FSN tégla projekt

Címkék

Nagy fába vágjuk a fejszénket.

Az Összefogás a szabad szoftverek elterjesztéséért alapítvány elindítja az "FSN tégla" projektet, amelynek célja, hogy a közösség segítségével még jobb, még több szolgáltatást adhasson.

A projekt weblapját a következő címen találod:

http://www.fsn.hu/?f=brick&setlang=hu

A projekttel és az alapítvány munkájával kapcsolatban személyesen is érdeklődhet az, aki szombaton eljön a VI. GNU/Linux konferenciára, ahol a rendező LME-nek köszönhetően mi is ott leszünk.

Hozzászólások

Hátom téglát a mai napon átutalok. Úgy látom jó helye lesz.

Ahogy látom, a házra már lassan összegyűlik a pénz...akarom mondani, tégla.

A pár hónapja megígért 1 diszket - illetve annál picit kisebbet :-( - 8 téglában átutaltam.

Az otlet es a nev valasztas is nagyon jo!

Viszont a teglarol sajni az Ali G -In Da House cimu film jut eszembe:)

aszem el lett irva valami, idezek

//*

insomnia (nfs fájlszerver backend):

CPU: Intel Pentium III 450 MHz

RAM: 1024 MB

Diszk: 18 GB SCSI, 8x200 MB ATA (7x186 MB=1,27 TB effektív)

*//

7*186GB ha nemtevedek, igaz?

Nagyon jó elgondolás, sok sikert... és nagyon szimpatikus, hogy Opteront gondoltatok a gépbe :)

Téglát nem tudok "adni", de kevesebbről lehet szó, és ment ki a HP-mra a hír, hátha jár arra valaki aki máshogy nem szerezne erről tudomást :)

Nah, ez vegre olyan, amire tenyleg megeri adni... pl nem egeszoldalas
firefox hirdetes. :)

Azert a gephazat 250'000-ert kicsit tulzasnak tartom, minden csodaval, ami benne van. Tenyleg csodas haz amugy, szo se rola. :)

Felmerult otletkent az egy server helyett, tobb szerver / cluster megoldas? Mert ennyibol mar lehetne valami jot alkotni szerintem. Az egy servernek is megvannak az elonyei, az tuti, plane ha bent lesz elzarva egy hostolt server farmon a gep.

Trey: ellenreklám (ilyen a piac), de a Pixel helyett sokkal érdemesebb a Happyware nevű (német-osztrák) cégtől vásárolni. Olcsóbbak, gyorsabbak (jelentősen, még a távolsággal együtt is), szervízileg is valszeg jobbat tudnak nyújtani (alkatrész-utórendelni a Pixeltől, háát). Szerintem kb. egy százast tudnátok rajta spórolni pénzben, és éveket idegeskedésben.

http://www.happyware.de

A GYIK-ban olvastam bannerrol, hol talalhato, vagy csak koran reggel a csipatol nem lattam?

A Pixeltől nem csak alkatrészt útórendelni "háát", hanem egyáltalán alkatrészt rendelni is az.

Nemrégiben vettünk egy viszonteladójuktól egy 5 fiókos Supermicro SCSI, majd egy 5 fiókos SATA szekrényt. Az egyiket - mint utólag kiderült - remekül elfelejtették, hetekig nem történt semmi. Amikor a beszállítónkat megfenyegettük kötbérezéssel és ő ezt a levelet továbbította nekik, akkor kaptak észbe, hogy hoppá, ezt elfelejtettük megrendelni. :I

A másik remek alakításuk meg az volt, amikor megjött a SATA szekrény, kinyögték, hogy csak fekete van, fehér nincs (amilyet kértünk). #$^@%^@^@ Végül is egy szerverben nem számít, mert úgyis co-locationben bement az Adatparkba, de az egész cégnek baromira igénytelen imázsot kölcsönöz az ilyen.

Nagyon úgy tűnik, hogy igazán drága cuccokat nem tartanak raktáron, ilyen szempontból tehát inkább olyanok, mint egy kisker, nem egy nagyker.

De hogy jót is mondjak :) a Supermicro supporttal foglalkozó úriember (Balog(h) Attila, ha jól rémlik a neve) igen segítőkész és korrekt.

Sajnos nincs elektronikus banki szerződésünk (a számlához való hozzáférést két személy együttes megjelenéséhez és jóváhagyásához kötik), így a számlálót csak a számlalevél megérkezése után fogom tudni frissíteni. (nem bizalmatlanság, azt hiszem így korrekt)

KÖSZÖNJÜK!

A jelenlegi lehetőségeinkhez képest valóban az.

Az igényekhez képest azonban már kevésbé.

Gondolj bele. Egy teljes Red Hat, Mandrake, Debian, FreeBSD (sorolhatnám a nagyobbakat) tükör 2-300 GB, vagy még több!

Ha ezt a négyet összeadom és csak a minimális 200 GB-tal számolok az 800 GB.

Ha valaki egy ilyen méretű disztribúciót teljesen le akar tükrözni rsync-kel, az a szerveren rengeteg diszk IO-t és memóriát (100-300 MB is akár) eszik.

Nem talaltam a project banneret meg. Lehet en vagyok a bena.

Szeretném hangsúlyozni, hogy ez egy közösségi projekt. Mindenki beleszólhat, elmondhatja a véleményét.

Én nem találtam jobbat és olcsóbbat ennél a Supermicro háznál. Ha valaki ismer olyan Magyarországon kapható rackmount házat, amely teljesíti ezeket a feltételeket (EATX, redundáns táp, >=15 hot swap SATA fiók), de olcsóbban és azonos minőségben, írja meg!

A kiírt konfiguráción nem tervezünk változtatást, de amennyiben sikeres lesz a projekt és összejön a szükséges mennyiségű pénz még bármin tudunk változtatni. Ebben (is) számítunk a segítségetekre!

Felmerült a több szerver megoldás is, hiszen most is az van (csak az ftp.fsn.hu szigorúan véve négy gépből áll, ha kevésbé veszem szigorúan (tűzfal pld), akkor öt-hatból).

Azonban ahhoz, hogy a jelenlegi struktúra megtartásával fejlődjünk ennek a pénznek kb. a duplájára lenne szükség. Mindez azért, hogy meg tudjuk tartani azokat az előnyöket, amelyek az új gép beszerzésével nyílnak meg.

Jelenleg egy rezes Gigabites hálózati kapcsolat kihasználására van módunk, ha több gépünk lenne, hálózatot is kéne bővíteni (rögtön le kéne cserélni a 2950-es Cisco switchet), hogy megmaradjon a teljes láncban a Gigabites képesség. Ennek megfelelően a frontend gépeknek is erősebbnek kellene lenniük.

Egyszóval nagyon jó lenne, ha meg tudnánk tartani a mostani struktúrát, de azt csak úgy tudnánk megtenni, ha jelentősen kisebb mértékben bővítenénk csak.

Mint az a weblapon is szerepel, semmilyen kapcsolatban nem állunk egyik céggel sem. Egész egyszerűen a tegnapi állapotnak megfelelően összeállítottam az adott cégek kisker árlistájából a konfigurációt.

Az árakon és beszerzési forrásokon változtatás a projekt lezártáig nem lesz, ezt így terveztük.

Az első fázis lezárultával, a második-harmadik fázisban minden élő embert meg fogunk kérdezni, hogy miként tudunk minél többet venni a rendelkezésre álló pénzből.

Addig az általad írt cég weblapját elrakjuk egy biztos helyre és majd akkor elővesszük, megnézzük.

Köszi a tippet!

Banner folyamatban. Otleteket, brainstormingot, vazlatokat, skiccet a crown@tolna.net -re szivesen fogadok, es egyutt megszepitjuk az otleteket.

Velemenyem, hogy mindenkiben megvan a szeperzek, jo otletek, hogy gyakorlatban is meg tudjuk valositani, abban pedig itt leszek en segitsegnek!

Persze, bra es tray is benne lesz a lancban :-)

Jó ötlet ez az egész.

Csak egy megjegyzés: a konfigot kitehettétek volna talán hamarabb, hogy esetlegesen a tapasztalatok alapján döntsetek.

3Ware: hát nem tudom, talán jobban járnátok egy Adaptec 2810SA-val (ami 120+Áfa körül van Ex**rtben), vagy egy 16 portos 21610SA.

Na mindegy, majd küldök egy pár db téglát :-)

Bannerkedésbe (120x240 és 468x60, havi 30-50e kb.) és hír megjelenésben is bennevagyok. Nomeg amennyivel tudom, támogatom magam is, remélem 3 téglára lesz money. :)

Oké, támogatni fogom!

Viszont több téglát vehetnék, ha vállalkozásomban elszámolhatnám költségként.

Van ennek valami apeh által elfogadott módja?

(számla vagy igazolás vagy mittomén)

A dollár árfolyam mély pont. Az árak kalkulálásánál figyelembe venni.

Háth... Én néztem neten összehasonlításokat SATA-RAID vezérlők terén...

SATA kb. egy nagyságrenddel le van maradva 3ware-hez képest. Mindamellett a 3ware raid vezérlők driverei már akkor ott voltak a linuxban, amikor még SATA nem is létezett...

Hogy BSD-nél mi a helyzet azt nem tudom...

Mellesleg mostanában adaptecről egyébként sincs túl "nagy" véleményem...

Mindamellett, bra - többek között - az alapján választotta a 3ware-t, hogy már voltak pozitív tapasztalataink vele, és kijött pár igazán szép benchmark eredmény... :-)