32 év után bezár az internet egyik legrégebbi szoftverarchívuma

A New Mexico State University (NMSU) nemrégiben bejelentette, hogy 2024. április 15-én bezárja Hobbes OS/2 archívumát. Az archívum több mint három évtizedig kulcsfontosságú erőforrás volt az IBM OS/2 operációs rendszer és utódjainak felhasználói számára. A 32 éves korával a Hobbes a Michigani Egyetem UNC archívumához és az ibiblio-hoz hasonlóan az egyik legrégebbi szoftverarchívum az interneten.

ATTENTION

After many years of service, hobbes.nmsu.edu will be decommissioned and will no longer be available. You the user are responsible for downloading any of the files found in this archive if you want them. These files will no longer be available for access or download as of the decommission date.

As of April 15th, 2024 this site will no longer exist.

No one will be able to access this site or any information/files stored on this site as of April 15th, 2024.

Please see https://hobbes.nmsu.edu/archive to retrieve an archive file of the site. Alternatively, FTP can be used to download any individual files.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 01. 30., k – 13:56

Hasonló mai hír:

A korábbi remények ellenére nem sikerült megmenteni az ftp.fsn.hu-t, így az végleg leállt. Az "ls -1" menüből olvasói jelzés után eltávolításra került.

Történelme:

https://wiki.hup.hu/index.php/Ftp.fsn.hu.html

trey @ gépház

Sokkal kíváncsibb vagyok a hup jövőjére. Majdnem a kezdetektől fogva itt vagyok. A magyar interneten szerintem mérföldkőnek számított a hup indulása unix vonalon. Emlékszem még a téglagyűjtős időszakra, és egy csomó élményem van innen.
Sok más szakmai fórummal ellentétben itt fennmaradt egy szakmai közösség, ami tényleg közösség - igaz, elindultak olyan folyamatok az utóbbi években, amik számomra nem kedvesek, de igyekszem ezekkel együtt is tovább szeretni a hup-ot, és bízni a jövőjében, valamint a színvonal emelkedésében (vagy legalább nem romlásában).
Sajnálnám, ha eltűnne.

Lehet szerintem trey-ben egy csomó releváns hibát is találni, amivel érdemben bele lehetne kötni. Miért pont a Rolexei számával kell?
Ez kicsit olyan, mint Lölőt az Andreával való kapcsolata miatt basztatni. Ami pont magánügy. Miközben egy csomó, valóban közérdekű és releváns dolgával is lehetne.

Hú, de jó volt az OS/2! Sokat használtam a '90-es években. Kár érte.

[Falu.Me]==>[-][][X]

Nekem 1-2 próbálgatást nem számítva szinte teljesen kimaradt, és nem is bánom. Így visszanézve nem sokat vesztettem vele, ha visszamehetnék az időben, akkor is kihagynám. Ezt az archívumot sem ismerem, de azt jó lenne, ha valaki megmentené, ha más nem, a retrózós-nosztalgiázós közösségnek segítség, meg 1-2 OS/2 only gyöngyszemet megmentenek az utókornak, azzal nincs bajom. Ha annak idején bele lett ölve a sok munkaóra, akkor hasznosuljon minél tovább, ne legyen kidobva csak azért, mert nem menő.

Az is igaz, hogy legjobban nem archiválással menthetők ezek, hanem modern, FOSS multiplatfomos újraimplementálással jobban őrizhetők, mert akkor modern rendszerekre is feltehetők, és nem kell hozzá elavult platformokat emulálgatni. Sok korábbi szoftveres megoldást megőriztek így, GNU-s megoldások, ytree, mc, nvi, vim/neovim, alpine/nano/pico, JOE/Jed, GNU Emacs, opencubicplayer, XMMS/Audacious/QMMP, és még sokáig lehetne folytatni a sort egy csomó más programmal, megoldással (openmotive, nsCDE, 4dwm, GNUStep, stb), valamint játékokkal is (ScummVM, RVGL, OpenMorrowWind, Doom Legacy, Darkplaces Quake, Yamagi Q2, ioQ3, eDuke32, ET Legacy, OpenRCT, OpenTTD, OpenDUNE, stb.).

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)