"Visszakapcsolnak egy atomreaktort az Egyesült Államokban a Microsoft energiaigényének fedezésére"

Húsz éven keresztül biztosít majd megfelelő elektromosenergia-ellátást a Microsoft MI-adatközpontjának az az atomreaktor, amelyet ebből a célból kapcsolnak vissza az Egyesült államokban, Pennsylvania államban található Three Mile Island atomerőműben, írja nemzetközi forrásokra hivatkozva az MTI.

...

Link: https://telex.hu/techtud/2024/09/21/visszakapcsolnak-egy-atomreaktort-a…

Hozzászólások

Az lehet, viszont Kina es Irorszag kozott ugyanakkora egy fore eso fogyasztas mellett 10szeres az egy fore eso GDP kulombseg. Irorszag es Norvegia kozott meg hasonlo egy fore eso GDP mellett kb 4szeres a fogyasztas kulombseg.

Azok az orszagok amiket low-energy kategoriaba tesz (narancssarga hatter), azok tobbnyire haborus ovezetek ahol orulnek ha a mezogazdasag meg mukodik valamennyire...

A logaritmus skala elrejti, hogy mekkora pocseklo nagyon sok orszag, toredek energiafelhasznalassal is tudna biztositani a jelenlegi gazdagsagat, vagy ugyanekkora energiaval lehetne sokkal gazdagabb.

A megjegyzest leszamitva, a grafikon viszont erdekes, ha majd lesz idom megprobalom megkeresni a forrast, kivancsi vagyok meg par orszagra, amelyiknek a neve mar nem kerult fel ra.

Persze, de az írek honnan veszik a vasat? Hát többek között Kínából. Úgy könnyű.

És épp ezzel lőtte magát Európa tökön, hogy kiűzte a szennyező ipart, ami most mindenféle korlátozás nélkül pöföghet Kínában. Szerencsére már a Kínaiak is kezdenek rájönni, hogy ez nem annyira jó.

Ez egy 2006-os tanulmányból: "Even in water-rich areas of China, pollution is decreasing the supply of clean, usable water. According to estimates, a full 70 percent of China’s rivers and lakes are currently contaminated, half of China’s cities have groundwater that is significantly polluted, and one-third of China’s landmass is affected by acid rain."

Gondolom sokat nem javult a helyzet

Előbb utóbb az igazán szennyező gyárak átköltöznek Afrikába, ott egyébként is szokás gyerekekkel kobaltot bányászni. 

Vagy behozzák Magyarországra mint a gödi Samsung gyárat:

https://telex.hu/belfold/2024/02/20/god-samsung-nyereseg-eletveszely-bi…

https://hang.hu/belfold/visszavontak-a-godi-samsung-gyar-engedelyet-163…

elvégre van EU -ban is olyan ország, ahol következmények nélkül lehet mérgezni a földet és az állampolgárokat.

https://index.hu/techtud/2024/09/16/japan-2030-szuperszamitogep-fugaku-…

Van egy bökkenő a japánok új szuperszámítógépével: 21 atomerőmű kellene a működtetéséhez

2030-ra tervezi Japán az első „zéta-osztályú” szuperszámítógép megépítését, amely ezerszer gyorsabb lehet a jelenlegi legerősebb gépeknél. A projekt becsült költsége több mint 750 millió dollár, célja pedig, hogy Japán az élvonalban maradjon a mesterséges intelligencia és a tudományos kutatások terén. Az egyelőre Fugaku Next néven ismert szuperszámítógépnek azonban van egy kihívása: működéséhez hatalmas mennyiségű energiára lenne szükség.

A Fugaku Next működtetéséhez hatalmas mennyiségű energiára lenne szükség, pontosan annyira, amennyit 21 atomerőmű képes előállítani.

Amíg ezt az energiaigényt nem sikerül megoldani, a szuperszámítógépet egyszerűen nem lehet majd használni, így a fejlesztőknek elsősorban ezt a problémát kell kiküszöbölniük.

Teljesen igazuk van, a ZAI van olyan faintos és hasznos, hogy megéri rá 750 millió dolcsit meg 21 atomerőmű teljesítményét elégetni. Nem lehet nem élvonalban maradni vele.

Bár ebben nincs semmi hír, lassan atomreaktor kell majd a RTX5090 futtatásához is, meg egy böngésző emberi időn belüli lefordításához, mert a komplexitás végtelenségig növelése az jó, az orrunkat is tisztíccsa.

Pár éve még azt tartottam hajbezerről, hogy nem normális, de mióta én is a komplexitás minimalizálása felé megyek, meg olvasom ezeket a híreket, látom az új hardverek és szoftverek éhségét, most már belátom, hogy igaza volt ebben mindvégig.

Lassan már eljutunk oda, hogy a konzumer szegemsben szabályozni kell, hogy mi mennyit fogyaszthat, meg hogy mi lehet a hardverigénye, különben az iparral elszalad a ló. Persze, már most is korlátoz, hogy egy átlag aljzat max. 2000W-ra van hitelesítve, engedélyezve, de ez lassan nem lesz elég biztosíték. Az ilyen MS-féle Win11 mintájú erőltetett elavultatásokat is be kéne tiltania a politikának.

Az még hagyján, hogy erőműnyi energiát égetnek el szuperszámítógépes projektekre, de hogy ilyen hülyeségre, mint az AI. Mert ha valami fehérje modellezés, atomszimuláció, időjáráselemzés, numerikus kutatás, stb. lenne, arra azt mondanám, hogy értelme is van, de ez az AI meg shitcoin/blockchain hülyeségre energiát égetni abszolút felesleges pocsékolás. Akkor már futtassanak valami sakkelemzést, annak sincs sok gyakorlati haszna, de legalább szórakoztató.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Az aktuális csúcsnak mindig csúcs fogyasztása volt. 
Aki nem akar valóságnál fényesebb 4-8k játékot futtatni vagy otthon tanítani fingfűrészelésre ai-t, annak visszont rendelkezésre állnak jobbnál jobb, pici fogyasztású gépek is a fejlődésnek köszönhetően. 
Laptopban és minipécében kapni sokféle jó teljesítményű és egész olcsó gépeket. Például N97/N100 vagy akár 1235u és újabb változatai. De ryzen 7 pro 6850h procival is jelent meg csuda minipécé. 

Abban egyetértünk, hogy az utóbbi években fingfűrészelésre égetik el a legtöbb energián IT téren. Lehet mindenféle magasztos dolgok alá képzelni, de egyelőre csak néhány területen látni, hogy az adott cégnek is pénzt termel és nem csak a gpu gyártó profitál. Legtöbben csak tőzsdén fújják a lufit, de a cég csak a folyton beletolt újabb befeketetések miatt nem ment még csődbe. Talán némelyik előfizetéses grafikai program és relatíve hasznos szoftver termelheti ki az "ai" költségét és talán az önvezetés tanításához látni, hogy lehet belőle valami. 

Ha visszakoveted a forrast, akkor kiderul, hogy nem ezt mondtak. :) Ez egy AMD bemutato volt, 2023 februarjaban.

Egy zeta-osztalyu szuperszamitogep mai (2023 feb.) alkatreszekbol hasznalNA 21GW-ot. 1GW-ot szamolt egy atomeromunek, azert vannak mar nagyobb teljesitmenyuek.

Azt szamolta, hogy 1.2 evente duplazodik a teljesitmeny, 2.2 evente a hatekonysag, ugyhogy amikorra elerik a zeta-osztalyt akkorra mar csak 500MW-ra (fel atomeromo az ok szamitasuk szerint) lesz szukseg ahoz a teljesitmenyhez, de mondtak, hogy meg ez is tul sok, ugy kb 100MW-ot tartanak elfogadhatonak.

Nálunk lehet garantáltan VegánÁramot kötni, a PETA védjegyével. A másik cég pedig pont ugyanannyiért árulja az ökoáramot, mint az atomreaktoros/szenes keveréket. Gondolom a Microsoftnak most nagyon fontos az olcsó kraft. A three mile islandnek már volt egy kékhalálja (kína szindróma film hasonló esetet mutat be), biztos jólesik nekik, hogy valakik még bíznak bennük.

Szerkesztve: 2024. 09. 21., szo – 17:46

Most pedig valahol felsírnak azon fősodratú elemeknek a kényszerképzetei, akik azt állítják, hogy újabb számítógépet, okostelefont, tabletet stb. környezetbarátabb használni a processzor TDP-je és flops/Watt-ja miatt.

Energiahatékonyság továbbra is csak a marketingasztalon létezik. Minden okoseszköz egyre több cloud-erőforrást igényel, így automatikusan egyre kevésbé környezetbarát.

A globális energiafelhasználás tavaly 2%-kal nőtt.

A megújulók aránya 14,5%, melynek fele vízerőmű. 

A megújulók aránya tavaly néhány tized százalékkal nőtt.

A fosszilisről nehéz lesz leállni. A globális energiaigényt kell csökkenteni, a műanyagkupak ezen nem sokat segített.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

A megújulók aránya 14,5%, melynek fele vízerőmű. 

Kérdés, hogy hol és mi... 2000-ben is közel ~19 százalék volt a megújuló részarány (18,7%), tavaly 30% fölé nőtt (egészen pontosan 30,2% lett), ebből a víz 14,2%; a három éves forecast 40% fölötti.

A globális energiaigényt kell csökkenteni, a műanyagkupak ezen nem sokat segített.

Annak nem is az  volt a célja, hanem például az, hogy a tengerparton ne legyen több kupak, mint kagylóhéj. Baromi szarul néz ki, amikor evezel a tengeren, kikötsz egy öbölben, amit nem takarítanak és gyakorlatilag műanyagon gázolsz át, kupakok, öngyújtók, zacskó és szatyor maradékok, joghurtos poharak, satöbbi.

Ezek a kupakok mind európai országokból kerültek oda, igaz?

Az adriai tengeren van evezős tapasztalatom, oda nagyrészt európai államokból kerül. Most voltam óceánparton is két hete, az nem ennyire fertőzött, de vélhetően azért, mert mások az áramlatok.

Téged miért és mióta zavar, hogy csökken a környezetbe kikerülő szemét mennyisége?

Nem a kupakot kell betiltani, hanem a PET palackot.

Ha lenne automata, ami hozott (akár szabvány) üveget tudna tölteni, mindenkinek jobb lenne. Kivéve a PET palack gyártóknak.

Persze némi létjogosultsága van, de eszméletlenül túl van használva ahhoz képest. A 0.5 liter kiszerelés az, ami lehetne PET, felette nyugodtan elő lehetne írni mást.

Nem a kupakot kell betiltani, hanem a PET palackot.

Nem tiltották be, csak rá van gyógyítva a PET palackra, hogy kevésbé tudjon külön életet élni. Van a sok érzékeny lelkű hópihe, akik nem tudnak ezzel a helyzettel mit kezdeni.

Ha lenne automata, ami hozott (akár szabvány) üveget tudna tölteni, mindenkinek jobb lenne. Kivéve a PET palack gyártóknak.

Elég sok helyen van ilyen, ha az ember meg akarja oldani, megoldja. A bor üvegben jön, a sört a kocsmában szoktam literes csatos üvegbe kérni, a szóda a szódástól van. Magammal pedig egy termoszt viszek, amit meg tudok tölteni szinte bárhol.

Téged miért és mióta zavar, hogy csökken a környezetbe kikerülő szemét mennyisége?

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/allito-kerdes

Nem zavar.

Most voltam óceánparton is két hete, az nem ennyire fertőzött, de vélhetően azért, mert mások az áramlatok.

És az óceánon se máshonnan (pl. Amerikából, Ázsiából) vitte oda valamilyen áramlat, igaz?

Nem zavar.

Akkor mi a bajod azzal, ha a kevesebb kupak kirül ki a környezetbe azzal, hogy az palackra van rögzítve?

És az óceánon se máshonnan (pl. Amerikából, Ázsiából) vitte oda valamilyen áramlat, igaz?

Mint írtam, ott alig volt. Amúgy jól értem, most azt akarod épp elmondani, hogy addig nem gond részedről az európai szemetelés, amíg az kevesebb, mint más országoké?

Látszatintézkedésnek tartom, ennyi a "bajom" vele.

Kevesebb kupak kerül a tengerbe? Igen. Sokba kerül? Nem, ugyanannyiba, mert nem kell hozzá több műanyag. A sok hópihe balfaszon kívül okoz bárkinek is problémát? Nem.

Alapon embargózni kéne azokat az országokat, amik a mi multiknál elköltött pénzünkből szennyezik az óceánokat.

Ettől kevesebb kupak lesz a tengerben?

Itt kezdődne egy felelősségteljes ökopolitika. Csak ugye az EU-nak olyanja soha nem volt.

Nem csak ez a kupakos dolog az EU ökopolitikája, ez egy kicsi rész a sokból, amelyeknek van olyan eredménye, hogy kevesebb kupak kerül a környezetbe.

Azért megintcsak tegyük hozzá, hogy a "nyugat szemétlerakói" leginkább a trükköző cégektől vannak, akik évtizedeken át állították, hogy átveszik "újrahasznosításra" a szelektíven gyűjtött műanyagot, aztán valahogy olcsóbb volt nekik exportálni valahova a 3. világba.

Itt nem azzal a koncepcióval van baj, hogy szelektíven gyűjtjük, hanem hogy vannak shady szereplők a láncban, akikről nagyon későn derült ki, hogy mit is csinálnak valójában. És nyilván a shady szereplők így alá tudtak vágni árban a többi cégnek, ezért ők maradtak a piacon, a tisztességesek kihullottak.

És sok esetben azután is tudják folytatni ezt a tevékenységet, miután lebuknak, vagy egyszerűen felszívódnak és otthagynak egy hatalmas telepet tele tornyokban álló összebálázott hulladékkal (nem kezdem kikeresni a releváns hazai példákat, mert akkor jön a rettegett [pol] label - a törvényi háttér tudtommal meglenne, hogy komoly letöltendővel sújtsák az ilyen cégek vezetőit, de valahogy arról nincs hír, hogy ítélet születne ilyen ügyekben).

Az egészben az a különösen káros, hogy az ilyen esetek a - problémát egyébként megértő és a környezetért tenni hajlandó - lakosság bizalmát és motivációját is lenullázzák.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Szerkesztve: 2024. 09. 23., h – 15:19

pfff ha belegondolok mennyi energiát fogyaszthat el a face, insta, x, tiktok,yt, meg chatgpt + az időpillanatban az a cirka 1mrd okosteló amt töltő lóg a világszerte amit kb. semmire nem használnak csak 99,99999%-ban ezek bambulására.... Hány terrawattot pusztítanak csak azért, hogy mehessen a p.csfotó meg macskás videó...  Megkockáztatom a nagy zöld átállás matekja sosem fog kijönni  pozitívra ezek miatt. (próbáltam végig gondolni mennyi de mennyi totál felesleges energiát égethet el a világ ilyen töménytelen fa...ágra zéró eredményért...)

-42-

Annyira nagyon sokat nem... A Google + Microsoft + Facebook ~65 TWh villanyt használ el évente, az másfél magyarországnyi fogyasztás - és ebben minden lófasz benne van. A világ villanyfogyasztása ~25000 TWh, az említett trió ennek ~0,25 százaléka, kerekítési hiba a sok egyéb dologhoz képest.