Gépjárműadó befizetés 2022

Megjött a NAV-tól az értesítés a gépjárműadómról.
Miközben megnyitom a PDF-et, a telefonon már indítom is az iCsekk alkalmazást, mivel tavaly azzal fizettem be és tök jó volt használni.
A szeptemberit is be tudtam olvasni előre és értesített az app amikor fizetni kellett.
Szuper! 

Csakhogy amit most kaptam PDF-et, abban nincs semmilyen QR kód.
Így 2022-ben azért elvárnék ilyet. Oké, tudom, kevés a (jó) fejlesztő.

Minden hagyjuk, akkor utalom :) 
Azonban nem írták meg hogy a megjegyzésbe mit írjak (vagy csak én nem látom?).
- ügyszámot? adóazonosító számot? rendszámot? nevet? mindkettőt?
- a tavalyin befizető azonosító volt, ami sok nulla + adószám + 1, most akkor legyen ez?

A jövő: Jó lenne, ha egy felületen megadhatnám hogy ezt automatikusan vonják le a megadott számlámról és
akkor csak értesítés jönne, hogy sikeresen levonták. Ennyi. Nagyot álmodtam? :)
 

Hozzászólások

Én úgy tudom, hogy adóazonosítót.

Eferen keresztül ezt nem lehet fizetni?

Megnéztem most ezt az EFER-t : 
- biztos hogy a banki app-ban gyorsabban elutalom mint itt (ha megadták volna mit írjak a közleménybe)
- létrehoztam a csomagot, de aztán meggondoltam magam, mert az OTP oldalán még számlázási adatokat is bekértek (minek? a NAV tudja a nevem és címem)
- aztán kiderült hogy a csomagot nem tudom törölni, nincs ilyen lehetőség
- a hab a tortán, hogy a footer-ban lévő Adatvédelmi Tájékoztató és Impresszum linkek 404-es oldalra visznek
- az előbbi 404-es oldalak és az icon-ok hiánya is (amiket már más is írt) nagyon hasonlít webhely eltérítéses adathalászatra
- és ha még látom is az url-ben hogy valós a domain, elgondolkoztat, hogy mennyire működik akkor jól a többi része az oldalnak
- szóval inkább utalom :) 

Szerintem is egy csomó minden #worksforme lett az elmúlt pár évben az államigazgatásban (és is gond nélkül tudtam adót fizetni), de azért a ló túloldalára se essünk át, az igénytelen, ócska munkát nem kell védeni. Persze, mindenki látott már "szarabb rendszert", de ha te, vagy a csapatod adna ki ilyet a kezei közül, azzal elégedett lennél?

A szálban kb. 3x írtam le, hogy mit gondolok erről. Kérlek keresd meg.

De, ne essünk át a ló túloldalára, ne értetlenkedjünk már annyira, hogy leírom EBEV, meg EFER és pillogunk, hogy azt eszik-e vagy isszák ...

De, ez most a szerencsenapod, adok linket!

https://hup.hu/comment/2746815#comment-2746815

trey @ gépház

Felőlem leírhatod akárhányszor, én már befizettem minden esedékes adóterhet. Ettől még ez egy fos, mindegy, hányszor írod le, hogy EFER. 

Az alábbi fizetési módok lennének megfelelőek UX szempontból, magánszemélyeknél:

  • bankkártyás fizetés egy emailben küldött, egyedi linkre kattintva
  • csoportos beszedési megbízás, ahol az adónemek különböző szolgáltatói azonosító alatt futnak (ez a lista ugye szűrhető a netbanki felületeken --> nem kell gondolkodni), a gépjárműadó esetében pedig vevő azonosító = rendszám
  • banki utalás, ahol emailben/levélben megjön az utaláshoz szükséges összes adat, egy levélben

Minden más jó esetben egy szuboptimális workaround, rosszabb esetben egy értelmezhetetlen hulladék. Ha egy random kistérségi szolgáltató meg tudja ezeket ugrani, akkor nehogy már a NAV ne tudja. 

"a gépjárműadó esetében pedig vevő azonosító = rendszám" - nem nyert - adóalanyonként, nem pedig járművenként készül a határozat (ráadásul a jármű rendszáma meg is változhat közben bármikor), és egyben fizetendő az adó a határozat szerint, az azonosításra az adóazonosító jel, illetve vállalkozás tulajdonában lévő jármű(vek) esetében adószám szolgál.

Én bánom. Hogy a határozatot most adóalanyonként hozza-e a tekintetes hatóság, az nem tartozik rám. Az adót az adott járműre fizetjük, akkor is, ha a befizető most éppen máshova kell fizesse ugyanazt az adót. Ha az adóbefizetésem a személyemhez kötődik, akkor a rendőr honnan fogja tudni, hogy az adott járművet egy közúti ellenőrzés során kivonhatja-e a forgalomból? Én az adót a járműre fizetem, akinek fizetek, annak ismert a nevem és a jármű rendszáma, ha a rendszámot tartalmazó utalásból nem tudja megállapítani, hogy már nincsen adótartozásom, akkor a probléma a fogadó oldalán van, nem a tisztességes adófizetőnél.

Én nagy tisztelettel figyelem az összes állami informatikai alkalmazás fejlesztőit, mert szokatlannak tűnő feladattal kell megbirkózzanak, amikor nem csak informatikai szakmai produktumot kell létrehozzanak, hanem adott esetben a produktum arculatát vagy urambocsá a felhasználó várakozásait illetően is képességeik kell legyenek. Miért várjuk el egy állami alkalmazás fejlesztőjétől, hogy felhasználói szemmel nézzen egy adatbázis tervezésekor a feladatra, ha mondjuk a világ legnagyobb szoftvercége sem képes az Office nevű termékében értelmes, használható tartalmú üzeneteket produkálni a képernyő előtt ülő felhasználó számára? ;^)  Igazad van, legyünk készek a kompromisszumra és fogadjuk el a szart, mást úgysem tehetünk. 

Én nagy tisztelettel figyelem az összes állami informatikai alkalmazás fejlesztőit, mert szokatlannak tűnő feladattal kell megbirkózzanak, amikor nem csak informatikai szakmai produktumot kell létrehozzanak, hanem adott esetben a produktum arculatát vagy urambocsá a felhasználó várakozásait illetően is képességeik kell legyenek. Miért várjuk el egy állami alkalmazás fejlesztőjétől, hogy felhasználói szemmel nézzen egy adatbázis tervezésekor a feladatra

Senki sem a szoftver fejlesztőjétől várja el az ilyesmit.

Én dolgoztam állami rendszeren. A három fejlesztőcsapat mellett volt egy 3 emberes UX csapat is, plusz az egész projekt előtt volt egy kutatás, ahol kikérdezték volt és potenciális ügyfeleket / felhasználókat, hogy mi a gond a régi megoldással, milyen megoldást szeretnének, stb. Ezt az inputot aztán az üzleti elemzők feldolgozták, a fejlesztőnek meg nem kitalálnia kellett a megoldást, csak megvalósítani.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Bocsánat, nekem fejlesztő az egész alakulat, akikről írsz. Nyilván annak, aki kódot gyárt, nincs közvetlen befolyása a produktumra, azon kívül, amit a szűken vett szakmája megkövetel. De a produktum a fejlesztési folyamat eredménye, amiben minden résztvevő fejlesztő. Sajnos a fejlesztést kódírással azonosítják sokan. Az adatbázis tervezést meg néhol konkrétan technikai feladatnak gondolják, ami rég elszakadt a valahol a Hold messzeségében okoskodó felhasználó igényétől.

Csak érdekességként, ha egy rendszámtábla elvész - kaphatsz újat. Ha kettő, akkor új forgalmi, új rendszám. Lehet év közben új/több járműved, ami után adófizetési kötelezettséged keletkezik (neked, nem az autónak/pótkocsinak!), amit a hozzád kapcsolt adófolyószámlán tartanak nyilván - ami az adóazonosító jeled van hozzád kapcsolva.

"Ha az adóbefizetésem a személyemhez kötődik, akkor a rendőr honnan fogja tudni, hogy az adott járművet egy közúti ellenőrzés során kivonhatja-e a forgalomból?" - onnan, hogy a NAV küld egy erről szóló határozatot a központi gj.nyilvántartásnak, ahol szépen bebillentik a megfelelő flaget a jármű adatai mellett, illetve a tulajdonos kap egy levelet, miszerint a rendszámtáblákat+forgalmit x napon belül adja le. (Ez éven túli tartozás esetén történhet meg)
 

Csak érdekességként, ha egy rendszámtábla elvész - kaphatsz újat. Ha kettő, akkor új forgalmi, új rendszám.

Ebben az esetben sajnos valóban át kell írni a következő esedékes befizetésnél a sablon közleményét.

Lehet év közben új/több járműved, ami után adófizetési kötelezettséged keletkezik 

Egyértelműen megállapítható, hogy melyik gépjármú mennyi adófizetési kötelezettséget keletkeztet, nem? Vagy van benne kockadobás is, hogy pl. ha páros az adóazonosító jeled, akkor többet kell fizetni? Vagy miért érdekes ez egyáltalán?

onnan, hogy a NAV küld egy erről szóló határozatot a központi gj.nyilvántartásnak, ahol szépen bebillentik a megfelelő flaget a jármű adatai mellett

Tehát mégiscsak van kapcsolat az adóalany és a jármű között, így az egész eddigi thread szokás szerint egy eszmefuttatás arról, hogy minden, ami nem a status quo, azt lehetetlen megcsinálni. :)

Tehát azt mondod, hogy mondjuk akinek három járműve van, az három külön befizetést kell, hogy tegyen, mert frsz. alapján megy a felosztás? Vagy mehessen így is, meg úgy is, aztán legózzák össze a túloldalon? Lehet_ne_ így is csinálni, igen, kvázi "bevásárlókosár" elven, amibe összeválogatod, hogy mit szeretnél kifizetni, de megint az a kérdés, hogy mennyire lenne ez hasznos akkor, amikor ügyfelenként legfeljebb évi két alkalommal lenne használva. És azt se felejtsük el, hogy a közlemény rovat hossza korlátos, tehát ha sok jármű, akkor vagy marad adóazonosító (és minden egyben), vagy több tranzakció...

"van kapcsolat az adóalany és a jármű között" - a gj.nyilvántartásban.

És azt se felejtsük el, hogy a közlemény rovat hossza korlátos, tehát ha sok jármű

Uh baszki, ne már. Akinek magánszemélyként annyi autója van, hogy nem fér bele a közleménybe a sok rendszám (:D), az igenis utaljon többször, vagy szóljon az alkalmazottjának, hogy intézze el helyette.

tehát ha sok jármű

Akkor szopjon a tulajdonosa, de ne szopassuk meg az ország kb. 99 százalékát azért, mert van, akinek annyi autója van, hogy nem fér el a rendszámuk a közlemény 96 karakterébe. Mint írtam, EZ AZ a gondolkodás, ami rettentően káros az államigazgatásban, hogy azért nem csináljuk meg, mert százból lesz egy olyan, akire nem jó.

Tökmindegy kellene legyen, hogy mit ír be. A nevét, a rendszámát, az adóazonosítóját, több adóazonosítót, több renszámot, ezek tetszőleges kombinációját, kötőjellel vagy anélkül. Még az is algoritmizálható, hogy ha nem jó adatot adott az utalás megjegyzés mezőjében, mert nem azonosítható be tökéletesen, akkor kapjon erről üzenetet az ügyfélkapun keresztül. Ez informatika lenne, ami most folyik az a "not-my-job" szindróma, szakmai képtelenség.

mennyire lenne ez hasznos akkor, amikor ügyfelenként legfeljebb évi két alkalommal lenne használva

Ez most komoly? Egy informatikai problémát akkor kell megoldani, ha azt a felhasználó évente minimum n-szer használja? Egyébként nem kell ilyesmivel baszakodni, szopjon az ügyfél de írjunk neki kétoldalas leírást ahhoz, hogy mit kellene tennie?

Nem akarok belefolyni, csak elmondanám, hogy most fizettem biztosítást is és az A****nz emailjén totál kiakadtam. Írnak egy -relatíve bőbeszédű- emailt, hogy fizessek, de semmi kimásolható adat nincs benne. Írják, hogy a szerződésszámot írjam be az átutalás közleményébe, de a szerződésszám közepe ki van csillagozva, nehogy valaki meglássa, meg nehogy ki tudjam másolni. Külön elő kell kotorni valahonnan.
A számlaszám, ahova utalni kell, nincs benne az emailben! :D Van helyette egy rakás szöveg, hogy lehet bankkártyával fizetni, lehet átutalással, csoportos megbízással, de a számlaszám nem fért bele, csak egy link, ami elvisz az biztosító oldalára, ahol ott vannak a mindenféle biztosításokhoz való számlaszámok :D Ja és 2 külön ilyen email jött (gfb + casco, különböző szerződésszámok ugye, minden -még a kocsi rendszáma is- szépen kicsillagozva). 

Ennyit várnék akár egyetlen emailben, (kimásolható adatokkal, értelmesen tördelve, nem kicsillagozva, nem a folyó szövegbe kell elrejteni az összeget, nem keresgélni meg weboldalt nézegetni akarok): 

Kedves ügyfelünk!
Kérjük, március 1-ig fizesse be biztosításainak esedékes díjait a következő biztosítási időszakra.

GFB: X Ft
Számlaszám: xxx
Közlemény: zzz

Casco: Y Ft
Számlaszám: xxx
Közlemény: zzz

És jöhet az egyéb rizsa az egyéb fizetési módokról, linkek, meg kiegészítő infó.

Ehhez képest a gépjárműadó tök korrekt, ott egy pdf-ben benne volt minden adat (adóazonosító a közleményhez, számlaszám, összeg, minden kimásolható). Mondjuk ezen is lehetne faragni, mert egyrészt egy A4-es pdf mobilon nem olyan kényelmes (nagyítgatni kell és úgy másolgatni), én így 2022-ben csinálnék valami mobilra optimalizált verziót, illetve ha már megvan az emailem -oda jön ugye a tárhely értesítés-, akkor egyből csatolhatnák is a pdf-et, vállalom a kockázatot (és tőlem mehet egy példány a tárhelyre is).

Ettől még az emailjük lehetne lényegretörőbb és benne lehetnének az átutaláshoz szükséges adatok. Mások meg tudják ugrani ezt a lécet.

Nekem az ügyfélportál eleve macerásabb, pl meg kell adni kártyaadatokat. Illetve nem tudom mobilon hogy megy (mármint mennyire kényelmes és mobilra optimalizált az oldal), még nem próbáltam így fizetni. Nekem általában az a kényelmes és megszokott, hogy jön a befizetnivaló emailben, benne a szükséges adatokkal -> mobilbank app indít, adatok copypaste (vagy van mentett sablon és akkor csak az összeg kell), és kész. Szinte kizárólag mobilon intézem az ilyesmit, és nem kell hozzá más, csak a mobilbank app.

A GFB kötvényszámot nem véletlenül nem tartalmazza a levél (adatvédelmi okból _kell_ "kicsillagozni"). Most megnéztem, nálam a GFB megy az üf.portálon át, a Casco az jön a Díjnet-re, azt simán iCsekk-ből fizetem (Ez a "simán" persze elég kacifántosra sikeredett, mióta a Díjbeszedő nem saját maga ad fizetési felületet, hanem a Simple-t használja... (iCsekk - Simple - George - Simple - iCsekk, de meg tudom érteni a Díjbeszedős oldalt is, hogy nem akarták a saját kártyás fizetési rendszert megtartani, mert egyre khm. komolyabb elvárások vannak ezekkel szemben...)

Ahogy nézem, pl. az Aegon már x éve is egyedi linket küldött - emlékeim szerint ott is meg kellett még adni néhány adatot a fizetéshez, de nem emlékszem rá pontosan (nem ma volt, hogy finoman fogalmazzak...).

"A GFB kötvényszámot nem véletlenül nem tartalmazza a levél (adatvédelmi okból _kell_ "kicsillagozni")."

Ha így van, akkor ne azzal azonosítsanak, és ne azt kelljen beírni közleménybe. Generáljanak egy befizetési azonosítót meg legyen benne a számlaszám. Nem egy tragédia egyébként, nyilván nem vágok eret magamon emiatt, de egyértelműen kilógott a többi közül ezekkel a hiányosságokkal. Most képzeld el, akinek nincs meg hirtelen a szerződésszáma, annak fel kell állni a fotelből és előkeresni a szerződést a fiók mélyéről. Mint a kőkorszakban... :)

"nincs meg hirtelen a szerződésszáma, annak fel kell állni a fotelből és előkeresni a szerződést a fiók mélyéről" - GFB esetén azért minimum "célszerű" a kötvényszámnak a forgalmiban ott figyelnie - ne legyen rá szükség, de sajnos az ördög nem alszik... (És ha nem is te vagy a hibás, a kéksárgára kell a te kötvényszámod is...)

Mert mondjuk a kötvényszám azonosítja a szerződést? Valahol már írtam, hogyha elveszted az egyik rendszámtáblát, akkor lehet helyette újat kapni, ha mindkettőt elveszíted, akkor a rendszám változik, de a jármű többi azonosító adata nem. Ha év közben változik a rendszám ilyen vagy olyan okból (volt anno a két betű - négy szám cseréje három betű - három szám alakra), akkor melyik rendszám az, amit használni kéne? Melyik az, ami aktuálisan a szerződéshez tartozik? Mindkettő? És meddig? Igen, megint jöhet az, hogy a "miért nem"-et vesézem ki, de csak annyi történik, hogy  a tapasztalatok alapján leírom, hogy ahol szembe jött velem hasonló döntés, ott milyen esetek lettek felvetve, ami miatt a szerződés/kötvény azonosítója az, amit kérnek a fizetés során. Egyébként ha a rendszámot írja be valaki az utalásba, akkor az is "betalál" idővel, csak annyi csavarral, hogy beazonosítatlan tételként kézzel lesz helyrerakva valamikor.

Ha év közben változik a rendszám ilyen vagy olyan okból (volt anno a két betű - négy szám cseréje három betű - három szám alakra), akkor melyik rendszám az, amit használni kéne?

Bármelyiket?

Melyik az, ami aktuálisan a szerződéshez tartozik? Mindkettő?

Igen

És meddig?

Évfordulóig, amikor új szerződés keletkezik.

Igen, megint jöhet az, hogy a "miért nem"-et vesézem ki

Igen :-)

a tapasztalatok alapján leírom, hogy ahol szembe jött velem hasonló döntés, ott milyen esetek lettek felvetve, ami miatt a szerződés/kötvény azonosítója az, amit kérnek a fizetés során.

Olyan helyeken viszont, ahol számítógépet is használnak és nem csak egy kockás füzetben vezetik ezeket a dolgokat, ott tudják, hogy ezek bármelyike (sőt, mondjuk név és cím alapján is, vagy az utalás forrás számlaszáma alapján is) be tudják azonosítani a szerződést.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

"Évfordulóig, amikor új szerződés keletkezik." - Nem lesz új szerződés, csak ha az üf. explicit felmondja és újraköti.

"Olyan helyeken viszont, ahol számítógépet is használnak és nem csak egy kockás füzetben vezetik ezeket a dolgokat, ott tudják, hogy ezek bármelyike (sőt, mondjuk név és cím alapján is, vagy az utalás forrás számlaszáma alapján is) be tudják azonosítani a szerződést." - Igen, ezek azok az esetek, amire _nem_ az automatizmust készítik fel, hanem kézi munkával teszik helyre.

El nem tudod képzelni, milyen baromságokat bírnak beleszuszakolni a közlemény mezőbe... Igen, lehetne AI-t ráállítani, hogy "tanulja", és hogy kezeljen mindent _is_, de gizike egyrészt olcsóbb, másrészt már van :-D

És ugye a "bármit beírhat" eset azért messzire vezet... (Lásd az örökbecsű "Csak egy mezőt kell felrakni"-t...)

Melyik az, ami aktuálisan a szerződéshez tartozik?

Ha új rendszám kerül a kocsira, azt jelezni kell a biztosítónak is, nem? 

ha a rendszámot írja be valaki az utalásba, akkor az is "betalál" idővel, csak annyi csavarral, hogy beazonosítatlan tételként kézzel lesz helyrerakva valamikor

Na, hát akkor problem solved. Ha a biztosító az intuitív megoldás rendes supportja helyett inkább manuális munkára költi a pénzt, az a részvényesek baja, nem az ügyfeleké.

kovetem.

en is csak pislogtam, irjak a pdf-be hogy befizethetem kartyaval, online, sarga csekken etc, de hogy hol azt nem...

És mind a hétről tudod, hogy hogyan kell csinálni? Csak mert szerintem a cikk mondanivalója pont ez, hogy a NAV úgy csinál, mintha mindenki ezer éve ügyfélkapuzna, és a kisullában lenne az egész jogászi tolvajnyelv. Én sem tudom, mi az az EFER, és hogyan működik. Pár napja van csak ügyfélkapum, és eddig kábé nyolcvanszor kaptam agyvérzést, hogy micsoda kretén, érthetetlen bikkfanyelven van minden megfogalmazva.

Pár éve egy ismerősöm mutatta, hogy néznek ki, hogy működnek a svéd közigazgatási portálok. Svédül ugyan egy kukkot se tudok, de angolra átálltva még az én minimál angol tudásommal is egyszerű és áttekinthető volt. Ehhez képest a magyar bürokrácia olyan fogalmakkal, kifejezésekkel operál, amelyekhez hosszú útmutatókat kell olvasgatni, hogy az ember megértse, mi mit jelent.

Pár napja van csak ügyfélkapum, és eddig kábé nyolcvanszor kaptam agyvérzést, hogy micsoda kretén, érthetetlen bikkfanyelven van minden megfogalmazva.

Pár éve egy ismerősöm mutatta, hogy néznek ki, hogy működnek a svéd közigazgatási portálok

Nekem azon látszik a koncepcionális különbség, ahogy a bevallásokban eldönti az ember, hogy melyik válasz kell.

Magyarországon a kérdés olyasmi, hogy pl. nyilatkozzék, hogy az akármit is be kell-e vallania. Az ember megnézi a kitöltési útmutatót, ami azt mondja, hogy akinek az X törvény Y paragrafusa alapján be kell vallania, az tegyen ide egy 1-est. Ezután még továbbra is ott van minden rubrika, és ha rosszul töltöd ki, akkor pampog, hogy ha oda egyest tettél, akkor ide nem szabad beírni semmit.

Angliában meg a kitöltés elején feltesz a weboldal pár kérdést, hogy volt-e külföldön bevételed, kaptál-e ilyen-olyan jogcímen extra zseton, adakoztál-e, részt veszel-e valami akármiben, ennek alapján kitalálja, hogy neked mit kell kitölteni és mit nem, és nem is mutatja azt, amit nem szabad kitöltened.

Magyarországon a kitöltési útmutató olvasgatása után jellemzően a jogszabálytárban törvény keresése következik és aztán a törvény adott pontjától az jegyzetelés (olyan, mint egy programot olvasni. Vannak szubrutinok, vannak elágazások és logikai kifejezések. Szerencsére ciklus az nincs). Angliában meg olyan, mintha egy emberrel beszélgetnék. Az itteni törvényeket még nem kellett egyszer se elolvasnom. Gondolom elolvasta az, aki a weboldal készítéséhez a követelményeket leírta.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Egyetértek, bár aki próbált már ilyen-olyan orvosi szoftverhez beállítani jogosultságokat az eeszt-ben (vmatrix), ne adj Isten, értelmezni ezeknek a szoftvereknek a hibaüzenetét (gyakorlatilag: "nem megy valamiért hiba 11" ) azt tudja, hogy van még lejjebb.
Annak nőne köröm a f...szán, aki azt megtervezte...A millió és egy különböző orvosi szoftverben, különböző módon elnevezett azonosítószámokról nem is beszélve....

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Adójel-et kell megadni utalásnál, én most fizettem ki az EFER-en keresztül, mondjuk kellett kicsit olvasni hogy "Megbízási csomagok" WTF...de végül is aztán már egyszerű lett.

En megbuktam...
Elso korben a szamlaszamhoz sikeresen beirtam a NAV-et, sikertelen. Masodik korben beirtam a sajatomat, sikertelen (A fizeto bankszámlaszam es az FMSZ nem tartozik ossze). Lovesem sincs, hogy mi az az FMSZ, ugyhogy maradt a netbankon keresztuli atutalas.

Az megint jo kerdes, hogy az EFERben miert jelennek meg kinai karakterek (Firefoxban, Chromiumban sima ures negyzet az ikon), valamint hogy lehet torolni a Csomagokat...

https://nav.gov.hu/pfile/file?path=/ugyfeliranytu/nezzen-utana/inf_fuz/…

 

A gépjárműadó a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160számú,NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára kell befizetni. A befizetéskor az átutalási bizonylat közlemény rovatába először az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni, majd a jármű rendszámát. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni

Köszi, ennek a PDF-ben lett volna a helye. 
Amúgy még azt is elírták benne, hogy "Adóazonosító szám", mert az "Adóazonosító jel"

A cikk egyébként nem arra irányul hogy segítséget kérjek az utalásban, mert egész jól tudom én is a keresőt használni ;)
 

Adószámról, meg azdóazonosító számról eddig is tudtam, de hogy JEL is van, az nekem új. Rá is kerestem a gugliban, de kiderült, hogy ez nem egy JEL, hanem egy tíz számjegyből álló SZÁM.

Szerintem aki ezeket az elnevezéseket kitalálta, az nem tud magyarul. Legszívesebben be is tennék neki ide egy JELET, amely felfele mutató középső ujjat ábrázol.

A hivatalós elnevezés szervezet esetén adószám, ami 12345678-1-12 formátumú, a törzsszám az első 8, és ez képzi az EU-s adószámot (tax identification number). Magánszemélyek esetén adóazonosító jel a hivatalos neve. Gondolom nem véletlenül vették kettőbe, és ez igazán nem egy extrém agymunkát igénylő történet. Őszintén szólva ennek a két mondatnak egy érettségi, vagy középiskola után ismertnek kéne lennie, bár valóban nem része az általános tananyagnak ilyen hétköznapi bohóság.

Természetesen lehet idegeskedni, hisztizni, hogy mááááár megint kitaláltak valamit valahol, mert "nem értenek hozzá". A nagy kérdés, hogy akkor helyett biztos valami csoda úgyisjobbantudjuk dolgot mindenképp eröltetni kell-e.

A "jel" szó nem számot jelent ,hanem mondjuk egy turistajelzést, vagy KRESZ-táblát, ilyesmit. Ami pedig számjegyekből áll, annak a neve a magyar nyelvben: "szám". Melesleg néhány éve még normálisan, adószámnak és adóazonosító számnak hívták e két azonosítót. CSak mostanában jött valami nyelvújítási hullám, aminek hatására az államigazgatásban mellőzik a nyelvi szabályokat.

NEM. Utoljára. Ez a neve, törvényileg így neveződött el még régen. Ennyi. Nem kell megérteni, nem kell nyelvészkedni, így hívják és kész. Bikkfanyelv, vagy sem, ez van. Egyszerűen nem értem, hogy ilyenen miért kell leakadni.

Hja... a személyi azonosító okmányoknak meg száma van, mégis van benne betű. Ezt hogy dolgoztad fel eddig? :) A személyire oké "okmányazonosító" van írva, a jogsira megy engedély száma...

Csecsemőnek minden vicc új, de ez már így van 1996. óta - adóazonosító jel - előtte személyi szám volt, mint azonosító - de az univerzális felhasználását jogszabály tiltja.

Tehát, ha a NAV-val (régen APEH) van ügyed (levelet írsz, befizetésed van):

- ha te természetes személy nevében jársz el pl. saját magadat képviseled, akkor "adóazonosító jel"-re kell hivatkozni, azzal azonosítod magad.

     Generált szám, 8-al kezdődik belföldi magán személy esetén. Van algoritmus ellenőrzésre, használtam már programban.

- adószámmal rendelkező magán személy (pl. lakás kiadás esetén) és ebben a minőségben írsz levelet a NAV-nak, akkor "adószám"-mal azonosítod magad.

- jogi személyként jársz el (vállalkozás, cég, egyesület, társadalmi szervezet), akkor szintén az "adószám"-mal azonosítod magad.

 

Itt gépjármű adó befizetése volt a kérdés vagyis magánszemélyként az adóazonosító jelet kell ráírni, mert neked van adófizetési kötelezettséged és nem az autónak.

rendszám nem kötelező elem, rá lehet írni, hibát nem okoz - az csak akkor segít, ha elírtad vagy valamiért nem tud azonosítani a rendszer.

Kicsit bonyolultabb, ha céges kocsi a kocsi - de te vagy az üzembentartója - ebben az esetben cégautó adót is kell fizetni (gépjármű adóval csökkentve)  - biztos van könyvelőd kérdezd meg.

For Whites Only meeting room!

Valoban a PDF-ben lett volna a helye. Ahogy kinez, valami hataresetben irastudo rakta ossze gyorsan, meg a penteki kavezas elott.

De legalabb megtalalhato egy masik PDF 16. fejezeteben egy sor kozepen igen jol olvashato modon.

Kulon orulok, hogy a szuleim raernek ezzel foglalkozni. Szepen sorbaallnak majd a helyi kirendeltsegen, es szemelyesen atveszik a sarga csekket, vagy befizetik kartyan. En mondjuk a csekket preferalnam, mert azzal meg a kiralyi posta is megkapja a reszet. Remelem tobbe kerul az epulet fenntartasa es Mancika orabere, mint az ado...

A tájékoztató az egy "ping", hogy fizetned köll. A pontos adatokat a határozat tartalmazza. A határozat _első_ oldalán a táblázat alatt a 3. és 4. bekezdés tartalmazza, hogy mi kell az utalás során a közlemény mezőbe, illetve hogy milyen számlaszámra kell átutalni. Aki személyesen megy a postai kp.átutalási megbízásért, az ott helyben is befizetheti, ha jól tévedek, nem muß a postát etetni...

Tegyuk rendbe picit az elnevezeseket, hogy biztosan ugyanarrol beszeljunk.

Az erkezett dokumentum egy "ÉRTEÍTÉS" (igy, full cap) / "Tárgy: értesítés gépjármuadóról". Az elso oldalon egy tablazat a gepjarmu(vek) listajaval es a fizetendo osszeggel. Alatta van mindenfele szoveg, de pontos informacio nem nagyon van. Ezen ertesites alapjan nem tudod rogton befizetni az adot. Tovabb kell lepni a honlapra, majd a dokumentumok kozt kutakodni.

"TÁJÉKOZTATÓ" dokumentum nem erkezett.

Azt mondod, erkezni fog egy "HATÁROZAT" is, amelyben ott lesznek a pontos adatok, es minden informacio a kulonbozo fizetesi modokhoz?

A NAV szerint igen. A honlapjukrol letoltott informacios fuzet "95_A_belfoldi_gepjarm_vek_adoja_20210301.pdf" szerint jon egy hatarozat: "A NAV az év elején minden érintett számára határozatot küld a fizetendő gépjárműadóról, ez a határozat az adókötelezettséget tartalmazza.".

Ugyanennek a dokumentumnak a 16. fejezete taglal fizetesi modokat. Nem az osszeset, de legalabb valamit.

de hatarozatot nem kuldtek iden, csak ertesitest. es ha jol ertem akkor hatarozat csak valtozas eseten (pl uj auto vasarlas utan) jon, utana amig nem valtoznak a korulmenyek nem kuldenek ujra, tehat elo kene asni a tavalyit, ha megvan meg, mert ugye a tarhelyrol - ha nem arhivalod - 30 nap utan kukazzak.

Tavaly kaptál egy határozatot, amiben ott van, hogy mennyi, milyen határidővel, hogyan fizetendő. Idén, illetve addig, ameddig az adóalap és/vagy a fizetendő adó összege nem változik, addig csak értesítést kapsz, hogy van egy fizetési kötelezettséged - amit a határozatban foglaltak szerint kell megfizetned. (Én idén is határozatot kaptam, mert kora alapján idéntől már egy kedvezőbb sávba került az autó, de ha marad így a szabályozás, akkor jövőre én is csak értesítést fogok kapni, hogy az idén megkapott határozatban foglaltak szerint kell adót fizetnem.)

Esetleg tovabb is lephentnenk.

Feltetelezhetnenk akar, hogy a tavalyi modon akarja ujra befizetni. Azaz, ha tavaly igenyelt sarga csekket (vagy kapott, es hasznalta), akkor iden is kuldunk neki.

Ha iden egy masik modot valaszt, akkor beleirjuk a jovo evi uzenet elso bekezdesebe, hogy iden mit csinalt. Megkoszonjuk, hogy nem a sarga csekket hasznalja az elmult evezredbol, es nem az allam penzen menti meg a postat.

Nem tudom, bárkit érdekel-e, de leírom, hogy megy Angliában:

Jön egy levél, amiben szólnak, hogy itt az idő ismét fizetni az XY-123 rendszámú autóra. Éves fizetés esetén x, ha negyedévente (vagy havonta? nem tudom) fizetnék, akkor meg z. A levélben van egy weboldal címe meg egy kód is.

A weboldalra elmenve és megadva pár azonosítót, pl. rendszám, levélben kapott kód, meg talán lakcím, bejön az oldal, ahol ki lehet fizetni kártyával, amit az ember kiválaszt.

Úgy emlékszem, a levél hátulján le van írva pár másik lehetőség is, pl. lehet valami telefonszámot felhívva az automatával beszélgetve is fizetni. Úgy emlékszem, hogy régebben lehetett postán is fizetni, de ezt a lehetőséget megszűntették.

Az adó befizetése nem emberhez, hanem rendszámhoz tartozik, és a rendőrség országos rendszerében (meg a webes lekérdező oldalon) ez az adat viszonylag frissen ott van.

Ha év közben az autót eladom, akkor amikor jelzem, hogy eladtam, visszakapom az év maradékára eső részét az adónak. A vételtől kezdve az új üzembentartó felelőssége az adó fizetése (is).

Azt még nem próbáltam ki, mi van, ha több autó is van a nevemen akkor, amikor az évforduló eljön.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Kész szerencse, hogy a határozatban írták, hogy a közlemény rovatba kell "adóazonosító + rendszám", ja nem... Ott csak az adóazonosító szerepelt. :-D

Na mindegy, bízok benne, hogy egy autó esetén menni fog nekik. :-)

Egyébként arra van valami varázslat, hogy hogyan lehet lekérdezni az EBEV-en az adóegyenleget? Mert kb. egy éve működött, de most valamiért a Szűrés nem akar működni. (Kb. egyik menüben sem.)

Jogos, menetközben rájöttem. Ebből is látszik, hogy szerencsére ritkán kell használnom. Fun fact: a lekérdezett PDF-ben is csak az adóazonosító szerepel a közlemény oszlopban. :-D

Ez az EBEV UI/UX szempontjából tanítható antipattern. :-(

Az angol cégemmel kapcsolatban értettem meg azt, hogy milyen a működő bürokrácia... mert mindig mindenről olyan levelet küldtek, amit elolvasva - mind nem angol anyanyelvű - is azonnal és pontosan tudtam, hogy miért kaptam, mit és hogyan kell befizetni és mi a határidő, illetve mivel jár, ha a határidőt nem tartom be... ehhez képest hiába háromszor annyi szöveg a NAV-os bármi értesítés, ha elolvasva fogalmad nincs, hogy mi merre hány méter.

Lehet, hogy direkt van így, nehogy úgy gondolja véletlenül a kisember, hogy ő itt egyenrangú partner.

Meg ha összezavarjuk az embereket, rosszul küldik be, amit kell, akkor lehet büntetést is beszedni ügyesen.

Ravasz ;-)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Pontosan ezen háborogtam reggel! Leírja a barom, hogy sárga csekket hányféleképpen lehet igényelni, de ahhoz, hogy számláról utalja az ember, vagy kártyával fizesse, na ahhoz már neki kell állni túrni a netet, hogy ezt vajon hogy is lehet megtenni.

Miért nem tudta beleírni a nyomorult, amit levyt2005 itt leírt?

Szerkesztve: 2022. 02. 19., szo – 15:26

annyira jók ezek a kormányzati portálok, hogy kértem csekket:)

Én meg eddig tudtam olvasni a tárhelyemet, most meg már nem tudom. Csak gyűlnek a levelek és foglamam sincs mik vannak benne. (A tárhelyen kívül más szolgáltatásokat elérek.)

> Sol omnibus lucet.

Köszi, életemben nem jártam erre, de egy gyöngyszem ez az oldal. :D  Először volt egy ilyen oldal: https://imgur.com/M5shB09 - itt vajon a checkbox a tetején mit csinál?  Azután fogtam magam és nyomtam egy új lekérdezést, azok között sem volt.  Csináltam aztán adószámla kivonatot "410 NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számla" szűréssel, ott a tavalyi kötelezettségeket és befizetéseket látom csak.  A képlet szerint a tavalyival egyező összeget kellene fizessek, ezért határozatot nem fognak küldeni, csak értesítést, de akkor ezek szerint még nem kerültem sorra.

En kilepes utan torlom az egy oranal regebbi sutiket; a keepassxc nem engedelyezett inkognito modban nalam. Amugy tenyleg vicc. De az is, amikor a KAÜ keptelen felismerni, hogy neki van egy sessionja (EESZT + NAV + tarhely) es ezert meg egyszer be kell lepni (amit nem is igazan ertek, mikent adja vissza az elozo munkamenetnek az uj login sessiont ugy, hogy az validalva van...)

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Nekem is megküldték. tavaly én is QR-el fizettem be.
Most utalnék jobb híján, de akkor most mit is kell a közlemény rovatba írni? 

Minap én is megkaptam az értesítést a NAV-tol, de picit félre tettem, mert első olvasatra nekem nem volt túl világos, hogy a csekken kívül mivel lehet befizetni a tartozást.

Az EFER sajnos nekem sem volt meg, de hála Trey-nek ma is tanultam valamit.

Ami problémám felmerült a befizetéssel kapcsolatban:

  1. Üres oldal fogad belépés után. Gondolná az ember a XXI. században azért csak oda lehetne lökni egy bejegyzést, hogy akkor ezt fizesd be, ha már legenerálták a PDF-t és megvan minden adat.
  2. Rájöttem, hogy nekem kell összerakni a csomagot. A csomag összerakásnál a lap alján az adószám mező legördíthető, két opció van benne, az egyik az adószámok a másik meg valami egyéb azonosító amit még soha nem láttam. Az értesítő PDF ezzel kapcsolatban nem írt semmit, de az adószámot választottam hála sibike-nek.
  3. Tétel hozzáadásában az adónem mező egy borzalom, keresni nem lehet benne, végig kell nyálazni az egészet, persze volt nálam ügyesebb levyt2005 személyében. Így már könnyű kiválasztani a 410-et
  4. Az már csak a hab a tortán, hogy az ikonokat tömörítő font elérhetetlen így a legtöbb helyen csak egy kis négyzet van az ikon helyett.

Szóval összefoglalva, az irány nem lenne rossz, de még van min dolgozni nem keveset! Vagy a tájékoztatás legyen pontosabb vagy a felület legyen olyan, hogy végig vezeti az embert az egyes lépéseken.

5. HD felbontáson kicsit összébb kell húzni, hogy ki lehessen választani az adózót. 

6. Fizetés után ennyike (Lehet JSON evő állampolgáraink vannak):

https://efer-web.nav.gov.hu/eferService/service/paid

{"success":false,"errorType":"technical","errorMsg":"Technikai hiba","data":{}}

Természetesen a terhelés az megtörtént. XD

Mindenkinek megy gondolom (1-2 óra ? :)). De ennek nem így kellene működni.

Az Efer azt mondja Státusz Feldolgozás lezárva úgyhogy biztos sikeres volt :)

De szerinted ilyen megoldást kell szállítani? Lehet, hogy ugyanazok a "megoldásszállítók" csinálták mint a Postai vámolást, annak szokása hasonló módon jelenzni a fizetés sikeres/sikertelenségét. :)

Leszarom milyen megoldást kellene szállítani, én kb. 3 perc alatt tudtam le a kötelezőt. A megoldásszállítós becsípődésedre keresnék a helyedben már egy orvost, mert kezd mániássá válni ;)

Arról beszéltem, hogy hogyan működik.

trey @ gépház

Érdemi információt adtam a beszélgetéshez megint. Nem egy emberben "nyitottam lámpát a fejében" :D :D :D az EFER-rel. Azt egészítettem ki. Azt hiszem, hogy inkább egy "köszönöm"-öt érdemelnék, nem ostoba szarrágást. De, nem csodálkozom, hogy itt ez megy. Viszont, akkor miért csodálkoztok, hogy ugyanazt kapjátok vissza?

trey @ gépház

aki ebből a topikból szopta ki most, hogy mi az az EBEV és EFER

Na, pont ez az egyik remek bizonyíték arra, hogy mennyire nem működik az állami szervek kommunikációja az ügyfelek felé, kb. az egész topic arról szól, hogy ez miért nincs leírva abban, amit kiküldenek.

Kiváncsi lennék azért , hány gépjárműtulajdonos találkozott életében az EBEV-el/EFER-el (aka level 1 állampolgár) :)

Amúgy lehetne akár olyan mint például az ASP-s helyi adós befizetés.
(Delikvens belép a kapun a rendszer kihozza, hogy milyen tételek vannak előírva kiválassza mit akar befizetni megadja a kártyaszámot fizet és jónapot, ahelyett, hogy megbízási csomagokat legózik össze)

Mármint, hogy számítógép közeli emberek nem találnak oda? :D

Nem, az, hogy ez nincs leírva egy tájékoztatóban, mert nem csak számítógépközeli emberek kapják.

Másrészt például a "hogy tudom befizetni a gépjárműadót" keresésre sok egyéb weboldalt leszámítva az első NAV-os találat a második oldal elején ide visz: https://nav.gov.hu/nav/gyik/gepjarmuado/gyakran_ismetelt_kerdesek/faqen…, ahol tájékoztatnak, hogy "Az Ön által kért oldal vagy dokumentum nem található."

Szóval igen, gyanítom, hogy te se most kerestél rá.

Tekintve, hogy már tavaly is oda kellett fizetni, vagyis ez nem új infó ... :D :D :D

Egyébként, pedig:

https://nav.gov.hu/ugyfeliranytu/szamlaszamok/Ki_hogyan_fizethet_a_NAV-…

(Elnézést előre is, hogy ISMÉT hasznos linkkel láttam el a nagyérdeműt!)

trey @ gépház

A gépjárműadó a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú,NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára kell befizetni. A befizetéskor az átutalási bizonylat közlemény rovatába először az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni, majd a jármű rendszámát. 
Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a  befizetőhöz kapcsolni. 

Innen van (azért a pdf mert a 9 milliárdos upgradebe a normális seot nem sikerült betervezni :))

Sajnos a fenti linkben ennek ellentmondó információ szerepelt:

"Fontos, hogy a befizetéskor az adószámot, adóazonosító jelet az átutalási bizonylat vagy a sárga csekk közleményében fel kell tüntetni. Enélkül előfordulhat, hogy a NAV a befizetett összeget csak késve, vagy tévesen számolja el."

Itt szó sincs rendszámról, aki trey-re hallgatott, az megszívta.

Én megoldottam!

NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL
Elfogadó nyugta
Adóazonosító: XXXXX
Adózó neve: MICSKÓ GÁBOR
Beküldő neve: MICSKÓ GÁBOR
Pénzügyi ügyazonosító: XXXXXXXXXX
Jóváhagyás dátuma: 2022.02.18. 13:13:38
Csomag név: Gépjárműadó - UNX-XXX
Tételek összege(Ft): xx xxx
Üzenet: A benyújtott átutalási megbízása elfogadásra került, a tartalmi feldolgozás megkezdődött. Amennyiben házibankos fizetési megoldást választott, akkor a fizetés indítható a banki rendszerben.
Tételek:
Adónem Összeg(Ft) Ügyleírás
410 - NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számla
x x xxxx 2022 I. félévi gépjárműadó

trey @ gépház

Tekintve, hogy már tavaly is oda kellett fizetni, vagyis ez nem új infó ... :D :D :D

Áh, és aki tavaly vett első autót? :D :D :D

Elnézést előre is, hogy ISMÉT hasznos linkkel láttam el a nagyérdeműt!

Alapvetően a NAV-nak kellene elnézést kérnie, hogy az idén kiküldött slejfnire nem tudták rátenni azt, amit tavaly még rá tudtak tenni és egy nyomorult redirect linkre nem telik.

Nézzük a pozitív oldalát ők legalább az iText könyvtárat nem lopják mint mások. Nincs is viccesebb amikor AGPL verzióval generált cuccost küld ki egy milliárdokba fájó szakrendszer. :)

A NAV-nak jó a 2009-es nem AGPL verzió is: 

<</Type/Info/Producer(null; modified using iText 2.1.7 by 1T3XT)>>

Bár az is lehet, hogy csak arra használják, hogy elfedjék az eredeti producert. :D

6. Fizetés után ennyike (Lehet JSON evő állampolgáraink vannak):

https://efer-web.nav.gov.hu/eferService/service/paid

{"success":false,"errorType":"technical","errorMsg":"Technikai hiba","data":{}}

:-D

Ez gyönyörű

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ki beszélt itt webservice-ről?

Egy webes UI-ról beszéltünk.

Mit várnék? Halandó által is könnyen értelmezhető, hasznos válasz üzenetet siker és hiba esetén is.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az URL meg a response :-P Az, hogy a webes ui-ról oda kerül a kérésed, nos, az valóban el...ott dolog - gondolom azt pont nem tesztelték... Vagy tervbe volt véve, hogy lesz webes ui ahhoz is, csak agilisen kimaradt - majd a következő (valamelyik...) verzióba bekerül... Ha lesz aki emlékszik még rá...

zeller te pénzt kapsz azért, hogy a pénzügyi szervezetknél védd a gány megoldásokat? :D 

Egy webservice-től nem várok semmit, de azt elvárnám a webservice fejlesztőitől, hogy userként a GUI sose irányítson át raw webservice response-ra, asszem ez nem olyan nagy kérés talán.

Védi a nyavalya - kérdés volt, hogy wtf - ránézésre egy webservice, ahova webes UI-ról nem kéne bepottyanni, úgyhogy igen, ez szerintem is khm. hiba (de finoman fogalmaztam...) - hogy "agilisen" kimaradt a szükséges oldal/funkció, vagy nem is tervezték/gondoltak rá, vagy a folyamatos fejlesztésben valahol lemaradt a funkció és teszteset sem volt rá - azt nem tudni. Azt viszont igen, hogy így nagyon nem jó...

Azert a hozzaszolasaid 95% vagy kozvetlenul bankhoz kotheto, vagy pedig lehulyezed a felhasznalot, amiert nem olvasta el a szerzodest.

A maradek 5%-ban meg eloadod, hogy amit csinalni akar, ahhoz biztosan kell valami papir, igy inkabb nezze otthon a tevet.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az értő olvasás hiánya mindenütt hiba, annak a hibája, akinek el kellett volna olvasnia valamit. Akkor meg pláne hiba, ha le volt/van írva az, ami miatt hőbörög, és ha olvasta meg felfogta volna, akkor nem lenne miért hőbörögnie.
Ez a felület - nagyon jó esély van rá - nem jó. vagy azért, mert el...ták, vagy azért, mert - és ilyet is láttunk nem egyet - userke mindenféle js/egyéb tiltó/szűrő/mókoló motyóval "védi" magát, aztán csodálkozik, hogy n+1 dolog bézik működni neki rendesen...

A PEBKAC körébe tartozó problémák egy igen-igen jelentős részét az analfabéta, vagy a betűket ugyan ismerő, de olvasni vagy épp az olvasott szöveget megérteni képtelen userek generálják - az ilyeneket -jó esetben a  hátuk mögött- igenis le szokás hülyézni... Bár sokszor lehet, hogy hasznosabb f2f megmondani nekik, hogy hülyék - hiszen maguktól úgysem jönnének rá...  :-D

Megis mit varsz? En a NAV-tol olyan levelet kaptam, hogy Gyurcsany es elore megy, nem hatra. Nulla konkretummal, semmit az osszegrol amit visszakapok a befizetett adombol. 

Ha NAV levelez veled, nem lesz ott a borítékon a magyarkormány logó/string is.

Kb. egyből sejtettem az szja visszatérítésről küldött levélről is h. nem hasznos adattartalmú levél lesz, csak sablon propaganda szöveg. A nav szerepeltetése csak azért volt rajta, h. biztos kinyisd beleolvass.

Én most fizettem be kartyaval, ezek jutottak eszembe:

1) Mi a tokom az az ugyleiras? (beleirtam adoszamot + rendszamot)
2) Miert kell ezt igy tulbonyolitani? Fel kell sorolni egy tablazatban, mik varnak befizetesre; ehhez opciok: fizetem bankkartyaval / atutalasi adatokat mutat / csoportos beszedesi megbizast adok az osszere (most es a jovoben is)
3) A visszaigazolasban minden benne van, csak az adonem nincs
4) A visszaigazolas ne csomagokrol szoljon, hanem arrol, hogy kifizettem a gepjarmuadot egesz evre / fel evre / whatever

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Ha valamiert Gattyanekkal szimpatizalok, akkor az a torekvesuk ennek rendbetetelere. Gyakorlatilag siman 10 ponton elb..hattam ezt az egyszeru muveletet -  oklevekles adoszakertoi kepzettseg hianyaban.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

1) Mi a tokom az az ugyleiras? (beleirtam adoszamot + rendszamot)

Én csak a rendszámot mert adózót választottam előtte való listából. :)

2) Miert kell ezt igy tulbonyolitani? Fel kell sorolni egy tablazatban, mik varnak befizetesre; ehhez opciok: fizetem bankkartyaval / atutalasi adatokat mutat / csoportos beszedesi megbizast adok az osszere (most es a jovoben is)

Jó kérdés. 

3) A visszaigazolasban minden benne van, csak az adonem nincs

Ez még mindig nemjött (csak a Simpletől egy email , hogy sikeres tranzakció :))
 

Én meg azt vártam volna, hogy a pdfben ott a link a webes, kártyás fizetéshez. Ehelyett csak ködös megjegyzések, vpos, efer... Oké, efer, tavaly kikerestem mi a halál az, de semmi gyík sincs mi legyen a csomag neve meg a megjegyzés mező. Mindegy, tavaly sem büntettek meg, most is majd beírok valami random dolgot.

Ha elolvastad vona a határozatot, akkor abban a táblázat utáni 3. bekezdésben ott van félkövér betűkkel: "Befizetéskor adószámot vagy adóazonosító jelet mindig fel kell tüntetni közleményként,[...]".
A következő bekezdésben ott van a számlaszám, az azt követőben pedig leírják, hogy amíg új határozatot nem kapsz, addig a jelen határozatban foglaltak szerint kell az adót megfizetni.

" Mindegy, tavaly sem büntettek meg, most is majd beírok valami random dolgot." - Két következménnyel számolhatsz, ha nem tudják a befizetésedet kézzel helyrerakni. Az egyik, hogy adóhiányt állapítanak meg, a másik, hogy ha jól tudom, a járművet ki is vonathatják a forgalomból.

Mennyivel több egy normális netbankban/mobilbankban utalni, mint kitúrni, hogy hol van a NAV-nak erre használható vPOS felülete, és azon megcsinálni  a tranzakciót? Nekem tavaly bekerült a template-ek közé a "NAV Gépjárműadó", és idén nagyjából öt kattintással utalással rendezem az adófizetést...

Oké, mennyivel lett volna több meló, ha a határozat sablonjában ott a VPOS linkje? Vagy akkor vegyék ki a VPOS lehetőségét a határozatból is. Ezt már Yoda is megmondta: "Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld" :-D

Egyébként ha már úgyis beléptél az Ügyfélkapura megnézni a határozatot, akkor igazán lehetne ott mellette egy gomb, hogy "Kifizetem" és akkor nem kell még a netbankba is belépegetni. Elég sok helyen láttam már ezt a megoldást.

A VPOS-os fizetés egy lehetőség, igen, de olyan, hogy "VPOS linkje" önmagában nem értelmezhető (authentikácó + meg kell adni, hogy mit fizetsz ki)

Igen, tudom, lehetne mindenkinek generálni egyedi azonosítót, ami authentikáció után "feltöltött kosárral" odavisz a vpos-os oldalra. Bár ugye az még kérdés, hogy féléves vagy éves adó legyen a "kosárban"? Ja, hogy egy egyszerűsített oldalra menjen, amin kiválasztható hogy első félév, második félév, egész év... Illetve ha már fizetett valamennyit, akkor csak a hátralék jelenjen meg... Az egyedi kód legyen lejárós vagy sem? Ha igen, meddig legyen érvényes? Egyszer használatos nem jó, mert akkor legalább kettőt kéne küldeni a határozatban, illetve tájékoztató levélben (amikor nem változik az összeg)...
Ez olyan "csak egy mezőt kell felrakni a weboldalra" sztori lesz, ha jól megnézed, miközben évente legfeljebb kettő alkalom/ügyfél lenne használva. Mondjuk úgy, hogy a szükséges "körítés" nem hozna ügyfél-oldalon annyi előnyt, mint amennyibe a kialakítása kerülne.
Én a MÁK IG2/IG3 képessé válása okán arra számítok, hogy belátható időn belül a csoportos beszedés illetve a fizetési kérelem, mint olyan fog megjelenni, mint lehetőség.

idén mi változott bármilyen körülményben, hogy nem sikerült?

Gondolom felmondott a kollega aki legutobb vette a faradtsagot h. atgondolja, a tobbi meg NPC, es egy szinttel feljebb meg az egesz senkit se erdekel.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Itt van előttem a tavalyi paksaméta: A határozat a dátum/összeg/egyéb egyedi adatok kivételével ugyanaz. A mellékelt postai készpénzátutalási megbízáson van QR-kód, mert a perszonalizált "sárga csekk"-nek az kötelező eleme. A lap alján, jobb oldalon a két QR-kód meg pont nem fizetésre vonatkozó adatot tartalmaz.

"végletekig elbonyolítani az egyszerű dolgokat" - talán mert láttam már hasonló összetett rendszereket, és vélhetően nálad jobban látom, hogy a "csak egy mező a weboldalra" jellegű felvetés milyen további problémákkal jár.

Lehet, hogy rossz helyen keresed, nem a határozatban volt. Amúgy meg bárki és bármiből tud generálni azonnali átutaláshoz QR kódot, nem űrtechnika, szabadon használható és jól definiált a QR kód, ha még nem volt meg, akkor itt van egy rövid olvasnivaló: https://www.mnb.hu/letoltes/qr-kod-utmutato-20190712.pdf

A kultúra hiányzik hozzá és az a legnagyobb akadály, amit általában képviselsz: hosszan tudod sorolni, hogy miért nem lehet megcsinálni. Szóval elolvasod, és mondd már kérlek, miben látod bármi akadályát annak, hogy QR kódot generáljanak, amikor fizetni valóm keletkezik... igen, kurva komplex, kurva bonyolult, sehogy nem lehet megoldani, mert te már láttál komplex rendszereket.

"Lehet, hogy rossz helyen keresed, nem a határozatban volt." - Mondom itt van előttem a teljes tavalyi paksaméta, és abban sehol nem találok más, fizetéshez használható QR-kódot, csak a sárga csekkre kötelezően felrakottat.

Sehol nem írtam, hogy gyakorlatilag nem lehet megcsinálni azt, hogy egy adott adónem fizetéséhez QR-kód _is_ kerüljön a határozatra _és_ utána az értesítésre. Azt próbáltam összeszedni, hogy mik azok a tényezők, amik miatt a több adónem egy tranzakcióval történő fizetése olyan, amilyen, illetve hogy vajon érdemes-e ebbe erőforrást tenni, vagy sem?

Akinek fáj, hogy nincs ilyen, az legyen kedves a NAV-nál panaszkodni/felvetni a dolgot, hogy jó lenne, aztán ha kellően sokan érdeklődnek/igénylik, akkor lesz esély arra, hogy megvalósítsák. Állami rendszereknél meg kéne szokni azt, hogy az "ami működik, azt ne piszkáld" elv nagyon erősen beleégett ott mindenkibe...

aztán ha kellően sokan érdeklődnek/igénylik, akkor lesz esély arra, hogy megvalósítsák

Te egyszerre vagy naiv és mindenhez is nagyon értő. :D

Sehol nem írtam, hogy gyakorlatilag nem lehet megcsinálni

Á, dehogy, csak a többség számára használható megoldás keresése helyett benyomtál pár kiló térfogatnövelő adalékot, hogy mennyire komplex feladat, hogy mindenkinek is a minden igényét kielégítse és felkészültél a jövőbeli igényekre is. Nem az "ami működik, azt ne piszkáld" elv a baj az állami rendszereknek, hanem az az elv, hogy száz embert úgy kell leszopni, hogy mindenkinek jó legyen, ezért aztán senki nem lesz leszopva, mert csilliárdokba kerül, holott talán fél embernap lenne a PDF-be generálni QR kódokat, amelyekbe bele van kódolva minden fizetési adat. Akinek jó, az boldog, akinek nem, az megoldja úgy, ahogy eddig.

Ahogy említettem, az angol bürokrácia nem lő az összes lehetséges mindenre, hanem a többség igényeit kiszolgálja, a maradék meg szopjon. Van kétszáz év előnyük, amit soha nem fogunk behozni.

"a többség számára használható megoldás" - A többség nem az itt nyáladzó társulat, csaxólok...
" talán fél embernap lenne a PDF-be generálni QR kódokat, amelyekbe bele van kódolva minden fizetési adat. " - Amely QR-kódot mivel etetenéd meg mobilos oldalon? Az emberek többsége maximum a saját banki mobilos alkalmazást használja - amiknek csak egy része van erre felkészítve, sőt nagyon sokan maximum a netbankot használják, és sms-ben megy a 2FA is - és nekik is van autójuk.

A többség a szimpla, egyszerű utalást vagy a sárga csekket választja, és örül, hogy le van tudva az adózás. Lehet_ne_ fejleszteni, de a kérdés az, hogy mennyire lenne hasznos, mennyien használnák? Első körben legyen meg az, hogy csop.besz, illetve fizetési kérelem útján is működjön, a webshop-os jellegű működés majd az után következzen.

 

A többség a szimpla, egyszerű utalást

Akkor viszont írják bele az értesítőbe, hogy hova, mennyit, és milyen közleménnyel kell, aztán problem solved. De szerinted ezt nem lehet megoldani, mert határozatot csak egyszer kapsz egy életben, vagy mi. Kit érdekel ez? Nem határozat kell, hanem bankszámlaszám, közlemény, összeg és határidő. Ennyit kell beleírni. Mi a nehéz ebben?

Igen, át kell gázolni - kódgányolói oldalról nézve. A megbízható, biztonságos működés oldaláról nézve meg "must have" a kockázatokat felmérni, illetve az ezekből kieső esetekre is tesztelni a produktumot. Nem egy és nem két olyan fejlesztést láttam, ahol jól agilisen csináltak valamit, lesz@rták a szerintük elenyésző eseteket, aztán amikor ilyenek miatt dőlt a dominó, akkor volt "pingvinezés", hogy dehátezígynemkénehogy...
 

Dolgoznak emberek a banknál (fizetésért), akiknek az a dolga, hogy problémákat oldjanak meg. UX, szoftverfejlesztés, projektmenedzsment, controlling, legal, infosec, stb. Nekik az a feladatuk (= azért kapják a pénzt hó végén), hogy jobb legyen a szolgáltatás (= náluk költsék el az ügyfelek a pénzüket, ne máshol).

Ezt nem ilyen leereszkedő kioktatásnak szántam, előre is bocsánat, ha annak tűnik, hanem egy többé-kevésbé axiomatikus helyzetet akartam kihangsúlyozni.

Ha ezek az emberek azt mondják mindenre, hogy nem lehet megcsinálni, nem lehet tovább fejleszteni a terméket, akkor az ő bérköltségük nettó veszteség. Ha azt mondjuk, hogy a termék "kész van", a lendület még pár évig elviszi a bizniszt, de nyilván a versenytársak be fognak előzni, mi meg csődbe megyünk. A sztori minden lehetséges kimenetele az, hogy ezektől az emberektől meg kell szabadulni. Ha csődbe megyünk, akkor azért, ha nem akarunk csődbe menni, akkor pedig azért.

"az a dolga, hogy problémákat oldjanak meg" - Igen, és célszerűen ezek a problémák jó, ha nem production-ban jönnek elő, hanem még a tervezési-fejlesztési körökben előkerülnek, mint lehetséges buktatók.

A "nem lehet megcsinálni" és a "meg lehet csinálni, de ezek a lehetséges problémák" illetve a "meg lehet csinálni, de javasolt ilyen lépésekben menni előre" az nagyon nem ugyanaz. A fejlesztők mindenre is azt mondják, hogy "meg lehet csinálni" - aztán kiderül, hogy persze, megcsinálták, csak 1234 dologra nem gondoltak közben, úgyhogy jobb esetben lehet hibát javítani, rosszabb esetben meg romokat eltakarítani, és újrakezdeni - kidobva rengeteg munkát, időt - és ezzel együtt pénzt is.

 

(hint: Csak egy mezőt kell felrakni)

Ahja, ismerem, ez amúgy remek példája a végletekig elbonyolított zsíros seggű rendszernek, amivé felhízik mindig kis feladat, mert mindenki hozzárakja a kis komplexitását és jövőbeli álmait. Ekkor valóban négy hét lesz egy plusz mező és ebből két kimenetel szokott lenni:

a, felkoncolják az egész IT-t, mert irreális fejlesztési időket adnak.
b, szarnak rá és Excel lesz végül, amiben tíz perc.

A "nem lehet megcsinálni" és a "meg lehet csinálni, de ezek a lehetséges problémák" illetve a "meg lehet csinálni, de javasolt ilyen lépésekben menni előre" az nagyon nem ugyanaz.

Ez így van. Ezért lenne jó, ha nem mindenre azt írnád, hogy "nem lehet megcsinálni" ;-)

A fejlesztők mindenre is azt mondják, hogy "meg lehet csinálni" - aztán kiderül, hogy persze, megcsinálták, csak 1234 dologra nem gondoltak közben, úgyhogy jobb esetben lehet hibát javítani, rosszabb esetben meg romokat eltakarítani, és újrakezdeni - kidobva rengeteg munkát, időt - és ezzel együtt pénzt is.

Most fejlesztők alatt kit értesz itt? Mert programozóktól szoktam azt hallani, hogy persze, "meg lehet csinálni", viszont nem a programozó feladata az, hogy végiggondolja az egészet még mielőtt repül a forgács. Ha a fejlesztőkbe itt beleértettél mindenkit, aki egy ilyen projekten dolgozik, többek között architect, business analyst, technical analyst, SME, akkor viszont egyáltalán nem az a jellemző, hogy mindenre csak rámondanák, hogy persze, meg lehet csinálni (vagy ha igen, és az történik, amit leírtál, akkor kifejezetten rosszul dolgoztak és várhatóan ez volt az utolsó projektjük a cégnél).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Túlmisztifikálod a kérdést. Leírom, hogy a kedvenc hoszting szolgáltatónál (magyar cég) ez hogy néz ki és zárójelben odaírom, hogy mi hasonló az adózós oldalon:

  1. emailt kapok, hogy van új fizetnivalóm (határozat érkezett a Tárhelyre)
  2. belépek az ügyfél felületre (belépek az Ügyfélkapun, hogy megnézzem a határozatot)
  3. a "Számlák" menüben látok egy táblázatot "kiegyenlítetlen"-re szűrve, oszlopok a táblában: checkbox, számla sorszáma, kiállítás időpontja, összeg, fizetési határidő, rövid megnevezés, "Megtekintés" gomb, "Kifizetem bankkártyával" gomb, "Átutalási adatok" gomb (na ez már nincs az Ügyfélkapun vagy az EBEV-en)

Ha a checkbox-okat kijelölöd majd a tábla alján/tetején "Kijelöltek kifizetése bankkártyával", akkor egy kártyás fizetéssel több számlát is tudsz fizetni, nem kell kosárral mókolni. (Nincs parázás, hogy vajon a múlt évi sablon jó lesz-e idén is, mert változott a számlaszám, az összeg vagy a közlemény rovat.)

Ha az "Átutalási adatok" gombot nyomod meg, akkor egy modális ablakban megjelenik a bankszámla és a közlemény rovat tartalma.

A csoportos beszedést én is várom.

A hosting szolgáltatódnál hány forrásból, hány különálló rendszerből kell összeszedni a fizetnivalókat, hány különálló rendszerbe kell visszajuttatni a "fizetés indítva" adatot, illetve az egyes tételek hány különböző számlaszámra kell, hogy jóváírásra kerüljenek? Na mert a NAv esetén mindegyik kérdésre az "egynél több" a válasz. Tehát SZJA-t, gépjárműadót, késedelmi pótlékot, jövedéki adót, stb. nem ugyanoda kell befizetni - egy kártyás tranzakció az egy jogosult számlára tud adott összeget transzferálni - a NAV esetében meg n+1 számlaszámra kell fizeni, a közteher fajtájától függően.

 

 Tehát SZJA-t, gépjárműadót, késedelmi pótlékot, jövedéki adót, stb. nem ugyanoda kell befizetni - egy kártyás tranzakció az egy jogosult számlára tud adott összeget transzferálni - a NAV esetében meg n+1 számlaszámra kell fizeni, a közteher fajtájától függően.

Beesik gyűjtőszámlára és szétszórják annak megfelelően ki mit fizetett ? Magic! ;) 

Jelenlegi állapotban a célszámla adja meg, hogy milyen adónemre történt befizetés, a közlemény pedig az adóalanyt azonosítja. Ez alapján történik az adóalany adófolyószámláján meg a jóváírás a megfelelő adónem kapcsán. Ha nem sikerül összerakni, az adónem/adózó/összeg dolgot automatice, akkor megy kézi feldolgozásra.

A gyűjtőszámlás megoldásban kell valahogy azonosítani az adóalanyt _és_ az adónemet _is_. Azaz nem egy, hanem rögtön két információt is kell hordoznia a közlemény rovatnak - de legyen, mindenki be tudja helyesen írni az adóazonosítót, illetve az adónemet is meg tudja jelölni helyesen. (Bár ugye már az adóazonosító jel megadása is sokaknak problémás (rendszámot adnak meg egybe/szóközzel/kötőjellel/stb. formában, nem adnak meg semmit...). (Most is van, aki rossz adónemre (számlaszám) küldi a befizetést...) Persze, fel lehet ezt is dolgozni, "csak" meg kell csinálni a fejlesztést, valakinek állnia kell a költségeket...

Én azon csodálkozom, hogy az még senkiben nem merült fel a topicban, hogy másodlagos azonosító is jó lenne az egyes adónemekhez... tehát pl. a gepjarmuado kukac nav pot gov pont hu MAZ-ra lehetne küldeni a gj.adót...

 

Alapokmások a két helyen. van az adófolyószámla, amire "felírják" adónemenként, tételesen, hogy milyen adókat kell fizetned, és ezeket kell rendezned - jelenleg adónemenként külön-külön célszámlára történő utalással.
A NAV webes felületén ha jól olvastam a korábbiakat, ezt most is össze tudod legózni - csak épp nem az átlag egy autós pistanéninek szól a felület...

Senki nem mondta, hogy _lehetetlen_, csak azt, hogy alapoktól eltér a két folyamat/környezet.

Ne csináld már!

Tisztelt gépjárműtulaj!

Tessék befizetni a gépjárműadót:

Egész évre, bankkártyával: vpos.buzibank.hu/fizess.php?ugyfel=12345678&rendszam=abc123

Negyedéves fizetéshez, vagy más fizetési módhoz lásd a csatolt PDF-et.

Üdv,
NAV

(szerk: mielőtt a szokásos szöveggel jönnél, hogy én személyesen menjek oda dolgozni, és csináljam meg - láttam már ilyet közelről, nem bonyolult)

A MÁK-os csbm-nek viszont lenne értelme, kíváncsi leszek, még az én életemben megtörténik-e.

Megint azt kérdezem, hogy ennek a fejlesztésnek, érintett adóalanyonként legfeljebb évente kétszer használva mennyi értelme lenne? Ez az egyik. A másik, hogy hogyan méreteznéd/skáláznád? gj.adó esetén 03.10-15 meg 09.10-15 között lenne csúcs, 09.15 után maximum az új tulajdonosok fizetnének, a határozatok/értesítések kiküldése előtt dettó.

A fejlesztés - pénz. VPOS van, picit nehézkesen használható (megpróbáltam körbenézni a NAV oldalán, de mondjuk úgy, hogy a "gj.adó befizetése vpos-on egyszerűen" -hez képest szerintem kapásból lehetne n+1 javítani valót találni az oldalon...
 

Szerkesztve: 2022. 02. 20., v – 11:50

A jövő: Jó lenne, ha egy felületen megadhatnám hogy ezt automatikusan vonják le a megadott számlámról és
akkor csak értesítés jönne, hogy sikeresen levonták. Ennyi. Nagyot álmodtam? :)

Németországban amikor bejegyezteted az autót a saját nevedre (ami szintén elintézhető online, újabban, a legtöbb helyen), akkor meg kell adni egy számlaszámot ahonnan majd a gépjárműadót vonják le. És évente levonják, és kész. Mert ugye akinek majomra tellik, telljen banánra is. Ez legalább 2014 óta így van, akkor vettem itt az első autóm. A levonást sima csoportos beszedésként látod a számlatörténetben. Nincs hetekig húzódó procedúra, levelezgetés, bikkfanyelven írt PDF-ek értelmezése, küzdés az évente átvariált ügyfélkapu felülettel, sárga csekk kérése, kézzel utalgatás, meg kurvaanyja. Magyarként ezek a dolgok még lassan évtizedes itt tartózkodás után is science fiction kategóriát képeznek, én mondom.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Ahhoz kell tudni csoportos beszedést indítani a 100-as GIRO-kóddal megjelölt társulatnak (MÁK). Nomostan ha jól tudom, IG2 meg AFR is csak mostanában lett náluk - a csoportos beszedéshez meg ha jól tévedek IG2 kell... (OFF: az adóvissaztérítések utalásával kapcsolatban tévedtem, azokat csak jó lett volna, ha IG2-n csomagokban küldik - AFR-en tolták ki, ahogy a csövön kifért...)

A "fizetési kérelem" még nincs minden banknál implementálva, ha jól tudom, tehát azzal az adóalanyoknak csak egy részét lehetne elérni - bónuszként ahogy az SZJA pénzosztásnál csinálták, nem biztos, hogy a banki oldal (de az adóalanyok sem igazán) örülnének annak, hogy AFR-en ahogy a csövön (náluk) kifér csillióegy darab fizetési kérelmet elindítanának. És ugyebár a fizetési kérelem határidős, köti az érintettet, hogy adott rövid időszakban fizessen, miközben az adózásról szóló törvény két határnapot jelöl ki, ameddig tetszőleges időpontban fizethető az adó - azaz kezelni kellene a fiz.kérelem sikertelenségét/elutasítását, illetve a jogi részét is, hogy mennyiben felel meg a fiz.kérelem határideje a jogalkotó szándékának.

Kettéválasztanám a dolgot.

Az egyik fele az a pancser brigád, amelyik megírta ilyenre (hiányzó grafikai elemek stb.). A másik meg az itt ajvékolók gyülekezete, amelyik napokig nem tudja, hogyan kellene ezt a 3 perces feladatot megoldani és elfelejteni a büdös picsába.

trey @ gépház

Én már annak is örülnék, ha a központi ügyfélazonosító szar nem csak private/incognito módban lenne hajlandó belépni.

Néha elfelejtem, rákattintok valami tárhely linkre vagy valami google keresés eredményére, aztán csak szentségelek, hogy már megint nem működik.

Igen, tudom, akár az összes kukit ki is törölhetném, de nem szeretnék minden más weboldalra újra belépni és újra mondani, hogy ebben a böngészőben nem kell 2FA.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Amikor megkapod a sikertelenségről az üzenetet, akkor rákattintasz az URL előtt a zöld lakatra -> cookies -> kiválasztod azt az egyetlent (kau.gov.hu), majd a remove és utána a done gomb. Aztán a böngésző vissza gombja után ismét az ügyfélkapus hitelesítést választva már minden működik. Ennyi a black magic, alkalomadtán majd próbáld ki :) 

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Ügyes. Na, majd ha elfelejtek privát ablakot nyitni legközelebb, ezt használom.

De azért érted... Az összes többi weboldal (egy másik vacak kivételével) meg tudja oldani ezt a nagyon bonyolult dolgot folyamatos süti törölgetés nélkül is.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

"a központi ügyfélazonosító szar nem csak private/incognito módban lenne hajlandó belépni." - Works4Me, n+1 féle böngészőből, user/pass és eszig-gel is. Nem lehet, egészen véletlenül, hogy van nálad "néhány" reklám- süti- és js-blokkolóü sz@r, ami az inkognito módban nem "dolgozik"?
 

Nem lehet, egészen véletlenül, hogy van nálad "néhány" reklám- süti- és js-blokkolóü sz@r,

Nem használok ilyesmit.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ott van a PDF-ben:

"Az adót a 10032000-01079160 számú NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára kell megfizetni. Befizetéskor adószámot vagy adóazonosító jelet mindig fel kell tüntetni közleményként, enélkül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a befizetett összeget nem vagy csak késedelmesen tudja a befizetőhöz kapcsolni"

Neked ez a szöveg abban a pdf-ben van, amit az értesítési tárhelyre kaptál?  Nekem most érkezett, de csak a számlaszám szerepel benne, a közleményről semmi információ nincs.  Ugyanúgy a kártyás befizetés is el lett annyival intézve, hogy "interneten, bankkártyával (VPOS)".

Oké, mivel itt volt ez a topic és itt ki lett tárgyalva, fogtam és beírtam az adóazonosító jelemet és rendszámomat közleményként. Azok, akik az idei "értesítést" kinyitják, vajon hány százalékuknak jut majd eszébe a tavalyi (papíros) határozatot előtúrni ezért az információért? Egyetértesz-e azzal, hogy ezt az idei dokumentumba is beleírhatták volna?

Ez a helyzet amúgy az adóhatóságnak sem jó, most lesz egy rakás user, aki közlemény nélkül fog nekik az említett számlaszámra utalni, amit mivel "Szabó József" számlatulajdonos alapján nem tudnak beazonosítani, majd utalhatnak vissza és küldhetik a felszólításokat, stb.

Nekem a mobilbank/netbank van olyan "okos", hogy a számlaszám alapján feldobta a tavalyi utalásokat, és ha idén az összeg nem változott volna, csak az "ismét"-re kellett volna kattintanom...

De igen, az összegnek/utalási infónak ott kéne lenni az értesítő levélben is, ebben egyetértünk.

Én eleve azt nem értem, miért ilyen emaileket küldözgetnek, hogy a tárhelyemre (Milyen tárhely? Semmilyen tárhelyet nem regisztráltam.) küldemény érkezett.

Miért nem lehet a szerencsétlen emailben leírni, hogy ennyi az adó, itt a link, itt kell befizetni, viszontlátás. Miért kell 5 oldalas PDF-et bogarászni? Vagy ha már bogarászni kell, miért nem tudják becsatolni az emailbe?

Azt már meg sem említem, hogy miért lett 2x annyi az adóm, csak mert kocsit cseréltem. Modern, kevesebbet fogyasztó és szennyező kocsiért fizessek többet? Fuck logic.

Mondjuk a "CN = Nemzeti Adó- és Vámhivatal 1, O = Nemzeti Adó- és Vámhivatal" nevű elektronikus aláírás fantörpikus, ha gonosz akarnék lenni mondhatnám amit a NAV szokott, hogy nincs hozzácsatolva a PDF, hogy ki és milyen minőségben írta alá (mondjuk ez esetben tényleg nem derül ki a tanúsítványból)

TL;DR: Az értesítő levelük ugyanazzal a GOV CA-s űrtechnikával van aláírva mint a doksik amit előszeretettel dobnak vissza a fenti hivatkozással :D

Igen, arra akartam reflektálni, hogy ugyanez a típusú GOV CA-s aláírás az egyszeri NAV ügyintézőről úgy pattan vissza mint a pinty mert mindenáron AVDH-st vár keresi a csatolt pdfet a pdfben (miközben ugye a certben ott figyel ki honnan milyen minőségben írta alá, de nem jó mert nincs az AVDH-nál megszokott csatolt pdf amiben ugyanez le van írva ;))

Nem hiszem, hogy tisztem az ügyintézők oktatása. Első alkalommal felhívtam, hogy szerintem ezt is el kellene fogadni, megkaptam, hogy az útmutatóban AVDH van (amúgy az van , hogy "hitelesítenie kell elektronikus aláírásával (yay GOV CA) vagy AVDH-szolgáltatás alkalmazásával") és , hogy őt is ellenőrzik (ezt nem is értettem nem azt kértem, hogy fogadjon el egy hamis doksit, hanem ,hogy az elektronikusan aláírt legyen már jó :)). 

Amúgy ez nem is NAV specifikus, lassan teljes listám lesz hova jó a GOV CA-s aláírás és hol kötnek bele/dobják vissza. 

De amíg IT-s főprofilú helyekről is visszajön (tudtad, hogyha nem látszik nyomtatásban, akkor nincs is elektronikusan aláírva?) addig nem is szabad azon fennakadni, hogy mezei ügyintézőknek nem megy. :D 

Nem pereskedni kell, hanem előkotorni a megfelelő jogszabályi hivatkozást (itt, a hup-on is volt valahol), hogy miért és hogyan kell elfogadnia az elektronikusan aláírt doksit, és csatolni, illetve a megfelelő vezetőt is tájékoztatni arról, hogy a kollegina nem biztos, hogy képben van azzal kapcsolatban, hogy mit kéne csinálnia.

Oké, elméletben igazad van, de a megfelelő vezető nem is abban az irodában ül, hanem a központban valahol, és leszarja az egészet. Az alábbi opciók közül lehet választani:

  1. Elengeded, és csinálsz a doksiból egy AVDH-s változatot (kb. 1 perc)
  2. Ragaszkodsz hozzá, hogy igazad van, addig persze nem halad az ügyed, és majd egyszer, valaki elismeri, hogy ők tévedtek, nem te (up to 2 év)

Én eleve azt nem értem, miért ilyen emaileket küldözgetnek, hogy a tárhelyemre (Milyen tárhely? Semmilyen tárhelyet nem regisztráltam.) küldemény érkezett.

Itt szerintem a postai könyvelt küldeményt próbálják modellezni. Ha egy határozatot kapsz, ott lehet szerepe annak, hogy átvetted/elolvastad-e, és ha igen, akkor mikor. Az egészben van még egy csavar, mert olyan is van, hogy kézbesítési vélelem, de itt most ebbe nem megyek bele, emailekkel ezt nem tudják analóg módon megcsinálni.

Miért nem lehet a szerencsétlen emailben leírni, hogy ennyi az adó, itt a link, itt kell befizetni, viszontlátás. Miért kell 5 oldalas PDF-et bogarászni? Vagy ha már bogarászni kell, miért nem tudják becsatolni az emailbe?

Abból indulnak ki, hogy az emailt nem garantált, hogy csak te tudod olvasni, míg egy kódolt csatornán velük történő kommunikáció a körülményekhez képest biztonságos. A PDF-ben igazad lehet, az ő oldalukon már ott lehetne értelmesen olvasható formátumban, mellette a "fizesd be most" gombbal, bármennyire is bizonygatják itt egyesek, hogy ez mekkora óriási és felesleges fejlesztés.

Azt már meg sem említem, hogy miért lett 2x annyi az adóm, csak mert kocsit cseréltem. Modern, kevesebbet fogyasztó és szennyező kocsiért fizessek többet? Fuck logic.

Pontosan fordítva van a képlet, a fiatalabb autóra fizetsz többet. Az lehet az eredeti logika mögötte, hogy a fiatalabb autót többet fogod használni, de valóban van egy olyan értelmezési lehetőség is, hogy ha arra volt pénzed, akkor téged jobban le lehet húzni. :D

Abból indulnak ki, hogy az emailt nem garantált, hogy csak te tudod olvasni, míg egy kódolt csatornán velük történő kommunikáció a körülményekhez képest biztonságos. 

Te vagy a könyvelőd, emlékszem tömegesen küldték a kuncsaftokat ügyfélkaput nyitni amikor kormányunk kitalálta, hogy csak elektronikusan kommunikálhatnak a vállalkozók/őstermelők.

Jó könyvelő meg ugye felelőséget nem vállal, így meghatalmazás helyett bezavarta a vállalkozókat majd begyűjtötte a jelszavakat. :)

Szerkesztve: 2022. 02. 21., h – 18:25

Ott van a 4. bekezdésben kivastagítva, legalábbis nálam.

"Befizetéskor adószámot vagy adóazonosító jelet mindig fel kell tüntetni közleményként, enélkül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a befizetett összeget nem vagy csak késedelmesen tudja a befizetőhöz kapcsolni"

Ez az ASP-s (önkormányzati adót lehet vele fizetni).

Kiválasztod mely előírt tételeket akarod rendezni, egyben kifizeted kártyával, EFER-en elhúz a kincstárba, onnan lejön a településekre. 

Gondoltam rá, hogy Zellernek fentebb belinkelem a pontos leírását, de mivel nem vagyok benne biztos, hogy nem a titoktartási része (amúgy keresőszavakkal fél perc Google) így nem tettem. :)

Gondoltam túlleszek rajta. Már előre ráparáztam, hogy tuti kotvány az egész rendszer. Az itt található információkból és a megküldött PDF levélből próbáltam megoldani a dolgot.
Első körben csak a PDF-et használva. Egy lényegében lehetetlen. Nincs benne semmi értelmesen, hivatkozik mindenféle dologra. Kicsit tényleg olyan mint amikor egy bonyolult forráskódot néz át az ember.
Itt szóba került az EFER mint fizetési lehetőség. Meg is lett a hivatkozott VPOS, viszont PDF-ben EFER esetleg egy link hozzá az nincs.
Beléptem e-személyivel. Nekem így a legegyszerűbb.
Kitöltöttem a csomag nevét "Gépjárműadó - XXX111" formátumban, igaz tippem szerint ez csak nekem szól, hogy megtaláljam könyebben a csomagokat.
Kiválaszottam az OTP-t. Bíztam benne, hogy működik is.
Bankkártyás VPOS
Majd már írni akartam az adóazonosítómat, amikor a textboxba kattintva dropdown box lett belőle (minek is oda az a nyíl), így kiválasztottam hogy megyik adószámom / adóazonosítómat használom. (magánszemlyként adóazonosítót)
Tételnél felvettem a 410-es kódu tételt (itt sem lehet keresni, vagy, hogy odaugrana)
Mivel még egyszer nem akartam ezt megcsinálni 1 évig, így beírtam a teljes összeget.
Viszont az, hogy mi az ügyleírás azt nem tudtam meg. Sajnos ha rákerestem hogy "gépjárműadó ügyleírás" akkor önkormányzatok és nav leírásai jöttek azzal kapcsolatban, hogy mi a gépjárműadó.
Így oda beítam az adóazonosítot és utána a rendszámot "1234567890 XXX111" formátumban.
Fizettem. Kész.
Ez a csomag összerakás logikája szerintem jó dolog. Hiszen egyszerre több dolgot is fizethetsz egymástól függetlenül.

Tipikus esete amikor valaki dokumentációt készít, de a számára mindennap használatos dologkat és tudást alap dolognak veszi más emberek számára is.
Ilyen a facebookon feladott hírdetés is, amikor minden ki van írva, csak az nem, hogy HOL VAN, mert az egyértelmű a feladó számár, hiszen minden nap ott kel fel.

Mit lehetne másképpen?
- QR kód az utalás adataival a PDF-be (már mindenki bele van kényszerítve mobilos netbankba, így sokan tudnának így utalni a többi csekkjükkel együtt)
- Egy pár helyen egyértelművé tenni a hsználatot. (nem csak dropdownbox jelölése, hanem pl mi az az ügyleírás, esetleg kitölti azt is)
- Teljesen szűz emberekkel megpróbálni használtatni és nézni őket mit kínódnak. (több adószáma, azonosítója is van, több autója is van, nem lehet könyvelő, nav dolgozó sem családtag, stb...)

Aki "teljesen szűz", az határozatot kap (ahogy kaptál te is tavaly), abban ott van az utaláshoz minden információ (Adó mértéke, a határozattal fizetésre kötelezett adóalany adóazonosító jele/adószáma, NAV-os számlaszám, amire utalni kell, az az információ,hogy mi kell a közlemény rovatba, stb.) . Netbankban/mobilbankban utalod, az adatokat felveszed template-ként, és kész - következő alkalommal csak kiválasztod, rányomsz, hogy mehet, és ennyi. Vagy ha nem akarsz vele sokat foglalkozni, akkor megnézed, mikor vált sávot az adómérték az autódnál, és berakod 6 havonta ismétlődő, x alkalommal végrehajtandó átutalásként, és le van tudva x/2 évre...

Teljesen mindegy, hogy kaptam-e vagy nem, mert arra nem emlékszek tegnap mit ettem. Egyszerűen ne egy ilyen információ legyen már fontos 365-napon keresztűl. 

A szűzet pedig nem úgy értettem, hogy első autótulajdonos, és nem is sex részéről, hanem aki nem naponta használja valamilyen okból ezeket a csoda rendszereket. Itt ilyen varázslatok vannak, meg hogy így kell, így szoktuk szövegek. Julika aki az adóügyi ügyintéző egy önkormányzatnál vagy egy könyvelő lehet kiismeri magát azonnal, és tudja mi mit jelent, adott esetben mire gondolt a költő. Viszont aki egy évben 1 vagy 2 alkalommal használna ilyet annak eléggé pilótavizsgásnak tűnik akkor is, ha éppen nem az.

A legtöbb rendszernél, programnál amit mindenkinek is szánunk, egy ilyen "szűzi áldozattal" mondjuk 10 emberrel ezt a rendszer is ki lehetett volna próbálni. Csak nézni lehet, segíteni nem. 
Mint amikor marsjárókat teszteltek. Odavitte mindenki az általa gyártottat a teszt terepre, majd utána nem nyúlhatott hozzá, csak távolról vezérelhette. Ha jól emlékszek valami nagyon is esélyes ki is esett, mert felborult, vagy megakadt és kicsit segíteni kellett volna neki, de azt nem lehetett. 

Az egész dolog olyan ezerszer egyszerűbb lenne, ha ott lenne a PDF-ben az utaláshoz a kód. Több mint egy oldaban írnak a semmiről, de lényegi tartalom nincs csak hivatkozás a külső akármikre, ahol még el is tévedsz, mert oda sem pontos utat ad meg, hanem csak irányt, hogy mit keress. Amit mondasz határozatot miért nem lehet most is küldeni? Drágák a bitek? Lényegtelen hablaty az jön, meg spam, meg bármi más, de lényeg az nem, mert azt már 2018-ban elküldük és csókolom. 
Tehát ha lenne PDF-ben QR kód az utaláshoz akkor lehet ez a topic sem született volna meg. 

"Teljesen mindegy, hogy kaptam-e vagy nem, mert arra nem emlékszek tegnap mit ettem." - Cavinton. Adózás kapcsán pedig tessék megszokni, hogy határozatot nem fogsz évente újat kapni róla.
Aki első autóját "nyúzza", az megkapja a határozatot, _elolvassa_, _megérti (3 rövid bekezdést kell felfogni - összesen), elutalja a megadott számlaszámra, a másik bekezdésben leírtak szerint az adóazonosítójával a közleményben a fizetendő összeget, és minthogy fehéren-feketén az is le van a határozatban írva, hogy amíg nincs a kötelezettségben változás, addig nem kap új határozatot.

"Több mint egy oldaban írnak a semmiről," Te hátulról kezded olvasni...? Táblázat, utána három rövid bekezdésben ott van, hova/milyen közleménnyel kell utalni. A "QR-kód" jó meg növeli a geekfaktort - de halkan megkérdezem: hány mobilbanki app képes benyalni egy ilyet? Oké, ott a Simple - amit vagy akar használni valaki, vagy sem...

"Amit mondasz határozatot miért nem lehet most is küldeni?" - A Határozat egy hivatalos döntést tartalmazó irat, amit te, mint adózó és az irattár kap meg. Nem fognak évente új határozatot hozni, évente csak tájékoztató levelet küldenek, hogy van fizetnivalód a korábban meghozott és hatályos határozat alapján.

"Tehát ha lenne PDF-ben QR kód az utaláshoz" Évente legfeljebb kétszer használná tippre az ügyfelek nem túl nagy százaléka a kártyával történő fizetést (mert nem utalás, hanem kártyás "vásárlás" lenne az ilyen a tranzakció) - miközben a legtöbb mobilbanki/netbanki app el tudja menteni az adott utalást "template"-ként, amivel még számlaszámot, közleményt meg összeget sem kell fejben tartani, csak azt, hogy évi két alkalommal rá kell nyomni, hogy "ismét".

Remélem nem így tervezel a munkád során sem dolgokat. Az egy dolog, hogy a NAV és a többi állami szervezet alkalmazhatja az "erősebb kutya baszik" elvet. Az a piacon akkor is ha éppen kifizetődő, nem a legjobb eredményt hozza.
Egy rendszer működésénél ha az emberek fogják használni, meg kell vizsgálni úgymond kifordítva is a dolgot. El kell menni szépen a fejlesztőnek a bányába és megnézni mégis amit ő kitalált az a valóságban hogyan muzsikál.

Nagyon vitatkozni nem szeretnék a dologról. De azért csak elolvastam most kb. 20. alkalommal a levelet (értesítés), hogy most ennyire vak vagyok, vagy mi a helyzet.

Nem azért nem emlékszek rá hogy tegnap mit ettem, mert hülye vagyok esetleg, hanem mert nem találom fontos információnak így nem tárolom. Foglalkozok elég sokminden mással. Pl. azért van a könyvelője a cégemnek, hogy ne én foglalkozzak azokkal a dolgokkal. Az azért a vicc kategóriába tartozik, hogy éven túl arra hivatkozik valaki, hogy több évvel ezelőtt kaptál egy határozatot. Persze a NAV megteheti.

A levél nem tartalmazza azt, hogy az utalást hogyan tegyem meg. Nincs ott mi legyen a közleményben, anélkül pedig a NAV, de még akármilyen kukutyim Kft. is elakad néha a feldolgozással.

Azt remélem érted. ha van QR kód amit én is ki tudok generálni pedig egy kis senki vagyok a nagy NAV és fejlesztőihez képest akkor nincs is ez a topic nagy valószínűség szerint. Csak mi ketten több karaktert írtunk és többet foglalkoztunk ezzel a dologgal így mint maga a NAV, aki viszont több millió embernek küldi ki az információt. Ez teljesen aránytalan.

Nem érted hogy nem magát a határozatot hiányolom, hanem az információt ami segít az utalásban akármilyen formában is? Ez olyan mint a menekülő droidok a Star Wars IV-ben, "nincs rajta élet, ne lőjünk rá". A Family Guy-ban is szó van erről, "miért??? felszámolják a lézert?" Itt meg gondolom a biteket számolják fel.
Érdekes, hogy a csekkről írnak több mint fél oldalon. Még időpontok és telefonszámok is vannak ha az ÜCC-ben akarod megoldani.

A legjobb magyarázat egy megoldás bevezetése ellen, főleg ha az még semmilyen pénzbe sem kerül, hogy miért is kell az, úgyse használná senki, MERT ÉN SEM HASZNÁLOM. Ott van helyette a EFER VPOS (találja meg a paraszt), ha hülye kérjen csekket (arra sem nyomtatunk majd QR kódot, menjen a postára), van POS bankkártyás fizetés (találja ki hogy hol és hogyan), utalja el az előző utalása szerint (ha mentette, ha nem váltott bankot, ha a bank nem váltott rendszert).
Amúgy meg mi vagyunk a NAV és ha ennyire béna, hogy nem tudja ennyi lehetőség közzül elküldeni valahogy, akkor majd mi megbüntetjük, sőt mivel ismerjük is a számlaszámait, le is vesszük inkasszóval.
..... szóval hagyd nem kell szólni Bélának a fejlesztésen, hogy csinálja meg normálisra, mert úgyis mi nyerünk. Kb. ezt a hozzállást látom. Sajnos nem csak itt, hanem egy random szoftvernél is.

Pont, hogy kártyával fizettem VPOS (tehát vásárlás), ha lett volna QR kód akkor az nem kártyás fizetés hanem utalás. Egy átutalást tud kitölteni sok alkalmazás a QR kód segítségével. Számlaszám, kedvezményezett neve, közlemény, összeg, ezek az adatok biztosan benne lehetnek. A template mentése sok embernek nagyobb gond, sőtt mi van ha valami változik, akkor hogyan szerkessze, stb... Temaplate-el utalok sok cégnek, amit utalás előtt minden esetben egyeztetek, hogy nem-e változott valami. De még a NAV-nak utalásokat is egyeztetem, mert ugye, küldenek egy határozatot, meg megjeleneik a közlönyben, hogy változott a számlaszámuk, majd amikor rossz helyre utalsz akkor meg is lesz azonnal hogy te vagy a hibás.
QR kódos utalás nem az ördögtől való. Sőtt mindenféle iktató / könyvelő rendszernek támogatnia kellene az és számlákon is rajta lehetne. Végre egy dolog ami egységes. Nekem kicsi a tapasztalatom, de tudja az OTP - Simple és az Erste - George is, tippre tudja még pár banknak az alkalmazása. 

Pár tök egyszerű kérdés. Azt gondolom tudod mikor IGEN és mikor nem a válasz. (...segítek, IGEN akkor ha minden pontban igaz, minden más esetben NEM a válasz)
Nem kell magyarázni, csak IGEN vagy nem választ írni. A magyarázat rossz válasz.

Ott van minden adat az utaláshoz? IGEN / NEM?
Benne van az értesítésbe, hogy hogyan van a POS fizetés? IGEN / NEM?
Benne van az értesítésbe, hogy hogyan van a VPOS fizetés? IGEN / NEM?
Benne van az értesítésbe, a VPOS fizetés esetén minden adat (pl. ügyleírás)? IGEN / NEM?
A határozatban benne van, hogy mit írjak az EFER ügyleírás (nem közlemény) mezőbe? IGEN / NEM?
Tartalmaz külső hivatkozásokat, amit külön kell megkeresni viszont ezzel az üggyel kapcsolatos? IGEN / NEM?
Bele lehetne írni az értesítésbe a hiányzó információkat? IGEN / NEM?
A határozatban fontos információk ebben a levélben is benne lehetnének? IGEN / NEM?
QR kód könnyítene az adózóknak az utalásban? IGEN / NEM?
Te (zeller) a NAV-nak dolgozol, vagy bedolgozol? IGEN / NEM?
 

"nem találom fontos információnak így nem tárolom" - Akkor lehet, hogy újat mondok neked, de a hatósági határozatok tartalma fontos, azt "tárolnod" kell, észben kell tartanod. (Pl. gyermektartásról is egyszer kapsz jogerős végzést, ha jól tudom...)

"Azt remélem érted. ha van QR kód amit én is ki tudok generálni " - Amit a mondjuk Simple vagy az Este gyagyagyurija megeszik? Mert ilyen kéne, nem pedig egy url - ebben egyetértünk, jó _lenne_, de nem biztos, hogy ez a legfontosabb fejleszteni való a NAV-nál - sőt meg merem kockáztatni, hogy ezt első körben jogalkotói(!) oldalon kellene rendezni...

"EFER VPOS (találja meg a paraszt)" - Az nem az átlag (nem könyvelő) ügyfélnek készült felület (megint csak jogalkotói oldalon is keresném a miértet...)

"csekket (arra sem nyomtatunk majd QR kódot, menjen a postára)" - De, arra kerül postai kód, mert az kötelező eleme a készpénzátutalási megbízásnak - viszont az PEK-es utalás lesz, annak minden, a kedvezményezettre terhelt extra költségével.

"utalja el az előző utalása szerint" - helyesen a határozatban foglaltak szerint.

"nem kell szólni Bélának a fejlesztésen, hogy csinálja meg normálisra" - A kispiricsbétékáefténél lehet, hogy így működne, aztán vagy bejön, vagy nem...

Az utaláshoz ott van a pointer, hogy a határozat szerint tessen fizetni. A ba/be / ban/ben keverése miatt tovább nem olvastam, mert extrém módon fáj az ekkora szarvashiba, ráadásul háromszor egymás után...

(u.i.: szerencsére jelenleg nincs közöm a NAV-hoz IT-s szempontból)
 

Hogy válaszokat nem adsz az teljes mértékig téged minősít. Az hogy éppen hogy írok le valamit, akár monjuk "tájszólás miatt", vagy épp mert nem fog a billentyűzet az pedig ilyen politikus féle kerülő válasz.
Eléri az IQ szinted a 120-at? Meg tudod érteni amit kérdeznek? Tudsz válaszolni? ... ja hogy nem akarsz, mert a kérdés olvasása közben is leesik, hogy teljesen hülyeség ahogy gondolod. Ha pedig leírod a megfelelő választ akkor azt a beismerést a lelked már nem viseli el?

Ez a válasz is megfelelő, hogy nincs válasz. Így is jó teljesen. A következtetést levontam irányodba.

A ba/be / ban/ben "tévesztés" háromszor egymás után írásban elkövetve kifejezetten irritáló hiba, és nem, ne fogd rá a billentyűzetre - ugyanis három sorban egymást követően ugyanúgy, ugyanabban a karakterpozícióban hiányzik...

Aki a nyelvhasználatra nem igényes, az másban sem lesz az, ezt sajnos egyre inkább tapasztalom...
 

Nem fognak évente új határozatot hozni, évente csak tájékoztató levelet küldenek, hogy van fizetnivalód a korábban meghozott és hatályos határozat alapján.

Jó, ne kapjak határozatot, de miért nem lehet a tetves emlékeztetőbe beleírni, hogy hova a rákba kell küldeni, és mennyi pénzt? A NAV sem tudja, vagy mi?

hány mobilbanki app képes benyalni egy ilyet?

Mármint milyet? Egy olyan URL-t kell belekódolni, hogy https://valami-payment-provider.hu/?paymentid=lofaszjoska Minek ehhez mobilbank app?

miközben a legtöbb mobilbanki/netbanki app el tudja menteni az adott utalást "template"-ként, amivel még számlaszámot, közleményt meg összeget sem kell fejben tartani, csak azt, hogy évi két alkalommal rá kell nyomni, hogy "ismét".

Ja, meg ne felejtse el a büdös paraszt állampolgár azt sem, hogy minden utalás előtt lecsekkolja valahol, hogy nem változott-e a NAV megfelelő bankszámlaszáma. Vagy épp nem kell valami teljesen mást beírni a közleménybe.

"Jó, ne kapjak határozatot, de miért nem lehet a tetves emlékeztetőbe beleírni, hogy hova a rákba kell küldeni, és mennyi pénzt? A NAV sem tudja, vagy mi?"

A határozatban foglaltak szerint kell fizetned, attól, hogy Cavinton nélkül a tegnapi napra sem emlékszel, még ez a helyzet. Hogy kapsz egy értesítést évente, az hab a tortán - de igen, bele lehetne rakni azt a kettő darab mondatot, ami a határozatba is ott virít rögtön az első oldalon...

"Mármint milyet? Egy olyan URL-t kell belekódolni, hogy https://valami-payment-provider.hu/?paymentid=lofaszjoska Minek ehhez mobilbank app?" - A fizetési szolgáltatónál honnan lesz meg az adat? bekérdez a NAV-hoz, hogy a lofazsjoska tranzakciót milyen összegben, milyen közleménnyel kell lezavarnia? Vagy előre megkapja az adatokat?
Van ilyen egyszer használatos fizetős link máshol - de ha megnézed, az az adott cég/szolgáltató saját weboldalára visz, ott történik meg az első kör, és utána dob át kártyás fizetési oldalra.

 

Egyébként még egy apróságba belekapaszkodnék, ha már a szükségesnél jóval tovább rágcsáljuk itt a témát.  Azt ismételed több hozzászóláson át, hogy a határozatban foglaltak a mérvadóak, az értesítés csak extra kedvesség a NAV részéről.  A tavalyi határozatban viszont az volt, hogy a félévente kb. 5700 ft-os gépjárműadót 1000 forintra kerekítve fizessem be, azaz 2 x 6000 ft-ot fizettem.  Az idei értesítés viszont ezt a dolgot felülírta, vastagon volt szedve és alá volt húzva benne, hogy ez alkalommal nem kerekítve kell fizessek (a tavalyi különbözetet persze benyelték).  Akkor az értesítés mégis felülírhatja a határozat egyes elemeit?

Nomostan fél évre 5700 Ft (nem feet...), az egy évre 11400Ft, ezerre kerekítve 11000Ft, de ezen lépjünk túl... A határozatban szereplő összegű adót kell a befizetéskor érvényes jogszabályoknak megfelelően megfizetni. Tavaly az volt a fizetésre vonatkozó szabály, hogy 1000Ft-ra kerekítve fizetendő - mert jogalkotóék balf...ok voltak, és nem vették ki a gj. adót a kerekítős körből. Idén ez változott - az adó összege viszont nem. Tavaly írta felül a jogszabály a fizetendő összeget, nem idén.

Kb. szót ismered? Pontosan tudom, hogy 2 x 6000 ft-ot fizettem, és most meg is néztem az EBEV-en, hogy éppen, hogy felfele kerekült 12000-re. Tény az, hogy akkor jogkövető állampolgárként mégis az értesítésben írtakat *is* figyelembe kell vennem, hiszen a határozat mégsem tartalmaz minden pontosan. (Igen, mielőtt írnád, alternatíva lehet, ha Közlönnyel kelsz és fekszel). 

Nem tudom, miért kötöttél bele egy lényegtelen részébe a mondanivalómnak, de bizonyára van annyira jó sport, mint az állami szervek épületes balfaszkodását védeni.

de igen, bele lehetne rakni azt a kettő darab mondatot, ami a határozatba is ott virít rögtön az első oldalon

Igen, erről pofázok, hogy bele kell rakni. Minden más körítés ezen a félmondaton kívül csak rizsa.

A fizetési szolgáltatónál honnan lesz meg az adat?

https://docs.barion.com/Payment-Start-v2

https://simplepartner.hu/download.php?target=v21dochu

Stb.

És melyik szolgáltató legyen az álllllamilag fényesre nyalt cég? Hmmm? És miért az? Vagy legyen a határozatban illetva a tájékoztató levélben n+1darab URL-t tartalmazó QR-kód, szolgáltatónként egy-egy, és mindenki kiválasztja a neki szimpatikusat? Mert körülnézve a magyar valóságban, kifejezetten jelentős támadási felületet kapna a NAV azzal, hogy egy céget kiválaszt ilyen célra. (Hint:politikai célú sárdobálás. De van egy nemzeti mobilfizetési cég is... arra yool rá lehetne bízni... :-P )

Nem egyszer fizettem be bankkártyával sok számjegyű összeget a MÁK számlámra, ott Simple volt. Nekem nem rémlik a tüntetés, amikor a tömeg utcára vonult, hogy az OTP monopóliuma ellen tiltakozzon. :)

Most nem lehet online kártyával fizetni az EFER-ben? Ha lehet, ott ki a szolgáltató?

EFER-en keresztül fizettem, beírtam az adószámomat, a két autó rendszámát (a második végét lecsapta), kaptam visszaigazolást a befizetésről:

"A benyújtott átutalási megbízása elfogadásra került, a tartalmi
feldolgozás megkezdodött."

A pénz levonták.

Ez volt 3 napja, ha az EBEV-en megnézem, nincs az adószámlán.

Ilyenkor mi van ?

Döbbenet különben hogy még itt relatíve szakmabeliek között is hányan gondolják azt, hogy az e-mail az "biztonságos", "csak az enyém" és a szolgáltató (v az állam) miért nem küld azon titkosítatlanul adatvédelmi törvény, gdpr, banktitok, adótitok hatálya alá eső dolgokat.

Gábriel Ákos

Feladom, akkor nem lehet megoldani. Az lesz a legjobb, ha eltöröljük az elektronikus fizetést, és minden hónapban körbejárhatnánk az összes szolgáltató, kormányhivatal, stb. irodáját, ahol épp fizetni valónk van, és oda kelene adni cash-ben. :)

Meg lehet oldani, pl. jelszavas pdf-fel. Egyébként meg valóban nem csak és nem kifejezetten a címzett kockázata - ha adatszivárgás, adatlopás történik, de még akkor is, ha nem, "csak" egy audit során kiderül, hogy szabadon olvasható tartalomként kerültek adatok kiküldésre, a küldőt elmeszelik, mert az adatküldésnél nem járt el az elvárható gondossággal.

Nem véletlen, hogy postai út esetén levélben, sokszor könyvelt küldeményként megy az, ami védendő adatokat tartalmaz, nem pedig postai levelezőlapon - pedig az sokkal-sokkal olcsóbb lenne...
 

Meg lehet oldani, pl. jelszavas pdf-fel. 

Igen, erről beszélek, hogy ez kényelmetlen, ugyanis semennyire nem triviális az archiválása. SMS-ben jön a jelszó, csináljak egy Excel táblát a jelszavakkal, hogy melyik számlához melyik jelszó tartozik? Vagy szedjem le a védelmet, ezzel eltörve a digitális aláírást rajta? Jó terv!

sokszor könyvelt küldeményként megy az, ami védendő adatokat tartalmaz, nem pedig postai levelezőlapon 

Mi van azokkal az esetekkel, amik nincsenek benne a "sokszor"-ban? Nyugtass meg, hogy csak nagyotmondás volt a levelezőlap, és azért telik szegény szolgáltatónak lezárt borítékra!

Nekem ami jelszavas pdf-ben jött eddig, az mind valamilyen "én is ismerem, ők is ismerik" információból összerakott jelszóval van védve - ami nem túl jó, de a semminél jobb.
Lehet_ne_ dokumentumtárat csinálni az ügyfeleknek, azaz nem a doksit, hanem a linkjét küldeni, ahonnan azonosítás után le lehet tölteni a dokumentumokat - Az más kérdés, hogy egy ilyen rendszer mennyire lesz biztonságos, illetve mennyire lenne vonzó adattolvajok számára...?

A plain textben küldött e-mail olyan, mint a postai levelezőlap - aki elé odakerül, az el tudja olvasni, bele tud firkálni/javítani, estébé...  Szóval nem, a sima levél nem fogadható el védendő adatok, információk továbbítására.

Na jó, én is kérek csekket, az legalább le van írva, hogyan kell. 
Aztán ha megjön, be lesz fizetve QR-el. Biztos nem fogom széttúrni a NAV használhatatlan oldalát, hogy akkor most a közleménybe miafaszt kell írni. 

Itt már egyetértettél azzal, hogy igazán beleírhatnák a közleményhez szükséges információkat az ún. értesítésbe is, egyszerűbb lenne az adózónak.  Ehhez nem kell különösebb fejlesztés, csak valaki aki átolvassa a levelet kiküldés előtt és a user fejével gondolkozik.  Az nem picsogás, ha valaki azt szeretné, hogy ne szopassa a hatóság extra lépésekkel.  Ha minden információ összeszedhető különböző forrásokból, akkor sincs értelme puzzle-t játszatni a userekkel.

Igen, belerakhatták _volna_, de arra tippeltek, hogy az adóalany polgár tud gondolkodni, a _határozat_-ot elrakja, mert az a jogalapja annak, hogy adót köll fizetnie, és az alapján felírja a noteszébe (akinek nincs esze - legyen notesze ugye...), hogy évente kétszer x Ft gj.adót kell utalni az 100... számlaszámra az adóazonosítóval a közleményben.
Itt meg megy a picsogás a vpos meg a határozat 1234. oldalán feltüntetett extrém fizetési módok miatt...

1 összegben kifizettem tavalyelőtt is, meg tavaly is. Idén is. Fogok vele majd baszakodni 2x... Úgyis ki kell az egészet. Nem pampogott 2 éve az önkori. Tavaly meg a nav nem. Idén se fognak.

Listázzad mester, hány és milyen halálos halmazati bűnöket követtem el ezzel!

Magadat ismétled.  Azt is értem amit írsz, nem is először írod, viszont szerintem tévedésben vagy az átlag autótulajdonos adóalany működésével kapcsolatban.

Aki itt ezen a fórumon beszélget, szerintem nagyjából mindenki meg tudta oldani, ha a itt nem olvasta ki a megfejtést, akkor elengedett egy google keresést.

Az átlag autósnak azonban

- fogalma sincs, mi a különbség egy értesítés és egy határozat között
- gőze sincs, hogy ha tavaly kapott határozatot, akkor azt hova tette
és még sorolhatnám.

Tavaly és az összes azt megelőző évben annyi volt a dolga, hogy amit kapott postán sárga csekket (mielőtt kötekednél, tudom, hogy a csekk valójában teljesen más és ez egy készpénzátutalási megbízás), azt feladta, vagy a neki megfelelő módon befizette.  Most még ehhez is különböző módszereket sorol fel a NAV, amikor én is ismerek embereket, akik 60 évesen SMS-t sem írtak még sosem a telefonjukon (vagy akár mobiljuk sincs).

Na az ő életüket is egyszerűbbé kellene tennie a NAV-nak, nem bonyolultabbá.  Feléjük is érthető kommunikációt kellene folytatni, egy egyszerű dologról (fizess idén 2 alkalommal X forintot így és így) lehet egyszerűen kommunikálni.  Ez nem lehetetlen és nem is igényel semmilyen technikai fejlesztést.

Határozat - vs értesítés - ott van benne, csak el kell tudni értőn olvasni. Az egyszerűség ott van, hogy a határozat tartalmazza azt, hogy miért, hogyan és mennyit kell fizetni évente két részletben mindaddig, amíg új határozatot nem kap. Az értesítő levélben meg ott van, hogy a határozatnak megfelelően esedékes az idei adó befizetése.

Az, hogy a készpénzátutalási megbízás című slefnit nem csatolták automatice mindenkinek, az meg költség oldalról racionális döntés - fölöslegesen nem gyártatnak le mindenkinek egy plusz A4-es lapot, csak annak, aki kéri.

Te azt mondod, hogy ez most hogyan van.  Én meg azt, hogy ahogy most van, az nincsen igazán jól.  Ez az egész fórumtéma is pont ugyanezért nyílt.

Biztos mocsok nehéz lenne minden évben a befizetéshez szükséges minden információt, közérthető nyelven beleírni a levélbe. Ügyfélcentrikusan.

Egyébként, jó ez a topic, mert erre már én is felmentem, mentettem a pdf-et, és SMS-ben kértem a "sárgát". (Akinek van 2 percre és nem agyonterhelt postai alkalmazott, annak az a legbiztonságosabb és a legegyszerűbb. - De hála ég, ha az üzengetés oda vissza, valakinek pénzbe kerül is, - lehet választani...)

A bánat tudja már hogyan fizettem tavaly és főleg hogy mit kaptam. De az is biztos, hogy az már nincs meg.
Meg egyébként is! Nem baszta a kúrva élet, hogy itt fizetem az adókat és még én kerítsek ellő mindenféle papírt, hogy mit hova kell utalnom, mert ezek szerint nem fizetünk annyi adót, hogy egy épkézláb értesítőt le lehessen fejleszteni! 
Vagy hát de, fizetünk, csak a geciszájú faszszopócigány ellopja, meg stadionokat épített belőle... 

Tudom, hogy mennyit és hova kell utalnom, csak azt basztak beleírni, hogy a közleménybe mit írjak.
Adószámot? Rendszámot, ügy írat számot? 
Ha már a számlaszámukat sikerült beleírniuk a PDF-be, akkor ezt miért nem? 
Nyilván mert Pistike 2000 Bt. volt a fejlesztő aki jó kis cinkostársa orbánfasznak és tök mindegy mit hány össze, kap érte egy valag lóvét. 

A _Határozat_ az, ami szerint, illetve ami alapján fizetned kell. Abban meg ott van. Csak kérdezem, hogy te elsőre mindent tökéletesre csinálsz? Mert tavaly kapta meg a NAV a gj.adót - késtek is a határozatokkal - tájékoztatót meg ebben a témában idén küldtek első alkalommal.

Szóval neked (meg mindazoknak, akik itt rinyálnak) minden doksi, levél, írásos anyag, ami kikerült a kezük alól, elsőre tökéletes volt?

De nem is egy egész ország lakosságának fejlesztek rendszert!

Meg egyébként is! Érdekes, hogy a választási szeméten, amivel teleszarják a postaládát, azon mindig minden adat pontosan és szépen megformázva szerepel.
Fele annyi időt, energiát fordítanának a hasznos dolgok fejlesztésére, már élvonalban járna az ország az elektronikus ügyintézés terén!

Írtam: Én nem egy egész országnak fejlesztek, amiben minden lakos adója adott arra, hogy fejlesszek egy tökéletes rendszert.
Jobb helyeken meg alkalmaznak tesztelőket is. Ha legalább 3 ember megnézte volna amit a fejlesztő összehányt, akkor kiderült volna, hogy ez így nem teljesen működőképes értesítő. 
De hát nyilván a pénz nem tesztelésre kellett, hanem a faszfejkirály valami hülye hóbortjára. 

Akkor felhomályosítalak, hogy ez egy sablonlevél, és jogászok/aktakukacok rakták össze. Olyanok, akik feltételezik az adóalanyokról, hogy elteszik a határozatot, illetve meg tudják jegyezni, hogy hogyan kell  a gj.adót befizetni.

És sokadszor leírom: gj.adó kapcsán ez volt az első kör, amikor tájékoztató levelet kellett a NAV-nak kiküldenie - miközben testületileg ment a copás az adóvisszatérítésekkel is, meg az szja-bevallásokkal is... De te tutira mindent elsőre jól csinálsz meg, illetve ha sokadik jóváhagyóként megy át valami a kezeden, akkor is tökéletes lesz utána.

 

Pont a NAV-nak kellene tudnia, hogy mennyire hülye biztosra kell fejleszteni egy olyan rendszert, amivel a pórnép dolgozik majd! A legtöbb embernek mindent a szájába kell rágni: ide kattints, ide ezt írd be, oda azt írd be. És a validációt is hülye biztosra kell csinálni, mert tuti lesznek akik nem azt írják be egy-egy mezőbe amit kellene. 
Biztos naponta kapnak egy tucat rosszul kitöltött űrlapot, vagy utalást. De hát biztos egyszerűbb kézzel korrigálni őket, mint eleve egy jól használható rendszert csinálni az egyes feladatokra. 

Én személy szerint nem tárolok semmit papír alapon. Jön valami és miután elolvastam / befizettem, whatever, megy is a szemétbe. 
Szóval igenis, ha már küldenek egy értesítést hogy fizessek be valamit, akkor abba legyen bent a fizetésről minden infó!
Vagy ne legyen, de akkor egy nyamvadt QR kód legyen. Ki a faszom gépelget még 2022-ben be számlaszámokat fizetéshez? 
Jah, hát aki kocsiadót fizetne, mert hát ilyen elbaszott szar, múltév ezredi a rendszer. 
És akkor van pofájuk kiplakátolni az országot ilyen fasságokkal, hogy Magyarország előremegy. Jah, előre a szarba!

Nem "rendszer", hanem egy sablonlevél, de sebaj. A "de a hülyékre kell felkészülni" nagyon rossz irány. Minél kevésbé kell gondolkodnia, az agyát használnia az embereknek, annál kevésbé fognak gondolkodni, annál kevésbé fogják az agyukat használni - annál jobban el fognak hülyülni.

"Én személy szerint nem tárolok semmit papír alapon. Jön valami és miután elolvastam / befizettem, whatever, megy is a szemétbe." - nagyon rossz döntés - enni nem kér, viszont bármilyen vita esetén elő lehet kotorni, hogy mikor, mit kaptál meg írásban - de te tudod, lehet saját károdon is tanulni...

"akkor egy nyamvadt QR kód legyen" - Melyik bank mobios alkalmazásával megetethető QR-kódot szeretnél? OTP vagy Rafi? mert ahol lehetett kérni neten QR-kódot a fizetéshez, ezt a két lehetőséget dobta fel a felület. Tessék rávenni a többi nagyobb bankot arra, hogy építsék bele a motyójukba ezt a funkciót. Oké,

"Ki a faszom gépelget még 2022-ben be számlaszámokat fizetéshez" - Tavaly a határozatból beszkenneltem a számlaszámot a mobilbanki alkalmazással (Erste Gyagya Gyuri), elraktam az utalást mint sablont, és idén csak az összeget kellett javítanom, mert az autó kora miatt változott az adó összege. De mivel elektronikusan is megkaptam a határozatot, így másolókrémmel (kopipaszta) is ment volna a számlaszám kinyerése...

"És akkor van pofájuk kiplakátolni " - A hozzád hasonló mocskos szájúak véleménye szerinted mennyire releváns? Az is fontos, hogy a véleményedet milyen formában adod elő - ahogy te csinálod, az nagyjából arra elég, hogy kellően negatív összképet alakítson ki rólad minden értelmes emberben.
 

Teljesen felesleges volt. Azoknak az aspergereseknek, akik itt hetek óta ezen pörögnek ... Tegyétek már meg, hogy lekértek egy adószámla-kivonatot ... Le se szarják, hogy mit fizettél. Az a lényeg, hogy az adószámla-egyenleged ne legyen negatív a 410-es adónemben vagy ha biztosra akarsz menni, egyáltalán.

Komolyan, ezen megy itt a barkochba ennyi ideje?

trey @ gépház

Igazából, semmihez sem kell érteni. Hőzöngeni kell. Amikor elmagyaráztam, hogy nem kell vérvétel eredményért visszamenni, receptet íratni stb. akkor is én voltam a hülye. Kezdem magam szégyelleni, hogy maholnap 50 éves leszek, de jobban használom az internetet, mint akik beleszülettek az internetbe.

trey @ gépház

Azt egyébként tudja azt valaki, hogy a nav.gov.hu címre miért mondja a WOT, hogy kockázatos?

Szerkesztve: 2022. 02. 28., h – 20:35

Én két oldal PDF-et kaptam, hogy mennyit utaljak, a fizetési lehetőségekhez keressem fel a NAV oldalát, ott olvassak utána. Ennyi.
Kollégám 5 oldalas PDF-et kapott, benne minden információval, ha utalni akar, akkor milyen számlaszámra, mit kell közleménybe beírni stb. Totál részletesen.
Az PDF-ének forrása, amiből csinálták MS Word volt, az enyémnek "iText 2.1.7 by 1T3XT".
Nem egy helyen és formában állították elő, az már biztos. :)

Tavaly szánom-bánom elfelejtettem befizetni. A NAV küldött egy ilyen tartozom levelet ejnye-bejnye szöveggel és egy linkkel. A linken KAÜ-vel beléptem, kártyás fizetést választottam és letudtam 2 perc alatt az egészet.
Lehet megvárom a felszólítást. :D

A NAV küldött egy ilyen tartozom levelet ejnye-bejnye szöveggel és egy linkkel. A linken KAÜ-vel beléptem, kártyás fizetést választottam és letudtam 2 perc alatt az egészet.

Ezek szerint nem olvasták itt fentebb, hogy olyat nem lehet? Vannak is okai, több adónem van meg ahhoz tartozó több számla, technikai képtelenség!

Te a tavalyi határozat után idén értesítést kaptál, hogy a határozatban foglaltak szerint idén is adófizetési kötelezettséged van. A kollégád vagy frissen lett tulajdonos, vagy az autó kora miatt változott az adó mértéke, így ő a változás miatt határozatot kapott, aminek megfelelően kell adóznia mindaddig, amíg újabb határozatot nem kap.

Megérkezett a (2) csekk, amit SMS-ben igényeltem. Mukod. :)

Minek kell mindent túlbonyolítani... idióta bürökraták.

hat akkor meg nem ertem mi a problema? tavaly is, meg tavaly elott, meg elotte is (fasztudja) mennyi evvel, ugyanoda kell kuldeni az adot.

Nekem volt angol cégem. Az angoloknál van bürokrácia bőven, viszont van egy nagy különbség: működik és ügyfél központú. Amikor kapok levél a HMRC-től, akkor abban közérthető angolsággal le van írva, hogy a mi a lófaszért írtak nekem, milyen lehetőségeim vannak, mikor lesznek aktuálisak azok a lehetőségeim és mi a várható büntetés, ha addig nem teszem meg, amit kérnek.

A NAV úgy ír, hogy kell egy magyar-magyar szótár az értelmezéséhez és még akkor is esélyem van arra, hogy nem jól csinálom.

ehhez miert kene 42.-szer leirni egy emailben?

Mert például lehet, hogy ez az első autód. Hidd el, meg lehet úgy írni a levelet, hogy az elején van a lényeg, a vége felé pedig az ismétlődő rész.

Sajnos az, hogy valakinek anyanyelve a magyar, még nem jelenti azt, hogy magas szinten képes a szövegértésre.

Aham. Jártam úgy, hogy bevittem a NAV-hoz, amit küldtek, három - elvileg képzett ügyintéző - próbálta értelmezni, nyilván háromféleképpen, végül a központot kellett felhívni, ahol valaki nagyon értő próbálta elmagyarázni, amit nem értettek se az említett ügyintézők, se én. És nagyjából ez a mindennapi normalitása a hivataloknak.

Az a baj, hogy a navos nyelvezet a jogi bikkfanyelv egyik alfaja amit véleményem szerint írtani kellene, mert kizárólagos célja a jogászok/ügyintézők bennfenntességének fenntartása. Kb mintha az IT kizárólag IT-s embereknek  volna hajlandó szolgáltatni....(ok, van rá pár elrettentő példa :) )

Mondom mindezt úgy, hogy van pár jogász a családban... többszörösen összetett mondatok, ahol a ragozás még véletlenül sem egyezik, de minimum 8 sorosak, mert a felsorolás, alpontokba szedés az ördög műve, a névelők szabályszerűen kimaradnak, mindez felütve a szaknyelvi terminológiával...

Szerintem ha jogászoknak adnád oda a tízparancsolatot, visszakapnál egy húszoldalas, szárazbélyegzős ptk/btk jogszabályhalmazt, meg egy szép vastag számlát :). Ja igen ez a másik kedvencem: miért nem lehet indexbe tenni a jogszabályokat? Csak az olvashatóságot rontja, akit érdekel a fogalmazó érvelése, az az indexált hivatkozásból ugyanúgy ki tudja bogarászni.

De leginkább azt érzem, hogy mindig valami olyan tág szabálypont szerepel a hivatkozásban ami védi a fogalmazó seggét, hogy ha nem specifikált jól, akkor is igaza legyen... Te meg bogarászhatod ...minek ez a felesleges kör? Írja oda, hogy "az Alaptörvény szerint" oszt csókolom.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Attól, hogy az asztal túloldalán ül valaki, még messze nem biztos, hogy az értő olvasás és a munkájához kapcsolódó szaknyelv használatának teljes birtokában van.

Ha a hivatal saját alkalmazottja számára nem egyértelmű az, amit a hivatal leír, akkor mégis mit vársz attól, aki képes értő olvasásra, csak tényleg nem érti.

Legjobb példa az, hogy a NAV ragaszkodott hozzá, hogy szeptember 25-ig lehet csak választani az átalányadót, néhány adószakértő pedig verte az asztalt hetekig, hogy a törvény szerint márpedig október 31-ig lehet választani. A NAV szóban és állásfoglalásnak nem minősülő írásban is ragaszkodott ahhoz, hogy szeptember 25. az univerzális jó dátum... aztán pár napja megvilágosodtak, hogy tényleg október 31-ig lehet, ha átalányadót választ az adózó és szeptember 25-ig, ha új-KATA a választás. Szerinted hirtelen visszanyerték az értő olvasási képességüket vagy ennél jóval komplexebb a dolog és n+1 törvényi hivatkozásból kell összegereblyézni azt, hogy éppen mi igaz a helyzetre és mást értettek a helyzet alatt a hivatal adószakértői?

Szóval én értékelem a szuperképességeidet, de ha tényleg lennének, akkor hülyére keresnéd magad azzal, hogy a törvény kihirdetésekor megmondod, hogy miképpen kell értelmezni és nem kellene erről hetekig vitáznia komplett jogi csapatoknak. De mivel nem keresed hülyére magad ezzel sem, fel kell tételeznem, hogy csak nagyot akartál mondani.

Pedig lehetne olyan dokumentumot is készíteni, amit ugyanazon asztal mindkét oldalán ugyanazok a személyek megértenek (és a két dokumentum által közölt üzenet is ugyanaz, csak máshogy vannak megfogalmazva és leírva).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

csak azért osztottam, meg mert bookmarkolva van, ahogy minden könyvelőnek.

Tudom - nem vagyunk egyformák és sokan nem akarnak NAV-al foglalkozni és nem is értik a rendszerek működését - és valóban elvárható lenne a NAV részéről, hogy átlagos IQ -val mindenki meg tudja oldani a problémáját...

DE ez nem ilyen és van egy csoport - könyvelők és azok az informatikusok, akik ÁNYK minden részét ismerik - azok jól elboldogulnak - beletanultak ezekbe a rendszerekbe..

 

Nem akartam semmi mást ezzel elmondani, csak nem kell túrni a netet , google első találat a második pedig egy GYIK - abban is benne van..

For Whites Only meeting room!

A link valószínűleg működik, csak valamiért úgy van beállítva a vackuk (application firewall?), hogyha az urlben kérdőjel van az náluk instant bad request , máshogy meg nehéz paramétert átadni (az API eddig csak post requesteket fogadott?) ;) Gondolom agyontesztelték mielőtt kiküldték a népnek (tippre bentről ment, csak senki nem vette a fáradságot, hogy kintről is ránézzen  ;))

Megörültem, hogy van valami adónaptár a myNAVon, ami legenerálja nekem azt a 3 határidőt, amit be kell tartanom. Már legalább 10 kérdésre válaszoltam, és itt tartok a processben:

https://imgur.com/a/bKcjbIY

Inkább feladom.

Nem a kérdéssel van a bajom, mert már tizet megválaszoltam. Hanem azzal, hogy nem nagyon halad előre a process, vagyis még legalább 50 kérdést kell megválaszolnom, mert a legalapvetőbb dolgokra is rákérdeznek a navnál, "válaszoljon pár kérdésünkre" felkiáltással. 🙂

igen, ha meg nemkerdez ra a kivetelekre akkor meg azert menne a hoborges, hogydeszar "a 1/100000 erintett kivetelet nem veszi figyelembe". most volt sapka a nyuszikan!! :)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

ha adóalany vagy abban a kérdésben biztos tudnál róla

Erre nem vennék mérget.

Amíg volt magyar cégem, számos alkalommal kellett törvényeket bújnom, hogy az ilyen kérdésre, hogy az X törvény hatálya alá tartozom-e, válaszolni tudjak. Persze aztán felírtam, és a következő évben már nem kellett.

Az Angol rendszer jobb. Ahelyett, hogy így kérdezné, úgy kérdezi, hogy mondjuk van-e ilyened, elér-e az összeg, vagy a létszám vagy az akármi az ilyen-olyan limitet. Ebből aztán ő majd tudja, hogy ha igent válaszoltál, akkor az X törvény hatálya alá tartozol, ha meg nemet, akkor meg nem.

User experience a különbség.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Én tavasszal elutaltam az egész évit, probléma letudva. 

Gábriel Ákos

Értesítő kiállításának időpontja: 2022.08.30. 20:58:13
Befogadás időpontja: 2022.08.30. 20:58:13
Feladó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)
Dokumentum típusa: Sikertelen bankkártyás fizetés

-----------------

Értesítő kiállításának időpontja: 2022.08.30. 20:59:17
Befogadás időpontja: 2022.08.30. 20:59:17
Feladó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)
Dokumentum típusa: Sikertelen bankkártyás fizetés

-----------------

Közben a Simple:

Tisztelt Ügyfelünk!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy a(z) https://nav.gov.hu/ weboldalán érkezett rendelést az alábbi tranzakcióval sikeresen rendezte.
 

--------------

Aztán jön még egy levél:

Értesítő kiállításának időpontja: 2022.08.30. 21:04:05
Befogadás időpontja: 2022.08.30. 21:04:05
Feladó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)
Dokumentum típusa: Sikeres bankkártyás fizetés

--------------

EFER: https://ibb.co/mSCJz8m

Én is befizettem év elején egész évre a kapott csekk alapján. Majd most kaptam egy PDF-et a tárhelyemre, hogy fizessem be a második fél évi gépjármű adót. A PDF-ben van egy link, kíváncsi vagyok, hogy hová navigál.

Kiderült, hogy év közben átkönyvelték a befizetésem egy másik adónemre, ahol tartozás mutatkozott :)

Szerkesztve: 2022. 09. 07., sze – 21:07

A fizetési szolgáltatás nem elérhető.

   Kérjük, próbálja meg később!

A linkre kattintást követően a tranzakcióra 8 perc áll rendelkezésre.

Szerkesztve: 2023. 02. 25., szo – 10:44

Idén fejlődött valamit a NAV, mert már képesek voltak az aktuális értesítőbe is beleírni a fizetéshez szükséges részleteket, pl. a pontos NAV számlaszám. Így nem kell visszamászni az ősi Első  Határozathoz:

A pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett természetes személy

− a NAV-Mobil Alkalmazás Gépjárműadó menüpontjában

Töltse le az alkalmazást (iOS, Android) és mindig a legfrissebb verziót használja! Az alkalmazás ingyenesen érhető el az Apple App Store és a GooglePlay áruházakból egyaránt

− bankkártyával (POS),

− interneten, bankkártyával (VPOS), a lentebb elhelyezett linkre kattintva,

− belföldi pénzforgalmi számlájáról átutalással (a 10032000-01079160 számú, "Belföldi gépjárműadó" bevételi számlára)

− házibankos átutalással (a 10032000-01079160 számú, "Belföldi gépjárműadó" bevételi számlára) vagy

− sárga csekken

fizetheti meg az adót.

A NAV-Mobil 1.8 csillagos a play storebe, nem véletlenül. Én ezen a héten még nem tudtam simple-vel kifizetni az adót.

szerk: de legalább jó lassú a gépjárműadó része, gondolom váratlanul érte őket hogy ha kiküldik az embereknek az értesítést azok majd elkezdik őket "DDOSolni" :D

egyszeru. Tobbszor raboksz a kuldes gombra. Annyi nincs a drupalba, hogyha 5 percen belul ugyanaz a hozzaszolas jon karakterrol-karakterre, akkor ignoralja.

Ugyanaz, hogyha ekuldod a hozzaszolasodat, es 5 percen belul szerkeszted, akkor azt ne tekintse szerkesztettnek, hanem az legyen az erdeti hozzaszolas (irja felul az eredetit).

 

De szerintem a hup fejleszteset felejtsuk el ....

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez itt nem a Drupal kérése, hanem a tiétek. 20+ ezer ember használja a HUP-ot. Vannak, akik akár napi 100+ kommentet csinálva (mint pl. én), mégsem dupláznak/duplázunk. Meg van néhány jóképességű, aki rendszeresen. Ha, ez a néhány jómadár az, aki pl. nem tud online fizetni/belépni/kitölteni/beküldeni stb.

🤷‍♂️

trey @ gépház

Vannak, akik akár napi 100+ kommentet csinálva (mint pl. én), mégsem dupláznak/duplázunk.

Igen, vannak, akik hozzászoktak a régóta létező hibákhoz és vannak, akik keveset használják az adott rendszert, és alapvetően feltételezik, hogy valami kb. üzemszerűen, horribile dictu, logikusan működik...

Kammantasz. Semmihez sem kellett hozzászokni. Emberi tulajdonság, hogy szarnak bele mindenbe. Ha ez gyakran triggerelődne, tele lenne az oldal dupe-pal. De nincs. Csak azok dupláznak, akiknek valami problémájuk van. Ideggyengeség, Parkinson, ki tudja.

Tudok neveket említeni.

trey @ gépház

Kammantasz. Semmihez sem kellett hozzászokni. Emberi tulajdonság, hogy szarnak bele mindenbe. Ha ez gyakran triggerelődne, tele lenne az oldal dupe-pal. De nincs. Csak azok dupláznak, akiknek valami problémájuk van.

Én tudatosan kerülöm ki a hibát nagyobb hozzászólású oldalakon, ahol rákattintok arra, hogy beküldés, és másodpercekig semmi sem történik, azzal, hogy nem kattintok még egyszer, mert hátha nem sikerült kattintanom. Tapipadon és mobilon nincs erre jó visszajelzés, hogy kattintottál-e tényleg a gombon, a Drupal pedig nem tesz semmit az ellen, hogy ilyenkor legalább kiszürkítse a gombokat vagy valami vizuális visszajelzést adjon, hogy vette az adást, csak az action tart több másodpercig.

Ideggyengeség, Parkinson, ki tudja.

Lassú hup.hu; Drupal visszajelzés hiánya; vizuális visszajelzés hiánya. Oldal fenntartója általi beleszarás.

--

Edit: konkrétan így néz ki: https://imgur.com/a/XBk7qKJ

4 másodpercig semmi visszajelzés az oldaltól, aztán lesz valami és ez nem a legnagyobb téma és fürgébb volt a szerver válasz, időnként 10-15 másodperc is előfordul egy-egy 1000 hozzászólás feletti téma esetén.

egyébként telefonról csapattam nem tűnt fel hogy többször katinttottam volna de a hup lassúnak tűnt szal lehet nem volt fasza a netem, általában halál nyugodt vagyok kollégák tudják hogy ha én ideges/hisztis vagyok akkor az csak egy dolgot jelenthet elmúlt dél és éhes vagyok :D de kaja után megint kisimulok :D

Az igénytelenséget aláírom, teljesen leszarom hányszor küldtem be a hozzászólást ez csak Hup nem egy prod DB amibe kézzel maszatolok, nem érzem hogy ettől csorba esett a renomémon (főleg hogy ilyenem nem is volt by default:D )

Ha ez így lenne, tele lenne az oldal dupe-pal. De nincs. Mi a rossz/szarakodó internetkapcsolat neked? A Égei-tenger közepén levő, legeldugottabb görög sziget, leglefedetlenebb részéről sem sikerült még nekem ilyen produkálni. Pedig gyakran járok ilyen helyen és gyakran postolok ilyen helyekről.

trey @ gépház

Ha ez így lenne, tele lenne az oldal dupe-pal. De nincs.

Mint írtam, megtanultam elkerülni, mint ahogy sokan mások is. Azok szoktak duplázni, akik viszonylag keveset posztolnak és nem számítanak arra, hogy nincs arról semmilyen visszajelzés arról, hogy a "Beküldés" gombot sikeresen megnyomták, vizuálisan meg az látszik, hogy semmi nem történik másodpercekig. Ilyenkor azok, akik hozzászoktak valami visszajelzéshez (szürkítés, loader, egyebek), azok újra kattintanak a gombon, mert hátha elsőre nem sikerült (lásd touch felületen nincs haptic feedback) és hopp, már ott a dupla-tripla poszt.

Ezért van az, hogy tipikusan nagyobb, hozzászólásokkal teli témák esetén van duplázás, pár hozzászólásnál nagyon ritka jelenség.

Megírom a kommentet. Post.

...és megvárod, amíg történik valami, van, hogy 20 másodpercet, ha 1500 hozzászólás van. Ugyanis semmi visszajelzés nincs, hogy sikerült a gombra kattintanod. Te már annyira hozzászoktál ehhez a működéshez, hogy fel se tűnik. Aki viszont keveset szól hozzá, ahhoz van hozzászokva, hogy a gombra kattintás után valami történik, látja, hogy igen, sikerült, a Drupal épp azon van, hogy legenerálja a hozzászólásokat. Touch esetén nincs feedback, hogy megnyomtad a gombot.

Ennél a témánál ez a "nem történik semmi" ~4 másodperc... ~10 másodperc is volt, gondolom jobban leterhelt volt a szerver. Nálad mennyi idő után merül fel az a gondolat ilyen weboldalak esetén, hogy biztos jól megnyomtad a gombot? Leírom még egyszer: touch esetén nincs feedback.

Leírtam a hiba előállítását:

1, válaszolsz erre a hozzászólásra

2, megnyomod a "Beküldés" gombot egyszer

3, 4-6 másodperc, amíg betöltődik ez a téma újra, eközben semmi nem történik a böngészőben

4, ebben a 4-6 másodpercben, ha megnyomod többször is a "Beküldés" gombot, ahányszor megnyomtad, annyiszor újra beküldésre kerül a hozzászólásod.

--

Ennyi. Bárki képes reprodukálni, szerintem még te is képes vagy rá, most is fogok egy duplát nyomni, hogy örülj.

Ennyi. Bárki képes reprodukálni,

vs.

szerk: csináltam teszteket, de nem tudtam reprodukálni a hibát :(

:D

ebben a 4-6 másodpercben, ha megnyomod többször is a "Beküldés" gombot,

Miért tenne egyébként ilyet bárki, aki nem egy tökkelütött balfasz, ideggyenge, troll, parkinsonos stb. ahogy azt feljebb említettem?

trey @ gépház

Azokat a lépéseket hajtottad végre, amit írtam? Szerintem nem.

Miért tenne egyébként ilyet bárki, aki nem egy tökkelütött balfasz, ideggyenge, troll, parkinsonos stb. ahogy azt feljebb említettem?

Ezt is írtam párszor: touch esetén nincs se haptikus, se vizuális visszajelzés arról, hogy sikerült megnyomni a gombot (szürkítés, loader, egyéb), szóval megnyomod a gombot és 4-6-10-15-20-30 másodpercig semmi se történik, függően attól, hogy mennyi hozzászólás van, épp mennyire terhelt a szerver. Mivel nincs értelmes mobil view, ezért mobilon egy apró gombot kell eltalálni, aki tudja, hogy duplázással jár, ha ilyenkor még egyszer megnyomja a gombot, az kivárja ezt az időt. Aki nem tudja, mert egy UI/UX szempontból viszonylag jól működő oldalt vár, az rányom még egyszer. Én tudatosan elkerülöm jó pár éve, de bármikor tudom reprodukálni.

Próbálj Twitteren így duplázni egy hozzászólást, rájössz, hogy mi a jó UI/UX.

Azokat a lépéseket hajtottad végre, amit írtam? Szerintem nem.

Biztos elkerülte a figyelmed, de ez egy idézet volt. Kattintsd le a linket és olvasd el. 

Próbálj Twitteren így duplázni egy hozzászólást, rájössz, hogy mi a jó UI/UX.

Nem érdekel az 1000-ed rangú bugok üldözése, amit még az sem tud reprodukálni, aki elkövette. 

trey @ gépház

Biztos elkerülte a figyelmed, de ez egy idézet volt. Kattintsd le a linket és olvasd el. 

Az egész szál arról szól, hogy mennyi módon reprodukálható a hiba.

Nem érdekel az 1000-ed rangú bugok üldözése, amit még az sem tud reprodukálni, aki elkövette. 

Akkor Q.E.D.: Lassú hup.hu; Drupal visszajelzés hiánya; vizuális visszajelzés hiánya. Oldal fenntartója általi beleszarás. :D

Aki ezeket ismeri, nem követi el a duplázást, mert évek alatt megtanulta kikerülni.

Lassú hup.hu

Nekem megfelel. 

Drupal visszajelzés hiánya

Drupal projektnek tudod jelezni. 

vizuális visszajelzés hiánya

Nem igénylem. 

Oldal fenntartója általi beleszarás.

Majd alkalmasint megkérdezem tőle, hogy mit akar ezzel az 1000-ed rangú problémával kezdeni. Tippem lenne rá. 

Aki ezeket ismeri, nem követi el a duplázást, mert évek alatt megtanulta kikerülni.

Meg van, aki ennek ellenére elköveti, csak éppen reprodukálni nem tudja. 

trey @ gépház

Tőlem kérdezted meg, hogy tudom-e megbízhatóan reprodukálni (https://hup.hu/comment/2892913#comment-2892913): igen tudom, bármikor.

A többit leszarom: évek óta létező probléma, évek óta nincs megoldva és évek múlva se lesz megoldva. Nincs itt semmi látnivaló, aki gyakran posztol, megtanulta, hogy tudja elkerülni, a többiek pedig továbbra is fognak beküldeni duplikált posztokat.

Leírtam a hiba előállítását:

1, válaszolsz erre a hozzászólásra

2, megnyomod a "Beküldés" gombot egyszer

3, 4-6 másodperc, amíg betöltődik ez a téma újra, eközben semmi nem történik a böngészőben

4, ebben a 4-6 másodpercben, ha megnyomod többször is a "Beküldés" gombot, ahányszor megnyomtad, annyiszor újra beküldésre kerül a hozzászólásod.

--

Ennyi. Bárki képes reprodukálni, szerintem még te is képes vagy rá, most is fogok egy duplát nyomni, hogy örülj.

Sajnos igen, a Logitech egereknek típushiba, hogy egy idő után hajlamos a gomb ismételni. Ki kéne cserélni a mikrokapcsolót. Elvileg ez viszonylag egyszerű, elég hozzá egy páka, a mikrokapcsoló meg viszonylag kis tétel. Sajnos a maradék szemem romlott annyit, hogy ennek már nem szívesen állok neki. A Logi trackballok pedig nem olcsók :( 

Azért a kulturálttól messze van. Az app webviewén kikapcsolták az ssl ellenőrzést , így kb az ékelődik közbe aki akar.

És igen nem csak a KAÜ-s loginnál, de a fizetésnél sincs:

192.168.10.61 - - [26/Feb/2023:XX:YY:ZZ +0100] "GET /pay/pay/webshop/do/webShopVasarlasInditas?posId=xxx&azonosito=yyy&nyelvkod=hu&version=5 HTTP/2.0" 404 177 "-" "Mozilla/5.0 (Linux; Android 13; XXX; wv) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Version/4.0 Chrome/110.0.5481.65 Mobile Safari/537.36"

Viccess dolgokat lehet így csinálni, ha valaki eltéríti a hálózaton a simple requesteket (hisz az app cseszik ellenőrizni, hogy tényleg a simplevél/KAÜ-val beszél-e). ;)

Az alpha teszt verzióban még megbocsájtható lenne , de ez a 3.2.7. :)

Nem.

Ha mondjuk a DNS szerveren/telefonon átírod, hogy mondjuk a securepay.simplepay.hu mutasson egy evilhost nevű webszerverre , az evilhost-on csinálsz egy simplepay phishing oldalt, akkor az app nem fog rinyálni, hogy nem jó a tanúsítvány és te nem az igazi simple-vel beszélgetsz (mert az ssl ellenőrzés ki van kapcsolva), hanem szépen feldobja az evilhost webszerveréről a simplepay phising oldalt ahol ha megadod az adataidat (miért ne adnád, hisz nincs figyelmeztetés) akkor az evilhost szépen eltárolódnak a kártya/loginadatok.

Olyan mintha a böngésződ minden egyes ssl oldalban vakon megbízna, soha nem figyelmeztetne ha a tanúsítvány nem stimmel. :)

Arról eddig nem volt szó, hogy a támadó a dns elérésemet is megváltoztatja. Van egy "azonosíto" nevű paraméter is az url-ben, ami gondolom nehezen kitalálható.

Az "ssl ellenőrzés kikapcsolva" kifejezésedet nem értem. Ki csinálja, mikor és hogyan? :)

Egyetértek, hogy halászni lehet, de lesz eltérés a megszokottól az url-ben nem?

Az ssl ellenőrzés kikapcsolva azt jelenti, hogy a webview automatikusan figyelmeztetés nélkül betölt bármilyen https oldalt, akár self-signed certet mutogat, akár a common name nem stimmel.

Valami ilyesmi lehet:
https://stackoverflow.com/questions/7416096/android-webview-not-loading…

De nem vagyok android programozó.

Eltérés sem lesz feltétlen a megszokottól az url-ben ami egyébként ez esetben nem is igazán számít mert az app webview-ben nem látod az url-t. :)

Én onnan láttam, hogy Trey blogjában le lett kínai hulladékolva a telefonom, mert az app webviewjában a simple belépéskor google fiókot használva trust issueba futtott (invalid vagy incorrect useragent) ezért megpróbáltam kideríteni , hogy mi az useragent amit az app küld így próbaként eltérítettem az idp.gov.hu-t, a helyi dns szerver megkapta, hogy helyi teszt webszerver ipjét dobja vissza, gondoltam majd dob egy warningot a webview, hogy nem a webhely nem tudja igazolni magát (ugye a self-signed certificate nem túl megbízható) ehelyett simán betöltött a helyi webszerverről a lap és szépen megjelent a web server logjában a query amiből meglett a useragent. 

Egy másik telefon is ugyanezt csinálta ami nem rootolt gyári OS fut, ebből gondolnám, hogy vagy nincs ssl ellenőrzés vagy annak az eredménye az appban teljesen ignorálva van. 

Amúgy valószínűleg a google login is ezért rinyál a simplenél. :)

Úgy érted, hogy bárki kifizetheti helyettem az adót?

Úgy érti, hogy bárki helyett be tudod fizetni az adót, illetve az adónak látszó valamit, illetve lehet phishing célra felhasználni akár.

Nem egy nagy rés, amin lehet kifelé lapátolni a pénzt, de basszameg.

Nekem a webes fizetes csak homokorazik. De kaptam rola ertesitest:)

"Sikertelen bankkártyás fizetés"

"44404000002302252838119;Ügyfél által elutasítva"

 

Megyek utalni:) Annyi lehetne bennuk, hogy az elektromos autosokra is kivethetnenek 1Ft-ot (vagy 5-ot), hogy nehogy kimaradjanak a burokraciabol.

Meg szerencse, hogy van egy utanfutom, amire fizethetek evi 5khufot.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2023. 03. 01., sze – 11:45

Belépsz a netbankba, becsépeled a számlaszámot, kedvezményezett neve: NAV, összeget beírod, közleménybe befirkálod az adószámod, aláírod és kész. Én utána el is felejtem a NAV-ot, úgyis szólnak, ha nem kóser valami. Ebben mi olyan marha bonyolult?

Az se rossz, de én inkább megadom a levélben leírtakat, az a biztos. Ha a tavalyit használom, akkor visszaellenőrzöm

Szerk.: de ha már itt tartunk, akkor a NAV igazán csinálhatna alternatív azonosítókat az adónemekre (pl gepjarmuado[kukac]nav.gov.hu e-mail cím) és akkor lehetne alternatív azonosítóra utalni.

Akit ez zavar, fizethetne továbbra is úgy, ahogy eddig.

Én most azoknak a szemszögéből kerestem a megoldást, akiknek van bejelentett fizetésük, és meg is élnek belőle, ergo van bankszámájuk, és nem akarnak szarakodni azzal, hogy melyik csekket mikor fizessék be.

Hallod, én amint megkaptam az értesítőt, azonnal be is fizettem egész évre. Ekkora úr vagyok! :)

Az vagy régi évjáratú autó (kb. pár évente lépcsőzetesen csökken a sarc, ahogy egyre öregszik a jarmű), vagy eredetileg is kevés lóerő. Vagy tisztán vellanyos, de akkor meg elvileg nincs rá (még!) teljesítményadó. Hibridet nem tudom hogy számolják, majd ha olyanom lesz utána olvasok.

Ez egy nagyon régi évjáratú autó, viszont hülye lennék lecserélni, amikor pl. költözéskor belefért másfél szobányi cucc.

De ez nem is igazán releváns, zeller felvetésére próbáltam reagálni, miszerint nem lehet csoportos beszedéssel megugrani a gépjárműadót, mert hát szegény adózó nem dönthet arról, mikor vonják le. 

"miszerint nem lehet csoportos beszedéssel megugrani a gépjárműadót" -  nem ezt írtam, csak azt, hogy a csoportos beszedést a jogosult indítja, általa megadott értéknappal, nem pedig a fizetésre kötelezett által a határidőn belül szabadon választott időponttal történik meg a fizetés. És vélhetően jogászkodás is van mögötte, de passz.

nem ezt írtam, csak azt, hogy a csoportos beszedést a jogosult indítja, általa megadott értéknappal

És az miért probléma, ha cinóber hó 34-ig kell befizetni az adónemet, akkor cinóber hó 34-én szedik be? Miért kellene itt szabadon választott időpont?

És vélhetően jogászkodás is van mögötte, de passz.

Szerintem szokások és hagyományok vannak mögötte, plusz egy jó adag lustaság és a szokásos állami tehetetlenség.

Akinek van bejelentett munkahelye, normális fizetéssel és képesek rá, hogy megéljenek belőle, azzal is előfordulhat, hogy valami miatt adótartozása keletkezik év közben. És itt most nem arra gondolok, hogy valami csaló tolvajról lenne szó, szimplán csak valamelyik adónemen keletkezik 10-20 ezer forint adókötelezettsége. Namost az egész évre befizetett gjadó második félévre eső része adózói többletként jelentkezik az adószámlán, ezt a NAV év közben szemrebbenés nélkül átvezeti másik adónemre, ahol tartozás mutatkozik. Úgyhogy nem feltétlen szabadultál meg a problémától :) 

Ezt kb. kibaszott 72-es betűméretben és vörös színnel kéne az apeh-nak a tájékoztatóban leírnia.

Mivel az emberek tippre legalább fele befizeti ezt évente 1x 1 összegben egyben mikor megkapja kézhez az aktuális határozatot. Mivel minek halogatni? Ha eladja szept 16-án a kocsit, akkor is neki kellett egész évre kifizetnie, nem nyer a halogatással semmit. A 2. részletről dafke nem jön külön értesítés, az ember tuti elfelejti, aztán a nav agyonlövi azonnal. Jobb a békesség, az adófizető inkább befizeti egyszerre.

Aztán évközben kéne vmi ingatlanos vagyonszerzési illetéket v. eladasból SZJA-t befizetnie, oszt kiderül h. átcsoportosítják neki abból, amiről azt hitte 1 évig megint le van tudva.

Közben alaposabban elolvasva nem tűnik igaznak amit mondasz, leginkább emiatt:

 Tájékoztatjuk, hogy a 2023. évre vonatkozó gépjárműadóját teljes vagy az I. félévi esedékesség
szerinti összegben is megfizetheti az alábbi linkre kattintva:
− az I. féléves gépjárműadót itt tudja megfizetni: FIZETÉS
− a 2023. évi gépjárműadó teljes összegét itt tudja megfizetni: FIZETÉS

aztán a nav agyonlövi azonnal

Ezzel azért vitatkoznék. A NAV nem lő senkit agyon sem azonnal, sem később. Nekem csak jó tapasztalataim vannak velük (sajnos). Járt már nálam NAV végrehajtó, teljesen kulturált, normális emberek. Látták, hogy nem kacsalábon forgó kastélyban élek és nincs 5-6 sportkocsi az udvaron, úgyhogy nem csaló vagyok, csak elbsztam. Így a kocsimat sem foglalták, de ez csak a végrehajtón múlott. Azóta már rendeztem az elmaradásomat.

Aláírom, itt-ott furcsán működnek, de ez nem az embereken, hanem a törvényeken múlik. Egyébként meg rugalmasak és lehet velük tárgyalni. 

Nekem pl tavaly küldtek tájékoztatót a 2. féléves gj adó befizetéséről, akkor ránéztem és láttam, hogy nincs ott az adószámlán a többlet. Végig néztem a tranzakciókat és kiderült, hogy átkönyvelték egy másik adónemre, ahol tartozás volt.  

Szerk.: Ne legyenek illúzióid, majd nézz rá az adószámládra. A gj adó adónem alatt március 15 után ott lesz a 2. féléves befizetés, mint többlet. Azt szeptember 15-ig átkönyvelhetik, ha tartozásod van másik adónemen. De ez csak egy erős tipp. 

Szerk2.: 

Ezt kb. kibaszott 72-es betűméretben és vörös színnel kéne az apeh-nak a tájékoztatóban leírnia.

Ne csinálj úgy, mintha Te mindig minden tájékoztatót végigolvasnál :) 

ezt a NAV év közben szemrebbenés nélkül átvezeti másik adónemre, ahol tartozás mutatkozik

Ezt külön kérni kell, mintha. Nálam kb. egy éve van tartozás a gépjárműadó kapcsán és van túlfizetésem KATA kapcsán, még nem gereblyézték össze.

Úgyhogy nem feltétlen szabadultál meg a problémától :) 

Szerintem de, simán. A csoportos beszedésnek pont az lenne a lényege, hogy nem előre töltöd fel a számládat (ezt most is megteheted btw, nem tilos évekre előre kifizetni egyben), hanem automatiksan vonják az összeget, amikor épp aktuális.

azt ugye tudod, hogy akarmit (de tényleg akarmilyt) beírhatsz a kedvezményezett nevéhez, akkor is teljesül az utalás? Így szoktak ingatlan adásvételes csalók saját bankszámlara utaltatni, hogy névhez a valódi személyt írod, közben meg a csalónak megy a pénz, mert a bank leszarja az utalás címzettjének a nevét, csak a szamlaszámmal foglalkozik. A név megadásának erőltetése éppen ezért csak a parasztok tornáztatására való felesleges kör.

"mert a bank leszarja az utalás címzettjének a nevét"

 

Hála az égnek, meg is hülyülne mindenki, ha a sok balfaszul elirt név miatt nem menne át egy utalás.

 

Ki kellene dobni a francba a formokról a név bekérését. Kézi feldogzáshoz van, ha rossz lenne a számlaszám, de nincs már kézi feldolgozás.

Akkor végülis jól írtam, nem? Ráadásul hamis biztonságot sugall a felhasználónak! Mert az egyszeri nembankiinformatikus ember joggal arra számít, hogy megadta a nevet is, akkor majd "biztos nem fog rossz helyre menni a pénz. Hisz' a névnek is stimmelnie kell, az utalás átment, szóval biztos jó volt a név is".

Van benne link amivel bankkartyaval fizetheted, az kimondottan kenyelmes es gyors

A 2. az egy teljesen szokásos jelenség: ha megbaszódott a tranzakció menet közben az 1. próbálkozásnál, akkor meg kell várni egy timeout lejárását. Amíg az nem történik meg, nem indíthatsz új próbálkozást pontosan ugyanarra a jogcímre. Az hogy ez a timeout 10-15 perc, vagy 24 óra, azt szép meló kideríteni. Vagy 2 éve a nemzethy útdíjfizetős rendszerben akartam venni autópálya matricát, és ott is megbaszódott valami a bankkártyás fizetés közben. Ha jól rémlik, 24 óráig nem engedte megismételni a tranzakciót. Amikor bejelentettem hibára, akkor meg 30 napos ügyintézési határidőt tolt az oldal a pofámba. Na jó mondom basszátok meg. Másnap aztán már sikerült újrapróbálkozni, és akkor végig is ment jól. 30 nappal később (mikor már rég továbbléptem a témán) meg kaptam egy auto-close ticketet, hogy a hibajelentést lezárták.

Idei (2024-es) apdét: 1összegű-re változott, nem opcionális mostantól 1ben kifizetni egész évre.

Jobb is így.
Valamelyik évben kifizettem az egészet egyszerre. Majd később csináltam az szja-t láttam ,h többletem van gjm adóból. Nem nagyon értettem, hogy lehet de nem foglalkoztam vele és átvezettem az szja számlára. Egyszer csak jött a levél hogy gjm adó nincs befizetve. Kiderült, hogy ha egyszerre fizettem be márciusban akkor csak a felét veszik le a másik fele ott marad őszig túlfizetésnek. Én meg azt vezettem át szja -ra. 

Ritka eset, mert nem váltogatjuk évente az autót, de ha egészben fizeted be és első félévben eladod, akkor eddig nem kellett arra az időszakra fizetni. Most erre is kifizetem, majd az újra is egy teli évet. Nem fáj (de, mert két kocsira 56e/év = 75LE+200LE), csak elvi kérdés. Ugyanakkor az indoklás az 5 oldalas PDF-ből 4.5 oldal, de nem tartalmaz olyan dolgot, hogy mire fordítják, arról informálnak, hogy mi történik ha nem fizetem be. Nyilvánvaló, hoyg elveszti közpénz jellegét.

Így jártál. A törvény így szól, ahogy ricsip írta. Rutinos autóvásárlók ezért, ha mondjuk novemberben vesznek autót, nem íratják át január közepéig. (az eladók sokszor nem jelentik be, így szívnak egyet mikor megjön kb. februárban, hogy fizessen adót az eladott autó után)

Te bejelented az eladás tényét, részedről le van tudva a dolog, az adásvételiben szereplő dátum és időpont után minden, ami a járművel történik, a vevő felelőssége. Ha bármilyen megkeresés érkezik hozzád, az eladás tényét, illetve azt, hogy bejelentetted, azt tudod igazolni - onnantól kezdve meg a vevő problémája, hogy hogyan vakarja ki magát az immáron dupla problémából... (amiiért téged megkerestek és mert nem íratta át a járművet)
 

Én megelőzni szoktam az ilyen bajt azzal, h. nem hagyom a másik félnek nem bejelenteni.

Mert a cukrosmázas elmélet az amit te mondasz, a K betűs élet meg az amit sokan megtapasztaltak már naívságból:

 

Az alapvető problémát az okozza, hogy az új tulajdonos által elkövetett parkolási eseményekért vagy közigazgatási bírságok megfizetésért könnyen az eladót találják meg a parkolási társaságok vagy maga a hatóság.

Ha az eladó azonban igazolni tudja a hivatalnál érkeztetett adásvételi példányával azt, hogy a járművet eladta, akkor mentesül ezek alól a felelősségek alól.

A pórul járt eladónak azonban résen kell lennie, és nem szabad, hogy figyelmen kívül hagyja az esetleges felszólításokat vagy fizetési meghagyásokat. Fontos, hogy azokra minden esetben – az eljárási határidők betartásával – reagáljon, és okirattal igazolja, hogy a járművet eladta.

 

F@mnak se hiányzik majd levelezgetni a tetves parkolótársaságokkal, a NUSZ-al, vagy a yard-al még hónapokig.

Az első ilyen után - azon felül, hogy azt, aki megkeresett téged, tájékoztasd (adásvételi másolatának megküldésével) - be kell slattyogni a kormányablakba, jelezni, hogy x nappal ezelőtt megtörtént az adás-vétel, te ezt az x... x+8 napos intervallumban bejelentetted, viszont az új tulajdonos x+15+ nap után sem íratta át az autót. Ekkor megnézik, hogy tényleg megtörtént a bejelentés a részedről, és tényleg nincs átíratva a jármű. Ha így van, akkor indul a "verkli", tulaj kap felszólítás, NAV, MABISz, önkormányzat - a vége némi NAV-tól érkező bírság, GFB kapcsán fedezetlenségi díj megállapítása és megfizettetése, illetve a jármű ideiglenes forgalomból történő kivonása lesz. Ez utóbbi szokott nagyon fájni, mivel az új tulajdonos _sem_ tudja ismét forgalomba helyezni a járművet.
A kormányablak+személyes megjelenés azért célszerű, mert a webes ügy(etlen)segéd malmai kevésbé tempósan dolgoznak.
 

Én megelőzni szoktam az ilyen bajt azzal, h. nem hagyom a másik félnek nem bejelenteni.

Erre már nincs szükség. Én 19-ben adtam el az előző autómat, szombaton lerendeztük az adásvételt, szerdán besétáltam az okmányirodába, és megtettem az eladó bejelentése c. műveletet. Kaptam egy "kérelem tulajdonjog rendezéséhez kapcsolódó egyéb ügyek - eladó bejelentése" papírt kinyomtatva, én aláírtam, alján "a kérelemnek helyt adtam, a megváltozott adatokat a járműnyilvántartáson átvezettem" + pecsét + aláírás az okmányiroda részéről.

Nekem ez azt mondja, hogy a nyilvántartásban pusztán az én bejelentésem alapján átírták a tulajdonost. A másik félnek esélye sincs nem bejelentéssel késlelteni az átírást.

Lehet hinni mindenféle tündérmesékben, aztán mikor kiderül h. a jog nem úgy gondolja ahogy te hitted, akkor van szopás. Én nem kockáztatom meg. Aki meg akar szopni, az tesztelje a hazai bürokráciát azzal h. nem megy biztosra, és adjon egy jó nagy esélyt a másiknak h. kibasszon vele.

Jogkövető nem opportunista állampolgárok

Konkrét példában, önkormányzat tulajdonában lévő cég játszotta ezt meg több autó esetében.

De szerintem a jogkövetés az állampolgárok esetén is elég gyenge.

És igen 15 nap, de még nem láttam senkit aki büntit kapott volna, ha ezt megjátszotta. S ez a jogkövetést nem igazán segíti.

Ritka eset, mert nem váltogatjuk évente az autót, de ha egészben fizeted be és első félévben eladod, akkor eddig nem kellett arra az időszakra fizetni.

Emlékeim szerint a gépjárműadót, hívták bárhogy korábban, mindig az fizette az egész évre, aki az autó tulajdonosa volt január elsején.

Szerkesztve: 2024. 03. 17., v – 10:52

Úgy látom az SSL tanúsítvány ellenőrzés a mobilappban még 2024-ben is nehézkes. (Gondolom még mindig ezért nincs autofill sem :))

Kár, hogy nem vagyok android dev pedig segítenék, a kód ott van de valami nagyon el van rajta kefélve.

The webview_flutter plugin hasn't any option to ignore SSL errors. Instead, using my flutter_inappwebview plugin, it is very simple to ignore SSL errors as you would normally do on Android, that is using the onReceivedServerTrustAuthRequest event and returning ServerTrustAuthResponse(action: ServerTrustAuthResponseAction.PROCEED); for the specified request or for all requests.

https://stackoverflow.com/questions/66420760/is-a-ssl-certificate-still…

Ez történhetett. (ha így van arra meg azt is nehéz ráhúzni, hogy valaki benézte és nem a product design része) :)

(De az, hogy ilyet , hogy a picsába engednek fel a Play storeba az igazi talány :))

Just for record: 3 tappintás volt az app-ban (idén _is_)

trey @ gépház

A "simple" stepet, hogy oldottad meg ? :)  

Én amikor észleltem, hogy még mindig képtelen felhozni a nyomi mentett kártyákat (ugye ha gépelni kell az a lépés magában nem lesz három tapi :)), még mindig olyan simple amiben nincs google pay gomb (mert nem lenne), és a simple belépés gomb az simán hibaüzenetre fut, kifizettem a linken keresztül amit küldtek telefonon. 

Ez jó hír, akkor nem kell telefonálgatnom, hogy elrontottak valamit.  Az autó 2016 óta megvan és eddig ilyenkorra mindig megkaptam a határozatot/értesítést - precízkedés kizárólag zeller kolléga kedvéért, mindenki más értené és látná, hogy nem releváns :D

Azt meg sem merem kérdezni, hogy mi okozza a technikai nehézséget abban, hogy március közepére mindenki lássa a fizetendő adót, ha a január 1-i állapot alapján kell fizetni.

Én meg mivel ismert az adó megfizetésével kapcsolatban minden adat, már év elején rendeztem az egészet... :-P

"mi okozza a technikai nehézséget abban, hogy március közepére mindenki lássa a fizetendő adót" - A NAV oldalán szerintem ott van, a pdf-et a tárhelyre odarakni az nem megy egyszerre - ilyen tömeges adatbetöltésnél mindenképp részekre bontva célszerű eljárni.

 

Gondolom a színes-majdnem szagos pédéefet meg kellett dezájnoltatni (közbe' szerezni...), aztán 123 kisebb-nagyobb csomó sza... izé, illetékesnek rá kellett mondania az áment, és az ugye nem megy egyik napról a másikra... :-) ÉS utána jöhetett az, hogy hol, hogyan, miként, milyen adatokból (mert ugye a nyilvántartás konzisztens és hibátlan - elvileg...), milyen ütemezéssel generálják a leveleket, melyik tulajdonosnak hogyan kell eljuttatni - ezt is tervezni-véleményezni-jóváhagyni kell... Sok munka van ezzel, na, nem csak annyi, hogy pistike, ennek a select-nek a kimenetét pakold bele ebbe a sablonba, és a generált pédéef mehet fel a tárhelyre, a másik selectből készültek meg menjenek a nyomdába-borítékba-póóóstára... :-D

A NAV oldalán szerintem ott van, a pdf-et a tárhelyre odarakni az nem megy egyszerre - ilyen tömeges adatbetöltésnél mindenképp részekre bontva célszerű eljárni.

Egyrészt lófaszt nem lehet, simán lehet egy nap alatt ennyit kiküldeni, egy csomó példa volt már rá, nincs technikai akadálya, képesek rá.

Másrészt, ha feltételezzük, hogy egész januárban csak azon dolgoznak, hogy kinek volt január elsején a nevén gépjármű és februárban küldik ki, akkor mindenkinél ott lehetne már.

Megsúgom: nem akarták kiküldeni, mert nem volt kész a módosított rendszer, még a múlt héten ilyenkor még tesztelték és javították... :D

En nem fogom lesni a mindenfele appokat meg emaileket

Minden e-mailt elolvasok ami az Ügyfélkapura jön a NAV-tól. Ez is oda jött. Én meg nem szeretem a kontrollálatlan csoportos beszedési megbízásokat. Max. limitet teszel rá? Vagy honnan tudod mennyi lesz pontosan?

Amikor volt a váltás, hogy nem az önkormányzat helyett a kincstár szedi be, akkor módosítanod kellett? Ha majd megint az önk. szedi be, újra módosítani fogod? Ez már több meló, mint amit megér.

trey @ gépház

Minden e-mailt elolvasok ami az Ügyfélkapura jön a NAV-tól. Ez is oda jött.

Igen, de altalanossagban irtam - "mindenre [...], amit egynel tobbszor kell fizetnem". Nyilvan a NAV-os leveleket olvasom, mert nem tudom, mi van benne. :)

Max. limitet teszel rá?

Igen. Nem erre, mert ez sima allando utalas, de ami CSBM, ott mindenre van.

Vagy honnan tudod mennyi lesz pontosan?

Minden evben ugyanannyi, nem? :)

Ha majd megint az önk. szedi be, újra módosítani fogod?

En attol nem tartok. :)

Minden evben ugyanannyi, nem? :)

Nem tudom. Annyi is fog maradni?

Kihagytál egy részt: önk->kincstár váltás

Közben átírtad.

En attol nem tartok. :)

Ez csak feltételezés. Ha módosítasz a CSBM-on, akkor után van, hogy nem teljesül? Én ha egyszer egy elindul és beáll, hozzá se merek nyúlni.

trey @ gépház

Ez csak feltételezés.

Igen. Arra alapozom, hogy a centralizalasra torekvo kormany nem fog hirtelen dobni egy 180-as fordulatot, es nem adja vissza ezt a bevetelt az onkormanyzatoknak.

De ez tovabbra is reszletkerdes, 22 db megbizasom van (allando utalas es CSBM egyutt), ebbol 21 gyakorlatilag sosem valtozik, ezt az egyet meg majd atirom, ha kell. :)

Próbáltál már módosítani? Én egyszer, így emlékszem a folyamatra:

  • a meglevő megbízás visszavonásra került
  • új került rögzítésre
  • természetesen nem teljesült a következő hónapban (átfutás miatt)
  • felszólítás jött, hogy ami nem teljesült, azt utaljam el a fasztudja hova

Akkor fogadtam meg, hogy módosítani csak akkor, ha ha nagyon muszáj.

trey @ gépház

Ez most CSBM?

Csak a limitet noveltem (illetve csokkentettem, mindket iranyt probaltam mar), az siman atment. Masra nem nagyon volt szukseg, mert a szolgaltatok meg tudjak orokolni egymas azonositoit, legutoljara pl. a regionalis hulladekkezelo -> MOHU valtasnal volt ez (nem) aktualis. Megy tovabb ugyanugy a regi cimzettel.

Allando utalast is modositottam, de az rogton masnaptol el, nincs vele gond.

Minden evben ugyanannyi, nem? :)

Nem. A kocsi 16 éves koráig változik pár alkalommal:

Az adó éves mértéke [Gjt. 6. § (1) bekezdés] az adóalap után a gépjármű

 gyártási évében és az azt követő 3 naptári évben 345 forint/kilowatt,

 gyártási évet követő 4-7. naptári évben 300 forint/kilowatt,

 gyártási évet követő 8-11. naptári évben 230 forint/kilowatt,

 gyártási évet követő 12-15. naptári évben 185 forint/kilowatt,

 gyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő naptári években 140 forint/kilowatt. [Gjt. 7. § (1) bekezdés]

"kontrollálatlan csoportos beszedési megbízás" - csopbesz.-t csak olyan tud indítani, akinek te adtál rá felhatalmazást (első kontroll), erre beállítható limit (második kontroll), és az esedékesség előtt már ott kell legyen a számládon várakozó/értéknap miatt sorban álló tételként, amit a netbankban/mobilbankban vissza tudsz utasítani (harmadik kontroll).

Az ük.-ra érkező dokumentumokat természetesen érdemes (sőt inkább azt mondom, hogy kötelező...) megnézni, de a gépjárműadó pont egy olyan állatfaj, ami január elsején ismert adatokkal rendezhető. Ha változik, akkor nem a tárgyévre, hanem a következő adóévre vonatkozóan változik - azt meg le lehet követni elég egyszerűen. Mint ahogy a jármű kora, illetve az adó mértéke/számítása alapján esedékes változásokat is. De ezek is ismertek már január 1-én, szóval goto 10: amit január 1-én tudsz, az a márciusi határidő előtt sem lesz másképp, ergo simán be lehet előre fizetni...

Évi egy alkalommal kiválasztom a "NAV gj.adó besz.szla." címzettet a mobilbankban, feldobja, hogy legutóbb x Ft, y közleménnyel lett utalva - van "ismét" gomb, rábök, aláír, örül. Később ránézek a NAV-nál, hogy ott van-e az összeg (eleinte túlfizetésként), aztán egy évig nem kell vele foglalkozni...

 

Később ránézek a NAV-nál

Én meg hármat tappintok, aztán készen vagyok. Semmit sem kell ellenőriznem később, mert az app azonnal jelzi, hogy "Gépjárműadóját sikeresen befizette". Egy évig semmi dolgom!

Ráadásul, azonnal jön egy megerősítő levél az Ügyfélkaputól, hogy:

Átvételi értesítő (Feladó: NAV, Dokumentum: Sikeres bankkártyás fizetés - 51xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx - Címzett: X Y - 2024.03.12. 07:37:38)

trey @ gépház

Sikeres bankkártyás fizetés, utána sikertelen bankkártyás fizetés üzenet, lóvé levonva, app túlfizetést mutat, 2024 a bankkártyás fizetés éve:)

https://hup.hu/comment/3038848#comment-3038848

A korrigált egyenleg melletti "i"-re bökve van egy ilyen mondat: "A határidő előtti befizetés többletként jelenik meg."

hogy miért van így elrejtve ez az amúgy lényegesnek tűnő info, rejtély. hogy miért így működik a rendszer, rejtély. hogy miért küldik a "sikertelen bankkártyás fizetés" üzenetet a sikeres befizetést igazoló után, rejtély. de ez talán arra utal, hogy a határidő lejártának napján könyvelésre kerül a befizetés, és rendeződik a helyzet. meglátjuk.