ELMŰ okos mérő kalandok

Történt kicsivel több mint 1 hónapja, hogy az ELMŰ órát cserélt nálam, az új egy SX631 (S34U18) okos mérő (sic!) lett. Kérdezgettem a Hálózatos szakikat, hogy mitől okos a ketyere, mondták, hogy mobilneten küldi az adatokat, le tudom majd olvasni online. Cool. Ránéztem mi a menete: regisztráció, igénylő kitöltés/aláírás, stb.. Végigcsináltam a folyamatot, jó két hétig tartott, a végén lett egy webes hozzáférésem az előző(!) napi "terhelési görbéhez", ahol 15 perces felbontásban látom az adatokat, illetve egy másik oldalon le tudom olvasni a mérőt, de ott meg csak az utolsó havi zárás adatait látom. Hát nem igazán erre számítottam.

Gondolom a fentieket sokan ismeritek, szóval lapozzunk inkább, az alábbiak talán érdekesebbek lesznek: ezzel az üggyel párhuzamosan nézegettem a mérő doksiját is, és megakadt a szemem a 13. oldalon található "P1 felhasználói port" fejezeten. Ez egy fizikai RJ12 csatlakozó magán a mérőn, amin 10 másodperces mintavételezéssel küld 45db különféle paramétert sorosan, un. DSMR (Dutch Smart Meter Requirements) protokollt használva. Hoppá, ez már egy fokkal jobban hangzik! Viszont felmerül a kérdés, hogy rám hívja e a rendőrt a leolvasó, ha meglátja, hogy egy idegen kábel lóg az órából? Többször is átnéztem a doksikat, ELMŰ fejléces pdf-ek (EON-nál megtaláltam ugyanezt), egyértelműen írja, hogy ügyfél használhatja a portot, körbe van védve, read-only, stb... Ugye itt még mindig lehet egy olyan csavar, hogy az általuk megjelölt 1db eszköz köthető csak rá, amit megvásárolhatok pl. egy bizonyos Kft-től, 990.000Ft + ÁFA -ért, szóval jobbnak láttam írásban kérdezni. 2 hét elteltével meg is jött a válasz: jól értem, ráköthetek bármit, az én dolgom, nincs kifejezetten engedélyezett eszköz vagy ezekről lista, vegyem figyelembe a kompatibilitást (itt az RJ12 csatlakozót jelölték meg, lol), és bármi mehet rá, ami azt tudja. Pecsét, kézzel írt aláírás, ELMŰ fejléc. Na ez nekem elég, vágjunk bele.

Itt jött a legnagyobb szívás: hogyan dugok be egy RJ12 csatis kábelt az órába? Ugyanis nem csak az óra van leplombálva, de van körülötte egy szabványos teli előlapos mérőhely szekrény, ami szintén (ez is csak nálunk van így, más országokban elég az óra saját burkolatát védeni, amit eleve ennek megfelelően ad a gyártó, de mindegy...). Csomót nyomoztam, kiderült, hogy van ezekből a szekrényekből ajtós előlappal rendelkező, amit engednek is feltenni (nem mindig persze, de ez egy másik történet). Itt egy kicsit megakadtam, hogy mégis mi lesz a kábellel, odacsukom? Hogy fog kinézni? Illetve szabad így egyáltalán működtetni a dolgot? Mindegy, elkezdtem ez után is nyomozni: létezik utólag kicserélhető ajtós előlap ehhez a típusú szekrényhez (35eFt), kb. fél perc alatt cserélhető. Regisztrált szerelő aki kicseréli: 50eFt. A szerelőktől kérdeztem, hogy az oké, e, hogy kinyitják nekem a mostanit, én csak bedugom a kábelt, és a kismegszakítók ajtajánál kivezetem, ők meg visszazárnak. Mondták hogy persze, de úgy is 50. Az egyik teljesen belelkesült, mondta hogy avassam be, kapcsolási rajz, lábkiosztás, működtetés, minden érdekli... Mondtam, hogy örömmel megmutatok mindent, ha meg tudunk egyezni. Nem tudtunk, mert így is 50.... Az viszont megnyugvás, hogy mindegyik tudta hogy miről beszélek, bár mondták, hogy nem láttak még senkit, aki használta volna ezt a csatlakozót, de tudják hogy mi ez, és hogy engedélyezett.

Végül elegem lett, fogtam 2db megfelelően hajlított drótot, az egyiknek a végét U alakúra hajtogattam, így szorítottam a kábelt hozzá, és bejátszottam kismegszakítók ajtaja felől. Mit mondjak, nem volt egyszerű, ráadásul az RJ12 aljzat előtt van egy gumiajtó, először azt kellett kinyitni a drótokkal. Magam sem hittem volna, de úgy 1 óra szarakodás után sikerült. További nem tudom mennyi időt vett igénybe, hogy a drótot kiszedjem úgy, hogy a kábel ne sérüljön.

Innét már a hobbizás kellemesebb része jött: a kábel végére tettem egy Wemos D1 minit, ugyanis magán a porton van 5V táp ilyen célokra. A DSMR szabvány szerint 250mA-re terhelhető max, de a kínai gyártó nem hiszem hogy betartja ezt, a Wemos vígan megy rajta, pedig elvileg boot közben és adásnál 300mA fölött is kér. Ezen okok miatt a netes ajánlásokban talált elkot én le is hagytam (más típusú óráknál szoktak rátenni egy 470uF-est).  A végeredmény az lett, hogy az elektronika egy kb 30 cm-es kábelen lóg a P1 portból, le a kismegszakítók ajtajához, tehát bármikor szerelhető, cserélhető. 

Már lassan 1 hete megy, teljesen stabil, mqtt-n küldi az adatokat. Magához az elektronikához és a kódhoz én innét merítettem ötleteket:

https://github.com/bram2202/esp8266-dsmr

https://github.com/KevinXL/P1-Meter-ESP8266-DSMR

https://tasmota.github.io/docs/P1-Smart-Meter/

https://elmuhalozat.hu/elmu/file/downloadfile?id=e17e5c5b-88df-4282-bbd… (13. oldaltól)

Amúgy a pár ellenállás és tranzisztor azért kell, mert invertált kimentet ad a port, de olvastam valahol, hogy ennek a kezelése software serial módban megvalósítható az ESP-n (aztán meg a commentekben alatta a vitát, hogy ez veszélyes lehet a portra nézve, mert mit tudom én, úgyhogy nagyon nem is mélyedtem bele, az a 20Ft-nyi alkatrész, meg 10 perc forrasztás nekem megérte, hogy megbízhatóan és stabilan menjen).

Ami kicsit csalódás: a 45db paraméterbe valahogy nem sikerült beletenni a pillanatnyi teljesítményadatokat fázisonként. Összesített érték van (import/export külön), az elég pontos (W felbontás), illetve fázisonként van ugyan áram, viszont A-re kerekítve, és hiába van hozzá százados pontosságú feszültség V-ban, nagyon elnagyoltan lehet csak teljesítményt számolni így (+/- ~230W ugye, ami egy háztartásban azért jelentős). A többi paraméter pontos, és jó.

Hozzászólások

gartulalok a kitartasodhoz, de LOL, nem adnak hozza szep nagykijelzos egyseget amit kiraksz ahova akarsz a lakasban? nekunk van (UK) mindent mutat amit gepen is elernek rajta, csak szarakodasmentesen + van benne bluetooth es akkor a telefonommal is osszekothetem a szamlazashoz (a jelenlegi szolgaltatom nem tamogatja ugyh felesleges, olvassak ok maguk, neha dob egy ertesitest az app, hogy ellenorizzem a leolvaso serialjat meg az aktualis fogyasztast)

Szerkesztve: 2021. 03. 11., cs – 14:05

50e Ft munkadíjat mondtak egy ajtócserére? Azt hiszem emelnem kell az órabéremen, mert már egyszerű szakik is láthatóan bruttó 20-50e Ft/órával dolgoznak.

Egyébként gratulálok, szép munka!

Minősített szerelőnek kell lenned.* :) Az a vicces, hogy annyi melójuk van, hogy válogathatnak az ügyfelek között. Volt olyan iroda, ahol bővítést ügyintézését kérték tőlem, és arra nem volt hajlandó egy hónap(!) alatt hogy kijöjjön. Fényképeket kért, mert mérjem le a hely nagyságát stb. Email postafordultát egy hétben kell mérni.

* félreolvastam, azt hittem ez akarsz lenni. :)

Ez a kiszállás + plombabontás ára. Gondolom az lehet, hogy nem érdekli őket, hogy a bontás + visszazárás között milyen munkákat akarok elvégezni/elvégeztetni. Amúgy ha kitartó vagyok, akkor biztos találtam volna olyat, aki fele ennyiből megoldja, de erre a projektre az is sok lett volna.

A minap beszeltem a kedvenc mvm-es szerelommel, azt mondta hogy mivel a szekreny kozteruleten van, a plomba allapotaert nem felelek, a szekreny pedig egysegkulcssal nyilik, innentol kezdve azt csinalok, amit akarok, egyre kell vigyazni, az ora plombai ne seruljenek...

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

bizony. én is most összegeztem, hogy mibe került a mérőtől az alelosztó tábláig a kábelcsere, ugy, hogy a kábelt az apóssal mi huztuk be egy másik nyomvonalon, Tehát a villanyszerelő annyit csinált, hogy kijött és bekötötte a kábel két végét, és feltette az ajtót.

szóval: villanyszerelő kért 40 rongyot hogy bekötötte a kábel két végét, csatornázott kb 2 m-t behuzott egy földelő kábelt ami kb 80 cm, és feltette a mérőszekrényre az ajtót....
az eon kijött, plomba bontás 14000 ft, majd a munka után plomba visszahelyezés szintén 14000 ft.

Nekem az anyag került kb 40000-ft-ba (védőcső, plusz kábel)

szóval 108 ezer csak azért, hogy a jövő héten átvegyék a frissen telepitett napelem rendszert, mert persze nem ment egyszerre hogy átvegyék hamár le van szedve a plomba, pedig a feleségem kb 2 hete hívogatja őket, meg próbálja elintézni hogy csinálják már meg egy lépésben...(hihetetlen)

és még hátra van a nyomvonal lejavitása, festése.....

[szerk]

Egyébként a fenti megoldás mennyi legális az eon hálózatán?

 

Én az eon-t a leggecibb szolgáltató cégnek tartom az orszában, én nem merném megcsinálni ezt.

Ugyanúgy ott van a mérő doksijában hogy használhatod a portot. Ez ráadásul egy EON által szerkesztett doksi, EON-os fejléccel, szóval nem a véletlen műve a dolog. Ha tartasz tőle, akkor csináld azt amit én, kérj egy hivatalos állásfoglalás. Így is megrángathatnak ha valami félkegyelmű leolvasó elindítja a folyamatot, mert megijed, de egyrészt lobogtathatod neki a papírt, amitől talán lenyugszik, másrészt nyilván jogilag bajod nem lehet belőle, csak bosszúságod.

Én amúgy komolyan vártam a "tesztet", most lett volna az éves leolvasás, de elég volt nekik az elműs energiapp-os fotó, már el is fogadták, és ki is számlázták, szóval leolvasó nem fog jönni.

Értem, világos.
Nekem az eon-kapcsán pont a félkegyelműek miatt van görcsben a gyomrom....
Kábeltévés múltambol is szórakoztak velünk a sima szimpla félkegyelmű szerelőik, illetve egy, de az szerintem szabadnapjain szándékosan minket figyelt, ha nem tetszett neki valami egyből buzerált.

Szia! Milyen órát cseréltek le ilyenre? Nálam egy SanxingSX100 L12B2 van talán, azt pont egy éve szerelhették be.
 

Őszintén, ez a megoldás mivel tud többet annál, hogy veszel a meter.hu-tól egy hiteles Inepro MODbus kompatibilis DIN sínre szerelhető órát a mért oldalra?
Az oda vissza mér, frekvenciát, ampert, fogyasztás, cos-fi-t, akármit.
Tudom, ez "majdnem" ingyen van :-)

Ahogy mondod, ingyen van (mivel kallódott hozzá a fiókban minden, de maúgy 1-2eFt-nyi alkatrészről beszélünk). Valamint attól az eszköztől kapok így adatot, ami az elszámolás alapját is képezi, és a kapott adatsorokban konkrétan benne van az a két szám is, amit a számlán látok (import/export, és tudom-tudom, saját mérővel is ki lehet számolni, mert csak össze kell adogatni, de azért ez így mégis elegánsabb).

Igen, szerintem az az 50eFt plusz talan szamit.

 

Egyreszt, ha eleve ilyen az ora, miert ne hasznalna ki? Masreszt, amit ajanlasz, ahhoz amit az orahoz megcsinalt ehhez is kellene, mert a Modbust is be kell vinni a Home Assistantba, tehat a majdnem ingyenbol a majdnem resz a Te javaslatodhoz is kellene.

Szoval nem az a kerdes, hogy amit csinalt mivel tud tobbet, hanem az, hogy amit javasoltal mennyivel tud kevesebbet ugy, hogy meg nem keves penzbe is kerul.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Ami kicsit csalódás: a 45db paraméterbe valahogy nem sikerült beletenni a pillanatnyi teljesítményadatokat fázisonként. Összesített érték van (import/export külön), az elég pontos (W felbontás), illetve fázisonként van ugyan áram, viszont A-re kerekítve [...]

Ez alapjan gondoltam, hogy 3 fazisa van, arra neztem az 50kHUF-ot. Az ajto nyitas helyett, ha jol ertem megoldotta maskepp a bekotest.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Félreérted, semmivel se hivatalosabb az, hogy ők nyitják ki, és úgy dugod be, csak megkíméled magad a drótos szarakodástól. Illetve ha eleve olyan szekrényed van, amin az óra előtt van egy ajtó (ez gyakori amúgy, csak nálam éppen nem ilyen van), akkor nincs az egész probléma.

Máshogy fogalmazva: a kábel bedugásának nem feltétel hogy regisztrált szerelő tegye meg, vagy hogy nézze ahogy te megteszed. Viszont ha fizikailag nem férsz hozzá, akkor ugye kell egy ilyen ember, de nem a becsatlakoztatás "auditiálása" miatt, hanem a fizikai hozzáférés biztosítása miatt. Na én ez utóbbit elspóroltam 1 órányi nőgyógyászkodással.

Digitális, simkártyás óránál már nem járnak ki a humanoidok leolvasni, mert maga a mérő jelentget automatikusan.

Amúgy tanulság, mikor legközelebb óracsere van, az ember már előre felkészülten várja az elmüs szerelőket, akkor nem utólag kell 50ropiért plombát vágatni/újraköttetni.

+1 én is nekikészülök arra, amikor a vezérelt órát cserélniük kell, mert olyan okádék koszosan tették vissza a plexi szekrényfedelet, hogy alig tudom befényképezni az órát.
Amúgy az óra diktálásról energiapp fényképezésre tértem át. Eddig ugyebár évente egyszer jöttek ellenőrző óraolvasásra, kérdeztem és ha fényképezem? Akkor nem jön éves leolvasásra, de helyette ugyanúgy jönnek évente egyszer óraellenőrzésre, csak másik csapat (gyakorlatilag nem éri meg fényképezni az órát, csak szivatja magát az ember)... én attól tartok ezekkel a smart meterekkel is ez lesz, majd jön egy harmadik csapat évente egyszer... (szerintem tökmindegy, hogy milyen óra lesz, az évi egyszeri ellenőrzés forever and ever)

en is fotozgatom miota van energiapp. azota 2x volt eves leolvasas, mindketszer nyomkodta a leolvaso a telefonjat, hummogott, nem ertette miert nem talalja benne az en oram. miutan mondtam hogy energiapp-ozok, mondta hogy ja akkor neki nem is kell semmit csinalni es elment. mas nem jott.

Elkeserítelek: minden évben leolvassák novemberben. Jön, lefotózza, beírja az adatokat a telefonján. Egy szolgáltatói tulajdonos váltásnál simán elcseszik az adatokat és képesek becsült fogyasztásról számlát adni, elfelejtve a termelt mennyiséget levonni. Nem olyan nagy kunszt.

Jövő hó végén jönnek, elvileg utoljára. Üfsz azt mondta hogy kaptak képzést, tudják hogy mi ez. Ezen kívül ott az aláírt pecsétes papírom is. De értem amúgy a dolgot, nekem is ez volt a legnagyobb kérdőjel benne amikor megláttam róla az első elműs doksit, szóval kíváncsian várom, illetve állok elébe.

Jo grafikon, ezt te generalod? Vettem en is egy ilyet, nem teljesen ertek nehany jelenseget. Vettem egy plusz tekercset a nulla vezetore, az kalibraltam is, azota van rms-meres (ez a tekercs is ugyanugy van felrakva, mint a fazisvezetokon levok, a nyil a betap fele mutat). Van egy erdekes jelenseg, pl. a c-fazison van 3W fogyasztas, es amint elinditok egy hajszaritot az a-fazison, ez a c-fazisos fogyasztas 0W-ra esik, addig, amig az a-fazison nagy terheles van. A tekercsek egymastol tavol halyezkednek el, nincs egymasra hatas. Ez a mero hibaja lenne? Illetve neha az a+b-c rms, es a neutral rms kozott pillanatnyi idoben elterest merek (minimalisan mindig elter). A cosfi mindenutt pozitiv tartomanyban mozog, tehat elvileg a bekotes es a tekercsek iranya, sorrandje jo.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Jo grafikon, ezt te generalod?

Igen, a Shelly felhő nem tetszett.

Vettem en is egy ilyet, nem teljesen ertek nehany jelenseget. [...]

Hát, fogalmam nincs, mitől lehet... ki kellene mérni az áramokat a helyszínen lakatfogóval, simán lehet, hogy a PE felé folyik ennyi hibaáram a kapcsolóüzemű tápokon keresztül, a nagyobb terhelés meg elhúzza annyira a nullát, hogy ez megszűnik. Vagy bármi egyéb.

"Igen, a Shelly felhő nem tetszett."

+ az nekem sem tetszik, ritka ocsmany valami, amellett pedig rendre, napi szinten offline idonkent az osszes shelly eszkoz, ami miatt ugye rettento pontatlan a fogyasztas merese. Nincs reszletes infod, hogyan lehet bekonfigolni ezt a cuccot?

--

Kozben talaltam egy tutorialt, megprobalok ezen elindulni.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nézem ezt a csodát, és azon töröm a fejem, ha valami miatt lekapcsolják, akkor az on gombot csak 50k-s nyitás után tudod megnyomni? Az lol :)

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Amennyiben az áramszolgáltató engedélyezte a visszakapcsolást, azt a kijelzőn a relé jel folyamatos villogásával és a PrESS_on felirattal jelzi a készülék.

Ekkor Ön úgy állíthatja helyre az energiaszolgáltatást, ha az egyfázisú SX601 mérő esetén a jelen tájékoztató 2. oldalán, a háromfázisú SX631 mérő esetén a jelen tájékoztató 3.oldalán látható 3-as (MENÜ) nyomógombot legalább 1 másodpercig nyomva tartja. A feszültség visszakapcsolása előtt győződjön meg róla, hogy az biztonságos-e (pl. éppen nem szerelik-e otthonában a villamos hálózatot, vagy nincsenek-e hibásan működő készülékek csatlakoztatva, stb.).

https://www.eon.hu/content/dam/eon/eon-hungary/documents/Muszaki-ugyek/…

Amikor hozzánk felszerelték a legutóbbi mérőórát, akkor mutatta a szerelő, hogy elvileg hogy lehetne kikapcsolni és vissza az órát, de valószínűleg ennél nem működik (felirat szerint lenne ilyen funkciója)...
Nem is csinált rá semmit, de állítólag a 3-fázisú változatánál megy - ezt távolról is le tudják kapcsolni elméletileg...

Tehát valóban, van ilyen már...

Onnantól hogy a kibaszott villanyórába raknak sim kártyát, mindenféle szopatást meg tud veled tenni az áramszolgáltató. Persze mint szolgáltató neki ehhez minden joga megvan. Ha meg te akarod kirakni a nem fizető (se rezsit se bérleti díjat) albérlőt a saját lakásodból, és a szolgáltatónál akarod kérvényezni h. kapcsolják ki, akkor azt nem teszik meg persze! Mert az ingatlanban tespedő görénynek JOGAI vannak! Csak neked, mint tulajdonosnak nincsenek.

A szolgáltatót jogosan nem érdekli, hogy ki a használó, ha te vagy a fizető fél. Ez az egyik, A másik, hogy megfelelő szerződés és odafigyelés esetén kirakható a bérlő. (Felmondási idő szerződésben rögzítve, kifejezett felmondási indokként a közüzemi számlák illetve bérleti díj 30 napos elmaradása beleírva, a felmondást _írásban_ átadni (tértivevényes postai küldemény - ehhez persze tartózkodási helyként be kell jelentkeznie az ingatlanba a bérlőnek), satöbbi.)

Jah, csak mire lejár a 60+60 nap, 2(3?)x postán kiértesítés, meg a kutyafasza, és megtudja a bérlő h. karhatalommal akarnád kirakatni adott napon, a falból a vezetéket is kiszedi mire eljut a hivatalos ügymenet odáig h. bejuss a saját tulajdonodba.

Ha nincs villany a lakásban, hamarabb odébbáll, és talán a vezeték is bent marad a falban.

Milyen 60+60 nap? Mondom, a szerződésben jól kell rögzíteni a felmondással kapcsolatos feltételeket. Igen, a bérbeadó részéről fizetési késedelem esetére, 30 napos határidővel történő egyoldalú felmondási lehetőséget tartalmazó szerződést nem minden bérlő fog szeretni, viszont bérbeadóként ezt szíved joga belerakni a megállapodásba.

Mint mondtam, a lakás használója és a szolgáltató felé fizetésre kötelezett közötti vita nem tartozik a szolgáltatóra. Ha azt akarod, hogy ők "pofozkodjanak" a bérlővel, akkor a bérlőre kell íratni a szolgáltatást, oszt' jónapot...  (Ez is a szerződésben rögzítve kell, hogy legyen, azzal együtt, hogy a szerződés megszűnése esetén hogyan és miként történik a visszaírása. )

Kell valami okos relét rakni a bejövő áram vezetékre, amiről nem tud a bérlő és el is van zárva valahova.

Ha nem fizet, odamész a lakáshoz (mert ugye netet ezért fizetni nem biztos, hogy megéri) és lekapcsolod kívülről telefonnal/laptoppal.

Ha esteleg hívja az áramszolgáltatót, nem tudnak mit tenni, náluk van áram :)

Amúgy a vízzel is ezt kéne tenni :D (Meg a gázzal, bár azt lehet nehézkesebb, tudtommal nem szerelhetsz fel csak úgy egy csapot, mert talán az a tűzhelyig a szolgáltató tulajdona... legalábbis úgy emlékszem nálunk a panelban így van) 

 

Már csak egy jogász kell, aki megmondja, hogy legálisan zárom-e el a saját házamban a vizet/áramot akkor ha albérlő van bent... de a szerződésbe be lehet írni, hogy ez történik nemfizetés esetén.

A méretlenbe nem rakhatod, a mérő után a lakáselosztóban az ÉV-relé után rakhatnád be, az meg nem kicsit feltűnő, hogy a lakáseolsztóban az ÉV relétől még elmegy "valahova" a vezeték, majd visszajön, és ami visszajön, az megy a kismegszakítókra, és azon nincs delej, az ÉV-től elmenőn meg van. A következő probléma, hogy ez azért a teljes ingatlan áramfelvételét kapcsolni és megszakítani(!) képes eszköz kéne, hogy legyen, úgyhogy nem biztos, hogy picike dobozka elég hozzá, de talán meg tudod oldani, hogy elrakod valami olyan helyre/kulcsra zárt dobozba, ahol jó neki, és azért a hőleadása is megoldott - mert ugyebár a relé tekercse azért ha nem is nagyon, de fogyaszt és melegszik.
A harmadik technikai probléma, hogy a tápellátását hogyan oldod meg? Ha a betáp oldali 230V-ból, akkor ugyebár áramszünet után bekapcsolt állapotot _kell_ produkálnia... Mondjuk az okosdobozok tudnak olyat, hogy a legutóbbi állapotra álljon vissza, de erre is gondolnod kell.

A víz esetén hasonlóképp a hova helyezed el, hogyan biztosítod a védelmét, hogyan oldod meg, hogy áramszünet esetén is működtethető legyen és hasonlók...

Közüzemi szolgáltatásként fizetős a távhő, illetve a szemétdíj is - na ezekre pláne nem tudsz elzárót tenni, és ezekkel is lehet nagy tartozást összeszedni...

A bérlőnek kéne fizetnie elvileg és legalább:
-Villany
-Víz és csatorna
-Szemétdíj
-Gáz (ha van)
-Távhő (ha van)
...
-Bérleti díj

A fentiek közül egyet ki lehet "pipálni" a "kártyás" villanyórával, a többit viszont nem, illetve nem igazán - maximum a szolgáltatásnak a bérlőre történő átírásával.

Ráadásul szolgáltatás tulajdonosról --> bérlőre történő átírásakor készrefizető kezesség című papírt írat alá veled az összes szolgáltató automatikusan. Azzal meg pont ugyanott vagy, mint amit el akartal kerülni. Nevezetesen  h. te szopsz megint, mert a bérlő felhalmozott tartozását kb. azonnal tőled tudná levonni a szolgáltató egy ilyen aláírt papírral a kezében. Te meg ugyanúgy megintcsak a bérlőddel cirkuszolhatsz perlekedhetsz évekig, a szolgáltató pedig ígyis úgyis a pénzénél van, sosem járhat rosszul, ki van ez találva.

Csak a mért oldalra teheti be, az ÉV relé, illetve túláramvédelem _utánra_. Ezeket meg nem zárhatja el az ingatlan használójától. (Oké, plombát rakhat a dobozra, de ha ez _bent_ van a bérleményben, akkor azt ellenőrizni csak akkor tudja, ha a bérlő otthon van, _és_ beengedi.)
És ha az ÉV meg a kismegszakító elérhető, onnantól már van villany...

A vonatkozó szabványokkal, illetve a 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelettel tessék ismerkedni. meg a "lehet" és a "szabad" különbségén is elkezdhetsz gondolkodni... (Meg esetleg átgondolni a "birtokháborítás" jogi értelmezését/jelentését - bár ez mindenkinek hasznos lehet, aki a "hogyan zárjam el a vizet/villanyt/gázt" témán agyal)

Nem igazán érdekel a szokásosnak mondható terelésed, amikor próbálod szétkenni a bullshit halmot.

Szóval újra megkérdezem: Tudsz erre bármi hivatkozást linkelni, hogy nem lehet, vagy csak egy kósza ötlet, mert épp ezt dobta fel az ellenkezés-generátorod?

Csak a mért oldalra teheti be, az ÉV relé, illetve túláramvédelem _utánra_. [...] Olvass, és próbálj gondolkozni is, ha még megy...

Továbbra sem érdekel a szokásosnak mondható terelésed, amikor próbálod szétkenni a bullshit halmot.

Milyen szabály tiltja az ÉV és a túláram védelem előtt bármilyen szakaszoló kapcsolót és milyen szabály engedi ezek után? Az "olvass" és a "gondolkozz" nem válasz, hanem terelés, mert nincs ilyen szabály, törvény, szabvány vagy előírás, csak a tipikus zeller-féle "nem lehet" bullshit.

Szóval újra megkérdezem: Tudsz erre bármi hivatkozást linkelni, hogy nem lehet, vagy csak egy kósza ötlet, mert épp ezt dobta fel az ellenkezés-generátorod?

Értelmezd a hivatkozott előírásokat. Ha villamos biztonsági felülvizsgálatot meg akarja úszni bérbeadáskor, akkor az elektromos berendezéseket legfeljebb 30mA-es ÉV relé kell, hogy védje. A "villamos berendezés"-be a mért oldalt leválasztó okos relé is beletartozik szerintem. És ismét felhívom a "lehet" és a "szabad" szavaink eltérő jelentéstartalmára, amit nagyvonalúan átugrottál...

A "villamos berendezés"-be a mért oldalt leválasztó okos relé is beletartozik szerintem.

Kiemeltem a lényeget... amúgy felhasználói berendezésről szól a rendelet, nem elektromos és nem villamos berendezésről. Az ÉV relé egyébként nem felhasználói berendezés? Mert akkor azt is védenie kellene egy ÉV relének, szerinted. Vagy minden felhasználói berendezés a mért oldalon, kivéve az ÉV relé?

És ismét felhívom a "lehet" és a "szabad" szavaink eltérő jelentéstartalmára, amit nagyvonalúan átugrottál...

Aham, nyilván. Igen.

Mért kell az ÉV relé utánra? Mi van, ha nem oda teszem? Megbüntetnek ha kiderül?

Nálam vagy egy évig simán be se volt kötve az ÉV relé, mert a villanyszerelő olyan jól megcsinálta a dolgokat, hogy néhol a föld és nulla fel volt cserélve.. néhol meg simán összeért a konnektorban...2  napig debuggoltam, egyesével kötöttem be minden vezetéket újra, hogy kiderítsem merre van a gond.

Ha bérbeadod/eladod az ingatlant, akkor tessék szépen elolvasni a 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet vonatkozó részét (1. melléklet):

1.13.2. A használatbavételt követően időszakos villamos biztonsági felülvizsgálat elvégzéséről az üzemeltető a következők szerint gondoskodik:

[...]

f) a lakóépületekben lévő lakások villamos berendezésén felülvizsgálat végzendő

fa) bérbeadáskor és

fb) tulajdonosváltáskor;

[...]

1.13.3. Lakóépületekben lévő lakások villamos berendezésén a villamos biztonsági felülvizsgálat elhagyható, ha a következő két feltétel együttesen teljesül:

a) fázisonként 32 A-nél nem nagyobb névleges áramerősségű túláramvédelem van, és

b) 30 mA-nél nem nagyobb érzékenységű áram-védőkapcsolóval védettek a felhasználói berendezések.

 

Szóval ha nem akarsz sokat költeni bérbeadáskor, illetve új bérlő esetén, akkor van (és helyesen van beépítve) ÉV relé.

 

Ez érdekes, de sztem nagyon sokan nem tartják be... nagyon sok lakásban nem teljesül a 2 feltétel egyszerre. Az előző évszázadban épült panelekben - hacsak nem volt teljes elekromos hálózat felújítás - nem igen van fi relé... nekem a pesti 2006-ban épült lakásomban sincs... Nem hinném, hogy ezzel bárki foglalkozik bérbeadáskor, sőt eladáskor sem.

Illetve itt ki az üzemeltető? Az áramszolgáltató? Mert akkor meg mi közöm hozzá? Csinálják...

Persze mindez még nem mond ellent annak, hogy az ÉV relé elé beraksz valamit... (mi a felhasználói berendezés definíciója?) Attól a többi még ott van.. nem írták, hogy nem lehet előtte más. (Vagy leglábbis azt nem másoltad ide)

Nem tudom, mióta kötelező az ÁVK, de értelmes ember akár utólag is berakat egyet. Igen. tudom, a lakáselosztóban ez plusz két unit, és jó esély van arra, hogy dobozt kell cserélni, de ha legalább egyszer nem pusztul meg áramütéstől valaki, már megérte...

Az "üzemeltető" az ingatlan tulajdonosa, vagy az általa erre megbízott személy, illetve vállalkozás (a szabályozás nem csak lakóingatlanokra vonatkozó előírásokat tartalmaz, azért van ilyen módon megfogalmazva)
 

Szvsz siman kiepitheto egy ilyen rendszer, egy magneskapcsolo konnyeden elviszi az egesz lakast, es a gazra, vizre is lehet hasonlo megoldast talalni (mondjuk a vizaknaba nem art, ha ki van epitve legalabb a 230V). Persze ez pluszban parszzezer, de utana beke van.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A vízaknába a mért oldalra ugyan talán rakhatsz motoros elzárót (célszerűen valami max 48V-os kivitelt), de oda is be köll tudni menjen az ingatlan használója _és_ a szolgáltató is (mivel a mérőnek a mért oldaláig hozzáférést kell biztosítani a számára)... És nem, nincs béke, mert ha nem fizet, és elzárod, még ott maradhat az ingatlanban, hődíj, gáz szemétdíj terén bőven lehet tartozása - nem a szivatására kell gyúrni, hanem arra, hogy rövid idő alatt kirakható legyen.

Gázhálózatba nem fog csak úgy berakni rejtett elzárószerelvényt - sőt rejtett, az ingatlan használója által hozzá nem férhető szerelvényt igazából sehogyan sem - a meglévő csapokat nem cserélheti le kizárólag motoros állításúakra, azaz valahol vágni kell a csövet... Onnantól kezdve terv, jóváhagyás, kivitelezés, nyomáspróba, és ennek sikerétől függően kapja vissza a gázórát... (Igen, tudom, swarcban... Aztán ha "gáz van", akkor ugye büszkén vállalja a "vádlott jöjjön be" megszólítást?)
 

Ez pl nem igenyli a gaz rendszer megbontasat, de en pl tulajdonoskent, ha ilyen helyzetbe hoznak, siman bevallalnam, hogy kinyitom a villanyoraszekrenyt es mondjuk egy svedfogoval eltepem a kismegszakitot. Aztan a berlo kijavittatni ugyse tudja, mert nincs hozza joga.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nem véletlenül írtam, hogy a _csak_ motoros elzárószerelvény nem opció, kézzel is elzárhatónak kell lennie. Márpedig ha kézzel is zárható, akkor kézzel is nyitható. Lásd a leírását: "A motoros elzáró alján levő biztonsági pöcök segítségével a motorról leválasztható az elzáró, azaz kézzel is működtethető marad a gázelzáró csap." És ezt a lehetőséget _nem_ iktathatod ki, ha csak ez az egy elzárószerelvény van. Ja, és ugye ez csak elzárásra szolgál, a visszaállítás ránézésre is kézzel történik...
Ha a méretlen oldali kismegszakítót megrongálod, akkor az egyrészt sokba fog kerülni (plombálással miegyébbel), másrészt meg az áramszolgáltatót kihívva megszüntetik a veszélyhelyzetet, és a tulajdonosra ráterhelik a költségeket. A mért oldali elosztó meg jellemzően a bérleményen _belül_ található - oda meg a bérlő jelenlétében mehetsz csak be. Ha mégis kint van az első mért kismegszakító, és azt rongálod meg, azt simán kijavíttathatja a bérlő, akár még úgy is, hogy neked benyújtja a számlát róla.

Ha nem hozzaferheto helyen van a motoros elzaro, akkor ugye baszhato az elmelet. Ha valaki megrongalja a nyilvanos helyen levo szekrenyt, akkor arrol se te tehetsz. A berlo nem gondolnam, hogy jogosult eljarni a villanyoraszekreny ugyeben, a szolgaltato szoba sem all vele.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"Ha nem hozzaferheto helyen van a motoros elzaro" - Ha a meglévő, a terveken szereplő elzáróra akarod rárakni, akkor az bizony hozzáférhető helyen van - mert hozzáférhetőnek _kell_ lennie. Ha ezen felül akarsz saját titkos elzárót berakni, az a gázhálózat megbontásával jár, amihez a teljes folyamatot (terv, jóváhagyás, kivitelezés, nyomáspróba, gázóra visszakötése) maga után vonja.

Az, hogy _te_ mit gondolsz arról, hogy egy méretlen oldali kismegszakító megrongálása esetén ki jogosult a szolgáltatót értesíteni, és javítást kérni, az a te dolgod - megsúgom, hogy a szolgáltatói, azaz méretlen oldalon fennálló balesetveszélyt, rongálást _bárki_ bejelentheti a szolgáltatónak, és ők ki is fognak menni az élet- és balesetveszélyes állapotot elhárítani. A mért oldalhoz meg hív egy szerelőt, és kész - a szerelő nem kell, hogy foglalkozzon azzal, hogy ki a tulajdonos.

Ja, a méretlen oldal megóvása a tulajdonos feladata és felelőssége, csak mondom...

"Ha a meglévő, a terveken szereplő elzáróra akarod rárakni, akkor az bizony hozzáférhető helyen van - mert hozzáférhetőnek _kell_ lennie"

- define it:"kell lennie" - nekem pl a gaztuzhely elotti szelep ertelemszeruen a konyhaszekreny hata mogott halado csovon van rajta, ha el akarod zarni, akkor ki kell huzni az osszes fiokot, mert maskent nem fersz hozza. Ez most akkor hozzaferheto, vagy sem? :)

Ha ide fekrakok egy motoros szelepet, akkor azt megtalalja-e joskaberlo, vagy sem? :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nekem a gazcso a falon megy vegig a tuzhely magassaga alatt, igy nem is lehetne a pillangoszelep a konyhapult folott. Jol van ez igy, senki soha nem akarja elzarni, ha meg el kell egyszer, akkor kihuzom a fiokokat, befekszem a lyukba es elzarom.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

kertes házban van egy vízakna a mérővel és a mérő előtti/utáni elzáróval. Oda nem igazán fogsz mást berakni, pláne nem elektromos berendezést - illetve max. az első leolvasásig, ha kellően tökös a szolgáltató. Szóval valahova egy másik helyre. ha van a bérlő által hozzá nem férhető pince, ahol a vízvezeték hozzáférhető, akkor oda talán - de hogy a bérbe adott kertes házad kertjébe bemehetsz-e, az jó kérdés...

 

Méretlenre nyilván nem akarnám :)

Erre van valami szabály, hogy az ÉV után lehet csak rakni? Mert ebben az esetben tényleg szívás elrejteni. Vagy ha el is rejted, simán átköthetik.

Amúgy pedig le kell zárni a teljes elosztó szekrényt, véleményem szerint semmi köze a bérlőnek ahhoz. A fí relé és a megszakítók kapcsolója kilóg a szekrényből nálam, így ha ott lekapcsol valami azt vissza tudja kapcsolni. A belső dolgokhoz semmi köze.

Egyébként nincs valami olyan cucc, ami hasonló mint a relé, de tényeg fizikailag megszakít és újra csatlakoztat egy (több) elég vastag vezetéket? Nem kell gyors "kapcsolás" és sűrű se. 

Víznél nem számít az áramszünet, hiszen csak akkor nyitod/zárod, amikor ott vagy és akkor remélhetőleg van áram.

Távhő: Hát, a radiátorra ugyanúgy lehet tenni csapot :) De ha már áram és víz nincs, az sztem elég visszatartó erő...

A szemét díj gondolom konstans, bár sohan nem éltem olyan helyen ahol külön kellett fizetni érte... csak lakásban, de ott a közös költségben van.. amit ugye amúgyis buksz, ha nem fizet...

A lakáselosztót ugyan lezárhatod, plombával (maximum), de attól még bontható marad, ha nem is sérülésmentesen. A távhő nem átfolyás alapján fizetős a legtöbb helyen, ahol meg egycsöves rendszer van, ott pláne nem zárhatod el...

"ami hasonló mint a relé, de tényeg fizikailag megszakít és újra csatlakoztat egy (több) elég vastag vezetéket?" - relé a legegyszerűbb, persze vannak motoros megszakítók is, de azok jellemzően nem lakossági/háztartási méretekre készülnek.

A távhőben van a melegvíz hődíja is. A radiátoron költségosztó van, hőmennyiséget mérni a be- és kimenő csőben áramló fűtőközeg hőmérsékletkülönbségének és a közegáramnak a mérésével (a kettő szorzatából) lehet. Átkötőszakasz nélküli egy csöves rendszernél nem zárható el/nem szabályozható a fűtés, de ezek kiveszőben lévő helyek, általában az ilyenek kapnak átkötőszakaszt amin adott közegáram akkor is áthalad, ha a hőleadó felé nullát állít be a tulajdonos.

Oké, de igazából mindez lényegtelen.

Ezek nagyon attól függnek, hogy milyen a lakás/ház.

Az eredeti felvetés az áramról szólt, az mindenhol van. Illetve a víz is. (Szerintem ez már elég ritka, hogy átalány legyen)

Szerintem a fenti 2-vel már elég jól lehet motiválni, ha el van zárva.

Egyébként a fűtés meg kb mindegy... Panelban elzárt radiátorral sincs olyan hideg (leglábbis nálunk nem volt, persze minden oldalon, alul, felül lakások...). Újépításű házban pedig régebben rendszeresen decemberben 1 hónapra nem voltam ott... fűtés teljesen lekapcsolva (még olyan átmenő cső sincs, mint a panelban) és mikor visszaértem teljesen jó hőmérséklet volt... Max pulóverben vannak otthon :) Jelenlegi lakásomban pedig áramról megy...

+ha a vizet elzárod, akkor melegvíz hődíj sem lesz.. 2 az egyben megoldás :) Persze ilyen helyeken 2 csap kell, hideg, melegvíznek. (Nálam pl csak hideg víz jön be, minden áramról megy.. szóval mást nem is lehetne elvenni tőlem... csak az interentet... ami ugye fontosabb, mint az előző 2 :D) 

Van viszont mágneses taperolást jelző LED.

Végül a linkelt szoftvereket csak mintának használtad, és írtál sajátot?  Nekem az egyéb eszközeim TASMOTA alapúak (Sonoff), emiatt azt próbáltam először (meg ugye az a legegyszerűbb).
Egyelőre nem jött össze, az adatok egy részét már látom, de kapok pár serial buffer overrun-t még a maximális puffer értéknél is (520).

Bogyó

Az első linken találhatót használom kb., csak belepatkoltam az elműs dsmr kódokat, illetve ota-t, meg már nem is tudom... Igazi install&forget projekt volt amúgy, kb. akkor láttam utoljára az eszközt amikor az eredeti postot írtam, már a kódot sem találom hirtelen :D Illetve azóta megy zökkenőmentesen, szóval minden tök jó.

sub.

 

Ez dejó hogy megláttam, mert nekem is lesz most óracsere akkor előre belerakom a kábelt, aztán meglátjuk mivel tudom az adatokat a Home Assistant-ba küldeni.

(Jelenleg egy Shelly EM-mel mérem a fogyasztást/termelést)

Szerkesztve: 2021. 05. 06., cs – 21:37

en egyszeruen raktam a lakaselosztoba, kozvetlen az orabol jovo fazis vezetekre egy sajat merot, es annak a kimenetet monitorozom. a cucc 6k volt ha jol emlexek. mikor az ora allast leadom, reseteltem ezt is, es eddig mindig pontosan stimmelt, ugyanazt merte mint az elmu oraja.

nem pont ez a tipus, de ugyanigy nez ki, es van azon is impulzus kimenet optocsatoloval:

https://relaxvill.hu/hu/Mero-szamlalo/Fogyasztasmero/OVK/OVK-1F-FOGYASZ…

Persze, már sok éve használtam ilyet én is, akkor még RPI-vel számolgatva az impulzusokat. Itt igazából egy új/ingyenes/szolgáltatói megoldás bemutatása lett volna a cél. Nekem nem igazán volt szimpi amúgy ez "klasszikus" fogyasztásmérős megoldás, ugye ezen átfolyik a teljes áram, szóval plusz egy hibalehetőség/veszélyforrás. Amire meg rá merném bízni az életem, meg az ingatlanom, (mert nem valami rebrandelt kínai gagyi hanem ABB, Schneider, vagy ezek környéke, vagy áramváltós), az meg három fázisra elég húzos tud lenni, és ugyanúgy kell vele barkácsolni, sőt...

Persze szerencse az kell hozzá (mármint a DSMR megoldáshoz), sajnos még hmke esetén se szerelnek fel mindig P1 portos órát, és mivel csomó embert besóztam más helyen is, ezért elég sok infó futott be azóta. Volt aki időben szólt csere előtt, de sehogy nem tudta elintézni/kikönyörögni, hogy ilyen órát kapjon, hiába fizetett értelmetlenül csatlakozási díjat, immár másodszor (~40kHUF).

Nem a helyszínen húzták le, hanem az ELMŰ számlázta ki (csatlakozási díj címszóval). Napelemes fórumokban megy a jogászkodás erről, de annyira nem követem, mert nem érdekel. Állítólag jogszabály alapján ingyenesnek kellene lennie (vannak hozzá feltételek, 32A alatt, meg lakossági, stb..). Ennek ellenére random kiszámlázzák, pl. nekem is ki kellett fizetni, miközben három ismerősnek ugyanabban az időszakban de más területen nem. Egyikünknél sem csináltak semmit, nem cseréltek pl. fővezetéket, megszakítókat, vagy bármi egyebet.

Annyira engem egyébként nem érdekel, gondolom a rezsidémonhoz is köze van. Legyen egy díja, egye fene (ahogy pl. a vízóránál is van), csak ne hasraütésre dőljön el, és fizesse mindenki, úgy talán nem 40 lenne.

3x32-őt írnak, de nyilván ezek fotelszakértők. Én tényleg nem várnám el hogy ingyenes legyen, eleve nem kis pénz egy hmke beruházás, nem ezen múlik, pláne hogy ezek az órák sem olcsók. Az viszont több mint érdekes, hogy össze-vissza számlázgatják, kb. szerencse kérdése, hogy ki kell e fizetned vagy sem. Annyi naív tippem van még, hogy esetleg adott körzetre az ottani üzemeltetők döntik el, hogy pl. jövőbeni fejlesztéshez (trafók, egyebek), kellhet e ez, mert olyan állapotban van a rendszer.

273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet 5. § (7):

"A fogyasztásmérő berendezés költségeinek viselésére 3 x 16 A teljesítmény határig a felhasználókra, a felett az erőművekre vonatkozó szabályok alkalmazandók."

Ebbol a 3x16A nagyjabol biztosnak latszik, mint hatar. Azt viszont nem tudom, hogy a szolgaltatok mi alapjan hatarozzak meg a csere dijat, de biztosan van erre is jogszabaly.

Érdekes ez az 50k HUF-os ajtócsere...

Egy ismerősömnél Somogy megyében, a vakoláskor leszakadt az egyik plomba, a frissen szabványosított (egyébként alapból Csatári-Plast "ajtós" szekrényt hoztak) villanyóra-doboz külső fedelén, bejelentette.

Az EON kb. 8 hónap múlva kijött, megnézte, hogy "jé, tényleg", majd azzal a címszóval, hogy "amúgy ennél a szekrénynél kívülre nem is kell", leszedte a másik külső plombát is, és távozott.

Így már csak belül, az óra van plombálva, meg szerelőlemez, amin fekszik, szóval az egész fedelet, (amin az ajtó is van) le is szedhetné.

(Az meg már külön poén, hogy az egész szabványosítás anyagköltségen (20K) megvolt, mert nem történt "Amper"-beli bővítés, nem kértek a plombálásokért, és a szerelő sem kért munkadíjat, mert 4 hónapot késett az előzetesen kialkudott határidőhöz képest...)

Igen, egy kicsit túltolják a plombázásokat nem? Nálam is le van plombálva a szerelőlap, maga a villanyóra egy csomó helyen, plusz az egészen van egy muanyag burkolat (amin csak a biztosítékoknál van kisajtó) és az is le van.

Amúgy ezeken az órákon van infra port is, azt próbálta már valaki?

Elvileg ott is ilyen adatokat lehet lekérdezni, és akkor nem lenne probléma műanyagfedél sem.

Ez a csatlakozó direkt egy irányú kommunikációra és direkt arra van, hogy a végfelhasználó kiolvashasson értékeket. Az óra küldi magából ki. Befelé adatot nem is tudsz adni ahogy néztem. A kommunikáció formátuma a szolgáltató (vagy óra gyártó) által közölve van a részedre.

Az infra porton is le lehet kérdezni az aktuális értékeket, itt a kulcsszó a lekérdezés. Rövid távú és mágnesesen szokták a fejet odarögzíteni. Oda vissza kommunikálhat az órával, ott programozni is lehet. Parancskészlete némelyik kering a neten. 

Ha jön az egyszer Leolvasó Jóskabácsi akkor a programozó fejre tuti felcsillana a szeme és azonnal több fotót csinálna mint Kovi egy szereplőválogatáskor. Ha bedugsz egy normális kábelt, az erre kialakított csatlakozóba, akár le is plombázzák utána a szekrényt, majd mellé teszel egy nem DIY-bombára hasonlító eszközt, pl korrektül bedobozolva, szerintem max rákérdez, hogy ez meg mi, de ugye, teheted olyan távban is ha elkábelezted, (nem 10m-re), hogy nem az jut elsőre eszébe a leolvasónak, hogy hoppá, ezen machinálod a ketyerét.

Szerintem jó kezdeményezés, hogy van ilyen port. Így ha kell tuti azt az értéket lehet leolvasni amit kell, és nem kell kölön varázslat hozzá. Ettől egyszerűbben már nem nagyon lehetett volna megoldnai. Erre tehet mindenki a saját szájíze szerinti illesztőt.

"majd mellé teszel egy nem DIY-bombára hasonlító eszközt, "

- lol, ezen felröhögtem. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerkesztve: 2021. 05. 14., p – 08:13

Szia! Ugyanilyen órát kaptam én is hétfőn, sajnos csak utána találtam meg ezt a posztot :( Öröm az ürömben, hogy a kismekszakítőknál van egy kis ajtó, amin talán befér a kezem és onnan elég közel van a port. Nézegettem a linkeket, ami alapján megcsinálta, de elég kusza. Tudnál esetleg küldeni egy kábelezési fotót/rajzot és, hogy melyik sketchet raktad fel az esp-re? Köszi szépen! 

Az RJ11 4 vezetékkel nem lesz itt jó igaz?

Ha beszerelnek valami hasonlo megoldast annak segitsegevel tudnam "debuggolni" a halozatomt?
Uj epitesu hazban vagyok, 3x20 amper van es az egyik fazist sokszor levagja a fozolap valamiert (mindig ugyanazt), es mar az oruletbe kerget.
Akkor talan latnam hogy tenyleg tul sok aramot akar-e felvenni, vagy nem tudom.

Total laikuskent kerdezem

Sot, normal esetben a bejovo kismegszakito is haromfazisu, magyarul az is leold. Ha bentebb B karakterisztikaju kismegszakito van, kint pedig C, akkor nagy valoszinuseggel jol sikerult leosztani a szakinak a 3 fazist terhelesaranyosan...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Nincs, de ha ilyet akarsz, ne velem akard mar megkerestetni. Te allitottal valamit nagyon hatarozottan, en meg tudok rogton tobb ellenpeldat is, ami bizonyitja, hogy nincs igazad. De ha akarod, bizisten kimegyek a dobozhoz es lefenykepezem neked. 

Egy masik topicban, ahol ugyanerre terelodott a beszelgetes, mar leirtam: en 2019 oktoberben szabvanyositottam a merohelyemet, C-s kismegszakitokat tettek bele. A szomszedomban iden januar-februar kornyeken volt egy 1->3 fazisu bovites, nala szinten 3db C16-os kerult a meroszekrenybe. Szuleimnel par eve nem indult egy 5kW-os motorral szerelt gabonatisztito gep a 3xB16-rol, ok csereltettek.

En biztosan nem kentem meg senkit, es a tobbiek sem mondtak, hogy szukseg lett volna ra.

Azért kérdezem, mert benne vagyok jó ideje kettő villanyszerelős csoportban is és rendszeres téma, hogy már sehol nem használják az elosztói engedélyesek a C karakterisztikát, ha adnál erről valami írást, akkor tudnám nekik mutatni, hogy lám, itt az ellenpélda. De nem találtam írást, se bejelentő lapot, semmit, szóval ez vélhetően valami szürkezóna lehet.

Ha ennyi is eleg, akkor tessek:

https://ibb.co/8mWp2K9

https://ibb.co/7VKRFCG

https://ibb.co/HqxMRmn

Ezeket meg tolem szereltek le, igaz a jobb szelsore mondta is a szerelo, hogy az valami takolas, mert olyat meg nem latott. Azert maradtak nalam, mert meg voltak egve rajtuk a bekotesi pontok, en meg azota tartogatom, hogy majd bedobom valami elektronikai hulladek gyujtesbe. Aztan jellemzoen elfelejtem...

https://ibb.co/h93b5mh

Sajnos tenylg nem ertek hozza. Nem tudom melyik a fi rele.
A lakasban van egy nagy biztositek szekreny amiben mindennek van kulon felcimkezett biztositek. Ott van 3 darab kulon biztositek a fozolapnak.
De nem ott veri le, hanem a villanyoranal a 3 fazis kozul az egyik biztositkjat

A pongyolán fogalmazva fi-relének hívott eszközön van egy gomb meg egy, a kismegszakítókhoz hasonló kallantyú. (A gombot megnyomva lehet, és időnként kell is tesztelni a működését.).
A leírásodból nekem az derül ki, hogy az van, amit wladek1 írt: "nagy valoszinuseggel ,,jol sikerult'' leosztani a szakinak a 3 fazist terhelesaranyosan".
Amikor lecsapja az adott fázist, akkor nézd meg, hogy melyik további fogyasztóktó, aljzatoktól megy el az áram - na azokat kell úgy átvariálni, hogy egy részük másik fázisra kerüljön. Lehet, hogy másik konnektorba dugással menni fog, de lehet, hogy az elosztóban kell átkötögetni bizonyos köröket másik fázisra. Mivel nem vagy villanyász, így első körben csak az átdugdosós megoldás játszhat, a másikhoz mindenképp kérj szakembertől segítséget.

Az a fazis amit le szokott csapni azon van a suto is meg a moso konyhaban a mosogep valamint a nappaliban a TV.
Az a gondom hogy ugye ez a fozolap 3 fazist hasznal (indukcios), ezert mindegy melyikre tennem at mondjuk a mosogepet.
Ugyanakkor van hogy akkor is lecsapja  ha csak a suto megy a fuzolap mellett es semmi mas.

Készüléke válogatja, hogy hogy van bekötve - ezt a készülék típusa (jobb esetben adattáblája/dokumentációja) alapján lehetne megtudni.

A sütő+főzőlap bekapcsoláskor, vagy használat közben, egy idő elteltével okozza a kismegszakító leoldását? Mert ha így van, akkor ez lehet kismegszakítónál is hiba - de ezt mind a konkrét berendezés(ek), illetve helyzet ismeretében lehet eldönteni.

Ha a mosókonyhában van másik fázison lévő aljzat, akkor első körben arra átrakni a mosógépet segíthet a túlterhelés külső körülményeit limitálni, de esélyes, hogy a villanyász szakember segítségét nem úszod meg.

Azért normális esetben úgy szokott kinézni, hogy a nagyfogyasztók szépen rotálva vannak felaggatva a fázisokra, és a maradék konnektorok, meg használati gyakoriság függvényében külön-külön fázison, világítás meg általában mindegy.

Tehát mondjuk:
F1: sütő, szobai konnektorok, amiket sütéskor nem igazán használsz, világítás
F2: mosógép, szobai konnektorok, amiket mosáskor nem igazán használsz, világítás
F3: főzőlap/vagy/mosogatógép, szobai konnektorok, amiket főzéskor nem igazán használsz, világítás

de én is találkoztam nemrég olyan szerelővel, aki gondolkodás nélkül fölhányta a kismegszakítókat a fázisokra, aztán csak pislogott, amikor az édesanyja hogyléte felől érdeklődtem, következő találkozásunkkor...

A másik "divat" manapság, hogy elvisznek 3Fázis+1Null(+föld) 6mm2 vezetéket a konyhapultig, és ráaggatnak mindent eszetlenül 2Fázisra, a harmadikon meg semmi.  Aztán a kismegszakítók meg csak trilláznak, amikor a sütés mellett te még főzöl valamit az indukcióson, mellette megy a mosogatógép, hogy tisztuljanak a tányérok, mialatt a családtagod meg nekiáll melegíteni valamit a mikróban, esetleg teát főzni.

De ugyanez az "okosság" megy ott is, ahol csak 1F a villanyóra van, így szegény nullvezetőnek 2x, 3x akkora túláramot kell visszacipelnie, miután 1Fázison (nincsen meg a másik két fázis, így) nincsen meg a 120fok...

Nem tudom, hogy hány lakás van a panelben, de, ha nem akarsz a lakástüzet oltó tűzoltókkal bensőséges kapcsolatot kialakítani, akkor szedd/szedetsd szét!

3Fázis+1Nulla+1PEarth=5drót  -ból lehet   2F+2N+1PE   -t csinálni úgy, hogy az egyik (FEKETE)fázist kikötöd, és átkötöd/kötteted a nullára, természetesen ekkor a szabvány kötelez a kábel helyes színjelzéssel(KÉK) való ellátására.

(Ez azt jelenti, hogy a (FEKETE)vezeték, a fali-csőből kilógó részét szépen betekered KÉK szigetelőszalaggal, vagy, ha tartósabbat akarsz ((a szigszalag ragasztója elereszt ~10-15 év alatt)) akkor KÉK, villanyszerelési zsugorcsővel kell befuttatni.)

 

Ebben az esetben már nem lesz túlterhelt Nullád, a PE(föld), pedig elvileg elég, ha legalább olyan keresztmetszetű, mint a fázisok közül a vastagabb.

Jó ötlet. Most már csak az a kérdés, hogy miért nem nekem jutott eszembe. :-) Ráadásul akkor amikor ki volt szerelve a sütő a konyhapultból hibakeresés miatt.

Csak szórakoztatási célból írom, hogy sokáig vakargattam a fejemet, hogy miért nem megy a sütő egy áramszünet után (napokkal előtte teszteltem a fi relét) mire kiderült, hogyha nincs a rajta levő óra beállítva akkor megszakítja a fűtőszál áramkörét. Mondjuk utólag értem, hogyha a háziasszony beállítja a sütés végét, de egy rövid áramszünet miatt ez törlődik akkor inkább ne süljön meg a piskóta minthogy aktívszén legyen belőle. 

+1, csak ugye ez az a szabvány, amit közönséges földi halandó vagy megvesz tizensokezer Ft-ért papíron, vagy huszonpárezerért elektronikus formában (mert a papír kiadványra 5, az elektronikusra 27% az ÁFA), vagy bemegy a szabványügyi harácsbagázs :) olvasótermébe, és napijegy birtokában elolvassa és megjegyzi (fejben, vagy papíron, tollal kijegyzeteli) amire szüksége van. (B opció: kerít egy olyan villanyász ismerőst, akinek megvan, és abban elolvassa...)

Az a gond, hogy ha jól tévedek, a pdf-ről lehet tudni, hogy kinek lett eladva... Persze ezt kivakarni belőle nem kunszt, de egyelőre úgy néz ki, hogy ismerős villanyászt kell találni, ha meg akar az ember nézni ezt-azt, vagy mehet az olvasóterembe - szintén fizetősen...

mondjuk nálunk 1x32A volt (amíg meg nem terveztettem a napelemes rendszert 6kW fölötti méretben)
Most asszem 20A (vagy 25?)+16A+16A van, de emlékeim szerint a belső hálózathoz még nem nyúltunk, úgyhogy a 32A lecsökkent és soha nem volt vele gond...
Talán lassan fel is kerül a napelem meg az inverter, akkor majd belenyúlunk a villamos szekrénybe is :-)

Ez is jó mulatság, de ha még hagyományos analóg/"tekerős" mérőd lenne, akkor így többet fizetnél, az asszimetria miatt, mintha szépen elosztva lennének a fogyasztók. (A digitális mérőknél is, ha mérik/fizeted a cos(phi)-t.)

A másik gyakran elhanyagolt szempont a külső szerelésű szobai, ideiglenes nagyfogyasztók, pl: Klíma.

Ha azok külső szerelésűek, és nem külön kapja a táplálást, külön kismegszakítóról, akkor az az adott szobába lévő konnektort terheli, ezért érdemes a szobákat is "szétosztani".

Ugyanakkor a szobák szétosztásánál arra is érdemes figyelni, hogy azok a konnektorok, amelyek közel vannak egymáshoz (pl: szobát elválasztó fal egyik-másik oldalán levőek), és külön fázisra kerülnének, fognak-e "csípést" okozni?.

("Csíp a laptop" c. topik.  Vagyis, ha bedugsz két laptopot, egyiket ide, másikat oda, és a fent említett földeletlen szűrők vannak benne, akkor egyszerre érintve már 400V-ot fogsz meg, ami "jobban" csíp, mint az említett topikindító 230V-föld áthidalásával. Vagy ugyanez TV-Videomagnó esete, ahol ilyenkor szegény RCA/SCART árnyékolásnak kell ezt a potenciált kiegyenlíteni (méretes közös-módú zavart okozva), ilyenkor azt a két szobát érdemes ugyanarra a fázisra tenni.)

Ez is jó mulatság, de ha még hagyományos analóg/"tekerős" mérőd lenne, akkor így többet fizetnél, az asszimetria miatt, mintha szépen elosztva lennének a fogyasztók. (A digitális mérőknél is, ha mérik/fizeted a cos(phi)-t.)

El tudnád mondani, hogy az aszimmetrikus terhelés és a cosφ között mi az összefüggés? Egyébként a digitális mérők mérik, mert ugyanis a hatásos teljesítmény után fizetek, mint lakossági fogyasztó.

Ha 3 fázisod van, ahhoz 3 nullvezeték is legyen. Nálam a lakásban mindenhol így van.

 

Mi a baj azzal, ha 1 nullvezetéked van?

1)

3 db 1.5mm2 fázis esetén 10mm2-es nullvezeték kellene (ez tartozik a háromszoros áramhoz). Szerintem könnyebb 3 db null vezetéket behúzni, mint egy rohadt vastagot.

Komolyan, mekkora már egy 10mm2-es vezeték?

 

2)

Ha elszakadna mondjuk középen a null vezetéked, akkor F1 - SzakadtNull - F2 esetében még áram alatt lesz a hálózatod.

 

Ha van egy 5kW-os sütőd, meg ég mellé egy 5W-os LED lámpa is, akkor a sütőd 400V-on kezd majd üzemelni szakadt null vezeték esetén.

U = 400V * R1 / (R1 + R2) = 400V * P1 / (P1 + P2) = 399V

F1-re beraksz egy kapacitív fogyasztót, F2-re ohmos fogyasztót, F3-ra induktív fogyasztót.

A kapacitív és induktív fogyasztók eltolják az áram fázisát a feszültséghez képest.

 

Magyarul elvileg lehetséges, hogy F1, F2, F3 árama szinkronban futnak, miközben a feszültségek 120 fokos eltolással.

 

Igazából semmi sem akadályozza meg a 3X áram kialakulását a null vezetőn. Max az, hogy tisztán induktív és kapacitív fogyasztókat nem gyártanak. De akkor mégis mire kellene méretezni?

Azért ez így eléggé ~~

Olyan esetben szokták a nullvezetőt túlméretezni, amikor pl. a sok nem PFC-s számtógép tápjában keletkező áram-felharmonikus miatt nem 0A áram folyik a szimmetrikusan terhelt háromfázisú elosztó nullvezetőjén, hanem 120-150%-a a méretezett képességnek! 

Ilyenkor (és ezek ált. a sok PC-vel rendelkező irodák) vastagabb (2x-3x) nullvezetőt húznak, de azért egy háztartásba nehéz bezsúfolni ennyi számítógépet. 

Ha a bejővő 20A-es kismegszakítüót vágja le, akkor az amiatt van mert: túlléped  ( a karakterisztikájá által engedett) a 20A-t.

Ez azért lehet, mert ugyan arra a fázisra biztosan más is rá van kötve. 

 

Számold össze hány db másik kismegszakító van ugyan azon a fázison.. és azok összesen hány ampert engednek. -> biztosan többet mint 20A.

derítsd ki mik a közös fogyasztók, és - ez itt a nagy feladat - úgy oszd el a közös fogyasztókat, hogy ne lépjék át az összesen 20A-t.

De ezt az utóbbi tervezést egyik villanyszerelő sem fogja neked megcsinálni.... sajnos.

 

És igen - még ha sikerül is kiderítened, és újratervezned -  ehhez újra kell rendezni a biztosítószekrényben a kábeleket.

Két dologra gyanakszom: Az egyik, hogy az indukciós lap nagyot rúg a hálózaton, amikor bekapcsol - szerencsétlen fázishelyzetben meg csillagállásnál ez lehet több, mint amennyit a pillanatnyi terhelésben elvisel a kismegszakító. A másik, hogy a kismegszakító hővédelme miatt old le, ami ugye a konstans x A meghaladását jelenti. A harmadik lehetőség meg az, hogy a kismegszakító hővédelme sz@r... nekem volt felrakva olyan 6A-es kismegszakító, ami a 900W-os névleges teljesítményű fűrészt folyamatos üzemben 15-20 percig bírta, utána lekapcsolt. 900W kontra 6A, ami 1280W lenne ugyebár... kapott az adott aljzat egy 10A-es kismegszakítót, azóta nincs gond a fűrészeléssel...

Tehát van 3x20A-ed, amire a ház fogyasztói rá vannak lógatva, beleértve a főzőlapot is. Kérdés, hogy az érintett fázison milyen fogyasztók vannak még, illetve hogy a kismegszakító azonnal leold-e, vagy csak hosszabb-rövidebb idő elteltével? Meg -saját tapasztalat- az sem mindegy, milyen (gyártó, karakterisztika) kismegszakító van felrakva adott körre.

Elvileg meg lehet tudni, hogy melyik aljzatban/fogyasztónál melyik fázis van, de műszerezettség és villanyos előélet nélkül kizárólag az egyenként lekapcsolod, és felírod, melyik fogyasztási hely (lámpa, aljzat, esetleg fixen bekötött berendezés) melyik fázisnál marad áram nélkül.

Nálad jó eséllyel befigyel egy teljesítmény bővítés, akár csak 1 fázison. E.On területen 4950ft bruttó/Amper, ELMŰ-s területi díjakat nem ismerem, oldalukon biztos fent van.

Kezdésnek 12A-el megemeltetném a leg leterheltebb fázist. Úgy a 32-20-20-al szépen el kell működjön a háztartás.

Napelemnél megéri szerintem erre figyelni, hiszen így tudod jobban maximalizálni a termelés házon belüli elfogyasztását.

Akkor se tudod egyenletesen elosztani, kivéve, ha megy valami három fázisú nagyfogyasztó. Ha bekapcsolod a vasalót, akkor nekiállsz a másik két fázison kávét főzni és mosni?

Az egyenletes terheléselosztás a három fázis között valóban nem érhető el h avan egy fázison üzemelő fogyasztód, de legalább törekedni kell arra, hogy ne legyen túl nagy eltérés, pláne folyamatosan. (Pl. a lakás világítását szétdobni a három körre, a gyakorlatilag folyamatosan működő fogyasztókat (hűtő, fagyasztó, vagy épp nas+routerek+házi szerver...) is szétrakni a három fázisra, a nagyfogyasztókat meg pláne külön fázisról járatni, stb.

(Pl. a lakás világítását szétdobni a három körre

Hát ja, van az talán 100 watt is akkor fázisonként, ha minden ki van világítva, valóban van értelme külön venni.

a gyakorlatilag folyamatosan működő fogyasztókat (hűtő, fagyasztó, vagy épp nas+routerek+házi szerver...) is szétrakni a három fázisra

Ezek is pár tucat wattos terhelések, ha mindent összeadok, mint hűtő, fagyasztó, router, kamerák, laptop, monitor, egyéb apróságok, akkor az időnként akár 200 wattot is jelenthet.

3-5 kWp alatt nem is érdemes három fázissal foglalkozni, ennek a tizede-tizenötöde az a fogyasztás, amiket felsoroltál, ezekkel egy darab panelt nem tudsz 100 százalékra kiterhelni. Ami nem egzaktul egyenlően terhelő három fázisú nagyfogyasztó, ott meg nem tudsz egyformán terhelni, hacsak nem szinkronizálod össze a kávéfőzést és a mosást a vasalással vagy a sütés-főzést egyéb tevékenységekkel...

"Törekedni kell rá". Tehát a kávéfőző ne legyen azonos fázison mondjuk a mosógéppel. A sütés-főzés más kérdés, ott illendően olyan berendezést célszerű telepíteni, ami 3f bekötéssel megy, és nem úgy, hogy sütő egy fázis, a főzőlapok fele a másik, másik fele meg a harmadik fázis.  (ez normális készülékeknél megoldott).

"Törekedni kell rá". Tehát a kávéfőző ne legyen azonos fázison mondjuk a mosógéppel.

Hiába törekedsz, ha nem fog egyszerre menni a kávéfőző a mosógéppel, akkor meg nem vagy előrébb, innen indultunk: "Napelemnél megéri szerintem erre figyelni, hiszen így tudod jobban maximalizálni a termelés házon belüli elfogyasztását."

A sütés-főzés más kérdés, ott illendően olyan berendezést célszerű telepíteni, ami 3f bekötéssel megy, és nem úgy, hogy sütő egy fázis, a főzőlapok fele a másik, másik fele meg a harmadik fázis.  (ez normális készülékeknél megoldott).

Életemben nem sütöttem és főztem még úgy, hogy azon gondolkodtam, vajon egyenletesen terhelem-e a hálózatot, vajon jó-e a szolgáltatónak, ha most forralok vizet...

A szolgaltato szempontjabol ennek szerintem amugy sincs kulonosebb jelentosege. Van egy csomo felhasznalo egy trafon, akiknel a sok, idoszakosan uzemeltetett cucc kb. veletlenszeruen van szetrakva a fazisok kozott. Minel tobben vannak, annal inkabb egyenletesre kellene kijonnie a fazisok terhelesenek.

Amiert szerintem megis erdemes kicsit odafigyelni a fogyasztoid elosztasara, az a sajat erdeked, hogy tobb nagy fogyaszto egyutt uzemeltetesekor ne oldjanak le a kismegszakitoid. Pl. en otthon ugy csinaltattam, hogy a konyha, furdo, villanybojler dugaljak kulon fazison legyenek. Ennel tobb erofeszitest szerintem nem erdemel a dolog.

Van olyan, hogy fázisjavító berendezés, a tudása pénz kérdés, de konyhanyelven mind azt csinálja, hogy úgy pakolgatja a fogyasztókat, hogy egyenletes legyen a 3F-en a terhelés, csak egy ilyen berendezés alsó hangon is 10MFt-nél indul, ezért ált. 3x190A betáplálástól szokták alkalmazni.

Ennél még az is olcsóbb lenne, ha venne a napelemhez akkumulátorokat, egy (3F)AC->DC konvertert a napelemen felüli töltésre/áramigényre, és egy nagyobb (5-10KW) DC->AC(1F) invertert, így akkor 1F-ről el tudja járatni az egész farmot. A 3F fogyasztóit, meg vagy közvetlenül a hálózatból, vagy 1F->3F frekvenciaváltóval hajthatná.

tudtommal a fazisjavito a szinuszokat simitja ki, a felharmonikusok kiszuresevel (altalaban egy nagy halom kondenzatorbol all).

olyanrol en meg nem hallottam ami a terhelest atpakolja a fazisok kozott, nem is nagyon dijaznak az eszkozok...

viszont lattam mar 120kVA-as 3F UPS-t, ahol a kimeneti oldalon elegge elter az egyes fazisok terhelese, bemeneti oldalon viszont egyforma. gondolom kb ugy mukodik mint egy frekivalto (AC->DC->AC).

Persze, lehetetlen, de azért ez nem kétállapotú (1 fázison minden vs. tökéletes szimmetrikus elosztás), szóval amit ki lehet hozni, azt talán érdemes megcsinálni.

Nem látom értelmét a napelem miatt a 300-500 wattos össz-terhelést szétosztani egyenletesen, márpedig onnan indultunk. Ennek akkor van értelme, ha a napelem termelése egy fázison nem haladja meg a 300-500 wattot. A nagyfogyasztók (elektromos sütő, főzőlap, hűtés-fűtés, HMV melegítés, mosógép, mosogatógép, szárítógép, vasaló, satöbbi) esetén pedig nem igazán életszerű, hogy mindig egyensúlyban legyen a három fázison a fogyasztás.

Saját példa: amikor átvettem a házat az előző tulajtól, szembesültem vele, hogy 1db fázist kapott dedikáltan a garázs, ahol volt 1db ledes mennyezeti világítás. A koncepciója az volt, hogy neki majd ott munkapadja lesz, köszörűgéppel meg mindennel, persze ez soha nem valósult meg. Azért ehhez képest csak jobb megoldás már pl. a 3db klímát három külön fázisra rendezni, vagy az egyéb fent is felsorolt dolgokat, amiket amúgy meg is tettem. Nem azt mondom hogy ez tökéletes, vagy óriási hatása lesz a környezetre, de rugóztunk itt már azon, hogy egy ESP-nek vagy éppen standby-ban hagyott szórakoztatóelektronikai és IT cuccnak mennyi a fogyasztása. Ezekhez képest egy ilyen egyszerű, józan paraszti eszes fázisátkötögetésnek még értelme is van (mármint napelem esetén), még ha nem is nagyon sok.

Saját példa: amikor átvettem a házat az előző tulajtól, szembesültem vele, hogy 1db fázist kapott dedikáltan a garázs, ahol volt 1db ledes mennyezeti világítás. A koncepciója az volt, hogy neki majd ott munkapadja lesz, köszörűgéppel meg mindennel, persze ez soha nem valósult meg.

Pedig a koncepció jó volt. Most akkor az a baj, hogy nem valósult meg?

Azért ehhez képest csak jobb megoldás már pl. a 3db klímát három külön fázisra rendezni, vagy az egyéb fent is felsorolt dolgokat, amiket amúgy meg is tettem.

Nyilván, csak nem fogod tudni rákényszeríteni a három klímát, hogy kb. azonos mennyiségű áramot vegyenek fel.

Nem azt mondom hogy ez tökéletes, vagy óriási hatása lesz a környezetre, de rugóztunk itt már azon, hogy egy ESP-nek vagy éppen standby-ban hagyott szórakoztatóelektronikai és IT cuccnak mennyi a fogyasztása.

Én nem szoktam rugózni ilyeneken, sőt, kellően tudom utálni, amikor ilyeneken rugóznak, hogy a ház minden cuccának a standby fogyasztása 30 watt és az évente 260 kWh energia, amit felszorzunk a házakkal és satöbbi, csak ugyanezek a házaknak a fele (!) HH (átlagos) vagy ennél jóval rosszabb energetikával rendelkezik, vagyis fajlagosan egy négyzetméter fűtése visz el ennyi energiát évente (311-400 kWh), de a hőszigetelés, nyílászáró csere vagy fűtéskorszerűsítés az postponed, mert kurva sok befektetést igényel.

Ezekhez képest egy ilyen egyszerű, józan paraszti eszes fázisátkötögetésnek még értelme is van (mármint napelem esetén), még ha nem is nagyon sok.

Hát. Nem sok haszna van, ha bruttó elszámolásba kerülsz, akkor esetleg lesz, de akkor is mérni érdemes, hogy eléri-e a behúzott rézdrót árát a megtakarítás. Ha tényleg spórolni akarsz, akkor fűts fel puffertartályt hőszivattyúval nappal, egyrészt jobb a hatásfoka, mert melegebb a levegő, másrészt akkor fogyaszt, amikor süt a nap. A sok apró fogyasztó elosztogatását meg engedd el, soha nem térül meg érdemben.

"Pedig a koncepció jó volt." - Már a koncepció sem volt szerintem jó - maximum olcsó. Így ugyanis 3*2.5-ös vezeték elég volt a  garázsnak, nem kellett 5*2.5-öt húzni. Remélhetőleg nem úgy volt összerakva, hogy egy fázis csak a garázst szolgált ki, semmi mást...

" csak nem fogod tudni rákényszeríteni a három klímát, hogy kb. azonos mennyiségű áramot vegyenek fel" - az egyenletes elosztásra törekedni kell - egyenlő soha nem lesz a három fázis terhelése, de a nagyon eltérő terhelés senkinek sem jó igazán. Képzeld el azt a kisarkított esetet, amikor egy utcában 100 ház van, és mind a száz házban ott a 3 fázis, és mindenki ugyanarra a fázisra pakolja a nagyfogyasztóit... Nem véletlen, hogy ahol a fogyasztó egy fázison van csak, ott a szolgáltató is igyekszik egyenletesen elosztani a fogyasztókat a három fázis között.

Remélhetőleg nem úgy volt összerakva, hogy egy fázis csak a garázst szolgált ki, semmi mást...

A kevéske három fázisú fogyasztón kívül nálam egy fázis csak a műhelyt és az udvart szolgálja ki, egy fázis a házat és egy fázis a kazánházat, vagyis a hőszivattyút, a 3 kW teljesítményű kiegészítő fűtést és esetleg a HMV tartályban a 2 kW teljesítményű fűtőszálat. Vélhetően kurvára elbasztam, mert mindent patikamérlegen kellett volna háromfelé szednem, de őszintén leszarom. Így viszont tudom, hogy a házban mennyi fogyasztó lehet bekapcsolva, tudom, hogy mennyi szerszámmal tudok dolgozni és tudom, hogy a fűtés mindig menni fog. Minden egyéb esetben fejben kellene sakkoznom, hogy vajon a hőszivattyú mellett mehet-e a vastagoló gyalu és a forgácsporszívó, ha közben levest főzök vagy ezek épp nincsenek egy fázison.

Képzeld el azt a kisarkított esetet, amikor egy utcában 100 ház van, és mind a száz házban ott a 3 fázis, és mindenki ugyanarra a fázisra pakolja a nagyfogyasztóit...

Jaj, vártam már a szokásos zeller féle worst case szcenáriókat. Igen, biztos van ilyen eset, és szépen látszik a három fázis feszültségviszonyain, hogy messze nem szimmetrikus a terhelésük az utcában, de 2-4 voltnál nagyobb különbség nem igazán fordult még elő és az meg lófasz. Ha ennél rosszabb helyzet állna elő, akkor majd a szolgáltató megvédi magát, addig meg felesleges ezen aggódni, hogy mi lenne, ha mindenki ugyanabban az időben pont ugyanabba a fázisba dugja a porszívóját.

Ami viszont engem inkább elgondolkoztat, az az éves átlagon a fázisfeszültségek monoton emelkedése.

Vajon ennyire népszerű lett a napelemezés a környéken?

Jó, a 241V, még nem vészes, de érdemes figyelembe venni, hogy az érzékenyebb 230V-os készülékek, 245V-nál már vághatnak.

Ez a cucc hálózati frekvenciát is tud mérni?

Fogyasztokat 230V +-10% feszultsegre kell meretezni, az ugy 253V a maximum. Nem inkabb 220-as eszkozok amiknek gondot okoz?

 

facebookos napelem csoportban, nem surun, de elofordul, hogy irnak ilyen gondrol, hogy tul magas feszultseg miatt lekapcsol az inverter, szoval ez mar lokalisan itthon is letezo problema lehet.
 

Este amugy, hogy alakulnak a feszultsegek? (Mikor mar sotet van, tehat nalelemek nem jonnek szoba)

 

szerk: a halozati feszultseg pedig (korlatlan ideig) 230V +-7,5% a villanyoranal, tehat 248V-ig senki nem fogja a fule botjat se mozditani. Es vannak meg rovidebb ideig tarto, nagyobb elterest engedo dolgok is.

Egy nem túl régi LCD TV, kompakt fénycső, ilyesmik csinálják, hogy nem akarnak elindulni, amikor nyáron tűz a nap, egyszer rámértem ilyenkor, és 245V fölött jártunk, ezért valószínű, hogy ettől.

Most, este 233-235V körül járunk, (BP. agglomeráció) nekünk nincs napelemünk, de több háztartásnak a közelben viszont van, sőt, az egyiknek egy viszonylag nagy, ami éppen belefér az 50KW alá.

Érdekes, mert nagyon megnőtt az egyenlőtlenség is mostanában, igaz, inkább az elmű szív vele, (meg az elmű/eon jóvoltából mi is) mert mostanában már többször (évi 2-5x) csattant el mellettünk lévő villanyoszlopon lévő utcai 200A-es biztosíték (általában ugyanazon a fázisé), holott az a megelőző 20 évben egyszer sem, most meg többször is nyáron, a déli órákban (napelem?), illetve tavaly ősszel, az esti órákban, (hazajönnek a villanyautóval, és felteszik töltőre + nekiállnak sütni, főzni?)

Érdekes a hálózati feszültség közötti különbség is, mert nyáron nem egyszer mérek 10V-nál nagyobb különbséget a fázisok között, és ami meglepőbb, hogy van, hogy este is.

Most, a legutóbbi áramszünet után kicserélték a biztosítékokat 250A-esekre, meg szerintem átpakolgattak párat az 1F napelemes háztartások közül a fázisok között, mert nyár óta jó, nem volt áramszünet.

1fazosu napelem max 3kw-os lehet, felette csak 3f-t engednek, az meg egyenletesen termel ra mindharom fazisra.

a keszulekednek szabvany szerint menni kellene min 253 voltig, a tureshatarokkal. De meg anelkul is a 248-al.

 

a tv biztos kapcsolo uzemu tapos, azoknak nagyjabol mindegy a feszultseg, 260-270 voltig.

1fazosu napelem max 3kw-os lehet, felette csak 3f-t engednek

Tegyük hozzá, hogy ez nincs régóta így, ha jól rémlik, valamikor év elején hozták ezt a szabályt, de eltelt egy kis idő, mire mindenhol elkezdték alkalmazni. Még nyár elején is lazán engedélyeztek nagyobb teljesítményű egyfázisú rendszereket, területfüggő volt a dolog.

Igazad van, a 3kw identol van, de elotte sem lehetett 5-nel nagyobb.

persze, lehet, hogy 5-10 eve mas votl, de szerintem azok nem lehetnek olyan szignifikans szamban, raadasul ezek a dolgok csak az adott trafon levoket erintik, az meg azert eleg szuk kor.

Igazad van, a 3kw identol van, de elotte sem lehetett 5-nel nagyobb.

persze, lehet, hogy 5-10 eve mas votl, de szerintem azok nem lehetnek olyan szignifikans szamban, raadasul ezek a dolgok csak az adott trafon levoket erintik, az meg azert eleg szuk kor.

Nálunk, (Angliában), jellemzően 251 V körül van a hálózati feszültség. Mondjuk elméletileg is 240V, nem 230, viszont azért a készülékek jellemzően ugyanazok itt is, meg ott is.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Valahogy úgy lehet ez, hogy ugye EU-ban volt 220, Angliában volt 240. Természetesen senki se akarta a másik feszültségét átvenni, szóval megegyeztek, hogy legyen 230V.

Ezután Angliában ugye névlegesen 230, de valójában nem változtattak semmit, mert a tűréshatárba belefér úgyis a 240, szóval minden maradt a régiben. Aztán az, hogy 240 helyett 250 van meg egy kis apró, az már szinte nem különbség.

Na egy gyors Google keresés meg is erősítette ezt a benyomásomat:

https://www.leadsdirect.co.uk/knowledge-base/what-is-the-difference-bet…

The voltage used throughout Europe (including the UK) has been harmonised since January 2003 at a nominal 230v 50 Hz (formerly 240V in UK, 220V in the rest of Europe) but this does not mean there has been a real change in the supply.

Instead, the new “harmonised voltage limits” in most of Europe (the former 220V nominal countries) are now:

230V -10% +6% (i.e. 207.0 V-243.8 V)

In the UK (former 240V nominal) they are:

230V -6% +10% (i.e. 216.2 V – 253.0 V)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Na, és azt mivel magyarázzák, hogy ott Angliában, helyből adnak 50A/100A/200A -t a villanyóráig, ha szeretnéd 3Fázisban, és kiveszel belőle amennyit jólesik, ha csak 3A-t, akkor annyit,

itt meg megy ez a hülye, németes precízkedés, hogy 5000Ft-ért szalámizzák neked az Ampereket egyesével fölfelé, fázisonként, aztán, ha kevés, és túl sokat lecsap a főmegszakító, akkor még büntit is kapsz, hogy biztos túl sokat fogyasztottál, ezért krepált be a főbiztosíték...??

Miért, a Briteknek ingyen van a tranzformátor, és az utcai kábel?

Ráadásul ők szeretnek mindent a földbe ásni, légvezetéket nem nagyon látni, az is drágítja a helyzetet.

Egy biztos, akkor nagyon jól jön, ha ilyeneket akarnak csinálni:

https://444.hu/2021/11/23/az-uj-epuleteknel-muszaj-lesz-elektromos-auto…

Most hétvégén egy nem szép kerülőmegoldással sikerült rávenni egy ilyen kütyüt a Holleyval és a HA-val történő együttműködésre, szóval előfordulhat, hogy tudok segíteni, de ahhoz ennél több infó kellene.
Pl. a mérő típusa, a HA milyen módon telepítve, hogyan kerül oda a telegram, ott mi dolgozza fel (add-on), van-e konkrét hibaüzenet stb.

Szabi

Szia,
A mérő: Sanxing SX601 (P12S01)

A HA egy VM Synology-n
Próbáltam DSMR Slimme Meter integrációval de hibát ad vissza:

Logger: homeassistant
Source: /usr/src/homeassistant/homeassistant/runner.py:96
First occurred: 13:43:07 (1 occurrences)
Last logged: 13:43:07

Error doing job: Fatal error: protocol.data_received() call failed.
Traceback (most recent call last):
 File "/usr/local/lib/python3.9/asyncio/selector_events.py", line 870, in _read_ready__data_received
 self._protocol.data_received(data)
 File "/usr/local/lib/python3.9/site-packages/dsmr_parser/clients/protocol.py", line 124, in data_received
 telegram = telegram.encode("latin1").decode("ascii")
UnicodeDecodeError: 'ascii' codec can't decode byte 0xff in position 1177: ordinal not in range(128)

and

Logger: dsmr_parser.clients.protocol
Source: /usr/local/lib/python3.9/site-packages/dsmr_parser/clients/protocol.py:141
First occurred: 13:43:07 (1 occurrences)
Last logged: 13:43:07

disconnected due to exception
Traceback (most recent call last):
 File "/usr/local/lib/python3.9/asyncio/selector_events.py", line 870, in _read_ready__data_received
 self._protocol.data_received(data)
 File "/usr/local/lib/python3.9/site-packages/dsmr_parser/clients/protocol.py", line 124, in data_received
 telegram = telegram.encode("latin1").decode("ascii")
UnicodeDecodeError: 'ascii' codec can't decode byte 0xff in position 1177: ordinal not in range(128)

a smartgateways ip-n érhető el.

Telneten látom az adatait, igaz utf-8 kódolás esetén vacakút néz ki

/AUX59940192257

0-0:1.0.0(220207153250W)
0-0:42.0.0(AUX1020340192257)
0-0:96.1.0(9940192257)
0-0:96.14.0(0001)
0-0:96.50.68(ON)
0-0:17.0.0(24.000*kW)
1-0:1.8.0(003822.900*kWh)
1-0:1.8.1(001726.662*kWh)
1-0:1.8.2(002096.238*kWh)
1-0:1.8.3(000000.000*kWh)
1-0:1.8.4(000000.000*kWh)
1-0:2.8.0(000000.000*kWh)
1-0:2.8.1(000000.000*kWh)
1-0:2.8.2(000000.000*kWh)
1-0:2.8.3(000000.000*kWh)
1-0:2.8.4(000000.000*kWh)
1-0:3.8.0(000077.938*kvarh)
1-0:4.8.0(000338.459*kvarh)
1-0:5.8.0(000077.938*kvarh)
1-0:6.8.0(000000.000*kvarh)
1-0:7.8.0(000000.000*kvarh)
1-0:8.8.0(000338.459*kvarh)
1-0:15.8.0(003822.900*kWh)
1-0:32.7.0(232.0*V)
1-0:31.7.0(004*A)
1-0:33.7.0(0.948)
1-0:14.7.0(50.00*Hz)
1-0:1.7.0(01.116*kW)
1-0:2.7.0(00.000*kW)
1-0:5.7.0(00.163*kvar)
1-0:6.7.0(00.000*kvar)
1-0:7.7.0(00.000*kvar)
1-0:8.7.0(00.000*kvar)
0-0:98.1.0(220201000000W)(003574.321*kWh)(001624.224*kWh)(001950.097*kWh)(000000.000*kWh)(000000.000*kWh)(000000.000*kWh)(000072.292*kvarh)(000317.886*kvarh)(000072.292*kvarh)(000000.000*kvarh)(000000.000*kvarh)(000317.886*kvarh)(003574.321*kWh)(05.248*kW)(05.248*kW)(04.228*kW)(00.000*kW)(00.000*kW)(00.000*kW)
0-0:96.13.0(˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙!0231

MQTT is próbáltam, ott meg olyan mintha üres adatokat tolna, bár RSSI értéket küld.

Írtam privátban is

Tamás

Olyan, mintha a szolgáltatói üzenetbe (utolsó sor a telegramban) döglene bele, ezeket nem használja az Elmű/EON, és 0xff-ekkel töltik ki. Nincs HA -hoz más integráció ami nem ilyen buta? Nálam eleve mqtt-n küldi a Wemos a már feldolgozott adatokat, így nem használok ilyet, de szerintem nézz körül, és ha van alternatíva akkor próbáld ki/cseréld le.

Mqtt-t hogy próbálod ellenőrizni? Iratkozz fel a topic gyökerére egy mqtt klienssel pl. így:

mosquitto_sub -d -h mqtt_brokered -t "DSMR/#"

A "DSMR/#" persze csak példa, ide azt a topicot írt, ahova publikál a dsmr eszközöd.

De szerintem ez a része oké, az HA integráció vérzik el.

Üdv,

Fel pakoltam egy MQTT Broker bővítményt a hassio alá, konfiguráltam a smartgaeway -t hogy csatlakozzon a brokerhez.

elvileg ez rendben is van.

MQTT Explorer segítségével egy mac-ről csatlakoztam szintén a brokerhez.

Sajnos úgy látom itt nincsenek értékek, azaz vannak, de mind 0 kivéve az eszköz adatait, és a wifi rssi értéket.

csatolok egy képet.

https://1drv.ms/u/s!AuWg17HUAu_Dgs8vmB1pak9ReOA5RA?e=kparsa

 

Bármi ötlet segítene.

Tamás

Csak a rend kedvéért: ezt a hibát már a december eleji esphome javította, a slimmelezer+ nálam hibátlanul megy.

https://www.zuidwijk.com/product/slimmelezer-plus/

A "hivatalos" firmware-e az esphome alapú, letölthető a yaml fájl is. Így a közösség bármikor javíthatja a hibákat, nem kell gyártóra várni. A "gyártó" egyébként egy holland srác, aki hobbiból PCB-ket tervez. A blogját nézve egyébként segítőkész, ha bárkinek hibája van.

Szia,

Nos nekem hass.io alatt nem igazán működik. Ennek oka hogy nem SlimmeLezer eszközöm van hanem kijelző nélküli "Slimme meter wifi gateway" alapvetően két problémája van.
az első hogy az én mérőm ascii kódolással nem értelmezhető üzenetet is küld, de ezt ezzel a módosítással:

Módosítottam a /usr/local/lib/python3.9/site-packages/dsmr_parser/client/protocol.py
Ezt:
      telegram = telegram.encode("latin1").decode("ascii")
Erre:
      telegram = telegram.encode("latin1").decode("latin1")

Megoldottnak látom, a másik hogy CRC számítás hiba van, azt jelenleg egy:

'checksum_support': False,

változtatással orvosoltam, de még nem az igazi.

dsmr_console —host 192.168.1.71 —port 23 --version 5 --verbose › DSMR.txt

a fájl tartalma:

DEBUG:asyncio:Using selector: EpollSelector
DEBUG:dsmr_parser.clients.protocol:connected
DEBUG:dsmr_parser.clients.protocol:received data: /AUX59940192257

0-0:1.0.0(220208084740W)
0-0:42.0.0(AUX1020340192257)
0-0:96.1.0(9940192257)
0-0:96.14.0(0001)
0-0:96.50.68(ON)
0-0:17.0.0(24.000*kW)
1-0:1.8.0(003835.313*kWh)
1-0:1.8.1(001734.135*kWh)
1-0:1.8.2(002101.178*kWh)
1-0:1.8.3(000000.000*kWh)
1-0:1.8.4(000000.000*kWh)
1-0:2.8.0(000000.000*kWh)
1-0:2.8.1(000000.000*kWh)
1-0:2.8.2(000000.000*kWh)
1-0:2.8.3(000000.000*kWh)
1-0:2.8.4(000000.000*kWh)
1-0:3.8.0(000078.495*kvarh)
1-0:4.8.0(000339.939*kvarh)
1-0:5.8.0(000078.495*kvarh)
1-0:6.8.0(000000.000*kvarh)
1-0:7.8.0(000000.000*kvarh)
1-0:8.8.0(000339.939*kvarh)
1-0:15.8.0(003835.313*kWh)
1-0:32.7.0(239.4*V)
1-0:31.7.0(002*A)
1-0:33.7.0(0.892)
1-0:14.7.0(49.97*Hz)
1-0:1.7.0(00.611*kW)
1-0:2.7.0(00.000*kW)
1-0:5.7.0(00.000*kvar)
1-0:6.7.0(00.000*kvar)
1-0:7.7.0(00.000*kvar)
1-0:8.7.0(00.134*kvar)
0-0:98.1.0(220201000000W)(003574.321*kWh)(001624.224*kWh)(001950.097*kWh)(000000.000*kWh)(000000.000*kWh)(000000.000*kWh)(000072.292*kvarh)(000317.886*kvarh)(000072.292*kvarh)(000000.000*kvarh)(000000.000*kvarh)(000317.886*kvarh)(003574.321*kWh)(05.248*kW)(05.248*kW)(04.228*kW)(00.000*kW)(00.000*kW)(00.000*kW)
0-0:96.13.0(ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ
DEBUG:dsmr_parser.clients.protocol:received data: ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ!C2CC


DEBUG:dsmr_parser.clients.protocol:got telegram: /AUX59940192257

0-0:1.0.0(220208084740W)
0-0:42.0.0(AUX1020340192257)
0-0:96.1.0(9940192257)
0-0:96.14.0(0001)
0-0:96.50.68(ON)
0-0:17.0.0(24.000*kW)
1-0:1.8.0(003835.313*kWh)
1-0:1.8.1(001734.135*kWh)
1-0:1.8.2(002101.178*kWh)
1-0:1.8.3(000000.000*kWh)
1-0:1.8.4(000000.000*kWh)
1-0:2.8.0(000000.000*kWh)
1-0:2.8.1(000000.000*kWh)
1-0:2.8.2(000000.000*kWh)
1-0:2.8.3(000000.000*kWh)
1-0:2.8.4(000000.000*kWh)
1-0:3.8.0(000078.495*kvarh)
1-0:4.8.0(000339.939*kvarh)
1-0:5.8.0(000078.495*kvarh)
1-0:6.8.0(000000.000*kvarh)
1-0:7.8.0(000000.000*kvarh)
1-0:8.8.0(000339.939*kvarh)
1-0:15.8.0(003835.313*kWh)
1-0:32.7.0(239.4*V)
1-0:31.7.0(002*A)
1-0:33.7.0(0.892)
1-0:14.7.0(49.97*Hz)
1-0:1.7.0(00.611*kW)
1-0:2.7.0(00.000*kW)
1-0:5.7.0(00.000*kvar)
1-0:6.7.0(00.000*kvar)
1-0:7.7.0(00.000*kvar)
1-0:8.7.0(00.134*kvar)
0-0:98.1.0(220201000000W)(003574.321*kWh)(001624.224*kWh)(001950.097*kWh)(000000.000*kWh)(000000.000*kWh)(000000.000*kWh)(000072.292*kvarh)(000317.886*kvarh)(000072.292*kvarh)(000000.000*kvarh)(000000.000*kvarh)(000317.886*kvarh)(003574.321*kWh)(05.248*kW)(05.248*kW)(04.228*kW)(00.000*kW)(00.000*kW)(00.000*kW)
0-0:96.13.0(ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ!C2CC

ERROR:dsmr_parser.parsers:ignore line with signature \d-\d:96\.13\.0.+?\r\n, because parsing failed.
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/local/lib/python3.9/site-packages/dsmr_parser/parsers.py", line 59, in parse
    telegram[signature] = parser.parse(match.group(0))
  File "/usr/local/lib/python3.9/site-packages/dsmr_parser/parsers.py", line 201, in parse
    return CosemObject(self._parse(line))
  File "/usr/local/lib/python3.9/site-packages/dsmr_parser/parsers.py", line 151, in _parse
    raise ParseError("Invalid '%s' line for '%s'", line, self)
dsmr_parser.exceptions.ParseError: ("Invalid '%s' line for '%s'", '0-0:96.13.0(ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ!C2CC\r\n', <dsmr_parser.parsers.CosemParser object at 0x7f866d96b130>)
INFO:dsmr_parser.clients.protocol:disconnected because of close/abort.
2022-02-08 07:47:40+00:00 None
3835.313 kWh
1734.135 kWh
2101.178 kWh
0.000 kWh
0.000 kWh
0001 None
0.611 kW
0.000 kW
239.4 V
2 A
9940192257 None

Tehát itt tartok, köszönet az eddig segítségért.

Ha valaki meg tudná súgni hogy lehetne ezt a kezdetű sort ignorálni/filterezni az nagy lenne, hiszen nincs rá szükség:

0-0:96.13.0

Na ez érdekes, fogtam ebben a fájlban:

/usr/local/lib/python3.9/site-packages/dsmr_parser/telegram_specifications.py

És ki kommenteltem a 126 sort, ezt

# obis.TEXT_MESSAGE: CosemParser(ValueParser(str)),

Na innentől konzolon ha fájlba irányítom a kimenetet

dsmr_console —host 192.168.1.71 —port 23 --version 5 —verbose > /config/dsmr2.txt

akkor ezt kapom a fájlba.

2022-02-08 11:25:20+00:00 None
3837.990 kWh
1736.812 kWh
2101.178 kWh
0.000 kWh
0.000 kWh
0001 None
0.629 kW
0.000 kW
227.4 V
3 A
9940192257 None

2022-02-08 11:25:30+00:00 None
3837.992 kWh
1736.814 kWh
2101.178 kWh
0.000 kWh
0.000 kWh
0001 None
0.612 kW
0.000 kW
227.1 V
2 A
9940192257 None

2022-02-08 11:25:40+00:00 None
3837.994 kWh
1736.816 kWh
2101.178 kWh
0.000 kWh
0.000 kWh
0001 None
0.608 kW
0.000 kW
225.5 V
2 A
9940192257 None

Mondhatnám, hogy öröm ez, de ettől még hibaüzenet nélkül nem tudom hozzá adni a HA-hoz mint integráció :(

Lassan azt hiszem el indulok az MQTT irányba, de az még messzebb van tőlem :)

Tamás
 

Működik, így tömören. :D

Köszönöm a segítséget mindenkinek aki segített.

Sok ötletet kaptam melyekből végül az alábbi lépések vezettek eredményre:
1, szerkesztettem a /usr/local/lib/python3.9/site-packages/dsmr_parser/telegram_specifications.py fájlt
95 sorban a True helyet False a CRC hiba miatt
126 sorban pedig ki kommenteltem a teljes sort, hátha így szűrhető a 0-0:96.13.0 Szolgáltatói üzenet, ami nálunk 0xFF karakterekkel van kitöltve

95 sor            'checksum_support': False,
126 sor   #        obis.TEXT_MESSAGE: CosemParser(ValueParser(str)),

2, szerkesztettem a /usr/local/lib/python3.9/site-packages/dsmr_parser/clients/protocol.ps fájlt
cseréltem az "ascii" -t "latin1" -re

124 sor            telegram = telegram.encode("latin1").decode("latin1")

Ezek után már hozzá tudtam adni a homeassistant-hoz a DSMR Slimme Meter integrációt, IP Port és 5 verzió kiválasztásával.

Ez a megoldás nem szép és gondolom nem is működik minden esetben, illetve egy frissítés után újra kézzel meg kell csinálni.

A mérő ÉMÁSZ/MVM SX601(S12U16) mérője
A P1 port gateway pedig egy Slimme meter wifi gateway

És bár ezt már megtettem ez előtt is akkor valamiért nem sikerült hozzá adni az integrációt, ma a HA frissítése után újra módosítottam a fájlokat és most simán vette az akadályt.

Most öröm van.
Szép hétvégét.

Hogyan kellet igényelned az okosmérőt?

Nekem indokként ezt küldték, hogy miért cserélnek.

 

A villamosenergia elosztási tevékenységet végző társaságok jogszabályi előírás alapján 2021 januárjától elkezdik a felhasználók széles körénél az okosmérők telepítését.
A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet meghatározza a felhasználók azon körét, akiknél kötelező okosmérőt felszerelni.

Ide tartoznak a kisfeszültségen 3 × 80 Amper és az alatti csatlakozással rendelkező felhasználók, ha

a) a felhasználási hely teljesítménye - új felhasználási hely új csatlakozása vagy a felhasználási hely teljesítménybővítése esetén - eléri vagy meghaladja a 3 × 32 A-t,
b) a felhasználási helyen háztartási méretű kiserőmű kerül a villamosenergia-hálózatra csatlakoztatásra és a felhasználási helyen nincs indirekt mérés kialakítva, vagy
c) a háztartási méretű kiserőmű esetében a fogyasztásmérő-berendezés hitelesítési ideje lejár, és a felhasználási helyen nincs indirekt mérés kialakítva.

Meglévő felhasználási helyek esetében az elosztó társaságok egy éven belül kötelesek a kisfeszültségű hálózatról ellátott, 3 × 80 Amper és az alatti csatlakozással rendelkező felhasználási helyen a fogyasztásmérő berendezést okosmérőre cserélni, ha

a) a felhasználási helynek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének a villamosenergia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak alkalmazási szabályairól szóló rendelete szerint kisfeszültségű profilos elosztási díjjal elszámolt villamosenergia fogyasztása az előző éves elszámolási időszakban elérte vagy meghaladta az 5000 kWh/év mennyiséget, és
b) a felhasználási helyen nincs indirekt mérés kialakítva.

Indirekt mérés, vagyis nem közvetlenül a fogyasztásmérő méri meg az elfogyasztott energiát, hanem mérőváltó közbeiktatásával történő mérés van minden esetben közép- és nagyfeszültségű csatlakozás esetén, valamint kisfeszültségen 3x80A feletti csatlakozási teljesítményű felhasználási hely fogyasztásmérése esetén, továbbá egyes esetekben ennél alacsonyabb teljesítménynél is. Amennyiben saját mérője kapcsán kérdése van, kérjük, egyedi tájékoztatás érdekében keresse a területileg illetékes elosztói engedélyest.
 

Szerkesztve: 2021. 11. 10., sze – 12:07

Nálunk tegnap cserélték le az órát erre az sx631 okosságra. Sajnos nem voltam otthon, így feleségem fogadta a szerelőt, ezért csak utólag szembesültem vele, hogy milyen trehány munkát végzett:

Kép

Vagyis ha még a cikk szerzőjéhez hasonlóan dróttal megtrükközném a műveletet, akkor sem tudnám beledugni az RJ12 csatlakozót, mert az aljzat felét takarja a műanyag lemez, mivel a szerelő pár milliméterrel lejjebb rakta az órát.

Megfordult a fejemben, hogy vágok egy lukat az átlátszó búrára és akkor drót sem kell, valamint meg tudom reszelgetni a takarólemezt, hogy beleférjen a csatlakozó az aljzatba. Végülis a plombák sértetlenek maradnának, nem tudom mit szólna hozzá az ELMŰ, ha meglátná a kis ablakocskát...

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Most gyorsan rakerestem, de csak komplett szekrenyt latok. A csatarinal "ef" jeloli a tipusnevben, a henselnel latszolag random.

Peldak: 

https://lakitech.hu/csatari-plast-33010081-pvt-3030-ef-fm-egyfazisu-elo…

https://www.e-mile.hu/hu/13f-meroszekreny-2meros-vezerelt-elorefizetos-…

Egyszer felmerult, hogy kell ilyen, akkor azt mondtak a boltban, hogy kulon meg lehet venni az elolapot, kb. a teljes szekreny aranak harmadaert.

ááá, na, nálam az advesz mérő felrakásakor rugoztak, hogy nincs ilyen ajtó a mérőhelyen (csak alul a biztiknek), ezért nem szabványos, ezért nem rakják fel a villanyórát. aztán pár telefonálás után, másnap már mégiscsak jó volt. Igazából utána jó is volt, hogy nem volt rajta ilyesmi, mert egy vihar után az óra befolyásolásérzékelője szerint befolyásolták, persze minden plomba sértetlen volt és mivel ajto sem volt fizikailag sem lehetett hozzáférni, így nem volt gond belőle.

Azt tudom h. van külön ellenőrző emberek, meg az óra magától feljelent. Azok ugye alapból úgy állnak hozzád, hogy tolvaj vagy, az óra meg tévedhetetlen. Na azt hogy lehetett kimagyarázni? Hartlein Karcsit is bevonják és ő is rádfogja h. loptál? 

https://villanyora.blog.hu/2010/06/09/az_elmu_ujabb_terror_akcioja_imma…

Sajnos ezt megszívtad, plombabontás nélkül itt nem lehet nagyon semmit tenni, az meg drága mulatság. Igen, ajtós előlap létezik, írtam is a nyító hsz-ben. Én is néztem, Henselhez 30-40eFt között van (a sima teli előlapos csak 10-15), szóval az, hogy legyen ajtód, plombabontással együtt kb. 60-80eFt-be kerül.

Ami kicsit szürke zóna: létezik külön ajtó (google: Hensel csapófedél), amit be tudsz vágni a teli plexisbe. Ha nem sikerül (elreped, stb..), akkor az ugyancsak drága lesz (plombabontás + előlapcsere, és persze azt kell mondani, hogy rádőlt a létra). Illetve ha készítettek a csere alkalmával fotót (úgy rémlik hogy szoktak), akkor azon ugye a teli plexis szekrény lesz. Persze ezen fotó előszedésére és vizsgálgatására elég kicsi az esély, de ha megtörténik valamiért a jövőben mégis, akkor az kellemetlen lehet.

"a sima teli előlapos csak 10-15"

Ugyanazt mondjuk, csak én bruttóban... Abban lehet a félreértés szerintem, hogy te ezt ajtósnak gondolod, de ez a "teli". Az alján levő ajtó a megszakítókhoz van, nem az órához. A villanyászok által "ajtósnak" hívott változatnak a közepén is van egy nagyobb ajtó.

Küldtem az eon-nak email-t, leírtam benne, hogy a szerelő hibásan rakta fel az órát, ezért nem férek hozzá a porthoz, csatoltam képeket is, hetek múlva sem jött válasz. Felhívtam őket, panaszt tettem, megígérték hogy pár napon belül felhív egy szerelő és megoldja. Így is lett, három nap múlva hívtak, hogy pár órán belül jönnének.

Kijöttek, tudták miről van szó, de mondták, hogy én vagyok a második, aki ilyet kér. Mielőtt nekiálltak, megeskedtem őket, hogy ingyen lesz a móka. Plombát bontottak, a takaró lemez leszedése után kiderült, hogy nem a villanyszerelő hibázott, mert a doboz olyan, hogy nem lehet feljebb rakni az órát, ezért jómunkásember módjára csípőfogóval kivágott a lemezből akkora részt, hogy hozzáférhető legyen a port, még a zsebkésével szépen le is sorjázta. Beírták a munkalapra, hogy az ügyfél kifejezett kérésére történt a beavatkozás.

Kép

Bedugtam a kábelt, visszarakta a fedőlemezt, új plombák fel, fotók, viszlát. Miután elmentek ráforrasztottam sza2king ESP-01 verzióját, működik szépen.

Kép

Szóval ne szerénykedjetek, be kell jelenteni, kijönnek, megcsinálják. Ingyen.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Ugyanilyen órát kaptam, ugyanez a sztori nálam is csak Eon.

Az inverterem tudja a megtermelt mennyiséget. Az órán látom a visszatápláltat és a használtat. Végülis ez a kettő ami releváns.

Regisztráltam az eon távleolvasási portálra. Ott már sok adat kiolvasható de érdekes módon az összes vételezett (import) energia regisztere kiolvasható visszamenőleg, rendesen rajzolja a grafikont is. Ez a regiszter az 1.8.0. Lehet részleteket is kiolvasni 1-es és 2-es tarifára bontva: ezek a regiszterek sorra az 1.8.1 és 1.8.2. A két tarifa között amúgy nem tudom mi a különbség, ha egyáltalán van.

Itt egy kép a felületről, illetve egy részéről.

Visszatáplált energia esetén más a helyzet mert ott az összes export energia a 2.8.0 regiszter, tarifákra bontva pedig 2.8.1 és 2.8.2. Hasonlóan az importhoz. A gond az, hogy az órán gyönyörűen látszik minden, viszont a távleolvasási portálon csak 2.8.1-es regiszter van, így nem látom a teljes visszatáplált mennyiséget csak az 1-es tartifa alatt visszatápláltat. Nem értem, hogy ez miér van.

Emiatt amúgy gondolkodtam a témaindító írásban is említett megoldáson, de nem akarok hákolni mert hátha rámszáll valami félkegyelmű és nincs kedem most ilyenekhez ezért egyre inkább afelé hajlok, hogy megvezem ~80 ropi körül a Fronius saját okosmérőjét, mert az out of box integrálható akár HomeAssistant-be de a saját alkalmazása is tökéletesen alkalmas a mérési adatok megjelenítésére. Ezt 1 db RS485 kábellel kell csatlakoztatni az inverterbe. Az itt a kérdés, hogy ráköthetem-e vagy ezért is kell szólni a kivitelezőnek, hogy ne vesszen el a garancia mert akkor az még plusz sok pénz és idő lesz úgy érzem.

Időközben megjelent az E.ON Home App, ami kecsegtető lehet de a playstore-os kommentek alapján túl sok jóra nem számítok. Kb. 2 hete regisztráltam az adatokat, azóta még csak egy árva e-mailt sem kaptam, hogy szevasz Józsi köszi a regisztrációt majd szólunk ha van valami. Egyszerűen NULLA infó van róla. Telepítve van, de így nem is tudom használni.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

A távleolvasási portálon mind a 2.8.0-nak, 2.8.1-nek és a 2.8.2-nek ott kellene lennie. Nekem megvan mind. Adj fel nekik kérést a portálon keresztül. Nem olyan régen kérdeztem tűlük mert engem a fázisonkénti pillanatnyi értékek érdekeltek volna és másnapra már válaszoltak is. Sajnos nem gyűjtenek minden adatot a portálra a mérő felől, de ha valami hiányzik azt tudják javítani.

 

Az igény feladásának a módja a menüben fent a Kapcsolat gomb. (Alapértelmezett igény típusa: Hiányzó adatok)

Egyrészt annak az adatnak is benne kéne lennie, másrészt viszont a pillanatnyi értékek nem-nagyon lesznek benne, lévén, hogy napi egyszeri (táv)leolvasás van, jogi okokból.

(Persze, ha aláírod, hogy lemondasz róla, akkor lehet realtime/percenkénti bontás is, ám, ha nem vagy megawattos fogyasztású gyár, akkor ilyen szerződést viszont nem fognak eléd rakni.)

A pillanatnyi, fázisonkénti feszültség és áram értékek elvileg a topikban kitárgyalt RJ11-es csatlakozón keresztül lekérhetőek.

A népnyelv a vezéreltet éjszakai áramnak hívja. Ilyen formán van, de irreleváns mert külön óra méri. Szerintem ez csúcsidő és azon kívüli időszak lehet. Azt gondolom, hogy a számlán egyforma árral szerepel de mivel külön mérik, ennek később jelentősége lehet. Valószínűleg a bruttó elszámolás esetén már használni is fogják.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

  • 1.8.0 Elfogyasztott Aktív energia (+A)
  • 1.8.1 Elfogyasztott Aktív energia (+A) 1 Tarifa
  • 1.8.2 Elfogyasztott Aktív energia (+A) 2 Tarifa

A1: Egy zónaidős tarifa, évi 1320 kWh mennyiségig kedvezményes díjú az elszámolás

A2: Két zónaidős tarifa, jelentős megtakarítás érhető el az éjszakai időszakban

ezek kozul a lakossagi, egyetemes fogyaszto is valaszthat. De szerintem epeszu ember nem valassza az a2-t, hogy nappal deagabb aramot fizet mint ejszaka.

ezek kozul a lakossagi, egyetemes fogyaszto is valaszthat. De szerintem epeszu ember nem valassza az a2-t, hogy nappal deagabb aramot fizet mint ejszaka.

Van pár tisztán elektromos fűtésű házban lakó ismerősöm, akik a fűtés miatt választották, így folyamatosan megy az elektromos padlófűtés vagy a radiátor és éjjel olcsóbb, amikor több energia kell, mert éjjel hidegebb van. Ha jó a hőszigetelése az épületnek, akkor összességében ez a legolcsóbb, mert minden más esetben ugyan olcsóbb havonta a fűtés, de egy összegben egy vagyont kell fizetni, helyiségenként egy-egy fűtőpanel viszont nem nagy költség.

Nem minden hülyeség, amit elsőre nem értesz... :)

B nem jobb ilyenre? Az meg olcsobb. Es ha olyan fasza a szigeteles eleg kell legyen a napi8 ora eleg kell kegyen?

Nem állandó, a fűtés pedig nem komfortos, ha nincs hőkapacitása a háznak, így folyamatosan megy a fűtés, megfelelő teljesítménnyel és éjjel jóval olcsóbb, amikor nagyobb a hőveszteség és több energia kell. A B a hőtárolós rendszerekhez jó, azt meg drága megépíteni, egy radiátorszerű fűtőpanel meg 25-30 ezer, ha nem egy hype-design gyártmány kell.

Igen, létezik még az éjszakai/nappali áramnak hívott konstrukció ma is, ráadásul még a tarifákban is eltérnek, és több tarifa is van belőle.

Egyszer van egy olyan, ahol kvázi csak az óra számlálója vált át vezérlésre (T1/T2 tarifa, A2 díjszabás)

és van a "hagyományos", ahol a (bojlert/fűtést/fogyasztót) is ki-be kapcsolgatja a vezérlés (A1 és a B díjszabás között).

(És az utóbbit (B tarifa) teljesen külön órán (vagy egy órán belül két számlálóval) is mérik.)

https://www.mvmnext.hu/aram/pages/aloldal.jsp?id=18223

https://www.eon.hu/hu/lakossagi/aram/egyetemes-szolgaltatoi-arak.html

Egy dolgot kifelejtettem.

Ez a cucc elméletileg tud mérni oda-vissza és elég nagy a választék. Nagyon jól, részletesen konfigurálható, viszonylag könnyen telepíthető és szerintem akár HA-ba is integrálható bár ez utóbbiról nincs pontos infóm csak abból gondolom, hogy a Tuya elég elterjedt.

Hasonlókat használok már régóta (de azok Sonoff, Ewelink-esek) viszont azok csak egy irányba mérnek. Talán még ez lenne a legegyszerűbb megodás számomra (és lehet, hogy a legolcsóbb is).

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Tényleg. Összekevertem. Erre gondoltam: https://a.aliexpress.com/_mNtRaCK Ez ami mindkét irányba mér. Előnye, hogy univerzális. Hátránya, hogy drága mert ha 3-at veszek a 3 fázisra, akkor több, mint 100.000 Ft.

Létezik belőle 3 fázisú változat: https://a.aliexpress.com/_mK3raaO

Ellenben a fronius saját okos mérője 60-80e Ft viszont az csak fronius inverterrel működik.

Én egyébként ilyeneket használok a klímák előtt, így pontosan tudom mérni a fűtési költségeket: https://a.aliexpress.com/_mPOwlYI nagyon jól konfigurálható viszont biztonsági okokból áramszünet után kézzel kell bekapcsolni.

A többi cucc amit esetleg mérek, szimpla zigbees konnektorba dugható aljzat vagy vannak rendes wifis konnektorok is. Ezek jól automatizálhatók. Van amelyikkel az infrapaneleket vezérlem zigbees hőmérők segítségével.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Ha három fázist akarsz mérni, arra jó lehet a feljebb már ajánlott shelly 3em, lényegesen olcsóbb. Ha teszel mellé kontaktort, akkor kapcsolni is lehet vele.

Ha már így feljött az okosdugaljas téma, olyan eszközt nem ismer valaki, ami felhasználók számára könnyen módosítható alkalmi időzítésre jó, lehetőleg tapicskolós telefon nélküli beállítással? Olyat szeretnék, hogy legyen rajta, vagy mellette egy gomb, amit ha megnyom a user, akkor nyomások száma * t időre bekapcsolva marad. Pl. egy nyomás: 2 perc, 2 nyomás 4 perc, stb... Építeni tudok mikrokontrollerből, de ha lenne kész termék, nem bajlódnék vele. Köszi.

Bárhol kapsz ilyen időzítőt még szerintem a Tescoban is. De OBI, Praktiker és társai tutira árulnak. Időnként Lidl Aldi is. De ha van valami villayos bolt a közeledben, valószínűleg ott is lesz.

Általában van benne gombelem is és beállítható akár az is, hogy mindennap pl. 17:00-19:00-ig ON, utána OFF. De láttam már tekergetős full mechanikust is.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Azokat ismerem, de én most nem ezt keresem. Jellemzően macerás beállítani őket, a digitálisokon sok gombnyomással tudsz be/kikapcsolási időpontot (és nem időtartamot) beállítani, a mechanikus változatokon pedig pici műanyag tüskéket kell mozgatni a ki/bekapcsolt időszak meghatározásához.

Hátha így egyértelműbb, amit én szeretnék: megnyomok egy gombot, azonnal bekapcsol. Ha mást nem csinálok, mondjuk 3 percig (ez legyen beállítható) bekapcsolva marad. Ha egymás után kétszer nyomom meg a gombot, akkor 6 percig marad bekapcsolva. Ha egyet nyomtam, és már 2 perce megy, és újra megnyomom a gombot, akkor további négy percig marad bekapcsolva. Stb... Tehát lényegében azt szeretném, hogy számolja meg a gombnyomásokat, és ahányat nyomtam, annyiszor t ideig maradjon bekapcsolva.

Bármelyik kis nyomógombbal is rendelkező smart aljzat + custom firmware. Espeasy-ben pl. simán le tudod scriptelni amit szeretnél (a script az eszközön fut, így önállóan tudja hozni az elvárt működést). A wifis részét max nem használod, csak a konfigurálás, scriptelés idejére.

Nem tudom ezen a héten mi az ajánlott, jellemzően a custom firmware flashelés bonyolultsága és az eszköz minősége szoktak lenni a fontos paraméterek. Külön irodalma van ennek (Blitzwolf és Sonoff háza táján nézelődj).

Shellyt itt is nyugodt szívvel ajánlanám, de ha jól rémlik, a Plug és a Plug S is csak szétszedés és forrasztás árán flashelhető. Ha a többinél is ez a helyzet (Blitzwolf, Sonoff, stb..), és anyagilag is belefér (a Shelly azért drágább jóval) akkor én ezt választanám. Egyébként ezekkel out of box meg tudod oldani a 3 perces dolgot, viszont további nyomogatásra nem fogod tudni növelni az időt, ahhoz kellene az említett Espeasy + local script (vagy bármi más ami tud ilyet).

Fú bakker, jó ára van,akár 3db 1~ akár 1db 3~ mérőt vennék. Pedig valami lakáselosztóba szerelhető az szimpatikusabb, mégis csak egy stabilabb 22-28 °C tartományban dolgozna, míg a kinti fogyimérőre csatlakoztatott, az -20 °C- +60°C is lehet. 

Valamit gyors lépnem kell, 1-2 hét, s itt van az okos mérőm..

Az órára csatlakoztatható mennyi idő míg ideér hollandiából (vagy honnan is jön)?

Nem emlékszem már de volt valami macera nekem is. Mintha valami nálam is kimaradt volna. Az biztos hogy linux alól regiztem és FF Chrome vagy chromium alól. Adblockert kapcsold ki ha van. Időközben amúgy megtaláltam minden szükséges adatot. Lényegében az 1.8.0, 2.8.0 és a -A, +A regiszterek kellenek. Előbbiek napi bontásban, utóbbiak 15 perces időközönként frissülnek. Jó lenne ezt becsatornázni valahogy HA-ba ;)

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Sziasztok!

Az EON-tól a távleolvasási portáltól az alábbi választ kaptam:

"Regisztráció elutasítása

Email tárgya: E.ON Távleolvasási Portál Regisztráció elutasítása

Tisztelt Partnerünk!

Az Ön regisztrációja elutasításra került az alábbi ok miatt:

Nem távleolvasott POD."

 

Nem értem, mit rontottam el, mit tehetnék?

November 21-én volt óra csere, december 8-án regisztráltam.

U koszi, nagyon orulok ennek a postnak!

Mi most koltoztunk uj helyre es mar egy ideje gondolkozom, hogy hogyan lehetne megoldani a merok (2 van) automatikus leolvasasat.
Szoftveres Jozsikent eddig az volt az otletem, hogy egy ilyen kamerat ragasztok az oran levo digitalis kijelzovel szembe es adott idokozonkent (mondjuk orankent) keszitek egy fenykepet, majd valamilyen OCR-os megoldassal kiparseolom az ertekeket a keprol es tovabbitom valahova ahol szepen grafikonon meg tudom jeleniteni.
Viszont valami azt mondatta velem, hogy ez nem a legelegansabb megoldas :D, sajnos mivel az aramhoz nem ertek nem akartam semmit mokolni a merokkel.

Eddig meg amugy sem volt idom foglalkozni a topic-kal, viszont ez a post most ujra belelkesitett, ezert lecsattogtam a merodobozokhoz es meggugliztam a modelleket.
Es lass csodat... kiderult, hogy a megoldas joval egyszerubb mint gondoltam, meg kabelt sem kell radugni, ugyanis nekem egy Elster AS1440-em es egy Landis Gyr E220-m van.
Mind a ketton van optikai port, ugyhogy elvileg ha veszek egy ilyet, akkor mar mehet is a moka. Ezzel van valakinek tapasztalata?

Megoldható a P1 port olvasása "direkt" soros portba való bekötéssel? Van ugyanis lehetőségem vezetéken elvinni az órától egy számítógépig amin van még natív RS232 port.

A P1 port lábairól csak a 2 (Rx), 3 (adat GND) és az 5 (Tx) lábakat kötöm be és beállítom a specifikációban megadott átviteli sebességed és karakter formátumot:

115200 baud

- 1 start bit
- 8 data bits
- no parity bit and
- 1 stop bit

akkor elméletileg működhet a dolog? Csinálta már valaki így?

És egy RJ12 <--> USB kábel segítségével? Mint ez pl? https://www.amazon.com/DSD-TECH-SH-RJ12A-RS232-Serial/dp/B07R2L22GW  A https://jensd.be/1183/linux/read-data-from-the-belgian-digital-meter-th… oldalon az van hogy működik. Van ilyenről esetleg tapasztalatod?

 

Én csak párszor szeretném kiolvasni az amper értékeket, hogy lássam, hogy kb egyenletesen vannak-e elosztva a fogyasztók a 3 fázison. Tudom, hogy van a villanyórán egy gomb, amivel könnyen elő lehet hozni az épp aktuális amper értékeket, de gondoltam, ha csak egy kábel, akkor megpróbálnám úgy is. Szóval végül is nekem elég lenne eljutni egy laptoppal csak addig, ami a https://dsmr-reader.readthedocs.io/en/v5/tutorial/installation/step-by-… oldalon le van írva:

 

cu -l /dev/ttyUSB0 -s 115200 --parity=none -E q

 

Illetve a P1 port az alapból engedélyezve van vagy kuncsorogni kell érte a szolgáltatónál? (nálam ELMŰ és fizikailag elérhető a P1 port, mert csak a villanyóra van leplombálva, a szekrény nem)

Az Amazonos linken egy RS232 kábel van, bár a faq-ban azt írja hogy 5V-os... Az viszont nem teljesen világos, hogy hogy köti ezt be, mert a cikk nem írja, vélhetően valamilyen átalakítóval vagy egyéb elektronikával, vagy átkrimpelte a csatit. Ugyanis ha megnézed a P1 port lábkiosztását, akkor gyökeresen eltérő. Ezen kívül eleve van egy request lábad is (2-es pin a P1 porton), amire 5V-ot kell, addig nem küld az rx lábon (pin5) semmit. Ezt jellemzően úgy oldja meg mindenki, hogy rövidre zárja a táppal (pin1).

A P1 port alapból engedélyezve van.

Ha jól emlékszem, akkor a P1 port az sima RS485, ami a szabvány szerint 1200 métert tud. Az már más lapra tartozik, hogy ha a tápot (5V) is onnan kapja a mérő eszköz, akkor azt milyen távolságig tudod elvinni. Ahova ismerősnek csináltam Wemos D1 mini alapon adatgyűjtőt, ott 2 méter körül volt a leghosszabb elvezetés amire szükség volt, az hiba nélkül működik a mai napig.

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Röviden, kell egy FT232R-rel szerelt 5V-os USB-soros átalakító, amit FT_Prog-gal át kell programozni, hogy a P1 portról érkező adat jelét invertálja (így nincs szükség külön inverterre, vagyis a gyakorlatban általában egy plusz tranzisztorra), valamint kell egy ~2k-s felhúzóellenállás az P1 adat és a táp közé.
Leírás a teendőkről (ebben a példában a P1 nem ad tápot): https://www.quassi.nl/2015/01/03/read-data-from-the-landis-gyr-e350-sma…
Itt van róla kép is: https://iotassistant.io/home-assistant/dsmr-reader-home-assistant-mqtt/

Szabi

Végül letettem erről az USB-s cuccről egy wemos D1 mini lesz és azt a villanyóráról tápoltatom majd.

 

Ha jól értem, akkor ehhez kell majd a https://tasmota.github.io/docs/P1-Smart-Meter/ tranzisztoros megoldás. (más linkeken is ezt látom, bár nem mindegyikben van dióda, de szólj, ha tévedek)

 

pl: https://www.compuron.nl/IoT/meter/index.html, https://giters.com/psvanstrom/esphome-p1reader

Jól döntöttél, így kb. ugyanannyi aprópénzből egy sokkal rugalmasabb megoldáshoz jutsz.

Fent írta VincentV, hogy állítólag meg lehet oldani az invertálást az ESP-vel szoftveresen is, de én sem foglalkoztam ezzel. Bármelyik hivatkozott megoldást választhatod, egy kaptafára működnek. A saját tapasztalataimat itt osztottam meg a témában.

Szabi

Úgy tűnik, a siker, fény, csillogás egyelőre elmarad.

 

Összeraktam a cuccot és tápot is rendben kap a villanyórából, mert egy sima ledvillogás programot felrakva a wemosra, majd bedugva a villanyórába tök jól megy, de a https://github.com/bram2202/esp8266-dsmr oldalon található cucc sajnos nekem nem fordul le, a lenti hibaüzenetet kapom:

collect2: error: ld returned 1 exit status
exit status 1
Error compiling for board Generic ESP8266 Module

 

Persze van előtte egy rakat "undefined reference to `_ZN6Logger4infoE6String'"-hez hasonló...

Nekem a fenti problémára ultimate megoldásnak mondott https://arduino-esp8266.readthedocs.io/en/latest/faq/a04-board-generic-… sajnos nem jött be. De már az is gyanús, hogy ott az van írva, hogy "If you face this issue, you will not be able to compile any sketch for any ESP8266 module type." holott nekem egy sima ledvillogtató program lefordul és fel is tudja tölteni, csak ezzel az dsmr-essel van probléma. Illetve szűz arduino installal is próbáltam, ahol nem lehet az oldalon leírt probléma. Gondolom, valami library depencency nem jó...

Igen, ezeket nézegettem, próbálgattam. Nekem csak olyan van, hogy "LOLIN(WEMOS) D1 R2 & mini" (meg hasonlók) de olyan, hogy "WeMos D1 R2 & Mini" nekem nincs . Ezt, ezeket próbáltam, de ezzel sem ment.

 

Amit egyedül nem csináltam meg (ha jól értem), akkor az a CH340 driver felrakása, de ha jól értem, ez linuxhoz nem is kell.

 

esp8266-ból a 3.0.2-es van fent nekem

Egyébként ha felrakom a microgear-t is, akkor ilyet kapok:

 

 

Multiple libraries were found for "PubSubClient.h"
 Used: /home/AAAA/Arduino/libraries/PubSubClient
 Not used: /home/AAAA/Arduino/libraries/ESP8266_Microgear
exit status 1
Error compiling for board Generic ESP8266 Module.

Js és ha kiveszem a pubsubclient-et, akkor persze

 

 

/home/BBBBB/Arduino/libraries/ESP8266_Microgear/MicroGear.cpp: In member function 'void MicroGear::syncTime(Client*, long unsigned int*)':
/home/BBBBB/Arduino/libraries/ESP8266_Microgear/MicroGear.cpp:151:22: error: 'class BearSSL::WiFiClientSecure' has no member named 'verify'
  151 |    if (clientsecure->verify(tstr, gearauth)) {

 

gondolom, vmelyik library verzió nem compatible egy másikkal... az ilyeneket mindig utáltam az arduinoban :-)

Sziasztok.

 

Végigolvastam a topicot, lehet hackelgetni meg minden, de ha nem akarjátok szívatni magatokat, akkor ezt ajánlom: https://www.iammeter.com/

Én ilyet használok már vagy 4-5 éve. Nem a legolcsóbb, de nagyon jó mérő, a saját appja is jó, de van pl HA vagy domoticz stb integráció is, és sorolhatnám. Jó a dokumentációja is, csak ajánlani tudom.

Jó a Shelly 3em is, ki mit választ, de én biztos nem kínlódnék a szolgáltató mérőjével, arról nem is beszélve, hogy pár év múlva lecserélik és lehet hogy teljesen mást kapsz...

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

A DSMR EU szerte használt szabvány, más nincs is, erre jött létre. Nem hinném, hogy a következő években bárki olyan órát kapna amin nincs P1 port (mármint ad-vesz mérő esetén, reméljük hogy idővel a normál mérőkön is feltűnik itthon is). Illetve idő kérdése, és ugyanígy fognak jönni majd a gázszolgáltatóktól is a DSMR-es órák, ez tőlünk nyugatabbra már adott régóta.

Egyébként meg alma vs. körte esete. Az egyikkel nem mérsz semmit, csak a szolgáltatótól kapott adathoz férsz hozzá, adott esetben egy marék kavics árából egy primitív interfésszel. A másikkal meg saját mérési pontot alakítasz ki. Lehetőségek/óratípus/pénztárca alapján lehet dönteni, hasonlítgatni a két megoldást szerintem felesleges.

Hello,

Ezzel a meegoldassal lehet merni az oda es a visszafele termelt aramot is? Azt ertem a rajzbol, hogy 2 mero van:

- egy az inverter utan, ezzel meri amit termel

- egy a kismegszakitok es a villanyora kozott.

Utobbival kapcsolatban erdekelne, hogy a megtermelt de fel nem hasznalt - vagyis visszataplalt aramot is tudja e merni?

Elnezest, megtalaltam, lehet vele a leiras alapjan.

Most néztem meg és nálunk is ilyen mérő van a napelem telepítése óta. Viszont nehezen hozzáférhető helyen van nálunk is a p1 port. Az mennyire járható út, hogy "véletlenül" egy létra/tégla "beleesik" a plexibe, ami fedi az órát. Ha bejelentem rögtön, akkor kell fizetnem valamennyi büntetést/anyagköltséget? Vagy egy titokzatos rosszakaró levágja mind a 4 plombát (amit én azonnal bejelentek, hogy hiányzik) és elmegy otthagyva egy telefonkábelt kilógva az órából? Meg lehet egy ilyet kockáztatni? Mi ilyenkor az eljárás az áramszolgáltató részéről?

Szvsz rossz otlet mindketto. Osszetorni azert nem erdemes, mert draga lesz, a plomba leszedese meg vitakat general. Ha hozza akarsz ferni ilyen adatokhoz, valoszinuleg olcsobb es kevesebb fejfajassal jaro megoldas venni egy fogyasztasmerot es beepittetni az elosztodba. Feljebb mar ajanlottak is ket tipust.

Egyebkent szerintem altalanossagban is celszeru neha kesziteni egy fotot a merohelyrol, lehetoleg ugy, hogy a felvetel ideje megallapithato legyen, vitas esetben jol johet, ha tudod igazolni, hogy akkor meg sertetlen volt.

Olyan tortenetet hallottam mar, hogy kutya leragta a kulso plombakat a szekreny sarkairol, de a belso sertetlen volt, igy nem lett balhe.

'14-ben pont így jártam a kutyámmal. :-)
Bejelentettem hibára, kijöttek, az ellenőr kicsit paráztatott, hogy milyen összegeket fizethetnék, ha valamit gyanúsnak találna. Fényképezgetett, feltették az új plombákat, írt valami jelentést, aláírtam és mentek a dolgukra.
A mérőt meg elkerítettem dróthálóval, ami azóta is rajta van...

Szabi

Ezen is van belső plomba is. A napelem előtt egy hagyományos mérő volt a helyén, de anno csak ki lett cserélve, a műanyagok nem lettek az új órához alakítva. Egy másik lakásban pedig teljesen szabadon áll magában az óra és csak egy plomba van rajta. Ezzel a hozzáállással csak a szabványos (új) mérőhelyek tulajdonosait szivatják meg.

Szerintem is rossz ötlet. Ha beledől a létra a plexibe, akkor is ugyanannyit fizetsz mintha hívnál valakit plombabontásra + visszazárásra. Ráadásul az új ajtót is ki kell fizetni.

Szerintem két opció van:

- bejátszod egy megfelelően hajlított dróttal, ahogy én (ehhez az kell, hogy normálisan legyen kivágva a maszk a dobozon belül, sokan panaszkodnak, hogy rátakar a portra, ez esetben nyilván ez az opció felejtős)

- keresel egy normális regisztrált szerelőt, aki leveszi neked a plexit, te bedugod a kábelt, ő meg visszazárja (nem lesz olcsó)

A normális szerelő azért kell, mert van pár világtalan/rosszindulatú sajnos (tapasztalat). Szóval vagy azt se fogja érteni, hogy miről beszélsz, és így nem is vállalja (nem szabad, ez biztos egy lopógép, stb..), vagy direkt le akar majd húzni.

Szerinted ha valamibe bele tud kötni az áramszolgáltató, hogy büntessen akkor ki fogja használni az alkalmat?

A dobozon eredetileg nincs lyuk. A szolgáltató nem így fogadta el, hogy használható telepítéskor. Persze lehet magyarázgatni hogy azon keresztül semmi mást nem lehet úgysem, stb... 

A leírt eseteket biztos nem próbálnám ki. Rosszabb esetben egy megfelelő villanyszerelőt kifogva, esetleg bírságot/feljelentést is kockáztatsz.

 

Ha nem akarod az ampereket realtime-ban nézni rendszeresen, hanem csak bizonyos esetekben érdekelnek utólag dolgok, akkor neked elég lehet az adott áramszolgáltató online felületén lévő fogyasztás, visszatáplálás, meddő teljesítmény stb grafikonja, ami ingyér van.

Általában szolgáltatók részéről az a hozzáállás, hogy a plomba sérülés szerződés szegés, és azt szankcionálják. Így nem kell a lopást bizonyítaniuk, sőt neked kell bizonyítani, hogy nem szegtél szerződést. Ha nem tetszik az arcod, a vita rendeződéséig leveszik az órát. Kb. alapból bűnözőnek néznek és úgy is kezelnek.
A tesóméknál az óracserekor lehagytak pár plombát. Később az óraleolvasó "feljelentette" őket. Valami 300k -t vertek rájuk, mert aláírták az óracserekor a papírt, a szerelő készítette képek meg "elvesztek". Ügyvéddel sikerült lesrófolni a dolgot oda, hogy elég ha a szolgáltató ügyvédi költségeit megfizetik. "Megúszták" a semmit kb 30k -ból. (A saját ügyvédjük haver volt, nem kért pénzt.)

Kérdés h. bármilyen lakás jelzálogos kezessègi papírt elétolnak azt is aláírja olvasatlanul?

A plombázás a leginkább konfliktusokozó interakció a köcsög magyar szolgáltatókkal (legyen az gáz, vagy vellany). Én inkább leülök az asztalhoz, és nyugodtan végigolvasom mit is akar aláíratni velem a szolgáltató kivonult alvállalkozója. Nekem pattoghat h. siet meg neki az aláírt papír alapján fizet az elmü, meg szoktam mondani h. pofát alapállásba, SEMMIT NEM ÍROK ALÁ AMÍG ALAPOSAN EL NEM OLVASTAM! PONT. Aztán pampoghat, akkor meg elküldöm az anyjába. Állatokkal csak így lehet viselkedni. Aztán meg kiderül h. az istenbarma elbaszott valamit, a birka tulaj meg aláírta, oszt lehet menni egymást szíven szúrni a tárgyalóteremben.

Erdekes, nekem masok a tapasztalataim, tobbnyire gordulekenyen mentek a dolgok. Pedig volt olyan eset is, ahol lehetett volna szivozni, de ertelmesen megbeszeltuk, hogy senkinek sem jo az, ha meg egyszer kell jonni, meg vitatkozni mindkettonknek a szolgaltatoval. Meg vesztegetni sem kellett.

Nem akarok latatlanban itelkezni feletted, de vannak olyan stilusu emberek, akiknek mar a koszonesebol sugarzik a merhetetlen lenezes, ilyenkor nem csoda, ha a mester befeszul. Ez a " tobbseg nem erdemli meg, hogy egyenrangukent kezeljem" megallapitas mar alapbol gyanus.

Tisztelt Napelemes Okosórások!  Novemberben felszereltek nálunk napelemes rendszert. A bekötés, plombálás nálunk is szívás volt.

Nekem sikerült az Eontól egy olyan internet elérhetőséget szereznem, ahol meg tudom naponta, hetente, havonta a termelt és a fogyasztott fogyasztásunkat nézni. Nem kell dugni bele semmit az órába. Viszonylag jól kezelhető is

A gondom viszont, hogy az új óra jelentősen magasabb fogyasztást mér mint a régi. Párom több mint tíz éve vezeti a fogyasztásunkat!  Ez alapján az új óra 50-100%-kal többet mér az eddigi átlaghoz képest! 

Már leszereltettem az órát és hitelesítést kértem. Várom, hogy értesítsenek. Be akarok menni!

Ötletem van. Túl keveset fogyasztunk a lehetőséghez képest, ezért pontatlan. de ennyire?!

Van erre valakinek tapasztalata?  

Ha jol tudom, van egy terhelesi hatar, ami alatt az ora picit felfele csal, de ennek is boven az altalad irt elteres alatt kellene lennie. Szoval vagy a mostani orad rossz, vagy a regi volt az, vagy ennyit valtoztak a fogyasztasi szokasaitok. Utobbival kapcsolatban sokaknal latom, hogy a PV rendszer felszerelese utan megjelenik egy korabbinal pazarlobb hozzaallas, mondvan, hogy ugyis ingyen van.

Egyebkent azt nezted, rendesen merte az ora kulon a kivett es betaplalt mennyiseget?

Az elterest honap-honap osszehasonlitas alapjan latjatok? Mert a teli idoszakban tipikusan magasabb szokott lenni, foleg ha van elektromos vizmelegito.

Ha már leszereltetted az órát, akkor sokat nem tudsz csinálni, ki kell várni a mérés eredményét.

Laikus vagyok, de napelemes topikok alapján olyan hiba lehet még, hogy a mérődet rosszul kötötték be (pl az egyik fázisnál felcserélték a méretlen és mért vezetékeket).

Ha hozzáférsz a villanyóra gombjához (nincs plombált plexi mögött), akkor azt nyomogatva meg tudod nézni, hogy mennyi a pillanatnyi amperérték és annak mi az iránya. Ha már az előző mérőnél nem is tudod ezt megcsinálni, a mostaninál tudod könnyen ellenőrizni.

Ha hozzáférsz a villanyóra gombjához (nincs plombált plexi mögött), akkor azt nyomogatva meg tudod nézni, hogy mennyi a pillanatnyi amperérték és annak mi az iránya.

Kb. 1500 pénz egy lakatfogós multiméter, ha ráérsz. Ha azonnal kell, akkor is 2600 a legolcsóbb, de 4500 körül már választék is van... és akkor nem kell trükközni, bármikor és bárhol meg lehet mérni az áramot.

Ha nálad minden vezeték be van falazva, akkor az ott van elbaszva.

A lakáselosztónál általában hozzá lehet férni a kismegszakítóknál, ahol jó esetben a FI/ÁVK fogadja, én kötve hiszem, hogy ahhoz nálad ehhez falat kellene bontani. Ha meg napelem is van, ahogy a kérdezőnél, akkor abban a dobozban szintén hozzáférhető a vezeték a méréshez, ahol az inverter csatlakozik a mért vezetékekre.

Nálam mondjuk meg kellene bontani a kismegszakítókat tartalmazó dobozt (borítást leszedni, mert különben nem férsz hozzá semmilyen vezetékhez), mert azon kívül nyilván minden a falban megy, ahogy az normális.

Nem tudom, a kérdezőnél hogy van, de nem mindenki ért hozzá/matat szívesen ilyen helyen és ez szerintem jó így.

Nálam a napelememből a nem falban és nem borítással elzárt részen (inverter és kismegszakítók, túlfeszvédők vagy micsodák között) 3 fázisú kábel megy, azon meg pl ha jól értem, nem fogsz lakatfogóval áramot mérni (de az amúgy is csak a napelem rész lenne).

Nálam mondjuk meg kellene bontani a kismegszakítókat tartalmazó dobozt (borítást leszedni, mert különben nem férsz hozzá semmilyen vezetékhez), mert azon kívül nyilván minden a falban megy, ahogy az normális.

És ehhez falat kell bontani, meg vakolni, glettelni és festeni, hogy levedd a doboz fedelét?

Nem tudom, a kérdezőnél hogy van, de nem mindenki ért hozzá/matat szívesen ilyen helyen és ez szerintem jó így.

Az más kérdéskör, hogy ki hol mer és akar matatni, de onnan indultunk, hogy egy lakatfogós méréshez védés, vakolás, glettelés és festés kell.

Nálam a napelememből a nem falban és nem borítással elzárt részen (inverter és kismegszakítók, túlfeszvédők vagy micsodák között) 3 fázisú kábel megy, azon meg pl ha jól értem, nem fogsz lakatfogóval áramot mérni (de az amúgy is csak a napelem rész lenne).

Valahol rákötik egy kötődobozban a mért hálózatodra, ott lehet mérni.

"És ehhez falat kell bontani, meg vakolni, glettelni és festeni, hogy levedd a doboz fedelét?"

nem kéne kukacoskodni, ott volt a smiley :-)

 

 

"Valahol rákötik egy kötődobozban a mért hálózatodra, ott lehet mérni."

a dobozban belül, ahogy mondtam.

 

 

Inkább azt mondd meg, hogy ezt a wemos d1 minit hogy rakjam fel a wifi hálózatra :-) Ehhez kell az arduino ide? Mert arduinot toltam, de nem tudom, hogy ez az egyszer wemos most mitől fogja tudni, hogy hova kapcsolódjon, amikor tolja a villanyórámból az adatokat.

Szerkesztve: 2022. 02. 17., cs – 12:18

-

1. nem pazarlunk ezért vezettük és vezetjük most is a fogyasztást.  Nem használunk új fogyasztót!

2. Ahogy említettem, napi adatokkal rendelkezem.

Persze a gombhoz nem férek. Ez a magyar valóság.

Igazán a problémám, hogy az Elmű lassú és nem tudok szakemberrel beszélni. Nekem a szakmám idevág, csak nem gyakorlom. Ellenőriztem mindent, bekötést stb.

Ezért olyan "sorstársat" keresek, aki hasonlóan jár(t). Mi a tapasztalata?  Most várok a hitelesítésre. De lehetetlen szakemberhez eljutni, akivel érdemben lehet egyeztetni az Elműnél.

Csak alap dolgokat lehet intézni, s ha személyesen megyek be akkor sem tudok érdemben egyeztetni .

Volt valakinek hasonló túlfogyasztásos esete?

hat en mielott az elmuhoz rohannek feltennek az o merojuk utan rogton egy sajat merot (fent linkeltunk tipusokat), es megneznem az mit mutat. siman lehet, hogy a regi mero volt rossz, es ha sokat reklamalsz utolag azt is behajtjak :)

van olyan ismerosom akinek a fogyasztas kb 5-odet merte a regi ora, amig ki nem csereltek, azota mar a valosat. de neki volt annyi esze hogy nem reklamalt :)

Nekem a szakmám idevág, csak nem gyakorlom. Ellenőriztem mindent, bekötést stb.

Akkor mérj rá egy lakatfogóval és igen hamar kiderül, csodák nincsenek, igen kevés a hibalehetőség ezeknél a mérőeszközöknél, de van rá esély, hogy pont a tied mér rosszul.

Opcionálisan vegyél egy fogyasztásmérőt (én a Shelly EM/3EM mellett vagyok, de kb. bármelyik jó, ami felmerült ebben a témában).

Volt valakinek hasonló túlfogyasztásos esete?

Volt rokonságban, ismerősi körben kettő-három ilyen eset, két dolog derült ki:

1, a korábbi óra forgótárcsás volt, szarrá kopva, nyilván kevesebbet mért.

2, a napelem miatt tudatos szint alatt megváltoztak a fogyasztási szokások, mert ingyen van az energia.

Kössz, hogy írtál. De én nem gondolom, hogy nincs eszem. mert reklamálok. Én úgy reklamálok, hogy utána nézek mindennek.

Pl megnézem a napi 15 perces fogyasztás értékeket stb. 

És várok is olyan infókat, akiknek volt ilyen esete?

Egyébként piacfelügyeleti és üzleti tisztességes magatartás problémáját látom, hogy eddig "jó volt" az Eonnak a "régi fogyasztás" most meg a jól mérő mért értékeivel zsebeli a hasznot.

Ha látom, hogy van esélye megvédeni az igazamat megfogom és ennek ellenére van eszem. Az ötödével egyébként kibékült lennék, de nem ötödről van szó.

Ja és abba még bele sem mentem, hogy a régi "tányéros" órák plombálása minket is védett. Az Elmű sem manipulálhatta.

Viszont ezt távolról tudják vezérelni, ki be kapcsolni. Ki vagy mi biztosítja, hogy az Elmű nem manipulál?

Viszont ezt távolról tudják vezérelni, ki be kapcsolni. Ki vagy mi biztosítja, hogy az Elmű nem manipulál?

Kötsz mellé egy saját fogyasztásmérőt és pillanatok alatt kiderül, ha ez történne, ráadásul a szolgáltató az engedélyeit kockáztatja, ha ez kiderül, márpedig igen könnyen rá lehet jönni...

Azt jól látom, hogy az lekérdezett adatok között az ampereknek nincs előjelük? (ahogy semmi másnak sem)?

Nem azt mondom, hogy így használhatatlan a dolog, de azért erősen kérdőjeles, hogy miért nem osztják meg az összes adatot (ahogy pl a fázisonkénti teljesítményt sem, de abba már beletörődtem meg abba a nyomorba is, hogy az amper értékek csak egész számok).

Mert amire nekem kellett, hogy a fázisok közötti eloszlást megnézzem, arra jó, de egyébként határeset. Nekem pl ha bekapcsolnak a napelemek, akkor aztán ha valaki tudni akarja, hogy most melyik amper plusz meg mínusz, ott sakkozni kell, historynál meg nem fog sakkozni senki

Nekem par napja szereltek be egy ilyet vegre (helyszin: Hollandia). At kellett kabelezni hozza az egesz epuletet (gerinckabel) es minden lakasban egyszerre lecsereltek az osszes villany es gazorat. A merooran volt kis ajto a P1 portnak, rendeltem egy kabelt hozza aznap este ami masnap meg is jott, siman megy a homeassistant-al. Nem akartam elore kabelt rendelni, mert nem tudtam milyen tipusu lesz a villanyora es igazam lett, mert egy Landis+Gyr E360 tipus volt ami nem mukodik a korabbi P1 kabelekkel amik jok voltak az E350-es modellig.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nagyjabol kovetem ezt a topicot mar az elejetol kezdve - talan hamarosan nalunk is P1 porttal rendelkezo ora lesz, igy elkeztem kicsit jobban belemelyedni.

Ami miatt most billentyuzetet ragadtam, az a "P1 Companion Standard" dokumentum egy mondata:

The P1 connector in the Metering System must be accessible at all times and should not be sealed or protected by a sealed cover.

Hm... Ehhez kepest amiket irtok (kulonosen ahol szabvanyos merohelyet kellett kialakitani / vagy eleve az volt) az teljesen szembe megy ezzel.

Kerdes, hogy nalunk Magyarorszagon lehet(ne)-e erre hivatkozni, amikor leplombaljak a merohelyen levo zart dobozt?

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Amit nekem hoztak azon - állítólag -  le van tiltva a P1 port szoftveresen. És ahogy nálad sem, nálam sem kompatibilis a szabványos dobozzal, ugyanis nemhogy nincs szabad bejutásom hozzá, de még félig ki is takarja a doboz belő része. Szóval a letiltott mívoltát még csak ki sem tudom próbálni, nemhogy megerősíteni vagy cáfolni :(

 

Ennyit a szabványos 100x áron adott plasztik dobozokról, és arról hogy a 'szabvány' csak addig érdekes amíg nem a szolgáltatónak kell valamit teljesíteni miatta.

Kitől van ez az infó? Akik hozzák az órát, azokkal nem érdemes kommunikálni ilyen ügyben, vilgátalanok teljesen, ha nincs szerencséd még rosszindulatúak és/vagy pénzéhesek is. Nyilván érdemes megkérdezni, mert rajtuk fog múlni, hogy ingyenesen bele tudod e dugni a csatit, vagy sem, hiszen ez egy olyan pont, amikor nyitva van a doboz, ekkor lehetne megtenni annak a rohadt kábelnek a bedugását plusz költség nélkül. De hinni nekik nem érdemes ha elkezdenek azzal jönni, hogy le van tiltva, meg tiltott a használata, meg rendőr jön ha beledugsz valamit, stb.. Ami mérvadó, az a szolgáltató állásfoglalása, az pedig ismert és pozitív (lásd topic előzményeket).

Persze mindegy, hogy igazuk van e vagy sem, ha rálóg a maszk, ami miatt nem tudod bedugni, akkor sakk-matt. Illetve sok pénzért keríthetsz egy normálisabb arra jogosult szerelőt, aki új plombát bont, új maszkot rak be, stb... Csak annyit meg nem ér az egész :(

Amikor hozták az órát, nálunk normális volt a szerelő.
Néztem a fogyasztásmérőt, van rajta RS485 port, megkérdeztem, hogy ezen keresztül lehet-e kommunikálni vele, mondta, hogy nem köthetnek be semmi ilyesmit a burkolat alá.
(Nem tudom, mit enged egyáltalán beállítani.)

A "P1 port" viszont valóban elől van és csatlakoztatható, bár a szerelő nem sokat tudott róla.
...viszont átadott egy füzetkét, amiben egyébként egész normálisan leírják.
LINK

Persze mindegy, hogy igazuk van e vagy sem, ha rálóg a maszk, ami miatt nem tudod bedugni, akkor sakk-matt. Illetve sok pénzért keríthetsz egy normálisabb arra jogosult szerelőt, aki új plombát bont, új maszkot rak be, stb... Csak annyit meg nem ér az egész :(

ennyi. :(

 

Egyébként igen, az óracserélő jómukásemberektől van az infő, akik meglepő módon 'ránézésre' normálisak voltak, tudták is hogy miről beszélek amikor a P1 portról kérdeztem őket - ez még meg is lepett :D

De ahogy írod, sajnos a bürökratikus, felszentelt aranymadzagos, diszdobozos parasztvakítás mindenek előtt van, így ez egy meddő 'vita' lenne - bárkivel is kelllene ezt megvívni. és valóban, ennyit nem ér az egész :(

Nem tudom, a külön plombált mérődobozokkal mi a helyzet és milyen esetekben használják ezeket.

Nálunk nemrég cserélték ilyen mérőre az egyiket.
Itt nyilván a mérőhely hozzáférhető, a mérőórán pedig van egy ablak, ami egy kinyitható gumi mögül hozzáférhető, és kicsit szerencsétlenül, de bedugható az RJ12 csatlakozó.
Épp' tegnap csináltam hozzá egy kábelt és olvastam ki belőle minta adatot.
Úgy néztem, képes lenne meghajtani az 5V-jával a feldolgozó elektronikámat is akár.

Az eszközhöz adott szolgáltatói leírás nagyjából korrekt egyébként, leírják a bekötést és kommunikációs beállításokat is, egyedül az egyes adatok azonosítói tűntek furcsának - a tényleges adatokat látva viszont beazonosítható minden.

Igen, és jól látszik hogy egy része már csinálná... Azért csak kiválasztották gondosan ezt a megoldás, megnézték a lehetőségeket, majd berendeltek millió darab P1 portos órát. Valahol egyébként el is érhető erről egy összefoglaló doksi, pár éves projekt volt, a végfelhasználóknak szánt iot megoldás biztosítása volt a cél, Elmű+EON (akkor még) együtt indították ezt. Ezért is szerepelnek a véghasználói doksiban a szolgáltatóspecifikus dsmr telegramok, lábkiosztás, használati mód,stb.. Aztán gondolom jött a rideg valóság a cégek egyéb részeivel, ahol a "fogyasztó tudja hol a helye, disz iz not ameriká" alapon fekszenek ennek az egésznek keresztbe. De majd egyszer talán elmúlik ez, nem csak itt, hanem más területeken is, reméljük még a mi időnkben.

Volt ÉMÁSZ ügyfélként eddig az MVM Émász Áramhálózati Kft. online ügyfélszolgálatán keresztül az okosmérő menüből elértem az általuk rögzített 15 perces adatokat, de az utóbbi 2 hétben azt írja ki, hogy nincs hozzáférési jogosultságom.

Más is használta innen ezt a felületet? Ti hozzáfértek?

Szerkesztve: 2022. 06. 10., p – 11:57

> Ami kicsit csalódás: a 45db paraméterbe valahogy nem sikerült beletenni a pillanatnyi teljesítményadatokat fázisonként. Összesített érték van (import/export külön), az elég pontos (W felbontás), illetve fázisonként van ugyan áram, viszont A-re kerekítve, és hiába van hozzá százados pontosságú feszültség V-ban, nagyon elnagyoltan lehet csak teljesítményt számolni így (+/- ~230W ugye, ami egy háztartásban azért jelentős). A többi paraméter pontos, és jó.

 

Az összes fázisnak tudod a feszültségét és az áramát. Összes teljesítmény = áram * feszültség, amennyiben ohm-os fogyasztód van.

Viszont biztosítja a műszer a teljesítménytényezőt is az összes fázisra, ami megmondja, hogy mekkora része az elhasznált energiának ohmos.

 

P1 = U1 * I1 * Tt1

 

Sőt, még az aktuális tarifát is elmondja.

Van még, amire szükség van ezen kívül?

fázisonként van ugyan áram, viszont A-re kerekítve

Mármint egész A-re. Ez lemaradt ebből a mondatból, de szerintem így is egyértelmű volt a teljes szövegben a mondandó (elnagyoltan lehet csak számolni, stb..). Szóval igen, szükség lenne még pontos áram értékre, ami viszont nem áll rendelkezésre.

Vagy nálad esetleg nagyobb felbontással küldi? Mert akkor lehet, hogy tekertek azóta a mérő szoftverén.

Nem hinnem, hogy frissitettek, nekem is 1A a felbontas es kb. 2 hete szeretlek fel.

Es szamomra is talany, hogy miert ekkora az aram felbontasa ami mondjuk fazisonkent a 0-20 tartomanyban van a legtobb fogyasztonal (de lehet, hogy inkabb 0-10), ellenben a feszultseg ami jo esetben +/-10V-ot ingadozik a 230V-hoz kepest az meg tizedes felbonassal jon ki. Igy az aram eseten mondjuk 4 bit a felbontas feszultseg eseten meg kb. 11 bit.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Persze, ez lehet, en csak azt mondtam, hogy szerintem nem, ha tobb mint egy evvel ezelott is ugyanigy jottek ki belole az adatok mint a most felszereltben. Ettol nyilvan lehet, hogy volt FW frissites es esetleg adott teruleten mar ujabb FW-rel szerelik fel az orat, de en nem tartom valoszinunek.

Illetve technikailag meg lenne ra a lehetoseg (nem tudom, hogy ezen az oran a firmware tudja-e), hogy OTA frissitsek - es akkor azokhoz is eljut akiknel korabban lett felteve az ora - nem tudom ezt a lehetoseget kihasznaljak-e.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Valóban, nálam is egész ampereket ír csak...

Egyébként átlagteljesítményt azért lehet számolni - adatküldés elvileg tíz másodpercenként van, és Wh felbontású fogyasztásadat áll rendelkezésre, ezek a limitek.
Ha van két fogyasztásérték, és ismert a kettő között eltelt idő, akkor erre az időszakra lehet mondani egy átlagteljesítmény-felvételt.

Igaz, 1 kW-os fogyasztó elméletben (amennyiben váltáskor kapcsolták be) kb. 3.6 másodperc alatt fogja a Wh számlálóját a következő értékre állítani (tehát 10 másodperc alatt kb. 0.003-mat változik a kWh számláló).
Tehát ennél azért nagyobb teljesítményeknél (vagy hosszabb időintervallum mellett) van inkább értelme, de egy nagyobb kiugrást azért ez alapján is látni lehet...

Amúgy is érdekes kérdés a pillanatnyi teljesítményfelvétel, mert van egy (nálam tíz másodperces) adatküldésünk, valójában lehetne erre az időtartamra átlagteljesítményünk, minimum és maximum teljesítményfelvételünk is.
Elég messzire tud ez vezetni. :)
 

Szerkesztve: 2022. 06. 15., sze – 12:49

Lehet úgy méricskélni, hogy szimplán rádugom a logikai analizátort? Sajnos nem indult el.

Három földet mérek, az egyik az adat, a másik a táp, a harmadik az RTS.

Az RTS-t nem tudtam magasra állítani.

 

Kell engedélyeztetni, vagy megfelelő cuccal mér?

Marmint a Data_Request labat (2) is fel kell huzni, hogy jojjon az adat (en a sajat 5V-jara (1) kotottem, lehet kozvetlenul is, van sajat belso ellenallasa) es a Data labat (5) is fel kell huzni (ezt lehet a kapcsolodo eszkoz tapjara (mostanaban 3.3V)), itt nincs beepitett ellenallas, azt hozza kell tenni.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Ez szerintem konfiguráció függő - nálam írták a készülék leírásában, hogy automatikusan, 10 másodpercenként küld adatot.
Egyelőre csak szkóppal, aztán logikai analizátorral vizsgáltam, ill. kiolvastam az adatokat belőle, nem illesztettem még konkrét áramkört hozzá (bár nem lenne nagy dolog adatmentéssel és kiolvasással együtt a meglévő apparátussal, de megérdemelne egy saját NYÁK-ot és két eszköz támogatását).

Való igaz, hogy a Data_Request lábat is érdemes lehet felhasználni (mármint kapcsolhatóan gondoltam), egyébként maga a készülék nálam enélkül is küldött adatokat - ez más fogyasztásmérőnél könnyen működhet másként, ill. lehetett némi szerencsém is benne... :)
A tíz másodperces adatküldés mindenesetre megvolt.

Egyébként én az adatlábat a saját 5V-jára gondoltam felhúzni, bár simán mehet 3.3V-ról is (úgy tűnt, hogy alapvetően 5V-ra szánták), egy invertálást amúgy is be kellene tenni utána.
...viszont a saját 5V-ja viszonylag jól terhelhető, akár a adatkiolvasó elektronika is el tud járni róla...

Érdekes, hogy a szolgáltató mellékelt az adatokról egy leírást, bár a konkrét adatküldést látva válik igazán érthetővé a működése.
Ami szintén érdekes, hogy "becsomagolva" átküldi az előző hónaphoz tartozó hóvégi számlázási értékeket is.

Én megépítettem ESP-01-el, kellett még hozzá egy 5V -> 3.3V IC, félig működik. Bedugom az órába, kap tápot, felmegy WIFI-re a cucc, de csak a bejelentkezési adatokat küldi, ami az óra nélkül is lejött a próbapadon:

Client:Connect.
received length=29
client msg: ESP_DSMR_626D67/status
----------
online
received length=32
client msg: =homeassistant/sensor/ESP_DSMR_626D67/power_consumption/config{"device":{"identifiers":["ESP_DSMR_626D67"],"manufacturer":"Bram2202","model":"ESP-DSMR","name":"ESP_DSMR_626D67","sw_version":"v1.3.1"},"availability_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/consumption/status","state_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/consumption","last_reset_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/consumption/reset","name":"ESP_DSMR_626D67_power_consumption","unit_of_measurement":"kW","unique_id":"power_consumption","icon":"mdi:flash","device_class":"power","state_class":"measurement"}
----------
 

Szóval vagy az óra nem küldi az adatokat, vagy rossz pin-re forrasztottam az ESP-n, vagy rossz pin-eket állítottam be a kódban, sok mindenen elhasalhat. A szolgáltatónál nem kell engedélyezni, hogy küldje az óra az adatokat?

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Nálam kérés nélkül engedélyezve volt.

Az sza2king által írt (data request) lábat felhúztad?

Érdemes lenne ránézni mondjuk egy oszcilloszkóppal - küld-e valamit, esetleg baud rate stimmel-e vagy jelalak rendben van-e.

Esetleg leírhatnád, pontosan hogyan kötötted be, milyen jelszintekkel dolgozol...

Az alapkapcsolást valósítottam meg, abban a Data (5-ös láb) fel van húzra 5V-ra egy 2.2K-s ellenállással. Annyi pluszt raktam bele, hogy egy LF33ABV táp IC-vel adok az egésznek 3.3V-ot, mert az ESP-01-nek az kell, a Wemos maga csinálja az 5V-ból. Enélkül az ESP-01 nem kapott tápot.

Az eredeti forrásban pedig az

int rxPin = 3;
int lvlPin = 5;

részt, erre írtam át:

int rxPin = 1;
int lvlPin = 2;

Vagyis a kapcsolási rajz szerinti RX pontot az ESP-01 2-es lábára kötöttem (GPIO-1), az Enable RX pontot meg a 3-as lábára (GPIO-2). Mást nem változtattam. Maga az áramkör biztosan működik, mert ha óra nélkül adok neki 5V-ot, akkor ugyan kap tápot az ESP-01, mert világít a LED rajta, de nem boot-ol be. Ha bedugom az órába, szépen beindul felmegy a WIFI-re és jön a default adat, de aztán ott vége is, utána nem jön semmi.

Ennyi jön:

Client:Connect.
received length=29
client msg: ESP_DSMR_626D67/status
----------
online
received length=32
Client:Connect.
received length=29
client msg: ESP_DSMR_626D67/status
----------
online
received length=32
client msg: =homeassistant/sensor/ESP_DSMR_626D67/power_consumption/config{"device":{"identifiers":["ESP_DSMR_626D67"],"manufacturer":"Bram2202","model":"ESP-DSMR","name":"ESP_DSMR_626D67","sw_version":"v1.3.1"},"availability_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/consumption/status","state_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/consumption","last_reset_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/consumption/reset","name":"ESP_DSMR_626D67_power_consumption","unit_of_measurement":"kW","unique_id":"power_consumption","icon":"mdi:flash","device_class":"power","state_class":"measurement"}
----------

received length=551
client msg: <homeassistant/sensor/ESP_DSMR_626D67/power_production/config{"device":{"identifiers":["ESP_DSMR_626D67"],"manufacturer":"Bram2202","model":"ESP-DSMR","name":"ESP_DSMR_626D67","sw_version":"v1.3.1"},"availability_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/production/status","state_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/production","last_reset_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/production/reset","name":"ESP_DSMR_626D67_power_production","unit_of_measurement":"kW","unique_id":"power_production","icon":"mdi:flash","device_class":"power","state_class":"measurement","last_reset_value_template":"1970-01-01T00:00:00+00:00"}
----------

received length=601
client msg: Fhomeassistant/sensor/ESP_DSMR_626D67/total_consumption_tariff_1/config{"device":{"identifiers":["ESP_DSMR_626D67"],"manufacturer":"Bram2202","model":"ESP-DSMR","name":"ESP_DSMR_626D67","sw_version":"v1.3.1"},"availability_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/total_consumption_tariff_1/status","state_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/total_consumption_tariff_1","last_reset_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/total_consumption_tariff_1/reset","name":"ESP_DSMR_626D67_total_consumption_tariff_1","unit_of_measurement":"kWh","unique_id":"total_consumption_tariff_1","icon":"mdi:counter","device_class":"energy","state_class":"measurement","last_reset_value_template":"1970-01-01T00:00:00+00:00"}
----------

received length=683
client msg: Fhomeassistant/sensor/ESP_DSMR_626D67/total_consumption_tariff_2/config{"device":{"identifiers":["ESP_DSMR_626D67"],"manufacturer":"Bram2202","model":"ESP-DSMR","name":"ESP_DSMR_626D67","sw_version":"v1.3.1"},"availability_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/total_consumption_tariff_2/status","state_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/total_consumption_tariff_2","last_reset_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/total_consumption_tariff_2/reset","name":"ESP_DSMR_626D67_total_consumption_tariff_2","unit_of_measurement":"kWh","unique_id":"total_consumption_tariff_2","icon":"mdi:counter","device_class":"energy","state_class":"measurement","last_reset_value_template":"1970-01-01T00:00:00+00:00"}
----------

received length=683
client msg: Ehomeassistant/sensor/ESP_DSMR_626D67/total_production_tariff_1/config{"device":{"identifiers":["ESP_DSMR_626D67"],"manufacturer":"Bram2202","model":"ESP-DSMR","name":"ESP_DSMR_626D67","sw_version":"v1.3.1"},"availability_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/total_production_tariff_1/status","state_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/total_production_tariff_1","last_reset_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/total_production_tariff_1/reset","name":"ESP_DSMR_626D67_total_production_tariff_1","unit_of_measurement":"kWh","unique_id":"total_production_tariff_1","icon":"mdi:counter","device_class":"energy","state_class":"measurement","last_reset_value_template":"1970-01-01T00:00:00+00:00"}
----------

received length=677
client msg: Ehomeassistant/sensor/ESP_DSMR_626D67/total_production_tariff_2/config{"device":{"identifiers":["ESP_DSMR_626D67"],"manufacturer":"Bram2202","model":"ESP-DSMR","name":"ESP_DSMR_626D67","sw_version":"v1.3.1"},"availability_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/total_production_tariff_2/status","state_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/total_production_tariff_2","last_reset_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/total_production_tariff_2/reset","name":"ESP_DSMR_626D67_total_production_tariff_2","unit_of_measurement":"kWh","unique_id":"total_production_tariff_2","icon":"mdi:counter","device_class":"energy","state_class":"measurement","last_reset_value_template":"1970-01-01T00:00:00+00:00"}
----------

received length=677
client msg: 8homeassistant/sensor/ESP_DSMR_626D67/power_tariff/config{"device":{"identifiers":["ESP_DSMR_626D67"],"manufacturer":"Bram2202","model":"ESP-DSMR","name":"ESP_DSMR_626D67","sw_version":"v1.3.1"},"availability_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/power_tariff/status","state_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/power_tariff","name":"ESP_DSMR_626D67_power_tariff","unique_id":"power_tariff"}
----------

received length=380
client msg: ?homeassistant/sensor/ESP_DSMR_626D67/short_power_outages/config{"device":{"identifiers":["ESP_DSMR_626D67"],"manufacturer":"Bram2202","model":"ESP-DSMR","name":"ESP_DSMR_626D67","sw_version":"v1.3.1"},"availability_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/short_power_outages/status","state_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/short_power_outages","last_reset_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/short_power_outages/reset","name":"ESP_DSMR_626D67_short_power_outages","unique_id":"short_power_outages","icon":"mdi:flash-off"}
----------

received length=507
client msg: >homeassistant/sensor/ESP_DSMR_626D67/long_power_outages/config{"device":{"identifiers":["ESP_DSMR_626D67"],"manufacturer":"Bram2202","model":"ESP-DSMR","name":"ESP_DSMR_626D67","sw_version":"v1.3.1"},"availability_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/long_power_outages/status","state_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/long_power_outages","last_reset_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/long_power_outages/reset","name":"ESP_DSMR_626D67_long_power_outages","unique_id":"long_power_outages","icon":"mdi:flash-off"}
----------

received length=501
client msg: ;homeassistant/sensor/ESP_DSMR_626D67/phase_1_current/config{"device":{"identifiers":["ESP_DSMR_626D67"],"manufacturer":"Bram2202","model":"ESP-DSMR","name":"ESP_DSMR_626D67","sw_version":"v1.3.1"},"availability_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_1/current/status","state_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_1/current","last_reset_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_1/current/reset","name":"ESP_DSMR_626D67_phase_1_current","unit_of_measurement":"A","unique_id":"phase_1_current","icon":"mdi:flash","device_class":"current","state_class":"measurement"}
----------

received length=558
client msg: ;homeassistant/sensor/ESP_DSMR_626D67/phase_2_current/config{"device":{"identifiers":["ESP_DSMR_626D67"],"manufacturer":"Bram2202","model":"ESP-DSMR","name":"ESP_DSMR_626D67","sw_version":"v1.3.1"},"availability_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_2/current/status","state_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_2/current","last_reset_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_2/current/reset","name":"ESP_DSMR_626D67_phase_2_current","unit_of_measurement":"A","unique_id":"phase_2_current","icon":"mdi:flash","device_class":"current","state_class":"measurement"}
----------

received length=558
client msg: ;homeassistant/sensor/ESP_DSMR_626D67/phase_3_current/config{"device":{"identifiers":["ESP_DSMR_626D67"],"manufacturer":"Bram2202","model":"ESP-DSMR","name":"ESP_DSMR_626D67","sw_version":"v1.3.1"},"availability_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_3/current/status","state_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_3/current","last_reset_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_3/current/reset","name":"ESP_DSMR_626D67_phase_3_current","unit_of_measurement":"A","unique_id":"phase_3_current","icon":"mdi:flash","device_class":"current","state_class":"measurement"}
----------

received length=558
client msg: ?homeassistant/sensor/ESP_DSMR_626D67/phase_1_consumption/config{"device":{"identifiers":["ESP_DSMR_626D67"],"manufacturer":"Bram2202","model":"ESP-DSMR","name":"ESP_DSMR_626D67","sw_version":"v1.3.1"},"availability_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_1/consumption/status","state_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_1/consumption","last_reset_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_1/consumption/reset","name":"ESP_DSMR_626D67_phase_1_consumption","unit_of_measurement":"kW","unique_id":"phase_1_consumption","icon":"mdi:flash","device_class":"power","state_class":"measurement"}
----------

received length=581
client msg: ?homeassistant/sensor/ESP_DSMR_626D67/phase_2_consumption/config{"device":{"identifiers":["ESP_DSMR_626D67"],"manufacturer":"Bram2202","model":"ESP-DSMR","name":"ESP_DSMR_626D67","sw_version":"v1.3.1"},"availability_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_2/consumption/status","state_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_2/consumption","last_reset_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_2/consumption/reset","name":"ESP_DSMR_626D67_phase_2_consumption","unit_of_measurement":"kW","unique_id":"phase_2_consumption","icon":"mdi:flash","device_class":"power","state_class":"measurement"}
----------

received length=581
client msg: ?homeassistant/sensor/ESP_DSMR_626D67/phase_3_consumption/config{"device":{"identifiers":["ESP_DSMR_626D67"],"manufacturer":"Bram2202","model":"ESP-DSMR","name":"ESP_DSMR_626D67","sw_version":"v1.3.1"},"availability_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_3/consumption/status","state_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_3/consumption","last_reset_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_3/consumption/reset","name":"ESP_DSMR_626D67_phase_3_consumption","unit_of_measurement":"kW","unique_id":"phase_3_consumption","icon":"mdi:flash","device_class":"power","state_class":"measurement"}
----------

received length=581
client msg: >homeassistant/sensor/ESP_DSMR_626D67/phase_1_production/config{"device":{"identifiers":["ESP_DSMR_626D67"],"manufacturer":"Bram2202","model":"ESP-DSMR","name":"ESP_DSMR_626D67","sw_version":"v1.3.1"},"availability_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_1/production/status","state_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_1/production","last_reset_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_1/production/reset","name":"ESP_DSMR_626D67_phase_1_production","unit_of_measurement":"kW","unique_id":"phase_1_production","icon":"mdi:flash","device_class":"power","state_class":"measurement"}
----------

received length=575
client msg: >homeassistant/sensor/ESP_DSMR_626D67/phase_2_production/config{"device":{"identifiers":["ESP_DSMR_626D67"],"manufacturer":"Bram2202","model":"ESP-DSMR","name":"ESP_DSMR_626D67","sw_version":"v1.3.1"},"availability_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_2/production/status","state_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_2/production","last_reset_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_2/production/reset","name":"ESP_DSMR_626D67_phase_2_production","unit_of_measurement":"kW","unique_id":"phase_2_production","icon":"mdi:flash","device_class":"power","state_class":"measurement"}
----------

received length=575
client msg: >homeassistant/sensor/ESP_DSMR_626D67/phase_3_production/config{"device":{"identifiers":["ESP_DSMR_626D67"],"manufacturer":"Bram2202","model":"ESP-DSMR","name":"ESP_DSMR_626D67","sw_version":"v1.3.1"},"availability_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_3/production/status","state_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_3/production","last_reset_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_3/production/reset","name":"ESP_DSMR_626D67_phase_3_production","unit_of_measurement":"kW","unique_id":"phase_3_production","icon":"mdi:flash","device_class":"power","state_class":"measurement"}
----------

received length=575
client msg: 9homeassistant/sensor/ESP_DSMR_626D67/phase_1_drops/config{"device":{"identifiers":["ESP_DSMR_626D67"],"manufacturer":"Bram2202","model":"ESP-DSMR","name":"ESP_DSMR_626D67","sw_version":"v1.3.1"},"availability_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_1/drops/status","state_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_1/drops","last_reset_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_1/drops/reset","name":"ESP_DSMR_626D67_phase_1_drops","unique_id":"phase_1_drops","icon":"mdi:chart-sankey"}
----------

received length=474
client msg: 9homeassistant/sensor/ESP_DSMR_626D67/phase_2_drops/config{"device":{"identifiers":["ESP_DSMR_626D67"],"manufacturer":"Bram2202","model":"ESP-DSMR","name":"ESP_DSMR_626D67","sw_version":"v1.3.1"},"availability_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_2/drops/status","state_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_2/drops","last_reset_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_2/drops/reset","name":"ESP_DSMR_626D67_phase_2_drops","unique_id":"phase_2_drops","icon":"mdi:chart-sankey"}
----------

received length=474
client msg: 9homeassistant/sensor/ESP_DSMR_626D67/phase_3_drops/config{"device":{"identifiers":["ESP_DSMR_626D67"],"manufacturer":"Bram2202","model":"ESP-DSMR","name":"ESP_DSMR_626D67","sw_version":"v1.3.1"},"availability_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_3/drops/status","state_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_3/drops","last_reset_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_3/drops/reset","name":"ESP_DSMR_626D67_phase_3_drops","unique_id":"phase_3_drops","icon":"mdi:chart-sankey"}
----------

received length=474
client msg: 9homeassistant/sensor/ESP_DSMR_626D67/phase_1_peaks/config{"device":{"identifiers":["ESP_DSMR_626D67"],"manufacturer":"Bram2202","model":"ESP-DSMR","name":"ESP_DSMR_626D67","sw_version":"v1.3.1"},"availability_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_1/drops/peaks","state_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_1/peaks","last_reset_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_1/peaks/reset","name":"ESP_DSMR_626D67_phase_1_peaks","unique_id":"phase_1_peaks","icon":"mdi:chart-bell-curve"}
----------

received length=477
client msg: 9homeassistant/sensor/ESP_DSMR_626D67/phase_2_peaks/config{"device":{"identifiers":["ESP_DSMR_626D67"],"manufacturer":"Bram2202","model":"ESP-DSMR","name":"ESP_DSMR_626D67","sw_version":"v1.3.1"},"availability_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_2/drops/peaks","state_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_2/peaks","last_reset_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_2/peaks/reset","name":"ESP_DSMR_626D67_phase_2_peaks","unique_id":"phase_2_peaks","icon":"mdi:chart-bell-curve"}
----------

received length=477
client msg: 9homeassistant/sensor/ESP_DSMR_626D67/phase_3_peaks/config{"device":{"identifiers":["ESP_DSMR_626D67"],"manufacturer":"Bram2202","model":"ESP-DSMR","name":"ESP_DSMR_626D67","sw_version":"v1.3.1"},"availability_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_3/drops/peaks","state_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_3/peaks","last_reset_topic":"ESP_DSMR_626D67/power/phase_3/peaks/reset","name":"ESP_DSMR_626D67_phase_3_peaks","unique_id":"phase_3_peaks","icon":"mdi:chart-bell-curve"}
----------

received length=477
client msg: 5homeassistant/sensor/ESP_DSMR_626D67/total_gas/config{"device":{"identifiers":["ESP_DSMR_626D67"],"manufacturer":"Bram2202","model":"ESP-DSMR","name":"ESP_DSMR_626D67","sw_version":"v1.3.1"},"availability_topic":"ESP_DSMR_626D67/gas/total/status","state_topic":"ESP_DSMR_626D67/gas/total","last_reset_topic":"ESP_DSMR_626D67/gas/total/reset","name":"ESP_DSMR_626D67_total_gas","unit_of_measurement":"m³","unique_id":"gas_total","icon":"mdi:counter","last_reset_value_template":"1970-01-01T00:00:00+00:00"}
----------

received length=511

Ezután semmi, órák elteltével sem.

 

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Ha jól értem, ez csak a rendszer "felállása" lesz...

Ránéznék egy oszcilloszkóppal, esetleg logikai analizátorra, hogy mi történik az adatvonalon.

Esetleg megpróbálhatsz a request lábon adni neki egy "impulzust", arra küld-e bármit.

Ha nem jön belőle adat, megkérdezném az ügyfélszolgálatot...
Mellékesen neked adtak mellé tájékoztatót? (Nálam szépen leírták, hogy használható a P1 port adatkiolvasásra).

Esetleg, ha nincs oszcilloszkópod vagy logikai analizátorod, talán egy "bar graph"-os multiméter "bar graph"-ján látszik, hogy van-e valami kommunikáció a vonalon.

Szerk.: Esetleg az "ESP" lábát normál bemenetre állítva jelezd, ha változást lát a jelen... valahogy rá kellene nézni arra az adatvonalra...

Köszi a tanácsokat, ha már kifogytam az ötletekből, akkor szerzek egy szkópot. Számomra egyszerűbb és már rendeltem is két Wemos D1 mini modult, kipróbálom, azzal működnie kell, ezzel megy az alap project. Ha úgy megy, akkor majd visszatérek az ESP-01-hez, mert akkor az már nem lehet baj, hogy az óra nem küldi az adatot. A távoli terv az, hogy az egészet átírom NodeMCU alá, webscoket-el, stb. De először kell egy működő kiindulási darab.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Kb. azt kapcsolast valositottam meg amit linkeltel, annyit valtoztattam, hogy a Q2-t (meg a mogotte levo reszeket) kihagytam ugyanis azt teljesen ertelmetlennek talalom (a kod is annyit csinal, hogy bekapcsolja, aztan ugy hagyja - de minek az egesz?), szoval a tranzisztor kollektora kozvetlenul megy az ESP-01 RX labara. Valami PNP tranzisztort rajtam bele, (BC5?? - de vegulis majdnem mindegy), meg hasonlo ellenallasokat.

Viszont az gond lehet, ha atirtad az rxPin erteket 1-re, a fizikai pin (a board 8 polusu csatijanak labszama) nem egyezik a logikaival (a chip IO laba). Egyebkent en is megneztem logikai analizatorral a kimenetet, miutan a "hardver" mar kesz volt, de meg nem dugtam bele az ESP-01-et, szepen jottek a byte-ok, utana egy soros-USB-vel mentettem jo par csomagot, azok alapjan irtam at a firmware-t.

A kapcsolasban meg annyi plusz van, hogy beraktam egy LDO-t, az csinal 3.3V-ot az ESP-nek az ora 5V-jabol.

Megprobalok rola feltenni kepeket is, illetve ha erdekel a kod, azt is elkuldom privatban, csak egyelore nem akarom kitenni githubra, mert egyreszt kokany (bar szerintem az eredeti is az ;-), masresz nem forkoltam, csak lemasoltam. Kivettem belole az automatikus setupot es az osszes parametert egy JSON-kent kuldom at, amint beerkezett.

 

Szerk:

A kepek:

https://ibb.co/cKqLXf6
https://ibb.co/G2fvRRd
https://ibb.co/4TqrF2C

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Megcsinaltam a nagyon bonyolult kapcsolasi rajzot ;-)

 

Itt erheto el: https://github.com/sza2/esp01p1dsmr

A labak bekotesenel erdemes odafigyelni, az RJ12 csatlakozonal attol fugg, hogyan van a ket vege krimpelve (egyenesen (1-es lab az egyes mindket oldalon) vagy forditva (1-es lab az egikoldalon 6-os a masikon)), illetve nyilvan az ESP-01 eseten is, bar ott egyertelmubb.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Köszi szépen! REG113 helyett gondolom bármilyen 3.3V-os stabilizátor jó lesz, pl. egy LP2950ACZ (ilyenem éppen van), az is low drop out regulator. Ahogy elnézem, a kódon sem kell változtatni, mert a jel az ESP-01 7-es lábára (GPIO-3) megy, vagyis az rxPin marad 3, az lvlPin meg nem számít, mert a változtatott kapcsolás nem használja.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Igen, nagyjabol igy van, a tranzisztor is kb. mindegy es az ellenallasok sem kritikusak.

Ami gondot okozhat, hogy a LP2950ACZ ugy latom csak 100mA-t tud, ami nem biztos hogy eleg az ESP-nek (legalabbis en regebben amikor meregettem - ugy emlekszek - tobb szaz milliampert lattam indulaskor).

Szerk.: jobban megnezve meg annyit sem, 100mA-nel mar 400mV a drop.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Én megépítettem sza2king ESP-01 változatát, tökéletesen működik, köszönet neki, hogy közzétette.

Tápnak LP2950ACZ (ahogy megjósolta) kevés volt, LF33ABV jónak bizonyult.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Ha gondolod, szívesen adok neked egy olyan WemosD1-et ESPHome firmware-el, amit előtte a saját mérőmön kipróbálva letesztelek, tehát ezer százalék biztonsággal működik, és a saját webes felületén láthatod a debug logot.

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

HW-re gondoltam, mivel ha az az én mérőmmel rendesen működik és neki is ugyanolyan mérője van, akkor ha nála ezzel sem megy, akkor biztosan a mérővel van baj vagy le van tiltva benne a kommunikáció. 

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

vagy le van tiltva benne a kommunikáció. 

Nekem eleve ezt mondták a beszereléskor, hogy hiába van ott a port, és a mellékelt hasznéálati útmutató, mégis 'gyárilag' le van tiltva.

Hogy a gyárilag mit jelent azt nem tudom, de feltételezem hogy a szolgáltató által.

 

szóval, meg kell őket kérdezni.

Nekem eleve ezt mondták a beszereléskor

Talan korabban mar kibeszeltuk, akik felszerelik, kb. a csavarhuzasig ertenek hozza.

 

En a felszerelskor megkerdeztem "ovatosan", hogy es "masok szoktak hasznalni ezt a P1 portot?" a valasz kategorikus _nem_ volt, azt mondta az nincs megnyitva a felhasznalok elott, de ha akarom regisztralhatok a szolgaltatonal es weben elerhetem az adatokat. Kozvetlen ezutan a kezembe nyomott egy kis papirt - ami az ora hasznalati utmutatoja volt - rajta a labkiosztas, a soros port beallitasa (11520-8-N-1), az uzenetek tipusa, leirasa, tartalma listazva) olyan cimen, hogy "P1 port Felhasznaloi interfesz".

Lassuk be, akiket napi 8-10 oraban orat cserelni kuldenek, nem biztos, hogy a legelesebb kesek a fiokban.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Lassuk be, akiket napi 8-10 oraban orat cserelni kuldenek, nem biztos, hogy a legelesebb kesek a fiokban.

Én a bojlert karbantartó embertől kérdeztem meg, hogy hogyan lehetne a tartályban lévő melegvíz hőmérsékletét mérni. Erre kiröhögött, hogy ez milyen hülyeség már, csak nyissam meg a csapot és tartsam alá a kezem!

Persze, ha mondjuk külföldről indulok haza, és el akarom dönteni, hogy bekapcsoljam-e a bojlert vagy nem kell, mert van elég meleg víz. De még akkor se működik ez, amikor otthon vagyunk. A tartály a 2. emeleten van. A 2.-on lévő két fürdőszoba bármelyikében azért kell várni a meleg vízre több 10 másodpercet. A feleségem pl. simán szól, hogy kapcsoljam be a gázt, mert nincs melegvíz, miközben van, csak még nem ért oda. A földszinten meg persze még több a várakozási idő.

Na egy (vagy 2?) évvel később valamivel értelmesebb szerelő jött, és elmagyarázta, hogy a tartályt kinyitni nem lehet, szóval a vízbe nem tudom belelógatni a hőmérőt, viszont megmutatta, hogy hol van az a fél cső, ami belelóg a meleg vízbe, és amibe kívülről a hőmérőt beletéve a víz hőmérsékletével jól korelláló hőmérsékletet tudok mérni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Persze, én se erősködtem, de nincs ráírva, hogy hülye.

Csak arra írtam, hogy "Lassuk be, akiket napi 8-10 oraban orat cserelni kuldenek, nem biztos, hogy a legelesebb kesek a fiokban."

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nekem sem küld semmit az SX631.

Az RTS lábat felkötöttem a +5V-ra 2k ellenálláson keresztül, látható, hogy 1.4V esik rajta, tehát az opto LED-je világíthat.

A DATA konstans nullában van 0.077V-on. Ez is fel van húzva a +5V-ra 2k ellenálláson keresztül. A logikai analizátor nem mutat rajta semmit.

 

Egyébként sem az RXD sem a TXD lámpa nem villog.

Az RTS alatt a P1 port 2-es (Adat keres / Data_Request) labat erted? Ha igen, elvileg nem kell ra felhuzo, az oran belul van egy (aminek nem tudjuk az erteket) - en inkabb aramot mernek a helyedben (es kulso felhuzo nelkul). Ha ugyanarrol beszelunk, akkor most van egy LED - ellenallas - ellenallas aramkorod, amibol a belso ellenallas erteket nem tudod. Vegulis az armot szamolhatod is, a fentiek alapjan ~1mA jon ki. Nem tudom, hogy mekkora arammal kell hajtani az opto LED-jet.

 

Most direkt lementem az orahoz megnezni, a PWR LED vilagit folyamatosan pirosan, a NET LED villog kb. masodpercenkent, az RXD es TXD viszont egyszer sem villant fel a nagyjabol egy perc alatt ameddig figyeltem. Szerintem annak az RXD-nek es TXD-nek nincs koze a P1 porton kozlekedo jelekhez.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Szereztem végül egy wemos d1 mini-t, összeraktam azzal, végre működik, jönnek az adatok. (Persze a végső megoldás majd az ESP-01, csak először működjön.) Ilyen blokkok jönnek 10 másodpercenként:

online
received length=48
client msg: ESP_DSMR_D99091/power/timestamp/reset
----------
1970-01-01T00:00:00+00:00
received length=66
client msg: ESP_DSMR_D99091/power/timestamp
----------
220621105720S
received length=48
client msg: ESP_DSMR_D99091/power/power_tariff/status
----------
online
received length=51
client msg: ESP_DSMR_D99091/power/power_tariff/reset
----------
1970-01-01T00:00:00+00:00
received length=69
client msg: ESP_DSMR_D99091/power/power_tariff
----------
1
received length=39
client msg: ESP_DSMR_D99091/power/total_consumption_tariff_2/status
----------
online
received length=65
client msg: ESP_DSMR_D99091/power/total_consumption_tariff_2/reset
----------
1970-01-01T00:00:00+00:00
received length=83
client msg: ESP_DSMR_D99091/power/total_consumption_tariff_2
----------
3731.860
received length=60
client msg: ESP_DSMR_D99091/power/phase_1/current/status
----------
online
received length=54
client msg: ESP_DSMR_D99091/power/phase_1/current/reset
----------
1970-01-01T00:00:00+00:00
received length=72
client msg: ESP_DSMR_D99091/power/phase_1/current
----------
9
received length=42
client msg: ESP_DSMR_D99091/power/consumption/status
----------
online
received length=50
client msg: ESP_DSMR_D99091/power/consumption/reset
----------
1970-01-01T00:00:00+00:00
received length=68
client msg: ESP_DSMR_D99091/power/consumption
----------
3.186
received length=42
client msg: ESP_DSMR_D99091/power/production/status
----------
online
received length=49
client msg: ESP_DSMR_D99091/power/production/reset
----------
1970-01-01T00:00:00+00:00
received length=67
client msg: ESP_DSMR_D99091/power/production
----------
0.000
received length=41
client msg: ESP_DSMR_D99091/power/timestamp/status

Jó, ez, ezt kell látnom? Nem kevés ez?

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Jonak jo szerintem, es azert keves mert az eredeti kod valoszinuleg nem ehhez az orahoz keszult, igy nem feltetlen azok a sorok vannak benne amit az orad kuld. Ha megnezed azt amit kuldtem, abba igyekeztem belerakni az osszeset, amit az SX631 kuld.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Szerkesztve: 2022. 07. 14., cs – 11:51

Hetek óta mér az SX631-es villanyórára dugott kütyü a munkahelyemen és otthon is, MySQL-ben tárolok mindent, így már van elég adat. Csináltam hozzá diagramot is és közben lekérdeztem maximum értékeket és nagyon elcsodálkoztam. Mindkét helyen 3x16A van, a megszakítók is 16 amperesek. Mégis az egyik helyen egymás után tartósan perceken keresztül mért 17 ampert, a másikon meg 21 ampert. Sőt a munkahelymen két különböző alkalommal mért egyszer-egyszer 43 ampert is! A megszakítók egyszer sem kapcsoltak le.

Hogyan lehetséges ez? Ha esetleg 99999 lenne, akkor azt mondom, hogy elszállt, túlcsordult valami. Ezeknél a csúcsoknál a teljesítmény is arányosan nagy, vagyis ez alapján készül a számla is. Azért ez eléggé aggasztó...

Ha esetleg valaki más is tárolja az adatokat, megtenné hogy belenéz nála is vannak-e hasonló anomáliák?

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Úgy, hogy a kismegszakító képes 1,15 In áramot egy órán át elviselni és 1,45 In áramot legalább egy percig. Azaz 16 amper esetén esetén 18 amper folyhat egy órán át és 23 amper legalább egy percig és csak 48 amper esetén kapcsol le azonnal. Ez a specifikáció.

Egy kerdessel becsatlakoznek ide hatha tudtok valaszolni. Most megkaptam az eves elszamolas EON-tol es az altaluk mert betaplalas (~4700 KWh) szignidikansan kulonbozik attol amit az inverterem mutat (~ 6000 KWh). Itt mi lehet? Elszamolja az egyikuk vagy csak valamit meg figyelembe kell venni?

OK, nyilvan nem tudom mi es hogyan van bekotve nalad, szoval csak talalgatas.

A haztartasi meretu napelemes rendszerek jellemzoen ugy vannak bekotve, hogy az inverter az ora mogotti reszre van csatlakoztatva (nyilvan nem is lehetne maskepp) direktben (jo, megszakitokkal, de az itt most lenyegtelen). Ezaltal, ha az inverterbol jon ki energia mikozben van fogyaszto a hazon belul ami ezt el tudja fogyasztani, akkor akkor az el is fogja. Ha tobbet termelsz ennel (azaz megemeled a feszultseget nagyobbra mint a szolgaltato halozatan abban a pillanatban levo) akkor "kifele folyik az aram", azaz ez szamit termelesnek. Ha kevesebbet termelsz mint amit a hazon beluli dolgaid fogyasztanak, akkor meg a szolgaltatotol aramlik feled az energia.

Ehhez nem kell szigetuzemu inverter, igy mukodik a fizika.

Egyebkent ha igy lenne akkor joval nagyobb kellene hogy legyen a kulonbseg

Mivel nem mondtal semmit a rendszerrol, ezzel a mondattal nem nagyon lehet mit kezdeni.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Nem igazan ertek hozza sajnos. Csak annyit tudok rola mondani hogy 18 db Canadian Solar CS3K-300P 300W (osszesen 5.4 kWp) panel van fenn es egy Solar Edge SE 5k inverter.

Az EONtol kapott osszesitoben a vonatkozo passzus ez:
Mért fogyasztás 2021.08.01 - 2022.07.28 5 600,483 kWh
Mért betáplálás 2021.08.01 - 2022.07.28 4 728,741 kWh
Szaldó (fogyasztás-betáplálás) 2021.08.01 - 2022.07.28 871,742 kWh

Az inverter szerint az emlitett idoszakban 6648,17 kWh -t tertmelt meg a rendszer

Ez alapján, ha jól számolom, 7 519,912 kWh volt kb. az össz. fogyasztásotok, ebből kb. 1 919,429 kWh-t rögtön el is fogyasztottatok, 4 728,741 kWh-t viszatermeltetek, és eltérő időszakban 5 600,483 kWh volt a fogyasztás, ez utóbbiak szaldója 871,742 kWh.

Azért kb, mert nem tudom, mennyire pontos pl. az inverter által szolgáltatott adat.

Ez pontosan így működik ahogy fent írták, a termelésed azon része amennyit az éppen aktuális fogyasztók felvesznek, az nem megy ki tőled a hálózatra. Ehhez nem kell szigetüzem, az összes hálózatra tápláló inverter így működik.

A számok teljesen rendben vannak, ha nem teszel érte nagyon semmit (maximális odafigyelés, automatizáltan indított mosógép, mosogatógép, stb...), akkor 30%-át tudod elhasználni a termelésnek. Ez is éves szinten értendő természetesen, nyáron sokkal rosszabb ez az arány, mert jóval nagyobb a termelés. Nálad ez szépen ki is jön, hozod az átlagos fogyasztó statisztikáját.

Egyelőre ezen aggódnod anyagi okokból nem érdemes, mert szaldó elszámolásban vagy. Bruttó elszámolás esetén ez a 30% lesz majd az, amiért nem kell fizetned, a többiért igen. Érdemes egyébként szoktatni magad a dologhoz, és már most megtenni pár dolgot, hogy aminél lehet, azt termelési időben működjön.

Lehet, hogy nem lesz olyan drasztikus a bruttó elszámolás sem.

Olvastam olyasmit, hogy a rendszerhasználati díjat nem biztos, hogy (100%) mértékben meg kellene fizetni vételezés esetén, ami logikus is, mert az esetek többségében a hálózatba betermelt áramot a (napelemmel nem rendelkező) szomszédság elfogyasztja, nem veszik igénybe a teljes szállítási hálózatot, viszont a számlájukkal kifizetik azt.

Szerintem ez a szaldó - bruttó  kérdés még erősen képlékeny, és ha neadj isten kijön a rendelet, még akkor sem biztos, hogy nem változtatják meg 5ször a rákövetkező két hétben.
 

Rendelet már van 1 éve, csak nincs beárazva, illetve nem dolgozták ki a szolgáltatók magát az elszámolást. Persze tekerhetnek rajta még, szóval legyen neked igazad, és úgy legyen :)

2021/xxx számú kormányrendelet (sajnos a pontos száma nincs meg, csak egy rövid note-om van róla, amit akkor kicopyztam magamnak, de közlönyben megtalálod az alábbiakra keresve, ha érdekel az egész):

A (2a) bekezdéstől eltérően a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat az adott elszámolási időszakban az irányonként elkülönített és összegzett villamosenergia-mennyiségek alapján, irányonként kell elszámolni és megfizetni

a) a háztartási méretű kiserőművel rendelkező felhasználó ez irányú kérése esetén,
b) a 2023. december 31. napját követően létesített (a rendszerhasználó által készre jelentetett) háztartási méretű kiserőmű esetében, valamint
c) a 2024. január 1. előtt létesített (a rendszerhasználó által készre jelentetett) (tehát nem csatlakozási engedélyhez kötött) háztartási méretű kiserőmű névleges hatásos teljesítményének 2023. december 31. napját követő bővítése esetén a bővített háztartási méretű kiserőmű egésze tekintetében.

Amúgy pl. a "c" pont végtelenségében is bíznak sokan (nem bővítenek, és akkor életük végéig megmarad a szaldó ha nem költöznek el), de én ebben nem lennék annyira biztos :)

"...irányonként kell elszámolni és megfizetni"

Ebbe azért belefér, hogy mondjuk betápláláskor negatív előjelű legyen a rendszerhasználati díj összege.

Bár tény, hogy az is benne van, hogy még fizet is valamennyi rendszerhasználati díjat a kedves HMK tulajdonos a betáplált mennyiség függvényében.

De ne aggódjunk, 2023 dec 23-án 23:59-kor megjelenik majd a megfelelő kormányrendelet, ami kötelezi a szolgáltatókat a részletek kidolgozására és életbe léptetésére 2023 dec 26 00:00-tól.

Ebbe azért belefér, hogy mondjuk betápláláskor negatív előjelű legyen a rendszerhasználati díj összege.

Teljesen biztos, hogy nem fogják elengedni a rendszerhasználati díjat. Egyrészt más cég kapja, másrészt ugyanúgy el kell szállítani tőled.

"másrészt ugyanúgy el kell szállítani tőled."

Igen, de nem az erőműig, de legtöbb helyen még az első trafón túl sem megy. Vagyis sem a közép, sem a nagyfeszültségű szállítási hálózatot nem használja - a rendszerhasználati díj viszont ezt tartalmazza.

Nem azt mondom, hogy a teljes rendszerhasználati díj visszajárna, de X%-a mindenképp. (X>0)

mert az esetek többségében a hálózatba betermelt áramot a (napelemmel nem rendelkező) szomszédság elfogyasztja, nem veszik igénybe a teljes szállítási hálózatot

Miért gondolod, hogy a szomszédod majd elhasználja, ha te nem használod el? Illetve miért gondolod, hogy a szomszédodnak nincs napeleme? Az esetek többségében az van, hogy gazdag környéken már egymást kapcsolják le az inverterek, mert túltermelés van, amit nem lehet onnan elszállítani, helyben meg nem fogy el, szegény környéken meg nincs miből fejleszteni a hálózatot.

A megoldás az lett volna, hogy nem ész nélkül pörgetik ki az EU pályázati pénzt, hanem felmérik, hogy hol szükséges, hol felesleges és hol káros a hálózatban plusz decentralizált energia és ennek megfelelően lehetne pályázni rooftop napelemre, illetve hálózatot fejleszteni a szükséges helyeken. Így viszont egyszeri alkalommal megpörgette a GDP-t a napelem szerelés és a pályázatok egy szabad szemmel is jól látható része nem ad fenntartható gazdasági előnyt az országnak.

Nem minden trafó képes visszatáplálni 0,4kV-ról középfeszültségre. Láttam már visszautasított HMKE-t a facebookon, mert minden második házon napelem volt, a trafó elavult volt, értelmetlen lett volna új napelemet telepíteni.

Mondjuk olyan sok helyen nincs ilyen probléma az országban.

"...miért gondolod, hogy a szomszédodnak nincs napeleme?"

Őőő... mondjuk úgy, hogy logikus következtetés. Ha nem látok a szomszéd házak tetején panelt, valószínűleg nincs napelem. Mondjuk ettől még a padlástérben, vagy a pincében valóban lehet, de ezek termelése valószínűleg elhanyagolható.

 

"A megoldás az lett volna, hogy nem ész nélkül pörgetik ki az EU pályázati pénzt"

:) Made my day.  Ez legalább  nem lówellnesre ment. Ettől függetlenül  sajnos maximálisan igazad van.

Hűtőszekrények, készenlétbe kapcsolt eszközök, otthon tartózkodó emberek mosnak, főznek, stb. (nyugdíjasok, kisgyerekesek, home office-ban levők.)

Nem vagyok szakértő, de szerintem ha fölöttes hálózatokba is visszatermelne mindenki, akkor a MAVÍR már rég hangosan ajvékolna, és tömegesen dobnák vissza a HMK igényeket.
De ha még középfeszültségbe vissza is táplál 1-2 alhálózat, a magasfeszültségű hálózatot már tuti nem járja meg.

Hűtőszekrények, készenlétbe kapcsolt eszközök, otthon tartózkodó emberek mosnak, főznek, stb. (nyugdíjasok, kisgyerekesek, home office-ban levők.)

Ezek kurvára nem fedik be a termelésed.

Nem vagyok szakértő, de

:D

akkor a MAVÍR már rég hangosan ajvékolna, és tömegesen dobnák vissza a HMK igényeket

Nem dobják vissza, az inverterek kapcsolják le egymást, a megtérülés még ilyenkor jelentősen változik.

Be kell mutatni napelemszerelők felé a fogyasztásod.

Ha havi 5000 számlát fizetek és 20.000-esnek megfelelő napelemet engedélyeztetek, simán visszadobhatják.

A saját fogyasztásodat fedezheted, áramtermelésből nem fogsz megélni. Szerintem jóvá sem fogják hagyni.

 

A gond főleg az, hogy nyáron termelsz télen fogyasztasz. Vagy nappal termelsz, este fogyasztasz.

Mindenesetre ha sokszor kapcsol ki az inverter, már az EON-nak is megérheti trafót cserélni.

Főleg, hogy minden új házon ezután kötelező lesz a napelem.

Dehogy dobják vissza. Az éppen futó 100%-os pályázatnál kell igazolnod a fogyasztásod, és annak megfelelő méretű rendszerre pályázhatsz (de max 5kWp-re), de a másikra (50%-os) ez sem igaz, ott nincs ilyen limit. Ami miatt visszadobják, az az adott körzet (trafó) állapota, terheltsége. Ha nincs a környéken műszaki probléma, túlterhelés, etc.. , akkor a kutyát nem érdekli, hogy te önerőből mekkora rendszerre költesz (HMKE esetén azért van felső határ, ha jól rémlik ez 50kVA). Elég érdekes is lenne, ha össze kellene vásárolnia valakinek elektromos fűtést, autót, majd X hónap után bizonyítani, hogy tessék, egy vagyon a számlám, akkor most vennék egy ehhez passzoló napelemes rendszert.

Másrészt mire használja el a termelésed? 

Ha feltételezzük, hogy a szomszédoknak nincs, és tudjuk hogy az átlag háztartás 30%-át fogyasztja el a termelésnek, akkor 3db átlag háztartásnál ez már 90%-ot jelent (pl. három házból kettőn nincs napelem szituáció). Szóval működhet a dolog, de persze azt azért látni kell benne, hogy ez is éves átlag, nyáron a nagy csúcsok miatt szerintem a 3db példaháztartás nem éri el együtt a 40%-ot, a maradék 60%-ot ilyenkor messzebbre kell vinni valóban. De összeségében ezek azért jelentős számok.

Köszönet az összeszedett infókért.
A héten én is beüzemeltem a saját mérőóra leolvasóm. Mivel zéró tudásom van a C nyelvhez, így az első megoldástól kicsit óckodtam, és a Tasmota veziót raktam össze. Mondanom sem kell, hogy én is belefutottam a "Serial buffer overrun" problémába, mert a Tasmota max 520-as SerialBuffer értéket támogat. Már készültem arra hogy akkor marad a másik megoldás, de elkezdtem a Tasmota github issue-között szétnézni, és aki keres talál!

https://github.com/arendst/Tasmota/issues/16368
Honfitársun (András) már feldobta ezt a problémát amire készült is egy új firmware innen letölthető

Ebben a verzióban ha feltekerjük a Serialbuffer 1700-re akkor már szépen működik.

Én is belefogtam egy saját kiolvasó készítéséhet. Wemos d1 mini pro-ra esett a választás, Tasmota "alap" szoftverrel, ami MQTT-be küldi az adatokat és írtam egy pici szkriptet, ami végül Home Assistant barát szenzor adatokká alakítja.

Annyi gondom akadt, hogy a villanyóra által biztosított 5V nem elég, legalábbis az adatok wifi-n keresztüli továbbítása céljára. Most egy 10 Ah-s powerbank van USB-n rákötve, hogy így menjen.

A SerialBuffer nálam már 2000-re van állítva, mert a Sanxing villanyóra kitölti a buffert. Be is tettem egy ilyen rule-t a Tasmota-ba, mert reset az gyakran történik és a SerialBuffer egyedi beállítása nem örződik meg:
 

Rule1 ON System#Boot DO SerialBuffer 2000 ENDON

Rule1 1

Kinem nem inge, ne vegye gatyára

Én is hasonló setup-ban próbálom kinyerni az adatokat. Viszont ahogy elindítom a scriptet az MQTT leáll. Ha lekapcsolom a scriptet MQTT elindul, viszont azt meg HA nem érti mert még raw formátumban van.

Én ezt a beállításokat és scriptet használom: https://tasmota.github.io/docs/Smart-Meter-Interface/

Te hogy oldottad meg a script részét?

Sziasztok!

Köszi mindenkinek hogy ilyen átfogó képet kapok a helyzetemről :) Mivel későn tudtam meg hogy mekkora szívás a porthoz utólag hozzáférni és nálam úgy be van dobozolva hogy dróttal se lehet beleoperálni, készítettem egy integrációt Home Assistanthoz ami a https://energia.eon-hungaria.hu/ adatait cuppantja le (már amikor működik persze az EON szolgáltatás...)

Remélhetőleg ezzel kihúzom addig, míg összegyűjtöm a pénzt egy háromfázisú Shelly-re.

HACS kompatibilis, Issue-t nyitni ér, egyelőre aktívan foglalkozom vele: https://github.com/ZsBT/hass-w1000-portal 

" ne felejtsd el, honnan jöttél - életed során számtalanszor fognak elküldeni oda "

Shelly sem fér be mindenhová. Kicsit buci is a DIN sínen, de igazán a gyűrűs részek jelenthetnek gondot egy zsúfolt, körbeépített doboznál. Szerencsére nálam most meg tudta oldani a villanyszerelő...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

A 3EM pont egy egysegnyi meretu, ugyhogy ahol van egy szabad hely, oda befer - inkabb a lakatfogok merete a problema, nalam vegul elosztoszekreny csere lett a megoldas.

--

Jah, ugyaazt irtad te is, ugyhogy akkor ez egy megerosites lett. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Hűha!
Nekem kb. egy hónapja szereltek fel ilyet SX631.
Ha jól értem/látom a gumilappal fedett RJ20 -as csatlakozót gond nélkül elérem (nem kell tolvaj drót :)

Még egy bejegyzés a restancia listámba.
Viszont a mérések pontosságáról amit írsz az elszomorító, lehet jobban járok ha "felcsapok" 3 áram trafót és magam mérem? - vajon köszönő viszonyban lesz a hivatalosan mért adatokkal.
Van adat a cosFI -ről?
(Lehet már fenn van de nem ez egy jó hosszú topic)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Az valóban elszomorító, hogy az áramnál az ampernél kisebb egység nincs, de az energia viszont wattóra felbontású. Mérheted magad is, de csak bosszankodnál, ha nagy az eltérés. Az óra által mért adatok alapján számláznak, az a szentírás, kár frusztrálnod magad, hogy mennyivel mást mérsz.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Nem csak frusztráció kérdése. Pl. a cosFI -n lehet javítani, bár sem nem olcsó, sem nem túl biztonságos.
Lehet infót nyerni, mikor és mi is fogyaszt többet mint várnád.

Az információ hatalom, de csak ha helyesen értelmezed, használod (tenném hozzá én).

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Ismereteim szerint, ebből származik a meddő, az óra által mért, de nem hasznosuló energia/teljesítmény.

A forgó nem tudja, az elektronikus pedig kell mérje, viszont csak ipari fogyasztóknak számlázzák ki.

Más kérdés megéri e.

Neked? Nem. De a szolgáltató örülni fog, hogy ingyen vagy hülye.

> Mérheted magad is, de csak bosszankodnál, ha nagy az eltérés

hat akkor valamit rosszul mersz, vagy rossz az egyik mero.

en felraktam a mero utan egy kb 6000ft-os lcd kijelzos almerot, aminek van 1000/kwh impulzus kimenete amit egy tinycontrol szamol evek ota. 2 honap utan megneztem es pontosan annyit mutatott, amennyit a felszereles ota szamolt a szolgaltato oraja.

mondjuk ez egy valamennyire hiteles mero, ilyet szoktak irodahazakban is hasznalni elszamolashoz. lehet hogy az ilyen diy esphome meg shelly vackok annyira pontatlanok?

> esphome meg shelly vackok annyira pontatlanok?

Ha belegondolsz igen, lehet. Pl. a kiinduló esetben, az esp kültérbe került, valami szekrény szerűségbe a hőmérséklet akár -10°C is lehet vagy éppen +60°C. Léteznek, ipari kivitelű chipek, amik az ilyen mérésekre vannak kitalálva- valószínűleg az órában is ilyen van, viszont akkor a bekerülési ár elég magas lesz.

Pl. én, a családi házamban a BME280 -es hőmérséklet/páratartalom/légnyomás érzékelőt kitettem a verandára, ahol ugyan közvetlen nap nem éri, de ha megnézed a specifikációt, 0°C alatt ez már jócskán veszít a pontosságából. Ezek a diy cuccok nemigen vannak hitelesítve. (Az érzékelő egy Raspberry Pi -re van kötve, ami szintén nem szereti a mínuszokat, viszont egy kültéri kamera házban van és van ott egy down step konverter ami 48V -ból csinál 5V -ot, szóval önmagát fűti)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Alapvetően mindegyik mérőnek van egy pontossági osztálya (a szolgáltató által kihelyezettnek is), amin belül lesz a mérés pontossága.
Idővel biztosan lesz valamekkora eltérés, ha nagy a fogyasztásod, akkor hamarabb.

Lehet, hogy sok MWh fogyasztás után lesz néhány tíz kWh, de biztosan lesz.

A DIY megoldások nem tudom, mennyire pontosak, feltételezném, hogy kevésbé mint egy MID minősítéssel rendelkező, komoly mérőé (de legalábbis nagyobb szórásúnak gondolnám őket).

Konkrétan mi a gond azzal, hogy 15 perces bontásban megkapod az EON-tól az adatokat?

Nem raktam semmilyen kütyüt, mert rohadtul elég az egész.

 

Csináltam curl scriptet, ami beloginel az oldalra és letölti a legfrissebbet. A fogyasztáson/termelésen kívül érdekel más?

Én összemergeltem az adatokat interpolációval az inverterrel, aztán még azt is látom, hogy mennyit fogasztottunk a megtermelt áramból, mennyi jött az EON-tól.

 

https://drive.google.com/file/d/1dFIBZ5E-6RWkjy1cWz8qfpgnT28ulFHD

 

Annyi IQ meg azért van, hogy tudod, hogy mikor porszívózol, mikor megy a sütő,...

Bár nem nekem válaszoltál, de nekem az a gondom az MVM-től kapott 15 perces adatokkal, hogy pár havonta elcsesznek valamit és bejelenetketes után azt írja, hogy "Nincs jogosultsága a rendszer használatához!"

Ekkor email, telefonálgatás és pár hónap és már megy is újra...

Tavasszal is volt ilyen gondom, egyszer csak egy intelligensebb ügyintézőhöz kerültem és ő megoldotta... Most november eleje óra megint nem jó és csak várhatok heteket egy válaszra... legutóbb telefonon pont nem sikerült semmit elérni.

Szóval lehet az EON működik, de az MVM nem.

A poén egyébként pedig az, hogy kérdeztem az MVM-et, hogy hogyan használhatnám a P1 portot, mert nekem az óra egy dobozbnan van, amin szintén plomba van... a válasz, hogy hívjak egy regisztrált villanyszerelőt az aramkapocs.hu-ról... ezt megtettem, de azt mondta a szerelő, hogy emiatt nem bont plombát, mert megütheti a bokáját miatta... de mondtam, hogy az MVM mondta nekem, hogy íg kell.. nem érdekelte.... (még várok más szerelőkre is, akik még nem válaszoltak)
Tök hülyeség, hogy villanyszerelőt kell hívni, aki semmi mást nem csinál, csak levágja a plombát... vissza úgyis az MVM rakja... mért nem vágják le ők egyuttal? Ekkor biztos nem lenne semmi mókolás, hiszen végig jelen lennének amíg nincs rajta a plomba.

Nálam nem ez a helyzet... nem csak a belső rész takajra az órát, hanem konkrátan az egész egy átlátszó doboz mögött van amin szintén plomba van. Igy nem hivatkozhatok arra, hogy hibásan rakták fel. Bár a belső műanyag tényleg úgy elfedi a portot, mint ahogy a képeden látszik.

Nálam is egy átlátszó dobozban van, a másodiik képem bal alsó sarkán látszik, csak nem azon van a plomba, hanem a jobb oldalin. És persze az órán egy másik plomba. Mindkettőt leszedték és újrarakták.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Bocs, látom nálad is hasonló... csak nálam sokkal messzebb van a port az átlátszó rész kinyitható ablakánál... szóval hiába vágják ki és plombázzák újra, utólag nehézkesen dugnám be még úgy is... szóval engedniük kell a szerelőnek, hogy plombázás előtt bedugjam... de persze akkor megpróbálom az áramszolgáltatónál így bejelenteni.

Na végülis sikerült bedugnom a kábelt a P1 portba a szolgáltató nélkül, bár a kézfejemen lett pár sérülés :) És azt hiszem volt egy kis szerencsém is, hogy bekattant.

 

Ezeket az adatokat kapom:

0-0:96.14.0(0001)
0-0:96.50.68(ON)
0-0:17.0.0(90.000*kW)
1-0:1.8.0(007336.237*kWh)
1-0:1.8.1(003325.683*kWh)
1-0:1.8.2(004010.554*kWh)
1-0:1.8.3(000000.000*kWh)
1-0:1.8.4(000000.000*kWh)
1-0:2.8.0(012335.387*kWh)
1-0:2.8.1(008665.147*kWh)
1-0:2.8.2(003670.240*kWh)
1-0:2.8.3(000000.000*kWh)
1-0:2.8.4(000000.000*kWh)
1-0:3.8.0(000000.781*kvarh)
1-0:4.8.0(008949.136*kvarh)
1-0:5.8.0(000000.772*kvarh)
1-0:6.8.0(000000.009*kvarh)
1-0:7.8.0(005211.980*kvarh)
1-0:8.8.0(003737.156*kvarh)
1-0:15.8.0(019671.622*kWh)
1-0:32.7.0(233.8*V)
1-0:52.7.0(233.8*V)
1-0:72.7.0(234.1*V)
1-0:31.7.0(002*A)
1-0:51.7.0(004*A)
1-0:71.7.0(003*A)
1-0:13.7.0(0.793)
1-0:33.7.0(0.482)
1-0:53.7.0(0.936)
1-0:73.7.0(0.774)
1-0:14.7.0(49.98*Hz)
1-0:1.7.0(01.829*kW)
1-0:2.7.0(00.000*kW)
1-0:5.7.0(00.000*kvar)
1-0:6.7.0(00.000*kvar)
1-0:7.7.0(00.000*kvar)
1-0:8.7.0(01.402*kvar)
 

Ahol a 1-0:7.8.0.255 Export induktív meddő energia az 3. negyedben (Q3) összesen [kvarh]

és a 1-0:8.8.0.255 Export kapacitív meddő energia az 4. negyedben (Q4) összesen [kvarh]

(A 4.8.0 pedig az összegük)

Ez normális, hogy ilyen nagy? kb 3/4-ede a teljes export energiának. (Egyébként pár nap híjján egy év alatt, tehát téli-nyári időszak egyaránt egyformán van benne.)

Bár ha jól látom ez az importra is vonatkozik, mert fentebbi példákban is ott van. Viszont ott annak (1.8.0-nak) kb a 10%-a. Nálam pedig több mint az.

Mit jelent ez a szám?

Konkrétan mi a gond azzal, hogy 15 perces bontásban megkapod az EON-tól az adatokat?

Nem tudom, hogy most hogy van, mikor a topicot nyitottam, akkor az _előző_ napi adatokat kaptam meg, 15 perces bontásban. Ezzel én nem tudok mit kezdeni, pl. aktuális napelemes termeléshez és a ház fogyasztásához kapcsolódó automatizációkat futtatni, ehhez ugye valós idejű adatok kellenek. De ha szimplán csak kíváncsi vagyok rá, hogy MOST mi a helyzet, akkor is a hajamra kenhetem a tegnapi adatokat.

Ha már nem így van, és látható az utolsó 15 perces adatsor is, akkor jobb a helyzet. De ha valakinek van P1 portos órája, és nem sajnálja rá azt az 1000-2000Ft-ot, meg azt a pár óra barkácsmunkát, akkor szerintem még e mellett is egy sokkal jobb/szebb megoldás a DSMR használata, mint azt a hülye portált parse-olgatni a negyed órás adatokért.

Nem mindenkinél van erre szükség. Nekem jók a tegnapi adatok is. Csak ezért összeeszkábálni valami vackot feleslegesnek véltem. A lényeget megmutatja.

Tartottam tőle, hogy az 1x32A-ről 3x16A-re bővítés gondot okozhat később.

Az adatokból kiderült, hogy maxon 4000W-os tüskék vannak, ezt 1x16A is simán elvisz. Nem is vert le a biztosíték sosem és nem is fog.

Sziasztok! Logarex márkájú okosmérőt szereltek fel nálunk is, viszont ennek csak OPTIKAI portja van. Megvan hozzá az olvasó fej meg minden ami ahhoz kell, hogy MQTT-n tudjam küldeni az órából olvasott adatokat, viszont a rezes (RJ12?) csatlakozóval ellentétben erre nem írják sehol, hogy az ügyfél rádughat e valamit vagy sem, így kicsit tartok tőle. Ráadásul az olvasó fej mágnessel rögzül oda. Régen ugye voltak mágneses alapon működő csalások ezért a mai napig van olyan digitális óra amin van egy mágneses befolyásolási kísérletet jelző led vagy ikon a kijelzőjén tehát kicsit félek nehogy baj legyen. Mit gondoltok, szabad használni az optikai portot? Legális? Rákérdeztem az EON-nál, gondolom majd jövőre válaszolnak...

ebay-en vettem egy TTL szintű optikai olvasófejet.

Van rajta egy kis ESP amire felmegy a Tasmota és tudja küldeni MQTT-vel az adatokat.

Ennél több leírás nincs, kivéve ezt a szabványt: IEC-62056-21

Én nem azt vettem, de van USB-s verzió is az olvasófejből. Az nem igazán tetszik, mert egy számítógépet az órához rakni ugye túl drága lenne, egy pici kb 1000 forintos ESP meg nem téma.

Szerk.: annyi leírás van még, hogy az óra EON-os felhasználói útmutatójában jelölve van az optikai kommunikációs port, de zéró komment van hozzá írva.

Így már érthető. Elsőre azt hittem, a dobozban jár hozzá ilyen cucc és otthagyta a szerelő. Mint a modemekhez az ajándék UTP kábel :)

Egyik oldalról ez a port éppen arra való, hogy szabványos kommunikációval információt nyerhess ki belőle. Viszont abból kiindulva, hogyha egy gáz/villanyóra 10m-es körzetében a leolvasó úriember talál egy hűtőmágnest akkor azonnali fél óra fejbelövés és kétszeri akasztást kapsz, én megvárnám mit mond a szolgáltató. 

Persze, természetesen ezek már nem befolyásolhatóak mágnessel. Ettől függetlenül saját szememmel láttam több digitális órát amin valami mágikus oknál fogva mégis ott volt egy mágneses befolyásolási kísérletet jelző led. Hogy mi a hóhérért azt nem értem pont emiatt amit írsz, hogy már ezeken ez nem működik. Gondolom egy egyszerű funkció az óra gyártójától, hogy jelezze a problémás egyedeket, de hogy mire mennek vele a gyakorlatban az más kérdés. Engem érdekelne a válasz :)

> ezek már nem befolyásolhatóak mágnessel

hat azert erre nem vennek merget. allando magnessel talan valoban nem, de elektromagnessel miert ne?

gondolom ez is aramvaltoval mukodik csak benne van az oraban, tehat a mert fazisvezetek korul van egy tekercs (kb mint egy lakatfogo) es az abban indukalodo aramot meri az elektronika. ha sikerul ellenkezo polaritassal ezt gerjeszteni (akar 10-20 cm-rol) egy jol tervezett tekercs+vasmag komboval, akkor azzal elvileg befolyasolhato a meres.

Azért ez (ha valóban így működik) gondolom elég jól le van árnyékolva a külső behatások ellen. De ha valaki tényleg lopni akarja az áramot, akkor az óra előtt megcsapolja a vezetéket. És akkor lehet akármilyen szuper érzékelő mögötte, annyit ér, mint naptáron a légyszar. Csak hát egy ilyen beavatkozás feltűnő. Nincs ingyenebéd.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Erre tudsz valami forrást, hogy mi tiltja/engedi?

Eddig azok akiket sikerült megkérdezni és okosmérő gyártásával foglalkoznak mind azt mondták, hogy a használata nem tilos de alapvetően szerviz és nem felhasználói kiolvasásra van a port.

Valami írásos anyag hasznos lenne ahol ezt tárgyalják mert eddig csak szabványra hivatkozást találtam ami nem sok és se nem engedélyez se nem tilt. EON/ELMŰ/ÉMÁSZ belső szabályzat, törvény, rendelet, akármi.

Megtettem, várom a válaszukat. Sajnos az egyszeri ügyintézők sokszor ha nem tudják a biztos választ csak magabiztosan rámondanak valamit amivel védik magukat. Nem ELMŰ, általánosságban. Jogszabályi hivatkozást csak nagyon nehezen lehet kipréselni belőlük pedig kéne. Nyilván nem jogászok de akkor is. Remélem nem lesz amúgy igazad és legalábbis nem tiltja semmi a használatot :) Németországban például biztosan elterjedten használják.

Szerkesztve: 2023. 02. 02., cs – 11:46

Bar mar regota hasznalom a P1 portot, gondoltam irok a szolgaltatonak, hogy szabad-e csatlakoztatni hozza eszkozt (megis jobb lenne ha lenne valami amire hivatkozni lehet, ha gond van) . Leirtam, hogy milyen tipusu oram van, illetve, hogy van eszkozom es a port hozzaferheto.

 

Ez majdnem 2 hete volt, este irtam az e-mailt es oriasi meglepetesemre, reggelre volt valasz. Nem egy automata valasz, ember valaszolt (vagy a ChatGPT):

Társaságunkhoz érkezett megkeresése alapján tájékoztatjuk, hogy nem rendelkezünk elegendő információval kérelmének feldolgozásához, nem tudtuk az érintett áramfelhasználási helyet beazonosítani rendszerünkben.
Ezúton kérjük Önt, hogy az alábbi adatok legalább egyikét – melyeket villamosenergia-számlájáról, szerződéséről vagy villanyórájáról tud leolvasni – szíveskedjen hozzánk eljuttatni.
Vevő (fizető) azonosító (10 jegyű szám):
Fogyasztásmérő gyári száma (10 jegyű szám):
Fogyasztási hely azonosító (felhasználó azonosító száma - 8 jegyű szám):


Tisztelettel:

MVM EÉ Ügyfélkapcsolati Kft.
az MVM ÉMÁSZ Áramhálózati Kft. megbízásából

(elosszor azt gondoltam, hogy irrelevansak a fenti adatok, de vegiggondolva, lehet benne valami, ez alapjan tudjak ellenorizni, hogy tenyleg hozzajuk tartozok-e, mert mondjuk az ELMU-EMASZ nem feltetlen hagyhatja jova egy EON-os ugyfelnek)

Meg aznap elkuldtem a hianyzo informaciokat (a biztonsag kedveert mindet). Valoszinuleg azota is probaljak kideriteni a valaszt, mert en eddig meg semmi valaszt nem kaptam toluk.

 

Van egy olyan erzesem, hogy az egyik KPI-juk a first response time, a follow-up-ot meg nem merik, szoval megvolt az elso valasz, kipipalva, innentol dolog semmi.

 

Azert kivancsi volnek, ha valaki megkeresne oket ugy, hogy eleve az elso e-mailben benne vannak az adatok, akkor mivel napolnak el a problemat.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Nálam, amikor hozták az órát, láttam, hogy van rajt RS485 csatlakozás, megkérdeztem, ez használható-e a felhasználó által.
Azt válaszolta a szerelő, hogy azt nem vezethetik ki, de van rajt felhasználói port, és kezembe nyomta az ehhez tartozó leírást.

Ez E.ON terület, de kifejezetten a fogyasztónak készült saját füzetkét adtak, ami alapján csodálkoznék, ha nem lenne  általuk ismerten engedélyezett a hozzáférés.
...és nem kérdésre vette elő, hanem már az asztalon volt, csak nem azzal voltam elfoglalva még.

Azert kivancsi volnek, ha valaki megkeresne oket ugy, hogy eleve az elso e-mailben benne vannak az adatok, akkor mivel napolnak el a problemat.

Nem vagy valami rutinos. :)

Kedves Ügyfelünk!

Köszönjük megkeresését, a kérdését továbbítottuk az illetékes főosztálynak. Válaszukra 30 napon belül számíthat, kelet felől.

Üdvözlettel,
XY

Azert kivancsi volnek, ha valaki megkeresne oket ugy, hogy eleve az elso e-mailben benne vannak az adatok, akkor mivel napolnak el a problemat.

Az EON-os felületen bejelentkezés után küldtem nekik 2 napja hibabejelentést. Eddig semmi válasz. Tudtommal pár órán belül jelentkezniük kellett volna úgyhogy lassan ideje felhívni, csak mivel nem az én nevemen van ezért egyedül nem érdemes felhívni, egyedül úgyis lepattintanak pikk-pakk, közösen meg legkorábban holnap jön össze.

Mivel ügyfélszolgálatos felületen küldtem ezért név, cím, telefonszám, ügyfélszám és még talán szervméret is van nekik mellé írva valahol így ezekkel biztos nem lehet bajuk.

Küldtem az óráról fényképet bejelölve az optikai portot és az órához tartozó neten elérhető EON-os felhasználói útmutatót is csatoltam amin az optikai port jelölve ugyan van de semmi egyéb komment nincs írva hozzá. ELMŰ-s szabályzatban találtam róla annyit, hogy az optikai port IEC-62056-21 szabvány szerint működik. Slussz. Kértem a plomba áthelyezését, hogy használni tudjam a portot, nehogy sérüljön az a vacak drót aztán baj legyen belőle, ugyanis pont sikerült keresztül húzták az adó led előtt. Mikor felszerelték úgy volt ez nem okos óra. Fenéket nem, csak max nem távleolvasós.

Kicsit telefonálgattam ma.

Műszaki információs vonal: nem tudnak semmit az optikai portról. Erről nem kaptak információt de biztosan a szabvány szerint működik ha mást nem mondtak róla. A plomba áthelyezése miatt hívjam a hibabejelentőt, kijönnek és átrakják.

Hibabejelentő: elmondtam itt is a szitut meg hogy a másik telefonszámról küldtek ide. Itt annyit mondtak, hogy működik az optikai port úgy is ha el van előtte húzva a plomba zsinórja és ne aggódjak miatta, ha sérül jelenteni kell hogy sérült és kicserélik. Problémáztam, hogy hát de azért az nem játék és jó okkal van ott. Azt mondta akkor van baj ha sérül és nem jelentik. Hát azért én aggódom, nem akarok semmibe belekeveredni, úgyhogy kérdeztem, hogy az írásos hibabejelentésemre mikor várható válasz. Azt mondták 30 napon belül. Mondom a hibabejelentésre is??? Azt mondja igen. Király. Ennyiben maradtunk.

Beszéltem két céggel is akik ilyesmikkel foglalkoznak.

- Egyik azt mondta, hogy a szolgáltatók úgy szokták kérni ezeket a portokat, hogy le legyenek tiltva. Az EU-ban elmondása szerint egyedül a P1 port az ami felhasználói kommunikációra való. A mágnestől azért nem kell tartani, mert az optikai olvasófej mágnesénél jóval erősebb mágneses teret érzékel csak az óra mágneses befolyásolásként.

- A másik cég azt mondta, hogy ezeknek működni kell mert ez ugyanolyan információ közlő dolog az ügyfél irányába mint a kijelző és hogy pecsétes papírjuk van róla, hogy ha véletlen le lenne plombázva akkor az (és csakis az!) a plomba meg kupak leszedhető mert nem szabályos elzárni ezt az ügyféltől.

Hát itt tartok. Várom a szolgáltató írásos válaszát, az lesz az igazi. A telefonhívásoknál azért felírtam a hívásazonosítókat és lehet ki is kérem majd a felvételt csak a biztonság kedvéért popsit védeni.

Megosztom mire jutottam az eltelt időben optikai (nem P1) port ügyben.

A mérésügyi hatóság (MEKH) azt írta a levelemre megerősítve amit magam is kigugliztam, hogy az optikai port használata nincs szabályozva sehol. Mivel az óra a szolgáltató tulajdona ezért vele kell mindent egyeztetni ami nincs szabályozva. Kicsit keverik a P1 portra vonatkozó okos órás dolgokat és az optikai portra vonatkozó jogilag definíció szerint nem okos de digitális órára vonatkozó nem létező szabályozást.

Azt már csak én teszem hozzá, hogy szükség esetén szerintem azért lehet keresgélni a NAIH/2018/3428/V NAIH ügyszám segítségével, illetve kifejezetten az okos órák definíciójából és azoknak valamint a távleolvasós (másik jogi definíció figyelem!) órák szabályozásából kiindulva. Jogászok baromira nincsenek képbe ezekkel, pont mint az ügyfélszolgálatosok és tesznek is a témára magasról.

Mivel az optikai port előtt volt elhúzva a plomba huzala ezért megkértem a szolgáltatót, hogy plombázzák át úgy, hogy a portot szabvány szerint használni tudjam. Megtették. Innentől reményeim szerint hozzájárulásukat adták a dologhoz mivel én korrektül leírtam mit szeretnék és miért kértem. Hogy ők ezt megértették e vagy csak megcsinálták már az ő dolguk. Aki átplombázta minimálisan volt kommunikatív és annyit mondott hogy nem gyakori hogy ezt valaki is használni akarná.

Meglepődtem amúgy, hogy ezek a plomba huzalok meg maga a számozott műanyag plomba is milyen marha egy erős drótból van. Megkaptam amit levett ugyanis hogy dobjam ki de inkább megnézegettem "miféle-keféle". Nem szakad/sérül ez csak úgy túl könnyen úgyhogy nem kell félni. Rá lehet rakni az optikai fejet, működni fog simán még akkor is ha pont az egyik led előtt van elvezetve a huzal.

Az SX631 villanyórára dugott ESP-01 hosszú hónapok óta hibátlanul küldte az adatokat. Tegnap reggel óta nem küld semmit. Tápot kap, ESP felmegy a WIFI-re, be is jelentkezik a szerverre, ami fogadja az adatokat, de nem jön semmi. Oszcilloszkópom nincs, hogy megnézzem jön-e adat a P1 portról. A porthoz közvetlenül nem férek hozzá, plombacserénél bedugtam a kábelt, arról megy a cucc. Nem hiszem, hogy a csatlakozó, a kábel, vagy a hulla egyszerű áramkör lenne a probléma.

Mással nem fordult elő hasonló eset?

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Szerkesztve: 2023. 04. 23., v – 07:21

Az EON kimaradásról tudtok valamit?

Április 15-17 között az összes adat kiesett, az oldalukon azt írják, hogy elhárították a hibát, de időbe telik a feltorlódott adatok pótlása.

Ennek örömére április 22 is kiesett.

Hát, lehet, hogy nem lesz más választásom.

Láthatóan szarnak az egészre. Felveszik a lóvét, lejelentik az uniónak, ezzel a történet végetér.

Már az EON távleolvasás portálon látszik a hozzáállásuk. Egy hétvége alatt jobbat csinálok ennél.

Tisztelt Partnereink,

ismét áttöltési hiba lépett fel a Mérési központ adatbázisa és a web felület adatbázisa között.
Az elindított adatpótlásaink sikertelenek lettek, így a felületen továbbra is adathiányok vannak.
Az IT szolgáltatónk dolgozik a megoldáson, a végleges megoldásig türelmüket kérjük.

Üdvözlettel:
Mérési Központ

 

:)

Nekem ugyan van P1 portom, sikerült is mérőt barkácsolnom hozzá a jelenlévők segítségével. De azért gondoltam megnézem már, hogy a mért adataim mennyire vannak pariban az EON által szolgáltatottakkal. Regisztráltam, azóta itt tartok.

Mit lehet ilyenkor tenni? Nincs feltüntetve semmilyen elérhetőség, ahol lehetne reklamálni ezügyben...

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Az EON is az órából olvassa ki, az a hiteles forrás. Annyi, hogy ők az LTE modemet használják hozzá, te meg a P1-et, az adatforrás viszont ugyanaz. Máshogy fogalmazva: te nem mérsz semmit, a P1 porton csak adatokat kapsz, ugyanazokat a számokat amiket egyébként az óra kijelzőjén látsz, illetve az EON is ugyanezeket kapja a másik interfacen. Az óra az, ami a mérést végzi. Szerintem engedd el a fenébe, időpazarlás. Persze ha érdekel a felület az más, de a visszaellenőrzés miatt felesleges, biztosan nincs eltérés.

Szerkesztve: 2023. 04. 24., h – 18:34

Ma van a szaldós elszámolásom fordulónapja, erről jutott eszembe, hogy megosztom az alábbiakat, hátha valakinek jól jön.

Home Assistant "szaldó szenzor":

A P1 portból érkező adatok az *import_total és *export_total szenzorokban vannak alapvetően, ezekből készítünk két template szenzort, amik a fordulónapon nullázódnak (ez esetemben "00 12 24 04 *" azaz  minden évben 04.24 12:00). A fordulónap az éves elszámolásból kiolvasható, de ha amúgy is rögzítjük az értékeket, akkor az elszámolásban levő kWh értékek időbélyegét is meg tudjuk találni, így egész pontosan meglesz az, hogy mikor olvasta ki a szolgáltató az órát (egyébként nálam eddig három leolvasásból napon belül mindig random volt, ezért adtam meg inkább 12:00-át):

utility_meter:
  dsmr_yearly_import_billing_period:
    source: sensor.elmu_import_total
    cron: "00 12 24 04 *"
  dsmr_yearly_export_billing_period:
    source: sensor.elmu_export_total
    cron: "00 12 24 04 *"

A két érték felhasználásával kiszámoljuk az aktuális szummát, és készítünk belőle egy szenzort, ami a "szaldó" aktuális állapotát fogja mutatni:

sensor:
  dsmr_yearly_balance:
    value_template: "{{ (states('sensor.dsmr_yearly_export_billing_period')|float - states('sensor.dsmr_yearly_import_billing_period')|float)|round(2) }}"
    unit_of_measurement: "kWh"

Grafanaban megjelenítve így néz ki:

https://imgur.com/a/rPxF34D

Sajnos csak idén január eleje óta működik nálam is, nem jutott eszembe előbb (ha lesz időm, majd lehet hogy legenerálom a régi adatok alapján a múltat is)

Látszik, hogy február elejéig meredeken fogyasztottam a tavalyról felhalmozott mennyiséget, majd jól visszapattant ahogy jöttek a naposabb időszakok. Április elején a letörést az okozta, hogy a megszokott módon az átmeneti időszakban átálltam gázról hőszivattyús fűtésre. Így végül -52kWh-val zártam az évet. A fenti grafikonról nem olvasható le, de az 1 éves villamosenergia felhasználásunk ~12.5MWh körül alakult (ezt egy 10kWp-s napelemes rendszer szolgálja ki).

Vezérlést ehhez egyébként nem tervezek csatolni, de pl. az átmeneti fűtés fel/le kapcsolásnál segített a döntésben (mármint abban, hogy mikor lenne érdemes csinálni), illetve arra jó, hogy számolgatás nélkül lehessen egyből látni, hogy hogy állok az adott elszámolási időszakon belül.

Király a diagram és köszi, hogy megosztottad a kódot hozzá :)

Az nem merült fel, hogy a nyers adatokat is eltárold? Én mindent nyomok befelé influxba egy az egybe, aztán ha jön valami új ötlet akkor ott az adat, lehet vele matekozni. Amíg csak max pár óra (tágabb család) van addig nem olyan vészes. Én 30 másodpercenként rakok el mindent. Ha túl sok lesz max aggregálok/törlök.

Szerkesztve: 2023. 07. 30., v – 22:53

Nálatok SX631 alatt sikerült a CRC16-ot életre kelteni, vagy egy elegáns mozdulattal dobtátok a fenébe?

function crc16($data) {
	$crc = 0;
	for ($i = 0; $i < strlen($data); $i++) {
		$crc ^=ord($data[$i]);
		for ($j = 8; $j != 0; $j--) {
			if (($crc & 0x0001) != 0) {
				$crc >>= 1;
				$crc ^= 0xA001;
			} else {
				$crc >>= 1;
			}
		}
	}
	return $crc;
}

Decimálisban adja vissza, base_convert függvénnyel tudod alakítani. Az inputban benne kell lenni az elején a / és a végén a ! karaktereknek, csak úgy lesz jó a CRC.

Amúgy én átírtam az ESP részét NodeMcu alá lua nyelvre, websocket klienssel kapcsolódik a PHP swoole alapú websocket szerverhez, ami tárolja az adatokat.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Csak SX631 alatt próbáltam. Az első csomagnál nem stimmel csak a CRC, mert nem szenvedtem vele, hogy indulásnál várjon egy teljes frame-re, de utána mindegyiknél jó. Ahol esetleg nem jó, azt nem tárolom le, de folyamatos működésnél nem láttam ilyet. Most viszont akkor jobban utánajárok, mert loggolom ha nem jó a CRC. Hol írják, hogy félreszámol?

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Egy csomó hozzászólás van:

https://prohardver.hu/tema/okos_otthon_smart_home/keres.php?usrid=40506

 

Yes, it's working perfectly (Hungary, E-On, SX631 meter). Two modifications needed. The first begins with 'external_components' like mmakay commented on Nov19. The second is to turn off crc check and set max length in dsmr section:
dsmr:
id: dsmr_instance
crc_check: false
max_telegram_length: 3000

 

Magyarul külföldi fórumok is írnak arról, hogy meglévő rendszer alatt kapcsold ki a CRC-t.

De olyan kommentet is olvastam, hogy valakinek fél év után megjavult.

Átnézve egy csomó ESP kódot amit ilyen DSMR kiolvasásra írtak, általában mindegyik a szabványban leírt CRC algoritmust implementálja. Itt a fórumon írta az egyik kolléga, egy másik topicban ha jól emlékszem, hogy drága kínai barátainknak nem sikerült a szabvány szerinti CRC számolást összehozni. Ezért nem mennek az ESPhome/SlimmeLezer meg hasonló cuccok akkor ha a CRC engedélyezve van.

Ez az óra is jól számol, kb. 24 órája megy az új kód ami laysoft mutatott és nálam is az ESP csak akkor ment ha CRC match van, eddig nem volt adatkimaradás.

Ha több időm lesz, majd játszom vele. Ez az UART jó ötlet, egy csomagot elkaptam logikai jelanalizátorral, azzal játszottam. Akár hibás is lehet a kinyert adat, bár szemre jónak tűnik.

 

Összeütök egy MOSFET invertert breadboard-on és rákötöm UART-ra, hogy egynél több csomagot is vizsgálhassak.

 

:)

Azért a bipoláris tranzisztorokkal is van gond.

Akkor nem érzékenyek külső zajra, ha rendesen megküldöd őket árammal. Melegednek is az ellenállások a bázison rendesen, főleg ha kicsi a tranzisztor erősítése. A sebességük sem az igazi, de a 115200 baudra azért még jók. Az elektrosztatikus zavart jobban bírják, mint a FET-ek, de van ezer más dolog, amit meg nem.

Az általad említett tranzisztor 120-as erősítése még elmegy, bár nem túl jó.

Köszi szépen! Minimális c-re konvertálás után működik faszán. snprintf-el meg csinálok belőle hex-et aztán azt hasonlítom össze azzal amit a mérő küld.

Mondjuk a CRC ellenőrzés nélkül is ment eddig, de így azért jobb lesz. Nálam az ESP egy InfluxDB-be küldi az adatokat aztán majd Grafana-val csinálok valami dashboard-ot.

Azok az FF-ek szivattak meg engem :) Mivel nekem messze van a villanyóra, így gondoltam kimentem usb-soros adapterrel az üzeneteket amiket az óra küld és majd én beküldöm az ESP-nek miközben tesztelek. Na hát ez nem jött össze, Putty-ból notepad-ba másoltam a szöveget de az nem szerette az FF-et, így valami egészen mást tárolt le helyette, így nem tudtam kipróbálni a CRC algoritmust. Próbáltam a realterm-et is de azzal se jártam sikerrel. Ezért aztán végül hagytam is az egészet.

Van esetleg valami bevett módszer(etek) ilyen adat "helyes" mentésére?

Ötletnek nem rossz, de sajnos kifelejtettem hogy windows van a laptopon. Mondjuk van egy macbook, azon akár működhetne is.

Illetve adódik a kérdés, hogyan lehet ezt a legegyszerűbben visszaadni az ESP-nek? Az eddigi megoldás a soros terminálba való beillesztés volt, de gondolom ha (szintén windows alatt) megnyitom azt a dat fájlt és kimásolom, akkor is valamilyen helyettesítő karakter fog a vágólapra kerülni. Gondolom kéne egy olyan terminál emulátor ami tud fájlt küldeni soros porton.

Szerkesztve: 2023. 08. 06., v – 10:10

Augusztus 1 óta ismét nem frissül az EON rendszere. Kilenc hónapja használom, ez a 4. vagy 5. durva kimaradás.

Valóban igazatok volt, kütyü nélkül nem megy. A saját buhera szaraim nagyobb megbízhatósággal mennek, mint ez. Jelenleg egy breadboard gyűjti a villanyóra adatait MQTT-vel. Majd készítek rendes panelt is.

Gondolom az EON uniós pénzből összeütött valami szart, azt a probléma kipipálva.

Nem egészen. Nekem úgy tűnt, hogy ez egy "gyári dobozos" rendszer, bár ez csak a gui. Maga az adatgyűjtő-tárolóra lehet igaz amit írtál.

https://www.meteringservicesgroup.com/en/metering-services/w1000

https://www.landisgyr.cz/webfoo/wp-content/uploads/2013/05/D000044247_a…

Szerkesztve: 2023. 08. 15., k – 20:27

Nekem is elkészült a P1 mérő, csináltam hozzá webapp-ot is.

- A P1 mérő egy ESP8266-os, MQTT-re publikálja az adatokat.

- Csináltam egy python szkriptet ami az MQTT adatait CSV-ben elmenti a Raspberry Pi public_html könyvtárában napi bontásban

- No meg egy webappot, ami felkapja a CSV-t és kirajzolja

 

A legviccesebb az, hogy még backend sincs, az Apache2 mindig küldi a legfrissebb CSV változatokat.

Ja és egy Raspberry Pi 1-en fut, 512 mbyte rammal és 32GB memóriakártyával.

Amúgy nincs sebességbeli probléma, mert igazából semmit sem csinál a Pi.

 

Link itt:

https://github.com/kamutelapo/smartmeterlogger

WebApp demó itt:

https://kamutelapo.github.io/smartmeterlogger

 

Otthon az invertert és a klímát is rányomtam a webappra, szóval azt is realtime nézegethetem.

> a gazfogyasztast hogy akarja merni :)

Érdekelt a téma és utánaolvastam. A smart gázmérőkbe beleraknak egy buzi nagy akkumulátort, ami 10 évre elég energiát biztosít és 10 évente cserélik.

Gondolom akkor feltöltik az aksit és odaadják másnak. Ennyi a trükk.

Vannak olyan országok, ahol a gázóra is rendelkezik P1 porttal és a szabványnak megfelelően jön az adat. Nálunk marad az impulzusszámlálás reed/hal szenzorral (ha még mágnes sincs az óra számlálóján akkor reflexiós tükör alapján) vagy esetlegesen esp32-cam számfelismeréssel.

Én beruháztam egy ilyenbe (miután fél éve nem bírom megoldani, hogy a P1 portról kapott árammal menjen és ne fagyjon le kb. félóránként). https://smartgateways.nl/en/product/smart-meter-wifi-gateway/

Plug and play. Működik a P1 portról kapott táppal és azonnal felismeri a Home Assistant magától. Ráadásul okosan külön jelenti a tarifánkénti fogyasztást, így a diagramon is látom, épp melyikből fogyott a nafta.

Kinem nem inge, ne vegye gatyára

Úgy értettem, hogy fél éve építgettem a saját prototípusomat esp32 alapokon (először egy Lolin D1 mini, majd Sparkfun esp32 Thing), amire Tasmota firmware-t raktam. Alapvetően működött a cucc, viszont képtelen voltam megoldani a stabil tápellátását. A villanyóránkat tartalmazó dobozban nincs konnektor, illetve elviekben a villanyóra P1 portja ad 5V tápot.

A Lolin D1 mininek csak 3.3V jó, de hiába építettem neki bármit, végül powerbankkal oldottam meg USB-n. Az viszont 5 naponta cserére szorult, mert lemerült. A Sparkfun cucc tud fogadni 5V-ot is, ott csak az 5V-os Rx jelet kellett "átalakítani" 3.3V-ra. Úgy tűnik, az is ment, ráadásul végre csak a P1-ről kapva a tápot. Ez a megoldás viszont random időközönként lefagyott. Hol percekig, hol órákig ment, aztán semmi. Resettel elindult, akkor meg a beállított rule-okat kapcsolta ki.

Ezt untam meg és inkább rendeltem egy ilyen ESPHome cuccot. Bedugtam, megy.

Kinem nem inge, ne vegye gatyára

2 hónapja megy minden Wemos D1-gyel. Ritkán újraindul, de kit érdekel, puff neki, a 10s-es mérések közül egy kimarad.

Python pandas alatt interpolálom a hiányzó értékeket, viszont ha az interpoláltak aránya 5% fölé kerül, eldobok mindent.

Nyilván egy áramszünetnél előfordul az ilyesmi, ekkor jellemzően átnézem a fájlt és automatikus mentés helyett kézzel oldom meg, hogy jó legyen.

 

Igazából két hónapja elment mindent probléma nélkül, 0% vagy 1% az interpolált értékek aránya.

Jo, hogy talaltal keszen egy eszkozt amit megfelel a celnak - nyilvan kevesebb maceara is van vele mint epitgetni, raadasul az ara sem horror (persze, ha csak az anyagkoltseget nezem, akkor azert az epitett az kb. tizede, de a vele eltoltott ido is penz).

Viszont azt nem ertem mi miatt nem mukodik a "sajat epitesu" (?) - nem egyertelmu a mondatodbol, hogy mirol van szo, lehet, hogy felreertem - de azert sokunknak problema nelkul megy (magam epitettem talan negyet, egyikkel sem volt gond, a legelso masfel eve gondozasmentesen teszi a dolgat, P1-rol kap tapot, nem fagy le).

Kivancsi lennek mi volt a gond, megoszthatnad a tapasztalataidat a problemarol.

Koszi

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Eggyel fentebb van a válaszom. Én sem értem valójában, mi volt a Sparkfun-nal a gond, random lefagyott. Mindenhol azt írták, hogy az ESP32 zabálja az áramot (500 mA-t is képes lenyelni), amit nem biztos, hogy ki tud adni az óra - és ez elég indok, hogy random újrainduljon vagy lefagyjon a cucc. De ezt már nem volt kedvem kimérni / debuggolni.

Kinem nem inge, ne vegye gatyára

Koszi, olvastam.

 

Ami a kulonbseg, hogy en ESP8266-tal csinaltam mindet, annak talan 500mA alatt van a csucs aramfelvetele is, egyebkent meg 1-200mA-rel megelegszik, illetve egy 3.3V-os LDO-rol kap tapot (a negy eszkozhoz vagy 3 fajta LDO-t hasznaltam, ami volt fiokban ;-) meg van egy nagyobb tantal kondi is a tapon (nem emlekszek, 10u vagy 100u), igy stabilan mukodnek.

Az ESP32-nek meg sosem mertem az aramfelvetelet (azt csak ESP32-CAM-kent hasznalom), de el tudom kepzelni, hogy tobbet fogyaszt.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Szerkesztve: 2023. 10. 25., sze – 14:09

Én is gyártottam egy ilyen P1->MQTT adatkonvertert. Aztán kicsit továbbfejlesztettem a konvertert: mivel éppen volt egy használaton kívüli villanybojlerünk, megcsináltam, hogy ha azt mondja az okosmérő, hogy visszatermelünk a hálózatba azon a fázison, amire a villanybojler van kötve, akkor felkapcsolja a bojlert, és fűti a vizet. Egy SSR-25VA teljesítményszabályzóval oldottam meg, hogy mindig csak annyira fűtsön, amennyi áramot termelünk: ha csak 1 A-t termelünk akkor az 1200 W-os fűtőszálat csak 230W-al fűtjük. A mikokontroller illesztése az SSR-hez egész érdekes volt: az SSR-nek elvileg egy 2W-os 500Kohm-os potival lehet megmondani mikor kapcsolja be a fázist (=mekkora legyen az áram), de én persze nem akarok semmilyen potit tekergetni, ezért kellett építenem egy olyan digitális potmétert ami galvanikusan le van választva az MCU-tól és bírja a 230V-ot.

> olyan digitális potmétert ami galvanikusan le van választva az MCU-tól és bírja a 230V-ot

errol irhatnal, engem erdekelne a megoldas...

ami hirtelen eszembe jutott az eleg perverz, egy optocsatolo de nem led-el hanem izzoval amit pwm-el vezerelsz, de a vevo oldalon akkor is kerdes hogy lesz abbol 230v :)

Lehet, hogy félreérthető voltam: a 230V-ot elbíró digitális potméter csak az SSR-nek kell, mint input, hogy milyen fázisszögnél kapcsolja be az SSR az áramot. Ez egy három bites digitális potméter (4-bit már elég volt a bojlervezérléshez, de végül 6-bites változathoz terveztem NYÁK-ot):

                               +-------+----> SSR poti bemenet
              ___ 220          |       |
 MCU   >-----|___|---+         |       |       
                     |         |       _
                     __      _____    | |
                     \/  ->  \/ /\    | | 200k
                    ----     -----     -
                     |         |       |
                    _|_        +-------+
                                       |
                               +-------+
              ___ 220          |       |
 MCU   >-----|___|---+         |       |       
                     |         |       _
                     __      _____    | |
                     \/  ->  \/ /\    | | 100k
                    ----     -----     -
                     |         |       |
                    _|_        +-------+
                                       |
                               +-------+
              ___ 220          |       |
 MCU   >-----|___|---+         |       |       
                     |         |       _
                     __      _____    | |
                     \/  ->  \/ /\    | | 51k
                    ----     -----     -
                     |         |       |
                    _|_        +-------+----> SSR poti bemenet
                     

Az MCU-tól jön a digitális jel, egy ellenáláson keresztül bemegy egy optotriakba, és az optotriak kimenete söntöli az optotriak lábain levő ellenállást, ha a triak vezet. Az SSR poti bemeneteknél jelenik meg a 230V. 

K2020P, MOC2021 és hasonló optotriakokkal működik a kapcsolás.

A fémdobozon sajnos nem megy át a WiFi jele... Igen, tudom, lehet külső antennát is tenni bizonyos Wemos D1 mini panelre, de nem akarok.

3D nyomtatott dobozt tervezek hozzá, olyasmit, mint a többi kismegszakítón, meg a mágneskapcsolón van, ami a DIN sínre megy. Ha kész lesz a doboz terve, azt is felrakom a github-ra.

Nekem nagyon tetszik ez a cucc! Köszi a publikálást! A videó is marha jó hozzá!

Ezt lazán ki lehet egészíteni csak szoftverrel úgy, hogy ne kábellel legyen az órára kötve hanem MQTT-n kapja meg ugyanazt az adatot a bojler vezérlő. Innentől simán kezelhető az a helyzet ami például nálam van, hogy az óra és a bojler fizikailag távol vannak egymástól, az órán viszont már amúgy is van egy wemos ami MQTT-n küldi az adatokat. Nyilván itt bejön, hogy mivan ha ledöglik a wifi bejön valami miatt de még ezen is lehet gondolkozni hogyan lehet kezelni ha felmerül szintén csak szoftverrel.

Köszi!

Igen, könnyen megvalósítható: MQTT kliens már most is van az SW-ben, át lehet írni...

Ha ledöglik a WiFi, MQTT broker: az óránál levő eszköz 10 s-ként kapja a smartmeter-től az adatokat és az eszköz is 10 s-ként küldi, hogy milyen értéket kell a dig.pot-nak/relének beállítani, ha mondjuk 20 s-ig nem jön üzenet, akkor a másik oldal leveszi a teljesítményt (Keep-alive message)

Én opcióssá tenném, hogy nullára vagy maximumra veszi a teljesítményt. A bojler túlfűteni nem tud, hisz rajta van a normál hőmérséklet szabályozó.

1) ha két bojler van sorba kötve akkor a másodiknál a nullára vevés a jó stratégia. Ilyenkor lesz ugyan meleg víz csak kevesebb. El sose fogyhat hiszen az első bojler úgyis fűt.

2) ha egyedüli bojler van akkor viszont a maximumra vevés lehet a jó stratégia. Ilyenkor nem spórolunk de lesz meleg víz legalább.

Lehet, hogy nem jo helyen kapcsolodok bele, vagy valami kimaradt - de ezt a ket bojler sorban dolgot nem igazan ertem.

A bojlernek eleg nagy a vesztesege, egy-ket nap alatt kihul benne a viz. Tegyuk fel, van ket 80l-es bojlered, az elsoben felfutod a vizet. Ennek at kell mennie a masodikon, hogy abbol meleg jojjon.

 

Ez azt jelenti, hogy (az elso alkalommal biztosan) 80l vizet ki kell engedned mire lesz melegvized. Vagy rosszul ertem?

De ezutan sem idealis a helyzet, mert a masodik bojlerben folyamatosan veszik el a ho (azaz hul a viz) es amig az elsobol oda nem er a melegebb, addig gyakorlatilag nincs melegvized.

 

Felreertek valamit?

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Annyit értesz félre, hogy nem kell kiengedni az összes vizet. A fűtőszál a bojlerek aljában van és ahogy melegszik a víz felemelkedik a bojler tetejébe ahonnan aztán kimegy. Így lehet értelme a két bojlerből az egyiket napelemre optimalizálva szabályozni. Kevesebb energia alapból is ha 40 fokos "előmelegített" vizet fűtesz fel 80 fokosra.

Egy Hajdu Z150EK-1 villany bojler például a víz 65 fokon tartásához 24 óránként 1.8 kWh-ot fogyaszt katalógus szerint. Ugyanez a bojler a 150 liter vizét 15 fokról 65 fokra 1700 W teljesítményen 5.3 óra alatt fűt fel.

Szerkesztve: 2023. 11. 09., cs – 00:46

Nálam sikerült a Raspberry pi sd kártyájának megdöglenie. Az elmúlt 3 nap random lefagyott, elég komoly adatvesztések voltak. Ha az MQTT szerver áll, akkor minden lerohad otthon.

A pi-vel együtt 2011-ben vettem, eljárt fölötte az idő. Kb. 6 óra volt helyreállítani a rendszert, a kiesés miatti adatok elvesztek.

Ilyenkor lehet letölteni a távleolvasási portálról a 15 percenkénti adatokat jobb híján.

Lehet én is belevágok egy ilyenbe...

Kérdés: wifire kapcsolódik, vagy hogy megy be az adat?

"Sose a gép a hülye."

Nekem Wi-Fi, ESP-01 + egy kis barkacspanel (5V->3.3V LDO, egy tranzisztor a bemeno jel invertalasahoz + par ellenallas), MQTT-n publikalkja az adatokat minden alkalommal amikor a villanyora kikopi magabol, az adatok egy adatbazisba mennek illetve Home Assistantba.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

A tranzisztoros jelfordítás fontos, eszébe ne jusson senkinek SoftwareSerial-lal megoldani.

Hardveres serial kell. Amúgy nem nagy kaland.

 

Valami watchdog is legyen, hogyha megdöglene az ESP, akkor induljon újra. Ha a router újraindul, újra kell kapcsolódni,...

A lényeg, hogy ne kelljen minden áramszünet után cseszelődni.

Tasmotát célszerű felrakni. Az megold mindent kivéve azt az egy tranzisztort. Csudaszépen muzsikál. Annyi, hogy nálam a wemos d1 mini kevésnek bizonyult arra hogy a teljes csomagot továbbítsa MQTT-n ami a villanyórától jön mert kevés a memória a wemos d1 minin. Mondjuk amit nem küld el (pl az óra serialja) az nem is olyan hű de fontos csak ha már van miért ne tenném el. Egyszer talán teszek másik wemost több rammal de ez nem mostanság lesz.

A eredeti project is Wemos D1 mini-re épül, az natív kód, elég kell hogy legyen a RAM. Sőt, még az általam NodeMCU-ra átírt verziónak is elég, pedig ott ugye az interpreter is foglal memóriát.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Én azóta átálltam ESPHome-ra, az is nagyon jó, és bőven elég neki a Wemos D1 mini. Maga az ESPHome projekt erősen Home Assistant kötődésű, de nem kell hozzá HA-t használni, ha valaki nem akar, az mqtt bármihez jó, és be lehet kapcsolni egyéb apikat is ha más kellene.

Hat, ugy jon ki, hogy nem rakok bele minden, emiatt kisebb, viszont eleg "bobeszedu" (beszedes item nevek, a OBIS code is benne van), emiatt nagyobb:

{
    "current_tariff": {
        "obis_code": "96.14.0",
        "value": "0001",
        "unit": ""
    },
    "breaker_status": {
        "obis_code": "96.50.68",
        "value": "ON",
        "unit": ""
    },
    "active_threshold": {
        "obis_code": "17.0.0",
        "value": "90.000",
        "unit": "kW"
    },
    "active_energy_consumption_total": {
        "obis_code": "1.8.0",
        "value": "006147.097",
        "unit": "kWh"
    },
    "active_energy_consumption_t1": {
        "obis_code": "1.8.1",
        "value": "002226.010",
        "unit": "kWh"
    },
    "active_energy_consumption_t2": {
        "obis_code": "1.8.2",
        "value": "001921.087",
        "unit": "kWh"
    },
    "active_energy_consumption_t3": {
        "obis_code": "1.8.3",
        "value": "000000.000",
        "unit": "kWh"
    },
    "active_energy_consumption_t4": {
        "obis_code": "1.8.4",
        "value": "000000.000",
        "unit": "kWh"
    },
    "active_energy_production_total": {
        "obis_code": "2.8.0",
        "value": "001868.759",
        "unit": "kWh"
    },
    "active_energy_production_t1": {
        "obis_code": "2.8.1",
        "value": "001690.597",
        "unit": "kWh"
    },
    "active_energy_production_t2": {
        "obis_code": "2.8.2",
        "value": "002178.162",
        "unit": "kWh"
    },
    "active_energy_production_t3": {
        "obis_code": "2.8.3",
        "value": "000000.000",
        "unit": "kWh"
    },
    "active_energy_production_t4": {
        "obis_code": "2.8.4",
        "value": "000000.000",
        "unit": "kWh"
    },
    "reactive_energy_consumption_total": {
        "obis_code": "3.8.0",
        "value": "000273.519",
        "unit": "kvarh"
    },
    "reactive_energy_production_total": {
        "obis_code": "4.8.0",
        "value": "003929.308",
        "unit": "kvarh"
    },
    "reactive_energy_q1_total": {
        "obis_code": "5.8.0",
        "value": "000190.647",
        "unit": "kvarh"
    },
    "reactive_energy_q2_total": {
        "obis_code": "6.8.0",
        "value": "000082.872",
        "unit": "kvarh"
    },
    "reactive_energy_q3_total": {
        "obis_code": "7.8.0",
        "value": "001122.290",
        "unit": "kvarh"
    },
    "reactive_energy_q4_total": {
        "obis_code": "8.8.0",
        "value": "002807.018",
        "unit": "kvarh"
    },
    "instantaneous_voltage_l1": {
        "obis_code": "32.7.0",
        "value": "234.6",
        "unit": "V"
    },
    "instantaneous_voltage_l2": {
        "obis_code": "52.7.0",
        "value": "236.0",
        "unit": "V"
    },
    "instantaneous_voltage_l3": {
        "obis_code": "72.7.0",
        "value": "238.4",
        "unit": "V"
    },
    "instantaneous_current_l1": {
        "obis_code": "31.7.0",
        "value": "007",
        "unit": "A"
    },
    "instantaneous_current_l2": {
        "obis_code": "51.7.0",
        "value": "000",
        "unit": "A"
    },
    "instantaneous_current_l3": {
        "obis_code": "71.7.0",
        "value": "001",
        "unit": "A"
    },
    "instantaneous_power_factor": {
        "obis_code": "13.7.0",
        "value": "0.987",
        "unit": ""
    },
    "instantaneous_power_factor_l1": {
        "obis_code": "33.7.0",
        "value": "0.997",
        "unit": ""
    },
    "instantaneous_power_factor_l2": {
        "obis_code": "53.7.0",
        "value": "0.949",
        "unit": ""
    },
    "instantaneous_power_factor_l3": {
        "obis_code": "73.7.0",
        "value": "0.686",
        "unit": ""
    },
    "frequency": {
        "obis_code": "14.7.0",
        "value": "50.01",
        "unit": "Hz"
    },
    "instantaneous_active_power_consumption": {
        "obis_code": "1.7.0",
        "value": "02.097",
        "unit": "kW"
    },
    "instantaneous_active_power_production": {
        "obis_code": "2.7.0",
        "value": "00.000",
        "unit": "kW"
    },
    "instantaneous_reactive_power_q1": {
        "obis_code": "5.7.0",
        "value": "00.000",
        "unit": "kvar"
    },
    "instantaneous_reactive_power_q2": {
        "obis_code": "6.7.0",
        "value": "00.000",
        "unit": "kvar"
    },
    "instantaneous_reactive_power_q3": {
        "obis_code": "7.7.0",
        "value": "00.000",
        "unit": "kvar"
    },
    "instantaneous_reactive_power_q4": {
        "obis_code": "8.7.0",
        "value": "00.334",
        "unit": "kvar"
    }
}

Van egy ilyen tombom, csak azokat kuldom MQTT-n ami ebben benne van:
 

const obis_t sx631[] = {

  {"96.14.0", "current_tariff", "Current tariff"},
  {"96.50.68", "breaker_status", "Breaker status"},
  {"17.0.0", "active_threshold", "Actual threshold elecricity"},

  {"1.8.0", "active_energy_consumption_total", "Positive active energy, total"},
  {"1.8.1", "active_energy_consumption_t1", "Positive active energy, tariff 1"},
  {"1.8.2", "active_energy_consumption_t2", "Positive active energy, tariff 2"},
  {"1.8.3", "active_energy_consumption_t3", "Positive active energy, tariff 3"},
  {"1.8.4", "active_energy_consumption_t4", "Positive active energy, tariff 4"},

  {"2.8.0", "active_energy_production_total", "Negative active energy, total"},
  {"2.8.1", "active_energy_production_t1", "Negative active energy, tariff 1"},
  {"2.8.2", "active_energy_production_t2", "Negative active energy, tariff 2"},
  {"2.8.3", "active_energy_production_t3", "Negative active energy, tariff 3"},
  {"2.8.4", "active_energy_production_t4", "Negative active energy, tariff 4"},

  {"3.8.0", "reactive_energy_consumption_total", "Positive reactive energy, total"},
  {"4.8.0", "reactive_energy_production_total", "Negative reactive energy, total"},
  {"5.8.0", "reactive_energy_q1_total", "Reactive energy in I quadrant, total"},
  {"6.8.0", "reactive_energy_q2_total", "Reactive energy in II quadrant, total"},
  {"7.8.0", "reactive_energy_q3_total", "Reactive energy in III quadrant, total"},
  {"8.8.0", "reactive_energy_q4_total", "Reactive energy in IV quadrant, total"},

  {"32.7.0", "instantaneous_voltage_l1", "Instantaneous voltage in phase I"},
  {"52.7.0", "instantaneous_voltage_l2", "Instantaneous voltage in phase II"},
  {"72.7.0", "instantaneous_voltage_l3", "Instantaneous voltage in phase III"},

  {"31.7.0", "instantaneous_current_l1", "Instantaneous current in phase I"},
  {"51.7.0", "instantaneous_current_l2", "Instantaneous current in phase II"},
  {"71.7.0", "instantaneous_current_l3", "Instantaneous current in phase III"},

  {"13.7.0", "instantaneous_power_factor", "Instantaneous power factor"},
  {"33.7.0", "instantaneous_power_factor_l1", "Instantaneous power factor in phase I"},
  {"53.7.0", "instantaneous_power_factor_l2", "Instantaneous power factor in phase II"},
  {"73.7.0", "instantaneous_power_factor_l3", "Instantaneous power factor in phase III"},

  {"14.7.0", "frequency", "Frequency"},

  {"1.7.0", "instantaneous_active_power_consumption", "Positive active instantaneous power"},
  {"2.7.0", "instantaneous_active_power_production", "Negative active instantaneous power"},
  {"5.7.0", "instantaneous_reactive_power_q1", "Reactive instantaneous power I quadrant"},
  {"6.7.0", "instantaneous_reactive_power_q2", "Reactive instantaneous power II quadrant"},
  {"7.7.0", "instantaneous_reactive_power_q3", "Reactive instantaneous power III quadrant"},
  {"8.7.0", "instantaneous_reactive_power_q4", "Reactive instantaneous power IV quadrant"},
};

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Szerkesztve: 2023. 12. 19., k – 15:10

Társasházi lakás fogyasztását egy AMT B3D-FA4SET https://www.appliedmeters.sk/en/produkt/amt-b3x-fa4set-for-active-energy-multirate-with-rtc-up-to-100-a három fázisú mérő biztosítja. A mérő a folyosón van, de átellenben a bejárati ajtóval - kb. 1.5m a távolság. Ugyan a bejárai ajtó tűzálló, de át lehetne lőni okos eszközzel az adatokat. A leírásból látom, hogy van rajta egy optikai soros port kimenet, amit tesztelésre és adat kiolvasásra lehet használni.

"Optikai soros interfész
Az optikai interfészhez a mérőház elülső oldala felől lehet hozzáférni. Az optikai interfész egy, az EN 62056-21 C
mód szerinti szabványos, kétirányú kommunikációt biztosító interfész, 300/9600 baud adatátviteli sebességgel,
ahol az induló sebesség 300 baud, az ajánlott sebesség pedig 9600 baud. Az ajánlott adatátviteli sebesség
(alapvetően 9 600 Bd) paraméterezhető, és a következő értékeket veheti fel (az EN 62056-21 szabványnak
megfelelően): 300, 600, 1 200, 2 400, 4 800, 9 600 és 19 200 baud. A villamos fogyasztásmérő
paraméterezéséhez, valamint a programozott paraméterek módosításához és lenullázásához, illetve a
fogyasztásmérő adatainak kiolvasásához optikai érzékelőfejet és PC számítógépet vagy kézi kezelőegységet
(HHU) kell használni. A PC/HHU eszközzel történő kommunikációt az ikon jelzi. Az AMT típusú villamos
fogyasztásmérőkkel (valamint az IEC 62056-21 szabvány szerinti optikai interfészt tartalmazó, egyéb gyártók
villamos fogyasztásmérőivel) történő kommunikációhoz az Applied Meters, a.s. vállalat biztosítja az AMOS típusú
mágnesfejjel rendelkező optikai érzékelőfejet."

Lehet hozzá kapni optikai - USB interface-t: https://www.appliedmeters.sk/en/produkt/optical-communication-probes-amos-usb-amos-232p

Most kapacitás bővítés (https://hup.hu/node/183281) miatt plomba bontás lesz, lekerül a burkolat és el lehet majd érni az eszközt.

Van-e itt olyan közöttünk, aki illesztett már valamivel ilyen mérőt az okos otthon rendszeréhez (pl.: home assistant)?

Thx: Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Nem kötözködés, de:

Igen TTL soros port (MBUS), de NEM INVERTÁLT, csak open collectoros (felhúzó ellenállás kell 5V-ra az RX vonalhoz).

Ezzel a kábellel tuti működik (Domoticz on Raspberry DSMR Dutch P1 Poort Cable for Smart Slimme Meter Kaifa Landis Iskra Sagemcom Kamstrup): Csak tesztelés miatt vettem 3500Ft-ért.

https://www.aliexpress.com/item/1005001747429524.html

Itt vannak a leírások, kapcsolási rajzok és képek.

https://www.searcher.hu/elektronika/DSMR_P1/

 

Csak 3 ér van bekötve a chiptől a P1 port felé:

 

P1 port pin2: Data Request +5V van rákötve az USB felől (Ez a kábel  nem használja a villanyóra 5V-os tápját.)

P1 port pin3: GND

P1 port pin5 Data (RX) 1KOhmos ellenállással felhúzva +5V-ra és bekötve  az FDI chip RX lábára.

 

6.1 Transfer speed and character formatting
The interface must use a fixed transfer speed of 115200 baud.
The Metering System must send its data to the OSM device every single second and the
transmission of the entire P1 telegram must be completed within 1s.
The format of transmitted data must be defined as “8N1”. Namely:
- 1 start bit,
- 8 data bits,
- no parity bit and
- 1 stop bit.

Kommunikácós paraméterek 115200-8-N-1

Home Assistant Hungary faszbúk csoportban azt írja valaki, hogy az SX631 órája szoftverét nemrég frissíthették, mert a frekvencánál N/A jön, viszont megjelentek a fázisonkénti fogyasztás és betáplálás adatok:

Fogyasztás:
1-0:21.7.0(00.135*kW) P+ L1
1-0:41.7.0(00.037*kW) P+ L2
1-0:61.7.0(00.048*kW) P+ L3

Visszatáplálás:
1-0:22.7.0(00.000*kW) P- L1
1-0:42.7.0(00.000*kW) P- L2
1-0:62.7.0(00.000*kW) P- L3

Ez ugye azért jó, mert áram ugyan eddig is volt, de csak egész érték, vagyis nem tudtuk pontosan, hogy mennyi a fáisonkénti fogyasztás. Így viszont akár már az áram is kiszámolható pontosan.

Van valakinek pontosabb infója, hogy mikor, kinél, hol frissítenek, fognak, stb.?

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Nemrég bővítettem 3x32A-ra, SX631-et hoztak az EON-tól. Sajnos nem voltam ott. Plombabontási engedély kell majd, hogy rádugjam a P1 portra ezt:

https://smartgateways.nl/en/product/smart-meter-wifi-gateway/

Kíváncsi leszek, hogy fog működni. Külön Hungary firmware van hozzá. Laysoft által írt változások remélem nem zavarják majd meg a működését.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

- Szintén SX631, ugyanilyen kütyüvel. Működik. Elméletileg menni fog a változtatások után is, de ha mégsem, a csávó akitől veszed, elérhető, válaszol, megfixeli a firmware-t. Nem gondolnám, hogy gond lenne. Amúgy meg ha úgy oldod meg az intergrációt, hogy nem az MQTT interface-t használod, hanem simán becsatlakozol a TCP/23-as portjára, akkor ott azt köpi ki, amit az órától kap, és nálad a labda, hogy dolgozod fel.

- Ha azért kell plombabontás, mert neked is egy olyan remekbeszabott szekrényed van, mint nekem, hogy nem lehet elérni az ajtócskából a portocskát, akkor igazából egy ügyes szerszámmal, fél óra szabadidővel, meg egy marék lónyugtatóval be lehet varázsolni a csatit a helyére. Nekem a Hensel szekrényemhez egy ilyen szerszám vált be, egy sörért kölcsön tudom adni: https://www.aliexpress.com/item/1005005615797881.html

Társasházi lakás és a villanyórák a folyosón vannak egy szekrényben. Nincs rajta semmilyen ablakocska. Úgyhogy még egy nőgyógyász sem tudná bevarázsolni.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Elég jó leírás van egyébként az EON-nél a mérőről, ahol kitérnek arra is, hogy a meddő energiát tekintve többlet információt ad az eszköz.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Valakinek van kéznél teljes dlms SX631/S34U18 mérő által küldött P1 portos datagram? Teszteléshez lenne rá szükségem.

AUX59902722718

0-0:1.0.0(240304112520W)
0-0:42.0.0(AUX1030302722718)
0-0:96.1.0(9902722718)
0-0:96.14.0(0001)
0-0:96.50.68(ON)
0-0:17.0.0(90.000*kW)
1-0:1.8.0(022803.012*kWh)
1-0:1.8.1(015543.755*kWh)
1-0:1.8.2(007259.257*kWh)
1-0:1.8.3(000000.000*kWh)
1-0:1.8.4(000000.000*kWh)
1-0:2.8.0(000000.000*kWh)
1-0:2.8.1(000000.000*kWh)
1-0:2.8.2(000000.000*kWh)
1-0:2.8.3(000000.000*kWh)
1-0:2.8.4(000000.000*kWh)
1-0:3.8.0(001470.921*kvarh)
1-0:4.8.0(006381.114*kvarh)
1-0:5.8.0(001470.921*kvarh)
1-0:6.8.0(000000.000*kvarh)
1-0:7.8.0(000000.000*kvarh)
1-0:8.8.0(006381.114*kvarh)
1-0:15.8.0(022803.014*kWh)
1-0:32.7.0(233.9*V)
1-0:52.7.0(230.4*V)
1-0:72.7.0(232.7*V)
1-0:31.7.0(002*A)
1-0:51.7.0(002*A)
1-0:71.7.0(002*A)
1-0:13.7.0(0.968)
1-0:33.7.0(0.994)
1-0:53.7.0(0.927)
1-0:73.7.0(0.964)
1-0:14.7.0(50.03*Hz)
1-0:1.7.0(01.612*kW)
1-0:2.7.0(00.000*kW)
1-0:5.7.0(00.000*kvar)
1-0:6.7.0(00.000*kvar)
1-0:7.7.0(00.000*kvar)
1-0:8.7.0(00.417*kvar)
0-0:98.1.0(240301000000W)(022756.691*kWh)(015523.696*kWh)(007232.995*kWh)(000000.000*kWh)(000000.000*kWh)(000000.000*kWh)(001470.695*kvarh)(006356.208*kvarh)(001470.695*kvarh)(000000.000*kvarh)(000000.000*kvarh)(006356.208*kvarh)(022756.693*kWh)(02.304*kW)(02.304*kW)(01.104*kW)(00.000*kW)(00.000*kW)(00.000*kW)
0-0:96.13.0(<FF><FF>
.....
<FF><FF>)
!4454
/

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.