ELMŰ okos mérő kalandok

Fórumok

Történt kicsivel több mint 1 hónapja, hogy az ELMŰ órát cserélt nálam, az új egy SX631 (S34U18) okos mérő (sic!) lett. Kérdezgettem a Hálózatos szakikat, hogy mitől okos a ketyere, mondták, hogy mobilneten küldi az adatokat, le tudom majd olvasni online. Cool. Ránéztem mi a menete: regisztráció, igénylő kitöltés/aláírás, stb.. Végigcsináltam a folyamatot, jó két hétig tartott, a végén lett egy webes hozzáférésem az előző(!) napi "terhelési görbéhez", ahol 15 perces felbontásban látom az adatokat, illetve egy másik oldalon le tudom olvasni a mérőt, de ott meg csak az utolsó havi zárás adatait látom. Hát nem igazán erre számítottam.

Gondolom a fentieket sokan ismeritek, szóval lapozzunk inkább, az alábbiak talán érdekesebbek lesznek: ezzel az üggyel párhuzamosan nézegettem a mérő doksiját is, és megakadt a szemem a 13. oldalon található "P1 felhasználói port" fejezeten. Ez egy fizikai RJ12 csatlakozó magán a mérőn, amin 10 másodperces mintavételezéssel küld 45db különféle paramétert sorosan, un. DSMR (Dutch Smart Meter Requirements) protokollt használva. Hoppá, ez már egy fokkal jobban hangzik! Viszont felmerül a kérdés, hogy rám hívja e a rendőrt a leolvasó, ha meglátja, hogy egy idegen kábel lóg az órából? Többször is átnéztem a doksikat, ELMŰ fejléces pdf-ek (EON-nál megtaláltam ugyanezt), egyértelműen írja, hogy ügyfél használhatja a portot, körbe van védve, read-only, stb... Ugye itt még mindig lehet egy olyan csavar, hogy az általuk megjelölt 1db eszköz köthető csak rá, amit megvásárolhatok pl. egy bizonyos Kft-től, 990.000Ft + ÁFA -ért, szóval jobbnak láttam írásban kérdezni. 2 hét elteltével meg is jött a válasz: jól értem, ráköthetek bármit, az én dolgom, nincs kifejezetten engedélyezett eszköz vagy ezekről lista, vegyem figyelembe a kompatibilitást (itt az RJ12 csatlakozót jelölték meg, lol), és bármi mehet rá, ami azt tudja. Pecsét, kézzel írt aláírás, ELMŰ fejléc. Na ez nekem elég, vágjunk bele.

Itt jött a legnagyobb szívás: hogyan dugok be egy RJ12 csatis kábelt az órába? Ugyanis nem csak az óra van leplombálva, de van körülötte egy szabványos teli előlapos mérőhely szekrény, ami szintén (ez is csak nálunk van így, más országokban elég az óra saját burkolatát védeni, amit eleve ennek megfelelően ad a gyártó, de mindegy...). Csomót nyomoztam, kiderült, hogy van ezekből a szekrényekből ajtós előlappal rendelkező, amit engednek is feltenni (nem mindig persze, de ez egy másik történet). Itt egy kicsit megakadtam, hogy mégis mi lesz a kábellel, odacsukom? Hogy fog kinézni? Illetve szabad így egyáltalán működtetni a dolgot? Mindegy, elkezdtem ez után is nyomozni: létezik utólag kicserélhető ajtós előlap ehhez a típusú szekrényhez (35eFt), kb. fél perc alatt cserélhető. Regisztrált szerelő aki kicseréli: 50eFt. A szerelőktől kérdeztem, hogy az oké, e, hogy kinyitják nekem a mostanit, én csak bedugom a kábelt, és a kismegszakítók ajtajánál kivezetem, ők meg visszazárnak. Mondták hogy persze, de úgy is 50. Az egyik teljesen belelkesült, mondta hogy avassam be, kapcsolási rajz, lábkiosztás, működtetés, minden érdekli... Mondtam, hogy örömmel megmutatok mindent, ha meg tudunk egyezni. Nem tudtunk, mert így is 50.... Az viszont megnyugvás, hogy mindegyik tudta hogy miről beszélek, bár mondták, hogy nem láttak még senkit, aki használta volna ezt a csatlakozót, de tudják hogy mi ez, és hogy engedélyezett.

Végül elegem lett, fogtam 2db megfelelően hajlított drótot, az egyiknek a végét U alakúra hajtogattam, így szorítottam a kábelt hozzá, és bejátszottam kismegszakítók ajtaja felől. Mit mondjak, nem volt egyszerű, ráadásul az RJ12 aljzat előtt van egy gumiajtó, először azt kellett kinyitni a drótokkal. Magam sem hittem volna, de úgy 1 óra szarakodás után sikerült. További nem tudom mennyi időt vett igénybe, hogy a drótot kiszedjem úgy, hogy a kábel ne sérüljön.

Innét már a hobbizás kellemesebb része jött: a kábel végére tettem egy Wemos D1 minit, ugyanis magán a porton van 5V táp ilyen célokra. A DSMR szabvány szerint 250mA-re terhelhető max, de a kínai gyártó nem hiszem hogy betartja ezt, a Wemos vígan megy rajta, pedig elvileg boot közben és adásnál 300mA fölött is kér. Ezen okok miatt a netes ajánlásokban talált elkot én le is hagytam (más típusú óráknál szoktak rátenni egy 470uF-est).  A végeredmény az lett, hogy az elektronika egy kb 30 cm-es kábelen lóg a P1 portból, le a kismegszakítók ajtajához, tehát bármikor szerelhető, cserélhető. 

Már lassan 1 hete megy, teljesen stabil, mqtt-n küldi az adatokat. Magához az elektronikához és a kódhoz én innét merítettem ötleteket:

https://github.com/bram2202/esp8266-dsmr

https://github.com/KevinXL/P1-Meter-ESP8266-DSMR

https://tasmota.github.io/docs/P1-Smart-Meter/

https://elmuhalozat.hu/elmu/file/downloadfile?id=e17e5c5b-88df-4282-bbd… (13. oldaltól)

Amúgy a pár ellenállás és tranzisztor azért kell, mert invertált kimentet ad a port, de olvastam valahol, hogy ennek a kezelése software serial módban megvalósítható az ESP-n (aztán meg a commentekben alatta a vitát, hogy ez veszélyes lehet a portra nézve, mert mit tudom én, úgyhogy nagyon nem is mélyedtem bele, az a 20Ft-nyi alkatrész, meg 10 perc forrasztás nekem megérte, hogy megbízhatóan és stabilan menjen).

Ami kicsit csalódás: a 45db paraméterbe valahogy nem sikerült beletenni a pillanatnyi teljesítményadatokat fázisonként. Összesített érték van (import/export külön), az elég pontos (W felbontás), illetve fázisonként van ugyan áram, viszont A-re kerekítve, és hiába van hozzá százados pontosságú feszültség V-ban, nagyon elnagyoltan lehet csak teljesítményt számolni így (+/- ~230W ugye, ami egy háztartásban azért jelentős). A többi paraméter pontos, és jó.

Hozzászólások

gartulalok a kitartasodhoz, de LOL, nem adnak hozza szep nagykijelzos egyseget amit kiraksz ahova akarsz a lakasban? nekunk van (UK) mindent mutat amit gepen is elernek rajta, csak szarakodasmentesen + van benne bluetooth es akkor a telefonommal is osszekothetem a szamlazashoz (a jelenlegi szolgaltatom nem tamogatja ugyh felesleges, olvassak ok maguk, neha dob egy ertesitest az app, hogy ellenorizzem a leolvaso serialjat meg az aktualis fogyasztast)

Szerkesztve: 2021. 03. 11., cs – 14:05

50e Ft munkadíjat mondtak egy ajtócserére? Azt hiszem emelnem kell az órabéremen, mert már egyszerű szakik is láthatóan bruttó 20-50e Ft/órával dolgoznak.

Egyébként gratulálok, szép munka!

Minősített szerelőnek kell lenned.* :) Az a vicces, hogy annyi melójuk van, hogy válogathatnak az ügyfelek között. Volt olyan iroda, ahol bővítést ügyintézését kérték tőlem, és arra nem volt hajlandó egy hónap(!) alatt hogy kijöjjön. Fényképeket kért, mert mérjem le a hely nagyságát stb. Email postafordultát egy hétben kell mérni.

* félreolvastam, azt hittem ez akarsz lenni. :)

Ez a kiszállás + plombabontás ára. Gondolom az lehet, hogy nem érdekli őket, hogy a bontás + visszazárás között milyen munkákat akarok elvégezni/elvégeztetni. Amúgy ha kitartó vagyok, akkor biztos találtam volna olyat, aki fele ennyiből megoldja, de erre a projektre az is sok lett volna.

bizony. én is most összegeztem, hogy mibe került a mérőtől az alelosztó tábláig a kábelcsere, ugy, hogy a kábelt az apóssal mi huztuk be egy másik nyomvonalon, Tehát a villanyszerelő annyit csinált, hogy kijött és bekötötte a kábel két végét, és feltette az ajtót.

szóval: villanyszerelő kért 40 rongyot hogy bekötötte a kábel két végét, csatornázott kb 2 m-t behuzott egy földelő kábelt ami kb 80 cm, és feltette a mérőszekrényre az ajtót....
az eon kijött, plomba bontás 14000 ft, majd a munka után plomba visszahelyezés szintén 14000 ft.

Nekem az anyag került kb 40000-ft-ba (védőcső, plusz kábel)

szóval 108 ezer csak azért, hogy a jövő héten átvegyék a frissen telepitett napelem rendszert, mert persze nem ment egyszerre hogy átvegyék hamár le van szedve a plomba, pedig a feleségem kb 2 hete hívogatja őket, meg próbálja elintézni hogy csinálják már meg egy lépésben...(hihetetlen)

és még hátra van a nyomvonal lejavitása, festése.....

[szerk]

Egyébként a fenti megoldás mennyi legális az eon hálózatán?

 

Én az eon-t a leggecibb szolgáltató cégnek tartom az orszában, én nem merném megcsinálni ezt.

Ugyanúgy ott van a mérő doksijában hogy használhatod a portot. Ez ráadásul egy EON által szerkesztett doksi, EON-os fejléccel, szóval nem a véletlen műve a dolog. Ha tartasz tőle, akkor csináld azt amit én, kérj egy hivatalos állásfoglalás. Így is megrángathatnak ha valami félkegyelmű leolvasó elindítja a folyamatot, mert megijed, de egyrészt lobogtathatod neki a papírt, amitől talán lenyugszik, másrészt nyilván jogilag bajod nem lehet belőle, csak bosszúságod.

Én amúgy komolyan vártam a "tesztet", most lett volna az éves leolvasás, de elég volt nekik az elműs energiapp-os fotó, már el is fogadták, és ki is számlázták, szóval leolvasó nem fog jönni.

Értem, világos.
Nekem az eon-kapcsán pont a félkegyelműek miatt van görcsben a gyomrom....
Kábeltévés múltambol is szórakoztak velünk a sima szimpla félkegyelmű szerelőik, illetve egy, de az szerintem szabadnapjain szándékosan minket figyelt, ha nem tetszett neki valami egyből buzerált.

Szia! Milyen órát cseréltek le ilyenre? Nálam egy SanxingSX100 L12B2 van talán, azt pont egy éve szerelhették be.
 

Őszintén, ez a megoldás mivel tud többet annál, hogy veszel a meter.hu-tól egy hiteles Inepro MODbus kompatibilis DIN sínre szerelhető órát a mért oldalra?
Az oda vissza mér, frekvenciát, ampert, fogyasztás, cos-fi-t, akármit.
Tudom, ez "majdnem" ingyen van :-)

Ahogy mondod, ingyen van (mivel kallódott hozzá a fiókban minden, de maúgy 1-2eFt-nyi alkatrészről beszélünk). Valamint attól az eszköztől kapok így adatot, ami az elszámolás alapját is képezi, és a kapott adatsorokban konkrétan benne van az a két szám is, amit a számlán látok (import/export, és tudom-tudom, saját mérővel is ki lehet számolni, mert csak össze kell adogatni, de azért ez így mégis elegánsabb).

Igen, szerintem az az 50eFt plusz talan szamit.

 

Egyreszt, ha eleve ilyen az ora, miert ne hasznalna ki? Masreszt, amit ajanlasz, ahhoz amit az orahoz megcsinalt ehhez is kellene, mert a Modbust is be kell vinni a Home Assistantba, tehat a majdnem ingyenbol a majdnem resz a Te javaslatodhoz is kellene.

Szoval nem az a kerdes, hogy amit csinalt mivel tud tobbet, hanem az, hogy amit javasoltal mennyivel tud kevesebbet ugy, hogy meg nem keves penzbe is kerul.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Ami kicsit csalódás: a 45db paraméterbe valahogy nem sikerült beletenni a pillanatnyi teljesítményadatokat fázisonként. Összesített érték van (import/export külön), az elég pontos (W felbontás), illetve fázisonként van ugyan áram, viszont A-re kerekítve [...]

Ez alapjan gondoltam, hogy 3 fazisa van, arra neztem az 50kHUF-ot. Az ajto nyitas helyett, ha jol ertem megoldotta maskepp a bekotest.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Félreérted, semmivel se hivatalosabb az, hogy ők nyitják ki, és úgy dugod be, csak megkíméled magad a drótos szarakodástól. Illetve ha eleve olyan szekrényed van, amin az óra előtt van egy ajtó (ez gyakori amúgy, csak nálam éppen nem ilyen van), akkor nincs az egész probléma.

Máshogy fogalmazva: a kábel bedugásának nem feltétel hogy regisztrált szerelő tegye meg, vagy hogy nézze ahogy te megteszed. Viszont ha fizikailag nem férsz hozzá, akkor ugye kell egy ilyen ember, de nem a becsatlakoztatás "auditiálása" miatt, hanem a fizikai hozzáférés biztosítása miatt. Na én ez utóbbit elspóroltam 1 órányi nőgyógyászkodással.

Digitális, simkártyás óránál már nem járnak ki a humanoidok leolvasni, mert maga a mérő jelentget automatikusan.

Amúgy tanulság, mikor legközelebb óracsere van, az ember már előre felkészülten várja az elmüs szerelőket, akkor nem utólag kell 50ropiért plombát vágatni/újraköttetni.

+1 én is nekikészülök arra, amikor a vezérelt órát cserélniük kell, mert olyan okádék koszosan tették vissza a plexi szekrényfedelet, hogy alig tudom befényképezni az órát.
Amúgy az óra diktálásról energiapp fényképezésre tértem át. Eddig ugyebár évente egyszer jöttek ellenőrző óraolvasásra, kérdeztem és ha fényképezem? Akkor nem jön éves leolvasásra, de helyette ugyanúgy jönnek évente egyszer óraellenőrzésre, csak másik csapat (gyakorlatilag nem éri meg fényképezni az órát, csak szivatja magát az ember)... én attól tartok ezekkel a smart meterekkel is ez lesz, majd jön egy harmadik csapat évente egyszer... (szerintem tökmindegy, hogy milyen óra lesz, az évi egyszeri ellenőrzés forever and ever)

en is fotozgatom miota van energiapp. azota 2x volt eves leolvasas, mindketszer nyomkodta a leolvaso a telefonjat, hummogott, nem ertette miert nem talalja benne az en oram. miutan mondtam hogy energiapp-ozok, mondta hogy ja akkor neki nem is kell semmit csinalni es elment. mas nem jott.

Elkeserítelek: minden évben leolvassák novemberben. Jön, lefotózza, beírja az adatokat a telefonján. Egy szolgáltatói tulajdonos váltásnál simán elcseszik az adatokat és képesek becsült fogyasztásról számlát adni, elfelejtve a termelt mennyiséget levonni. Nem olyan nagy kunszt.

Jövő hó végén jönnek, elvileg utoljára. Üfsz azt mondta hogy kaptak képzést, tudják hogy mi ez. Ezen kívül ott az aláírt pecsétes papírom is. De értem amúgy a dolgot, nekem is ez volt a legnagyobb kérdőjel benne amikor megláttam róla az első elműs doksit, szóval kíváncsian várom, illetve állok elébe.

Nézem ezt a csodát, és azon töröm a fejem, ha valami miatt lekapcsolják, akkor az on gombot csak 50k-s nyitás után tudod megnyomni? Az lol :)

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Van viszont mágneses taperolást jelző LED.

Végül a linkelt szoftvereket csak mintának használtad, és írtál sajátot?  Nekem az egyéb eszközeim TASMOTA alapúak (Sonoff), emiatt azt próbáltam először (meg ugye az a legegyszerűbb).
Egyelőre nem jött össze, az adatok egy részét már látom, de kapok pár serial buffer overrun-t még a maximális puffer értéknél is (520).

Bogyó

Az első linken találhatót használom kb., csak belepatkoltam az elműs dsmr kódokat, illetve ota-t, meg már nem is tudom... Igazi install&forget projekt volt amúgy, kb. akkor láttam utoljára az eszközt amikor az eredeti postot írtam, már a kódot sem találom hirtelen :D Illetve azóta megy zökkenőmentesen, szóval minden tök jó.

sub.

 

Ez dejó hogy megláttam, mert nekem is lesz most óracsere akkor előre belerakom a kábelt, aztán meglátjuk mivel tudom az adatokat a Home Assistant-ba küldeni.

(Jelenleg egy Shelly EM-mel mérem a fogyasztást/termelést)

Szerkesztve: 2021. 05. 06., cs – 21:37

en egyszeruen raktam a lakaselosztoba, kozvetlen az orabol jovo fazis vezetekre egy sajat merot, es annak a kimenetet monitorozom. a cucc 6k volt ha jol emlexek. mikor az ora allast leadom, reseteltem ezt is, es eddig mindig pontosan stimmelt, ugyanazt merte mint az elmu oraja.

nem pont ez a tipus, de ugyanigy nez ki, es van azon is impulzus kimenet optocsatoloval:

https://relaxvill.hu/hu/Mero-szamlalo/Fogyasztasmero/OVK/OVK-1F-FOGYASZ…

Persze, már sok éve használtam ilyet én is, akkor még RPI-vel számolgatva az impulzusokat. Itt igazából egy új/ingyenes/szolgáltatói megoldás bemutatása lett volna a cél. Nekem nem igazán volt szimpi amúgy ez "klasszikus" fogyasztásmérős megoldás, ugye ezen átfolyik a teljes áram, szóval plusz egy hibalehetőség/veszélyforrás. Amire meg rá merném bízni az életem, meg az ingatlanom, (mert nem valami rebrandelt kínai gagyi hanem ABB, Schneider, vagy ezek környéke, vagy áramváltós), az meg három fázisra elég húzos tud lenni, és ugyanúgy kell vele barkácsolni, sőt...

Persze szerencse az kell hozzá (mármint a DSMR megoldáshoz), sajnos még hmke esetén se szerelnek fel mindig P1 portos órát, és mivel csomó embert besóztam más helyen is, ezért elég sok infó futott be azóta. Volt aki időben szólt csere előtt, de sehogy nem tudta elintézni/kikönyörögni, hogy ilyen órát kapjon, hiába fizetett értelmetlenül csatlakozási díjat, immár másodszor (~40kHUF).

Nem a helyszínen húzták le, hanem az ELMŰ számlázta ki (csatlakozási díj címszóval). Napelemes fórumokban megy a jogászkodás erről, de annyira nem követem, mert nem érdekel. Állítólag jogszabály alapján ingyenesnek kellene lennie (vannak hozzá feltételek, 32A alatt, meg lakossági, stb..). Ennek ellenére random kiszámlázzák, pl. nekem is ki kellett fizetni, miközben három ismerősnek ugyanabban az időszakban de más területen nem. Egyikünknél sem csináltak semmit, nem cseréltek pl. fővezetéket, megszakítókat, vagy bármi egyebet.

Annyira engem egyébként nem érdekel, gondolom a rezsidémonhoz is köze van. Legyen egy díja, egye fene (ahogy pl. a vízóránál is van), csak ne hasraütésre dőljön el, és fizesse mindenki, úgy talán nem 40 lenne.

3x32-őt írnak, de nyilván ezek fotelszakértők. Én tényleg nem várnám el hogy ingyenes legyen, eleve nem kis pénz egy hmke beruházás, nem ezen múlik, pláne hogy ezek az órák sem olcsók. Az viszont több mint érdekes, hogy össze-vissza számlázgatják, kb. szerencse kérdése, hogy ki kell e fizetned vagy sem. Annyi naív tippem van még, hogy esetleg adott körzetre az ottani üzemeltetők döntik el, hogy pl. jövőbeni fejlesztéshez (trafók, egyebek), kellhet e ez, mert olyan állapotban van a rendszer.

273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet 5. § (7):

"A fogyasztásmérő berendezés költségeinek viselésére 3 x 16 A teljesítmény határig a felhasználókra, a felett az erőművekre vonatkozó szabályok alkalmazandók."

Ebbol a 3x16A nagyjabol biztosnak latszik, mint hatar. Azt viszont nem tudom, hogy a szolgaltatok mi alapjan hatarozzak meg a csere dijat, de biztosan van erre is jogszabaly.

Érdekes ez az 50k HUF-os ajtócsere...

Egy ismerősömnél Somogy megyében, a vakoláskor leszakadt az egyik plomba, a frissen szabványosított (egyébként alapból Csatári-Plast "ajtós" szekrényt hoztak) villanyóra-doboz külső fedelén, bejelentette.

Az EON kb. 8 hónap múlva kijött, megnézte, hogy "jé, tényleg", majd azzal a címszóval, hogy "amúgy ennél a szekrénynél kívülre nem is kell", leszedte a másik külső plombát is, és távozott.

Így már csak belül, az óra van plombálva, meg szerelőlemez, amin fekszik, szóval az egész fedelet, (amin az ajtó is van) le is szedhetné.

(Az meg már külön poén, hogy az egész szabványosítás anyagköltségen (20K) megvolt, mert nem történt "Amper"-beli bővítés, nem kértek a plombálásokért, és a szerelő sem kért munkadíjat, mert 4 hónapot késett az előzetesen kialkudott határidőhöz képest...)

Amúgy ezeken az órákon van infra port is, azt próbálta már valaki?

Elvileg ott is ilyen adatokat lehet lekérdezni, és akkor nem lenne probléma műanyagfedél sem.

Ez a csatlakozó direkt egy irányú kommunikációra és direkt arra van, hogy a végfelhasználó kiolvashasson értékeket. Az óra küldi magából ki. Befelé adatot nem is tudsz adni ahogy néztem. A kommunikáció formátuma a szolgáltató (vagy óra gyártó) által közölve van a részedre.

Az infra porton is le lehet kérdezni az aktuális értékeket, itt a kulcsszó a lekérdezés. Rövid távú és mágnesesen szokták a fejet odarögzíteni. Oda vissza kommunikálhat az órával, ott programozni is lehet. Parancskészlete némelyik kering a neten. 

Ha jön az egyszer Leolvasó Jóskabácsi akkor a programozó fejre tuti felcsillana a szeme és azonnal több fotót csinálna mint Kovi egy szereplőválogatáskor. Ha bedugsz egy normális kábelt, az erre kialakított csatlakozóba, akár le is plombázzák utána a szekrényt, majd mellé teszel egy nem DIY-bombára hasonlító eszközt, pl korrektül bedobozolva, szerintem max rákérdez, hogy ez meg mi, de ugye, teheted olyan távban is ha elkábelezted, (nem 10m-re), hogy nem az jut elsőre eszébe a leolvasónak, hogy hoppá, ezen machinálod a ketyerét.

Szerintem jó kezdeményezés, hogy van ilyen port. Így ha kell tuti azt az értéket lehet leolvasni amit kell, és nem kell kölön varázslat hozzá. Ettől egyszerűbben már nem nagyon lehetett volna megoldnai. Erre tehet mindenki a saját szájíze szerinti illesztőt.

"majd mellé teszel egy nem DIY-bombára hasonlító eszközt, "

- lol, ezen felröhögtem. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerkesztve: 2021. 05. 14., p – 08:13

Szia! Ugyanilyen órát kaptam én is hétfőn, sajnos csak utána találtam meg ezt a posztot :( Öröm az ürömben, hogy a kismekszakítőknál van egy kis ajtó, amin talán befér a kezem és onnan elég közel van a port. Nézegettem a linkeket, ami alapján megcsinálta, de elég kusza. Tudnál esetleg küldeni egy kábelezési fotót/rajzot és, hogy melyik sketchet raktad fel az esp-re? Köszi szépen! 

Az RJ11 4 vezetékkel nem lesz itt jó igaz?

Ha beszerelnek valami hasonlo megoldast annak segitsegevel tudnam "debuggolni" a halozatomt?
Uj epitesu hazban vagyok, 3x20 amper van es az egyik fazist sokszor levagja a fozolap valamiert (mindig ugyanazt), es mar az oruletbe kerget.
Akkor talan latnam hogy tenyleg tul sok aramot akar-e felvenni, vagy nem tudom.

Total laikuskent kerdezem

Sot, normal esetben a bejovo kismegszakito is haromfazisu, magyarul az is leold. Ha bentebb B karakterisztikaju kismegszakito van, kint pedig C, akkor nagy valoszinuseggel jol sikerult leosztani a szakinak a 3 fazist terhelesaranyosan...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Nincs, de ha ilyet akarsz, ne velem akard mar megkerestetni. Te allitottal valamit nagyon hatarozottan, en meg tudok rogton tobb ellenpeldat is, ami bizonyitja, hogy nincs igazad. De ha akarod, bizisten kimegyek a dobozhoz es lefenykepezem neked. 

Egy masik topicban, ahol ugyanerre terelodott a beszelgetes, mar leirtam: en 2019 oktoberben szabvanyositottam a merohelyemet, C-s kismegszakitokat tettek bele. A szomszedomban iden januar-februar kornyeken volt egy 1->3 fazisu bovites, nala szinten 3db C16-os kerult a meroszekrenybe. Szuleimnel par eve nem indult egy 5kW-os motorral szerelt gabonatisztito gep a 3xB16-rol, ok csereltettek.

En biztosan nem kentem meg senkit, es a tobbiek sem mondtak, hogy szukseg lett volna ra.

Azért kérdezem, mert benne vagyok jó ideje kettő villanyszerelős csoportban is és rendszeres téma, hogy már sehol nem használják az elosztói engedélyesek a C karakterisztikát, ha adnál erről valami írást, akkor tudnám nekik mutatni, hogy lám, itt az ellenpélda. De nem találtam írást, se bejelentő lapot, semmit, szóval ez vélhetően valami szürkezóna lehet.

Ha ennyi is eleg, akkor tessek:

https://ibb.co/8mWp2K9

https://ibb.co/7VKRFCG

https://ibb.co/HqxMRmn

Ezeket meg tolem szereltek le, igaz a jobb szelsore mondta is a szerelo, hogy az valami takolas, mert olyat meg nem latott. Azert maradtak nalam, mert meg voltak egve rajtuk a bekotesi pontok, en meg azota tartogatom, hogy majd bedobom valami elektronikai hulladek gyujtesbe. Aztan jellemzoen elfelejtem...

https://ibb.co/h93b5mh

Sajnos tenylg nem ertek hozza. Nem tudom melyik a fi rele.
A lakasban van egy nagy biztositek szekreny amiben mindennek van kulon felcimkezett biztositek. Ott van 3 darab kulon biztositek a fozolapnak.
De nem ott veri le, hanem a villanyoranal a 3 fazis kozul az egyik biztositkjat

A pongyolán fogalmazva fi-relének hívott eszközön van egy gomb meg egy, a kismegszakítókhoz hasonló kallantyú. (A gombot megnyomva lehet, és időnként kell is tesztelni a működését.).
A leírásodból nekem az derül ki, hogy az van, amit wladek1 írt: "nagy valoszinuseggel ,,jol sikerult'' leosztani a szakinak a 3 fazist terhelesaranyosan".
Amikor lecsapja az adott fázist, akkor nézd meg, hogy melyik további fogyasztóktó, aljzatoktól megy el az áram - na azokat kell úgy átvariálni, hogy egy részük másik fázisra kerüljön. Lehet, hogy másik konnektorba dugással menni fog, de lehet, hogy az elosztóban kell átkötögetni bizonyos köröket másik fázisra. Mivel nem vagy villanyász, így első körben csak az átdugdosós megoldás játszhat, a másikhoz mindenképp kérj szakembertől segítséget.

Az a fazis amit le szokott csapni azon van a suto is meg a moso konyhaban a mosogep valamint a nappaliban a TV.
Az a gondom hogy ugye ez a fozolap 3 fazist hasznal (indukcios), ezert mindegy melyikre tennem at mondjuk a mosogepet.
Ugyanakkor van hogy akkor is lecsapja  ha csak a suto megy a fuzolap mellett es semmi mas.

Készüléke válogatja, hogy hogy van bekötve - ezt a készülék típusa (jobb esetben adattáblája/dokumentációja) alapján lehetne megtudni.

A sütő+főzőlap bekapcsoláskor, vagy használat közben, egy idő elteltével okozza a kismegszakító leoldását? Mert ha így van, akkor ez lehet kismegszakítónál is hiba - de ezt mind a konkrét berendezés(ek), illetve helyzet ismeretében lehet eldönteni.

Ha a mosókonyhában van másik fázison lévő aljzat, akkor első körben arra átrakni a mosógépet segíthet a túlterhelés külső körülményeit limitálni, de esélyes, hogy a villanyász szakember segítségét nem úszod meg.

Azért normális esetben úgy szokott kinézni, hogy a nagyfogyasztók szépen rotálva vannak felaggatva a fázisokra, és a maradék konnektorok, meg használati gyakoriság függvényében külön-külön fázison, világítás meg általában mindegy.

Tehát mondjuk:
F1: sütő, szobai konnektorok, amiket sütéskor nem igazán használsz, világítás
F2: mosógép, szobai konnektorok, amiket mosáskor nem igazán használsz, világítás
F3: főzőlap/vagy/mosogatógép, szobai konnektorok, amiket főzéskor nem igazán használsz, világítás

de én is találkoztam nemrég olyan szerelővel, aki gondolkodás nélkül fölhányta a kismegszakítókat a fázisokra, aztán csak pislogott, amikor az édesanyja hogyléte felől érdeklődtem, következő találkozásunkkor...

A másik "divat" manapság, hogy elvisznek 3Fázis+1Null(+föld) 6mm2 vezetéket a konyhapultig, és ráaggatnak mindent eszetlenül 2Fázisra, a harmadikon meg semmi.  Aztán a kismegszakítók meg csak trilláznak, amikor a sütés mellett te még főzöl valamit az indukcióson, mellette megy a mosogatógép, hogy tisztuljanak a tányérok, mialatt a családtagod meg nekiáll melegíteni valamit a mikróban, esetleg teát főzni.

De ugyanez az "okosság" megy ott is, ahol csak 1F a villanyóra van, így szegény nullvezetőnek 2x, 3x akkora túláramot kell visszacipelnie, miután 1Fázison (nincsen meg a másik két fázis, így) nincsen meg a 120fok...

Nem tudom, hogy hány lakás van a panelben, de, ha nem akarsz a lakástüzet oltó tűzoltókkal bensőséges kapcsolatot kialakítani, akkor szedd/szedetsd szét!

3Fázis+1Nulla+1PEarth=5drót  -ból lehet   2F+2N+1PE   -t csinálni úgy, hogy az egyik (FEKETE)fázist kikötöd, és átkötöd/kötteted a nullára, természetesen ekkor a szabvány kötelez a kábel helyes színjelzéssel(KÉK) való ellátására.

(Ez azt jelenti, hogy a (FEKETE)vezeték, a fali-csőből kilógó részét szépen betekered KÉK szigetelőszalaggal, vagy, ha tartósabbat akarsz ((a szigszalag ragasztója elereszt ~10-15 év alatt)) akkor KÉK, villanyszerelési zsugorcsővel kell befuttatni.)

 

Ebben az esetben már nem lesz túlterhelt Nullád, a PE(föld), pedig elvileg elég, ha legalább olyan keresztmetszetű, mint a fázisok közül a vastagabb.

Jó ötlet. Most már csak az a kérdés, hogy miért nem nekem jutott eszembe. :-) Ráadásul akkor amikor ki volt szerelve a sütő a konyhapultból hibakeresés miatt.

Csak szórakoztatási célból írom, hogy sokáig vakargattam a fejemet, hogy miért nem megy a sütő egy áramszünet után (napokkal előtte teszteltem a fi relét) mire kiderült, hogyha nincs a rajta levő óra beállítva akkor megszakítja a fűtőszál áramkörét. Mondjuk utólag értem, hogyha a háziasszony beállítja a sütés végét, de egy rövid áramszünet miatt ez törlődik akkor inkább ne süljön meg a piskóta minthogy aktívszén legyen belőle. 

+1, csak ugye ez az a szabvány, amit közönséges földi halandó vagy megvesz tizensokezer Ft-ért papíron, vagy huszonpárezerért elektronikus formában (mert a papír kiadványra 5, az elektronikusra 27% az ÁFA), vagy bemegy a szabványügyi harácsbagázs :) olvasótermébe, és napijegy birtokában elolvassa és megjegyzi (fejben, vagy papíron, tollal kijegyzeteli) amire szüksége van. (B opció: kerít egy olyan villanyász ismerőst, akinek megvan, és abban elolvassa...)

Az a gond, hogy ha jól tévedek, a pdf-ről lehet tudni, hogy kinek lett eladva... Persze ezt kivakarni belőle nem kunszt, de egyelőre úgy néz ki, hogy ismerős villanyászt kell találni, ha meg akar az ember nézni ezt-azt, vagy mehet az olvasóterembe - szintén fizetősen...

mondjuk nálunk 1x32A volt (amíg meg nem terveztettem a napelemes rendszert 6kW fölötti méretben)
Most asszem 20A (vagy 25?)+16A+16A van, de emlékeim szerint a belső hálózathoz még nem nyúltunk, úgyhogy a 32A lecsökkent és soha nem volt vele gond...
Talán lassan fel is kerül a napelem meg az inverter, akkor majd belenyúlunk a villamos szekrénybe is :-)

Ez is jó mulatság, de ha még hagyományos analóg/"tekerős" mérőd lenne, akkor így többet fizetnél, az asszimetria miatt, mintha szépen elosztva lennének a fogyasztók. (A digitális mérőknél is, ha mérik/fizeted a cos(phi)-t.)

A másik gyakran elhanyagolt szempont a külső szerelésű szobai, ideiglenes nagyfogyasztók, pl: Klíma.

Ha azok külső szerelésűek, és nem külön kapja a táplálást, külön kismegszakítóról, akkor az az adott szobába lévő konnektort terheli, ezért érdemes a szobákat is "szétosztani".

Ugyanakkor a szobák szétosztásánál arra is érdemes figyelni, hogy azok a konnektorok, amelyek közel vannak egymáshoz (pl: szobát elválasztó fal egyik-másik oldalán levőek), és külön fázisra kerülnének, fognak-e "csípést" okozni?.

("Csíp a laptop" c. topik.  Vagyis, ha bedugsz két laptopot, egyiket ide, másikat oda, és a fent említett földeletlen szűrők vannak benne, akkor egyszerre érintve már 400V-ot fogsz meg, ami "jobban" csíp, mint az említett topikindító 230V-föld áthidalásával. Vagy ugyanez TV-Videomagnó esete, ahol ilyenkor szegény RCA/SCART árnyékolásnak kell ezt a potenciált kiegyenlíteni (méretes közös-módú zavart okozva), ilyenkor azt a két szobát érdemes ugyanarra a fázisra tenni.)

Ez is jó mulatság, de ha még hagyományos analóg/"tekerős" mérőd lenne, akkor így többet fizetnél, az asszimetria miatt, mintha szépen elosztva lennének a fogyasztók. (A digitális mérőknél is, ha mérik/fizeted a cos(phi)-t.)

El tudnád mondani, hogy az aszimmetrikus terhelés és a cosφ között mi az összefüggés? Egyébként a digitális mérők mérik, mert ugyanis a hatásos teljesítmény után fizetek, mint lakossági fogyasztó.

Ha a bejővő 20A-es kismegszakítüót vágja le, akkor az amiatt van mert: túlléped  ( a karakterisztikájá által engedett) a 20A-t.

Ez azért lehet, mert ugyan arra a fázisra biztosan más is rá van kötve. 

 

Számold össze hány db másik kismegszakító van ugyan azon a fázison.. és azok összesen hány ampert engednek. -> biztosan többet mint 20A.

derítsd ki mik a közös fogyasztók, és - ez itt a nagy feladat - úgy oszd el a közös fogyasztókat, hogy ne lépjék át az összesen 20A-t.

De ezt az utóbbi tervezést egyik villanyszerelő sem fogja neked megcsinálni.... sajnos.

 

És igen - még ha sikerül is kiderítened, és újratervezned -  ehhez újra kell rendezni a biztosítószekrényben a kábeleket.

Két dologra gyanakszom: Az egyik, hogy az indukciós lap nagyot rúg a hálózaton, amikor bekapcsol - szerencsétlen fázishelyzetben meg csillagállásnál ez lehet több, mint amennyit a pillanatnyi terhelésben elvisel a kismegszakító. A másik, hogy a kismegszakító hővédelme miatt old le, ami ugye a konstans x A meghaladását jelenti. A harmadik lehetőség meg az, hogy a kismegszakító hővédelme sz@r... nekem volt felrakva olyan 6A-es kismegszakító, ami a 900W-os névleges teljesítményű fűrészt folyamatos üzemben 15-20 percig bírta, utána lekapcsolt. 900W kontra 6A, ami 1280W lenne ugyebár... kapott az adott aljzat egy 10A-es kismegszakítót, azóta nincs gond a fűrészeléssel...

Tehát van 3x20A-ed, amire a ház fogyasztói rá vannak lógatva, beleértve a főzőlapot is. Kérdés, hogy az érintett fázison milyen fogyasztók vannak még, illetve hogy a kismegszakító azonnal leold-e, vagy csak hosszabb-rövidebb idő elteltével? Meg -saját tapasztalat- az sem mindegy, milyen (gyártó, karakterisztika) kismegszakító van felrakva adott körre.

Elvileg meg lehet tudni, hogy melyik aljzatban/fogyasztónál melyik fázis van, de műszerezettség és villanyos előélet nélkül kizárólag az egyenként lekapcsolod, és felírod, melyik fogyasztási hely (lámpa, aljzat, esetleg fixen bekötött berendezés) melyik fázisnál marad áram nélkül.