Tökéletesen internetmentes érintőképernyős telefon

Hátha alapon... Napok óta keresek olyan mobil eszközt, ami ~napjaink okostelefon képességeivel rendelkezik (érintőképernyő, kamera, telefon, esetleg: GPS és telepíthető alkalmazások), de semmilyen internetcsatlakozásra nem alkalmas (se wifi, se mobil internet, se starlink...) és hazánkban is működik. Samsungnak volt anno -főleg koreai piacra szánt- J2 Pro, USA-ban előfizetéssel több megoldás közül is lehet válogatni, a világ ezen a táján tényleg nincs elérhető megoldás?

Hozzászólások

Ezt alapjában véve bármelyik okostelefonnal meg tudod oldani, ha olyan appokat válogatsz rá össze, amik nem igényelnek élő netkapcsolatot működés közben.

Ez a kérdés nem a telefontól, hanem a használt szoftverektől függ.

Az, hogy ha átadod valakinek, akkor meg tudod-e akadályozni, hogy mobilnetre vagy wifire csatlakozzon, egy jó kérdés. Még sohasem volt ilyenre szükségem, így nem tudom, megoldható-e valami szülői felügyelet vagy hasonló módban.

Én pont fordítva látom a helyzetet: Pontos megoldásom ugyan nincs, de az internetkapcsolat korlátozására biztosan lehet módot találni. Sokkal nagyobb kérdés, hogy maga az operációs rendszer és a mai, modern alkalmazások nagy része képes-e egyáltalán nyugodtan (állandó hibaüzenetek nékül) és stabilan működni ennek hiányában? Nem beszélve az app-ok beszerzésének és telepítésének módjáról.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Szerkesztve: 2024. 10. 08., k – 11:59

> GPS és telepíthető alkalmazások

GPS manapsag erosen tamaszkodik a mobilnetre (onnan tolti le a muhodok poziciojat), alkalmazast meg honnan telepitesz ha nincs netje? usb-n at mint 20+ eve a pda-kra?

kar h telefont keresel, vagy en ipadem amiben megdoglott a wifi chip, gsm pedig nem is volt :)

amugy az is lehet egy irany, hogy veszel egy barmilyet, szetkapod lehuzod/levagod az antenna drotjait es kesz.

A pontos működést leírni nem tudom, de azért "AGPS" mind, mert "assisted GPS". Valami - időként frissülő - állománytban megkapja a műholdak pályáját, és úgy nagyságrendekkel gyorsbban tud ráállni a pozícióra.

E nélkül is működik, de úgy, mint a régi navik, hosszú percek, mire meglát 1-2 műholdat és akár 5-10 perc is lehet, mire eleget lát a pontos pozícionáláshoz. Pl. alagútból kijövet volt ez érdekes, mire újra magára talált...
A klaszik offline navi korszak végén már épp ezért lehetett ilyen állományt az offline eszközökre is betölteni/frissíteni, hogy gyorsítsák az indulást.

De, csak van egy olyan, hogy Assisted GPS (AGPS), amikor a kb merre vannak a műholdak infót letolják, és azzal kezdik a keresős iterációs algoritmust. A pontosságra nincs* hatással, az első pozíció megszerzése tarthat sokáig nélküle, ha fingja nincs a vevőnek, hogy merre kell keresni a holdakat. Repülő után net nélkül nézd egyszer meg. Mondjuk mióta van glonass meg fene tudja, meg többcsatornás vevők, azóta simán lehet, hogy már nem olyan tragikus.

Fun fact, hogy régebben 2G-n meg a mindenféle wcdma dolgonon (lehet most is, nem tudom) lehetett AGPS infot szolgáltatni a control planen is (bár kérni lehet, hogy nem tudott a handset, csak ha a network kezdte a 112-höz, erre már nem emlékszem)

*illetve hát van olyan, amit úgy hívnak, hogy DGPS, és referencia vevők számolnak a saját pontos lokációjukhoz képest mérési hibát, amivel lehet korrigálni az assited eszköz mérését is, és ez azért eléggé össze van mosódva az AGPS-sel, de egy sima mobil hálózaton ilyet nem nagyon fogsz találni (emlékeim szerint a marketing anyag is ilyen ~100km-es gridet mondott, hogy hasznos legyen, a valóságban pl a nagy kikötőkben van letéve ilyen, hogy lehessen GPS alapján centizgetni a dokkot azokkal a batárokkal).

 

amugy az is lehet egy irany, hogy veszel egy barmilyet, szetkapod lehuzod/levagod az antenna drotjait es kesz.

 

Jók ezek a példák. Ez kb. olyan, hogy szeretnél egy lánctalpast, valaki meg írja, hogy szúrd ki a kocsid kerekét, mert akkor is vason megy.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mi a megoldando feladat pontosan?

Nem eleg az, hogy lemondod a mobilnet elofizut, es kikapcsolod a Wifit?

Szerkesztve: 2024. 10. 08., k – 12:19

Én úgy gondolom (fixme) hogy droidon csak' ki lehet kapcsolni a wifit úgy, hogy jelszó nélkül ne lehessen visszakapcsolni ** . Aztán az adatkommunikációban elállítanám az APN-t valami képtelen baromságra, s annak visszaállítását is jelszóhoz kötném **. Ezen a vonalon nem lehet elindulni?

 

** Valami 3rdparty alkalmazásra gondolok.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Garmin kézi GPS-ek. Full offline, navigálni pöpec, színes érintő képernyő. Alkalmazások is vannak, usb segítségével lehet rá másolni. Kamerás is van. Régebbi modellt keress, mert az újakban van wifi, sőt műholdas sms is.

Azt hiszem az mnb pénzverdében dolgozó egyik alkalmazott mutatta a telefonját. Neki a kamera volt letiltva érthető okokból. Ha bekapcsolta a kamera alkalmazást, vagy bármit ami elérte volna a kamerát kiirta, hogy a biztonsági házirend nem teszi lehetővé az alkalmazás megfelelő működését. Természetesen valamiféle saját mnb által moddolt eszközről beszélünk. Nem ismerem az android működését ilyen mélységben, de kivitelezhető a dolog, mint látszik.

“The basic tool for the manipulation of reality is the manipulation of words. If you can control the meaning of words, you can control the people who must use them.”

― Philip K. Dick

Olyan android, amihez nem kell google account?

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Esetleg a GrapheneOS elég lehet - az Pixeleken megy.

Szerkesztve: 2024. 10. 08., k – 14:25

Librem 5 ?

Van az oldalán 3 fizikai tolókapcsoló ami a tápellátását kapcsolgatja a GSM modemnek / Wifi-BT eszköznek / kamerának-mikrofonnak.

Ha mindhárom OFF, akkor GPS sincs.

https://puri.sm/products/librem-5/

Hátránya, hogy melegedik mint a disznó, nagyon hamar lezabálja az akksit, ez max egy napot jelent a valóságban. 

Csak tökéletesen alkoholmentes pálinkát ismerek, és ez az ásványvíz.

Valójában nem "szülői felügyelet"-re van szükséged?