációst! Mármint követelőzőt! 😆

Hozzászólások

Egy X-esnek ezért, ha azt mondják a munkahelyén, hogy majd öt év múlva lehet belőled valaki, boldogan vár, hiszen mi az a 17 évhez képest.

Es ez jo dolog?

Ot ev rengeteg ido. Igernek valamit, ot evig elengedsz egy csomo lehetoseget magad mellett, aztan kiderul, hogy megszivtad, mert nem megy a biznisz, csodbe ment a ceg, elutott a villamos, lecserelodott a fonokod, jon a COVID, stb., te meg allsz letolt gatyaval, hogy az aktiv eveid 10%-at elbasztad egy igeretre. Ha szerencses vagy, akkor megsimogatjak a buksid, hogy jo humaneroforras voltal, valaszthatsz, hogy milyen ceges telefont szeretnel legkozelebb. Ha meg ot evig jol viselkedsz, kivalaszthatod, hogy feher vagy szurke ceges Octaviat kersz. Ha meg megdoglesz kozben, akkor egy csokor viragot sem kuld a ceg a temetesedre

Elmeny lehet igy elni!

A kérdés az, hogy jobb-e A) türelmesnek lenni vagy B) türelmetlennek?

Ez nem kerdes, ez csak valami demagogia. Leirtam egy egeszen osszeszedett gondolatmenetet, es ennyit tudsz ra mondani?

Btw az, hogy nem kint kapalunk eppen a foldeken, az annak koszonheto, hogy minden generacioban voltak turelmetlen emberek (az X-ben is!), akiknek nem volt eleg a status quo, es kitalaltak valami ujat.

PS: ha jól sejtem, te nem X-es vagy ...

Nem, a fentiek alapjan halat is adok erte a Joistennek! (Y, amugy)

Egy jobhopper karrierista élet nagyobb élet?

Mar miert kene jobhopperkedni? Most az egyik szelsosegbol atestunk a masikba? Nem volt szo jobhopperkedesrol, csak megprobaltam ramutatni arra, hogy semmitmondo igeretekre felepiteni egy eletet nem "turelem", vagy legalabbis nem az a turelem, amire szerintem erenykent kellene gondolni.

Megforditom a kerdest, hatha ugy jobban atjon, mire gondolok: mi van akkor, ha 5 ev mulva azt mondjak, hogy meg 5 ev? Varsz turelemmel? Rosszul esne? Nem esne rosszul?

Ja, hát nem semmitmondó ígéretekre kell alapozni egy karrierutat, ilyen faszságot az én számból biztosan nem hallottál. Mármint tőlem azért nem biztosan, mert nekem és az embereimnek írásban lefektették ezt az utat, benne a szintlépésekhez szükséges feltételeket, illetve a szintlépések lehetséges időpontját (lásd még feltételek) és a szintlépéssel járó javadalmazást (úgy mint konkrét % béremelést és egyéb juttatások)  🤷‍♂️

Az elmúlt évtizedben még minden, a papírra lefektetett pontot betartott a cég.

Elve, amikor elvállaltam egy csoport vezetését, ezek közös (én és a cég) kidolgozása, dokumentumba öntése, majd később számonkérése és betartatása feltételem volt a pozíció elvállalásához.

Miről beszélünk?

trey @ gépház

ilyen faszságot az én számból biztosan nem hallottál

Tudom, a cikkben volt, onnan ideztem.

nekem és az embereimnek írásban lefektették ezt az utat, benne a szintlépésekhez szükséges feltételeket, illetve a szintlépések lehetséges időpontját

Oke, de ez (1) nem ures igeret, hanem egy szamonkerheto egyezseg, (2) nem errol szolt a cikk, hanem hogy 5 ev mulva majd leszel valaki, 15 ev mulva majd jon a Wartburg, stb.

Miről beszélünk?

Arrol a cikkrol, ami a posztban szerepel, gondolom. :)

Akkor tessék tökösnek lenni, nem csak a HUP fórumszálakban, hanem akkor is, amikor saját érdeket kell képviselni. Aztán akkor felesleges ugrálni A-ból B-be.

Az embereim tudják mi a különbség, mert dolgoztak más alatt lózungok és délibábok szerint, de amióta én vagyok a vezető, napra pontosan ismerik a szintlépésük dátumát. Feltéve, ha a feltételeket teljesítik (még mindig sikerült).

trey @ gépház

Egy egeszen marginalis kis toredeke van csak itt annak a par milliard embernek, vonatkoztass mar el attol, hogy te vagy en hol dolgozunk, vagy mit irunk a HUP-ra, a kerdes ennel sokkal altalanosabb.

Ereny-e az, hogy felrakod az aktiv felnott eleted egytizedet egy igeretre, hatha bejon? A cikk azt sugallja, hogy igen (mert kulonben "turelmetlen" vagy), de azert en ezt igy nem mernem kijelenteni. Az X generacio nem azert ult kussban 17 evig a Trabantra varva, mert turelmes volt, hanem mert nem volt mas opcioja, ha Trabantot akart venni. Ha lett volna szeles korben elerheto Internet, meg Hahu, akkor boritekolom, hogy ott DDoS-oltatok volna a szervert, annyira porgettetek volna a Trabant-hirdeteseket. :)

A válaszom: nem, ugrálni érdemes össze-vissza /s

En ertem a valaszod, de szerintem te nem ertetted a kerdesem. :)

A munkahelyvaltas csak egy pelda volt, amit az altalad bekuldott cikk hozott. Irhattam volna barmi mast is, de azt gondoltam, ez egy konnyen ertheto pelda, ezert ezt vittem tovabb. Irhattam volna 5 eves Rolex-varolistat is, akkor meg abba kotottel volna bele. Mondjuk feliratkozol egy modellre a becsi uzletben, 5 evet igernek, de masfel ev mulva felhiv a pesti boltbol a Whatsapp-os urge, hogy itt van a cucc keszleten, mehetsz erte. Elmesz erte vagy varsz tovabb? (Szandekosan lebutitott pelda, tudom, hogy a valosagban nem igy van. Azert igy, hatha erthetobb.)

A munkahelyvaltas csak egy pelda volt, amit az altalad bekuldott cikk hozott.

Nem is értem miért ragadtál le ennyire itt, a nyitó ennél sokkal szélesebb kérdéskör.

Irhattam volna 5 eves Rolex-varolistat is, akkor meg abba kotottel volna bele. Mondjuk feliratkozol egy modellre a becsi uzletben, 5 evet igernek, de masfel ev mulva felhiv a pesti boltbol a Whatsapp-os urge, hogy itt van a cucc keszleten, mehetsz erte. Elmesz erte vagy varsz tovabb?

Szar a példa, mert magyar vásárlóként a magyar AD-nél kellene vásárolnod. Nem várok, mert minden szempontból itthon érdemes megvenni.

(Szandekosan lebutitott pelda, tudom, hogy a valosagban nem igy van. Azert igy, hatha erthetobb.)

Valóban az, szerintem keress értelmesebbet.

trey @ gépház

Te a másik véglet vagy (velem együtt persze), ez kb. azt hozza ki, hogy ha szerencséd van, akkor jól jártál, de ugyanerre - ha rossz munkahelyről nem ugrik időben az ember - nagyon rá is lehet fázni.

Amikor az első munkahelyemről eljöttem (15 év után), azt mondtam, hogy nem szabad egy helyen ennyit dolgozni, mert túlzottan kötődsz hozzá, és nem fogsz tudni időben váltani, amikor kell. Onnan 32 év után jöttem el :) Nem normális dolog ez, bár pl. a belga kollégák közt is voltak a cégnél kifejezetten hosszabb időt eltöltött emberek, volt olyan is, aki többet töltött el ott, mint én, és vagy öt évvel fiatalabb. El tudom képzelni, hogy az első és egyetlen munkahelye volt (és lesz). Persze nagy cég, tehát munkahelyváltás nélkül is elég sok lehetőség van.

De ezt semmiképp nem állítanám követendő példának.

+1000

Ha az adott cég kicsi, akkor mre / miért várjak a cégnél 5 évet? Hogy felmondjanak a fölöttem lévők? Netalán meghaljanak? Mert különben képtelenség előre lépni. Alacsony fluktuáció = zéró előrelépési lehetőség.
Vagy csináljak saját céget? De akkor meg jönnek a saját céggel kapcsolatos nyűgök is.

Másrészt aki megreked 5-10-15 évig egy helyen, az nem fejlődik. Általában. Nem érik új ingerek, nem találkozik annyi új kollégával, megreked szakmailag. Treyen is látszik, hogy mivel az üvegbúrájából nem mozdult ki, ez jelentősen korlátozza őt szakmailag és emberileg is. Ő egy kényelmes ember. Az ilyen emberek általában nagyon nehezen tudnak beilleszkedni egy új közösségbe, gyakran önbizalom hiányosok is. Ezeket a képességeket nem árt fejleszteni, mert ha beborul a cég / utcára kerülnek, akkor nagyon vert helyzetbe kerülnek.

Nem érzed úgy, hogy a beszélgetést nem azonos pozícióból folytatjuk? Te itt ellenőrizni akarod az állításom, te meg azt hantázol, amit akarsz. Érdekelnek a részletek? Akkor mutatkozz be.

Amúgy meg melyik cégre gondolsz? Mert éppen mostanság váltok.

Bármelyik jó. Miért váltasz?

trey @ gépház

Válaszolok, ha válaszolsz az eredeti kérdésemre: Nálatok mennyi időt kellene várni, amíg valaki eljut mondjuk a system engineertől a CTO pozícióig? 5 év? 10 év? 15 év?

Vagy úgy is kérdezhetném: Szerinted hány évet kellene várnia egy szakembernek az előrelépéshez? Mennyi az az idő, ami szerinted elfogadható? Ne terelj, kérlek.

Hogy nálunk mennyi idő, majd megmondom, ha bemutatkoztál.

Szerinted hány évet kellene várnia egy szakembernek az előrelépéshez? Mennyi az az idő, ami szerinted elfogadható?

Szerintem 3-4-5 év teljesen megfelelő, a lényeg számomra, hogy le legyen fektetve. Hol van az biztosítva neked, hogy te valahol CTO leszel jobhopperkedéssel X időn belül?

trey @ gépház

Pontosan. A mai üzleti világban, ha van 1 Dirac-tüske döccenés a tőzsdei teljesítményben, azonnal basszák ki a dolgozók 10%-át. Aztán majd ha később kiderül h. nem volt akkora a gebasz, és megint növekedés-növekedés-növekedés és mégiscsak kell az ember, vesznek fel megint újakat. Nincs hűség, mert nincs munkabiztonság. Ha pedig ilyen a munkaadó, akkor ilyen lesz az összes alkalmazott is. Abban a pillanatban h. lát jobb lehetőséget, lépni kell. A hűség a lúzer telehitelezett szerencsétlenek kamubéklyója, ami miatt nem mernek / tudnak lépni mikor jön a lehetőség. Ha pedig minél jobban telehitelezett szerencsétlenekből áll az alkalmazotti tömeg, annál inkább nyeregben érzi magát a munkáltatód és egyre gecibb húzásokkal feszíti a húrt az abszolut végletekig.

Igen, meglepően sok van az országban.

Abban a pillanatban h. látsz jobb lehetőséget, lépni kell. Nem elhinni a behazudozott "majd 3, majd 5, majd 10 év múlva", vagy "majd ha meghal az összes felettesed és nem lesz nálad törtetőbb a sorban előtted" előremenetel illúzióját.

De miért kell elhinni? Írásba kell kérni, majd ha első nem teljesülésnél lépni, ha meg teljesül, akkor win. Nem kell újra beilleszkedni egy teljes új helyre. Minden munkahelyváltás stressz, elpazarolt energia, idő stb.

Ne kezdjük ezt vitatni, a másik oldalon ülök, pontosan tudom, hogy az. :D

trey @ gépház

Nem ad egy munkahely se írásba soha, sehol semmit jövőbeli ígéretet konkretizálandó. Olyan helyeken meg főleg, ahol a munkaszerződésben amúgy tételesen szereplő bónuszt is úgy fizetgetik évről évre 3 ezer embernek, h. kb kifizetés előtti este derülnek ki az aktuális játékszabályok, és az egészet amúgyis bármikor elvehetik ha fönt azt hozza ki a cégvezetés. Továbbá az emberek konkrét ~10%-nak policy alapján nem is adják meg. Ahol lehet csökkenteni ott mindent (esküszöm az élő istenre, de tényleg MINDENT) kipróbálnak és megtesznek h. ne kelljen v. ne annyit, mint amennyi "járna". Sehol senki nem fog neked semmit aláírni. Max ha valami csúcs-felső-1tízezrelék menedzser vagy olyan üzleti titkok birtokában, amik miatt jó a tárgyalási poziciód (magyarul tudod zsarolni a munkaadódat).

Mérnökként meg kb. mehetsz a búsfaszba, sehol nem fogod tudni kiharcolni amit szeretnél, ha a munkaadód nem akarja megadni. Márpedig sehol nem akarják, mert "nincspénz" "nincsbüdzsé" "megszorításvan", be kell húzni a nadrágszíjat mert a CEO is bejelentette h. céges rendezvényeket is korlátozzák már az anyaországban is" stb. Ha nemtetszik, el lehet menni önként (ezt kb hivatalos állásfoglalás, a türhő középvezér írta meg a saját hírcsatornáján az alá tartozó 2500 embernek), legalább a végkielégítésen is spóroltak egy szépet.

A lába az egyetlen módszere az átlag IT melósnak, amivel az érdekeinek érvényt tud szerezni, akár szeret 3-4-5 évente újrabeilleszkedni, akár nem, ez van.

A Gen Z türelmetlen. A Gen X-et pedig évekig félre lehet vezetni, végül mégis másokat hibáztatnak: buzikat, libsiket, migránsokat, Gen Z-t, csak saját magukat nem. Van mire büszkének lenni.

Nem, de lehetne.

Nagyon nagy butaságnak tartom ezt a Gen X-Y-Z-A kategorizálást. Életkor vs. gondolkodás. Csak a sztereotípiákat erősíti az egyén figyelembe vétele nélkül. Kb. a horoszkóppal van egy szinten.
Én bizonyos dolgokban boomerként, bizonyos dolgokban Gen Z-ként gondolkodom. Holott egyikbe se tartozom életkorom alapján.

A cikkhez konkrétan:
Véleményem szerint vannak a lúzerek. Ők azok, akiket meg lehet vezetni ezzel-azzal. Lehet ő boomer, Gen X, Gen A is kor alapján. Hisznek a mesékben.
Aztán vannak a felvilágosultak, akik értik a világ működését, átlátnak a szitán. Ők nem fognak 17 évet várni egy telefonra. Jól is néznénk ki, ha még itt tartanánk.

Ha váltani kell, akkor váltani kell.

Az semmiképp se szerencsés, ha valaki mindent egyből megkap. Kér-vár-kap(hat). Idejében meg kell tanítani / tanulni, hogy a célok eléréséhez időre és cselekvésre van szükség. Semmit nem tesznek az ember elé tálcán.

Csakhogy a  mai világ annyira gyors, hogy aki 5 évet vár a jó lhetőségre fizetésemelés nélkül, azt ma már X generációsként is lúzernek tartom. 

Hát, az lúzer is, bár nem tudom hogyan jön ide. Illetve, hogy a "jót" miért kizárólag fizetésben méred. Ezer más ok lehet még, ami miatt nem vált az ember 5 évente, sőt lehetnek olyan okok, hogy máshol többet kereshetne szarabb körülmények közt, de mégsem (vagy pont azért nem) vált :D

trey @ gépház

Szar pénzért nincs jó munkahely, csak magát jó dumákkal önbecsapó munkavállaló. A KKV szektor nálam eleve ezért nem játszik,  egységnyi adő alatt lényegesen kevesebb pénzt keresni lúzerség, és azokról a jó kőrülményekről is gyorsan kiderül, hogy nem is annyira jók.

Senki sem beszélt itt szar pénzről. Honnan vettél ilyet?

Mondok egy példát: kereshetnék ebben a pozícióban Budapesten, rabszolgaként, napi 3-4 óra ingázással, 20%-kal többet, de cserébe egy szarfészekben kellene élnem. Ráadásul a megélhetési költségek elvinnék a plusz lóvét.

Most mondd: megérné ez nekem?

Dehogy érné. Hol lenne a nyereség?

Vagy kereshetnék akár 50%-kal is többet, nyugati migránsként woke szemetet hallgatva, hazátlanul, de megérné ez nekem? Dehogy érné.

Hol?

trey @ gépház

Értsd jól:
- mérleg BAL oldala: jövedelem, karrierút, egyéb juttatások
- mérleg JOBB oldala: utazási idő, alternatív karrierlehetőségek, környezet, céges bullshitelés, vezetők stílusa

Meg kell tanulni mérlegelni. Csak szerinted és az elavult szemléletet vakon követők hiszik azt, hogy az emberek nem teszik mérlegre ezeket.
Van, aki csak 5-10 évente mérlegel, a rutinosabbak / fiatalabbak meg évente. Mi ezzel a baj? Ja, hogy így nem tudja a cég irányítani a gyeplőt. Ez a bajuk a mostani cégeknek!

10 év alatt legalább 10x-esére emeltem a jövedelmem nominál értéken. Talán egyszer blogolok is róla. Ebben nincsenek benne a komparatív előnyök (tanfolyamok, kapcsolati háló, plecsnik, időbeosztás, rugalmasság stb.).
Mondd, melyik cégnél tudtam volna ugyanezt elérni ennyi idő alatt?

Steigervald X-esként elmesélte, hogy ők annak idején befizettek egy kék Trabantra, és 12 év után megérkezett egy sárga Wartburg.

Mert ez aztán egy kurva jól működő rendszert mutat :D

Én? Legutóbb egy 1 éve kiadott OnePlus 11-et vettem, előtte meg egy középmezőnybe tartozó Nord-ot. Ráadásul ezt még utána tovább használják a családban, jellemzően 2-3 évig, majd visszakerülnek hozzám újrahasznosításra.

Miről hadoválsz? :D Minimum két ember használ egy telefont 4-5-6 éven keresztül. LOL

trey @ gépház