Egy-két hetet csúsztatja a Ryzen 9000 sorozat startját az AMD

Fórumok

https://prohardver.hu/hir/ryzen_9000_sorozat_start_egy-ket_het_csuszik…

rossz betutipussal lett a dobozra irva a felirat, vagy mi?

Hozzászólások

Van olyan konteó, ami abból indul ki, hogy az Intel Augusztus közepén adja ki a mikrokód frissítést a Raptor Lake stabilitási bajaikra. Nem kizárt, hogy ez teljesítményvesztéssel fog járni. Namost, ha az AMD vár egy picit az új processzoraival akkor az első benchmarkokban már a "csökkentett módú" Intel processzorokkal kell versenyeznie...

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Pontosan ezt nem értem én is. 1-2 hét mire elég, mert annyi idő alatt súlyos szériahibát nem lehet javítani, ha meg csak valami kisebb gond, ahhoz meg sok. Mindegy, ezek a CPU gyártók megkergültek a túl szoros versenyben.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

A fenti spekulációt azért írtam be, mert nem lenne karakteridegen az AMD marketingeseitől az ilyen unortodox húzás.

Reálsabban azt lehet 1-2 hét alatt fixálni, ha kiderül, hogy a QA nem szűrt ki valami kevésbé nyilvánvaló hibát, ami a legyártott processzoroknak csak kis %-át érinti.

Vagy kiszűrhette volna, csak extra teszteléssel, és akkor a megadott launch date-re nem lett volna elég processzor kiszállítva.

Az is lehet, hogy egyszerűen csak a turbo órajel nem éri el a meghirdetett értéket, a legyártott darabok egy kis részénél.

Az AMD csinálta már egy párszor, hogy "jólvanazúgy", majd ha vevőt "zavarja" a hiba akkor RMA-ban cserélik... Gondolom az Inteles szerencsétlenkedés miatt most utólag döntöttek úgy, hogy ezúttal ez mégsem fér bele...

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Igen olvastam (link - for those following along at home)

Mondjuk egyrészt ez nem a "fullos" verzió (csak 256-bites AVX512 egység van a "nagy" Zen5 magokban is), másrészt meg AMD-ék egy elég nagy ziccert kihagytak azzal, hogy nem küldték be a Zen5 és Zen5c (low power) magok ütemezőben megkülönböztetéshez szükséges patchet még a 6.11-es kernel merge window-ban.

Amúgy a legújabb konteó az, hogy egyszerűen félrefeliratozták a Ryzen7-eket Ryzen9-nek: https://prohardver.hu/hir/eliras_okozta_az_uj_ryzenek_csuszasat.html :) - amúgy érdemes rákeresni pár képre korábbi generációs Ryzen-ekről, hogy hogyan is áll az a 7-es szám (karakterek közötti távolság) a többi feliraton... :)

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Szerkesztve: 2024. 07. 30., k – 08:56

"csak 256-bites AVX512 egység van a "nagy" Zen5 magokban is"

 

ez nemigaz, a Zen5 egyik fejlesztése pont az, hogy a "Dual-Pumped 256-bit FPU" -t lecsereli full 512 bites vegrehajtasra.

HUP te Zsiga !

Pedig de. A mobil változatba továbbra is a 256-bites kerül be.

"Zen 5 -- keep in mind with the Strix Point laptop tested is still with a 256-bit data path and not even the 512-bit path new to Zen 5 for desktop and server." - link

"Strix Point as mentioned is just using a 256-bit data path still, so with the Ryzen 9000 series will be interesting to see the AVX-512 performance with the 512-bit data path." - link

"In its highest performance configuration, AMD is touting a 16% average IPC uplift for the Zen 5 architecture. But this is for the full-fat configuration with 512-bit wide SIMDs for single-cycle AVX-512 support. What Strix Point offers is a bit less, with just a 256-bit wide SIMD requiring execution over multiple cycles. The architecture still benefits from the AVX-512 instructions, but it doesn't gain the data throughput benefits." - link

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Ezért szeretjük AMD-éket is.

Olyan elbaszott modellkód nevezéktant használnak mobil kategóriához, h. az itteni hup-osok nagy részét is be lehetne szopatni ha szimulálnánk a "főnök ugrál a nyakadon h. MOSTAZONNAL szerezz be egy XYZ specifikációjú AMD-s gépet", és te még nem akasztottad otthon az ágyad fölé a kinyomtatott lelaminált szamárvezetőt, simán rosszra fogsz rányomni, annyira abnormális a sorszámozásuk.

Amd's Ryzen 7000 series mobile chips naming conventions. This abomination has to stop. : r/Amd (reddit.com)

Vagy ha végigolvasod figyelmesen ezt:

List of AMD Ryzen processors - Wikipedia

jönnek majd a WTF-ok, h. pl. 3000 series, és van belőle Zen1 (APU), holott desktopon meg ez már a Zen2 volt.

aztán meg Ryzen 4000 series: ez meg Zen2-éra 3000-es desktop generációnak felel meg

aztán desktop után eljutsz a mobil részhez, itt meg aztán méginkább jön a káosz.

Egyrészt jogos, elcseszett a számozásuk. Ráadásul aljas marketingmegfontolásból elcseszett...

Másrészt ebben legalább van valamicske szisztéma.

Nézd meg pl ezt: https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_Xeon_processors_(Cascade_Lake-based)

Pl a sorfoltonosan egymást követő típusszámoknál, hogy melyik hány magos. Mintha randomgenerátor állította volna elő...

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Áá, az Intel is ugyanolyan szar, már ott is kevernek mindenféle alternatív számozással, már nem is Core i-nek hanem csak Core-nak nevezve, meg mindenféle G7, stb. végződés. Ember legyen a talpán, aki leköveti. Elkurvultak sajnos a gyártók ilyen tekintetben. Az AMD-nek se kéne csinálni. Nem is értem, mert mindkét procigyártónak volt egy jól bevált nevezéktana, amit a fogyasztók is ismertek, miért nem lehetett annál maradni?

A legjobb, ami Intel fronton tetszik, hogy „Intel Processor N100” meg „Intel Processor N95”. Ráadásul az N95 erősebb, mint az N100, hogy még zavarosabb legyen. Régen sem volt jobb, Celeron J, Celeron N, Pentium, Pentium Gold, meg volt keverve rendesen. Agyrém. Jó, hogy nem hagyományos mosópornak hívja az állatkertje. Ezt is valami elmebeteg marketinges, kommunikáció szakos, öltönyös-nyakkendős barom találta ki, akinek köze nem volt az egészhez műszakilag, hardverileg.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Egy szóval nem mondtam h. az intel jobb lenne. Sőt!

Pl egy feladat: wiki-ről az intel core i szócikk-ből elindulva felrajzolni az összes becenevet. Mert beceneve van már a generációnak (ilyen bridzs, olyan bridzs, ilyen well-olyan well, ilyen lék, olyan lék). Ehhez jönnek még a mindenféle Refresh-ek. Aztán ehhez jön h. adott léken belül eltérő beceneve van a desktop, a workstation, a HEDT, meg a mobilnak is. Beceneve van a mikroarchitektúrának is (ami átölel generációkat is? vagy összeköt több különböző szegmenst is?). Aztán most már külön eltérő beceneve van a heterogén felépítés óta az E meg a P magnak is. Sőt úgy tudom 14th gen (v. csak 15.-től?) már több eltérő E mag fajta is lesz egyidőben a csipben. Nyilván mind külön becenévvel.

Nehezített feladat: az összes core i model-t 1. gen-től 14. gen-ig besorolni h. melyik melyik korábbinak az utódja, szegmensenként és generációnként. Extra nehezítés h. talán 12. gen mobil procikat átszitázva 12 replace 13-al árulnak mindenféle változtatás nélkül.

Egy oka van ennek az egész kibaszott katyvasznak: ha eléd raknak 1 gépet, amiben lekérdezed h. milyen processzor van, és NEM egy i9 H, K, X meg még tökömtudja milyen prefix és szuffix-ek-et látsz kiírva, akkor fingod se legyen róla fél nap hibás ARK-olvasgatás nélkül h. a csúcskategória alatt mennyivel helyezkedik el az aktuális szemed előtt lévő szemét.

Nem is lehet teljesen megfeleltetni a generációkat, mert tovább is szegmentálták, eleve az i9-et is csak 7. gentől hozták be, meg az i5, i7 vonalat is tovább bontották még asztalin is, nem hogy notiknál.

A legkaotikusabb az Intel hagyományosan a Xeon prociktól volt, na azoknak a számozása, besorolása mindig is agyrém volt, W, X-es, L-es, E-s, aztán E-3, E-5, E-7, egyszer 2-essel, egyszer 1-sel kezdve, a generáció el van dugva a számozás végére v-akárhányként. A Celeronoknál se jelezte nagyon sokáig az elnevezés, hogy melyik Pentium generációnak felel meg. Eleve a Pentium-ok is problémások voltak, mert pl. P3, P4-nél volt egy csomó foglalatos, meg egyik RD-RAM-os, másik SD, a harmadik DDR, a negyedik DDR2, a legvégső P4 már DDR3-at támogató 775-ös lapokba is belement. Ezt még tovább kutyulták a Core időszakban, ott is volt minden, Core Solo, Core Celeron, Core Duo (vigyázat, ez nem Core 2 Duo, a Core 2 már másik generáció). Core i-nél szintén nagy kavar volt, mikor kezdték, mert volt belőle egy 0. gen is, amit össze lehet számozás alapján keverni a beépített memóriavezérlős 1. gennel, stb..

Az AMD se ma kezdte a szar számozást, elég például az FX-ekre gondolni, meg az A4-A10 keverésekre, már azokon is kb. lehetetlen volt a számozást követni, de míg nem keverték meg ott is jobban, már a Ryzeneken is elég nagy keveredés lett, az 1600AF az 2. gen, a 2200G az 1. gen. A 2500U az 1. gen, ahogy általában a mobil procik gyakran egy gennel korábbiak, mint a számozásuk utalt rá.

Intelnél én is mindig utáltam, hogy ilyen-olyan Bridge, meg Lake, azt is rohadt nehéz lekövetni, teljesen felesleges keverés, kezdjék a számozást a valós generációval és kész. Ez az E meg P magozás is elég katyvasz, valóban.

Így jutottunk oda, hogy ma már a szakembereknek is az Intel Ark-ot meg az AMD.com-ot kell használni, nem csak a magok miatt, meg a generáció kiderítésére, hanem pl. hogy az adott proci menny memóriát támogat, hány PCIe sávot, milyen PCIe verziót azon belül is, meg hogy az utasításkészletek közül mit támogat, HT/SMT-t tud-e, ha igen, akkor hány magnál. TDP-vel is megy a keverés, aminek semmi köze nincs se a tényleges fogyasztáshoz, se a melegedéshez.

Nem csak a CPU-knál, a GPU-knál is megy már sok generáció óta mind az NV, mind az AMD oldalán a kutyulás, meg a szanaszét szegmentálás (GT, GTX, RX, Ti, nem Ti, Super, Titan, XT, XTX, régen meg mindenféle Pro, ultra, SE, LE, kutyapöcse), de még azonos kártyák is vannak kiadva visszavágott számú feldolgozóegységgel, mindenféle bites memóriabusszal, többféle VRAM mennyiséggel, egyiken DDR3-as, másikon GDDR akárhányas (a 1030GT híres erről). Eléggé elszabadultak a kódnevekkel ott is, fejből kenjed, hogy a Fermi, Pascal, Turing melyik generáció, melyik mikor jött ki, meddig támogatott, AMD oldalán meg Polaris, Vega, Navi még régebb óta megy mindenféle mert régebben meg mindenféle Islands kódnévvel tolták, meg mindenféle TerraScale meg GCN verzió volt megkülönböztetve

Ez még mindig kihívás lehet Linux alatt, ha ki akarod deríteni, hogy milyen driverek kellenek. NV oldalán is elég kaotius a Linux, mert eltérő kártyák, eltérő driverágakat támogatnak, van, amelyik többet is, főleg, hogy most már van az NV-nek open-source (NVK, ami a szintén open-source Nouveau-val és az annak Nova néven fejlesztett változata mellett párhuzamosan létezik), meg zárt drivere. AMD oldalán se egyszerű, mert párhuzamosan létezik mindenféle régi GPU miatt több open-source kerneldriver, radeon, amdgpu, amdgpu pro, és ez még csak a kerneldriver, ettől külön vannak a Xorg és a Mesa driverek, meg és csak Vulkan-ból van két implementáció (RADV, AMDVLK), hardveres be/kikódoláshoz meg többféle driver megint, egyik VAAPI a másik VDPAU alapú.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

a PH! szerint a Strix Pointban van 4 teljes erteku Zen5 es 8 Zen5c mag ; utobbiban maradt a 256 bites vegrehajto.

 

"A Zen 5 és 5c magok felépítésben annyira nem különböznek. Egységnyi órajelen ugyanarra az IPC-re képesek, de az 5c verzió fizikailag kisebb lapkaterületet foglal el, már a kevesebb L3 gyorsítótár nélkül is. A struktúrát tekintve az egyetlen lényeges különbség az, hogy a Zen 5c nem 512 bites, hanem 256 bites vektormotort használ, de amúgy ugyanazokat az utasításkészleteket támogatja, mint a Zen 5. Ennek a változásnak pusztán az AVX-512 programokra van hatása, ugyanis ezek lefutnak a Zen 5c magokon is, de egységnyi órajelen, a nagyobbik magdizájnhoz viszonyítva nagyjából feleakkora sebességgel."

HUP te Zsiga !

kétlem, hogy ez lesz a megfejtés ; ugyanakkor a hwunboxed videojából úgytűnik a 7xxx ugyanugy gyorsul, ha admin fiokkal operalsz ; szvsz lehet az Intelek is ; de azt még nem mérték ki.

annyi biztos, hogy valami van, mert Linuxos tesztek alatt jobban teljesitenek az új procik, tehat a kraft ottvan, csak windowson valamiert nem jön ki.

HUP te Zsiga !

Nem is csodálom, hogy a sok windowsos bloattól nem fut jobban. Egyébként meg a MS már rég megmondta, hogy a Win11-gyel már a biztonság a fő prioritásuk, nem a teljesítmény. Ezért is fut a rendszer VBS-sel virtualizálva, meg ezért titkosít mindent TPM-mel. A MS-tot már régóta nem érdekli, hogy használható legyen a rendszer, meg gyors. Ők azon dolgoznak már jó ideje, hogy minden felhasználójukat frusztrálják, elűzzék.

Linux alatt ugyanaz a hardver mindig jobban teljesít, mint Windows alatt. Főleg a 11-es óta kiemeltebb ez, de tapasztalható volt régebbi verziókon is, csak nem domborodott ki ennyire minden esetben. Valamilyen szinten mindig is igaz volt. A Windowst egyébként jó ideje az NTFS, annak töredezettsége, ha HDD-ről van használva, vírusirtó a háttérben, sok extra bloat lassítja. Már az se igaz, hogy Windowson a célalkalmazások, játékok jobban futnak, mert van már pár, pl. Blender, fordítók, médiakonvertálók/enkóderek jobban futnak, és szégyen szemre már jó pár játék is, ez főleg a shader precaching miatt van, ami elintéződik a játék első betöltésekor, és a játéknak futásidőben nem kell ezzel szórakozni, de pl. a DXVK is sokszor kisimítja a framerate-et, pl. GTA4 híres erről.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Anandtech-en már írták, hogy van valami fura core parking probléma. Legalábbis érhetetlen, hogy az AMD driver pack-je miért kapcsolja be olyan processzoron, ahol amúgy nincs értelme.

Őszintén szólva én arra számítottam, hogy megjelenéskor pont Linuxon lesz half-baked a támogatás és Windows-on lesz rendesen kikupálva.
(Tekintve, hogy 6.11-es merge window-ba nem küldték be időben a power management patcheket, ill. gcc-be is foghíjas patchset-et küldtek be - állítólag nem akarták idő előtt felfedni az összes változtatást.)

Ehhez képest Linux alatt egész jól megy, Windows alatt meg köhög...

Sajnos egyet kell értsek vele, hogy ez "yet another botched launch". Pedig nem kellett volna, hogy az legyen.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Szerkesztve: 2024. 08. 17., szo – 14:29

https://videocardz.com/newz/amd-set-to-boost-tdp-for-ryzen-5-9600x-and-…

remelem az uresjarati fogyasztasa ettol nem fog megnoni, mar orultem, hogy 38W-ot mertem ra. :)

tiszta karacsony, egyszer lehet orulni, hogy alacsonyabb a tdp mint az elozonek, majd lehet orulni, hogy nagyobb teljesitmenyre kepes. lehet most szereztek az uj intelbol peldanyt? :)

neked aztan fura humorod van...

Szerkesztve: 2024. 08. 18., v – 17:09

a kovetkezo futasi idoket mertem (ora:perc) egy SP-re, ugyanaz a verzioju sqlsrv, ugyanaz az adatbazis.

ryzen 9600x 1:45
ryzen 7600x 1:49
ryzen 5600x 2:48
ryzen 4350g 4:04

neked aztan fura humorod van...