"Több a gyümölcs az olasz Fantában, mint a magyarban"

Fórumok

Több mint dupla annyi igazi narancslé van az olaszországi Fantában, mint a hazaiban, az íze és a színe is más, írja a Pénzcentrum egy olvasóra hivatkozva. A különbség már az összetevőkben is látszik, a legszembetűnőbb pedig tényleg az, hogy míg a hazai Fantában 5 százalék a valódi narancs, addig az olaszban 12 százalék.

[...]

A Coca-Cola a lap kérdésére elmondta, hogy a Fanta Narancsot Európa-szerte gyártja, a különböző országokban pedig eltérő lehet a termék gyümölcslétartalma. „Az egyes országokban a gyümölcstartalom többnyire hasonló a helyben kapható hasonló termékekéhez, valamint összhangban van az érvényes helyi szabályozásokkal. A Fanta Narancsot Európa-szerte cukorral vagy cukor és édesítőszerek kombinációjával édesítik. Folyamatosan dolgozunk az italaink cukortartalmának csökkentésén, ezért előfordulhat, hogy a termékben lévő édesítőszerek és cukor aránya országonként eltérő. A helyi termékjellemzőket mindig feltüntetjük a csomagoláson, hogy Ön a teljes összetevő- és tápértékinformáció birtokában élvezhesse az italt” – írta a cég.

[...]

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 07. 15., h – 10:55

🤣 🍿

Egyszer valamelyik cég megindokolta, hogy miért kevesebb a hústartalom ugyanazon felvágott magyar verziójában a nyugatiéhoz képest ... biztos azért, mert mi így szeretjük! :D

Természetesen, mindig itt, nálunk a kevesebb a minőségi összetevő, de ez csak a véletlen miatt van így! :D Meg, mert így szeretjük ...

trey @ gépház

Amig vodorszam isszuk a szar Fantat, meg puposra rakott bevasarlokocsikba pakoljuk a szar felvagottat, addig teljesen ertheto, hogy a gyartok a szart fogjak arulni.

Meg lehet venni a narancsos San Pellegrino-t is, ha valaki mindenaron cukros narancsos szensavas limonadet akar inni, abban lesz narancs. Mit ad Isten, meg a narancs-tartalma is ugyanakkora itt, mint nyugaton. Csak hat amig a 0,33 liter kerul annyiba belole, mint a Fantabol a nagy, addig a tobbseg a szart fogja venni.

Ha mindenki tudatosan vasarolna, ket het alatt kikopnanak ezek a szarok a polcokrol.

így az 50 Ft-os balfaszkodás sem érint :D

Erdekes, mert lassan mindenre rateszik (sor, 100%-os narancsle, tej, tejeskave, stb). Hogy nem futottal bele?

Amugy nagy biznisz lehet, hogyha arra baziroznak, hogy (az elejen) nem viszik vissza a nepek.

 

En a magam reszerol ugy lazadok, hogy nem mosom el ezentul az ilyen uvegeket, es ugy viszem vissza (eddig mindig modszeresen kimostam minden flakont, mielott a szelektivbe dobtam volna).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Lúgosítunk, savasítunk, a vesénk és tüdőnk meg beállítja a 7,4pH-t. Ha ez csökken, vagy nő, akkor igen rosszul leszünk.

Emiatt tetszik, mikor a cégvezetés mutatta, hogy egészséges, lúgos vizet vettek védőitalnak, mi meg csak néztünk, hogy oké, orvosok vagyunk.

Bár 10 éve meg örömködve jelentették be, hogy üzleti kapcsolatba kerültek egy holisztikus gyógyító céggel, még internetes hírverést is csináltak. Dolgozói nyomásra rz os megszűnt. Ilyen marhasággal csak gyurit meg csabot lehet megetetni. 

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Ilyen marhasággal csak gyurit meg csabot Nobel-díjas tudósokat lehet megetetni.

Ugyan is mi idézni szoktunk, magunktól nem találunk ki semmit. Tudom, hogy nagyon zavar, hogy van nálad okosabb is, de ez van, fogadd el :D

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Hát logikából nem vagy ott a topon, viszont terelésből csillagos ötös.

Ha esetleg, amit kétlek, képes vagy a személyeskedésen és fikázáson kívül másra is, tessék egy kis olvasni való: https://x.com/aya_velazquez/status/1815567564694515876

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

És mit szólsz ahhoz a 4000 oldalhoz, amit a német sajtó mostanság "RKI Leaks" néven emleget? Nincs kognitív disszonanciád? Nagyjából minden hazugság volt a kovid alatt.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Tudod mi savasít még folyamatosan? Az életműködés. A sejtek rengeteg CO2-t termelnek amikor lebontják az üzemanyagukat, a glükózt; ez a CO2 bekerül a véráramba, a véred szépen ezt elszállítja a tüdődbe, ahol meg kilélegzed.

Fura is lenne, ha az a pár gramm CO2, ami egy liter szénsavas üdítőben van, ezt a folyamatot túl tudná terhelni.

Igen, mert itt csak az cukros szarokról van szó ... nem. Csak a hozzád hasonlónak egy ilyen egyszerű példán (Fanta) keresztül kellene megvilágítani, hogy értse ... de, hát ez se ment át ... akkor hogy akarnánk itt szalámi hústartalmat firtatni? Nektek?

trey @ gépház

Ennek (a magyart mindig bántsák) némileg ellent mond, hogy az USA-ban messze rosszabb a Fanta: olvasni való. A helyzet az, hogy a Fanta mindenütt a helyi szabályoknak felel meg és Olaszország vagy Franciaország élelmiszerben más szint mi (menj be egy pékségbe Párizsban és szíven üt).

Érdemesebb lenne feltenned azt a kérdést, hogy ez a téma (ami nem változott évek óta) miért akkor ilyen nagyon fontos, amikor drákói megszorítások jönnek és a nyári főszezonban sorra rohadnak le a vonatok. Rögtön inkább a gumicsont fog beugrani…

Mert ez nem a Fanta-ról szól, hanem kb. minden termékről. Nem ez az első alkalom, hogy a téma előjön, és számtalanszor a szőnyeg alásöpörték.

Azt meg szintén megénekeltem, hogy a teszetoszátok (Káracsony) 6. éve lesz, hogy azzal haknizott, hogy milyen meleg van 3-as metrón, most bezzeg nem megy hőmérőzni!

Látod, foglalkozom én ezzel is, megfér a kettő nálam egymás mellett 🤭🤭

trey @ gépház

Talán kezdjük azzal, hogy az emberek felének nincs pénze húsra: friss statisztika (csak Szlovákia rosszabb az EU-ban).

A 3-as metróban a megoldás a normális metrókocsi lenne, amit ugye Tarlós Pista (alias Fidesz) intézett igen nagy bölcsességgel. Úgy tűnik erre a választok is emlékeznek, az autó mágus Szandi végül meg se merte méretni magát.

És hogy a Fanta sztorit befejezzük: Magyaroszágon átlagos a Fanta: olyan, mint a legtöbb helyen Európában. Lényegesen jobb, mint az USA-ban és valóban rosszabb, mint Olaszországban (ahol egyébként jobb, és már 2016-ban is jobb volt).

🤣

Leszarom mire van pénz, nekem se legyen rosszabb áru a boltban, mint nyugaton.

Tarlós Pista 😄 Hát nem a Karácsony ígerte, hogy megoldja a Tarlós Pista által okozott problémát se perc alatt? Visszafele mutogatás. Nem oldotta meg, 5 év alatt se.

A Fanta legyen itthon átlagon felüli, nem érdekelnek a kifogások.

trey @ gépház

Leszarom mire van pénz, nekem se legyen rosszabb áru a boltban, mint nyugaton.
 

Majd ha a piac mérete és a vásárlóerő ott lesz ahol nyugaton van! Addig a jó minőségű magyar élelmiszer külföldre megy, ide meg a szar lengyel jön. Állami beavatkozást akarsz? Készülj fel, hogy a parasztok kiegyenesítik a kaszát! Melyik termelő fog lemondani a profitról, csak hogy neked jobb legyen!? Amíg marad az orbáni összeszerelő ország státusz, addig te iis eheted a szart a panelban!

Persze, de ez nem annyira relevans. Nem eleg a gyumolcs a Fantaban -> lenne helyettesito termek, amiben tobb van -> de az dragabb -> akkor megis jo a Fanta.

Utana persze megy a siras az interneten, meg szegeny Lazart is zaklatjak a valasztok, igy ahelyett, hogy a MAV-ot fixalna meg, kenytelen a Fanta gyumolcstartalmaval foglalkozni.

Az Eurospin amúgy jó üzlet, zalai rokonaim és ismerőseim Szlovéniába járnak bevásárolni Eurospin üzletbe, mert a saját márkás áruik minősége jobb, mint egy magyar üzletben kapható áruk minősége, cserébe az árakon 30-50%-ot tudnak spórolni egy átlagos magyar üzlethez képest. Hogy ez hogyan érheti meg nekik, rejtély.

Vagy az a rejtély, hogy a magyar vállalkozók termékei miért nem kaphatók külföldön. Miért mi járunk át külföldre külföldi áruért, ahelyett, hogy magyar termékek lennének kaphatók a határainkon túl.

Csodálkoztam is múltkor, mikor Pozsonyban jártam, hogy pozsonyi üzletekben nem kaphatók magyar termékek, egyet találtam csak: Vénusz étolajat (bár az is a Bunge terméke, de legalább itthon készül). Rejtély, hogy például a nagyüzemi sörgyártóink miért nem exportálnak Szlovákiába, Horvátországba sört, egy Dreher Gold, Soproni 1895, Borsodi Mester simán megüti a Zlaty Bazant, Karlovacko, Pan szintjét, a Pécsi Sörfőzde termékei meg le is körözik azt.

Teljes vertikum az övék. Itt Lecceben a Lidl elbukott, bezárt. Pedig elég durván tolták, nagy épületet felhúztak:

https://www.google.com/maps/@40.3603073,18.1969031,3a,75y,305.15h,92.51…

Drágán vállalkozik a magyar. Olcsó termékeknek van logisztikai-gazdasági korláta.

Meglepő, hogy van benne valódi narancs bárhol is.

Olcsobb is Magyarorszagon. Gondolom az alapjan van tartalom es arazas, hogy mit tud megfizetni az adott regio. Szerintem ez igy korrekt.

Jogos. Valszeg nem kizarolag ez az oka az arkepzesnek. De ez lenne logikus amellett, hogy honnan importaljak a narancsot es hol van a gyar es milyen vasarloero van az orszagban es mennyi adot fizetnek.

En csak szuroproba szeruen megneztem par nyugatit es ott kb narancs mennyisege alapjan volt ar.

San Pellegrino Aranciata versenytarsakent narancsosabbnak kell lennie - ennyi.

Sodaco vagy sodastream, plusz narancsszörp. Víz jön a csapból.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Mondjuk az olasz Fanta tényleg nagyságrendekkel jobb (és a színe is más), mint amit nálunk lehet kapni. De megbocsátható egy olyan országban, ahol úgy terem a narancs, mint nálunk a parlagfű.

A helyi narancsos üdítők azért odavernek neki, de egészen élvezhető.

Szerkesztve: 2024. 07. 16., k – 19:27

Kitört a Fanta-botrány, Lázár János szigorítana a törvényen

[...]

Lázár János szerint nem járja, hogy a külföldi élelmiszeripari cégek szemetet adnak el a magyaroknak, ezért szigorítaná az élelmiszerek minőségét szabályozó törvényt.

[...]

Lázár János: Fanta helyett hanta

SZERINTE A NAGY ÉS GAZDAG NYUGATI MULTICÉGEK, ÍGY PÉLDÁUL A COCA-COLA IS, NEM KORREKT MÓDON JÁR EL A MAGYAROKKAL SZEMBEN, ÉS MINDEZ AZT A VÉLELMET ERŐSÍTI, HOGY A KÜLFÖLDI ÉLELMISZERIPARI CÉGEK SZEMETET ADNAK EL A MAGYAROKNAK.

[...]

A DK a fogyasztóvédelemhez fordul

Mint írtuk, a Demokratikus Koalíció (DK) a fogyasztóvédelemhez fordul, amiért a Magyarországon forgalmazott Fantában kevesebb narancslé van, mint más a országokban kapható üdítőkben.

[...]

trey @ gépház

A Nébih véleménye lemaradt a topikból, pedig a cikkben benne van:

 

Ugyanakkor, mint közölték: mindezek az eltérések – a gyártói nyilatkozat figyelembevétele mellett – jogszerű és objektív okokkal indokolhatók, mert nemzeti jogszabályunk nincs az üdítőitalok gyümölcslé-tartalmára vonatkozóan, míg más tagországokban létezik ilyen szabályozás.

Tehát a gyártó által meghatározott összetételt az adott ország fogyasztói elvárása befolyásolja (Ezt nevezhetjük „nemzeti ízpreferenciáknak”). A fruktóz-glükóz szörp felhasználását a hazai alapanyag-felhasználás előtérbe helyezése indokolja, ugyanis a hazai cukorgyártás volumene lecsökkent a fruktóz-glükóz szörp előállításához képest, az alapnövények (cukorrépa vs. kukorica) termesztését tekintve is

- fogalmaztak. Emlékeztette: a narancsos Fanta üdítőitalt többféle receptúra alapján gyártják, országonként eltérő narancs, cukor, glükóz-fruktóz szirup és egyéb, akár mesterséges édesítőszer felhasználásával.

  • Olaszországban – ahol a narancs megterem – jellemzően magas gyümölcslé-tartalommal állítják elő a Fanta-t (12%, de van 20% szicíliai vérnarancslevet tartalmazó változat is)
  • Görögországban 20%,
  • Franciaországban 12%,
  • Portugáliában 8%,
  • Spanyolországban 6%,
  • Magyarországon 5 % (ahogy a lengyeleknél és svédeknél is),
  • Angliában 3,7%,
  • Németországban,
  • és Ausztriában 3%-os gyümölcslé- tartalommal kerül forgalomba az üdítőital.

A különbség oka – többek között – az eltérő nemzeti elvárásokban és jogszabályi környezetben rejlik. Van, ahol a megtermett gyümölcs felhasználására, máshol a cukor csökkentésére, megint másutt a glükóz-fruktóz szirup mérséklésére vagy épp a mesterséges édesítőszerek elkerülésére helyezik a hangsúlyt - magyarázta a Nébih.

 

Nos, az izocukor (frutkóz-glüköz szörp) felhasználása édesítőszerként a sima cukorrépából kinyert szacharóz helyett egy érdekes kérdés. Magyarországon két izocukor gyár is van, amelyek nagy mennyiségben tudnak előállítani izocukrot, az egyik a Hungrana, a másik a Kall Ingredients. Cukorgyárunk meg egy van, a Magyar Cukor Zrt. Emiatt nálunk tele van rakva minden üdítő izocukorral, emiatt tök más íze van, mint a szacharózos üdítőknek.

Magyarul a kormányok hibája, nem? Miért baj az, ha a cégek a törvényeket betartva működnek, akkor is, ha szar a törvény? Én értem a felháborodást, csak célt tévesztett.

Hasonló téma, mikor cégekre haragszanak az adóoptimalizálási gyakorlatuk miatt. Lehet tisztességtelennek nevezni, de ha így törvényes, akkor pont az a cégek dolga, hogy kihasználják a törvényi lehetőségeket.

Ha valami nem tetszik, nem pofázni kell, hanem törvényt hozni. Illetve az erre alkalmas kormányokat megválasztani.

Az osztrák fantában 5% gyümölcs van, akkor ez így saját magának mond ellent.

Zutaten:Wasser, Zucker, Orangensaft aus Orangensaftkonzentrat (5%), Kohlensäure, Säuerungsmittel: Citronensäure, natürliches Orangenaroma mit anderen natürlichen Aromen, Antioxidationsmittel: Ascorbinsäure, Stabilisator: Guarkernmehl, Farbstoff: Carotin.

Kösz Janó, de én inkább az új vonatokat választanám.

Mennyi penzt tudnal atcsoportositani a fantatorveny letrehozasabol a vasutba, ha te ulnel ott, demagogkam? ;)

Az egy masik kerdes, hogy jogszabalyt hozni "olcso", igy abbol van jo sok felesleges, es tobbek kozt ertelmezhetetlen is akad. De vasutra cserelni egy ujabb kozel felesleges jogszabalyt sajnos nem lehet. :(

Örülök, hogy ennyire megérintett a kommentem.

Fontos elhitetni az emberekkel, hogy nem a kormány veri át őket a tömegközlekedés, az egészségügy, az oktatás alulfinanszírozásával, hanem egy gonosz multi a fantában lévő narancs mennyiségével. Janó a megmentő az igazán fontos dolgokban! De amúgy ezt már egyszer ellőtték a Milkával is.

Biztos van a költségvetésben vasútra is pénz, ha ebből indulunk ki:

„Aki egy nyolcszázmilliárd forintos kasszában nem talál meg 32 milliárd forintot most, amivel majd később elszámolunk, az tegye le a lantot” - Janó

Meg a környező országokban is van, itt miért ne lenne.

Szerintem itt szimplán az a probléma, hogy az EU-ban lehetséges ugyanazon márkanév alatt eltérő terméket árulni. Ezt kellene tisztességes mederbe terelni. Ennyi.

:)

A Magyarországon és az Európai Unióban elérhető Coca-Cola termékek összetétele teljes mértékben megfelel a helyi előírásoknak. A helyi és európai szabályozásoknak megfelelően receptúráinkat a helyi fogyasztói preferenciákhoz igazítjuk, és adott esetben egyes összetevőket a helyi ellátási láncokból szerzünk be, az egyes piacok hasonló termékeivel összhangban.

Na, jól megkaptuk, kellett nekünk. Minek neked annyi narancs büdösmagyar.

Én magam és alapszervem nevében szankciós listára tettem a Coca Cola-t és az összes termékét, ami létezik.

Minimum 20 éve.

Piac diktál, Janó meg ugat: Ha nem vedelnétek a Hantát, akkor ihatnátok Fantát!

Misztikusan bonyolult, de azért lehetséges: ugyanabban a boltban, ahol a Fantát vesszük, van külön gyümölcsé-osztály is, a kartondobozokat kell nézni, mindre rá van írva a gyümölcstartalom százalékban.

szerintem a fantát eddig sem azért vette az ember, mert narancs van benne...

Sőt, ne ragadjunk le itt! Menjünk tovább! Tömegek mennének az utcára, ha holnaptól 5% gyümölcstartalom helyett a szemét Coca Cola 12% gyümölcstartalmat csempészne bele abba a rohadt cukros löttybe!

Nem? Akkor meg mi a fasznak szólnánk érte? Jó ez így, ahogy van!

trey @ gépház

Vagy veszel dragabb majast.

Ahogy "olaszba'" is sokan vettek a Fanta helyett a 15-20% gyumolcstartalmu San Pellegrino Aranciatat, aztan azzal kellett versenyezni. Sima kereslet-kinalat.

Egyebkent "olaszba'" is megvan a hulladekhus/konzervhus kategoria: speck. Angoloknal meg a spam.

Vicces erdekesseg: Salami Ungherese - mai napig mosolygok, amikor meglatom, mit hivnak az olaszok "magyar szalaminak". Aztan eszembejut, hogy ez kozelebb all a valosaghoz, mint a "parizsi" meg a "napolyi". Eletem legfinomabb "debrecineret" meg cseheknel ettem. :)

Kelet-europai piac sajatossaga :( Csorok voltunk 20-30-40-50 eve, sokan most megint azok, stb. Csak a szoftverfejlesztoknek, a kepviseloknek es a kozep- es felsovezetoknek telt/telik 80%-os hustartalmu visrlire es magas majtartalmu borjumajasra, igy hat nem azok vannak a leglathatobb helyen a boltok polcain...

Tobb joleti generacionak kell atfutni (a la Nyugat), hogy ez ne igy legyen. Amig a kuponfuzetes nyugdijas generacio kihalason keresztul kisebbsegbe nem kerul, nem lesz valtozas.

Mekkor kampo szoveg.

Amerikaban konkretan hipozott lisztet kapni, van recept ami irja hogy nonbleached wheat.

 

Egy pillanatig se gondold, hogy a fejlett nyigaton nem arulnak szemetet a boltban..

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Csak a szoftverfejlesztoknek, a kepviseloknek es a kozep- es felsovezetoknek telt/telik 80%-os hustartalmu visrlire 

"a hagyományos értelemben vett frankfurti virsli elkészítéséhez csak sertéshúst használtak. A mai értelemben ismert bécsi virsli csak 1805-ben készült el Johann Georg Lahner hentesnek köszönhetően, aki kihasználva a megengedőbb osztrák szabályozást, marha és disznóhús keverésével, sóval, fűszerekkel, valamint víz hozzáadásával alkotta meg az első bécsi virslit, melyet juhbélbe töltött és enyhén megfüstölt. "

Magyarul, az eredeti virslibe kb 90% marhahús lehetett. Sötét középkor.

Vagy veszel dragabb majast.

5e Ft/Kg az már drágábbnak számít nálad? Mert annyiba kerül egy komoly gyáró májasa, amiben írd és mond, 17% borjúmáj van.  Ezt csak boltban lehet leolvasni a termékről, ugyanis házhozszállítók szinte semmilyen infót nem adnak a termékről.

Kivéve a kiflit, ő se írja ki a máj arányt, de azt igen hogy  összetevők:

Dextróz.  sertésbőrke, szójafehérje koncentrátum, sertésmáj (figyelem, borjúmájasról beszélünk),  E250 - Nátrium-nitrit. E412 - Guar-gumi, E410 - Karubin. E407 - Karragén, E466 - Karboximetil-cellulóz. E621 - Mononátrium-glutamát.

Utóbbi  rengeteg feldolgozott élelmiszerben található , mint ízfokozó, hatásának utánna lehet olvasni.

Narancsszörp

1 kg narancs (kezeletlen vagy bio)
70 dkg cukor
7 dl víz
3 teáskanál citromsav

Elkészítés

Az alaposan megmosott narancsok héját nagyon vékonyan egy zöldségpucolóval lehámozzuk. Igyekezzünk úgy haladni, hogy a fehér rész nélkül szedjük le. Válogassuk át és a fehér részeket vágjuk le róla. Így szórjuk egy 2 literes fazékba. A narancsok levét kifacsarjuk, 7 dl-t kell kapnunk, ha kevesebb, akkor pótoljuk ki vagy használjunk annyi cukrot és vizet, amennyi a narancslé lett.

Felöntjük tiszta hideg vízzel úgy, hogy bőven ellepje és erős fokozaton felforraljuk. Forraljuk 5 percig, majd szűrjük le róla a vizet. Erre a kesernyés lére nem lesz szükségünk. A narancshéjhoz szórjuk a cukrot, a citromsavat és felöntjük a vízzel, és a narancsok, átszűrt kifacsart levével. Keverjük el és főzzük közepes erősségen, a forrástól számítva 20 percig.

Levesszük, kihűtjük és 1 egész estét hagyjuk állni hűvös helyen, hogy még jobban aromatizálódjon. Ha szeretnénk fűszerekkel megbolondítani, pl, fahéjrúddal, szegfűszeggel, rozmaringgal akkor azt is most tegyük bele.

Másnap átszűrjük egy tiszta edénybe. Ezeket a finom narancshéjakat is felhasználjuk. Ezért szűrtük le a narancslevet, hogy itt a célegyenesben fel tudjuk használni a héjakat is. Egy kis tálkába cukrot szórunk. A szárazra lecsöpögött héjakat belepakoljuk felváltva újabb cukor rétegekkel. A tetejére is szórjunk cukrot. Így hagyjuk pár napig szikkadni.

Előkészítünk 1 literhez elegendő sterilizált, tiszta üvegeket. A leszűrt szörpöt 5 percig forraljuk. Szedjük egy kancsóba és egy tölcsér segítségével töltsük meg az üvegeket. Zárjuk le szorosan és mehetnek is a dunsztba. Először fejjel lefelé, hogy a forró folyadék a tetején rekedt levegőt és kupakot is sterilizálja. Majd 5 perc elteltével egy konyharuha segítségével fordítsuk át és így hagyjuk 2 nap alatt kihűlni.

A kopogósra száradt narancshéjakat tárolhatjuk így is, de egy késes robotgép segítségével is finomra apríthatjuk. Először pulzálva, majd folyamatosan aprítva. Így felhasználhatjuk az összes sütibe és krémbe, italba ami narancshéjat ír. Jól záródó üvegben 1 évig eltartható.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A legfontosabb kerdes mukaja vs igazi kaja kerdeskorben meg nem hangzott el: hogy a picsaba lett annyira finom a szovjet muvanilia aroma? Sokkal finomabb, mint az igazi madagaszkari vanilia a termeszetes formajaban. Berlintol keletre minden vanilias kaja isteni finom. Berlintol nyugatra minden ami vanilias, olyan semmilyen izu, csalodas. Meg a hires olasz vaniliafagyit is beleertve. A nagybetus kivetel, ahol a hianygazdasag joval finomabb hamisitvanyt szult jopar evtizede.

Mukaja kerdeskorben meg: Europaban es USA-ban a piac kevesbe kot bele a termeszetesre visszavezetheto osszetevokre (aszkorbinsav, mint tartositoszer gyakorisaga jo pelda). Mert a media ugrasztja a konteosokat ha kevesen ismernek egy elelmiszeripari kemikaliat - ha artatlan, ha nem. Japanban, Kinaban, Koreaban sokkal jobban mernek az osszetevok koze tenni mas "mukajat". Es kozben tulajdonkeppen nem betegebbek. Raadasul ez egy kulturalis kulonbseg is: letolt gatyaval erte a japanokat, amikor a franciak a boruknak ugy akartak piacot szerezni, hogy elterjesztettek a helyi bulvarlapokban, hogy a sake gyomorrakot okoz.

Egyed ami izlik, igyad, ami izlik, es ha hizol, mozogjal tobbet. Ne izguld tul. Ennyikeh.

(Ha mar konteo, akkor kedvencem: amint az ohioi farmerek nem tudtak eladni a tul sok kukoricat, amit termeltek [lasd meg: corn syrup, ami hirtelen mindenbe bekerult], megvaltozott valahogy az orvosi protokol a glutenmentesseg gyanitasara, vizsgalatara, stb. - de lehet, hogy ez csak teljesen veletlen)

Szerkesztve: 2024. 07. 19., p – 19:01

Magyar Fanta: Kicsit savanyú kevés a narancs, de a miénk nemzeti jogszabálynak megfelel!

Eleg szomoru, ha jogszabalyban kell definialni egy markanev tartalmat.

A fanta sose volt narancslenek eladva. Arra vannak egyeb dobozos rostos termekek.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Lézerjanó kinyírta már a MÁV-ot, van idő a fantára rárepülni!

Az tetszett a héten, hogy a MÁV arra kéri az utasokat, hogy ne a vonatot válasszák. :D Választanék mást, de nincs, mert pár éve pont a MÁV miatt szüntették meg a párhuzamos busz közlekedést. Pl nincs Budapest-Szeged busz.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Szerkesztve: 2024. 07. 22., h – 03:57

Ahh nem értettétek meg a lényeget: ez azért hír, mert Orbán narancsvidékén kevesebb a narancs, értem? Ez ilyen nyári uborkaszezoni duma: addig sem a tranzakciós illetékről, eltörölt kötelező akciózásról, bevezetendő kötelező szűrővizsgálatokról, kastélyok magánkézbe játszásáról, brüsszeli nem-elfoglalásról, békekötési pofáraesésről, a költségvetés kataszrófájáról megy a duma, hanem a geca multi által megsértett Fidesz-sárga belbecsről! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Nem tetszik a  kettős mérce? Itt nem egy gonosz multi tesz rosszat a magyaroknak, hanem egy nemzeti alapanyag gyártó! Ezt nem tehetik meg a kis emberekkel (ezt most olvasd olyan hangsúllyal, ahogy Torgyán adta elő)!   Verd az asztalt mester, hogy "legyen ugyanannyi a Piros Arany mindenhol"! Mit képzelnek magukról?!

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @