ELMŰ okos mérő kalandok

Fórumok

Történt kicsivel több mint 1 hónapja, hogy az ELMŰ órát cserélt nálam, az új egy SX631 (S34U18) okos mérő (sic!) lett. Kérdezgettem a Hálózatos szakikat, hogy mitől okos a ketyere, mondták, hogy mobilneten küldi az adatokat, le tudom majd olvasni online. Cool. Ránéztem mi a menete: regisztráció, igénylő kitöltés/aláírás, stb.. Végigcsináltam a folyamatot, jó két hétig tartott, a végén lett egy webes hozzáférésem az előző(!) napi "terhelési görbéhez", ahol 15 perces felbontásban látom az adatokat, illetve egy másik oldalon le tudom olvasni a mérőt, de ott meg csak az utolsó havi zárás adatait látom. Hát nem igazán erre számítottam.

Gondolom a fentieket sokan ismeritek, szóval lapozzunk inkább, az alábbiak talán érdekesebbek lesznek: ezzel az üggyel párhuzamosan nézegettem a mérő doksiját is, és megakadt a szemem a 13. oldalon található "P1 felhasználói port" fejezeten. Ez egy fizikai RJ12 csatlakozó magán a mérőn, amin 10 másodperces mintavételezéssel küld 45db különféle paramétert sorosan, un. DSMR (Dutch Smart Meter Requirements) protokollt használva. Hoppá, ez már egy fokkal jobban hangzik! Viszont felmerül a kérdés, hogy rám hívja e a rendőrt a leolvasó, ha meglátja, hogy egy idegen kábel lóg az órából? Többször is átnéztem a doksikat, ELMŰ fejléces pdf-ek (EON-nál megtaláltam ugyanezt), egyértelműen írja, hogy ügyfél használhatja a portot, körbe van védve, read-only, stb... Ugye itt még mindig lehet egy olyan csavar, hogy az általuk megjelölt 1db eszköz köthető csak rá, amit megvásárolhatok pl. egy bizonyos Kft-től, 990.000Ft + ÁFA -ért, szóval jobbnak láttam írásban kérdezni. 2 hét elteltével meg is jött a válasz: jól értem, ráköthetek bármit, az én dolgom, nincs kifejezetten engedélyezett eszköz vagy ezekről lista, vegyem figyelembe a kompatibilitást (itt az RJ12 csatlakozót jelölték meg, lol), és bármi mehet rá, ami azt tudja. Pecsét, kézzel írt aláírás, ELMŰ fejléc. Na ez nekem elég, vágjunk bele.

Itt jött a legnagyobb szívás: hogyan dugok be egy RJ12 csatis kábelt az órába? Ugyanis nem csak az óra van leplombálva, de van körülötte egy szabványos teli előlapos mérőhely szekrény, ami szintén (ez is csak nálunk van így, más országokban elég az óra saját burkolatát védeni, amit eleve ennek megfelelően ad a gyártó, de mindegy...). Csomót nyomoztam, kiderült, hogy van ezekből a szekrényekből ajtós előlappal rendelkező, amit engednek is feltenni (nem mindig persze, de ez egy másik történet). Itt egy kicsit megakadtam, hogy mégis mi lesz a kábellel, odacsukom? Hogy fog kinézni? Illetve szabad így egyáltalán működtetni a dolgot? Mindegy, elkezdtem ez után is nyomozni: létezik utólag kicserélhető ajtós előlap ehhez a típusú szekrényhez (35eFt), kb. fél perc alatt cserélhető. Regisztrált szerelő aki kicseréli: 50eFt. A szerelőktől kérdeztem, hogy az oké, e, hogy kinyitják nekem a mostanit, én csak bedugom a kábelt, és a kismegszakítók ajtajánál kivezetem, ők meg visszazárnak. Mondták hogy persze, de úgy is 50. Az egyik teljesen belelkesült, mondta hogy avassam be, kapcsolási rajz, lábkiosztás, működtetés, minden érdekli... Mondtam, hogy örömmel megmutatok mindent, ha meg tudunk egyezni. Nem tudtunk, mert így is 50.... Az viszont megnyugvás, hogy mindegyik tudta hogy miről beszélek, bár mondták, hogy nem láttak még senkit, aki használta volna ezt a csatlakozót, de tudják hogy mi ez, és hogy engedélyezett.

Végül elegem lett, fogtam 2db megfelelően hajlított drótot, az egyiknek a végét U alakúra hajtogattam, így szorítottam a kábelt hozzá, és bejátszottam kismegszakítók ajtaja felől. Mit mondjak, nem volt egyszerű, ráadásul az RJ12 aljzat előtt van egy gumiajtó, először azt kellett kinyitni a drótokkal. Magam sem hittem volna, de úgy 1 óra szarakodás után sikerült. További nem tudom mennyi időt vett igénybe, hogy a drótot kiszedjem úgy, hogy a kábel ne sérüljön.

Innét már a hobbizás kellemesebb része jött: a kábel végére tettem egy Wemos D1 minit, ugyanis magán a porton van 5V táp ilyen célokra. A DSMR szabvány szerint 250mA-re terhelhető max, de a kínai gyártó nem hiszem hogy betartja ezt, a Wemos vígan megy rajta, pedig elvileg boot közben és adásnál 300mA fölött is kér. Ezen okok miatt a netes ajánlásokban talált elkot én le is hagytam (más típusú óráknál szoktak rátenni egy 470uF-est).  A végeredmény az lett, hogy az elektronika egy kb 30 cm-es kábelen lóg a P1 portból, le a kismegszakítók ajtajához, tehát bármikor szerelhető, cserélhető. 

Már lassan 1 hete megy, teljesen stabil, mqtt-n küldi az adatokat. Magához az elektronikához és a kódhoz én innét merítettem ötleteket:

https://github.com/bram2202/esp8266-dsmr

https://github.com/KevinXL/P1-Meter-ESP8266-DSMR

https://tasmota.github.io/docs/P1-Smart-Meter/

https://elmuhalozat.hu/elmu/file/downloadfile?id=e17e5c5b-88df-4282-bbd… (13. oldaltól)

Amúgy a pár ellenállás és tranzisztor azért kell, mert invertált kimentet ad a port, de olvastam valahol, hogy ennek a kezelése software serial módban megvalósítható az ESP-n (aztán meg a commentekben alatta a vitát, hogy ez veszélyes lehet a portra nézve, mert mit tudom én, úgyhogy nagyon nem is mélyedtem bele, az a 20Ft-nyi alkatrész, meg 10 perc forrasztás nekem megérte, hogy megbízhatóan és stabilan menjen).

Ami kicsit csalódás: a 45db paraméterbe valahogy nem sikerült beletenni a pillanatnyi teljesítményadatokat fázisonként. Összesített érték van (import/export külön), az elég pontos (W felbontás), illetve fázisonként van ugyan áram, viszont A-re kerekítve, és hiába van hozzá százados pontosságú feszültség V-ban, nagyon elnagyoltan lehet csak teljesítményt számolni így (+/- ~230W ugye, ami egy háztartásban azért jelentős). A többi paraméter pontos, és jó.

Hozzászólások

gartulalok a kitartasodhoz, de LOL, nem adnak hozza szep nagykijelzos egyseget amit kiraksz ahova akarsz a lakasban? nekunk van (UK) mindent mutat amit gepen is elernek rajta, csak szarakodasmentesen + van benne bluetooth es akkor a telefonommal is osszekothetem a szamlazashoz (a jelenlegi szolgaltatom nem tamogatja ugyh felesleges, olvassak ok maguk, neha dob egy ertesitest az app, hogy ellenorizzem a leolvaso serialjat meg az aktualis fogyasztast)

Szerkesztve: 2021. 03. 11., cs – 14:05

50e Ft munkadíjat mondtak egy ajtócserére? Azt hiszem emelnem kell az órabéremen, mert már egyszerű szakik is láthatóan bruttó 20-50e Ft/órával dolgoznak.

Egyébként gratulálok, szép munka!

Minősített szerelőnek kell lenned.* :) Az a vicces, hogy annyi melójuk van, hogy válogathatnak az ügyfelek között. Volt olyan iroda, ahol bővítést ügyintézését kérték tőlem, és arra nem volt hajlandó egy hónap(!) alatt hogy kijöjjön. Fényképeket kért, mert mérjem le a hely nagyságát stb. Email postafordultát egy hétben kell mérni.

* félreolvastam, azt hittem ez akarsz lenni. :)

Ez a kiszállás + plombabontás ára. Gondolom az lehet, hogy nem érdekli őket, hogy a bontás + visszazárás között milyen munkákat akarok elvégezni/elvégeztetni. Amúgy ha kitartó vagyok, akkor biztos találtam volna olyat, aki fele ennyiből megoldja, de erre a projektre az is sok lett volna.

bizony. én is most összegeztem, hogy mibe került a mérőtől az alelosztó tábláig a kábelcsere, ugy, hogy a kábelt az apóssal mi huztuk be egy másik nyomvonalon, Tehát a villanyszerelő annyit csinált, hogy kijött és bekötötte a kábel két végét, és feltette az ajtót.

szóval: villanyszerelő kért 40 rongyot hogy bekötötte a kábel két végét, csatornázott kb 2 m-t behuzott egy földelő kábelt ami kb 80 cm, és feltette a mérőszekrényre az ajtót....
az eon kijött, plomba bontás 14000 ft, majd a munka után plomba visszahelyezés szintén 14000 ft.

Nekem az anyag került kb 40000-ft-ba (védőcső, plusz kábel)

szóval 108 ezer csak azért, hogy a jövő héten átvegyék a frissen telepitett napelem rendszert, mert persze nem ment egyszerre hogy átvegyék hamár le van szedve a plomba, pedig a feleségem kb 2 hete hívogatja őket, meg próbálja elintézni hogy csinálják már meg egy lépésben...(hihetetlen)

és még hátra van a nyomvonal lejavitása, festése.....

[szerk]

Egyébként a fenti megoldás mennyi legális az eon hálózatán?

 

Én az eon-t a leggecibb szolgáltató cégnek tartom az orszában, én nem merném megcsinálni ezt.

Ugyanúgy ott van a mérő doksijában hogy használhatod a portot. Ez ráadásul egy EON által szerkesztett doksi, EON-os fejléccel, szóval nem a véletlen műve a dolog. Ha tartasz tőle, akkor csináld azt amit én, kérj egy hivatalos állásfoglalás. Így is megrángathatnak ha valami félkegyelmű leolvasó elindítja a folyamatot, mert megijed, de egyrészt lobogtathatod neki a papírt, amitől talán lenyugszik, másrészt nyilván jogilag bajod nem lehet belőle, csak bosszúságod.

Én amúgy komolyan vártam a "tesztet", most lett volna az éves leolvasás, de elég volt nekik az elműs energiapp-os fotó, már el is fogadták, és ki is számlázták, szóval leolvasó nem fog jönni.

Értem, világos.
Nekem az eon-kapcsán pont a félkegyelműek miatt van görcsben a gyomrom....
Kábeltévés múltambol is szórakoztak velünk a sima szimpla félkegyelmű szerelőik, illetve egy, de az szerintem szabadnapjain szándékosan minket figyelt, ha nem tetszett neki valami egyből buzerált.

Szia! Milyen órát cseréltek le ilyenre? Nálam egy SanxingSX100 L12B2 van talán, azt pont egy éve szerelhették be.
 

Őszintén, ez a megoldás mivel tud többet annál, hogy veszel a meter.hu-tól egy hiteles Inepro MODbus kompatibilis DIN sínre szerelhető órát a mért oldalra?
Az oda vissza mér, frekvenciát, ampert, fogyasztás, cos-fi-t, akármit.
Tudom, ez "majdnem" ingyen van :-)

Ahogy mondod, ingyen van (mivel kallódott hozzá a fiókban minden, de maúgy 1-2eFt-nyi alkatrészről beszélünk). Valamint attól az eszköztől kapok így adatot, ami az elszámolás alapját is képezi, és a kapott adatsorokban konkrétan benne van az a két szám is, amit a számlán látok (import/export, és tudom-tudom, saját mérővel is ki lehet számolni, mert csak össze kell adogatni, de azért ez így mégis elegánsabb).

Igen, szerintem az az 50eFt plusz talan szamit.

 

Egyreszt, ha eleve ilyen az ora, miert ne hasznalna ki? Masreszt, amit ajanlasz, ahhoz amit az orahoz megcsinalt ehhez is kellene, mert a Modbust is be kell vinni a Home Assistantba, tehat a majdnem ingyenbol a majdnem resz a Te javaslatodhoz is kellene.

Szoval nem az a kerdes, hogy amit csinalt mivel tud tobbet, hanem az, hogy amit javasoltal mennyivel tud kevesebbet ugy, hogy meg nem keves penzbe is kerul.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Ami kicsit csalódás: a 45db paraméterbe valahogy nem sikerült beletenni a pillanatnyi teljesítményadatokat fázisonként. Összesített érték van (import/export külön), az elég pontos (W felbontás), illetve fázisonként van ugyan áram, viszont A-re kerekítve [...]

Ez alapjan gondoltam, hogy 3 fazisa van, arra neztem az 50kHUF-ot. Az ajto nyitas helyett, ha jol ertem megoldotta maskepp a bekotest.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Félreérted, semmivel se hivatalosabb az, hogy ők nyitják ki, és úgy dugod be, csak megkíméled magad a drótos szarakodástól. Illetve ha eleve olyan szekrényed van, amin az óra előtt van egy ajtó (ez gyakori amúgy, csak nálam éppen nem ilyen van), akkor nincs az egész probléma.

Máshogy fogalmazva: a kábel bedugásának nem feltétel hogy regisztrált szerelő tegye meg, vagy hogy nézze ahogy te megteszed. Viszont ha fizikailag nem férsz hozzá, akkor ugye kell egy ilyen ember, de nem a becsatlakoztatás "auditiálása" miatt, hanem a fizikai hozzáférés biztosítása miatt. Na én ez utóbbit elspóroltam 1 órányi nőgyógyászkodással.

Digitális, simkártyás óránál már nem járnak ki a humanoidok leolvasni, mert maga a mérő jelentget automatikusan.

Amúgy tanulság, mikor legközelebb óracsere van, az ember már előre felkészülten várja az elmüs szerelőket, akkor nem utólag kell 50ropiért plombát vágatni/újraköttetni.

+1 én is nekikészülök arra, amikor a vezérelt órát cserélniük kell, mert olyan okádék koszosan tették vissza a plexi szekrényfedelet, hogy alig tudom befényképezni az órát.
Amúgy az óra diktálásról energiapp fényképezésre tértem át. Eddig ugyebár évente egyszer jöttek ellenőrző óraolvasásra, kérdeztem és ha fényképezem? Akkor nem jön éves leolvasásra, de helyette ugyanúgy jönnek évente egyszer óraellenőrzésre, csak másik csapat (gyakorlatilag nem éri meg fényképezni az órát, csak szivatja magát az ember)... én attól tartok ezekkel a smart meterekkel is ez lesz, majd jön egy harmadik csapat évente egyszer... (szerintem tökmindegy, hogy milyen óra lesz, az évi egyszeri ellenőrzés forever and ever)

en is fotozgatom miota van energiapp. azota 2x volt eves leolvasas, mindketszer nyomkodta a leolvaso a telefonjat, hummogott, nem ertette miert nem talalja benne az en oram. miutan mondtam hogy energiapp-ozok, mondta hogy ja akkor neki nem is kell semmit csinalni es elment. mas nem jott.

Elkeserítelek: minden évben leolvassák novemberben. Jön, lefotózza, beírja az adatokat a telefonján. Egy szolgáltatói tulajdonos váltásnál simán elcseszik az adatokat és képesek becsült fogyasztásról számlát adni, elfelejtve a termelt mennyiséget levonni. Nem olyan nagy kunszt.

Jövő hó végén jönnek, elvileg utoljára. Üfsz azt mondta hogy kaptak képzést, tudják hogy mi ez. Ezen kívül ott az aláírt pecsétes papírom is. De értem amúgy a dolgot, nekem is ez volt a legnagyobb kérdőjel benne amikor megláttam róla az első elműs doksit, szóval kíváncsian várom, illetve állok elébe.

Nézem ezt a csodát, és azon töröm a fejem, ha valami miatt lekapcsolják, akkor az on gombot csak 50k-s nyitás után tudod megnyomni? Az lol :)

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Van viszont mágneses taperolást jelző LED.

Végül a linkelt szoftvereket csak mintának használtad, és írtál sajátot?  Nekem az egyéb eszközeim TASMOTA alapúak (Sonoff), emiatt azt próbáltam először (meg ugye az a legegyszerűbb).
Egyelőre nem jött össze, az adatok egy részét már látom, de kapok pár serial buffer overrun-t még a maximális puffer értéknél is (520).

Bogyó

Az első linken találhatót használom kb., csak belepatkoltam az elműs dsmr kódokat, illetve ota-t, meg már nem is tudom... Igazi install&forget projekt volt amúgy, kb. akkor láttam utoljára az eszközt amikor az eredeti postot írtam, már a kódot sem találom hirtelen :D Illetve azóta megy zökkenőmentesen, szóval minden tök jó.

sub.

 

Ez dejó hogy megláttam, mert nekem is lesz most óracsere akkor előre belerakom a kábelt, aztán meglátjuk mivel tudom az adatokat a Home Assistant-ba küldeni.

(Jelenleg egy Shelly EM-mel mérem a fogyasztást/termelést)

Szerkesztve: 2021. 05. 06., cs – 21:37

en egyszeruen raktam a lakaselosztoba, kozvetlen az orabol jovo fazis vezetekre egy sajat merot, es annak a kimenetet monitorozom. a cucc 6k volt ha jol emlexek. mikor az ora allast leadom, reseteltem ezt is, es eddig mindig pontosan stimmelt, ugyanazt merte mint az elmu oraja.

nem pont ez a tipus, de ugyanigy nez ki, es van azon is impulzus kimenet optocsatoloval:

https://relaxvill.hu/hu/Mero-szamlalo/Fogyasztasmero/OVK/OVK-1F-FOGYASZ…

Persze, már sok éve használtam ilyet én is, akkor még RPI-vel számolgatva az impulzusokat. Itt igazából egy új/ingyenes/szolgáltatói megoldás bemutatása lett volna a cél. Nekem nem igazán volt szimpi amúgy ez "klasszikus" fogyasztásmérős megoldás, ugye ezen átfolyik a teljes áram, szóval plusz egy hibalehetőség/veszélyforrás. Amire meg rá merném bízni az életem, meg az ingatlanom, (mert nem valami rebrandelt kínai gagyi hanem ABB, Schneider, vagy ezek környéke, vagy áramváltós), az meg három fázisra elég húzos tud lenni, és ugyanúgy kell vele barkácsolni, sőt...

Persze szerencse az kell hozzá (mármint a DSMR megoldáshoz), sajnos még hmke esetén se szerelnek fel mindig P1 portos órát, és mivel csomó embert besóztam más helyen is, ezért elég sok infó futott be azóta. Volt aki időben szólt csere előtt, de sehogy nem tudta elintézni/kikönyörögni, hogy ilyen órát kapjon, hiába fizetett értelmetlenül csatlakozási díjat, immár másodszor (~40kHUF).

Nem a helyszínen húzták le, hanem az ELMŰ számlázta ki (csatlakozási díj címszóval). Napelemes fórumokban megy a jogászkodás erről, de annyira nem követem, mert nem érdekel. Állítólag jogszabály alapján ingyenesnek kellene lennie (vannak hozzá feltételek, 32A alatt, meg lakossági, stb..). Ennek ellenére random kiszámlázzák, pl. nekem is ki kellett fizetni, miközben három ismerősnek ugyanabban az időszakban de más területen nem. Egyikünknél sem csináltak semmit, nem cseréltek pl. fővezetéket, megszakítókat, vagy bármi egyebet.

Annyira engem egyébként nem érdekel, gondolom a rezsidémonhoz is köze van. Legyen egy díja, egye fene (ahogy pl. a vízóránál is van), csak ne hasraütésre dőljön el, és fizesse mindenki, úgy talán nem 40 lenne.

3x32-őt írnak, de nyilván ezek fotelszakértők. Én tényleg nem várnám el hogy ingyenes legyen, eleve nem kis pénz egy hmke beruházás, nem ezen múlik, pláne hogy ezek az órák sem olcsók. Az viszont több mint érdekes, hogy össze-vissza számlázgatják, kb. szerencse kérdése, hogy ki kell e fizetned vagy sem. Annyi naív tippem van még, hogy esetleg adott körzetre az ottani üzemeltetők döntik el, hogy pl. jövőbeni fejlesztéshez (trafók, egyebek), kellhet e ez, mert olyan állapotban van a rendszer.

273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet 5. § (7):

"A fogyasztásmérő berendezés költségeinek viselésére 3 x 16 A teljesítmény határig a felhasználókra, a felett az erőművekre vonatkozó szabályok alkalmazandók."

Ebbol a 3x16A nagyjabol biztosnak latszik, mint hatar. Azt viszont nem tudom, hogy a szolgaltatok mi alapjan hatarozzak meg a csere dijat, de biztosan van erre is jogszabaly.

Érdekes ez az 50k HUF-os ajtócsere...

Egy ismerősömnél Somogy megyében, a vakoláskor leszakadt az egyik plomba, a frissen szabványosított (egyébként alapból Csatári-Plast "ajtós" szekrényt hoztak) villanyóra-doboz külső fedelén, bejelentette.

Az EON kb. 8 hónap múlva kijött, megnézte, hogy "jé, tényleg", majd azzal a címszóval, hogy "amúgy ennél a szekrénynél kívülre nem is kell", leszedte a másik külső plombát is, és távozott.

Így már csak belül, az óra van plombálva, meg szerelőlemez, amin fekszik, szóval az egész fedelet, (amin az ajtó is van) le is szedhetné.

(Az meg már külön poén, hogy az egész szabványosítás anyagköltségen (20K) megvolt, mert nem történt "Amper"-beli bővítés, nem kértek a plombálásokért, és a szerelő sem kért munkadíjat, mert 4 hónapot késett az előzetesen kialkudott határidőhöz képest...)

Amúgy ezeken az órákon van infra port is, azt próbálta már valaki?

Elvileg ott is ilyen adatokat lehet lekérdezni, és akkor nem lenne probléma műanyagfedél sem.

Ez a csatlakozó direkt egy irányú kommunikációra és direkt arra van, hogy a végfelhasználó kiolvashasson értékeket. Az óra küldi magából ki. Befelé adatot nem is tudsz adni ahogy néztem. A kommunikáció formátuma a szolgáltató (vagy óra gyártó) által közölve van a részedre.

Az infra porton is le lehet kérdezni az aktuális értékeket, itt a kulcsszó a lekérdezés. Rövid távú és mágnesesen szokták a fejet odarögzíteni. Oda vissza kommunikálhat az órával, ott programozni is lehet. Parancskészlete némelyik kering a neten. 

Ha jön az egyszer Leolvasó Jóskabácsi akkor a programozó fejre tuti felcsillana a szeme és azonnal több fotót csinálna mint Kovi egy szereplőválogatáskor. Ha bedugsz egy normális kábelt, az erre kialakított csatlakozóba, akár le is plombázzák utána a szekrényt, majd mellé teszel egy nem DIY-bombára hasonlító eszközt, pl korrektül bedobozolva, szerintem max rákérdez, hogy ez meg mi, de ugye, teheted olyan távban is ha elkábelezted, (nem 10m-re), hogy nem az jut elsőre eszébe a leolvasónak, hogy hoppá, ezen machinálod a ketyerét.

Szerintem jó kezdeményezés, hogy van ilyen port. Így ha kell tuti azt az értéket lehet leolvasni amit kell, és nem kell kölön varázslat hozzá. Ettől egyszerűbben már nem nagyon lehetett volna megoldnai. Erre tehet mindenki a saját szájíze szerinti illesztőt.

"majd mellé teszel egy nem DIY-bombára hasonlító eszközt, "

- lol, ezen felröhögtem. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerkesztve: 2021. 05. 14., p – 08:13

Szia! Ugyanilyen órát kaptam én is hétfőn, sajnos csak utána találtam meg ezt a posztot :( Öröm az ürömben, hogy a kismekszakítőknál van egy kis ajtó, amin talán befér a kezem és onnan elég közel van a port. Nézegettem a linkeket, ami alapján megcsinálta, de elég kusza. Tudnál esetleg küldeni egy kábelezési fotót/rajzot és, hogy melyik sketchet raktad fel az esp-re? Köszi szépen! 

Az RJ11 4 vezetékkel nem lesz itt jó igaz?

Ha beszerelnek valami hasonlo megoldast annak segitsegevel tudnam "debuggolni" a halozatomt?
Uj epitesu hazban vagyok, 3x20 amper van es az egyik fazist sokszor levagja a fozolap valamiert (mindig ugyanazt), es mar az oruletbe kerget.
Akkor talan latnam hogy tenyleg tul sok aramot akar-e felvenni, vagy nem tudom.

Total laikuskent kerdezem

Sot, normal esetben a bejovo kismegszakito is haromfazisu, magyarul az is leold. Ha bentebb B karakterisztikaju kismegszakito van, kint pedig C, akkor nagy valoszinuseggel jol sikerult leosztani a szakinak a 3 fazist terhelesaranyosan...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Nincs, de ha ilyet akarsz, ne velem akard mar megkerestetni. Te allitottal valamit nagyon hatarozottan, en meg tudok rogton tobb ellenpeldat is, ami bizonyitja, hogy nincs igazad. De ha akarod, bizisten kimegyek a dobozhoz es lefenykepezem neked. 

Egy masik topicban, ahol ugyanerre terelodott a beszelgetes, mar leirtam: en 2019 oktoberben szabvanyositottam a merohelyemet, C-s kismegszakitokat tettek bele. A szomszedomban iden januar-februar kornyeken volt egy 1->3 fazisu bovites, nala szinten 3db C16-os kerult a meroszekrenybe. Szuleimnel par eve nem indult egy 5kW-os motorral szerelt gabonatisztito gep a 3xB16-rol, ok csereltettek.

En biztosan nem kentem meg senkit, es a tobbiek sem mondtak, hogy szukseg lett volna ra.

Azért kérdezem, mert benne vagyok jó ideje kettő villanyszerelős csoportban is és rendszeres téma, hogy már sehol nem használják az elosztói engedélyesek a C karakterisztikát, ha adnál erről valami írást, akkor tudnám nekik mutatni, hogy lám, itt az ellenpélda. De nem találtam írást, se bejelentő lapot, semmit, szóval ez vélhetően valami szürkezóna lehet.

Ha ennyi is eleg, akkor tessek:

https://ibb.co/8mWp2K9

https://ibb.co/7VKRFCG

https://ibb.co/HqxMRmn

Ezeket meg tolem szereltek le, igaz a jobb szelsore mondta is a szerelo, hogy az valami takolas, mert olyat meg nem latott. Azert maradtak nalam, mert meg voltak egve rajtuk a bekotesi pontok, en meg azota tartogatom, hogy majd bedobom valami elektronikai hulladek gyujtesbe. Aztan jellemzoen elfelejtem...

https://ibb.co/h93b5mh

Sajnos tenylg nem ertek hozza. Nem tudom melyik a fi rele.
A lakasban van egy nagy biztositek szekreny amiben mindennek van kulon felcimkezett biztositek. Ott van 3 darab kulon biztositek a fozolapnak.
De nem ott veri le, hanem a villanyoranal a 3 fazis kozul az egyik biztositkjat

A pongyolán fogalmazva fi-relének hívott eszközön van egy gomb meg egy, a kismegszakítókhoz hasonló kallantyú. (A gombot megnyomva lehet, és időnként kell is tesztelni a működését.).
A leírásodból nekem az derül ki, hogy az van, amit wladek1 írt: "nagy valoszinuseggel ,,jol sikerult'' leosztani a szakinak a 3 fazist terhelesaranyosan".
Amikor lecsapja az adott fázist, akkor nézd meg, hogy melyik további fogyasztóktó, aljzatoktól megy el az áram - na azokat kell úgy átvariálni, hogy egy részük másik fázisra kerüljön. Lehet, hogy másik konnektorba dugással menni fog, de lehet, hogy az elosztóban kell átkötögetni bizonyos köröket másik fázisra. Mivel nem vagy villanyász, így első körben csak az átdugdosós megoldás játszhat, a másikhoz mindenképp kérj szakembertől segítséget.

Az a fazis amit le szokott csapni azon van a suto is meg a moso konyhaban a mosogep valamint a nappaliban a TV.
Az a gondom hogy ugye ez a fozolap 3 fazist hasznal (indukcios), ezert mindegy melyikre tennem at mondjuk a mosogepet.
Ugyanakkor van hogy akkor is lecsapja  ha csak a suto megy a fuzolap mellett es semmi mas.

Készüléke válogatja, hogy hogy van bekötve - ezt a készülék típusa (jobb esetben adattáblája/dokumentációja) alapján lehetne megtudni.

A sütő+főzőlap bekapcsoláskor, vagy használat közben, egy idő elteltével okozza a kismegszakító leoldását? Mert ha így van, akkor ez lehet kismegszakítónál is hiba - de ezt mind a konkrét berendezés(ek), illetve helyzet ismeretében lehet eldönteni.

Ha a mosókonyhában van másik fázison lévő aljzat, akkor első körben arra átrakni a mosógépet segíthet a túlterhelés külső körülményeit limitálni, de esélyes, hogy a villanyász szakember segítségét nem úszod meg.

Azért normális esetben úgy szokott kinézni, hogy a nagyfogyasztók szépen rotálva vannak felaggatva a fázisokra, és a maradék konnektorok, meg használati gyakoriság függvényében külön-külön fázison, világítás meg általában mindegy.

Tehát mondjuk:
F1: sütő, szobai konnektorok, amiket sütéskor nem igazán használsz, világítás
F2: mosógép, szobai konnektorok, amiket mosáskor nem igazán használsz, világítás
F3: főzőlap/vagy/mosogatógép, szobai konnektorok, amiket főzéskor nem igazán használsz, világítás

de én is találkoztam nemrég olyan szerelővel, aki gondolkodás nélkül fölhányta a kismegszakítókat a fázisokra, aztán csak pislogott, amikor az édesanyja hogyléte felől érdeklődtem, következő találkozásunkkor...

A másik "divat" manapság, hogy elvisznek 3Fázis+1Null(+föld) 6mm2 vezetéket a konyhapultig, és ráaggatnak mindent eszetlenül 2Fázisra, a harmadikon meg semmi.  Aztán a kismegszakítók meg csak trilláznak, amikor a sütés mellett te még főzöl valamit az indukcióson, mellette megy a mosogatógép, hogy tisztuljanak a tányérok, mialatt a családtagod meg nekiáll melegíteni valamit a mikróban, esetleg teát főzni.

De ugyanez az "okosság" megy ott is, ahol csak 1F a villanyóra van, így szegény nullvezetőnek 2x, 3x akkora túláramot kell visszacipelnie, miután 1Fázison (nincsen meg a másik két fázis, így) nincsen meg a 120fok...

Nem tudom, hogy hány lakás van a panelben, de, ha nem akarsz a lakástüzet oltó tűzoltókkal bensőséges kapcsolatot kialakítani, akkor szedd/szedetsd szét!

3Fázis+1Nulla+1PEarth=5drót  -ból lehet   2F+2N+1PE   -t csinálni úgy, hogy az egyik (FEKETE)fázist kikötöd, és átkötöd/kötteted a nullára, természetesen ekkor a szabvány kötelez a kábel helyes színjelzéssel(KÉK) való ellátására.

(Ez azt jelenti, hogy a (FEKETE)vezeték, a fali-csőből kilógó részét szépen betekered KÉK szigetelőszalaggal, vagy, ha tartósabbat akarsz ((a szigszalag ragasztója elereszt ~10-15 év alatt)) akkor KÉK, villanyszerelési zsugorcsővel kell befuttatni.)

 

Ebben az esetben már nem lesz túlterhelt Nullád, a PE(föld), pedig elvileg elég, ha legalább olyan keresztmetszetű, mint a fázisok közül a vastagabb.

Jó ötlet. Most már csak az a kérdés, hogy miért nem nekem jutott eszembe. :-) Ráadásul akkor amikor ki volt szerelve a sütő a konyhapultból hibakeresés miatt.

Csak szórakoztatási célból írom, hogy sokáig vakargattam a fejemet, hogy miért nem megy a sütő egy áramszünet után (napokkal előtte teszteltem a fi relét) mire kiderült, hogyha nincs a rajta levő óra beállítva akkor megszakítja a fűtőszál áramkörét. Mondjuk utólag értem, hogyha a háziasszony beállítja a sütés végét, de egy rövid áramszünet miatt ez törlődik akkor inkább ne süljön meg a piskóta minthogy aktívszén legyen belőle. 

+1, csak ugye ez az a szabvány, amit közönséges földi halandó vagy megvesz tizensokezer Ft-ért papíron, vagy huszonpárezerért elektronikus formában (mert a papír kiadványra 5, az elektronikusra 27% az ÁFA), vagy bemegy a szabványügyi harácsbagázs :) olvasótermébe, és napijegy birtokában elolvassa és megjegyzi (fejben, vagy papíron, tollal kijegyzeteli) amire szüksége van. (B opció: kerít egy olyan villanyász ismerőst, akinek megvan, és abban elolvassa...)

Az a gond, hogy ha jól tévedek, a pdf-ről lehet tudni, hogy kinek lett eladva... Persze ezt kivakarni belőle nem kunszt, de egyelőre úgy néz ki, hogy ismerős villanyászt kell találni, ha meg akar az ember nézni ezt-azt, vagy mehet az olvasóterembe - szintén fizetősen...

mondjuk nálunk 1x32A volt (amíg meg nem terveztettem a napelemes rendszert 6kW fölötti méretben)
Most asszem 20A (vagy 25?)+16A+16A van, de emlékeim szerint a belső hálózathoz még nem nyúltunk, úgyhogy a 32A lecsökkent és soha nem volt vele gond...
Talán lassan fel is kerül a napelem meg az inverter, akkor majd belenyúlunk a villamos szekrénybe is :-)

Ez is jó mulatság, de ha még hagyományos analóg/"tekerős" mérőd lenne, akkor így többet fizetnél, az asszimetria miatt, mintha szépen elosztva lennének a fogyasztók. (A digitális mérőknél is, ha mérik/fizeted a cos(phi)-t.)

A másik gyakran elhanyagolt szempont a külső szerelésű szobai, ideiglenes nagyfogyasztók, pl: Klíma.

Ha azok külső szerelésűek, és nem külön kapja a táplálást, külön kismegszakítóról, akkor az az adott szobába lévő konnektort terheli, ezért érdemes a szobákat is "szétosztani".

Ugyanakkor a szobák szétosztásánál arra is érdemes figyelni, hogy azok a konnektorok, amelyek közel vannak egymáshoz (pl: szobát elválasztó fal egyik-másik oldalán levőek), és külön fázisra kerülnének, fognak-e "csípést" okozni?.

("Csíp a laptop" c. topik.  Vagyis, ha bedugsz két laptopot, egyiket ide, másikat oda, és a fent említett földeletlen szűrők vannak benne, akkor egyszerre érintve már 400V-ot fogsz meg, ami "jobban" csíp, mint az említett topikindító 230V-föld áthidalásával. Vagy ugyanez TV-Videomagnó esete, ahol ilyenkor szegény RCA/SCART árnyékolásnak kell ezt a potenciált kiegyenlíteni (méretes közös-módú zavart okozva), ilyenkor azt a két szobát érdemes ugyanarra a fázisra tenni.)

Ez is jó mulatság, de ha még hagyományos analóg/"tekerős" mérőd lenne, akkor így többet fizetnél, az asszimetria miatt, mintha szépen elosztva lennének a fogyasztók. (A digitális mérőknél is, ha mérik/fizeted a cos(phi)-t.)

El tudnád mondani, hogy az aszimmetrikus terhelés és a cosφ között mi az összefüggés? Egyébként a digitális mérők mérik, mert ugyanis a hatásos teljesítmény után fizetek, mint lakossági fogyasztó.

Ha a bejővő 20A-es kismegszakítüót vágja le, akkor az amiatt van mert: túlléped  ( a karakterisztikájá által engedett) a 20A-t.

Ez azért lehet, mert ugyan arra a fázisra biztosan más is rá van kötve. 

 

Számold össze hány db másik kismegszakító van ugyan azon a fázison.. és azok összesen hány ampert engednek. -> biztosan többet mint 20A.

derítsd ki mik a közös fogyasztók, és - ez itt a nagy feladat - úgy oszd el a közös fogyasztókat, hogy ne lépjék át az összesen 20A-t.

De ezt az utóbbi tervezést egyik villanyszerelő sem fogja neked megcsinálni.... sajnos.

 

És igen - még ha sikerül is kiderítened, és újratervezned -  ehhez újra kell rendezni a biztosítószekrényben a kábeleket.

Két dologra gyanakszom: Az egyik, hogy az indukciós lap nagyot rúg a hálózaton, amikor bekapcsol - szerencsétlen fázishelyzetben meg csillagállásnál ez lehet több, mint amennyit a pillanatnyi terhelésben elvisel a kismegszakító. A másik, hogy a kismegszakító hővédelme miatt old le, ami ugye a konstans x A meghaladását jelenti. A harmadik lehetőség meg az, hogy a kismegszakító hővédelme sz@r... nekem volt felrakva olyan 6A-es kismegszakító, ami a 900W-os névleges teljesítményű fűrészt folyamatos üzemben 15-20 percig bírta, utána lekapcsolt. 900W kontra 6A, ami 1280W lenne ugyebár... kapott az adott aljzat egy 10A-es kismegszakítót, azóta nincs gond a fűrészeléssel...

Tehát van 3x20A-ed, amire a ház fogyasztói rá vannak lógatva, beleértve a főzőlapot is. Kérdés, hogy az érintett fázison milyen fogyasztók vannak még, illetve hogy a kismegszakító azonnal leold-e, vagy csak hosszabb-rövidebb idő elteltével? Meg -saját tapasztalat- az sem mindegy, milyen (gyártó, karakterisztika) kismegszakító van felrakva adott körre.

Elvileg meg lehet tudni, hogy melyik aljzatban/fogyasztónál melyik fázis van, de műszerezettség és villanyos előélet nélkül kizárólag az egyenként lekapcsolod, és felírod, melyik fogyasztási hely (lámpa, aljzat, esetleg fixen bekötött berendezés) melyik fázisnál marad áram nélkül.

Nálad jó eséllyel befigyel egy teljesítmény bővítés, akár csak 1 fázison. E.On területen 4950ft bruttó/Amper, ELMŰ-s területi díjakat nem ismerem, oldalukon biztos fent van.

Kezdésnek 12A-el megemeltetném a leg leterheltebb fázist. Úgy a 32-20-20-al szépen el kell működjön a háztartás.

Napelemnél megéri szerintem erre figyelni, hiszen így tudod jobban maximalizálni a termelés házon belüli elfogyasztását.

Akkor se tudod egyenletesen elosztani, kivéve, ha megy valami három fázisú nagyfogyasztó. Ha bekapcsolod a vasalót, akkor nekiállsz a másik két fázison kávét főzni és mosni?

Az egyenletes terheléselosztás a három fázis között valóban nem érhető el h avan egy fázison üzemelő fogyasztód, de legalább törekedni kell arra, hogy ne legyen túl nagy eltérés, pláne folyamatosan. (Pl. a lakás világítását szétdobni a három körre, a gyakorlatilag folyamatosan működő fogyasztókat (hűtő, fagyasztó, vagy épp nas+routerek+házi szerver...) is szétrakni a három fázisra, a nagyfogyasztókat meg pláne külön fázisról járatni, stb.

(Pl. a lakás világítását szétdobni a három körre

Hát ja, van az talán 100 watt is akkor fázisonként, ha minden ki van világítva, valóban van értelme külön venni.

a gyakorlatilag folyamatosan működő fogyasztókat (hűtő, fagyasztó, vagy épp nas+routerek+házi szerver...) is szétrakni a három fázisra

Ezek is pár tucat wattos terhelések, ha mindent összeadok, mint hűtő, fagyasztó, router, kamerák, laptop, monitor, egyéb apróságok, akkor az időnként akár 200 wattot is jelenthet.

3-5 kWp alatt nem is érdemes három fázissal foglalkozni, ennek a tizede-tizenötöde az a fogyasztás, amiket felsoroltál, ezekkel egy darab panelt nem tudsz 100 százalékra kiterhelni. Ami nem egzaktul egyenlően terhelő három fázisú nagyfogyasztó, ott meg nem tudsz egyformán terhelni, hacsak nem szinkronizálod össze a kávéfőzést és a mosást a vasalással vagy a sütés-főzést egyéb tevékenységekkel...

"Törekedni kell rá". Tehát a kávéfőző ne legyen azonos fázison mondjuk a mosógéppel. A sütés-főzés más kérdés, ott illendően olyan berendezést célszerű telepíteni, ami 3f bekötéssel megy, és nem úgy, hogy sütő egy fázis, a főzőlapok fele a másik, másik fele meg a harmadik fázis.  (ez normális készülékeknél megoldott).

"Törekedni kell rá". Tehát a kávéfőző ne legyen azonos fázison mondjuk a mosógéppel.

Hiába törekedsz, ha nem fog egyszerre menni a kávéfőző a mosógéppel, akkor meg nem vagy előrébb, innen indultunk: "Napelemnél megéri szerintem erre figyelni, hiszen így tudod jobban maximalizálni a termelés házon belüli elfogyasztását."

A sütés-főzés más kérdés, ott illendően olyan berendezést célszerű telepíteni, ami 3f bekötéssel megy, és nem úgy, hogy sütő egy fázis, a főzőlapok fele a másik, másik fele meg a harmadik fázis.  (ez normális készülékeknél megoldott).

Életemben nem sütöttem és főztem még úgy, hogy azon gondolkodtam, vajon egyenletesen terhelem-e a hálózatot, vajon jó-e a szolgáltatónak, ha most forralok vizet...

A szolgaltato szempontjabol ennek szerintem amugy sincs kulonosebb jelentosege. Van egy csomo felhasznalo egy trafon, akiknel a sok, idoszakosan uzemeltetett cucc kb. veletlenszeruen van szetrakva a fazisok kozott. Minel tobben vannak, annal inkabb egyenletesre kellene kijonnie a fazisok terhelesenek.

Amiert szerintem megis erdemes kicsit odafigyelni a fogyasztoid elosztasara, az a sajat erdeked, hogy tobb nagy fogyaszto egyutt uzemeltetesekor ne oldjanak le a kismegszakitoid. Pl. en otthon ugy csinaltattam, hogy a konyha, furdo, villanybojler dugaljak kulon fazison legyenek. Ennel tobb erofeszitest szerintem nem erdemel a dolog.

Van olyan, hogy fázisjavító berendezés, a tudása pénz kérdés, de konyhanyelven mind azt csinálja, hogy úgy pakolgatja a fogyasztókat, hogy egyenletes legyen a 3F-en a terhelés, csak egy ilyen berendezés alsó hangon is 10MFt-nél indul, ezért ált. 3x190A betáplálástól szokták alkalmazni.

Ennél még az is olcsóbb lenne, ha venne a napelemhez akkumulátorokat, egy (3F)AC->DC konvertert a napelemen felüli töltésre/áramigényre, és egy nagyobb (5-10KW) DC->AC(1F) invertert, így akkor 1F-ről el tudja járatni az egész farmot. A 3F fogyasztóit, meg vagy közvetlenül a hálózatból, vagy 1F->3F frekvenciaváltóval hajthatná.

tudtommal a fazisjavito a szinuszokat simitja ki, a felharmonikusok kiszuresevel (altalaban egy nagy halom kondenzatorbol all).

olyanrol en meg nem hallottam ami a terhelest atpakolja a fazisok kozott, nem is nagyon dijaznak az eszkozok...

viszont lattam mar 120kVA-as 3F UPS-t, ahol a kimeneti oldalon elegge elter az egyes fazisok terhelese, bemeneti oldalon viszont egyforma. gondolom kb ugy mukodik mint egy frekivalto (AC->DC->AC).

Persze, lehetetlen, de azért ez nem kétállapotú (1 fázison minden vs. tökéletes szimmetrikus elosztás), szóval amit ki lehet hozni, azt talán érdemes megcsinálni.

Nem látom értelmét a napelem miatt a 300-500 wattos össz-terhelést szétosztani egyenletesen, márpedig onnan indultunk. Ennek akkor van értelme, ha a napelem termelése egy fázison nem haladja meg a 300-500 wattot. A nagyfogyasztók (elektromos sütő, főzőlap, hűtés-fűtés, HMV melegítés, mosógép, mosogatógép, szárítógép, vasaló, satöbbi) esetén pedig nem igazán életszerű, hogy mindig egyensúlyban legyen a három fázison a fogyasztás.

Saját példa: amikor átvettem a házat az előző tulajtól, szembesültem vele, hogy 1db fázist kapott dedikáltan a garázs, ahol volt 1db ledes mennyezeti világítás. A koncepciója az volt, hogy neki majd ott munkapadja lesz, köszörűgéppel meg mindennel, persze ez soha nem valósult meg. Azért ehhez képest csak jobb megoldás már pl. a 3db klímát három külön fázisra rendezni, vagy az egyéb fent is felsorolt dolgokat, amiket amúgy meg is tettem. Nem azt mondom hogy ez tökéletes, vagy óriási hatása lesz a környezetre, de rugóztunk itt már azon, hogy egy ESP-nek vagy éppen standby-ban hagyott szórakoztatóelektronikai és IT cuccnak mennyi a fogyasztása. Ezekhez képest egy ilyen egyszerű, józan paraszti eszes fázisátkötögetésnek még értelme is van (mármint napelem esetén), még ha nem is nagyon sok.

Saját példa: amikor átvettem a házat az előző tulajtól, szembesültem vele, hogy 1db fázist kapott dedikáltan a garázs, ahol volt 1db ledes mennyezeti világítás. A koncepciója az volt, hogy neki majd ott munkapadja lesz, köszörűgéppel meg mindennel, persze ez soha nem valósult meg.

Pedig a koncepció jó volt. Most akkor az a baj, hogy nem valósult meg?

Azért ehhez képest csak jobb megoldás már pl. a 3db klímát három külön fázisra rendezni, vagy az egyéb fent is felsorolt dolgokat, amiket amúgy meg is tettem.

Nyilván, csak nem fogod tudni rákényszeríteni a három klímát, hogy kb. azonos mennyiségű áramot vegyenek fel.

Nem azt mondom hogy ez tökéletes, vagy óriási hatása lesz a környezetre, de rugóztunk itt már azon, hogy egy ESP-nek vagy éppen standby-ban hagyott szórakoztatóelektronikai és IT cuccnak mennyi a fogyasztása.

Én nem szoktam rugózni ilyeneken, sőt, kellően tudom utálni, amikor ilyeneken rugóznak, hogy a ház minden cuccának a standby fogyasztása 30 watt és az évente 260 kWh energia, amit felszorzunk a házakkal és satöbbi, csak ugyanezek a házaknak a fele (!) HH (átlagos) vagy ennél jóval rosszabb energetikával rendelkezik, vagyis fajlagosan egy négyzetméter fűtése visz el ennyi energiát évente (311-400 kWh), de a hőszigetelés, nyílászáró csere vagy fűtéskorszerűsítés az postponed, mert kurva sok befektetést igényel.

Ezekhez képest egy ilyen egyszerű, józan paraszti eszes fázisátkötögetésnek még értelme is van (mármint napelem esetén), még ha nem is nagyon sok.

Hát. Nem sok haszna van, ha bruttó elszámolásba kerülsz, akkor esetleg lesz, de akkor is mérni érdemes, hogy eléri-e a behúzott rézdrót árát a megtakarítás. Ha tényleg spórolni akarsz, akkor fűts fel puffertartályt hőszivattyúval nappal, egyrészt jobb a hatásfoka, mert melegebb a levegő, másrészt akkor fogyaszt, amikor süt a nap. A sok apró fogyasztó elosztogatását meg engedd el, soha nem térül meg érdemben.

"Pedig a koncepció jó volt." - Már a koncepció sem volt szerintem jó - maximum olcsó. Így ugyanis 3*2.5-ös vezeték elég volt a  garázsnak, nem kellett 5*2.5-öt húzni. Remélhetőleg nem úgy volt összerakva, hogy egy fázis csak a garázst szolgált ki, semmi mást...

" csak nem fogod tudni rákényszeríteni a három klímát, hogy kb. azonos mennyiségű áramot vegyenek fel" - az egyenletes elosztásra törekedni kell - egyenlő soha nem lesz a három fázis terhelése, de a nagyon eltérő terhelés senkinek sem jó igazán. Képzeld el azt a kisarkított esetet, amikor egy utcában 100 ház van, és mind a száz házban ott a 3 fázis, és mindenki ugyanarra a fázisra pakolja a nagyfogyasztóit... Nem véletlen, hogy ahol a fogyasztó egy fázison van csak, ott a szolgáltató is igyekszik egyenletesen elosztani a fogyasztókat a három fázis között.

Remélhetőleg nem úgy volt összerakva, hogy egy fázis csak a garázst szolgált ki, semmi mást...

A kevéske három fázisú fogyasztón kívül nálam egy fázis csak a műhelyt és az udvart szolgálja ki, egy fázis a házat és egy fázis a kazánházat, vagyis a hőszivattyút, a 3 kW teljesítményű kiegészítő fűtést és esetleg a HMV tartályban a 2 kW teljesítményű fűtőszálat. Vélhetően kurvára elbasztam, mert mindent patikamérlegen kellett volna háromfelé szednem, de őszintén leszarom. Így viszont tudom, hogy a házban mennyi fogyasztó lehet bekapcsolva, tudom, hogy mennyi szerszámmal tudok dolgozni és tudom, hogy a fűtés mindig menni fog. Minden egyéb esetben fejben kellene sakkoznom, hogy vajon a hőszivattyú mellett mehet-e a vastagoló gyalu és a forgácsporszívó, ha közben levest főzök vagy ezek épp nincsenek egy fázison.

Képzeld el azt a kisarkított esetet, amikor egy utcában 100 ház van, és mind a száz házban ott a 3 fázis, és mindenki ugyanarra a fázisra pakolja a nagyfogyasztóit...

Jaj, vártam már a szokásos zeller féle worst case szcenáriókat. Igen, biztos van ilyen eset, és szépen látszik a három fázis feszültségviszonyain, hogy messze nem szimmetrikus a terhelésük az utcában, de 2-4 voltnál nagyobb különbség nem igazán fordult még elő és az meg lófasz. Ha ennél rosszabb helyzet állna elő, akkor majd a szolgáltató megvédi magát, addig meg felesleges ezen aggódni, hogy mi lenne, ha mindenki ugyanabban az időben pont ugyanabba a fázisba dugja a porszívóját.

Ami viszont engem inkább elgondolkoztat, az az éves átlagon a fázisfeszültségek monoton emelkedése.

Vajon ennyire népszerű lett a napelemezés a környéken?

Jó, a 241V, még nem vészes, de érdemes figyelembe venni, hogy az érzékenyebb 230V-os készülékek, 245V-nál már vághatnak.

Ez a cucc hálózati frekvenciát is tud mérni?

Fogyasztokat 230V +-10% feszultsegre kell meretezni, az ugy 253V a maximum. Nem inkabb 220-as eszkozok amiknek gondot okoz?

 

facebookos napelem csoportban, nem surun, de elofordul, hogy irnak ilyen gondrol, hogy tul magas feszultseg miatt lekapcsol az inverter, szoval ez mar lokalisan itthon is letezo problema lehet.
 

Este amugy, hogy alakulnak a feszultsegek? (Mikor mar sotet van, tehat nalelemek nem jonnek szoba)

 

szerk: a halozati feszultseg pedig (korlatlan ideig) 230V +-7,5% a villanyoranal, tehat 248V-ig senki nem fogja a fule botjat se mozditani. Es vannak meg rovidebb ideig tarto, nagyobb elterest engedo dolgok is.

Egy nem túl régi LCD TV, kompakt fénycső, ilyesmik csinálják, hogy nem akarnak elindulni, amikor nyáron tűz a nap, egyszer rámértem ilyenkor, és 245V fölött jártunk, ezért valószínű, hogy ettől.

Most, este 233-235V körül járunk, (BP. agglomeráció) nekünk nincs napelemünk, de több háztartásnak a közelben viszont van, sőt, az egyiknek egy viszonylag nagy, ami éppen belefér az 50KW alá.

Érdekes, mert nagyon megnőtt az egyenlőtlenség is mostanában, igaz, inkább az elmű szív vele, (meg az elmű/eon jóvoltából mi is) mert mostanában már többször (évi 2-5x) csattant el mellettünk lévő villanyoszlopon lévő utcai 200A-es biztosíték (általában ugyanazon a fázisé), holott az a megelőző 20 évben egyszer sem, most meg többször is nyáron, a déli órákban (napelem?), illetve tavaly ősszel, az esti órákban, (hazajönnek a villanyautóval, és felteszik töltőre + nekiállnak sütni, főzni?)

Érdekes a hálózati feszültség közötti különbség is, mert nyáron nem egyszer mérek 10V-nál nagyobb különbséget a fázisok között, és ami meglepőbb, hogy van, hogy este is.

Most, a legutóbbi áramszünet után kicserélték a biztosítékokat 250A-esekre, meg szerintem átpakolgattak párat az 1F napelemes háztartások közül a fázisok között, mert nyár óta jó, nem volt áramszünet.

1fazosu napelem max 3kw-os lehet, felette csak 3f-t engednek, az meg egyenletesen termel ra mindharom fazisra.

a keszulekednek szabvany szerint menni kellene min 253 voltig, a tureshatarokkal. De meg anelkul is a 248-al.

 

a tv biztos kapcsolo uzemu tapos, azoknak nagyjabol mindegy a feszultseg, 260-270 voltig.

1fazosu napelem max 3kw-os lehet, felette csak 3f-t engednek

Tegyük hozzá, hogy ez nincs régóta így, ha jól rémlik, valamikor év elején hozták ezt a szabályt, de eltelt egy kis idő, mire mindenhol elkezdték alkalmazni. Még nyár elején is lazán engedélyeztek nagyobb teljesítményű egyfázisú rendszereket, területfüggő volt a dolog.

Nálunk, (Angliában), jellemzően 251 V körül van a hálózati feszültség. Mondjuk elméletileg is 240V, nem 230, viszont azért a készülékek jellemzően ugyanazok itt is, meg ott is.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Valahogy úgy lehet ez, hogy ugye EU-ban volt 220, Angliában volt 240. Természetesen senki se akarta a másik feszültségét átvenni, szóval megegyeztek, hogy legyen 230V.

Ezután Angliában ugye névlegesen 230, de valójában nem változtattak semmit, mert a tűréshatárba belefér úgyis a 240, szóval minden maradt a régiben. Aztán az, hogy 240 helyett 250 van meg egy kis apró, az már szinte nem különbség.

Na egy gyors Google keresés meg is erősítette ezt a benyomásomat:

https://www.leadsdirect.co.uk/knowledge-base/what-is-the-difference-bet…

The voltage used throughout Europe (including the UK) has been harmonised since January 2003 at a nominal 230v 50 Hz (formerly 240V in UK, 220V in the rest of Europe) but this does not mean there has been a real change in the supply.

Instead, the new “harmonised voltage limits” in most of Europe (the former 220V nominal countries) are now:

230V -10% +6% (i.e. 207.0 V-243.8 V)

In the UK (former 240V nominal) they are:

230V -6% +10% (i.e. 216.2 V – 253.0 V)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Na, és azt mivel magyarázzák, hogy ott Angliában, helyből adnak 50A/100A/200A -t a villanyóráig, ha szeretnéd 3Fázisban, és kiveszel belőle amennyit jólesik, ha csak 3A-t, akkor annyit,

itt meg megy ez a hülye, németes precízkedés, hogy 5000Ft-ért szalámizzák neked az Ampereket egyesével fölfelé, fázisonként, aztán, ha kevés, és túl sokat lecsap a főmegszakító, akkor még büntit is kapsz, hogy biztos túl sokat fogyasztottál, ezért krepált be a főbiztosíték...??

Miért, a Briteknek ingyen van a tranzformátor, és az utcai kábel?

Ráadásul ők szeretnek mindent a földbe ásni, légvezetéket nem nagyon látni, az is drágítja a helyzetet.

Egy biztos, akkor nagyon jól jön, ha ilyeneket akarnak csinálni:

https://444.hu/2021/11/23/az-uj-epuleteknel-muszaj-lesz-elektromos-auto…

Hogyan kellet igényelned az okosmérőt?

Nekem indokként ezt küldték, hogy miért cserélnek.

 

A villamosenergia elosztási tevékenységet végző társaságok jogszabályi előírás alapján 2021 januárjától elkezdik a felhasználók széles körénél az okosmérők telepítését.
A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet meghatározza a felhasználók azon körét, akiknél kötelező okosmérőt felszerelni.

Ide tartoznak a kisfeszültségen 3 × 80 Amper és az alatti csatlakozással rendelkező felhasználók, ha

a) a felhasználási hely teljesítménye - új felhasználási hely új csatlakozása vagy a felhasználási hely teljesítménybővítése esetén - eléri vagy meghaladja a 3 × 32 A-t,
b) a felhasználási helyen háztartási méretű kiserőmű kerül a villamosenergia-hálózatra csatlakoztatásra és a felhasználási helyen nincs indirekt mérés kialakítva, vagy
c) a háztartási méretű kiserőmű esetében a fogyasztásmérő-berendezés hitelesítési ideje lejár, és a felhasználási helyen nincs indirekt mérés kialakítva.

Meglévő felhasználási helyek esetében az elosztó társaságok egy éven belül kötelesek a kisfeszültségű hálózatról ellátott, 3 × 80 Amper és az alatti csatlakozással rendelkező felhasználási helyen a fogyasztásmérő berendezést okosmérőre cserélni, ha

a) a felhasználási helynek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének a villamosenergia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak alkalmazási szabályairól szóló rendelete szerint kisfeszültségű profilos elosztási díjjal elszámolt villamosenergia fogyasztása az előző éves elszámolási időszakban elérte vagy meghaladta az 5000 kWh/év mennyiséget, és
b) a felhasználási helyen nincs indirekt mérés kialakítva.

Indirekt mérés, vagyis nem közvetlenül a fogyasztásmérő méri meg az elfogyasztott energiát, hanem mérőváltó közbeiktatásával történő mérés van minden esetben közép- és nagyfeszültségű csatlakozás esetén, valamint kisfeszültségen 3x80A feletti csatlakozási teljesítményű felhasználási hely fogyasztásmérése esetén, továbbá egyes esetekben ennél alacsonyabb teljesítménynél is. Amennyiben saját mérője kapcsán kérdése van, kérjük, egyedi tájékoztatás érdekében keresse a területileg illetékes elosztói engedélyest.
 

Szerkesztve: 2021. 11. 10., sze – 12:07

Nálunk tegnap cserélték le az órát erre az sx631 okosságra. Sajnos nem voltam otthon, így feleségem fogadta a szerelőt, ezért csak utólag szembesültem vele, hogy milyen trehány munkát végzett:

Kép

Vagyis ha még a cikk szerzőjéhez hasonlóan dróttal megtrükközném a műveletet, akkor sem tudnám beledugni az RJ12 csatlakozót, mert az aljzat felét takarja a műanyag lemez, mivel a szerelő pár milliméterrel lejjebb rakta az órát.

Megfordult a fejemben, hogy vágok egy lukat az átlátszó búrára és akkor drót sem kell, valamint meg tudom reszelgetni a takarólemezt, hogy beleférjen a csatlakozó az aljzatba. Végülis a plombák sértetlenek maradnának, nem tudom mit szólna hozzá az ELMŰ, ha meglátná a kis ablakocskát...

Most gyorsan rakerestem, de csak komplett szekrenyt latok. A csatarinal "ef" jeloli a tipusnevben, a henselnel latszolag random.

Peldak: 

https://lakitech.hu/csatari-plast-33010081-pvt-3030-ef-fm-egyfazisu-elo…

https://www.e-mile.hu/hu/13f-meroszekreny-2meros-vezerelt-elorefizetos-…

Egyszer felmerult, hogy kell ilyen, akkor azt mondtak a boltban, hogy kulon meg lehet venni az elolapot, kb. a teljes szekreny aranak harmadaert.

ááá, na, nálam az advesz mérő felrakásakor rugoztak, hogy nincs ilyen ajtó a mérőhelyen (csak alul a biztiknek), ezért nem szabványos, ezért nem rakják fel a villanyórát. aztán pár telefonálás után, másnap már mégiscsak jó volt. Igazából utána jó is volt, hogy nem volt rajta ilyesmi, mert egy vihar után az óra befolyásolásérzékelője szerint befolyásolták, persze minden plomba sértetlen volt és mivel ajto sem volt fizikailag sem lehetett hozzáférni, így nem volt gond belőle.

Azt tudom h. van külön ellenőrző emberek, meg az óra magától feljelent. Azok ugye alapból úgy állnak hozzád, hogy tolvaj vagy, az óra meg tévedhetetlen. Na azt hogy lehetett kimagyarázni? Hartlein Karcsit is bevonják és ő is rádfogja h. loptál? 

https://villanyora.blog.hu/2010/06/09/az_elmu_ujabb_terror_akcioja_imma…

Sajnos ezt megszívtad, plombabontás nélkül itt nem lehet nagyon semmit tenni, az meg drága mulatság. Igen, ajtós előlap létezik, írtam is a nyító hsz-ben. Én is néztem, Henselhez 30-40eFt között van (a sima teli előlapos csak 10-15), szóval az, hogy legyen ajtód, plombabontással együtt kb. 60-80eFt-be kerül.

Ami kicsit szürke zóna: létezik külön ajtó (google: Hensel csapófedél), amit be tudsz vágni a teli plexisbe. Ha nem sikerül (elreped, stb..), akkor az ugyancsak drága lesz (plombabontás + előlapcsere, és persze azt kell mondani, hogy rádőlt a létra). Illetve ha készítettek a csere alkalmával fotót (úgy rémlik hogy szoktak), akkor azon ugye a teli plexis szekrény lesz. Persze ezen fotó előszedésére és vizsgálgatására elég kicsi az esély, de ha megtörténik valamiért a jövőben mégis, akkor az kellemetlen lehet.

"a sima teli előlapos csak 10-15"

Ugyanazt mondjuk, csak én bruttóban... Abban lehet a félreértés szerintem, hogy te ezt ajtósnak gondolod, de ez a "teli". Az alján levő ajtó a megszakítókhoz van, nem az órához. A villanyászok által "ajtósnak" hívott változatnak a közepén is van egy nagyobb ajtó.

Ugyanilyen órát kaptam, ugyanez a sztori nálam is csak Eon.

Az inverterem tudja a megtermelt mennyiséget. Az órán látom a visszatápláltat és a használtat. Végülis ez a kettő ami releváns.

Regisztráltam az eon távleolvasási portálra. Ott már sok adat kiolvasható de érdekes módon az összes vételezett (import) energia regisztere kiolvasható visszamenőleg, rendesen rajzolja a grafikont is. Ez a regiszter az 1.8.0. Lehet részleteket is kiolvasni 1-es és 2-es tarifára bontva: ezek a regiszterek sorra az 1.8.1 és 1.8.2. A két tarifa között amúgy nem tudom mi a különbség, ha egyáltalán van.

Itt egy kép a felületről, illetve egy részéről.

Visszatáplált energia esetén más a helyzet mert ott az összes export energia a 2.8.0 regiszter, tarifákra bontva pedig 2.8.1 és 2.8.2. Hasonlóan az importhoz. A gond az, hogy az órán gyönyörűen látszik minden, viszont a távleolvasási portálon csak 2.8.1-es regiszter van, így nem látom a teljes visszatáplált mennyiséget csak az 1-es tartifa alatt visszatápláltat. Nem értem, hogy ez miér van.

Emiatt amúgy gondolkodtam a témaindító írásban is említett megoldáson, de nem akarok hákolni mert hátha rámszáll valami félkegyelmű és nincs kedem most ilyenekhez ezért egyre inkább afelé hajlok, hogy megvezem ~80 ropi körül a Fronius saját okosmérőjét, mert az out of box integrálható akár HomeAssistant-be de a saját alkalmazása is tökéletesen alkalmas a mérési adatok megjelenítésére. Ezt 1 db RS485 kábellel kell csatlakoztatni az inverterbe. Az itt a kérdés, hogy ráköthetem-e vagy ezért is kell szólni a kivitelezőnek, hogy ne vesszen el a garancia mert akkor az még plusz sok pénz és idő lesz úgy érzem.

Időközben megjelent az E.ON Home App, ami kecsegtető lehet de a playstore-os kommentek alapján túl sok jóra nem számítok. Kb. 2 hete regisztráltam az adatokat, azóta még csak egy árva e-mailt sem kaptam, hogy szevasz Józsi köszi a regisztrációt majd szólunk ha van valami. Egyszerűen NULLA infó van róla. Telepítve van, de így nem is tudom használni.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

A távleolvasási portálon mind a 2.8.0-nak, 2.8.1-nek és a 2.8.2-nek ott kellene lennie. Nekem megvan mind. Adj fel nekik kérést a portálon keresztül. Nem olyan régen kérdeztem tűlük mert engem a fázisonkénti pillanatnyi értékek érdekeltek volna és másnapra már válaszoltak is. Sajnos nem gyűjtenek minden adatot a portálra a mérő felől, de ha valami hiányzik azt tudják javítani.

 

Az igény feladásának a módja a menüben fent a Kapcsolat gomb. (Alapértelmezett igény típusa: Hiányzó adatok)

Egyrészt annak az adatnak is benne kéne lennie, másrészt viszont a pillanatnyi értékek nem-nagyon lesznek benne, lévén, hogy napi egyszeri (táv)leolvasás van, jogi okokból.

(Persze, ha aláírod, hogy lemondasz róla, akkor lehet realtime/percenkénti bontás is, ám, ha nem vagy megawattos fogyasztású gyár, akkor ilyen szerződést viszont nem fognak eléd rakni.)

A pillanatnyi, fázisonkénti feszültség és áram értékek elvileg a topikban kitárgyalt RJ11-es csatlakozón keresztül lekérhetőek.

A népnyelv a vezéreltet éjszakai áramnak hívja. Ilyen formán van, de irreleváns mert külön óra méri. Szerintem ez csúcsidő és azon kívüli időszak lehet. Azt gondolom, hogy a számlán egyforma árral szerepel de mivel külön mérik, ennek később jelentősége lehet. Valószínűleg a bruttó elszámolás esetén már használni is fogják.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

  • 1.8.0 Elfogyasztott Aktív energia (+A)
  • 1.8.1 Elfogyasztott Aktív energia (+A) 1 Tarifa
  • 1.8.2 Elfogyasztott Aktív energia (+A) 2 Tarifa

A1: Egy zónaidős tarifa, évi 1320 kWh mennyiségig kedvezményes díjú az elszámolás

A2: Két zónaidős tarifa, jelentős megtakarítás érhető el az éjszakai időszakban

ezek kozul a lakossagi, egyetemes fogyaszto is valaszthat. De szerintem epeszu ember nem valassza az a2-t, hogy nappal deagabb aramot fizet mint ejszaka.

ezek kozul a lakossagi, egyetemes fogyaszto is valaszthat. De szerintem epeszu ember nem valassza az a2-t, hogy nappal deagabb aramot fizet mint ejszaka.

Van pár tisztán elektromos fűtésű házban lakó ismerősöm, akik a fűtés miatt választották, így folyamatosan megy az elektromos padlófűtés vagy a radiátor és éjjel olcsóbb, amikor több energia kell, mert éjjel hidegebb van. Ha jó a hőszigetelése az épületnek, akkor összességében ez a legolcsóbb, mert minden más esetben ugyan olcsóbb havonta a fűtés, de egy összegben egy vagyont kell fizetni, helyiségenként egy-egy fűtőpanel viszont nem nagy költség.

Nem minden hülyeség, amit elsőre nem értesz... :)

B nem jobb ilyenre? Az meg olcsobb. Es ha olyan fasza a szigeteles eleg kell legyen a napi8 ora eleg kell kegyen?

Nem állandó, a fűtés pedig nem komfortos, ha nincs hőkapacitása a háznak, így folyamatosan megy a fűtés, megfelelő teljesítménnyel és éjjel jóval olcsóbb, amikor nagyobb a hőveszteség és több energia kell. A B a hőtárolós rendszerekhez jó, azt meg drága megépíteni, egy radiátorszerű fűtőpanel meg 25-30 ezer, ha nem egy hype-design gyártmány kell.

Igen, létezik még az éjszakai/nappali áramnak hívott konstrukció ma is, ráadásul még a tarifákban is eltérnek, és több tarifa is van belőle.

Egyszer van egy olyan, ahol kvázi csak az óra számlálója vált át vezérlésre (T1/T2 tarifa, A2 díjszabás)

és van a "hagyományos", ahol a (bojlert/fűtést/fogyasztót) is ki-be kapcsolgatja a vezérlés (A1 és a B díjszabás között).

(És az utóbbit (B tarifa) teljesen külön órán (vagy egy órán belül két számlálóval) is mérik.)

https://www.mvmnext.hu/aram/pages/aloldal.jsp?id=18223

https://www.eon.hu/hu/lakossagi/aram/egyetemes-szolgaltatoi-arak.html

Egy dolgot kifelejtettem.

Ez a cucc elméletileg tud mérni oda-vissza és elég nagy a választék. Nagyon jól, részletesen konfigurálható, viszonylag könnyen telepíthető és szerintem akár HA-ba is integrálható bár ez utóbbiról nincs pontos infóm csak abból gondolom, hogy a Tuya elég elterjedt.

Hasonlókat használok már régóta (de azok Sonoff, Ewelink-esek) viszont azok csak egy irányba mérnek. Talán még ez lenne a legegyszerűbb megodás számomra (és lehet, hogy a legolcsóbb is).

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Tényleg. Összekevertem. Erre gondoltam: https://a.aliexpress.com/_mNtRaCK Ez ami mindkét irányba mér. Előnye, hogy univerzális. Hátránya, hogy drága mert ha 3-at veszek a 3 fázisra, akkor több, mint 100.000 Ft.

Létezik belőle 3 fázisú változat: https://a.aliexpress.com/_mK3raaO

Ellenben a fronius saját okos mérője 60-80e Ft viszont az csak fronius inverterrel működik.

Én egyébként ilyeneket használok a klímák előtt, így pontosan tudom mérni a fűtési költségeket: https://a.aliexpress.com/_mPOwlYI nagyon jól konfigurálható viszont biztonsági okokból áramszünet után kézzel kell bekapcsolni.

A többi cucc amit esetleg mérek, szimpla zigbees konnektorba dugható aljzat vagy vannak rendes wifis konnektorok is. Ezek jól automatizálhatók. Van amelyikkel az infrapaneleket vezérlem zigbees hőmérők segítségével.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Ha három fázist akarsz mérni, arra jó lehet a feljebb már ajánlott shelly 3em, lényegesen olcsóbb. Ha teszel mellé kontaktort, akkor kapcsolni is lehet vele.

Ha már így feljött az okosdugaljas téma, olyan eszközt nem ismer valaki, ami felhasználók számára könnyen módosítható alkalmi időzítésre jó, lehetőleg tapicskolós telefon nélküli beállítással? Olyat szeretnék, hogy legyen rajta, vagy mellette egy gomb, amit ha megnyom a user, akkor nyomások száma * t időre bekapcsolva marad. Pl. egy nyomás: 2 perc, 2 nyomás 4 perc, stb... Építeni tudok mikrokontrollerből, de ha lenne kész termék, nem bajlódnék vele. Köszi.

Bárhol kapsz ilyen időzítőt még szerintem a Tescoban is. De OBI, Praktiker és társai tutira árulnak. Időnként Lidl Aldi is. De ha van valami villayos bolt a közeledben, valószínűleg ott is lesz.

Általában van benne gombelem is és beállítható akár az is, hogy mindennap pl. 17:00-19:00-ig ON, utána OFF. De láttam már tekergetős full mechanikust is.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Azokat ismerem, de én most nem ezt keresem. Jellemzően macerás beállítani őket, a digitálisokon sok gombnyomással tudsz be/kikapcsolási időpontot (és nem időtartamot) beállítani, a mechanikus változatokon pedig pici műanyag tüskéket kell mozgatni a ki/bekapcsolt időszak meghatározásához.

Hátha így egyértelműbb, amit én szeretnék: megnyomok egy gombot, azonnal bekapcsol. Ha mást nem csinálok, mondjuk 3 percig (ez legyen beállítható) bekapcsolva marad. Ha egymás után kétszer nyomom meg a gombot, akkor 6 percig marad bekapcsolva. Ha egyet nyomtam, és már 2 perce megy, és újra megnyomom a gombot, akkor további négy percig marad bekapcsolva. Stb... Tehát lényegében azt szeretném, hogy számolja meg a gombnyomásokat, és ahányat nyomtam, annyiszor t ideig maradjon bekapcsolva.

Bármelyik kis nyomógombbal is rendelkező smart aljzat + custom firmware. Espeasy-ben pl. simán le tudod scriptelni amit szeretnél (a script az eszközön fut, így önállóan tudja hozni az elvárt működést). A wifis részét max nem használod, csak a konfigurálás, scriptelés idejére.

Nem tudom ezen a héten mi az ajánlott, jellemzően a custom firmware flashelés bonyolultsága és az eszköz minősége szoktak lenni a fontos paraméterek. Külön irodalma van ennek (Blitzwolf és Sonoff háza táján nézelődj).

Shellyt itt is nyugodt szívvel ajánlanám, de ha jól rémlik, a Plug és a Plug S is csak szétszedés és forrasztás árán flashelhető. Ha a többinél is ez a helyzet (Blitzwolf, Sonoff, stb..), és anyagilag is belefér (a Shelly azért drágább jóval) akkor én ezt választanám. Egyébként ezekkel out of box meg tudod oldani a 3 perces dolgot, viszont további nyomogatásra nem fogod tudni növelni az időt, ahhoz kellene az említett Espeasy + local script (vagy bármi más ami tud ilyet).

Fú bakker, jó ára van,akár 3db 1~ akár 1db 3~ mérőt vennék. Pedig valami lakáselosztóba szerelhető az szimpatikusabb, mégis csak egy stabilabb 22-28 °C tartományban dolgozna, míg a kinti fogyimérőre csatlakoztatott, az -20 °C- +60°C is lehet. 

Valamit gyors lépnem kell, 1-2 hét, s itt van az okos mérőm..

Az órára csatlakoztatható mennyi idő míg ideér hollandiából (vagy honnan is jön)?

Nem emlékszem már de volt valami macera nekem is. Mintha valami nálam is kimaradt volna. Az biztos hogy linux alól regiztem és FF Chrome vagy chromium alól. Adblockert kapcsold ki ha van. Időközben amúgy megtaláltam minden szükséges adatot. Lényegében az 1.8.0, 2.8.0 és a -A, +A regiszterek kellenek. Előbbiek napi bontásban, utóbbiak 15 perces időközönként frissülnek. Jó lenne ezt becsatornázni valahogy HA-ba ;)

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

U koszi, nagyon orulok ennek a postnak!

Mi most koltoztunk uj helyre es mar egy ideje gondolkozom, hogy hogyan lehetne megoldani a merok (2 van) automatikus leolvasasat.
Szoftveres Jozsikent eddig az volt az otletem, hogy egy ilyen kamerat ragasztok az oran levo digitalis kijelzovel szembe es adott idokozonkent (mondjuk orankent) keszitek egy fenykepet, majd valamilyen OCR-os megoldassal kiparseolom az ertekeket a keprol es tovabbitom valahova ahol szepen grafikonon meg tudom jeleniteni.
Viszont valami azt mondatta velem, hogy ez nem a legelegansabb megoldas :D, sajnos mivel az aramhoz nem ertek nem akartam semmit mokolni a merokkel.

Eddig meg amugy sem volt idom foglalkozni a topic-kal, viszont ez a post most ujra belelkesitett, ezert lecsattogtam a merodobozokhoz es meggugliztam a modelleket.
Es lass csodat... kiderult, hogy a megoldas joval egyszerubb mint gondoltam, meg kabelt sem kell radugni, ugyanis nekem egy Elster AS1440-em es egy Landis Gyr E220-m van.
Mind a ketton van optikai port, ugyhogy elvileg ha veszek egy ilyet, akkor mar mehet is a moka. Ezzel van valakinek tapasztalata?