ELMŰ okos mérő kalandok

Történt kicsivel több mint 1 hónapja, hogy az ELMŰ órát cserélt nálam, az új egy SX631 (S34U18) okos mérő (sic!) lett. Kérdezgettem a Hálózatos szakikat, hogy mitől okos a ketyere, mondták, hogy mobilneten küldi az adatokat, le tudom majd olvasni online. Cool. Ránéztem mi a menete: regisztráció, igénylő kitöltés/aláírás, stb.. Végigcsináltam a folyamatot, jó két hétig tartott, a végén lett egy webes hozzáférésem az előző(!) napi "terhelési görbéhez", ahol 15 perces felbontásban látom az adatokat, illetve egy másik oldalon le tudom olvasni a mérőt, de ott meg csak az utolsó havi zárás adatait látom. Hát nem igazán erre számítottam.

Gondolom a fentieket sokan ismeritek, szóval lapozzunk inkább, az alábbiak talán érdekesebbek lesznek: ezzel az üggyel párhuzamosan nézegettem a mérő doksiját is, és megakadt a szemem a 13. oldalon található "P1 felhasználói port" fejezeten. Ez egy fizikai RJ12 csatlakozó magán a mérőn, amin 10 másodperces mintavételezéssel küld 45db különféle paramétert sorosan, un. DSMR (Dutch Smart Meter Requirements) protokollt használva. Hoppá, ez már egy fokkal jobban hangzik! Viszont felmerül a kérdés, hogy rám hívja e a rendőrt a leolvasó, ha meglátja, hogy egy idegen kábel lóg az órából? Többször is átnéztem a doksikat, ELMŰ fejléces pdf-ek (EON-nál megtaláltam ugyanezt), egyértelműen írja, hogy ügyfél használhatja a portot, körbe van védve, read-only, stb... Ugye itt még mindig lehet egy olyan csavar, hogy az általuk megjelölt 1db eszköz köthető csak rá, amit megvásárolhatok pl. egy bizonyos Kft-től, 990.000Ft + ÁFA -ért, szóval jobbnak láttam írásban kérdezni. 2 hét elteltével meg is jött a válasz: jól értem, ráköthetek bármit, az én dolgom, nincs kifejezetten engedélyezett eszköz vagy ezekről lista, vegyem figyelembe a kompatibilitást (itt az RJ12 csatlakozót jelölték meg, lol), és bármi mehet rá, ami azt tudja. Pecsét, kézzel írt aláírás, ELMŰ fejléc. Na ez nekem elég, vágjunk bele.

Itt jött a legnagyobb szívás: hogyan dugok be egy RJ12 csatis kábelt az órába? Ugyanis nem csak az óra van leplombálva, de van körülötte egy szabványos teli előlapos mérőhely szekrény, ami szintén (ez is csak nálunk van így, más országokban elég az óra saját burkolatát védeni, amit eleve ennek megfelelően ad a gyártó, de mindegy...). Csomót nyomoztam, kiderült, hogy van ezekből a szekrényekből ajtós előlappal rendelkező, amit engednek is feltenni (nem mindig persze, de ez egy másik történet). Itt egy kicsit megakadtam, hogy mégis mi lesz a kábellel, odacsukom? Hogy fog kinézni? Illetve szabad így egyáltalán működtetni a dolgot? Mindegy, elkezdtem ez után is nyomozni: létezik utólag kicserélhető ajtós előlap ehhez a típusú szekrényhez (35eFt), kb. fél perc alatt cserélhető. Regisztrált szerelő aki kicseréli: 50eFt. A szerelőktől kérdeztem, hogy az oké, e, hogy kinyitják nekem a mostanit, én csak bedugom a kábelt, és a kismegszakítók ajtajánál kivezetem, ők meg visszazárnak. Mondták hogy persze, de úgy is 50. Az egyik teljesen belelkesült, mondta hogy avassam be, kapcsolási rajz, lábkiosztás, működtetés, minden érdekli... Mondtam, hogy örömmel megmutatok mindent, ha meg tudunk egyezni. Nem tudtunk, mert így is 50.... Az viszont megnyugvás, hogy mindegyik tudta hogy miről beszélek, bár mondták, hogy nem láttak még senkit, aki használta volna ezt a csatlakozót, de tudják hogy mi ez, és hogy engedélyezett.

Végül elegem lett, fogtam 2db megfelelően hajlított drótot, az egyiknek a végét U alakúra hajtogattam, így szorítottam a kábelt hozzá, és bejátszottam kismegszakítók ajtaja felől. Mit mondjak, nem volt egyszerű, ráadásul az RJ12 aljzat előtt van egy gumiajtó, először azt kellett kinyitni a drótokkal. Magam sem hittem volna, de úgy 1 óra szarakodás után sikerült. További nem tudom mennyi időt vett igénybe, hogy a drótot kiszedjem úgy, hogy a kábel ne sérüljön.

Innét már a hobbizás kellemesebb része jött: a kábel végére tettem egy Wemos D1 minit, ugyanis magán a porton van 5V táp ilyen célokra. A DSMR szabvány szerint 250mA-re terhelhető max, de a kínai gyártó nem hiszem hogy betartja ezt, a Wemos vígan megy rajta, pedig elvileg boot közben és adásnál 300mA fölött is kér. Ezen okok miatt a netes ajánlásokban talált elkot én le is hagytam (más típusú óráknál szoktak rátenni egy 470uF-est).  A végeredmény az lett, hogy az elektronika egy kb 30 cm-es kábelen lóg a P1 portból, le a kismegszakítók ajtajához, tehát bármikor szerelhető, cserélhető. 

Már lassan 1 hete megy, teljesen stabil, mqtt-n küldi az adatokat. Magához az elektronikához és a kódhoz én innét merítettem ötleteket:

https://github.com/bram2202/esp8266-dsmr

https://github.com/KevinXL/P1-Meter-ESP8266-DSMR

https://tasmota.github.io/docs/P1-Smart-Meter/

https://elmuhalozat.hu/elmu/file/downloadfile?id=e17e5c5b-88df-4282-bbd… (13. oldaltól)

Amúgy a pár ellenállás és tranzisztor azért kell, mert invertált kimentet ad a port, de olvastam valahol, hogy ennek a kezelése software serial módban megvalósítható az ESP-n (aztán meg a commentekben alatta a vitát, hogy ez veszélyes lehet a portra nézve, mert mit tudom én, úgyhogy nagyon nem is mélyedtem bele, az a 20Ft-nyi alkatrész, meg 10 perc forrasztás nekem megérte, hogy megbízhatóan és stabilan menjen).

Ami kicsit csalódás: a 45db paraméterbe valahogy nem sikerült beletenni a pillanatnyi teljesítményadatokat fázisonként. Összesített érték van (import/export külön), az elég pontos (W felbontás), illetve fázisonként van ugyan áram, viszont A-re kerekítve, és hiába van hozzá százados pontosságú feszültség V-ban, nagyon elnagyoltan lehet csak teljesítményt számolni így (+/- ~230W ugye, ami egy háztartásban azért jelentős). A többi paraméter pontos, és jó.

Hozzászólások

gartulalok a kitartasodhoz, de LOL, nem adnak hozza szep nagykijelzos egyseget amit kiraksz ahova akarsz a lakasban? nekunk van (UK) mindent mutat amit gepen is elernek rajta, csak szarakodasmentesen + van benne bluetooth es akkor a telefonommal is osszekothetem a szamlazashoz (a jelenlegi szolgaltatom nem tamogatja ugyh felesleges, olvassak ok maguk, neha dob egy ertesitest az app, hogy ellenorizzem a leolvaso serialjat meg az aktualis fogyasztast)

Szerkesztve: 2021. 03. 11., cs – 14:05

50e Ft munkadíjat mondtak egy ajtócserére? Azt hiszem emelnem kell az órabéremen, mert már egyszerű szakik is láthatóan bruttó 20-50e Ft/órával dolgoznak.

Egyébként gratulálok, szép munka!

Minősített szerelőnek kell lenned.* :) Az a vicces, hogy annyi melójuk van, hogy válogathatnak az ügyfelek között. Volt olyan iroda, ahol bővítést ügyintézését kérték tőlem, és arra nem volt hajlandó egy hónap(!) alatt hogy kijöjjön. Fényképeket kért, mert mérjem le a hely nagyságát stb. Email postafordultát egy hétben kell mérni.

* félreolvastam, azt hittem ez akarsz lenni. :)

Ez a kiszállás + plombabontás ára. Gondolom az lehet, hogy nem érdekli őket, hogy a bontás + visszazárás között milyen munkákat akarok elvégezni/elvégeztetni. Amúgy ha kitartó vagyok, akkor biztos találtam volna olyat, aki fele ennyiből megoldja, de erre a projektre az is sok lett volna.

A minap beszeltem a kedvenc mvm-es szerelommel, azt mondta hogy mivel a szekreny kozteruleten van, a plomba allapotaert nem felelek, a szekreny pedig egysegkulcssal nyilik, innentol kezdve azt csinalok, amit akarok, egyre kell vigyazni, az ora plombai ne seruljenek...

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

bizony. én is most összegeztem, hogy mibe került a mérőtől az alelosztó tábláig a kábelcsere, ugy, hogy a kábelt az apóssal mi huztuk be egy másik nyomvonalon, Tehát a villanyszerelő annyit csinált, hogy kijött és bekötötte a kábel két végét, és feltette az ajtót.

szóval: villanyszerelő kért 40 rongyot hogy bekötötte a kábel két végét, csatornázott kb 2 m-t behuzott egy földelő kábelt ami kb 80 cm, és feltette a mérőszekrényre az ajtót....
az eon kijött, plomba bontás 14000 ft, majd a munka után plomba visszahelyezés szintén 14000 ft.

Nekem az anyag került kb 40000-ft-ba (védőcső, plusz kábel)

szóval 108 ezer csak azért, hogy a jövő héten átvegyék a frissen telepitett napelem rendszert, mert persze nem ment egyszerre hogy átvegyék hamár le van szedve a plomba, pedig a feleségem kb 2 hete hívogatja őket, meg próbálja elintézni hogy csinálják már meg egy lépésben...(hihetetlen)

és még hátra van a nyomvonal lejavitása, festése.....

[szerk]

Egyébként a fenti megoldás mennyi legális az eon hálózatán?

 

Én az eon-t a leggecibb szolgáltató cégnek tartom az orszában, én nem merném megcsinálni ezt.

Ugyanúgy ott van a mérő doksijában hogy használhatod a portot. Ez ráadásul egy EON által szerkesztett doksi, EON-os fejléccel, szóval nem a véletlen műve a dolog. Ha tartasz tőle, akkor csináld azt amit én, kérj egy hivatalos állásfoglalás. Így is megrángathatnak ha valami félkegyelmű leolvasó elindítja a folyamatot, mert megijed, de egyrészt lobogtathatod neki a papírt, amitől talán lenyugszik, másrészt nyilván jogilag bajod nem lehet belőle, csak bosszúságod.

Én amúgy komolyan vártam a "tesztet", most lett volna az éves leolvasás, de elég volt nekik az elműs energiapp-os fotó, már el is fogadták, és ki is számlázták, szóval leolvasó nem fog jönni.

Értem, világos.
Nekem az eon-kapcsán pont a félkegyelműek miatt van görcsben a gyomrom....
Kábeltévés múltambol is szórakoztak velünk a sima szimpla félkegyelmű szerelőik, illetve egy, de az szerintem szabadnapjain szándékosan minket figyelt, ha nem tetszett neki valami egyből buzerált.

Szia! Milyen órát cseréltek le ilyenre? Nálam egy SanxingSX100 L12B2 van talán, azt pont egy éve szerelhették be.
 

Őszintén, ez a megoldás mivel tud többet annál, hogy veszel a meter.hu-tól egy hiteles Inepro MODbus kompatibilis DIN sínre szerelhető órát a mért oldalra?
Az oda vissza mér, frekvenciát, ampert, fogyasztás, cos-fi-t, akármit.
Tudom, ez "majdnem" ingyen van :-)

Ahogy mondod, ingyen van (mivel kallódott hozzá a fiókban minden, de maúgy 1-2eFt-nyi alkatrészről beszélünk). Valamint attól az eszköztől kapok így adatot, ami az elszámolás alapját is képezi, és a kapott adatsorokban konkrétan benne van az a két szám is, amit a számlán látok (import/export, és tudom-tudom, saját mérővel is ki lehet számolni, mert csak össze kell adogatni, de azért ez így mégis elegánsabb).

Igen, szerintem az az 50eFt plusz talan szamit.

 

Egyreszt, ha eleve ilyen az ora, miert ne hasznalna ki? Masreszt, amit ajanlasz, ahhoz amit az orahoz megcsinalt ehhez is kellene, mert a Modbust is be kell vinni a Home Assistantba, tehat a majdnem ingyenbol a majdnem resz a Te javaslatodhoz is kellene.

Szoval nem az a kerdes, hogy amit csinalt mivel tud tobbet, hanem az, hogy amit javasoltal mennyivel tud kevesebbet ugy, hogy meg nem keves penzbe is kerul.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Ami kicsit csalódás: a 45db paraméterbe valahogy nem sikerült beletenni a pillanatnyi teljesítményadatokat fázisonként. Összesített érték van (import/export külön), az elég pontos (W felbontás), illetve fázisonként van ugyan áram, viszont A-re kerekítve [...]

Ez alapjan gondoltam, hogy 3 fazisa van, arra neztem az 50kHUF-ot. Az ajto nyitas helyett, ha jol ertem megoldotta maskepp a bekotest.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Félreérted, semmivel se hivatalosabb az, hogy ők nyitják ki, és úgy dugod be, csak megkíméled magad a drótos szarakodástól. Illetve ha eleve olyan szekrényed van, amin az óra előtt van egy ajtó (ez gyakori amúgy, csak nálam éppen nem ilyen van), akkor nincs az egész probléma.

Máshogy fogalmazva: a kábel bedugásának nem feltétel hogy regisztrált szerelő tegye meg, vagy hogy nézze ahogy te megteszed. Viszont ha fizikailag nem férsz hozzá, akkor ugye kell egy ilyen ember, de nem a becsatlakoztatás "auditiálása" miatt, hanem a fizikai hozzáférés biztosítása miatt. Na én ez utóbbit elspóroltam 1 órányi nőgyógyászkodással.

Digitális, simkártyás óránál már nem járnak ki a humanoidok leolvasni, mert maga a mérő jelentget automatikusan.

Amúgy tanulság, mikor legközelebb óracsere van, az ember már előre felkészülten várja az elmüs szerelőket, akkor nem utólag kell 50ropiért plombát vágatni/újraköttetni.

+1 én is nekikészülök arra, amikor a vezérelt órát cserélniük kell, mert olyan okádék koszosan tették vissza a plexi szekrényfedelet, hogy alig tudom befényképezni az órát.
Amúgy az óra diktálásról energiapp fényképezésre tértem át. Eddig ugyebár évente egyszer jöttek ellenőrző óraolvasásra, kérdeztem és ha fényképezem? Akkor nem jön éves leolvasásra, de helyette ugyanúgy jönnek évente egyszer óraellenőrzésre, csak másik csapat (gyakorlatilag nem éri meg fényképezni az órát, csak szivatja magát az ember)... én attól tartok ezekkel a smart meterekkel is ez lesz, majd jön egy harmadik csapat évente egyszer... (szerintem tökmindegy, hogy milyen óra lesz, az évi egyszeri ellenőrzés forever and ever)

en is fotozgatom miota van energiapp. azota 2x volt eves leolvasas, mindketszer nyomkodta a leolvaso a telefonjat, hummogott, nem ertette miert nem talalja benne az en oram. miutan mondtam hogy energiapp-ozok, mondta hogy ja akkor neki nem is kell semmit csinalni es elment. mas nem jott.

Elkeserítelek: minden évben leolvassák novemberben. Jön, lefotózza, beírja az adatokat a telefonján. Egy szolgáltatói tulajdonos váltásnál simán elcseszik az adatokat és képesek becsült fogyasztásról számlát adni, elfelejtve a termelt mennyiséget levonni. Nem olyan nagy kunszt.

Jövő hó végén jönnek, elvileg utoljára. Üfsz azt mondta hogy kaptak képzést, tudják hogy mi ez. Ezen kívül ott az aláírt pecsétes papírom is. De értem amúgy a dolgot, nekem is ez volt a legnagyobb kérdőjel benne amikor megláttam róla az első elműs doksit, szóval kíváncsian várom, illetve állok elébe.

Jo grafikon, ezt te generalod? Vettem en is egy ilyet, nem teljesen ertek nehany jelenseget. Vettem egy plusz tekercset a nulla vezetore, az kalibraltam is, azota van rms-meres (ez a tekercs is ugyanugy van felrakva, mint a fazisvezetokon levok, a nyil a betap fele mutat). Van egy erdekes jelenseg, pl. a c-fazison van 3W fogyasztas, es amint elinditok egy hajszaritot az a-fazison, ez a c-fazisos fogyasztas 0W-ra esik, addig, amig az a-fazison nagy terheles van. A tekercsek egymastol tavol halyezkednek el, nincs egymasra hatas. Ez a mero hibaja lenne? Illetve neha az a+b-c rms, es a neutral rms kozott pillanatnyi idoben elterest merek (minimalisan mindig elter). A cosfi mindenutt pozitiv tartomanyban mozog, tehat elvileg a bekotes es a tekercsek iranya, sorrandje jo.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Jo grafikon, ezt te generalod?

Igen, a Shelly felhő nem tetszett.

Vettem en is egy ilyet, nem teljesen ertek nehany jelenseget. [...]

Hát, fogalmam nincs, mitől lehet... ki kellene mérni az áramokat a helyszínen lakatfogóval, simán lehet, hogy a PE felé folyik ennyi hibaáram a kapcsolóüzemű tápokon keresztül, a nagyobb terhelés meg elhúzza annyira a nullát, hogy ez megszűnik. Vagy bármi egyéb.

"Igen, a Shelly felhő nem tetszett."

+ az nekem sem tetszik, ritka ocsmany valami, amellett pedig rendre, napi szinten offline idonkent az osszes shelly eszkoz, ami miatt ugye rettento pontatlan a fogyasztas merese. Nincs reszletes infod, hogyan lehet bekonfigolni ezt a cuccot?

--

Kozben talaltam egy tutorialt, megprobalok ezen elindulni.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nézem ezt a csodát, és azon töröm a fejem, ha valami miatt lekapcsolják, akkor az on gombot csak 50k-s nyitás után tudod megnyomni? Az lol :)

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Amennyiben az áramszolgáltató engedélyezte a visszakapcsolást, azt a kijelzőn a relé jel folyamatos villogásával és a PrESS_on felirattal jelzi a készülék.

Ekkor Ön úgy állíthatja helyre az energiaszolgáltatást, ha az egyfázisú SX601 mérő esetén a jelen tájékoztató 2. oldalán, a háromfázisú SX631 mérő esetén a jelen tájékoztató 3.oldalán látható 3-as (MENÜ) nyomógombot legalább 1 másodpercig nyomva tartja. A feszültség visszakapcsolása előtt győződjön meg róla, hogy az biztonságos-e (pl. éppen nem szerelik-e otthonában a villamos hálózatot, vagy nincsenek-e hibásan működő készülékek csatlakoztatva, stb.).

https://www.eon.hu/content/dam/eon/eon-hungary/documents/Muszaki-ugyek/…

Amikor hozzánk felszerelték a legutóbbi mérőórát, akkor mutatta a szerelő, hogy elvileg hogy lehetne kikapcsolni és vissza az órát, de valószínűleg ennél nem működik (felirat szerint lenne ilyen funkciója)...
Nem is csinált rá semmit, de állítólag a 3-fázisú változatánál megy - ezt távolról is le tudják kapcsolni elméletileg...

Tehát valóban, van ilyen már...

Onnantól hogy a kibaszott villanyórába raknak sim kártyát, mindenféle szopatást meg tud veled tenni az áramszolgáltató. Persze mint szolgáltató neki ehhez minden joga megvan. Ha meg te akarod kirakni a nem fizető (se rezsit se bérleti díjat) albérlőt a saját lakásodból, és a szolgáltatónál akarod kérvényezni h. kapcsolják ki, akkor azt nem teszik meg persze! Mert az ingatlanban tespedő görénynek JOGAI vannak! Csak neked, mint tulajdonosnak nincsenek.

A szolgáltatót jogosan nem érdekli, hogy ki a használó, ha te vagy a fizető fél. Ez az egyik, A másik, hogy megfelelő szerződés és odafigyelés esetén kirakható a bérlő. (Felmondási idő szerződésben rögzítve, kifejezett felmondási indokként a közüzemi számlák illetve bérleti díj 30 napos elmaradása beleírva, a felmondást _írásban_ átadni (tértivevényes postai küldemény - ehhez persze tartózkodási helyként be kell jelentkeznie az ingatlanba a bérlőnek), satöbbi.)

Jah, csak mire lejár a 60+60 nap, 2(3?)x postán kiértesítés, meg a kutyafasza, és megtudja a bérlő h. karhatalommal akarnád kirakatni adott napon, a falból a vezetéket is kiszedi mire eljut a hivatalos ügymenet odáig h. bejuss a saját tulajdonodba.

Ha nincs villany a lakásban, hamarabb odébbáll, és talán a vezeték is bent marad a falban.

Milyen 60+60 nap? Mondom, a szerződésben jól kell rögzíteni a felmondással kapcsolatos feltételeket. Igen, a bérbeadó részéről fizetési késedelem esetére, 30 napos határidővel történő egyoldalú felmondási lehetőséget tartalmazó szerződést nem minden bérlő fog szeretni, viszont bérbeadóként ezt szíved joga belerakni a megállapodásba.

Mint mondtam, a lakás használója és a szolgáltató felé fizetésre kötelezett közötti vita nem tartozik a szolgáltatóra. Ha azt akarod, hogy ők "pofozkodjanak" a bérlővel, akkor a bérlőre kell íratni a szolgáltatást, oszt' jónapot...  (Ez is a szerződésben rögzítve kell, hogy legyen, azzal együtt, hogy a szerződés megszűnése esetén hogyan és miként történik a visszaírása. )

Kell valami okos relét rakni a bejövő áram vezetékre, amiről nem tud a bérlő és el is van zárva valahova.

Ha nem fizet, odamész a lakáshoz (mert ugye netet ezért fizetni nem biztos, hogy megéri) és lekapcsolod kívülről telefonnal/laptoppal.

Ha esteleg hívja az áramszolgáltatót, nem tudnak mit tenni, náluk van áram :)

Amúgy a vízzel is ezt kéne tenni :D (Meg a gázzal, bár azt lehet nehézkesebb, tudtommal nem szerelhetsz fel csak úgy egy csapot, mert talán az a tűzhelyig a szolgáltató tulajdona... legalábbis úgy emlékszem nálunk a panelban így van) 

 

Már csak egy jogász kell, aki megmondja, hogy legálisan zárom-e el a saját házamban a vizet/áramot akkor ha albérlő van bent... de a szerződésbe be lehet írni, hogy ez történik nemfizetés esetén.

A méretlenbe nem rakhatod, a mérő után a lakáselosztóban az ÉV-relé után rakhatnád be, az meg nem kicsit feltűnő, hogy a lakáseolsztóban az ÉV relétől még elmegy "valahova" a vezeték, majd visszajön, és ami visszajön, az megy a kismegszakítókra, és azon nincs delej, az ÉV-től elmenőn meg van. A következő probléma, hogy ez azért a teljes ingatlan áramfelvételét kapcsolni és megszakítani(!) képes eszköz kéne, hogy legyen, úgyhogy nem biztos, hogy picike dobozka elég hozzá, de talán meg tudod oldani, hogy elrakod valami olyan helyre/kulcsra zárt dobozba, ahol jó neki, és azért a hőleadása is megoldott - mert ugyebár a relé tekercse azért ha nem is nagyon, de fogyaszt és melegszik.
A harmadik technikai probléma, hogy a tápellátását hogyan oldod meg? Ha a betáp oldali 230V-ból, akkor ugyebár áramszünet után bekapcsolt állapotot _kell_ produkálnia... Mondjuk az okosdobozok tudnak olyat, hogy a legutóbbi állapotra álljon vissza, de erre is gondolnod kell.

A víz esetén hasonlóképp a hova helyezed el, hogyan biztosítod a védelmét, hogyan oldod meg, hogy áramszünet esetén is működtethető legyen és hasonlók...

Közüzemi szolgáltatásként fizetős a távhő, illetve a szemétdíj is - na ezekre pláne nem tudsz elzárót tenni, és ezekkel is lehet nagy tartozást összeszedni...

A bérlőnek kéne fizetnie elvileg és legalább:
-Villany
-Víz és csatorna
-Szemétdíj
-Gáz (ha van)
-Távhő (ha van)
...
-Bérleti díj

A fentiek közül egyet ki lehet "pipálni" a "kártyás" villanyórával, a többit viszont nem, illetve nem igazán - maximum a szolgáltatásnak a bérlőre történő átírásával.

Ráadásul szolgáltatás tulajdonosról --> bérlőre történő átírásakor készrefizető kezesség című papírt írat alá veled az összes szolgáltató automatikusan. Azzal meg pont ugyanott vagy, mint amit el akartal kerülni. Nevezetesen  h. te szopsz megint, mert a bérlő felhalmozott tartozását kb. azonnal tőled tudná levonni a szolgáltató egy ilyen aláírt papírral a kezében. Te meg ugyanúgy megintcsak a bérlőddel cirkuszolhatsz perlekedhetsz évekig, a szolgáltató pedig ígyis úgyis a pénzénél van, sosem járhat rosszul, ki van ez találva.

Csak a mért oldalra teheti be, az ÉV relé, illetve túláramvédelem _utánra_. Ezeket meg nem zárhatja el az ingatlan használójától. (Oké, plombát rakhat a dobozra, de ha ez _bent_ van a bérleményben, akkor azt ellenőrizni csak akkor tudja, ha a bérlő otthon van, _és_ beengedi.)
És ha az ÉV meg a kismegszakító elérhető, onnantól már van villany...

A vonatkozó szabványokkal, illetve a 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelettel tessék ismerkedni. meg a "lehet" és a "szabad" különbségén is elkezdhetsz gondolkodni... (Meg esetleg átgondolni a "birtokháborítás" jogi értelmezését/jelentését - bár ez mindenkinek hasznos lehet, aki a "hogyan zárjam el a vizet/villanyt/gázt" témán agyal)

Nem igazán érdekel a szokásosnak mondható terelésed, amikor próbálod szétkenni a bullshit halmot.

Szóval újra megkérdezem: Tudsz erre bármi hivatkozást linkelni, hogy nem lehet, vagy csak egy kósza ötlet, mert épp ezt dobta fel az ellenkezés-generátorod?

Csak a mért oldalra teheti be, az ÉV relé, illetve túláramvédelem _utánra_. [...] Olvass, és próbálj gondolkozni is, ha még megy...

Továbbra sem érdekel a szokásosnak mondható terelésed, amikor próbálod szétkenni a bullshit halmot.

Milyen szabály tiltja az ÉV és a túláram védelem előtt bármilyen szakaszoló kapcsolót és milyen szabály engedi ezek után? Az "olvass" és a "gondolkozz" nem válasz, hanem terelés, mert nincs ilyen szabály, törvény, szabvány vagy előírás, csak a tipikus zeller-féle "nem lehet" bullshit.

Szóval újra megkérdezem: Tudsz erre bármi hivatkozást linkelni, hogy nem lehet, vagy csak egy kósza ötlet, mert épp ezt dobta fel az ellenkezés-generátorod?

Értelmezd a hivatkozott előírásokat. Ha villamos biztonsági felülvizsgálatot meg akarja úszni bérbeadáskor, akkor az elektromos berendezéseket legfeljebb 30mA-es ÉV relé kell, hogy védje. A "villamos berendezés"-be a mért oldalt leválasztó okos relé is beletartozik szerintem. És ismét felhívom a "lehet" és a "szabad" szavaink eltérő jelentéstartalmára, amit nagyvonalúan átugrottál...

A "villamos berendezés"-be a mért oldalt leválasztó okos relé is beletartozik szerintem.

Kiemeltem a lényeget... amúgy felhasználói berendezésről szól a rendelet, nem elektromos és nem villamos berendezésről. Az ÉV relé egyébként nem felhasználói berendezés? Mert akkor azt is védenie kellene egy ÉV relének, szerinted. Vagy minden felhasználói berendezés a mért oldalon, kivéve az ÉV relé?

És ismét felhívom a "lehet" és a "szabad" szavaink eltérő jelentéstartalmára, amit nagyvonalúan átugrottál...

Aham, nyilván. Igen.

Mért kell az ÉV relé utánra? Mi van, ha nem oda teszem? Megbüntetnek ha kiderül?

Nálam vagy egy évig simán be se volt kötve az ÉV relé, mert a villanyszerelő olyan jól megcsinálta a dolgokat, hogy néhol a föld és nulla fel volt cserélve.. néhol meg simán összeért a konnektorban...2  napig debuggoltam, egyesével kötöttem be minden vezetéket újra, hogy kiderítsem merre van a gond.

Ha bérbeadod/eladod az ingatlant, akkor tessék szépen elolvasni a 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet vonatkozó részét (1. melléklet):

1.13.2. A használatbavételt követően időszakos villamos biztonsági felülvizsgálat elvégzéséről az üzemeltető a következők szerint gondoskodik:

[...]

f) a lakóépületekben lévő lakások villamos berendezésén felülvizsgálat végzendő

fa) bérbeadáskor és

fb) tulajdonosváltáskor;

[...]

1.13.3. Lakóépületekben lévő lakások villamos berendezésén a villamos biztonsági felülvizsgálat elhagyható, ha a következő két feltétel együttesen teljesül:

a) fázisonként 32 A-nél nem nagyobb névleges áramerősségű túláramvédelem van, és

b) 30 mA-nél nem nagyobb érzékenységű áram-védőkapcsolóval védettek a felhasználói berendezések.

 

Szóval ha nem akarsz sokat költeni bérbeadáskor, illetve új bérlő esetén, akkor van (és helyesen van beépítve) ÉV relé.

 

Ez érdekes, de sztem nagyon sokan nem tartják be... nagyon sok lakásban nem teljesül a 2 feltétel egyszerre. Az előző évszázadban épült panelekben - hacsak nem volt teljes elekromos hálózat felújítás - nem igen van fi relé... nekem a pesti 2006-ban épült lakásomban sincs... Nem hinném, hogy ezzel bárki foglalkozik bérbeadáskor, sőt eladáskor sem.

Illetve itt ki az üzemeltető? Az áramszolgáltató? Mert akkor meg mi közöm hozzá? Csinálják...

Persze mindez még nem mond ellent annak, hogy az ÉV relé elé beraksz valamit... (mi a felhasználói berendezés definíciója?) Attól a többi még ott van.. nem írták, hogy nem lehet előtte más. (Vagy leglábbis azt nem másoltad ide)

Nem tudom, mióta kötelező az ÁVK, de értelmes ember akár utólag is berakat egyet. Igen. tudom, a lakáselosztóban ez plusz két unit, és jó esély van arra, hogy dobozt kell cserélni, de ha legalább egyszer nem pusztul meg áramütéstől valaki, már megérte...

Az "üzemeltető" az ingatlan tulajdonosa, vagy az általa erre megbízott személy, illetve vállalkozás (a szabályozás nem csak lakóingatlanokra vonatkozó előírásokat tartalmaz, azért van ilyen módon megfogalmazva)
 

Szvsz siman kiepitheto egy ilyen rendszer, egy magneskapcsolo konnyeden elviszi az egesz lakast, es a gazra, vizre is lehet hasonlo megoldast talalni (mondjuk a vizaknaba nem art, ha ki van epitve legalabb a 230V). Persze ez pluszban parszzezer, de utana beke van.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A vízaknába a mért oldalra ugyan talán rakhatsz motoros elzárót (célszerűen valami max 48V-os kivitelt), de oda is be köll tudni menjen az ingatlan használója _és_ a szolgáltató is (mivel a mérőnek a mért oldaláig hozzáférést kell biztosítani a számára)... És nem, nincs béke, mert ha nem fizet, és elzárod, még ott maradhat az ingatlanban, hődíj, gáz szemétdíj terén bőven lehet tartozása - nem a szivatására kell gyúrni, hanem arra, hogy rövid idő alatt kirakható legyen.

Gázhálózatba nem fog csak úgy berakni rejtett elzárószerelvényt - sőt rejtett, az ingatlan használója által hozzá nem férhető szerelvényt igazából sehogyan sem - a meglévő csapokat nem cserélheti le kizárólag motoros állításúakra, azaz valahol vágni kell a csövet... Onnantól kezdve terv, jóváhagyás, kivitelezés, nyomáspróba, és ennek sikerétől függően kapja vissza a gázórát... (Igen, tudom, swarcban... Aztán ha "gáz van", akkor ugye büszkén vállalja a "vádlott jöjjön be" megszólítást?)
 

Ez pl nem igenyli a gaz rendszer megbontasat, de en pl tulajdonoskent, ha ilyen helyzetbe hoznak, siman bevallalnam, hogy kinyitom a villanyoraszekrenyt es mondjuk egy svedfogoval eltepem a kismegszakitot. Aztan a berlo kijavittatni ugyse tudja, mert nincs hozza joga.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nem véletlenül írtam, hogy a _csak_ motoros elzárószerelvény nem opció, kézzel is elzárhatónak kell lennie. Márpedig ha kézzel is zárható, akkor kézzel is nyitható. Lásd a leírását: "A motoros elzáró alján levő biztonsági pöcök segítségével a motorról leválasztható az elzáró, azaz kézzel is működtethető marad a gázelzáró csap." És ezt a lehetőséget _nem_ iktathatod ki, ha csak ez az egy elzárószerelvény van. Ja, és ugye ez csak elzárásra szolgál, a visszaállítás ránézésre is kézzel történik...
Ha a méretlen oldali kismegszakítót megrongálod, akkor az egyrészt sokba fog kerülni (plombálással miegyébbel), másrészt meg az áramszolgáltatót kihívva megszüntetik a veszélyhelyzetet, és a tulajdonosra ráterhelik a költségeket. A mért oldali elosztó meg jellemzően a bérleményen _belül_ található - oda meg a bérlő jelenlétében mehetsz csak be. Ha mégis kint van az első mért kismegszakító, és azt rongálod meg, azt simán kijavíttathatja a bérlő, akár még úgy is, hogy neked benyújtja a számlát róla.

Ha nem hozzaferheto helyen van a motoros elzaro, akkor ugye baszhato az elmelet. Ha valaki megrongalja a nyilvanos helyen levo szekrenyt, akkor arrol se te tehetsz. A berlo nem gondolnam, hogy jogosult eljarni a villanyoraszekreny ugyeben, a szolgaltato szoba sem all vele.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"Ha nem hozzaferheto helyen van a motoros elzaro" - Ha a meglévő, a terveken szereplő elzáróra akarod rárakni, akkor az bizony hozzáférhető helyen van - mert hozzáférhetőnek _kell_ lennie. Ha ezen felül akarsz saját titkos elzárót berakni, az a gázhálózat megbontásával jár, amihez a teljes folyamatot (terv, jóváhagyás, kivitelezés, nyomáspróba, gázóra visszakötése) maga után vonja.

Az, hogy _te_ mit gondolsz arról, hogy egy méretlen oldali kismegszakító megrongálása esetén ki jogosult a szolgáltatót értesíteni, és javítást kérni, az a te dolgod - megsúgom, hogy a szolgáltatói, azaz méretlen oldalon fennálló balesetveszélyt, rongálást _bárki_ bejelentheti a szolgáltatónak, és ők ki is fognak menni az élet- és balesetveszélyes állapotot elhárítani. A mért oldalhoz meg hív egy szerelőt, és kész - a szerelő nem kell, hogy foglalkozzon azzal, hogy ki a tulajdonos.

Ja, a méretlen oldal megóvása a tulajdonos feladata és felelőssége, csak mondom...

"Ha a meglévő, a terveken szereplő elzáróra akarod rárakni, akkor az bizony hozzáférhető helyen van - mert hozzáférhetőnek _kell_ lennie"

- define it:"kell lennie" - nekem pl a gaztuzhely elotti szelep ertelemszeruen a konyhaszekreny hata mogott halado csovon van rajta, ha el akarod zarni, akkor ki kell huzni az osszes fiokot, mert maskent nem fersz hozza. Ez most akkor hozzaferheto, vagy sem? :)

Ha ide fekrakok egy motoros szelepet, akkor azt megtalalja-e joskaberlo, vagy sem? :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nekem a gazcso a falon megy vegig a tuzhely magassaga alatt, igy nem is lehetne a pillangoszelep a konyhapult folott. Jol van ez igy, senki soha nem akarja elzarni, ha meg el kell egyszer, akkor kihuzom a fiokokat, befekszem a lyukba es elzarom.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

kertes házban van egy vízakna a mérővel és a mérő előtti/utáni elzáróval. Oda nem igazán fogsz mást berakni, pláne nem elektromos berendezést - illetve max. az első leolvasásig, ha kellően tökös a szolgáltató. Szóval valahova egy másik helyre. ha van a bérlő által hozzá nem férhető pince, ahol a vízvezeték hozzáférhető, akkor oda talán - de hogy a bérbe adott kertes házad kertjébe bemehetsz-e, az jó kérdés...

 

Méretlenre nyilván nem akarnám :)

Erre van valami szabály, hogy az ÉV után lehet csak rakni? Mert ebben az esetben tényleg szívás elrejteni. Vagy ha el is rejted, simán átköthetik.

Amúgy pedig le kell zárni a teljes elosztó szekrényt, véleményem szerint semmi köze a bérlőnek ahhoz. A fí relé és a megszakítók kapcsolója kilóg a szekrényből nálam, így ha ott lekapcsol valami azt vissza tudja kapcsolni. A belső dolgokhoz semmi köze.

Egyébként nincs valami olyan cucc, ami hasonló mint a relé, de tényeg fizikailag megszakít és újra csatlakoztat egy (több) elég vastag vezetéket? Nem kell gyors "kapcsolás" és sűrű se. 

Víznél nem számít az áramszünet, hiszen csak akkor nyitod/zárod, amikor ott vagy és akkor remélhetőleg van áram.

Távhő: Hát, a radiátorra ugyanúgy lehet tenni csapot :) De ha már áram és víz nincs, az sztem elég visszatartó erő...

A szemét díj gondolom konstans, bár sohan nem éltem olyan helyen ahol külön kellett fizetni érte... csak lakásban, de ott a közös költségben van.. amit ugye amúgyis buksz, ha nem fizet...

A lakáselosztót ugyan lezárhatod, plombával (maximum), de attól még bontható marad, ha nem is sérülésmentesen. A távhő nem átfolyás alapján fizetős a legtöbb helyen, ahol meg egycsöves rendszer van, ott pláne nem zárhatod el...

"ami hasonló mint a relé, de tényeg fizikailag megszakít és újra csatlakoztat egy (több) elég vastag vezetéket?" - relé a legegyszerűbb, persze vannak motoros megszakítók is, de azok jellemzően nem lakossági/háztartási méretekre készülnek.

A távhőben van a melegvíz hődíja is. A radiátoron költségosztó van, hőmennyiséget mérni a be- és kimenő csőben áramló fűtőközeg hőmérsékletkülönbségének és a közegáramnak a mérésével (a kettő szorzatából) lehet. Átkötőszakasz nélküli egy csöves rendszernél nem zárható el/nem szabályozható a fűtés, de ezek kiveszőben lévő helyek, általában az ilyenek kapnak átkötőszakaszt amin adott közegáram akkor is áthalad, ha a hőleadó felé nullát állít be a tulajdonos.

Oké, de igazából mindez lényegtelen.

Ezek nagyon attól függnek, hogy milyen a lakás/ház.

Az eredeti felvetés az áramról szólt, az mindenhol van. Illetve a víz is. (Szerintem ez már elég ritka, hogy átalány legyen)

Szerintem a fenti 2-vel már elég jól lehet motiválni, ha el van zárva.

Egyébként a fűtés meg kb mindegy... Panelban elzárt radiátorral sincs olyan hideg (leglábbis nálunk nem volt, persze minden oldalon, alul, felül lakások...). Újépításű házban pedig régebben rendszeresen decemberben 1 hónapra nem voltam ott... fűtés teljesen lekapcsolva (még olyan átmenő cső sincs, mint a panelban) és mikor visszaértem teljesen jó hőmérséklet volt... Max pulóverben vannak otthon :) Jelenlegi lakásomban pedig áramról megy...

+ha a vizet elzárod, akkor melegvíz hődíj sem lesz.. 2 az egyben megoldás :) Persze ilyen helyeken 2 csap kell, hideg, melegvíznek. (Nálam pl csak hideg víz jön be, minden áramról megy.. szóval mást nem is lehetne elvenni tőlem... csak az interentet... ami ugye fontosabb, mint az előző 2 :D) 

Van viszont mágneses taperolást jelző LED.

Végül a linkelt szoftvereket csak mintának használtad, és írtál sajátot?  Nekem az egyéb eszközeim TASMOTA alapúak (Sonoff), emiatt azt próbáltam először (meg ugye az a legegyszerűbb).
Egyelőre nem jött össze, az adatok egy részét már látom, de kapok pár serial buffer overrun-t még a maximális puffer értéknél is (520).

Bogyó

Az első linken találhatót használom kb., csak belepatkoltam az elműs dsmr kódokat, illetve ota-t, meg már nem is tudom... Igazi install&forget projekt volt amúgy, kb. akkor láttam utoljára az eszközt amikor az eredeti postot írtam, már a kódot sem találom hirtelen :D Illetve azóta megy zökkenőmentesen, szóval minden tök jó.

sub.

 

Ez dejó hogy megláttam, mert nekem is lesz most óracsere akkor előre belerakom a kábelt, aztán meglátjuk mivel tudom az adatokat a Home Assistant-ba küldeni.

(Jelenleg egy Shelly EM-mel mérem a fogyasztást/termelést)

Szerkesztve: 2021. 05. 06., cs – 21:37

en egyszeruen raktam a lakaselosztoba, kozvetlen az orabol jovo fazis vezetekre egy sajat merot, es annak a kimenetet monitorozom. a cucc 6k volt ha jol emlexek. mikor az ora allast leadom, reseteltem ezt is, es eddig mindig pontosan stimmelt, ugyanazt merte mint az elmu oraja.

nem pont ez a tipus, de ugyanigy nez ki, es van azon is impulzus kimenet optocsatoloval:

https://relaxvill.hu/hu/Mero-szamlalo/Fogyasztasmero/OVK/OVK-1F-FOGYASZ…

Persze, már sok éve használtam ilyet én is, akkor még RPI-vel számolgatva az impulzusokat. Itt igazából egy új/ingyenes/szolgáltatói megoldás bemutatása lett volna a cél. Nekem nem igazán volt szimpi amúgy ez "klasszikus" fogyasztásmérős megoldás, ugye ezen átfolyik a teljes áram, szóval plusz egy hibalehetőség/veszélyforrás. Amire meg rá merném bízni az életem, meg az ingatlanom, (mert nem valami rebrandelt kínai gagyi hanem ABB, Schneider, vagy ezek környéke, vagy áramváltós), az meg három fázisra elég húzos tud lenni, és ugyanúgy kell vele barkácsolni, sőt...

Persze szerencse az kell hozzá (mármint a DSMR megoldáshoz), sajnos még hmke esetén se szerelnek fel mindig P1 portos órát, és mivel csomó embert besóztam más helyen is, ezért elég sok infó futott be azóta. Volt aki időben szólt csere előtt, de sehogy nem tudta elintézni/kikönyörögni, hogy ilyen órát kapjon, hiába fizetett értelmetlenül csatlakozási díjat, immár másodszor (~40kHUF).

Nem a helyszínen húzták le, hanem az ELMŰ számlázta ki (csatlakozási díj címszóval). Napelemes fórumokban megy a jogászkodás erről, de annyira nem követem, mert nem érdekel. Állítólag jogszabály alapján ingyenesnek kellene lennie (vannak hozzá feltételek, 32A alatt, meg lakossági, stb..). Ennek ellenére random kiszámlázzák, pl. nekem is ki kellett fizetni, miközben három ismerősnek ugyanabban az időszakban de más területen nem. Egyikünknél sem csináltak semmit, nem cseréltek pl. fővezetéket, megszakítókat, vagy bármi egyebet.

Annyira engem egyébként nem érdekel, gondolom a rezsidémonhoz is köze van. Legyen egy díja, egye fene (ahogy pl. a vízóránál is van), csak ne hasraütésre dőljön el, és fizesse mindenki, úgy talán nem 40 lenne.

3x32-őt írnak, de nyilván ezek fotelszakértők. Én tényleg nem várnám el hogy ingyenes legyen, eleve nem kis pénz egy hmke beruházás, nem ezen múlik, pláne hogy ezek az órák sem olcsók. Az viszont több mint érdekes, hogy össze-vissza számlázgatják, kb. szerencse kérdése, hogy ki kell e fizetned vagy sem. Annyi naív tippem van még, hogy esetleg adott körzetre az ottani üzemeltetők döntik el, hogy pl. jövőbeni fejlesztéshez (trafók, egyebek), kellhet e ez, mert olyan állapotban van a rendszer.

273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet 5. § (7):

"A fogyasztásmérő berendezés költségeinek viselésére 3 x 16 A teljesítmény határig a felhasználókra, a felett az erőművekre vonatkozó szabályok alkalmazandók."

Ebbol a 3x16A nagyjabol biztosnak latszik, mint hatar. Azt viszont nem tudom, hogy a szolgaltatok mi alapjan hatarozzak meg a csere dijat, de biztosan van erre is jogszabaly.

Érdekes ez az 50k HUF-os ajtócsere...

Egy ismerősömnél Somogy megyében, a vakoláskor leszakadt az egyik plomba, a frissen szabványosított (egyébként alapból Csatári-Plast "ajtós" szekrényt hoztak) villanyóra-doboz külső fedelén, bejelentette.

Az EON kb. 8 hónap múlva kijött, megnézte, hogy "jé, tényleg", majd azzal a címszóval, hogy "amúgy ennél a szekrénynél kívülre nem is kell", leszedte a másik külső plombát is, és távozott.

Így már csak belül, az óra van plombálva, meg szerelőlemez, amin fekszik, szóval az egész fedelet, (amin az ajtó is van) le is szedhetné.

(Az meg már külön poén, hogy az egész szabványosítás anyagköltségen (20K) megvolt, mert nem történt "Amper"-beli bővítés, nem kértek a plombálásokért, és a szerelő sem kért munkadíjat, mert 4 hónapot késett az előzetesen kialkudott határidőhöz képest...)

Igen, egy kicsit túltolják a plombázásokat nem? Nálam is le van plombálva a szerelőlap, maga a villanyóra egy csomó helyen, plusz az egészen van egy muanyag burkolat (amin csak a biztosítékoknál van kisajtó) és az is le van.

Amúgy ezeken az órákon van infra port is, azt próbálta már valaki?

Elvileg ott is ilyen adatokat lehet lekérdezni, és akkor nem lenne probléma műanyagfedél sem.

Ez a csatlakozó direkt egy irányú kommunikációra és direkt arra van, hogy a végfelhasználó kiolvashasson értékeket. Az óra küldi magából ki. Befelé adatot nem is tudsz adni ahogy néztem. A kommunikáció formátuma a szolgáltató (vagy óra gyártó) által közölve van a részedre.

Az infra porton is le lehet kérdezni az aktuális értékeket, itt a kulcsszó a lekérdezés. Rövid távú és mágnesesen szokták a fejet odarögzíteni. Oda vissza kommunikálhat az órával, ott programozni is lehet. Parancskészlete némelyik kering a neten. 

Ha jön az egyszer Leolvasó Jóskabácsi akkor a programozó fejre tuti felcsillana a szeme és azonnal több fotót csinálna mint Kovi egy szereplőválogatáskor. Ha bedugsz egy normális kábelt, az erre kialakított csatlakozóba, akár le is plombázzák utána a szekrényt, majd mellé teszel egy nem DIY-bombára hasonlító eszközt, pl korrektül bedobozolva, szerintem max rákérdez, hogy ez meg mi, de ugye, teheted olyan távban is ha elkábelezted, (nem 10m-re), hogy nem az jut elsőre eszébe a leolvasónak, hogy hoppá, ezen machinálod a ketyerét.

Szerintem jó kezdeményezés, hogy van ilyen port. Így ha kell tuti azt az értéket lehet leolvasni amit kell, és nem kell kölön varázslat hozzá. Ettől egyszerűbben már nem nagyon lehetett volna megoldnai. Erre tehet mindenki a saját szájíze szerinti illesztőt.

"majd mellé teszel egy nem DIY-bombára hasonlító eszközt, "

- lol, ezen felröhögtem. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerkesztve: 2021. 05. 14., p – 08:13

Szia! Ugyanilyen órát kaptam én is hétfőn, sajnos csak utána találtam meg ezt a posztot :( Öröm az ürömben, hogy a kismekszakítőknál van egy kis ajtó, amin talán befér a kezem és onnan elég közel van a port. Nézegettem a linkeket, ami alapján megcsinálta, de elég kusza. Tudnál esetleg küldeni egy kábelezési fotót/rajzot és, hogy melyik sketchet raktad fel az esp-re? Köszi szépen! 

Az RJ11 4 vezetékkel nem lesz itt jó igaz?

Ha beszerelnek valami hasonlo megoldast annak segitsegevel tudnam "debuggolni" a halozatomt?
Uj epitesu hazban vagyok, 3x20 amper van es az egyik fazist sokszor levagja a fozolap valamiert (mindig ugyanazt), es mar az oruletbe kerget.
Akkor talan latnam hogy tenyleg tul sok aramot akar-e felvenni, vagy nem tudom.

Total laikuskent kerdezem

Sot, normal esetben a bejovo kismegszakito is haromfazisu, magyarul az is leold. Ha bentebb B karakterisztikaju kismegszakito van, kint pedig C, akkor nagy valoszinuseggel jol sikerult leosztani a szakinak a 3 fazist terhelesaranyosan...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Nincs, de ha ilyet akarsz, ne velem akard mar megkerestetni. Te allitottal valamit nagyon hatarozottan, en meg tudok rogton tobb ellenpeldat is, ami bizonyitja, hogy nincs igazad. De ha akarod, bizisten kimegyek a dobozhoz es lefenykepezem neked. 

Egy masik topicban, ahol ugyanerre terelodott a beszelgetes, mar leirtam: en 2019 oktoberben szabvanyositottam a merohelyemet, C-s kismegszakitokat tettek bele. A szomszedomban iden januar-februar kornyeken volt egy 1->3 fazisu bovites, nala szinten 3db C16-os kerult a meroszekrenybe. Szuleimnel par eve nem indult egy 5kW-os motorral szerelt gabonatisztito gep a 3xB16-rol, ok csereltettek.

En biztosan nem kentem meg senkit, es a tobbiek sem mondtak, hogy szukseg lett volna ra.

Azért kérdezem, mert benne vagyok jó ideje kettő villanyszerelős csoportban is és rendszeres téma, hogy már sehol nem használják az elosztói engedélyesek a C karakterisztikát, ha adnál erről valami írást, akkor tudnám nekik mutatni, hogy lám, itt az ellenpélda. De nem találtam írást, se bejelentő lapot, semmit, szóval ez vélhetően valami szürkezóna lehet.

Ha ennyi is eleg, akkor tessek:

https://ibb.co/8mWp2K9

https://ibb.co/7VKRFCG

https://ibb.co/HqxMRmn

Ezeket meg tolem szereltek le, igaz a jobb szelsore mondta is a szerelo, hogy az valami takolas, mert olyat meg nem latott. Azert maradtak nalam, mert meg voltak egve rajtuk a bekotesi pontok, en meg azota tartogatom, hogy majd bedobom valami elektronikai hulladek gyujtesbe. Aztan jellemzoen elfelejtem...

https://ibb.co/h93b5mh

Sajnos tenylg nem ertek hozza. Nem tudom melyik a fi rele.
A lakasban van egy nagy biztositek szekreny amiben mindennek van kulon felcimkezett biztositek. Ott van 3 darab kulon biztositek a fozolapnak.
De nem ott veri le, hanem a villanyoranal a 3 fazis kozul az egyik biztositkjat

A pongyolán fogalmazva fi-relének hívott eszközön van egy gomb meg egy, a kismegszakítókhoz hasonló kallantyú. (A gombot megnyomva lehet, és időnként kell is tesztelni a működését.).
A leírásodból nekem az derül ki, hogy az van, amit wladek1 írt: "nagy valoszinuseggel ,,jol sikerult'' leosztani a szakinak a 3 fazist terhelesaranyosan".
Amikor lecsapja az adott fázist, akkor nézd meg, hogy melyik további fogyasztóktó, aljzatoktól megy el az áram - na azokat kell úgy átvariálni, hogy egy részük másik fázisra kerüljön. Lehet, hogy másik konnektorba dugással menni fog, de lehet, hogy az elosztóban kell átkötögetni bizonyos köröket másik fázisra. Mivel nem vagy villanyász, így első körben csak az átdugdosós megoldás játszhat, a másikhoz mindenképp kérj szakembertől segítséget.

Az a fazis amit le szokott csapni azon van a suto is meg a moso konyhaban a mosogep valamint a nappaliban a TV.
Az a gondom hogy ugye ez a fozolap 3 fazist hasznal (indukcios), ezert mindegy melyikre tennem at mondjuk a mosogepet.
Ugyanakkor van hogy akkor is lecsapja  ha csak a suto megy a fuzolap mellett es semmi mas.

Készüléke válogatja, hogy hogy van bekötve - ezt a készülék típusa (jobb esetben adattáblája/dokumentációja) alapján lehetne megtudni.

A sütő+főzőlap bekapcsoláskor, vagy használat közben, egy idő elteltével okozza a kismegszakító leoldását? Mert ha így van, akkor ez lehet kismegszakítónál is hiba - de ezt mind a konkrét berendezés(ek), illetve helyzet ismeretében lehet eldönteni.

Ha a mosókonyhában van másik fázison lévő aljzat, akkor első körben arra átrakni a mosógépet segíthet a túlterhelés külső körülményeit limitálni, de esélyes, hogy a villanyász szakember segítségét nem úszod meg.

Azért normális esetben úgy szokott kinézni, hogy a nagyfogyasztók szépen rotálva vannak felaggatva a fázisokra, és a maradék konnektorok, meg használati gyakoriság függvényében külön-külön fázison, világítás meg általában mindegy.

Tehát mondjuk:
F1: sütő, szobai konnektorok, amiket sütéskor nem igazán használsz, világítás
F2: mosógép, szobai konnektorok, amiket mosáskor nem igazán használsz, világítás
F3: főzőlap/vagy/mosogatógép, szobai konnektorok, amiket főzéskor nem igazán használsz, világítás

de én is találkoztam nemrég olyan szerelővel, aki gondolkodás nélkül fölhányta a kismegszakítókat a fázisokra, aztán csak pislogott, amikor az édesanyja hogyléte felől érdeklődtem, következő találkozásunkkor...

A másik "divat" manapság, hogy elvisznek 3Fázis+1Null(+föld) 6mm2 vezetéket a konyhapultig, és ráaggatnak mindent eszetlenül 2Fázisra, a harmadikon meg semmi.  Aztán a kismegszakítók meg csak trilláznak, amikor a sütés mellett te még főzöl valamit az indukcióson, mellette megy a mosogatógép, hogy tisztuljanak a tányérok, mialatt a családtagod meg nekiáll melegíteni valamit a mikróban, esetleg teát főzni.

De ugyanez az "okosság" megy ott is, ahol csak 1F a villanyóra van, így szegény nullvezetőnek 2x, 3x akkora túláramot kell visszacipelnie, miután 1Fázison (nincsen meg a másik két fázis, így) nincsen meg a 120fok...

Nem tudom, hogy hány lakás van a panelben, de, ha nem akarsz a lakástüzet oltó tűzoltókkal bensőséges kapcsolatot kialakítani, akkor szedd/szedetsd szét!

3Fázis+1Nulla+1PEarth=5drót  -ból lehet   2F+2N+1PE   -t csinálni úgy, hogy az egyik (FEKETE)fázist kikötöd, és átkötöd/kötteted a nullára, természetesen ekkor a szabvány kötelez a kábel helyes színjelzéssel(KÉK) való ellátására.

(Ez azt jelenti, hogy a (FEKETE)vezeték, a fali-csőből kilógó részét szépen betekered KÉK szigetelőszalaggal, vagy, ha tartósabbat akarsz ((a szigszalag ragasztója elereszt ~10-15 év alatt)) akkor KÉK, villanyszerelési zsugorcsővel kell befuttatni.)

 

Ebben az esetben már nem lesz túlterhelt Nullád, a PE(föld), pedig elvileg elég, ha legalább olyan keresztmetszetű, mint a fázisok közül a vastagabb.

Jó ötlet. Most már csak az a kérdés, hogy miért nem nekem jutott eszembe. :-) Ráadásul akkor amikor ki volt szerelve a sütő a konyhapultból hibakeresés miatt.

Csak szórakoztatási célból írom, hogy sokáig vakargattam a fejemet, hogy miért nem megy a sütő egy áramszünet után (napokkal előtte teszteltem a fi relét) mire kiderült, hogyha nincs a rajta levő óra beállítva akkor megszakítja a fűtőszál áramkörét. Mondjuk utólag értem, hogyha a háziasszony beállítja a sütés végét, de egy rövid áramszünet miatt ez törlődik akkor inkább ne süljön meg a piskóta minthogy aktívszén legyen belőle. 

+1, csak ugye ez az a szabvány, amit közönséges földi halandó vagy megvesz tizensokezer Ft-ért papíron, vagy huszonpárezerért elektronikus formában (mert a papír kiadványra 5, az elektronikusra 27% az ÁFA), vagy bemegy a szabványügyi harácsbagázs :) olvasótermébe, és napijegy birtokában elolvassa és megjegyzi (fejben, vagy papíron, tollal kijegyzeteli) amire szüksége van. (B opció: kerít egy olyan villanyász ismerőst, akinek megvan, és abban elolvassa...)

Az a gond, hogy ha jól tévedek, a pdf-ről lehet tudni, hogy kinek lett eladva... Persze ezt kivakarni belőle nem kunszt, de egyelőre úgy néz ki, hogy ismerős villanyászt kell találni, ha meg akar az ember nézni ezt-azt, vagy mehet az olvasóterembe - szintén fizetősen...

mondjuk nálunk 1x32A volt (amíg meg nem terveztettem a napelemes rendszert 6kW fölötti méretben)
Most asszem 20A (vagy 25?)+16A+16A van, de emlékeim szerint a belső hálózathoz még nem nyúltunk, úgyhogy a 32A lecsökkent és soha nem volt vele gond...
Talán lassan fel is kerül a napelem meg az inverter, akkor majd belenyúlunk a villamos szekrénybe is :-)

Ez is jó mulatság, de ha még hagyományos analóg/"tekerős" mérőd lenne, akkor így többet fizetnél, az asszimetria miatt, mintha szépen elosztva lennének a fogyasztók. (A digitális mérőknél is, ha mérik/fizeted a cos(phi)-t.)

A másik gyakran elhanyagolt szempont a külső szerelésű szobai, ideiglenes nagyfogyasztók, pl: Klíma.

Ha azok külső szerelésűek, és nem külön kapja a táplálást, külön kismegszakítóról, akkor az az adott szobába lévő konnektort terheli, ezért érdemes a szobákat is "szétosztani".

Ugyanakkor a szobák szétosztásánál arra is érdemes figyelni, hogy azok a konnektorok, amelyek közel vannak egymáshoz (pl: szobát elválasztó fal egyik-másik oldalán levőek), és külön fázisra kerülnének, fognak-e "csípést" okozni?.

("Csíp a laptop" c. topik.  Vagyis, ha bedugsz két laptopot, egyiket ide, másikat oda, és a fent említett földeletlen szűrők vannak benne, akkor egyszerre érintve már 400V-ot fogsz meg, ami "jobban" csíp, mint az említett topikindító 230V-föld áthidalásával. Vagy ugyanez TV-Videomagnó esete, ahol ilyenkor szegény RCA/SCART árnyékolásnak kell ezt a potenciált kiegyenlíteni (méretes közös-módú zavart okozva), ilyenkor azt a két szobát érdemes ugyanarra a fázisra tenni.)

Ez is jó mulatság, de ha még hagyományos analóg/"tekerős" mérőd lenne, akkor így többet fizetnél, az asszimetria miatt, mintha szépen elosztva lennének a fogyasztók. (A digitális mérőknél is, ha mérik/fizeted a cos(phi)-t.)

El tudnád mondani, hogy az aszimmetrikus terhelés és a cosφ között mi az összefüggés? Egyébként a digitális mérők mérik, mert ugyanis a hatásos teljesítmény után fizetek, mint lakossági fogyasztó.

Ha 3 fázisod van, ahhoz 3 nullvezeték is legyen. Nálam a lakásban mindenhol így van.

 

Mi a baj azzal, ha 1 nullvezetéked van?

1)

3 db 1.5mm2 fázis esetén 10mm2-es nullvezeték kellene (ez tartozik a háromszoros áramhoz). Szerintem könnyebb 3 db null vezetéket behúzni, mint egy rohadt vastagot.

Komolyan, mekkora már egy 10mm2-es vezeték?

 

2)

Ha elszakadna mondjuk középen a null vezetéked, akkor F1 - SzakadtNull - F2 esetében még áram alatt lesz a hálózatod.

 

Ha van egy 5kW-os sütőd, meg ég mellé egy 5W-os LED lámpa is, akkor a sütőd 400V-on kezd majd üzemelni szakadt null vezeték esetén.

U = 400V * R1 / (R1 + R2) = 400V * P1 / (P1 + P2) = 399V

F1-re beraksz egy kapacitív fogyasztót, F2-re ohmos fogyasztót, F3-ra induktív fogyasztót.

A kapacitív és induktív fogyasztók eltolják az áram fázisát a feszültséghez képest.

 

Magyarul elvileg lehetséges, hogy F1, F2, F3 árama szinkronban futnak, miközben a feszültségek 120 fokos eltolással.

 

Igazából semmi sem akadályozza meg a 3X áram kialakulását a null vezetőn. Max az, hogy tisztán induktív és kapacitív fogyasztókat nem gyártanak. De akkor mégis mire kellene méretezni?

Azért ez így eléggé ~~

Olyan esetben szokták a nullvezetőt túlméretezni, amikor pl. a sok nem PFC-s számtógép tápjában keletkező áram-felharmonikus miatt nem 0A áram folyik a szimmetrikusan terhelt háromfázisú elosztó nullvezetőjén, hanem 120-150%-a a méretezett képességnek! 

Ilyenkor (és ezek ált. a sok PC-vel rendelkező irodák) vastagabb (2x-3x) nullvezetőt húznak, de azért egy háztartásba nehéz bezsúfolni ennyi számítógépet. 

Ha a bejővő 20A-es kismegszakítüót vágja le, akkor az amiatt van mert: túlléped  ( a karakterisztikájá által engedett) a 20A-t.

Ez azért lehet, mert ugyan arra a fázisra biztosan más is rá van kötve. 

 

Számold össze hány db másik kismegszakító van ugyan azon a fázison.. és azok összesen hány ampert engednek. -> biztosan többet mint 20A.

derítsd ki mik a közös fogyasztók, és - ez itt a nagy feladat - úgy oszd el a közös fogyasztókat, hogy ne lépjék át az összesen 20A-t.

De ezt az utóbbi tervezést egyik villanyszerelő sem fogja neked megcsinálni.... sajnos.

 

És igen - még ha sikerül is kiderítened, és újratervezned -  ehhez újra kell rendezni a biztosítószekrényben a kábeleket.

Két dologra gyanakszom: Az egyik, hogy az indukciós lap nagyot rúg a hálózaton, amikor bekapcsol - szerencsétlen fázishelyzetben meg csillagállásnál ez lehet több, mint amennyit a pillanatnyi terhelésben elvisel a kismegszakító. A másik, hogy a kismegszakító hővédelme miatt old le, ami ugye a konstans x A meghaladását jelenti. A harmadik lehetőség meg az, hogy a kismegszakító hővédelme sz@r... nekem volt felrakva olyan 6A-es kismegszakító, ami a 900W-os névleges teljesítményű fűrészt folyamatos üzemben 15-20 percig bírta, utána lekapcsolt. 900W kontra 6A, ami 1280W lenne ugyebár... kapott az adott aljzat egy 10A-es kismegszakítót, azóta nincs gond a fűrészeléssel...

Tehát van 3x20A-ed, amire a ház fogyasztói rá vannak lógatva, beleértve a főzőlapot is. Kérdés, hogy az érintett fázison milyen fogyasztók vannak még, illetve hogy a kismegszakító azonnal leold-e, vagy csak hosszabb-rövidebb idő elteltével? Meg -saját tapasztalat- az sem mindegy, milyen (gyártó, karakterisztika) kismegszakító van felrakva adott körre.

Elvileg meg lehet tudni, hogy melyik aljzatban/fogyasztónál melyik fázis van, de műszerezettség és villanyos előélet nélkül kizárólag az egyenként lekapcsolod, és felírod, melyik fogyasztási hely (lámpa, aljzat, esetleg fixen bekötött berendezés) melyik fázisnál marad áram nélkül.

Nálad jó eséllyel befigyel egy teljesítmény bővítés, akár csak 1 fázison. E.On területen 4950ft bruttó/Amper, ELMŰ-s területi díjakat nem ismerem, oldalukon biztos fent van.

Kezdésnek 12A-el megemeltetném a leg leterheltebb fázist. Úgy a 32-20-20-al szépen el kell működjön a háztartás.

Napelemnél megéri szerintem erre figyelni, hiszen így tudod jobban maximalizálni a termelés házon belüli elfogyasztását.

Akkor se tudod egyenletesen elosztani, kivéve, ha megy valami három fázisú nagyfogyasztó. Ha bekapcsolod a vasalót, akkor nekiállsz a másik két fázison kávét főzni és mosni?

Az egyenletes terheléselosztás a három fázis között valóban nem érhető el h avan egy fázison üzemelő fogyasztód, de legalább törekedni kell arra, hogy ne legyen túl nagy eltérés, pláne folyamatosan. (Pl. a lakás világítását szétdobni a három körre, a gyakorlatilag folyamatosan működő fogyasztókat (hűtő, fagyasztó, vagy épp nas+routerek+házi szerver...) is szétrakni a három fázisra, a nagyfogyasztókat meg pláne külön fázisról járatni, stb.

(Pl. a lakás világítását szétdobni a három körre

Hát ja, van az talán 100 watt is akkor fázisonként, ha minden ki van világítva, valóban van értelme külön venni.

a gyakorlatilag folyamatosan működő fogyasztókat (hűtő, fagyasztó, vagy épp nas+routerek+házi szerver...) is szétrakni a három fázisra

Ezek is pár tucat wattos terhelések, ha mindent összeadok, mint hűtő, fagyasztó, router, kamerák, laptop, monitor, egyéb apróságok, akkor az időnként akár 200 wattot is jelenthet.

3-5 kWp alatt nem is érdemes három fázissal foglalkozni, ennek a tizede-tizenötöde az a fogyasztás, amiket felsoroltál, ezekkel egy darab panelt nem tudsz 100 százalékra kiterhelni. Ami nem egzaktul egyenlően terhelő három fázisú nagyfogyasztó, ott meg nem tudsz egyformán terhelni, hacsak nem szinkronizálod össze a kávéfőzést és a mosást a vasalással vagy a sütés-főzést egyéb tevékenységekkel...

"Törekedni kell rá". Tehát a kávéfőző ne legyen azonos fázison mondjuk a mosógéppel. A sütés-főzés más kérdés, ott illendően olyan berendezést célszerű telepíteni, ami 3f bekötéssel megy, és nem úgy, hogy sütő egy fázis, a főzőlapok fele a másik, másik fele meg a harmadik fázis.  (ez normális készülékeknél megoldott).

"Törekedni kell rá". Tehát a kávéfőző ne legyen azonos fázison mondjuk a mosógéppel.

Hiába törekedsz, ha nem fog egyszerre menni a kávéfőző a mosógéppel, akkor meg nem vagy előrébb, innen indultunk: "Napelemnél megéri szerintem erre figyelni, hiszen így tudod jobban maximalizálni a termelés házon belüli elfogyasztását."

A sütés-főzés más kérdés, ott illendően olyan berendezést célszerű telepíteni, ami 3f bekötéssel megy, és nem úgy, hogy sütő egy fázis, a főzőlapok fele a másik, másik fele meg a harmadik fázis.  (ez normális készülékeknél megoldott).

Életemben nem sütöttem és főztem még úgy, hogy azon gondolkodtam, vajon egyenletesen terhelem-e a hálózatot, vajon jó-e a szolgáltatónak, ha most forralok vizet...

A szolgaltato szempontjabol ennek szerintem amugy sincs kulonosebb jelentosege. Van egy csomo felhasznalo egy trafon, akiknel a sok, idoszakosan uzemeltetett cucc kb. veletlenszeruen van szetrakva a fazisok kozott. Minel tobben vannak, annal inkabb egyenletesre kellene kijonnie a fazisok terhelesenek.

Amiert szerintem megis erdemes kicsit odafigyelni a fogyasztoid elosztasara, az a sajat erdeked, hogy tobb nagy fogyaszto egyutt uzemeltetesekor ne oldjanak le a kismegszakitoid. Pl. en otthon ugy csinaltattam, hogy a konyha, furdo, villanybojler dugaljak kulon fazison legyenek. Ennel tobb erofeszitest szerintem nem erdemel a dolog.

Van olyan, hogy fázisjavító berendezés, a tudása pénz kérdés, de konyhanyelven mind azt csinálja, hogy úgy pakolgatja a fogyasztókat, hogy egyenletes legyen a 3F-en a terhelés, csak egy ilyen berendezés alsó hangon is 10MFt-nél indul, ezért ált. 3x190A betáplálástól szokták alkalmazni.

Ennél még az is olcsóbb lenne, ha venne a napelemhez akkumulátorokat, egy (3F)AC->DC konvertert a napelemen felüli töltésre/áramigényre, és egy nagyobb (5-10KW) DC->AC(1F) invertert, így akkor 1F-ről el tudja járatni az egész farmot. A 3F fogyasztóit, meg vagy közvetlenül a hálózatból, vagy 1F->3F frekvenciaváltóval hajthatná.

tudtommal a fazisjavito a szinuszokat simitja ki, a felharmonikusok kiszuresevel (altalaban egy nagy halom kondenzatorbol all).

olyanrol en meg nem hallottam ami a terhelest atpakolja a fazisok kozott, nem is nagyon dijaznak az eszkozok...

viszont lattam mar 120kVA-as 3F UPS-t, ahol a kimeneti oldalon elegge elter az egyes fazisok terhelese, bemeneti oldalon viszont egyforma. gondolom kb ugy mukodik mint egy frekivalto (AC->DC->AC).

Persze, lehetetlen, de azért ez nem kétállapotú (1 fázison minden vs. tökéletes szimmetrikus elosztás), szóval amit ki lehet hozni, azt talán érdemes megcsinálni.

Nem látom értelmét a napelem miatt a 300-500 wattos össz-terhelést szétosztani egyenletesen, márpedig onnan indultunk. Ennek akkor van értelme, ha a napelem termelése egy fázison nem haladja meg a 300-500 wattot. A nagyfogyasztók (elektromos sütő, főzőlap, hűtés-fűtés, HMV melegítés, mosógép, mosogatógép, szárítógép, vasaló, satöbbi) esetén pedig nem igazán életszerű, hogy mindig egyensúlyban legyen a három fázison a fogyasztás.

Saját példa: amikor átvettem a házat az előző tulajtól, szembesültem vele, hogy 1db fázist kapott dedikáltan a garázs, ahol volt 1db ledes mennyezeti világítás. A koncepciója az volt, hogy neki majd ott munkapadja lesz, köszörűgéppel meg mindennel, persze ez soha nem valósult meg. Azért ehhez képest csak jobb megoldás már pl. a 3db klímát három külön fázisra rendezni, vagy az egyéb fent is felsorolt dolgokat, amiket amúgy meg is tettem. Nem azt mondom hogy ez tökéletes, vagy óriási hatása lesz a környezetre, de rugóztunk itt már azon, hogy egy ESP-nek vagy éppen standby-ban hagyott szórakoztatóelektronikai és IT cuccnak mennyi a fogyasztása. Ezekhez képest egy ilyen egyszerű, józan paraszti eszes fázisátkötögetésnek még értelme is van (mármint napelem esetén), még ha nem is nagyon sok.

Saját példa: amikor átvettem a házat az előző tulajtól, szembesültem vele, hogy 1db fázist kapott dedikáltan a garázs, ahol volt 1db ledes mennyezeti világítás. A koncepciója az volt, hogy neki majd ott munkapadja lesz, köszörűgéppel meg mindennel, persze ez soha nem valósult meg.

Pedig a koncepció jó volt. Most akkor az a baj, hogy nem valósult meg?

Azért ehhez képest csak jobb megoldás már pl. a 3db klímát három külön fázisra rendezni, vagy az egyéb fent is felsorolt dolgokat, amiket amúgy meg is tettem.

Nyilván, csak nem fogod tudni rákényszeríteni a három klímát, hogy kb. azonos mennyiségű áramot vegyenek fel.

Nem azt mondom hogy ez tökéletes, vagy óriási hatása lesz a környezetre, de rugóztunk itt már azon, hogy egy ESP-nek vagy éppen standby-ban hagyott szórakoztatóelektronikai és IT cuccnak mennyi a fogyasztása.

Én nem szoktam rugózni ilyeneken, sőt, kellően tudom utálni, amikor ilyeneken rugóznak, hogy a ház minden cuccának a standby fogyasztása 30 watt és az évente 260 kWh energia, amit felszorzunk a házakkal és satöbbi, csak ugyanezek a házaknak a fele (!) HH (átlagos) vagy ennél jóval rosszabb energetikával rendelkezik, vagyis fajlagosan egy négyzetméter fűtése visz el ennyi energiát évente (311-400 kWh), de a hőszigetelés, nyílászáró csere vagy fűtéskorszerűsítés az postponed, mert kurva sok befektetést igényel.

Ezekhez képest egy ilyen egyszerű, józan paraszti eszes fázisátkötögetésnek még értelme is van (mármint napelem esetén), még ha nem is nagyon sok.

Hát. Nem sok haszna van, ha bruttó elszámolásba kerülsz, akkor esetleg lesz, de akkor is mérni érdemes, hogy eléri-e a behúzott rézdrót árát a megtakarítás. Ha tényleg spórolni akarsz, akkor fűts fel puffertartályt hőszivattyúval nappal, egyrészt jobb a hatásfoka, mert melegebb a levegő, másrészt akkor fogyaszt, amikor süt a nap. A sok apró fogyasztó elosztogatását meg engedd el, soha nem térül meg érdemben.

"Pedig a koncepció jó volt." - Már a koncepció sem volt szerintem jó - maximum olcsó. Így ugyanis 3*2.5-ös vezeték elég volt a  garázsnak, nem kellett 5*2.5-öt húzni. Remélhetőleg nem úgy volt összerakva, hogy egy fázis csak a garázst szolgált ki, semmi mást...

" csak nem fogod tudni rákényszeríteni a három klímát, hogy kb. azonos mennyiségű áramot vegyenek fel" - az egyenletes elosztásra törekedni kell - egyenlő soha nem lesz a három fázis terhelése, de a nagyon eltérő terhelés senkinek sem jó igazán. Képzeld el azt a kisarkított esetet, amikor egy utcában 100 ház van, és mind a száz házban ott a 3 fázis, és mindenki ugyanarra a fázisra pakolja a nagyfogyasztóit... Nem véletlen, hogy ahol a fogyasztó egy fázison van csak, ott a szolgáltató is igyekszik egyenletesen elosztani a fogyasztókat a három fázis között.

Remélhetőleg nem úgy volt összerakva, hogy egy fázis csak a garázst szolgált ki, semmi mást...

A kevéske három fázisú fogyasztón kívül nálam egy fázis csak a műhelyt és az udvart szolgálja ki, egy fázis a házat és egy fázis a kazánházat, vagyis a hőszivattyút, a 3 kW teljesítményű kiegészítő fűtést és esetleg a HMV tartályban a 2 kW teljesítményű fűtőszálat. Vélhetően kurvára elbasztam, mert mindent patikamérlegen kellett volna háromfelé szednem, de őszintén leszarom. Így viszont tudom, hogy a házban mennyi fogyasztó lehet bekapcsolva, tudom, hogy mennyi szerszámmal tudok dolgozni és tudom, hogy a fűtés mindig menni fog. Minden egyéb esetben fejben kellene sakkoznom, hogy vajon a hőszivattyú mellett mehet-e a vastagoló gyalu és a forgácsporszívó, ha közben levest főzök vagy ezek épp nincsenek egy fázison.

Képzeld el azt a kisarkított esetet, amikor egy utcában 100 ház van, és mind a száz házban ott a 3 fázis, és mindenki ugyanarra a fázisra pakolja a nagyfogyasztóit...

Jaj, vártam már a szokásos zeller féle worst case szcenáriókat. Igen, biztos van ilyen eset, és szépen látszik a három fázis feszültségviszonyain, hogy messze nem szimmetrikus a terhelésük az utcában, de 2-4 voltnál nagyobb különbség nem igazán fordult még elő és az meg lófasz. Ha ennél rosszabb helyzet állna elő, akkor majd a szolgáltató megvédi magát, addig meg felesleges ezen aggódni, hogy mi lenne, ha mindenki ugyanabban az időben pont ugyanabba a fázisba dugja a porszívóját.

Ami viszont engem inkább elgondolkoztat, az az éves átlagon a fázisfeszültségek monoton emelkedése.

Vajon ennyire népszerű lett a napelemezés a környéken?

Jó, a 241V, még nem vészes, de érdemes figyelembe venni, hogy az érzékenyebb 230V-os készülékek, 245V-nál már vághatnak.

Ez a cucc hálózati frekvenciát is tud mérni?

Fogyasztokat 230V +-10% feszultsegre kell meretezni, az ugy 253V a maximum. Nem inkabb 220-as eszkozok amiknek gondot okoz?

 

facebookos napelem csoportban, nem surun, de elofordul, hogy irnak ilyen gondrol, hogy tul magas feszultseg miatt lekapcsol az inverter, szoval ez mar lokalisan itthon is letezo problema lehet.
 

Este amugy, hogy alakulnak a feszultsegek? (Mikor mar sotet van, tehat nalelemek nem jonnek szoba)

 

szerk: a halozati feszultseg pedig (korlatlan ideig) 230V +-7,5% a villanyoranal, tehat 248V-ig senki nem fogja a fule botjat se mozditani. Es vannak meg rovidebb ideig tarto, nagyobb elterest engedo dolgok is.

Egy nem túl régi LCD TV, kompakt fénycső, ilyesmik csinálják, hogy nem akarnak elindulni, amikor nyáron tűz a nap, egyszer rámértem ilyenkor, és 245V fölött jártunk, ezért valószínű, hogy ettől.

Most, este 233-235V körül járunk, (BP. agglomeráció) nekünk nincs napelemünk, de több háztartásnak a közelben viszont van, sőt, az egyiknek egy viszonylag nagy, ami éppen belefér az 50KW alá.

Érdekes, mert nagyon megnőtt az egyenlőtlenség is mostanában, igaz, inkább az elmű szív vele, (meg az elmű/eon jóvoltából mi is) mert mostanában már többször (évi 2-5x) csattant el mellettünk lévő villanyoszlopon lévő utcai 200A-es biztosíték (általában ugyanazon a fázisé), holott az a megelőző 20 évben egyszer sem, most meg többször is nyáron, a déli órákban (napelem?), illetve tavaly ősszel, az esti órákban, (hazajönnek a villanyautóval, és felteszik töltőre + nekiállnak sütni, főzni?)

Érdekes a hálózati feszültség közötti különbség is, mert nyáron nem egyszer mérek 10V-nál nagyobb különbséget a fázisok között, és ami meglepőbb, hogy van, hogy este is.

Most, a legutóbbi áramszünet után kicserélték a biztosítékokat 250A-esekre, meg szerintem átpakolgattak párat az 1F napelemes háztartások közül a fázisok között, mert nyár óta jó, nem volt áramszünet.

1fazosu napelem max 3kw-os lehet, felette csak 3f-t engednek, az meg egyenletesen termel ra mindharom fazisra.

a keszulekednek szabvany szerint menni kellene min 253 voltig, a tureshatarokkal. De meg anelkul is a 248-al.

 

a tv biztos kapcsolo uzemu tapos, azoknak nagyjabol mindegy a feszultseg, 260-270 voltig.

1fazosu napelem max 3kw-os lehet, felette csak 3f-t engednek

Tegyük hozzá, hogy ez nincs régóta így, ha jól rémlik, valamikor év elején hozták ezt a szabályt, de eltelt egy kis idő, mire mindenhol elkezdték alkalmazni. Még nyár elején is lazán engedélyeztek nagyobb teljesítményű egyfázisú rendszereket, területfüggő volt a dolog.

Igazad van, a 3kw identol van, de elotte sem lehetett 5-nel nagyobb.

persze, lehet, hogy 5-10 eve mas votl, de szerintem azok nem lehetnek olyan szignifikans szamban, raadasul ezek a dolgok csak az adott trafon levoket erintik, az meg azert eleg szuk kor.

Igazad van, a 3kw identol van, de elotte sem lehetett 5-nel nagyobb.

persze, lehet, hogy 5-10 eve mas votl, de szerintem azok nem lehetnek olyan szignifikans szamban, raadasul ezek a dolgok csak az adott trafon levoket erintik, az meg azert eleg szuk kor.

Nálunk, (Angliában), jellemzően 251 V körül van a hálózati feszültség. Mondjuk elméletileg is 240V, nem 230, viszont azért a készülékek jellemzően ugyanazok itt is, meg ott is.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Valahogy úgy lehet ez, hogy ugye EU-ban volt 220, Angliában volt 240. Természetesen senki se akarta a másik feszültségét átvenni, szóval megegyeztek, hogy legyen 230V.

Ezután Angliában ugye névlegesen 230, de valójában nem változtattak semmit, mert a tűréshatárba belefér úgyis a 240, szóval minden maradt a régiben. Aztán az, hogy 240 helyett 250 van meg egy kis apró, az már szinte nem különbség.

Na egy gyors Google keresés meg is erősítette ezt a benyomásomat:

https://www.leadsdirect.co.uk/knowledge-base/what-is-the-difference-bet…

The voltage used throughout Europe (including the UK) has been harmonised since January 2003 at a nominal 230v 50 Hz (formerly 240V in UK, 220V in the rest of Europe) but this does not mean there has been a real change in the supply.

Instead, the new “harmonised voltage limits” in most of Europe (the former 220V nominal countries) are now:

230V -10% +6% (i.e. 207.0 V-243.8 V)

In the UK (former 240V nominal) they are:

230V -6% +10% (i.e. 216.2 V – 253.0 V)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Na, és azt mivel magyarázzák, hogy ott Angliában, helyből adnak 50A/100A/200A -t a villanyóráig, ha szeretnéd 3Fázisban, és kiveszel belőle amennyit jólesik, ha csak 3A-t, akkor annyit,

itt meg megy ez a hülye, németes precízkedés, hogy 5000Ft-ért szalámizzák neked az Ampereket egyesével fölfelé, fázisonként, aztán, ha kevés, és túl sokat lecsap a főmegszakító, akkor még büntit is kapsz, hogy biztos túl sokat fogyasztottál, ezért krepált be a főbiztosíték...??

Miért, a Briteknek ingyen van a tranzformátor, és az utcai kábel?

Ráadásul ők szeretnek mindent a földbe ásni, légvezetéket nem nagyon látni, az is drágítja a helyzetet.

Egy biztos, akkor nagyon jól jön, ha ilyeneket akarnak csinálni:

https://444.hu/2021/11/23/az-uj-epuleteknel-muszaj-lesz-elektromos-auto…

Most hétvégén egy nem szép kerülőmegoldással sikerült rávenni egy ilyen kütyüt a Holleyval és a HA-val történő együttműködésre, szóval előfordulhat, hogy tudok segíteni, de ahhoz ennél több infó kellene.
Pl. a mérő típusa, a HA milyen módon telepítve, hogyan kerül oda a telegram, ott mi dolgozza fel (add-on), van-e konkrét hibaüzenet stb.

Szabi

Szia,
A mérő: Sanxing SX601 (P12S01)

A HA egy VM Synology-n
Próbáltam DSMR Slimme Meter integrációval de hibát ad vissza:

Logger: homeassistant
Source: /usr/src/homeassistant/homeassistant/runner.py:96
First occurred: 13:43:07 (1 occurrences)
Last logged: 13:43:07

Error doing job: Fatal error: protocol.data_received() call failed.
Traceback (most recent call last):
 File "/usr/local/lib/python3.9/asyncio/selector_events.py", line 870, in _read_ready__data_received
 self._protocol.data_received(data)
 File "/usr/local/lib/python3.9/site-packages/dsmr_parser/clients/protocol.py", line 124, in data_received
 telegram = telegram.encode("latin1").decode("ascii")
UnicodeDecodeError: 'ascii' codec can't decode byte 0xff in position 1177: ordinal not in range(128)

and

Logger: dsmr_parser.clients.protocol
Source: /usr/local/lib/python3.9/site-packages/dsmr_parser/clients/protocol.py:141
First occurred: 13:43:07 (1 occurrences)
Last logged: 13:43:07

disconnected due to exception
Traceback (most recent call last):
 File "/usr/local/lib/python3.9/asyncio/selector_events.py", line 870, in _read_ready__data_received
 self._protocol.data_received(data)
 File "/usr/local/lib/python3.9/site-packages/dsmr_parser/clients/protocol.py", line 124, in data_received
 telegram = telegram.encode("latin1").decode("ascii")
UnicodeDecodeError: 'ascii' codec can't decode byte 0xff in position 1177: ordinal not in range(128)

a smartgateways ip-n érhető el.

Telneten látom az adatait, igaz utf-8 kódolás esetén vacakút néz ki

/AUX59940192257

0-0:1.0.0(220207153250W)
0-0:42.0.0(AUX1020340192257)
0-0:96.1.0(9940192257)
0-0:96.14.0(0001)
0-0:96.50.68(ON)
0-0:17.0.0(24.000*kW)
1-0:1.8.0(003822.900*kWh)
1-0:1.8.1(001726.662*kWh)
1-0:1.8.2(002096.238*kWh)
1-0:1.8.3(000000.000*kWh)
1-0:1.8.4(000000.000*kWh)
1-0:2.8.0(000000.000*kWh)
1-0:2.8.1(000000.000*kWh)
1-0:2.8.2(000000.000*kWh)
1-0:2.8.3(000000.000*kWh)
1-0:2.8.4(000000.000*kWh)
1-0:3.8.0(000077.938*kvarh)
1-0:4.8.0(000338.459*kvarh)
1-0:5.8.0(000077.938*kvarh)
1-0:6.8.0(000000.000*kvarh)
1-0:7.8.0(000000.000*kvarh)
1-0:8.8.0(000338.459*kvarh)
1-0:15.8.0(003822.900*kWh)
1-0:32.7.0(232.0*V)
1-0:31.7.0(004*A)
1-0:33.7.0(0.948)
1-0:14.7.0(50.00*Hz)
1-0:1.7.0(01.116*kW)
1-0:2.7.0(00.000*kW)
1-0:5.7.0(00.163*kvar)
1-0:6.7.0(00.000*kvar)
1-0:7.7.0(00.000*kvar)
1-0:8.7.0(00.000*kvar)
0-0:98.1.0(220201000000W)(003574.321*kWh)(001624.224*kWh)(001950.097*kWh)(000000.000*kWh)(000000.000*kWh)(000000.000*kWh)(000072.292*kvarh)(000317.886*kvarh)(000072.292*kvarh)(000000.000*kvarh)(000000.000*kvarh)(000317.886*kvarh)(003574.321*kWh)(05.248*kW)(05.248*kW)(04.228*kW)(00.000*kW)(00.000*kW)(00.000*kW)
0-0:96.13.0(˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙!0231

MQTT is próbáltam, ott meg olyan mintha üres adatokat tolna, bár RSSI értéket küld.

Írtam privátban is

Tamás

Olyan, mintha a szolgáltatói üzenetbe (utolsó sor a telegramban) döglene bele, ezeket nem használja az Elmű/EON, és 0xff-ekkel töltik ki. Nincs HA -hoz más integráció ami nem ilyen buta? Nálam eleve mqtt-n küldi a Wemos a már feldolgozott adatokat, így nem használok ilyet, de szerintem nézz körül, és ha van alternatíva akkor próbáld ki/cseréld le.

Mqtt-t hogy próbálod ellenőrizni? Iratkozz fel a topic gyökerére egy mqtt klienssel pl. így:

mosquitto_sub -d -h mqtt_brokered -t "DSMR/#"

A "DSMR/#" persze csak példa, ide azt a topicot írt, ahova publikál a dsmr eszközöd.

De szerintem ez a része oké, az HA integráció vérzik el.

Üdv,

Fel pakoltam egy MQTT Broker bővítményt a hassio alá, konfiguráltam a smartgaeway -t hogy csatlakozzon a brokerhez.

elvileg ez rendben is van.

MQTT Explorer segítségével egy mac-ről csatlakoztam szintén a brokerhez.

Sajnos úgy látom itt nincsenek értékek, azaz vannak, de mind 0 kivéve az eszköz adatait, és a wifi rssi értéket.

csatolok egy képet.

https://1drv.ms/u/s!AuWg17HUAu_Dgs8vmB1pak9ReOA5RA?e=kparsa

 

Bármi ötlet segítene.

Tamás

Csak a rend kedvéért: ezt a hibát már a december eleji esphome javította, a slimmelezer+ nálam hibátlanul megy.

https://www.zuidwijk.com/product/slimmelezer-plus/

A "hivatalos" firmware-e az esphome alapú, letölthető a yaml fájl is. Így a közösség bármikor javíthatja a hibákat, nem kell gyártóra várni. A "gyártó" egyébként egy holland srác, aki hobbiból PCB-ket tervez. A blogját nézve egyébként segítőkész, ha bárkinek hibája van.

Szia,

Nos nekem hass.io alatt nem igazán működik. Ennek oka hogy nem SlimmeLezer eszközöm van hanem kijelző nélküli "Slimme meter wifi gateway" alapvetően két problémája van.
az első hogy az én mérőm ascii kódolással nem értelmezhető üzenetet is küld, de ezt ezzel a módosítással:

Módosítottam a /usr/local/lib/python3.9/site-packages/dsmr_parser/client/protocol.py
Ezt:
      telegram = telegram.encode("latin1").decode("ascii")
Erre:
      telegram = telegram.encode("latin1").decode("latin1")

Megoldottnak látom, a másik hogy CRC számítás hiba van, azt jelenleg egy:

'checksum_support': False,

változtatással orvosoltam, de még nem az igazi.

dsmr_console —host 192.168.1.71 —port 23 --version 5 --verbose › DSMR.txt

a fájl tartalma:

DEBUG:asyncio:Using selector: EpollSelector
DEBUG:dsmr_parser.clients.protocol:connected
DEBUG:dsmr_parser.clients.protocol:received data: /AUX59940192257

0-0:1.0.0(220208084740W)
0-0:42.0.0(AUX1020340192257)
0-0:96.1.0(9940192257)
0-0:96.14.0(0001)
0-0:96.50.68(ON)
0-0:17.0.0(24.000*kW)
1-0:1.8.0(003835.313*kWh)
1-0:1.8.1(001734.135*kWh)
1-0:1.8.2(002101.178*kWh)
1-0:1.8.3(000000.000*kWh)
1-0:1.8.4(000000.000*kWh)
1-0:2.8.0(000000.000*kWh)
1-0:2.8.1(000000.000*kWh)
1-0:2.8.2(000000.000*kWh)
1-0:2.8.3(000000.000*kWh)
1-0:2.8.4(000000.000*kWh)
1-0:3.8.0(000078.495*kvarh)
1-0:4.8.0(000339.939*kvarh)
1-0:5.8.0(000078.495*kvarh)
1-0:6.8.0(000000.000*kvarh)
1-0:7.8.0(000000.000*kvarh)
1-0:8.8.0(000339.939*kvarh)
1-0:15.8.0(003835.313*kWh)
1-0:32.7.0(239.4*V)
1-0:31.7.0(002*A)
1-0:33.7.0(0.892)
1-0:14.7.0(49.97*Hz)
1-0:1.7.0(00.611*kW)
1-0:2.7.0(00.000*kW)
1-0:5.7.0(00.000*kvar)
1-0:6.7.0(00.000*kvar)
1-0:7.7.0(00.000*kvar)
1-0:8.7.0(00.134*kvar)
0-0:98.1.0(220201000000W)(003574.321*kWh)(001624.224*kWh)(001950.097*kWh)(000000.000*kWh)(000000.000*kWh)(000000.000*kWh)(000072.292*kvarh)(000317.886*kvarh)(000072.292*kvarh)(000000.000*kvarh)(000000.000*kvarh)(000317.886*kvarh)(003574.321*kWh)(05.248*kW)(05.248*kW)(04.228*kW)(00.000*kW)(00.000*kW)(00.000*kW)
0-0:96.13.0(ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ
DEBUG:dsmr_parser.clients.protocol:received data: ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ!C2CC


DEBUG:dsmr_parser.clients.protocol:got telegram: /AUX59940192257

0-0:1.0.0(220208084740W)
0-0:42.0.0(AUX1020340192257)
0-0:96.1.0(9940192257)
0-0:96.14.0(0001)
0-0:96.50.68(ON)
0-0:17.0.0(24.000*kW)
1-0:1.8.0(003835.313*kWh)
1-0:1.8.1(001734.135*kWh)
1-0:1.8.2(002101.178*kWh)
1-0:1.8.3(000000.000*kWh)
1-0:1.8.4(000000.000*kWh)
1-0:2.8.0(000000.000*kWh)
1-0:2.8.1(000000.000*kWh)
1-0:2.8.2(000000.000*kWh)
1-0:2.8.3(000000.000*kWh)
1-0:2.8.4(000000.000*kWh)
1-0:3.8.0(000078.495*kvarh)
1-0:4.8.0(000339.939*kvarh)
1-0:5.8.0(000078.495*kvarh)
1-0:6.8.0(000000.000*kvarh)
1-0:7.8.0(000000.000*kvarh)
1-0:8.8.0(000339.939*kvarh)
1-0:15.8.0(003835.313*kWh)
1-0:32.7.0(239.4*V)
1-0:31.7.0(002*A)
1-0:33.7.0(0.892)
1-0:14.7.0(49.97*Hz)
1-0:1.7.0(00.611*kW)
1-0:2.7.0(00.000*kW)
1-0:5.7.0(00.000*kvar)
1-0:6.7.0(00.000*kvar)
1-0:7.7.0(00.000*kvar)
1-0:8.7.0(00.134*kvar)
0-0:98.1.0(220201000000W)(003574.321*kWh)(001624.224*kWh)(001950.097*kWh)(000000.000*kWh)(000000.000*kWh)(000000.000*kWh)(000072.292*kvarh)(000317.886*kvarh)(000072.292*kvarh)(000000.000*kvarh)(000000.000*kvarh)(000317.886*kvarh)(003574.321*kWh)(05.248*kW)(05.248*kW)(04.228*kW)(00.000*kW)(00.000*kW)(00.000*kW)
0-0:96.13.0(ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ!C2CC

ERROR:dsmr_parser.parsers:ignore line with signature \d-\d:96\.13\.0.+?\r\n, because parsing failed.
Traceback (most recent call last):
 File "/usr/local/lib/python3.9/site-packages/dsmr_parser/parsers.py", line 59, in parse
  telegram[signature] = parser.parse(match.group(0))
 File "/usr/local/lib/python3.9/site-packages/dsmr_parser/parsers.py", line 201, in parse
  return CosemObject(self._parse(line))
 File "/usr/local/lib/python3.9/site-packages/dsmr_parser/parsers.py", line 151, in _parse
  raise ParseError("Invalid '%s' line for '%s'", line, self)
dsmr_parser.exceptions.ParseError: ("Invalid '%s' line for '%s'", '0-0:96.13.0(ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ!C2CC\r\n', <dsmr_parser.parsers.CosemParser object at 0x7f866d96b130>)
INFO:dsmr_parser.clients.protocol:disconnected because of close/abort.
2022-02-08 07:47:40+00:00 None
3835.313 kWh
1734.135 kWh
2101.178 kWh
0.000 kWh
0.000 kWh
0001 None
0.611 kW
0.000 kW
239.4 V
2 A
9940192257 None

Tehát itt tartok, köszönet az eddig segítségért.

Ha valaki meg tudná súgni hogy lehetne ezt a kezdetű sort ignorálni/filterezni az nagy lenne, hiszen nincs rá szükség:

0-0:96.13.0

Na ez érdekes, fogtam ebben a fájlban:

/usr/local/lib/python3.9/site-packages/dsmr_parser/telegram_specifications.py

És ki kommenteltem a 126 sort, ezt

# obis.TEXT_MESSAGE: CosemParser(ValueParser(str)),

Na innentől konzolon ha fájlba irányítom a kimenetet

dsmr_console —host 192.168.1.71 —port 23 --version 5 —verbose > /config/dsmr2.txt

akkor ezt kapom a fájlba.

2022-02-08 11:25:20+00:00 None
3837.990 kWh
1736.812 kWh
2101.178 kWh
0.000 kWh
0.000 kWh
0001 None
0.629 kW
0.000 kW
227.4 V
3 A
9940192257 None

2022-02-08 11:25:30+00:00 None
3837.992 kWh
1736.814 kWh
2101.178 kWh
0.000 kWh
0.000 kWh
0001 None
0.612 kW
0.000 kW
227.1 V
2 A
9940192257 None

2022-02-08 11:25:40+00:00 None
3837.994 kWh
1736.816 kWh
2101.178 kWh
0.000 kWh
0.000 kWh
0001 None
0.608 kW
0.000 kW
225.5 V
2 A
9940192257 None

Mondhatnám, hogy öröm ez, de ettől még hibaüzenet nélkül nem tudom hozzá adni a HA-hoz mint integráció :(

Lassan azt hiszem el indulok az MQTT irányba, de az még messzebb van tőlem :)

Tamás
 

Működik, így tömören. :D

Köszönöm a segítséget mindenkinek aki segített.

Sok ötletet kaptam melyekből végül az alábbi lépések vezettek eredményre:
1, szerkesztettem a /usr/local/lib/python3.9/site-packages/dsmr_parser/telegram_specifications.py fájlt
95 sorban a True helyet False a CRC hiba miatt
126 sorban pedig ki kommenteltem a teljes sort, hátha így szűrhető a 0-0:96.13.0 Szolgáltatói üzenet, ami nálunk 0xFF karakterekkel van kitöltve

95 sor      'checksum_support': False,
126 sor  #    obis.TEXT_MESSAGE: CosemParser(ValueParser(str)),

2, szerkesztettem a /usr/local/lib/python3.9/site-packages/dsmr_parser/clients/protocol.ps fájlt
cseréltem az "ascii" -t "latin1" -re

124 sor      telegram = telegram.encode("latin1").decode("latin1")

Ezek után már hozzá tudtam adni a homeassistant-hoz a DSMR Slimme Meter integrációt, IP Port és 5 verzió kiválasztásával.

Ez a megoldás nem szép és gondolom nem is működik minden esetben, illetve egy frissítés után újra kézzel meg kell csinálni.

A mérő ÉMÁSZ/MVM SX601(S12U16) mérője
A P1 port gateway pedig egy Slimme meter wifi gateway

És bár ezt már megtettem ez előtt is akkor valamiért nem sikerült hozzá adni az integrációt, ma a HA frissítése után újra módosítottam a fájlokat és most simán vette az akadályt.

Most öröm van.
Szép hétvégét.

Hogyan kellet igényelned az okosmérőt?

Nekem indokként ezt küldték, hogy miért cserélnek.

 

A villamosenergia elosztási tevékenységet végző társaságok jogszabályi előírás alapján 2021 januárjától elkezdik a felhasználók széles körénél az okosmérők telepítését.
A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet meghatározza a felhasználók azon körét, akiknél kötelező okosmérőt felszerelni.

Ide tartoznak a kisfeszültségen 3 × 80 Amper és az alatti csatlakozással rendelkező felhasználók, ha

a) a felhasználási hely teljesítménye - új felhasználási hely új csatlakozása vagy a felhasználási hely teljesítménybővítése esetén - eléri vagy meghaladja a 3 × 32 A-t,
b) a felhasználási helyen háztartási méretű kiserőmű kerül a villamosenergia-hálózatra csatlakoztatásra és a felhasználási helyen nincs indirekt mérés kialakítva, vagy
c) a háztartási méretű kiserőmű esetében a fogyasztásmérő-berendezés hitelesítési ideje lejár, és a felhasználási helyen nincs indirekt mérés kialakítva.

Meglévő felhasználási helyek esetében az elosztó társaságok egy éven belül kötelesek a kisfeszültségű hálózatról ellátott, 3 × 80 Amper és az alatti csatlakozással rendelkező felhasználási helyen a fogyasztásmérő berendezést okosmérőre cserélni, ha

a) a felhasználási helynek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének a villamosenergia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak alkalmazási szabályairól szóló rendelete szerint kisfeszültségű profilos elosztási díjjal elszámolt villamosenergia fogyasztása az előző éves elszámolási időszakban elérte vagy meghaladta az 5000 kWh/év mennyiséget, és
b) a felhasználási helyen nincs indirekt mérés kialakítva.

Indirekt mérés, vagyis nem közvetlenül a fogyasztásmérő méri meg az elfogyasztott energiát, hanem mérőváltó közbeiktatásával történő mérés van minden esetben közép- és nagyfeszültségű csatlakozás esetén, valamint kisfeszültségen 3x80A feletti csatlakozási teljesítményű felhasználási hely fogyasztásmérése esetén, továbbá egyes esetekben ennél alacsonyabb teljesítménynél is. Amennyiben saját mérője kapcsán kérdése van, kérjük, egyedi tájékoztatás érdekében keresse a területileg illetékes elosztói engedélyest.
 

Szerkesztve: 2021. 11. 10., sze – 12:07

Nálunk tegnap cserélték le az órát erre az sx631 okosságra. Sajnos nem voltam otthon, így feleségem fogadta a szerelőt, ezért csak utólag szembesültem vele, hogy milyen trehány munkát végzett:

Kép

Vagyis ha még a cikk szerzőjéhez hasonlóan dróttal megtrükközném a műveletet, akkor sem tudnám beledugni az RJ12 csatlakozót, mert az aljzat felét takarja a műanyag lemez, mivel a szerelő pár milliméterrel lejjebb rakta az órát.

Megfordult a fejemben, hogy vágok egy lukat az átlátszó búrára és akkor drót sem kell, valamint meg tudom reszelgetni a takarólemezt, hogy beleférjen a csatlakozó az aljzatba. Végülis a plombák sértetlenek maradnának, nem tudom mit szólna hozzá az ELMŰ, ha meglátná a kis ablakocskát...

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Most gyorsan rakerestem, de csak komplett szekrenyt latok. A csatarinal "ef" jeloli a tipusnevben, a henselnel latszolag random.

Peldak: 

https://lakitech.hu/csatari-plast-33010081-pvt-3030-ef-fm-egyfazisu-elo…

https://www.e-mile.hu/hu/13f-meroszekreny-2meros-vezerelt-elorefizetos-…

Egyszer felmerult, hogy kell ilyen, akkor azt mondtak a boltban, hogy kulon meg lehet venni az elolapot, kb. a teljes szekreny aranak harmadaert.

ááá, na, nálam az advesz mérő felrakásakor rugoztak, hogy nincs ilyen ajtó a mérőhelyen (csak alul a biztiknek), ezért nem szabványos, ezért nem rakják fel a villanyórát. aztán pár telefonálás után, másnap már mégiscsak jó volt. Igazából utána jó is volt, hogy nem volt rajta ilyesmi, mert egy vihar után az óra befolyásolásérzékelője szerint befolyásolták, persze minden plomba sértetlen volt és mivel ajto sem volt fizikailag sem lehetett hozzáférni, így nem volt gond belőle.

Azt tudom h. van külön ellenőrző emberek, meg az óra magától feljelent. Azok ugye alapból úgy állnak hozzád, hogy tolvaj vagy, az óra meg tévedhetetlen. Na azt hogy lehetett kimagyarázni? Hartlein Karcsit is bevonják és ő is rádfogja h. loptál? 

https://villanyora.blog.hu/2010/06/09/az_elmu_ujabb_terror_akcioja_imma…

Sajnos ezt megszívtad, plombabontás nélkül itt nem lehet nagyon semmit tenni, az meg drága mulatság. Igen, ajtós előlap létezik, írtam is a nyító hsz-ben. Én is néztem, Henselhez 30-40eFt között van (a sima teli előlapos csak 10-15), szóval az, hogy legyen ajtód, plombabontással együtt kb. 60-80eFt-be kerül.

Ami kicsit szürke zóna: létezik külön ajtó (google: Hensel csapófedél), amit be tudsz vágni a teli plexisbe. Ha nem sikerül (elreped, stb..), akkor az ugyancsak drága lesz (plombabontás + előlapcsere, és persze azt kell mondani, hogy rádőlt a létra). Illetve ha készítettek a csere alkalmával fotót (úgy rémlik hogy szoktak), akkor azon ugye a teli plexis szekrény lesz. Persze ezen fotó előszedésére és vizsgálgatására elég kicsi az esély, de ha megtörténik valamiért a jövőben mégis, akkor az kellemetlen lehet.

"a sima teli előlapos csak 10-15"

Ugyanazt mondjuk, csak én bruttóban... Abban lehet a félreértés szerintem, hogy te ezt ajtósnak gondolod, de ez a "teli". Az alján levő ajtó a megszakítókhoz van, nem az órához. A villanyászok által "ajtósnak" hívott változatnak a közepén is van egy nagyobb ajtó.

Küldtem az eon-nak email-t, leírtam benne, hogy a szerelő hibásan rakta fel az órát, ezért nem férek hozzá a porthoz, csatoltam képeket is, hetek múlva sem jött válasz. Felhívtam őket, panaszt tettem, megígérték hogy pár napon belül felhív egy szerelő és megoldja. Így is lett, három nap múlva hívtak, hogy pár órán belül jönnének.

Kijöttek, tudták miről van szó, de mondták, hogy én vagyok a második, aki ilyet kér. Mielőtt nekiálltak, megeskedtem őket, hogy ingyen lesz a móka. Plombát bontottak, a takaró lemez leszedése után kiderült, hogy nem a villanyszerelő hibázott, mert a doboz olyan, hogy nem lehet feljebb rakni az órát, ezért jómunkásember módjára csípőfogóval kivágott a lemezből akkora részt, hogy hozzáférhető legyen a port, még a zsebkésével szépen le is sorjázta. Beírták a munkalapra, hogy az ügyfél kifejezett kérésére történt a beavatkozás.

Kép

Bedugtam a kábelt, visszarakta a fedőlemezt, új plombák fel, fotók, viszlát. Miután elmentek ráforrasztottam sza2king ESP-01 verzióját, működik szépen.

Kép

Szóval ne szerénykedjetek, be kell jelenteni, kijönnek, megcsinálják. Ingyen.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Ugyanilyen órát kaptam, ugyanez a sztori nálam is csak Eon.

Az inverterem tudja a megtermelt mennyiséget. Az órán látom a visszatápláltat és a használtat. Végülis ez a kettő ami releváns.

Regisztráltam az eon távleolvasási portálra. Ott már sok adat kiolvasható de érdekes módon az összes vételezett (import) energia regisztere kiolvasható visszamenőleg, rendesen rajzolja a grafikont is. Ez a regiszter az 1.8.0. Lehet részleteket is kiolvasni 1-es és 2-es tarifára bontva: ezek a regiszterek sorra az 1.8.1 és 1.8.2. A két tarifa között amúgy nem tudom mi a különbség, ha egyáltalán van.

Itt egy kép a felületről, illetve egy részéről.

Visszatáplált energia esetén más a helyzet mert ott az összes export energia a 2.8.0 regiszter, tarifákra bontva pedig 2.8.1 és 2.8.2. Hasonlóan az importhoz. A gond az, hogy az órán gyönyörűen látszik minden, viszont a távleolvasási portálon csak 2.8.1-es regiszter van, így nem látom a teljes visszatáplált mennyiséget csak az 1-es tartifa alatt visszatápláltat. Nem értem, hogy ez miér van.

Emiatt amúgy gondolkodtam a témaindító írásban is említett megoldáson, de nem akarok hákolni mert hátha rámszáll valami félkegyelmű és nincs kedem most ilyenekhez ezért egyre inkább afelé hajlok, hogy megvezem ~80 ropi körül a Fronius saját okosmérőjét, mert az out of box integrálható akár HomeAssistant-be de a saját alkalmazása is tökéletesen alkalmas a mérési adatok megjelenítésére. Ezt 1 db RS485 kábellel kell csatlakoztatni az inverterbe. Az itt a kérdés, hogy ráköthetem-e vagy ezért is kell szólni a kivitelezőnek, hogy ne vesszen el a garancia mert akkor az még plusz sok pénz és idő lesz úgy érzem.

Időközben megjelent az E.ON Home App, ami kecsegtető lehet de a playstore-os kommentek alapján túl sok jóra nem számítok. Kb. 2 hete regisztráltam az adatokat, azóta még csak egy árva e-mailt sem kaptam, hogy szevasz Józsi köszi a regisztrációt majd szólunk ha van valami. Egyszerűen NULLA infó van róla. Telepítve van, de így nem is tudom használni.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

A távleolvasási portálon mind a 2.8.0-nak, 2.8.1-nek és a 2.8.2-nek ott kellene lennie. Nekem megvan mind. Adj fel nekik kérést a portálon keresztül. Nem olyan régen kérdeztem tűlük mert engem a fázisonkénti pillanatnyi értékek érdekeltek volna és másnapra már válaszoltak is. Sajnos nem gyűjtenek minden adatot a portálra a mérő felől, de ha valami hiányzik azt tudják javítani.

 

Az igény feladásának a módja a menüben fent a Kapcsolat gomb. (Alapértelmezett igény típusa: Hiányzó adatok)

Egyrészt annak az adatnak is benne kéne lennie, másrészt viszont a pillanatnyi értékek nem-nagyon lesznek benne, lévén, hogy napi egyszeri (táv)leolvasás van, jogi okokból.

(Persze, ha aláírod, hogy lemondasz róla, akkor lehet realtime/percenkénti bontás is, ám, ha nem vagy megawattos fogyasztású gyár, akkor ilyen szerződést viszont nem fognak eléd rakni.)

A pillanatnyi, fázisonkénti feszültség és áram értékek elvileg a topikban kitárgyalt RJ11-es csatlakozón keresztül lekérhetőek.

A népnyelv a vezéreltet éjszakai áramnak hívja. Ilyen formán van, de irreleváns mert külön óra méri. Szerintem ez csúcsidő és azon kívüli időszak lehet. Azt gondolom, hogy a számlán egyforma árral szerepel de mivel külön mérik, ennek később jelentősége lehet. Valószínűleg a bruttó elszámolás esetén már használni is fogják.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

 • 1.8.0 Elfogyasztott Aktív energia (+A)
 • 1.8.1 Elfogyasztott Aktív energia (+A) 1 Tarifa
 • 1.8.2 Elfogyasztott Aktív energia (+A) 2 Tarifa

A1: Egy zónaidős tarifa, évi 1320 kWh mennyiségig kedvezményes díjú az elszámolás

A2: Két zónaidős tarifa, jelentős megtakarítás érhető el az éjszakai időszakban

ezek kozul a lakossagi, egyetemes fogyaszto is valaszthat. De szerintem epeszu ember nem valassza az a2-t, hogy nappal deagabb aramot fizet mint ejszaka.

ezek kozul a lakossagi, egyetemes fogyaszto is valaszthat. De szerintem epeszu ember nem valassza az a2-t, hogy nappal deagabb aramot fizet mint ejszaka.

Van pár tisztán elektromos fűtésű házban lakó ismerősöm, akik a fűtés miatt választották, így folyamatosan megy az elektromos padlófűtés vagy a radiátor és éjjel olcsóbb, amikor több energia kell, mert éjjel hidegebb van. Ha jó a hőszigetelése az épületnek, akkor összességében ez a legolcsóbb, mert minden más esetben ugyan olcsóbb havonta a fűtés, de egy összegben egy vagyont kell fizetni, helyiségenként egy-egy fűtőpanel viszont nem nagy költség.

Nem minden hülyeség, amit elsőre nem értesz... :)

B nem jobb ilyenre? Az meg olcsobb. Es ha olyan fasza a szigeteles eleg kell legyen a napi8 ora eleg kell kegyen?

Nem állandó, a fűtés pedig nem komfortos, ha nincs hőkapacitása a háznak, így folyamatosan megy a fűtés, megfelelő teljesítménnyel és éjjel jóval olcsóbb, amikor nagyobb a hőveszteség és több energia kell. A B a hőtárolós rendszerekhez jó, azt meg drága megépíteni, egy radiátorszerű fűtőpanel meg 25-30 ezer, ha nem egy hype-design gyártmány kell.

Igen, létezik még az éjszakai/nappali áramnak hívott konstrukció ma is, ráadásul még a tarifákban is eltérnek, és több tarifa is van belőle.

Egyszer van egy olyan, ahol kvázi csak az óra számlálója vált át vezérlésre (T1/T2 tarifa, A2 díjszabás)

és van a "hagyományos", ahol a (bojlert/fűtést/fogyasztót) is ki-be kapcsolgatja a vezérlés (A1 és a B díjszabás között).

(És az utóbbit (B tarifa) teljesen külön órán (vagy egy órán belül két számlálóval) is mérik.)

https://www.mvmnext.hu/aram/pages/aloldal.jsp?id=18223

https://www.eon.hu/hu/lakossagi/aram/egyetemes-szolgaltatoi-arak.html

Egy dolgot kifelejtettem.

Ez a cucc elméletileg tud mérni oda-vissza és elég nagy a választék. Nagyon jól, részletesen konfigurálható, viszonylag könnyen telepíthető és szerintem akár HA-ba is integrálható bár ez utóbbiról nincs pontos infóm csak abból gondolom, hogy a Tuya elég elterjedt.

Hasonlókat használok már régóta (de azok Sonoff, Ewelink-esek) viszont azok csak egy irányba mérnek. Talán még ez lenne a legegyszerűbb megodás számomra (és lehet, hogy a legolcsóbb is).

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Tényleg. Összekevertem. Erre gondoltam: https://a.aliexpress.com/_mNtRaCK Ez ami mindkét irányba mér. Előnye, hogy univerzális. Hátránya, hogy drága mert ha 3-at veszek a 3 fázisra, akkor több, mint 100.000 Ft.

Létezik belőle 3 fázisú változat: https://a.aliexpress.com/_mK3raaO

Ellenben a fronius saját okos mérője 60-80e Ft viszont az csak fronius inverterrel működik.

Én egyébként ilyeneket használok a klímák előtt, így pontosan tudom mérni a fűtési költségeket: https://a.aliexpress.com/_mPOwlYI nagyon jól konfigurálható viszont biztonsági okokból áramszünet után kézzel kell bekapcsolni.

A többi cucc amit esetleg mérek, szimpla zigbees konnektorba dugható aljzat vagy vannak rendes wifis konnektorok is. Ezek jól automatizálhatók. Van amelyikkel az infrapaneleket vezérlem zigbees hőmérők segítségével.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Ha három fázist akarsz mérni, arra jó lehet a feljebb már ajánlott shelly 3em, lényegesen olcsóbb. Ha teszel mellé kontaktort, akkor kapcsolni is lehet vele.

Ha már így feljött az okosdugaljas téma, olyan eszközt nem ismer valaki, ami felhasználók számára könnyen módosítható alkalmi időzítésre jó, lehetőleg tapicskolós telefon nélküli beállítással? Olyat szeretnék, hogy legyen rajta, vagy mellette egy gomb, amit ha megnyom a user, akkor nyomások száma * t időre bekapcsolva marad. Pl. egy nyomás: 2 perc, 2 nyomás 4 perc, stb... Építeni tudok mikrokontrollerből, de ha lenne kész termék, nem bajlódnék vele. Köszi.

Bárhol kapsz ilyen időzítőt még szerintem a Tescoban is. De OBI, Praktiker és társai tutira árulnak. Időnként Lidl Aldi is. De ha van valami villayos bolt a közeledben, valószínűleg ott is lesz.

Általában van benne gombelem is és beállítható akár az is, hogy mindennap pl. 17:00-19:00-ig ON, utána OFF. De láttam már tekergetős full mechanikust is.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Azokat ismerem, de én most nem ezt keresem. Jellemzően macerás beállítani őket, a digitálisokon sok gombnyomással tudsz be/kikapcsolási időpontot (és nem időtartamot) beállítani, a mechanikus változatokon pedig pici műanyag tüskéket kell mozgatni a ki/bekapcsolt időszak meghatározásához.

Hátha így egyértelműbb, amit én szeretnék: megnyomok egy gombot, azonnal bekapcsol. Ha mást nem csinálok, mondjuk 3 percig (ez legyen beállítható) bekapcsolva marad. Ha egymás után kétszer nyomom meg a gombot, akkor 6 percig marad bekapcsolva. Ha egyet nyomtam, és már 2 perce megy, és újra megnyomom a gombot, akkor további négy percig marad bekapcsolva. Stb... Tehát lényegében azt szeretném, hogy számolja meg a gombnyomásokat, és ahányat nyomtam, annyiszor t ideig maradjon bekapcsolva.

Bármelyik kis nyomógombbal is rendelkező smart aljzat + custom firmware. Espeasy-ben pl. simán le tudod scriptelni amit szeretnél (a script az eszközön fut, így önállóan tudja hozni az elvárt működést). A wifis részét max nem használod, csak a konfigurálás, scriptelés idejére.

Nem tudom ezen a héten mi az ajánlott, jellemzően a custom firmware flashelés bonyolultsága és az eszköz minősége szoktak lenni a fontos paraméterek. Külön irodalma van ennek (Blitzwolf és Sonoff háza táján nézelődj).

Shellyt itt is nyugodt szívvel ajánlanám, de ha jól rémlik, a Plug és a Plug S is csak szétszedés és forrasztás árán flashelhető. Ha a többinél is ez a helyzet (Blitzwolf, Sonoff, stb..), és anyagilag is belefér (a Shelly azért drágább jóval) akkor én ezt választanám. Egyébként ezekkel out of box meg tudod oldani a 3 perces dolgot, viszont további nyomogatásra nem fogod tudni növelni az időt, ahhoz kellene az említett Espeasy + local script (vagy bármi más ami tud ilyet).

Fú bakker, jó ára van,akár 3db 1~ akár 1db 3~ mérőt vennék. Pedig valami lakáselosztóba szerelhető az szimpatikusabb, mégis csak egy stabilabb 22-28 °C tartományban dolgozna, míg a kinti fogyimérőre csatlakoztatott, az -20 °C- +60°C is lehet. 

Valamit gyors lépnem kell, 1-2 hét, s itt van az okos mérőm..

Az órára csatlakoztatható mennyi idő míg ideér hollandiából (vagy honnan is jön)?

Nem emlékszem már de volt valami macera nekem is. Mintha valami nálam is kimaradt volna. Az biztos hogy linux alól regiztem és FF Chrome vagy chromium alól. Adblockert kapcsold ki ha van. Időközben amúgy megtaláltam minden szükséges adatot. Lényegében az 1.8.0, 2.8.0 és a -A, +A regiszterek kellenek. Előbbiek napi bontásban, utóbbiak 15 perces időközönként frissülnek. Jó lenne ezt becsatornázni valahogy HA-ba ;)

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Sziasztok!

Az EON-tól a távleolvasási portáltól az alábbi választ kaptam:

"Regisztráció elutasítása

Email tárgya: E.ON Távleolvasási Portál Regisztráció elutasítása

Tisztelt Partnerünk!

Az Ön regisztrációja elutasításra került az alábbi ok miatt:

Nem távleolvasott POD."

 

Nem értem, mit rontottam el, mit tehetnék?

November 21-én volt óra csere, december 8-án regisztráltam.

U koszi, nagyon orulok ennek a postnak!

Mi most koltoztunk uj helyre es mar egy ideje gondolkozom, hogy hogyan lehetne megoldani a merok (2 van) automatikus leolvasasat.
Szoftveres Jozsikent eddig az volt az otletem, hogy egy ilyen kamerat ragasztok az oran levo digitalis kijelzovel szembe es adott idokozonkent (mondjuk orankent) keszitek egy fenykepet, majd valamilyen OCR-os megoldassal kiparseolom az ertekeket a keprol es tovabbitom valahova ahol szepen grafikonon meg tudom jeleniteni.
Viszont valami azt mondatta velem, hogy ez nem a legelegansabb megoldas :D, sajnos mivel az aramhoz nem ertek nem akartam semmit mokolni a merokkel.

Eddig meg amugy sem volt idom foglalkozni a topic-kal, viszont ez a post most ujra belelkesitett, ezert lecsattogtam a merodobozokhoz es meggugliztam a modelleket.
Es lass csodat... kiderult, hogy a megoldas joval egyszerubb mint gondoltam, meg kabelt sem kell radugni, ugyanis nekem egy Elster AS1440-em es egy Landis Gyr E220-m van.
Mind a ketton van optikai port, ugyhogy elvileg ha veszek egy ilyet, akkor mar mehet is a moka. Ezzel van valakinek tapasztalata?

Megoldható a P1 port olvasása "direkt" soros portba való bekötéssel? Van ugyanis lehetőségem vezetéken elvinni az órától egy számítógépig amin van még natív RS232 port.

A P1 port lábairól csak a 2 (Rx), 3 (adat GND) és az 5 (Tx) lábakat kötöm be és beállítom a specifikációban megadott átviteli sebességed és karakter formátumot:

115200 baud

- 1 start bit
- 8 data bits
- no parity bit and
- 1 stop bit

akkor elméletileg működhet a dolog? Csinálta már valaki így?

És egy RJ12 <--> USB kábel segítségével? Mint ez pl? https://www.amazon.com/DSD-TECH-SH-RJ12A-RS232-Serial/dp/B07R2L22GW  A https://jensd.be/1183/linux/read-data-from-the-belgian-digital-meter-th… oldalon az van hogy működik. Van ilyenről esetleg tapasztalatod?

 

Én csak párszor szeretném kiolvasni az amper értékeket, hogy lássam, hogy kb egyenletesen vannak-e elosztva a fogyasztók a 3 fázison. Tudom, hogy van a villanyórán egy gomb, amivel könnyen elő lehet hozni az épp aktuális amper értékeket, de gondoltam, ha csak egy kábel, akkor megpróbálnám úgy is. Szóval végül is nekem elég lenne eljutni egy laptoppal csak addig, ami a https://dsmr-reader.readthedocs.io/en/v5/tutorial/installation/step-by-… oldalon le van írva:

 

cu -l /dev/ttyUSB0 -s 115200 --parity=none -E q

 

Illetve a P1 port az alapból engedélyezve van vagy kuncsorogni kell érte a szolgáltatónál? (nálam ELMŰ és fizikailag elérhető a P1 port, mert csak a villanyóra van leplombálva, a szekrény nem)

Az Amazonos linken egy RS232 kábel van, bár a faq-ban azt írja hogy 5V-os... Az viszont nem teljesen világos, hogy hogy köti ezt be, mert a cikk nem írja, vélhetően valamilyen átalakítóval vagy egyéb elektronikával, vagy átkrimpelte a csatit. Ugyanis ha megnézed a P1 port lábkiosztását, akkor gyökeresen eltérő. Ezen kívül eleve van egy request lábad is (2-es pin a P1 porton), amire 5V-ot kell, addig nem küld az rx lábon (pin5) semmit. Ezt jellemzően úgy oldja meg mindenki, hogy rövidre zárja a táppal (pin1).

A P1 port alapból engedélyezve van.

Ha jól emlékszem, akkor a P1 port az sima RS485, ami a szabvány szerint 1200 métert tud. Az már más lapra tartozik, hogy ha a tápot (5V) is onnan kapja a mérő eszköz, akkor azt milyen távolságig tudod elvinni. Ahova ismerősnek csináltam Wemos D1 mini alapon adatgyűjtőt, ott 2 méter körül volt a leghosszabb elvezetés amire szükség volt, az hiba nélkül működik a mai napig.

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Röviden, kell egy FT232R-rel szerelt 5V-os USB-soros átalakító, amit FT_Prog-gal át kell programozni, hogy a P1 portról érkező adat jelét invertálja (így nincs szükség külön inverterre, vagyis a gyakorlatban általában egy plusz tranzisztorra), valamint kell egy ~2k-s felhúzóellenállás az P1 adat és a táp közé.
Leírás a teendőkről (ebben a példában a P1 nem ad tápot): https://www.quassi.nl/2015/01/03/read-data-from-the-landis-gyr-e350-sma…
Itt van róla kép is: https://iotassistant.io/home-assistant/dsmr-reader-home-assistant-mqtt/

Szabi

Végül letettem erről az USB-s cuccről egy wemos D1 mini lesz és azt a villanyóráról tápoltatom majd.

 

Ha jól értem, akkor ehhez kell majd a https://tasmota.github.io/docs/P1-Smart-Meter/ tranzisztoros megoldás. (más linkeken is ezt látom, bár nem mindegyikben van dióda, de szólj, ha tévedek)

 

pl: https://www.compuron.nl/IoT/meter/index.html, https://giters.com/psvanstrom/esphome-p1reader

Jól döntöttél, így kb. ugyanannyi aprópénzből egy sokkal rugalmasabb megoldáshoz jutsz.

Fent írta VincentV, hogy állítólag meg lehet oldani az invertálást az ESP-vel szoftveresen is, de én sem foglalkoztam ezzel. Bármelyik hivatkozott megoldást választhatod, egy kaptafára működnek. A saját tapasztalataimat itt osztottam meg a témában.

Szabi

Úgy tűnik, a siker, fény, csillogás egyelőre elmarad.

 

Összeraktam a cuccot és tápot is rendben kap a villanyórából, mert egy sima ledvillogás programot felrakva a wemosra, majd bedugva a villanyórába tök jól megy, de a https://github.com/bram2202/esp8266-dsmr oldalon található cucc sajnos nekem nem fordul le, a lenti hibaüzenetet kapom:

collect2: error: ld returned 1 exit status
exit status 1
Error compiling for board Generic ESP8266 Module

 

Persze van előtte egy rakat "undefined reference to `_ZN6Logger4infoE6String'"-hez hasonló...

Nekem a fenti problémára ultimate megoldásnak mondott https://arduino-esp8266.readthedocs.io/en/latest/faq/a04-board-generic-… sajnos nem jött be. De már az is gyanús, hogy ott az van írva, hogy "If you face this issue, you will not be able to compile any sketch for any ESP8266 module type." holott nekem egy sima ledvillogtató program lefordul és fel is tudja tölteni, csak ezzel az dsmr-essel van probléma. Illetve szűz arduino installal is próbáltam, ahol nem lehet az oldalon leírt probléma. Gondolom, valami library depencency nem jó...

Igen, ezeket nézegettem, próbálgattam. Nekem csak olyan van, hogy "LOLIN(WEMOS) D1 R2 & mini" (meg hasonlók) de olyan, hogy "WeMos D1 R2 & Mini" nekem nincs . Ezt, ezeket próbáltam, de ezzel sem ment.

 

Amit egyedül nem csináltam meg (ha jól értem), akkor az a CH340 driver felrakása, de ha jól értem, ez linuxhoz nem is kell.

 

esp8266-ból a 3.0.2-es van fent nekem

Egyébként ha felrakom a microgear-t is, akkor ilyet kapok:

 

 

Multiple libraries were found for "PubSubClient.h"
 Used: /home/AAAA/Arduino/libraries/PubSubClient
 Not used: /home/AAAA/Arduino/libraries/ESP8266_Microgear
exit status 1
Error compiling for board Generic ESP8266 Module.

Js és ha kiveszem a pubsubclient-et, akkor persze

 

 

/home/BBBBB/Arduino/libraries/ESP8266_Microgear/MicroGear.cpp: In member function 'void MicroGear::syncTime(Client*, long unsigned int*)':
/home/BBBBB/Arduino/libraries/ESP8266_Microgear/MicroGear.cpp:151:22: error: 'class BearSSL::WiFiClientSecure' has no member named 'verify'
  151 |    if (clientsecure->verify(tstr, gearauth)) {

 

gondolom, vmelyik library verzió nem compatible egy másikkal... az ilyeneket mindig utáltam az arduinoban :-)

Sziasztok.

 

Végigolvastam a topicot, lehet hackelgetni meg minden, de ha nem akarjátok szívatni magatokat, akkor ezt ajánlom: https://www.iammeter.com/

Én ilyet használok már vagy 4-5 éve. Nem a legolcsóbb, de nagyon jó mérő, a saját appja is jó, de van pl HA vagy domoticz stb integráció is, és sorolhatnám. Jó a dokumentációja is, csak ajánlani tudom.

Jó a Shelly 3em is, ki mit választ, de én biztos nem kínlódnék a szolgáltató mérőjével, arról nem is beszélve, hogy pár év múlva lecserélik és lehet hogy teljesen mást kapsz...

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

A DSMR EU szerte használt szabvány, más nincs is, erre jött létre. Nem hinném, hogy a következő években bárki olyan órát kapna amin nincs P1 port (mármint ad-vesz mérő esetén, reméljük hogy idővel a normál mérőkön is feltűnik itthon is). Illetve idő kérdése, és ugyanígy fognak jönni majd a gázszolgáltatóktól is a DSMR-es órák, ez tőlünk nyugatabbra már adott régóta.

Egyébként meg alma vs. körte esete. Az egyikkel nem mérsz semmit, csak a szolgáltatótól kapott adathoz férsz hozzá, adott esetben egy marék kavics árából egy primitív interfésszel. A másikkal meg saját mérési pontot alakítasz ki. Lehetőségek/óratípus/pénztárca alapján lehet dönteni, hasonlítgatni a két megoldást szerintem felesleges.

Hello,

Ezzel a meegoldassal lehet merni az oda es a visszafele termelt aramot is? Azt ertem a rajzbol, hogy 2 mero van:

- egy az inverter utan, ezzel meri amit termel

- egy a kismegszakitok es a villanyora kozott.

Utobbival kapcsolatban erdekelne, hogy a megtermelt de fel nem hasznalt - vagyis visszataplalt aramot is tudja e merni?

Elnezest, megtalaltam, lehet vele a leiras alapjan.

Most néztem meg és nálunk is ilyen mérő van a napelem telepítése óta. Viszont nehezen hozzáférhető helyen van nálunk is a p1 port. Az mennyire járható út, hogy "véletlenül" egy létra/tégla "beleesik" a plexibe, ami fedi az órát. Ha bejelentem rögtön, akkor kell fizetnem valamennyi büntetést/anyagköltséget? Vagy egy titokzatos rosszakaró levágja mind a 4 plombát (amit én azonnal bejelentek, hogy hiányzik) és elmegy otthagyva egy telefonkábelt kilógva az órából? Meg lehet egy ilyet kockáztatni? Mi ilyenkor az eljárás az áramszolgáltató részéről?

Szvsz rossz otlet mindketto. Osszetorni azert nem erdemes, mert draga lesz, a plomba leszedese meg vitakat general. Ha hozza akarsz ferni ilyen adatokhoz, valoszinuleg olcsobb es kevesebb fejfajassal jaro megoldas venni egy fogyasztasmerot es beepittetni az elosztodba. Feljebb mar ajanlottak is ket tipust.

Egyebkent szerintem altalanossagban is celszeru neha kesziteni egy fotot a merohelyrol, lehetoleg ugy, hogy a felvetel ideje megallapithato legyen, vitas esetben jol johet, ha tudod igazolni, hogy akkor meg sertetlen volt.

Olyan tortenetet hallottam mar, hogy kutya leragta a kulso plombakat a szekreny sarkairol, de a belso sertetlen volt, igy nem lett balhe.

'14-ben pont így jártam a kutyámmal. :-)
Bejelentettem hibára, kijöttek, az ellenőr kicsit paráztatott, hogy milyen összegeket fizethetnék, ha valamit gyanúsnak találna. Fényképezgetett, feltették az új plombákat, írt valami jelentést, aláírtam és mentek a dolgukra.
A mérőt meg elkerítettem dróthálóval, ami azóta is rajta van...

Szabi

Ezen is van belső plomba is. A napelem előtt egy hagyományos mérő volt a helyén, de anno csak ki lett cserélve, a műanyagok nem lettek az új órához alakítva. Egy másik lakásban pedig teljesen szabadon áll magában az óra és csak egy plomba van rajta. Ezzel a hozzáállással csak a szabványos (új) mérőhelyek tulajdonosait szivatják meg.

Szerintem is rossz ötlet. Ha beledől a létra a plexibe, akkor is ugyanannyit fizetsz mintha hívnál valakit plombabontásra + visszazárásra. Ráadásul az új ajtót is ki kell fizetni.

Szerintem két opció van:

- bejátszod egy megfelelően hajlított dróttal, ahogy én (ehhez az kell, hogy normálisan legyen kivágva a maszk a dobozon belül, sokan panaszkodnak, hogy rátakar a portra, ez esetben nyilván ez az opció felejtős)

- keresel egy normális regisztrált szerelőt, aki leveszi neked a plexit, te bedugod a kábelt, ő meg visszazárja (nem lesz olcsó)

A normális szerelő azért kell, mert van pár világtalan/rosszindulatú sajnos (tapasztalat). Szóval vagy azt se fogja érteni, hogy miről beszélsz, és így nem is vállalja (nem szabad, ez biztos egy lopógép, stb..), vagy direkt le akar majd húzni.

Szerinted ha valamibe bele tud kötni az áramszolgáltató, hogy büntessen akkor ki fogja használni az alkalmat?

A dobozon eredetileg nincs lyuk. A szolgáltató nem így fogadta el, hogy használható telepítéskor. Persze lehet magyarázgatni hogy azon keresztül semmi mást nem lehet úgysem, stb... 

A leírt eseteket biztos nem próbálnám ki. Rosszabb esetben egy megfelelő villanyszerelőt kifogva, esetleg bírságot/feljelentést is kockáztatsz.

 

Ha nem akarod az ampereket realtime-ban nézni rendszeresen, hanem csak bizonyos esetekben érdekelnek utólag dolgok, akkor neked elég lehet az adott áramszolgáltató online felületén lévő fogyasztás, visszatáplálás, meddő teljesítmény stb grafikonja, ami ingyér van.

Általában szolgáltatók részéről az a hozzáállás, hogy a plomba sérülés szerződés szegés, és azt szankcionálják. Így nem kell a lopást bizonyítaniuk, sőt neked kell bizonyítani, hogy nem szegtél szerződést. Ha nem tetszik az arcod, a vita rendeződéséig leveszik az órát. Kb. alapból bűnözőnek néznek és úgy is kezelnek.
A tesóméknál az óracserekor lehagytak pár plombát. Később az óraleolvasó "feljelentette" őket. Valami 300k -t vertek rájuk, mert aláírták az óracserekor a papírt, a szerelő készítette képek meg "elvesztek". Ügyvéddel sikerült lesrófolni a dolgot oda, hogy elég ha a szolgáltató ügyvédi költségeit megfizetik. "Megúszták" a semmit kb 30k -ból. (A saját ügyvédjük haver volt, nem kért pénzt.)

Kérdés h. bármilyen lakás jelzálogos kezessègi papírt elétolnak azt is aláírja olvasatlanul?

A plombázás a leginkább konfliktusokozó interakció a köcsög magyar szolgáltatókkal (legyen az gáz, vagy vellany). Én inkább leülök az asztalhoz, és nyugodtan végigolvasom mit is akar aláíratni velem a szolgáltató kivonult alvállalkozója. Nekem pattoghat h. siet meg neki az aláírt papír alapján fizet az elmü, meg szoktam mondani h. pofát alapállásba, SEMMIT NEM ÍROK ALÁ AMÍG ALAPOSAN EL NEM OLVASTAM! PONT. Aztán pampoghat, akkor meg elküldöm az anyjába. Állatokkal csak így lehet viselkedni. Aztán meg kiderül h. az istenbarma elbaszott valamit, a birka tulaj meg aláírta, oszt lehet menni egymást szíven szúrni a tárgyalóteremben.

Erdekes, nekem masok a tapasztalataim, tobbnyire gordulekenyen mentek a dolgok. Pedig volt olyan eset is, ahol lehetett volna szivozni, de ertelmesen megbeszeltuk, hogy senkinek sem jo az, ha meg egyszer kell jonni, meg vitatkozni mindkettonknek a szolgaltatoval. Meg vesztegetni sem kellett.

Nem akarok latatlanban itelkezni feletted, de vannak olyan stilusu emberek, akiknek mar a koszonesebol sugarzik a merhetetlen lenezes, ilyenkor nem csoda, ha a mester befeszul. Ez a " tobbseg nem erdemli meg, hogy egyenrangukent kezeljem" megallapitas mar alapbol gyanus.

Tisztelt Napelemes Okosórások!  Novemberben felszereltek nálunk napelemes rendszert. A bekötés, plombálás nálunk is szívás volt.

Nekem sikerült az Eontól egy olyan internet elérhetőséget szereznem, ahol meg tudom naponta, hetente, havonta a termelt és a fogyasztott fogyasztásunkat nézni. Nem kell dugni bele semmit az órába. Viszonylag jól kezelhető is

A gondom viszont, hogy az új óra jelentősen magasabb fogyasztást mér mint a régi. Párom több mint tíz éve vezeti a fogyasztásunkat!  Ez alapján az új óra 50-100%-kal többet mér az eddigi átlaghoz képest! 

Már leszereltettem az órát és hitelesítést kértem. Várom, hogy értesítsenek. Be akarok menni!

Ötletem van. Túl keveset fogyasztunk a lehetőséghez képest, ezért pontatlan. de ennyire?!

Van erre valakinek tapasztalata?  

Ha jol tudom, van egy terhelesi hatar, ami alatt az ora picit felfele csal, de ennek is boven az altalad irt elteres alatt kellene lennie. Szoval vagy a mostani orad rossz, vagy a regi volt az, vagy ennyit valtoztak a fogyasztasi szokasaitok. Utobbival kapcsolatban sokaknal latom, hogy a PV rendszer felszerelese utan megjelenik egy korabbinal pazarlobb hozzaallas, mondvan, hogy ugyis ingyen van.

Egyebkent azt nezted, rendesen merte az ora kulon a kivett es betaplalt mennyiseget?

Az elterest honap-honap osszehasonlitas alapjan latjatok? Mert a teli idoszakban tipikusan magasabb szokott lenni, foleg ha van elektromos vizmelegito.

Ha már leszereltetted az órát, akkor sokat nem tudsz csinálni, ki kell várni a mérés eredményét.

Laikus vagyok, de napelemes topikok alapján olyan hiba lehet még, hogy a mérődet rosszul kötötték be (pl az egyik fázisnál felcserélték a méretlen és mért vezetékeket).

Ha hozzáférsz a villanyóra gombjához (nincs plombált plexi mögött), akkor azt nyomogatva meg tudod nézni, hogy mennyi a pillanatnyi amperérték és annak mi az iránya. Ha már az előző mérőnél nem is tudod ezt megcsinálni, a mostaninál tudod könnyen ellenőrizni.

Ha hozzáférsz a villanyóra gombjához (nincs plombált plexi mögött), akkor azt nyomogatva meg tudod nézni, hogy mennyi a pillanatnyi amperérték és annak mi az iránya.

Kb. 1500 pénz egy lakatfogós multiméter, ha ráérsz. Ha azonnal kell, akkor is 2600 a legolcsóbb, de 4500 körül már választék is van... és akkor nem kell trükközni, bármikor és bárhol meg lehet mérni az áramot.

Ha nálad minden vezeték be van falazva, akkor az ott van elbaszva.

A lakáselosztónál általában hozzá lehet férni a kismegszakítóknál, ahol jó esetben a FI/ÁVK fogadja, én kötve hiszem, hogy ahhoz nálad ehhez falat kellene bontani. Ha meg napelem is van, ahogy a kérdezőnél, akkor abban a dobozban szintén hozzáférhető a vezeték a méréshez, ahol az inverter csatlakozik a mért vezetékekre.

Nálam mondjuk meg kellene bontani a kismegszakítókat tartalmazó dobozt (borítást leszedni, mert különben nem férsz hozzá semmilyen vezetékhez), mert azon kívül nyilván minden a falban megy, ahogy az normális.

Nem tudom, a kérdezőnél hogy van, de nem mindenki ért hozzá/matat szívesen ilyen helyen és ez szerintem jó így.

Nálam a napelememből a nem falban és nem borítással elzárt részen (inverter és kismegszakítók, túlfeszvédők vagy micsodák között) 3 fázisú kábel megy, azon meg pl ha jól értem, nem fogsz lakatfogóval áramot mérni (de az amúgy is csak a napelem rész lenne).

Nálam mondjuk meg kellene bontani a kismegszakítókat tartalmazó dobozt (borítást leszedni, mert különben nem férsz hozzá semmilyen vezetékhez), mert azon kívül nyilván minden a falban megy, ahogy az normális.

És ehhez falat kell bontani, meg vakolni, glettelni és festeni, hogy levedd a doboz fedelét?

Nem tudom, a kérdezőnél hogy van, de nem mindenki ért hozzá/matat szívesen ilyen helyen és ez szerintem jó így.

Az más kérdéskör, hogy ki hol mer és akar matatni, de onnan indultunk, hogy egy lakatfogós méréshez védés, vakolás, glettelés és festés kell.

Nálam a napelememből a nem falban és nem borítással elzárt részen (inverter és kismegszakítók, túlfeszvédők vagy micsodák között) 3 fázisú kábel megy, azon meg pl ha jól értem, nem fogsz lakatfogóval áramot mérni (de az amúgy is csak a napelem rész lenne).

Valahol rákötik egy kötődobozban a mért hálózatodra, ott lehet mérni.

"És ehhez falat kell bontani, meg vakolni, glettelni és festeni, hogy levedd a doboz fedelét?"

nem kéne kukacoskodni, ott volt a smiley :-)

 

 

"Valahol rákötik egy kötődobozban a mért hálózatodra, ott lehet mérni."

a dobozban belül, ahogy mondtam.

 

 

Inkább azt mondd meg, hogy ezt a wemos d1 minit hogy rakjam fel a wifi hálózatra :-) Ehhez kell az arduino ide? Mert arduinot toltam, de nem tudom, hogy ez az egyszer wemos most mitől fogja tudni, hogy hova kapcsolódjon, amikor tolja a villanyórámból az adatokat.

Szerkesztve: 2022. 02. 17., cs – 12:18

-

1. nem pazarlunk ezért vezettük és vezetjük most is a fogyasztást.  Nem használunk új fogyasztót!

2. Ahogy említettem, napi adatokkal rendelkezem.

Persze a gombhoz nem férek. Ez a magyar valóság.

Igazán a problémám, hogy az Elmű lassú és nem tudok szakemberrel beszélni. Nekem a szakmám idevág, csak nem gyakorlom. Ellenőriztem mindent, bekötést stb.

Ezért olyan "sorstársat" keresek, aki hasonlóan jár(t). Mi a tapasztalata?  Most várok a hitelesítésre. De lehetetlen szakemberhez eljutni, akivel érdemben lehet egyeztetni az Elműnél.

Csak alap dolgokat lehet intézni, s ha személyesen megyek be akkor sem tudok érdemben egyeztetni .

Volt valakinek hasonló túlfogyasztásos esete?

hat en mielott az elmuhoz rohannek feltennek az o merojuk utan rogton egy sajat merot (fent linkeltunk tipusokat), es megneznem az mit mutat. siman lehet, hogy a regi mero volt rossz, es ha sokat reklamalsz utolag azt is behajtjak :)

van olyan ismerosom akinek a fogyasztas kb 5-odet merte a regi ora, amig ki nem csereltek, azota mar a valosat. de neki volt annyi esze hogy nem reklamalt :)

Nekem a szakmám idevág, csak nem gyakorlom. Ellenőriztem mindent, bekötést stb.

Akkor mérj rá egy lakatfogóval és igen hamar kiderül, csodák nincsenek, igen kevés a hibalehetőség ezeknél a mérőeszközöknél, de van rá esély, hogy pont a tied mér rosszul.

Opcionálisan vegyél egy fogyasztásmérőt (én a Shelly EM/3EM mellett vagyok, de kb. bármelyik jó, ami felmerült ebben a témában).

Volt valakinek hasonló túlfogyasztásos esete?

Volt rokonságban, ismerősi körben kettő-három ilyen eset, két dolog derült ki:

1, a korábbi óra forgótárcsás volt, szarrá kopva, nyilván kevesebbet mért.

2, a napelem miatt tudatos szint alatt megváltoztak a fogyasztási szokások, mert ingyen van az energia.

Kössz, hogy írtál. De én nem gondolom, hogy nincs eszem. mert reklamálok. Én úgy reklamálok, hogy utána nézek mindennek.

Pl megnézem a napi 15 perces fogyasztás értékeket stb. 

És várok is olyan infókat, akiknek volt ilyen esete?

Egyébként piacfelügyeleti és üzleti tisztességes magatartás problémáját látom, hogy eddig "jó volt" az Eonnak a "régi fogyasztás" most meg a jól mérő mért értékeivel zsebeli a hasznot.

Ha látom, hogy van esélye megvédeni az igazamat megfogom és ennek ellenére van eszem. Az ötödével egyébként kibékült lennék, de nem ötödről van szó.

Ja és abba még bele sem mentem, hogy a régi "tányéros" órák plombálása minket is védett. Az Elmű sem manipulálhatta.

Viszont ezt távolról tudják vezérelni, ki be kapcsolni. Ki vagy mi biztosítja, hogy az Elmű nem manipulál?

Viszont ezt távolról tudják vezérelni, ki be kapcsolni. Ki vagy mi biztosítja, hogy az Elmű nem manipulál?

Kötsz mellé egy saját fogyasztásmérőt és pillanatok alatt kiderül, ha ez történne, ráadásul a szolgáltató az engedélyeit kockáztatja, ha ez kiderül, márpedig igen könnyen rá lehet jönni...

Azt jól látom, hogy az lekérdezett adatok között az ampereknek nincs előjelük? (ahogy semmi másnak sem)?

Nem azt mondom, hogy így használhatatlan a dolog, de azért erősen kérdőjeles, hogy miért nem osztják meg az összes adatot (ahogy pl a fázisonkénti teljesítményt sem, de abba már beletörődtem meg abba a nyomorba is, hogy az amper értékek csak egész számok).

Mert amire nekem kellett, hogy a fázisok közötti eloszlást megnézzem, arra jó, de egyébként határeset. Nekem pl ha bekapcsolnak a napelemek, akkor aztán ha valaki tudni akarja, hogy most melyik amper plusz meg mínusz, ott sakkozni kell, historynál meg nem fog sakkozni senki

Nekem par napja szereltek be egy ilyet vegre (helyszin: Hollandia). At kellett kabelezni hozza az egesz epuletet (gerinckabel) es minden lakasban egyszerre lecsereltek az osszes villany es gazorat. A merooran volt kis ajto a P1 portnak, rendeltem egy kabelt hozza aznap este ami masnap meg is jott, siman megy a homeassistant-al. Nem akartam elore kabelt rendelni, mert nem tudtam milyen tipusu lesz a villanyora es igazam lett, mert egy Landis+Gyr E360 tipus volt ami nem mukodik a korabbi P1 kabelekkel amik jok voltak az E350-es modellig.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nagyjabol kovetem ezt a topicot mar az elejetol kezdve - talan hamarosan nalunk is P1 porttal rendelkezo ora lesz, igy elkeztem kicsit jobban belemelyedni.

Ami miatt most billentyuzetet ragadtam, az a "P1 Companion Standard" dokumentum egy mondata:

The P1 connector in the Metering System must be accessible at all times and should not be sealed or protected by a sealed cover.

Hm... Ehhez kepest amiket irtok (kulonosen ahol szabvanyos merohelyet kellett kialakitani / vagy eleve az volt) az teljesen szembe megy ezzel.

Kerdes, hogy nalunk Magyarorszagon lehet(ne)-e erre hivatkozni, amikor leplombaljak a merohelyen levo zart dobozt?

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Amit nekem hoztak azon - állítólag -  le van tiltva a P1 port szoftveresen. És ahogy nálad sem, nálam sem kompatibilis a szabványos dobozzal, ugyanis nemhogy nincs szabad bejutásom hozzá, de még félig ki is takarja a doboz belő része. Szóval a letiltott mívoltát még csak ki sem tudom próbálni, nemhogy megerősíteni vagy cáfolni :(

 

Ennyit a szabványos 100x áron adott plasztik dobozokról, és arról hogy a 'szabvány' csak addig érdekes amíg nem a szolgáltatónak kell valamit teljesíteni miatta.

Kitől van ez az infó? Akik hozzák az órát, azokkal nem érdemes kommunikálni ilyen ügyben, vilgátalanok teljesen, ha nincs szerencséd még rosszindulatúak és/vagy pénzéhesek is. Nyilván érdemes megkérdezni, mert rajtuk fog múlni, hogy ingyenesen bele tudod e dugni a csatit, vagy sem, hiszen ez egy olyan pont, amikor nyitva van a doboz, ekkor lehetne megtenni annak a rohadt kábelnek a bedugását plusz költség nélkül. De hinni nekik nem érdemes ha elkezdenek azzal jönni, hogy le van tiltva, meg tiltott a használata, meg rendőr jön ha beledugsz valamit, stb.. Ami mérvadó, az a szolgáltató állásfoglalása, az pedig ismert és pozitív (lásd topic előzményeket).

Persze mindegy, hogy igazuk van e vagy sem, ha rálóg a maszk, ami miatt nem tudod bedugni, akkor sakk-matt. Illetve sok pénzért keríthetsz egy normálisabb arra jogosult szerelőt, aki új plombát bont, új maszkot rak be, stb... Csak annyit meg nem ér az egész :(

Amikor hozták az órát, nálunk normális volt a szerelő.
Néztem a fogyasztásmérőt, van rajta RS485 port, megkérdeztem, hogy ezen keresztül lehet-e kommunikálni vele, mondta, hogy nem köthetnek be semmi ilyesmit a burkolat alá.
(Nem tudom, mit enged egyáltalán beállítani.)

A "P1 port" viszont valóban elől van és csatlakoztatható, bár a szerelő nem sokat tudott róla.
...viszont átadott egy füzetkét, amiben egyébként egész normálisan leírják.
LINK

Persze mindegy, hogy igazuk van e vagy sem, ha rálóg a maszk, ami miatt nem tudod bedugni, akkor sakk-matt. Illetve sok pénzért keríthetsz egy normálisabb arra jogosult szerelőt, aki új plombát bont, új maszkot rak be, stb... Csak annyit meg nem ér az egész :(

ennyi. :(

 

Egyébként igen, az óracserélő jómukásemberektől van az infő, akik meglepő módon 'ránézésre' normálisak voltak, tudták is hogy miről beszélek amikor a P1 portról kérdeztem őket - ez még meg is lepett :D

De ahogy írod, sajnos a bürökratikus, felszentelt aranymadzagos, diszdobozos parasztvakítás mindenek előtt van, így ez egy meddő 'vita' lenne - bárkivel is kelllene ezt megvívni. és valóban, ennyit nem ér az egész :(

Nem tudom, a külön plombált mérődobozokkal mi a helyzet és milyen esetekben használják ezeket.

Nálunk nemrég cserélték ilyen mérőre az egyiket.
Itt nyilván a mérőhely hozzáférhető, a mérőórán pedig van egy ablak, ami egy kinyitható gumi mögül hozzáférhető, és kicsit szerencsétlenül, de bedugható az RJ12 csatlakozó.
Épp' tegnap csináltam hozzá egy kábelt és olvastam ki belőle minta adatot.
Úgy néztem, képes lenne meghajtani az 5V-jával a feldolgozó elektronikámat is akár.

Az eszközhöz adott szolgáltatói leírás nagyjából korrekt egyébként, leírják a bekötést és kommunikációs beállításokat is, egyedül az egyes adatok azonosítói tűntek furcsának - a tényleges adatokat látva viszont beazonosítható minden.

Igen, és jól látszik hogy egy része már csinálná... Azért csak kiválasztották gondosan ezt a megoldás, megnézték a lehetőségeket, majd berendeltek millió darab P1 portos órát. Valahol egyébként el is érhető erről egy összefoglaló doksi, pár éves projekt volt, a végfelhasználóknak szánt iot megoldás biztosítása volt a cél, Elmű+EON (akkor még) együtt indították ezt. Ezért is szerepelnek a véghasználói doksiban a szolgáltatóspecifikus dsmr telegramok, lábkiosztás, használati mód,stb.. Aztán gondolom jött a rideg valóság a cégek egyéb részeivel, ahol a "fogyasztó tudja hol a helye, disz iz not ameriká" alapon fekszenek ennek az egésznek keresztbe. De majd egyszer talán elmúlik ez, nem csak itt, hanem más területeken is, reméljük még a mi időnkben.

Volt ÉMÁSZ ügyfélként eddig az MVM Émász Áramhálózati Kft. online ügyfélszolgálatán keresztül az okosmérő menüből elértem az általuk rögzített 15 perces adatokat, de az utóbbi 2 hétben azt írja ki, hogy nincs hozzáférési jogosultságom.

Más is használta innen ezt a felületet? Ti hozzáfértek?

Szerkesztve: 2022. 06. 10., p – 11:57

> Ami kicsit csalódás: a 45db paraméterbe valahogy nem sikerült beletenni a pillanatnyi teljesítményadatokat fázisonként. Összesített érték van (import/export külön), az elég pontos (W felbontás), illetve fázisonként van ugyan áram, viszont A-re kerekítve, és hiába van hozzá százados pontosságú feszültség V-ban, nagyon elnagyoltan lehet csak teljesítményt számolni így (+/- ~230W ugye, ami egy háztartásban azért jelentős). A többi paraméter pontos, és jó.

 

Az összes fázisnak tudod a feszültségét és az áramát. Összes teljesítmény = áram * feszültség, amennyiben ohm-os fogyasztód van.

Viszont biztosítja a műszer a teljesítménytényezőt is az összes fázisra, ami megmondja, hogy mekkora része az elhasznált energiának ohmos.

 

P1 = U1 * I1 * Tt1

 

Sőt, még az aktuális tarifát is elmondja.

Van még, amire szükség van ezen kívül?

fázisonként van ugyan áram, viszont A-re kerekítve

Mármint egész A-re. Ez lemaradt ebből a mondatból, de szerintem így is egyértelmű volt a teljes szövegben a mondandó (elnagyoltan lehet csak számolni, stb..). Szóval igen, szükség lenne még pontos áram értékre, ami viszont nem áll rendelkezésre.

Vagy nálad esetleg nagyobb felbontással küldi? Mert akkor lehet, hogy tekertek azóta a mérő szoftverén.

Nem hinnem, hogy frissitettek, nekem is 1A a felbontas es kb. 2 hete szeretlek fel.

Es szamomra is talany, hogy miert ekkora az aram felbontasa ami mondjuk fazisonkent a 0-20 tartomanyban van a legtobb fogyasztonal (de lehet, hogy inkabb 0-10), ellenben a feszultseg ami jo esetben +/-10V-ot ingadozik a 230V-hoz kepest az meg tizedes felbonassal jon ki. Igy az aram eseten mondjuk 4 bit a felbontas feszultseg eseten meg kb. 11 bit.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Persze, ez lehet, en csak azt mondtam, hogy szerintem nem, ha tobb mint egy evvel ezelott is ugyanigy jottek ki belole az adatok mint a most felszereltben. Ettol nyilvan lehet, hogy volt FW frissites es esetleg adott teruleten mar ujabb FW-rel szerelik fel az orat, de en nem tartom valoszinunek.

Illetve technikailag meg lenne ra a lehetoseg (nem tudom, hogy ezen az oran a firmware tudja-e), hogy OTA frissitsek - es akkor azokhoz is eljut akiknel korabban lett felteve az ora - nem tudom ezt a lehetoseget kihasznaljak-e.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Valóban, nálam is egész ampereket ír csak...

Egyébként átlagteljesítményt azért lehet számolni - adatküldés elvileg tíz másodpercenként van, és Wh felbontású fogyasztásadat áll rendelkezésre, ezek a limitek.
Ha van két fogyasztásérték, és ismert a kettő között eltelt idő, akkor erre az időszakra lehet mondani egy átlagteljesítmény-felvételt.

Igaz, 1 kW-os fogyasztó elméletben (amennyiben váltáskor kapcsolták be) kb. 3.6 másodperc alatt fogja a Wh számlálóját a következő értékre állítani (tehát 10 másodperc alatt kb. 0.003-mat változik a kWh számláló).
Tehát ennél azért nagyobb teljesítményeknél (vagy hosszabb időintervallum mellett) van inkább értelme, de egy nagyobb kiugrást azért ez alapján is látni lehet...

Amúgy is érdekes kérdés a pillanatnyi teljesítményfelvétel, mert van egy (nálam tíz másodperces) adatküldésünk, valójában lehetne erre az időtartamra átlagteljesítményünk, minimum és maximum teljesítményfelvételünk is.
Elég messzire tud ez vezetni. :)
 

Szerkesztve: 2022. 06. 15., sze – 12:49

Lehet úgy méricskélni, hogy szimplán rádugom a logikai analizátort? Sajnos nem indult el.

Három földet mérek, az egyik az adat, a másik a táp, a harmadik az RTS.

Az RTS-t nem tudtam magasra állítani.

 

Kell engedélyeztetni, vagy megfelelő cuccal mér?

Marmint a Data_Request labat (2) is fel kell huzni, hogy jojjon az adat (en a sajat 5V-jara (1) kotottem, lehet kozvetlenul is, van sajat belso ellenallasa) es a Data labat (5) is fel kell huzni (ezt lehet a kapcsolodo eszkoz tapjara (mostanaban 3.3V)), itt nincs beepitett ellenallas, azt hozza kell tenni.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Ez szerintem konfiguráció függő - nálam írták a készülék leírásában, hogy automatikusan, 10 másodpercenként küld adatot.
Egyelőre csak szkóppal, aztán logikai analizátorral vizsgáltam, ill. kiolvastam az adatokat belőle, nem illesztettem még konkrét áramkört hozzá (bár nem lenne nagy dolog adatmentéssel és kiolvasással együtt a meglévő apparátussal, de megérdemelne egy saját NYÁK-ot és két eszköz támogatását).

Való igaz, hogy a Data_Request lábat is érdemes lehet felhasználni (mármint kapcsolhatóan gondoltam), egyébként maga a készülék nálam enélkül is küldött adatokat - ez más fogyasztásmérőnél könnyen működhet másként, ill. lehetett némi szerencsém is benne... :)
A tíz másodperces adatküldés mindenesetre megvolt.

Egyébként én az adatlábat a saját 5V-jára gondoltam felhúzni, bár simán mehet 3.3V-ról is (úgy tűnt, hogy alapvetően 5V-ra szánták), egy invertálást amúgy is be kellene tenni utána.
...viszont a saját 5V-ja viszonylag jól terhelhető, akár a adatkiolvasó elektronika is el tud járni róla...

Érdekes, hogy a szolgáltató mellékelt az adatokról egy leírást, bár a konkrét adatküldést látva válik igazán érthetővé a működése.
Ami szintén érdekes, hogy "becsomagolva" átküldi az előző hónaphoz tartozó hóvégi számlázási értékeket is.

Én megépítettem ESP-01-el, kellett még hozzá egy 5V -> 3.3V IC, félig működik. Bedugom az órába, kap tápot, felmegy WIFI-re a cucc, de csak a bejelentkezési adatokat küldi, ami az óra nélkül is lejött a próbapadon:

Client:Connect.
received length=29
client msg: ESP_DSMR_626D67/status
----------
online
received length=32
client msg: =homeassistant/sensor/ESP_DSMR_626D67/power_consumption/config{"device":{"identifiers":["ESP_DSMR_626D67"],"manufacturer":"Bram2202","model":"ESP-DSMR","name":"ESP_DSMR_626D67","sw_version":"v1.3.1"},"availability_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/consumption/status","state_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/consumption","last_reset_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/consumption/reset","name":"ESP_DSMR_626D67_power_consumption","unit_of_measurement":"kW","unique_id":"power_consumption","icon":"mdi:flash","device_class":"power","state_class":"measurement"}
----------
 

Szóval vagy az óra nem küldi az adatokat, vagy rossz pin-re forrasztottam az ESP-n, vagy rossz pin-eket állítottam be a kódban, sok mindenen elhasalhat. A szolgáltatónál nem kell engedélyezni, hogy küldje az óra az adatokat?

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Nálam kérés nélkül engedélyezve volt.

Az sza2king által írt (data request) lábat felhúztad?

Érdemes lenne ránézni mondjuk egy oszcilloszkóppal - küld-e valamit, esetleg baud rate stimmel-e vagy jelalak rendben van-e.

Esetleg leírhatnád, pontosan hogyan kötötted be, milyen jelszintekkel dolgozol...

Az alapkapcsolást valósítottam meg, abban a Data (5-ös láb) fel van húzra 5V-ra egy 2.2K-s ellenállással. Annyi pluszt raktam bele, hogy egy LF33ABV táp IC-vel adok az egésznek 3.3V-ot, mert az ESP-01-nek az kell, a Wemos maga csinálja az 5V-ból. Enélkül az ESP-01 nem kapott tápot.

Az eredeti forrásban pedig az

int rxPin = 3;
int lvlPin = 5;

részt, erre írtam át:

int rxPin = 1;
int lvlPin = 2;

Vagyis a kapcsolási rajz szerinti RX pontot az ESP-01 2-es lábára kötöttem (GPIO-1), az Enable RX pontot meg a 3