Virtuális és nem-virtuális Win

Fórumok

Úgy szeretnék egy VM-be telepíteni és regisztrálni egy Win10-et, hogy ehhez felhasználnám a géphez "járó" kulcsot. Viszont elvi síkon szeretném biztosítani, hogy ha valmikor a jövőben valaki ugyanezen a gépen natívan akarna rajta Win10-et telepíteni, akkor sehol ne akadjon be, hogy a legutolsó telepítéskor nem ilyen gép volt.

Mivel gőzöm nincs, hogy mit figyel / ellenőriz a telepítés / regisztráció, ehhez kérek tippeket, hogy mire figyeljek a VM paraméterezésénél. A környezet FreeBSD bhyve-val, de ezt nyugodtan lehet ignorálni, tételezzük fel, hogy Linuxszal és VMware-rel / VirtualBox-szal / KVM-mel / akármivel akarom csinálni; az elméleti része érdekel. És nyugodtan zárjuk rövidre azt is, hogy de már nem is lehet Win10-et telepíteni / regisztrálni. Gondolom ha a gép Win10-zel jött, akkor ha a tulaja újra akarja húzni - mondjuk egy új diszk kapcsán, akkor ezt azért nem fogja megakadályozni Redmond (vagy Brüsszel, és ezzel a politikai vonalat zárjuk is le).

Hozzászólások

Jogtiszta megoldást keresel, vagy valamit ami működik?

A jogtiszta virtualizáció témájában kb évente nyílik itt egy fórum téma. Röviden: A "géphez járó" licence így nem használható.

Talán az működhet, hogy a fizikai gépen telepített windowst aktiválod, és hozzárendeled az MS fiókodhoz. A virtuálizált wint pedig MS fiókkal aktiválod, miután a hoszt os-t lecserélted.

A "géphez járó" licence így nem használható.

Ez így biztosan nem igaz.

Fontos lenne tudni azonban, hogy pontodsan milyen licenc-ről beszélünk ;)

 

nálunk pl teljesen hivatalos megoldás volt, hogy Linux-on futó, KVM virtualizált windows-t a BIOS-ban lévő kulcssal aktiváltuk.

Ebből következik is, hogy technikailag is kivitelezhető - minimális konfig hackolással.

persze várhatón enterprice licence volt, nem a legoccób Home Edition.

Teljesen jogtisztán leválasztható az előretelepített Windows a PC-ről. OEM is. Teljesen mindegy mit így az EULA az EU közös jog azt felülírja. Egyébként nem a Microsoft bukta el a pert hanem az Oracle. De a következményei a Microsoftot is érintik. Felhasználóbarát GUI-t persze nem csinált hozzá, parancssoros tool van. Részletek itt:

https://www.howtogeek.com/124286/how-to-uninstall-your-windows-product-…

Szerkesztve: 2024. 09. 09., h – 07:55

A natívan telepített win10-be emlékeim szerint lehet virtuális gépként bootolni. Ez esetleg megoldás lenne a problémára?

Az alapján, amit tudok:

Ha Win 10 Pro retail a licence típus, és ms fiókhoz van kapcsolva, akkor más gépen aktiválható. Előtte fontos deaktiválni az eredeti gépen, utána lehet máshol aktiválni!

Ha Win 10 Pro OEM, az alaplaphoz kötött, másik gépen nem aktiválható.

Ezzel lehet ellenőrizni, ha megy a Win, parancssorba mint admin:

slmgr.vbs /dlv

vagy:

slmgr –dli

 

Ott látod hogy oem vagy retail.

Ha Win 10 Pro OEM, az alaplaphoz kötött, másik gépen nem aktiválható.

Define: másik gép. :)

 

Ugyanis a 'gép' amin a windows fut fizikailag nem változik.

Azonban, mivel a virtuális gép virtuális hardvert 'mutat' a windows-nak, szerinte ez lehet hogy másik gép ;)

Viszinont a BIOS-ban lakó licencnek pont az (lenne) a lényege, hogy csak a jogos tulajdonosa tudja használni.

A jogos tulajdonosa viszont változhat, mivel el lehet adni a gépet a benne lévő licenccel együtt. -> Így az MS accounthoz kötés nem jó megoldás.

 

szerintem.

Vm hosttól függ, de úgy tudom valamelyiknél van lehetőség egyedi alaplap azonosítót beállítani guestenként, így lehet több azonos alaplap serial is, de akár különböző is. Erről csak olvastam, nem használtam. Azóta szigorított a Microsoft, most nem tudom, mik a lehetőségek. Lehet, valamit félre értettem, ha nem ez a válasz :-)

Egy LTSC licensz egy nagyobb pizza ára.

Forintosítva az órabéredet mennyi időt ér meg neked ez a "probléma"?

Egy LTSC licensz egy nagyobb pizza ára.

Frissítés (upgrade) Windows 7/8/10/11 Pro verzióról Windows 10 Enterprise LTSC-re: nettó 119.700 / bruttó 152.019 forint.

Jó nagy pizza. (Természetesen, ha jogtiszta licencről beszélünk. A pár ezer forintos kulcsok nem tekinthetőek annak.)

"A pár ezer forintos kulcsok nem tekinthetőek annak."

Ha nem lenne jogtiszta, akkor a MS bilincses brigádja már bezáratta volna őket.

Ha valóban úgy véled, nem jogtiszta, akkor egy komoly, géppel írt névtelen feljelentés formában ide küld a rendőröket: https://www.codeguru.hu/Windows-10-Enterprise-LTSC

Ha nem jelented fel őket őket izibe, akkor szerinted is jogtiszta, csak kekeckedsz. Kekeckedőkre meg nem vagyok kíváncsi, megcsömörlöttem tőlük.

Nem hogy őket, másokat sem "zárat be". Eddig nem hallottam ilyenről. Mondhatjuk úgy, hogy a magánszemélyeket nem vegzálják. Egy céges környezetben pedig auditkor kibukhatnak az ilyen dolgok. Eszem ágában sincs senkit feljelenteni, nem vagyok posztkommunista hulladék akinek ha ceruzája van, papírja van, feljelent. :)) De egy tény: vettem én már OEM csomagolású, vagyis annak álcázott licencet magyar kereskedőtől is, számlával. Csak annyi volt a gyanús, hogy lekaparás után gyanúsan könnyen le akart mállani a felirat is a matricáról. Persze nem lehetett aktiválni. Felhívtam a Microsoft-ot. Leellenőriztettem mind az ötöt. Mind lopott volt, valamelyik amerikai egyetem egyik campusának kiadott kulcsai. Szóval, még az eredeti(nek ható) csomagolás sem garancia. Én akkor a saját számomról hívtam a Microsoft-ot, névvel, email címet is megadtam hogy oda kérem a riport eredményét. Meg is küldték. Nem kérdezték honnan vettem, nem gyanúsítottak meg sem engem, sem a kereskedőt. Én jeleztem az eladónak mi a baj, ő szó nélkül küldött új, immár eredeti licenceket. Ez saját, valós történet, nem a szomszéd pistike haverjának az exe mesélte.

Egy fillért / pizzát se :-)

Igazából az az emlék motozott bennem, hogy sok éve egy kollégánál láttam egy trükköt. "A cég a laptopokat Winnel adja, és el is várja - valami alkalmazás rendszeres automatikus futtatásával - hogy azzal működjenek." Ő pedig lekérdezett valami UUID-t a wines gépen, aztán újrahúzta Linuxszal, abba beletett egy (tán VirtualBox) VM-be egy újrahúzott Win-t, de a VBox-ban bekonfigurálta, hogy ugyanazt az UUID-t kapja a VM, amit látott a natív telepítésű Win - és ettől neki jó volt, mert a wines ellenőrző program boldogan azt hitte a havi ellenőrzésen, hogy a szükséges környezetben fut. Kb. ennyi van a háttérben, azzal, hogy ugyanezt magával a gyári W10-es OS-szel akarnám elérni, más progi nem játszik. Amúgy valószínűleg az lesz, hogy egy külső USB-s drive-ra fogom feltolni a W10-et, és akkor csak ki tudom deríteni a fent leírt eszközzel, hogy a gyári licenckulcs az mi a franchoz is tartozik.

>> VBox-ban bekonfigurálta, hogy ugyanazt az UUID-t kapja a VM, amit látott a natív telepítésű Win - és ettől neki jó volt, mert a wines ellenőrző program boldogan azt hitte a havi ellenőrzésen, hogy a szükséges környezetben fut.

a következő konfig paraméterekkel szoktam ezt elérni:

      <ExtraDataItem name="VBoxInternal/Devices/pcbios/0/Config/DmiBIOSReleaseDate" value="..."/>
      <ExtraDataItem name="VBoxInternal/Devices/pcbios/0/Config/DmiBIOSVendor" value="..."/>
      <ExtraDataItem name="VBoxInternal/Devices/pcbios/0/Config/DmiBIOSVersion" value="..."/>
      <ExtraDataItem name="VBoxInternal/Devices/pcbios/0/Config/DmiSystemProduct" value="..."/>
      <ExtraDataItem name="VBoxInternal/Devices/pcbios/0/Config/DmiSystemSerial" value="..."/>
      <ExtraDataItem name="VBoxInternal/Devices/pcbios/0/Config/DmiSystemUuid" value="..."/>
      <ExtraDataItem name="VBoxInternal/Devices/pcbios/0/Config/DmiSystemVendor" value="..."/>