reMarkable 2

Egy ideje kerülgetem ezt a dolgot, másfél-két éve már elgondolkodtam, hogy kell-e, a Samsung Galaxy Note 1-2 telefon óta hiányzik az, hogy tudjak kézzel jegyzetelni és rajzolni, a szakmai dolgaim egy nagy része abból áll, hogy dobozokat és hengereket rajzolok, amelyeket nyilakkal kötök össze, ez a cucc pedig erre nagyon jó lenne, de az első verzió nem győzött meg, amikor kipróbáltam pár napig egy kölcsön cuccon (akitől kölcsönvettem, eladta amúgy).

Az újabb - második - verzióban viszont pont azokat a problémákat javították ki, amelyekkel bajom volt:
- a rajzolásnál és írásnál érezhető volt a lag,
- lassú és kényelmetlen volt a menürendszer,
-.az elrontott dolgok javítása körülményes volt
- nehézkes tartalommenedzsment

Lett volna még kettő igényem, amelyek nem kerültek bele:
- világítás, mert értem, hogy papírhelyettesítő, de jó lett volna néha valamennyi fény
- nem pont rajtuk múlik, de e-book olvasóként nem annyira használható, mert a megvett DRM e-könyvek nem olvashatóak, erre marad a Kindle

Ami negatívum, hogy még mindig drága... húzódozom is, hogy kell-e ennyiért. Tudtok valami hasonló dologról?

https://remarkable.com/store/remarkable-2

Hozzászólások

Egészen pontosan azt írtam, hogy DRM-es e-könyveket nem lehet rajta olvasni, ezen kívül mindent nagyon szépen lehet olvasni. PDF doksikat például sokkal jobb olvasni ezen, mert nagyobb a kijelző és nem kell szarrá és/vagy szarul tördelni ahhoz, hogy olvasható betűméret is legyen, de ne kelljen görgetni egy oldalon belül.

Van Kindle-m. Igazad van, inkább az iPad minit, vagy az iPad Pro-t használom helyette. Ha épp olyat találok kutatás közben, ami érdekes, akkor, baromi egyszerű kijelölni benne, Pencillel kiemelés, könyvjelzőzés, stb. De ez nem csak könyvekre, hanem bármire igaz. iOS 11 óta baromi egyszerű mindent is markupolni.

Magyar ütőérre magyar vámpírt? :D

Komolyra forditva: Vazoltal egy komplex igenyt, majd kaptal egy javaslatot egy olyan termekre, ami a piacon kaphato kinalatbol a legnagyobb aranyban megfelel ezeknek es azt csuklobol eltodol magadtol - miert?

Roses are red
Violets are blue
Unexpected '}' on line 32

Nagyon egyszerű: mert nem felel meg a legnagyobb arányban az igényeimnek, leginkább például azért mert nem E-ink a kijelző, illetve azért, mert teljesen más az írásélmény ezen az eszközön, mint egy üvegfelületen, de szerintem legalább háromszor leírtam már ezt. Mi lenne, ha nem a saját igényeiteket vetítenétek ki rám és súlyoznátok a saját szempontjaitok alapján, hanem megpróbálnátok megérteni, hogy én mit írok?

eddig mindig olyan igeny listaval alltal elo (raadasul "utkozben" mindig bovult), amire sajna _nem letezik_ eszkoz. erre ajanlanak itt olyat ami reszben lefedi az igenyeket, kisebb-nagyobb kompromisszuokkal hasznalhato. harom dolgot tehetsz:
1. lefejleszted magad, eladod es kogazdag leszel!!
2. az ajanlott eszkozok kozul kivalasztod hogy melyik matchel legjobban a listadra, es azt megveszed.
3. nem csinalsz semmit.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

eddig mindig olyan igeny listaval alltal elo (raadasul "utkozben" mindig bovult), amire sajna _nem letezik_ eszkoz. erre ajanlanak itt olyat ami reszben lefedi az igenyeket, kisebb-nagyobb kompromisszuokkal hasznalhato.

Mivel bővült? A témaindítóban egyedül az nem szerepelt, hogy e-ink érdekel, mert én ennyire evidensnek vettem, hogy e-ink eszköz érdekel, ha linkelek egy e-ink eszközt.

Hogyne, egy csomó ajánlatot kaptam, többször is, ami még csak nem is hasonlít erre az eszközre (lásd LCD vs e-ink), ezek után többször is leírtam, hogy e-ink, minden más kizárva, de alternatív e-ink eszközt még csak nem is ajánlott senki, nemhogy többet.

2. az ajanlott eszkozok kozul kivalasztod hogy melyik matchel legjobban a listadra, es azt megveszed.

Ezt választottam és utólagos engedelmeddel, illetve az engedélyed nélkül ugyan már had írjam le, hogy mit gondolok, hol szűk és milyen fejlesztési irányokkal lennék boldogabb, egyrészt hátha valakinek van ötlete, másrészt pedig ebből mások tudnak tanulni.

3. nem csinalsz semmit.

Ahogy írtam már, szerintem többen azt nem tudjátok feldolgozni agyilag, hogy veszek egy terméket és nem ajnározom a végletekig mosolyogva kognitív disszonanciától ködös szemekkel, hanem használom és közben nyilván kritikát is megfogalmazok, hogy mi az, amin még lehetne dolgozni és fejleszthető lenne (és persze ezt általában jelzem is a cégnek) és ezt összetévesztitek azzal, hogy összességében teljesen elégedetlen vagyok és ezért megvennék egy teljesen másik eszközt.

"Én értem egyébként, amiről ír. Nekem is tetszik a reMarkable mássága, hogy pont olyasmit próbál kínálni,"

A különlegessége nekem is tetszik, de egyrészt szerintem az e-ink túlságosan behatárolja a felhasználást, másrészt még ezen belül értelmezve is vannak kompromisszummai. A felülete/írás/rajz érzete nagyon jó, de azt lehet közelíteni egy ipad-re felrakott érdesített "paperlike" fóliával is, még a cerka is kopik tőle. Ésakkor a másik oldalon meg nyersz egy csomó mindent: vannak színeid, gyors, multitask, jegyzetből egyből tudsz mondjuk weben keresni, szótárazni, oda-vissza beilleszteni, képeket is kezelni, színes-szagos pdf-et csinálni, emailhez csatolni, excelt megnyitni vagy bármi egyebet az igényektől függően. 

 

szerintem az e-ink túlságosan behatárolja a felhasználást

A reMarkable esetében direkt ez a selling point: a behatárolt felhasználás.
Hogy ne legyenek distracting dolgok, és tudj a feladatoddal foglalkozni, insta nézegetés helyett. Valamint egész más a battery span.
Ez valakinek bejön, valakinek nem. Azt akartam csak mondani, hogy ne one-by-one próbáld a fícsöröket helyettesíteni, mert ez így mint csomag illetve környezet érdekes.
Mint mondtam, ez valakinek tetszik, valakinek nem. Nincs ezzel semmi gond.
Nekem is tabletem van egyelőre, nem kindle-öm, és arról olvasok könyvet. Ennek minden előnyével és hátrányával. De ez lehet majd változni fog.

A reMarkable esetében direkt ez a selling point: a behatárolt felhasználás.

Ez a distraction free dolog szerintem egyszerűen a szoftveres gyengeség álcázása szerintem.

Hogy ne legyenek distracting dolgok, és tudj a feladatoddal foglalkozni, insta nézegetés helyett.

Ha tagja vagy egy-két reMarkable Facebook csoportnak, akkor azért rájössz, hogy a legvérmesebb distraction free felhasználók lógnak állandóan a csoportban és csapatostul ontják a mérget, ha valaki bármilyen kicsi negatív dolgot mer mondani.

Valamint egész más a battery span.

Semmi különbséget nem láttam ebben a tekintetben a Boox és a reMarkable között...

Nekem alapvetően tetszik az alapgondolata. Meglehet, hogy nem csak azok veszik, akiknek erre van szüksége.
Aki elégedett az általában csak használja, nem facebook csoportokba írogat.
Azt beláttam én is, hogy a jelenlegi szinten még nem azt kapnám, amit szeretnék. Talán majd a 3-as vagy a 4-es körülre kiforrja magát.

Nekem alapvetően tetszik az alapgondolata. Meglehet, hogy nem csak azok veszik, akiknek erre van szüksége.

Volt a kezedben már? :D

Aki elégedett az általában csak használja, nem facebook csoportokba írogat.

Hát pedig.

Talán majd a 3-as vagy a 4-es körülre kiforrja magát.

Miért? Egészen pontosan mi az, ami a jelenlegiből hiányzik?

"Hogy ne legyenek distracting dolgok, és tudj a feladatoddal foglalkozni, insta nézegetés helyett."

Ezt a marketing bullshit kategóriába sorolnám. Minden distracting dolgot ki lehet kapcsolni akár egy kattintással is. Sőt, social appokat eleve nem kötelező telepíteni, pláne ha kifejezetten egy munkára használt környezetet akarsz kialakítani az eszközödön.
Én még mindig úgy látom, hogy egy ipaden mindent le lehet úgy "butítani" pár kattintással (plusz egy paperlike fólia és pencil), hogy úgy _is_ tudjam használni, mint a remarkable-t. Fordítva viszont nem igaz, a remarkable-hez nem tudom hozzáadni azt a plusz tudást, szoftverezettséget.

 

Ésakkor a másik oldalon meg nyersz egy csomó mindent: vannak színeid, gyors, multitask, jegyzetből egyből tudsz mondjuk weben keresni, szótárazni, oda-vissza beilleszteni, képeket is kezelni, színes-szagos pdf-et csinálni, emailhez csatolni, excelt megnyitni vagy bármi egyebet az igényektől függően.

Ezek amúgy megvannak mind a Boox Note Air esetén is, ami Android 10. Kivéve a színeket (bár most jött ki a Boox színes eInk kijelzővel!), de az eInk-et olvasás kapcsán semmivel nem cserélném le, egyszerűen legyen bármilyen az kijelző, napfényben szar olvasni róla, viszonylag sötétben pedig túl erős a fénye, annak viszont semmi szükségét nem láttam, hogy e-book olvasáshoz vegyek egy 300 dolláros 10" gépet és írni egy másik 300 dolláros 10" gépet, amivel tudok jegyzetelni.

Ez most jó vagy rossz hír?

Ha írtál már papíron ceruzával és próbáltál írni egy sima üvegen egy kemény műanyag ceruzával, akkor szerintem könnyű megérteni, hogy mi ennek az oka és miért jó.

Mi lesz, ha elkopik teljesen?

Nyilván cserélhető és lehet venni.

Mennyi idő alatt kopik el?

Ez szerintem függ attól, hogy mennyit használod és hogyan használod. Nálam egy hetet volt az első kiadás, az alatt nem kopott láthatóan, nyilván aki naponta több órát ír, annak hamarabb elfogy.

Surface Book-on is az üvegen amikor a tollal ír az ember, van ellenállása. Lehet, hogy elkopik a hegye annak is, nekem nem tűnt fel amíg használtam.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

De a marker hegye olyankor deformálódik, a táblával érintkező részen picit kilapul és lesz valamekkora súrlódás is közöttük - kis feedbackje van, hogy írsz. Egy üveg felületen ekkora feedback egyáltalán nincs, mondjuk egy fokkal jobbak ma már a tabletek, mintha üvegre írnál golyóstollal, de tényleg nagyon messze vannak egy toll/ceruza + papír kombótól.

a Samsung Galaxy Note 1-2 telefon óta hiányzik az, hogy tudjak kézzel jegyzetelni és rajzolni

Current gen Note miért nem opció?

Már az első generáció is érdekelt, most is megremegett az ujjam a purchase gombon, de a szeptemberi szállítás miatt sikerült megállni. :)

Én is így vagyok a dologgal, főleg, hogy tudom milyen volt az elődje és azt, hogy ebben elvileg mit javítottak ki, azt is éppen majdnem megvettem, igaz, azt használtan. De végül pont egy picit kényelmetlen volt, ezért akarta eladni, akitől kölcsönkértem.

Igazából a big deal problémákat elvileg kijavították, ami maradt a listámon, az inkább nice to have, arra maradna a Kindle.

Szerkesztve: 2020. 05. 24., v – 18:50

En egy 2018-as iPad Pro-t pencillel hasznalok fel eve rajzolasra (vektor/raszter), illetve modellezesre. (sharp3d)

Eddig 10/10

Egy kérdés: Ez a remarkable tudja azt, hogy ha jegyzetelés közben rájövök, hogy az első és a második bekezdés közé még szeretnék valamit odarajzolni, akkor kijelölöm a második bekezdést és lejjebb tolom?

Illetve nagyítás/kicsinyítés? Szóval pl. úgy megy, hogy van egy A0 méretű vászon, amiből egy A5 méretű szelet látszik amit ide-oda mozgathatok, de ha kizoomolok, akkor A4 vagy A2 vagy akármi mennyiség is látszódhat egyszerre, és az A5-ös részre rajzolt akármire is rá tudok nagyítani, ha valami apró dolgot akarok átrajzolni?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Majd számolj be, nekem is remegett a kezem már az elsőnêl is. Azóta kezd csereerett lenni a kindle dx is. Linuxszal lehet normálisan symcelni?

Esetleg Onyx BOOX Note 2 a Note és a Note Pro tovább fejlesztett verziója azok jegyzetelésben még le voltak maradva, a reMarkablehez képest. A Note sorozat inkább egy univerzális android alapú ebook olvasó/e-ink tablet akar lenni, de a Note 2 már jegyzetelésben is elég jónak tűnik, bár elég drága.
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Feliratkozom, számoljatok be pls. Az elsőt láttam és nagyon tetszett, de az is utálta aki imádta: Lag, adatvesztés a jegyzetek szinkronizálásakor. 

Egy ilyen tudású és méretű cuccra várok, de nem akarok ennyiért kísérleti nyúl lenni. 

Nem értem mit kell ezen agyalni. Megveszed, kifizeted PayPal-al aztán ha nem jó 30 napon belül visszaküldöd (vagy ha biztosra akarsz menni 14) és visszakapod pénzt, ennyi.

Az elsőről van sok review, igen, de reklámvideó nem érdekel, kipróbálva nem hozta azt az élményt, amit a reklámban.

A másodikat meg nem tesztelték, csak betolták a gyári reklámot szinte mindenhol, nem vagyok benne biztos, hogy néhány prototípuson kívül létezik már sorozatban gyártott példány.

Nekem a megjelenés óta van egy Remarkable 1-em.

A leírt bajokat mind javították, tökéletesen működik ezért nem is éri meg váltanom a 2-esre.

DRM tartalomra nem jó, de nem is állítják. PDF-re, szakmai anyagokra tökéletes, ahogy írtad is, jól kiegészíti a Kindle-t.

Ez egy más megközelítés: https://www.infinitebook.com

A leírt bajokat mind javították, tökéletesen működik ezért nem is éri meg váltanom a 2-esre.

Az a baj, hogy nekem kényelmetlen volt, az írás-rajzolás lag szerintem még mindig létezik, és engem személy szerint zavar a mértéke. Az is, hogy egy elrontott vonalat körülményes javítani, ezzel a ceruza forgatásos törléssel ezt nagyon jól megoldották szerintem (oké, van ára azért). A menürendszer lassúsága és átgondolatlansága nem tudom, mennyit fejlődött az utóbbi másfél évben, gondolom azért dolgoztak rajta.

Olyan minimális a lag jelenleg, hogy én ha akarom sem veszem észre nagyon gyors firkálásnál sem. Kíváncsiság kedvéért fel fogom venni nagy FPS-el és megnézem mennyi a lag.
Menürendszer sokat gyorsult, teljesen használható.

Ha mindezeken még gyorsít a gen 2 az elég jó, de nekem ennél gyorsabb felesleges, jegyzetfüzetnek használom és szakmai anyagok olvasására.

Ha diagramokat rajzolsz rá és nem művész vagy akkor ez IMHO neked is irreleváns.

Az a bajom ezekkel a cuccokkal, hogy olyan baromi drágák, hogy ennyi pénzért Rhodia pad-ekre jegyzetelhetek, aranyhegyű Pelikan töltőtollal, Waterman Florida Blue tintával, kb. 10 évig. Azzal meg nem tudnak versenyezni, még akkor sem, ha rászánnám a pénzt. Ráadásul elvagyok fénymásolópapírral és Pilot V5 tintenrollerrel is, és akkor kb. 100 évig kellene eltartania ennek a reMarkable-nek, hogy megérje.

Ez egyszerű: nem te vagy a célközönség, neked az a legjobb, amit most a legjobbnak gondolsz.

Én nagyon sok architektúra ábrát rajzolok, sok rendszer közötti kapcsolattal, sok az ötletelős meeting (jó, most épp a helyzet miatt remote), ahol mindig szopás az, hogy a másfél órás meeting elejétől a végéig változó rendszertervet végül ki és hogyan önti digitális formába. Persze, le lehet fotózni a táblát, de aztán a következő meeting azzal megy el, hogy felvázoljuk emlékezetből, hogy hol hagytuk abba és onnan indul a másfél órás szétbaszása, hogy aztán egy teljesen másik félkész ábrát fotózzunk le. Ugyanez low level adatbázis struktúrával, adatstruktúrával, különféle UML-szerű ábrákkal.

Ezzel a cuccal a meeting végén egy viszonylag letisztult ábrát tudok feltolni a ticket mellé vagy a wiki oldalra, amit a következő meeting esetén tudok szerkeszteni. Persze, lehetne az is, hogy valami Visio-szerű dologgal megrajzolom, de az mindig több óra lesz és sokkal több káromkodás, mire kinéz úgy, mint a kézzel rajzolt skicc és nem lesz béna kacsa.

Szóval ilyen környezetben én baszhatnám az általad javasolt megoldásokat. Vegyük már észre, hogy másoknak esetleg más aspektus a fontos és lényeges.

Igen, nagyon úgy néz ki, hogy nem én vagyok a célközönség. Szívesen használnék valami hasonló elektronikus cuccot, egyrészt, hogy backupolható és archiválható legyen a jegyzetem, másrészt, hogy csökkentsem a papírszemétgyártást, de ahhoz vagy sokkal jobbnak, vagy sokkal olcsóbbnak kellene lennie. Addig marad a papír + lapolvasó.

Én nagyon sokat jegyzeteltem papírra. Számomra a legnagyobb gondot az okozta, hogy ha valamit változtatni kellett volna, az nem ment (mondjuk el kellett volna férjen még egy új bekezdés az előbb leírt kettő közé).

Egy kisebb kényelmetlenség volt mondjuk két hétnyi intenzív megbeszélések közben készített jegyzeteket utána átírni valami kezelhető formába.

Számomra ez a nagy előnye az ilyen elektronikus eszközöknek. Eddig csak Surface Book 2-t használtam egy cégnél, céges gépként, és imádtam. (Annak ellenére, hogy nem tökéletes gép, de a jegyzetelésben nagy előrelépés volt). Simán megértem azokat, akik akár remarkable akár ipad akár más hasonló eszközt használnak jegyzetelésre.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Mellékszál a DRM-es könyvekhez: Calibre pluginok elég user friendly módon képesek már kiszerelni a drm-t a könyvekből.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Na, aludtam a dologra még kettőt, közben persze megnéztem pár review-t az újabb 2.x verziójú szoftverről, amit jó pár hónapja megkapott az első reMarkable, és amit nyilván nem próbáltam ki, mert másfél éve még az 1.5 verziónál tartottak, amikor fenntartásaim voltak.

Szóval rendeltem egyet az első reMarkable kiadásból, ez elvileg a héten megérkezik, nekiállok használni, ebből kettő dolog eshet ki:

a, jobb és használhatóbb lett, mint másfél éve, használom addig, amíg meg nem érkezik szeptember végén a reMarkable 2
b, ugyanúgy épp csak egy pici hiányzik ahhoz, hogy jó legyen, ezért élni fogok a 30 napos visszaküldési lehetőséggel

Szeptember végén megérkezik a reMarkable 2, nekiállok azt is használni, opcionálisan összehasonlítom a két kiadást, ebből is két dolog eshet ki:

a, jobb és használhatóbb lett, mint az első reMarkable, amit vagy visszaküldtem vagy még nálam van (ekkor nyilván majd megpróbálom használtan eladni 3-4 hónaposan)
b, nem jobb és használhatóbb, mint az első reMarkable, így élek a 30 napos visszaküldési lehetőséggel

A dolog végén vagy visszaküldtem mind a kettőt vagy használni fogom valamelyiket. :)

Késni fog a reMarkable 2:

Customers in later batches will see lesser delays as reMarkable 2 mass production ramps up, and the extra measures taken to increase production capacity start to take effect. We would like to apologize for any inconvenience.

Updated Batches:

1 Late August
2 Late September
3 Early October
4 October
5 October
6 Late October
7 Late October

Na, ma megjött a reMarkable (nem a kettő, még az egy!), ezen már 2.1.x verzió van a szoftverből, aminél a GUI sokat fejlődött az 1.x kiadáshoz képest... de még mindig körülményes a tartalmak kezelése, szinkronizálása, talán kicsit kisebb a lag, mint amire emlékeztem, de egy hangyányit még zavaró, hogy írásnál le van maradva, gyorsabb rajzolásnál le van maradva, viszont az írási-rajzolási opciók sokat fejlődtek másfél év alatt. Lehetne egy kicsit gyorsabb.

Pár hétig használom, aztán meglátom, egyelőre úgy érzem, hogy az eszközt tekintve éppen egy picit átbillentek azon a ponton, ami miatt másfél éve még éppen nem volt jó, de szerintem szégyen, amit mobilalkalmazás, weboldal és Windows desktop alkalmazás címszó alatt művelnek...

Én értem, hogy neked nem ilyen kell, de azt is látom, hogy nem találsz megfelelően működő eszközt, megfelelő ökoszisztémával.

Nem meggyőzni akarlak, fentebb elég markánsan kifejezted a véleményed, csak szeretnék rávilágítani, hogy az Apple ökoszisztémában ilyen problémáid nem lennének. Nyilván van más, az iPad nem e-ink, nem kopik a pencil, de nem laggol, és nincs gond az ökoszisztémával se.

De ha nem tetszenek a jegyzetelő programok, akkor pár sorból írhatsz is magadnak multi-device appot, ami szinkronizál az eszközeid közt. Kulcsszavak: SwiftUI, PencilKit, Catalyst, CloudKit. Igen, ez azt is jelenti, hogy Apple eszközökkel kell körülvenned magad. De legalább működik.

Remélem a kettessel több szerencséd lesz, a desktop appja is megfelelő minőségű, stb. Amíg te vársz, addig én viszont inkább befejezem a saját kívánalmaimnak megfelelő jegyzetelő alkalmazásom; ha a kettes se jön be, akkor majd nézz rá arra is, hátha...

Szerintem megfelelően indokoltam, hogy miért lehet ez hasznos információ azoknak, akiknek hasonló igényei vannak, mint neked, de nem igénylik az e-inket, amikor az iPad amúgyis kibír egy munkanapot, vagy akiknek az elkopó és állandóan cserélendő ceruzahegy inkább nyűg, mint előny, esetleg a saját igényeikre szeretnék szabni a szoftvert, amit szinte folyamatosan használnak, és az összes információt abban tárolják.

Arról sajnos nem tehetek, hogy a ReMarkable nem képes egy normális desktop appot összerakni, hogy Google/Samsung/Android vonalon nincs normális desktop/laptop kínálat, vagy hogy a Microsoft nincs jelen a telefon piacon.

Ha neked ez Apple reklám, lelked rajta.

1, Igen, volt egy jelentős UI redesign és mint írtam, jelentősen fejlődött a menü sebessége, felépítése, illetve az írási és rajzolási lehetőségek. És érzésre a lag is csökkent, van még egy kicsi, meglátom, hogy hozzá tudok-e szokni. A nehézkes tartalommenedzsment még él, nekem a legjobb az lenne, ha hozzá lehetne integrálni 2-3 nagyobb cloud drive szolgáltatóhoz, és azzal tartana szinkront.

2, Igen, előrendeltem a második kiadást is.

3, Igen, írtam többször is, hogy ha valakinek nem jó, akkor vélhetően nem célcsoportja a terméknek.

-- 

Szerintem a kollégák azt nem tudják feldolgozni agyilag, hogy veszek egy terméket és nem ajnározom a végletekig, hanem használom és közben nyilván kritikát is megfogalmazok, hogy mi az, amin még lehetne dolgozni és fejleszthető lenne (és persze ezt általában jelzem is a cégnek).

A mai élmény például az, hogy nincsenek balkezes sablonok, pedig beállítható, hogy bal vagy jobbkezes módban használom-e, ilyenkor a függőleges context menü jobbra vagy balra kerül, de a sablonokon csak bal oldalon van erre kihagyva margó, így most nálam rálóg a jobb oldali context menü a sablonra. Linux van a cuccon, van SSH hozzáférés, le tudtam tölteni a sablonokat és át tudtam rendezni őket. Jeleztem, mint feature igény, hogy a template leíró JSON része lehetne a kezesség.

Ezen amúgy miért segítene, iPad mellett döntöttem volna, és azt írnám, hogy jó-jó, de nem e-ink a kijelző, magas a distract faktor, a ceruza túlságosan csúszik rajta, ezért nincs kellemes írás-érzésem, nem esik jól rajta e-könyvet olvasni, és a többi?

Ebben a témában szerintem ti vagytok a magamutogatók, akik nem tudják megérteni, hogy kinek mi a preferenciája és csak toljátok az ember arcába azt, amiről meg többször is leírtam, hogy miért nem szeretném azt az irányt.

Fun fact: van a családban iPad.

SwiftUI meg azert eleg limitalt, illetve vannak szep bugok is.

Az irany jo, ideje is volt de meg 1-2 evig nem igen hasznalhato komolyabb appokra, max ha UIKitet is hasznalsz a hostingcontrolerrel.

Nemreg egy pet projektemet probaltam attenni, az alapjan irom.

Latom, hogy nagyon tolod az iPadet, de tevedsz.

Van egy rakas iPadem nekem is. Az iPad teljesen mas. Az egy irasra IS alkalmas tablet.

A remarkable-re en papirkent tekintek, papir helyett hasznalom. Jelen feladatra eg es fold a ket eszkoz kozotti kulonbseg a felhaszaloi elmeny, hasznossag tekinteteben.

Celeszkoz mindig jobb, ezt fogadd el.

Fanatec csomagolasarol is ismeros Jimmy Johnson idezet tokeletesen leirja mirol van most szo:
"The difference between ordinary and extraordinary is that little extra"

Szia!

 

Már egy ideje követem ezt a topicot!

Szerintem jól tetted, hogy ezt az utat választottad. Van 30 napod, hogy kitaláld kell e vagy sem... Ha vissza is küldöd, ott a lehetőség a 2. verzió tesztelésére is!

 

Ha nagyon nem tudsz dönteni, hogy visszaküldd e vagy sem, javaslom írd össze az előnyöket és a hátrányokat egy lapra, máris egyszerűbb lesz.

 

Sok sikert és eredményes reMarkable használatot kívánok!

Nyitottam rajta egy ilyen oldalt, két dimenzió mentén: pros és cons, illetve major és minor; aztán meglátom, hogy melyik kvadránsban lesz több írás. :)

Ja, meg egy "Feature requests" és egy "Bugs" oldalt is... :)

Én úgy tudom, hogy az e-ink technológia nem reagál gyorsan. Emiatt, feltételezem, van egy minimum lag, ami alá nem lehet menni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Egy hete használom, írom fel mindig, hogy mi az előnye és hátránya.

--

Ami nagyon-nagyon bejött, az az E-ink kijelző és az, ahogy lehet rajta írni, rajzolni... ez a fő erőssége ennek az eszköznek, bármi más elektronikus eszközön tollal írni egyszerűen érezhető visszalépés. A Samsung Note is. Az iPad is.

Vékony, könnyű és masszív, ami előny, ha egy asztalon használom, tényleg nem vastagabb, mint egy méretre azonos jegyzetfüzet, sőt. Nem tudom, hogy lehetne kényelmesebbé tenni, de például vonaton kézben tartva nem annyira jól használható, szóval ilyenkor hátrány a vékonysága, ha kézben kell tartani.

Ki lehet exportálni SVG-be a rajzokat, illetve a template is hozzácsapódik SVG-ben, de külön rétegként és létre lehet hozni külön rétegeket, nem valami saját formátum, amit semmi nem nyit meg.

Nagyon jól konvertálja szöveggé a kézírást, magyarul is, ékezetekkel, de negatívum, hogy ehhez online kell lenni és valahol a felhőben történik.

Kicsit érezhető az írási lag, éppen csak ott van és egy kicsit lassú, ha valami nagyobb PDF-et nyitok meg. Nincs helye sehol a tollnak az eszközön, csak a szövettokban, pedig nagyon kényelmes lenne, ha valahonnan kihúzhatnám. A Samsung Note cuccoknál és a PDA eszközeimnél ez nagyon kényelmes volt, hogy benne volt a toll valahol az eszközben, nyilván egy rendes méretű tollat nehéz elrejteni egy vékony eszközben... ezek elvileg javítva lesznek a reMarkable 2 esetén, a toll például mágneses lesz.

A törlés és az undo körülményes, főleg, mert nem kapcsol ki a touch érzékelés, amikor használom a tollat és ha nem tüntetem el a toolbar-t, akkor gyakran megnyomok valamit a kezemmel. Lehetne gesture undo-redo, a törlés elvileg megoldott lesz a radíros toll használatával a reMarkable 2 esetén.

Csak angol és norvég billentyűzet van, legalább az európai ékezeteket rátehetnék, ha nem lehet nemzeti billentyűzetet választani, pedig elférne azért.

A balkezes-támogatás kimerül abban, hogy a toll merre dől (van benne dőlés érzékelés) és hogy hol van a toolbar elhelyezve. De az összes aszimmetrikus template olyan, hogy bal oldalon van kihagyva a margó, mert alapból ott van a toolbar és a template leíró metaadatok között nincs említve a bal-jobb kezesség. Néhány gomb és menüpont is rossz helyen van ebből adódóan.

A tartalom-menedzsment egyszerűen szar. Nem értem, hogy lehet ennyire rossz szoftvert készíteni, amikor a hardver ennyire jó. Az összes probléma alapvetően a szoftver hiányossága, leszámítva a toll helyét. Évek óta sírnak a felhasználók azért, hogy legyen rendes cloud szinkron, mert az, hogy csak a reMarkable alkalmazáson keresztül lehet dolgokat másolgatni, az nehézkes, nem annyira bonyolult egy Google/Microsoft/Apple felhő szinkronja, hogy évek óta ne lehetne megoldani, pláne, vannak rá 3rd-party megoldások már.

Az olvasás támogatása nem az erőssége, ez szintén szoftver hiányosság. Nagyjából annyit lehet tenni az eszközzel, mint egy papír könyv esetén: lapozni és írni az oldalakra. Nincs szöveg kijelölése és másolása, nincs tartalom kijelölése és képként másolása, nincs tartalomjegyzék, nincsenek élő belső linkek (fejezetre ugrás), nincsenek könyvjelzők, nincs szótár támogatás, semmi. Lapozni lehet és firkálni.

Bónusz: az nagyon fáj, hogy mennyire jól lehetne Kindle helyett használni, de abszolút nincs DRM támogatás benne, nyilván a DeDRM megoldható, de akkor se tudja azokat az olvasást támogató dolgokat, amit egy e-book olvasótól elvárnék.

--

A bővülő feature-request listám:

- left-hand templates
- save page as template
- national keyboard or accents layout
- more symbols on the keyboard
- more gray color
- lock layer
- search content
- draw line, rectangle, oval, etc.
- Google/Microsoft/Apple/Dropbox/whatever cloud sync

--

Egyelőre úgy gondolom, hogy marad, nagyon sok papírt használok firkálni, ezeket teljesen le tudtam cserélni, egy hete itt van előttem ez a cucc és erre írok-rajzolok-skiccelek mindent. Nyilván erre a célra azért drága, 135 ezer forintból tudtam volna venni 50 ezer A4-es papírt és hozzá ceruzákat, viszont könnyen át tudom emelni digitális formába a munkához kapcsolódó rajzokat és újra elő tudom venni, ha módosítani kell azokat. És nem olyan béna kacsa a dolog, mint egy fotózott papír, amit utána szopás módosítani, ezzel tényleg az van, hogy bármikor, bármelyik rajzhoz vissza tudok nyúlni és át tudok rajta írni bármit, nem kell szopni laptopon Visio-szerű programokkal, hogy hova és hogyan húzza a nyilat és hogy lehet ferdén írni a nyílra, és hol van olyan template, amit épp szeretnék...

--

Megvárom, hogy mit írnak majd az első reMarkable 2 tulajdonosok, egy kicsit hajlok arra, hogy egy Onyx Boox Note 2 jobb lenne arra, amire nekem kellenek ezek a cuccok (Android 9.0 alapú és van Kindle app), de ott több részletes review videón is látszik, hogy nagyobb az írási lag és persze üvegen kell írni, nincs meg a papír-ceruza érzése, bár elvileg lehet rá kapni védőfóliát, ami hozza ezt az élményt. Kölcsön kellene szereznem egy ilyet, kipróbálni...

A tartalom-menedzsment egyszerűen szar. 

Ezt kb hogy kell elképzelni egyébként? Van egy saját app és slusszpassz, ha az nem jó, akkor lehet scpzni? A cloud sync az még ha mással lenne is fáj, jó volna on prem tartani.

de akkor se tudja azokat az olvasást támogató dolgokat, amit egy e-book olvasótól elvárnék.

Legalább ilyen goto page / itt tartottam van? A kindle DXen ezt használom kb (nem mintha lenne más :D)

--

egyébként köszi az összefoglalót, hasznos. :) Arra gondolom nettó 0 esély van, hogy ugyanarra a "papírra" rajzoljunk egyszerre két deviceról...

Ezt kb hogy kell elképzelni egyébként? Van egy saját app és slusszpassz, ha az nem jó, akkor lehet scpzni? A cloud sync az még ha mással lenne is fáj, jó volna on prem tartani.

Így. Van "import" és "export" és ennyi, tehát nincs olyan, hogy van egy mappa, amit szinkronban tart.

Legalább ilyen goto page / itt tartottam van? A kindle DXen ezt használom kb (nem mintha lenne más :D)

Igen, lapozni lehet, megadhatod, hogy melyik oldalra ugorjon és azt is megjegyzi, hogy hol tartottál. Nagyjából ennyi.

Arra gondolom nettó 0 esély van, hogy ugyanarra a "papírra" rajzoljunk egyszerre két deviceról...

Ez alatt mit értesz? Hogy két reMarkable legyen szinkronban? Elvileg szerintem megoldható lenne, viszont olyat lehet, hogy laptopon keresztül kivetíted "live view", amit rajzolsz.

Így. Van "import" és "export" és ennyi, tehát nincs olyan, hogy van egy mappa, amit szinkronban tart.

Bleh, akkor lehet gányolni.

Ez alatt mit értesz? Hogy két reMarkable legyen szinkronban? Elvileg szerintem megoldható lenne, viszont olyat lehet, hogy laptopon keresztül kivetíted "live view", amit rajzolsz.

Már a második sem rossz, bár titkon reménykedtem, hogy ez azért magától értetődő feature, de belátom, balgaság volt. Főleg, ha linux desktopozok. De a usecase az volna, hogy egyébként mikor távmeetingelünk, akkor mit lehet kezdeni azzal, amikor IRL egyébként tandemben rajzolunk a whiteboardra, szóval a kettőn egy dokis egyidejű (vagy legalább könnyen ide oda passzolgatott) szerkesztése volna a faja.

Bleh, akkor lehet gányolni.

Ja. És például nincs olyan, hogy észreveszi a változást, bekapcsolod, írsz valamit, felmegy a felhőbe, megnézed a desktop-on nyitva hagyott alkalmazással és nem látod a változást, ki kell lépni az adott mappából és vissza, nincs frissítés gomb sem. Illetve nem tudod a desktop klienssel kiexportálni egy jegyzettömb egyik oldalát, csak az összeset, ha változik, akkor újra exportálhatod. Nem tudsz importálni egy oldalt. Szóval, nah.

amikor IRL egyébként tandemben rajzolunk a whiteboardra

Erre nem jó. Nyilván megoldható lenne, de nincs megoldva egyelőre.

De a usecase az volna, hogy egyébként mikor távmeetingelünk, akkor mit lehet kezdeni azzal, amikor IRL egyébként tandemben rajzolunk a whiteboardra, szóval a kettőn egy dokis egyidejű (vagy legalább könnyen ide oda passzolgatott) szerkesztése volna a faja.

Mi erre a célra az eszköztől független webes megoldást használunk, Microsoft Whiteboard, Mural, Muro.

Whiteboard-ra én pl. a Surface Book tollával kifejezetten szeretek rajzolni, ügyesen működnek együtt, cserébe a Whiteboard tényleg csak ennyit tud, hogy firkálunk rá. (Az ink-to-shape, meg ink-to-table funkciók ügyesek, de én ritkán használom). Elméletileg együtt dolgozásra is jó, de én inkább csak arra használom, hogy én rajzolok és írok rá, a többiek meg nézik.

Ha közösen kell dolgozni, akkor jellemzően Mural-t használunk. Itt is tudok a tollal rajzolni meg kézzel írni, de a Mural sokkal többet tud annál, hogy csak rajzlapnak használuk, viszont a többi funkcióval szerintem nincs a rajzolás elég jól összedolgozva (vagy csak én nem jöttem még rá, hogyan kellene csinálni, mivel nem rég kezdtem el használni ezt az eszközt). Ha lerakok egy post-it-et, és rá rajzolok, akkor egyfelől nem egybe kezeli a kettőt, hanem két objektumként. Gondolom kijelölni a kettőt, összekötni őket és akkor már együtt mozgatható, de ez vacakolás ahhoz képest, hogy a billentyűzetről simán be lehet írni a post-it szövegét. Ugyanígy, ha pl. szavazunk, akkor a szavazás eredményének a megmutatásakor ügyesen megmutat egy üres post-it-et, a kézírást nem veszi fontosnak.

Muro-t csak egyszer vagy kétszer használtam, és ugyan azt mondják, hogy kb. ugyanolyan jó, mint a Mural, a rajzolást nem próbáltam, szóval nem tudom megmondani, hogy működik.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ha jól értem, és szöveg kiemelés nincs, az elég gáz ilyen eszköznél. Ha tanuláshoz használná az ember, akkor ez kritikus.

 

Meg ez az oldalakra firkálás ez mit jelent? Hogy alakul ez digitális formátumra? Megkapod a jegyzeteidet a könyvtől függetlenül digitális formátumban valahogyan?

Ha jól értem, és szöveg kiemelés nincs, az elég gáz ilyen eszköznél. Ha tanuláshoz használná az ember, akkor ez kritikus.

Úgy van, hogy van "highlighter" ceruza, amivel rá tudsz firkálni az oldalra, de magát a megjelölt szöveget nem tudod kiemelni külön egy "highlighted" oldalra. Szóval tanuláshoz úgy jó, hogy ha lapozol, akkor a "highlighted" rajzok rajta lesznek a szövegen.

Meg ez az oldalakra firkálás ez mit jelent? Hogy alakul ez digitális formátumra? Megkapod a jegyzeteidet a könyvtől függetlenül digitális formátumban valahogyan?

Azt, hogy ha az eszközön megnyitod a PDF-et, akkor rajta lesznek a firkálásaid, ahol firkáltál és amivel firkáltál. El tudod küldeni magadnak, akár oldalanként, akár az egészet, PDF-ben, PNG-ben és SVG-ben.

Ilyesmi például egy oldal elküldve email: https://drive.google.com/file/d/1vAJmt7MNrHOaw86VyCgRnsVHudU4nKe7/view?…

Köszi a képet, meg az infokat.

 

Szerintem az lenne ideális, hogy txtben kirakná egy fileba a kiemeléseket, meg amiket jegyzetelt még hozzá az ember. És akkor egyben egy könyv anyaga jól átfutható. Kindle kicsit tud ilyet, de azért ott sem nagyon mentek rá erre. Gondolom a pdf hiánya miatt ott meg kevesen használják tanulásra, kutatásra. Pontosabban talán az a nem olyan jó, hogy a tudományos cikkek formátuma a pdf eléggé, és az viszont nem olvasható jól a legtöbb ebook olvasón. és így nem alakul ki egy infrastruktúra szöveg feldolgozásra.

Szerintem az lenne ideális, hogy txtben kirakná egy fileba a kiemeléseket, meg amiket jegyzetelt még hozzá az ember.

Hát ezt így nem tudja. Pont ezt írtam, hogy ez a content-management hiányzik, hogy a PDF-ből kiemelj részeket külön szövegként.

Gondolom a pdf hiánya miatt ott meg kevesen használják tanulásra, kutatásra. Pontosabban talán az a nem olyan jó, hogy a tudományos cikkek formátuma a pdf eléggé, és az viszont nem olvasható jól a legtöbb ebook olvasón. és így nem alakul ki egy infrastruktúra szöveg feldolgozásra.

Ez viszont erre nagyon jó lenne, de... :/

Nyilván szoftveren múlik, meg lehetne oldani, talán lesz rá erőforrásuk, csak jönnek fel a konkurensek, lásd Onyx, Sony és nem drágábbak, jobb szoftver környezettel.

Tudom, hogy az iPad alapvetően elvetélt ötlet, viszont van rá PaperLike screen protector, amivel a rajzolás, írás kicsit természetesebb hatást kelt, mint a sima üvegen, pl.:

https://www.youtube.com/watch?v=Dbdv2WYd_tc

Ezzel nem az iPad-ra szeretnélek rábeszélni (szerintem nem is lehetne, hiszen az alap kitétel (eInk) nem teljesül:)), hanem ilyen screen protectort jó eséllyel bármilyen más eszközre is lehet szerezni, amit esetleg kinézel magadnak, de kizártad, mint lehetőséget, mert zavar a műanyag ceruza az üvegen.

Igen, az Onyx Boox Note 2 felülete is üveg, több review is említi, hogy mennyivel jobb a reMarkable felülete és azt is, hogy van ilyen védőfólia, viszont ez behoz egy olyan problémát, hogy az írás és a toll hegye között túl nagy lesz a rés, ami természetellenes hatást ad. Amit amúgy a háttérvilágítás is növel, szóval lehet, hogy ez az egyik oka, hogy nincs háttérvilágítás, mert akkor növekedne a rés a ceruza hegye és a "papír" között, mintha az üveg másik oldalára írnál.

Én úgy érzem azért van remény.. :)

Sikerült a gyártói toolchainnel fordítani egy rclone klienst, plusz egy incron-t.

 

Kipróbálni (még) nem tudom, hisz nincs eszközöm hozzá..

Majd novemberben. (szintén)

 

Érdemes megnézni ezt a két projektet (ezekkel meg lehet valósítani a szinkronizációt szinte bármilyen cloud szerverre):

https://rclone.org

https://www.howtoforge.com/tutorial/trigger-commands-on-file-or-directo…

Úgy tűnik, hogy holnap jön a reMarkable 2, majd írok szerintem, hogy miket látok és melyiket tartom jobbnak. Elvileg szoftveresen ugyanaz a kettő.

Nagyrészt munkára használom, de persze mindent ide írok fel, kicsi, könnyű, nálam van mindig, szóval határidőket, bevásárlólistát, ötleteket, feladatokat, mindent felírok. Erre rajzolok terveket, skiccelek, egyebek.

Ami változás, hogy előtte tele volt az asztalom fecnikkel, most meg csak az van, mert kicsit sarkítva öt másodperces és egy férőhelyes a rövidtávú memóriám, ha nem írok fel valamit azonnal, akkor a következő megjegyezni való dolog kilöki.

Nekem nagyon bejött a használta. Annyi bajom van még mindig, hogy e-book olvasásra fos. Meg a szoftvere fos és ezzel a gondolattal nem vagyok egyedül... :)

Nekem a legjobb egy reMarkable lenne Androiddal. :)

Hat mert nem lehet ertelmesen guis programot fejleszteni !android rendszeren javaban.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2020. 11. 11., sze – 19:57

Na, ma megjött a reMarkable 2. Sejtettem azért a több tucat review alapján, hogy nem lesz katarzis az elsőhöz képest, és valóban... :)

A Marker Plus csalódás. Igaz, hogy tud radírozni, de ez sokkal-sokkal jobb lenne, ha egy nyomógomb lenne a hüvelykujj alatt, minden radírozásnál forgatni valóban radírvégű-ceruza élményt ad, csak hát időveszteség és célozni is nehezebb a nyomógombos bumszlival, mert bizony oda kell nyomni, hogy radírozzon. Hajlok arra, amire már az előző esetén is gondoltam, hogy egy külön megvehető Lamy pen lesz helyette, azon van gomb radírozni: https://www.lamyshop.com/lamy-al-star-black-emr-stylus-pen-1404.html

Fun fact: a Samsung Galaxy Note 2 telefon tolla nyomógombos és van hozzá hack, hogy működjön a törlés a nyomógombbal, csak annak a ceruzája nem rendes méretű, hanem egy pálcika.

A mágneses tolltartó fasza, cool és trendi, csak fél nap alatt már kétszer majdnem elhagytam a tollat, mert megakadt valamiben. Az előző reMarkable esetén a tatyón van egy tolltartó, ami nagyon jól tartja a tollat, kéznél van, satöbbi. Sírom vissza a tatyót, de picit más alakja van a kettő cuccnak, az rM2 nem olyan magas, de kicsivel szélesebb... lehet, hogy veszek valami szövetet és varrok egy tatyót. :D

Ami fasza, hogy a keret nem fehér, hanem pont olyan szürke, mint az eInk, így nem ordít az eInk kijelzőről, hogy nem annyira fehér, mint lehetne. Egymás mellé téve optikai csalódást is okoz, pedig a kijelző majdnem egyformán szürke.

Gyorsabb, mint az első, de ez csak az írásra igaz, nem érzek már lag-ot, az elsőnél még éppen egy kicsit zavaró, hogy később követi a toll hegyét a rajz. Viszont minden másban ugyanolyan lassúnak tűnik, nem nyílik gyorsabban a se PDF, se az e-book, lapozni talán egy picivel gyorsabb. Az akkuidőre nem tudok semmit mondani egyelőre.

A szoftver ugyanaz, feature hiányos cucc, de by design, mert így distraction free. Olvasni pont ugyanúgy szar, mert DRM-es dolgot nem tud megnyitni...

A felhős cucca egyszerre csak egy eszközt tud szinkronban tartani (milyen már ez?), így egyszerre nem tudom a kettőt használni, felváltva disconnect - connect kell, hogy szinkronban legyenek a cuccok.

Arra hajlok, hogy az rM2 marad hosszú távon, de nem azért, mert annyival jobb, hanem mert majdnem ugyanannyiba került az rM2 pre-order, mint az rM1, és vélhetően tovább lesz támogatva szoftveresen. De amúgy simán maradtam volna az rM1 mellett, tényleg nincs meg az a katarzis, hogy "na, ez kellett".

Köszi  beszámolót! Hmm azért nagyobb különbséget vártam volna. Nem lehet amúgy, hogy kevés sebesség különbség abból is adódik, hogy ezek tényleges technológiai korlátok jelenleg ennél az e inknél? vagy nem a kijelző miatt van a lassú működés?

Amúgy szerintem eléggé probléma lehet náluk, hogy ha a szoftverre koncentrálnak abból kevésbé lesz extra bevétel, mint egy kicsit átdolgozott hardverből. Nem tudom nem lenne e egy értelmes út nekik valami előfizetést bevezetni pár extra dologért s akkor lenne folyamatos tervezhető bevétel és azaz érzésem, hogy olyan kör veszi ezt a terméket, akikből sokakat nem rázna meg ez nagyon, főleg ha valami olyasmi, ami tényleges extra kényelmet és ezzel időt spórol nekik.

Hmm azért nagyobb különbséget vártam volna. Nem lehet amúgy, hogy kevés sebesség különbség abból is adódik, hogy ezek tényleges technológiai korlátok jelenleg ennél az e inknél?

Maga az eInk gyors, ha a jegyzeteim között lapozok, akkor nincs ilyen lag, csak a PDF feldolgozás és render szerintem nem egyszerű dolog és bőven van tér még optimalizálni.

Amúgy szerintem eléggé probléma lehet náluk, hogy ha a szoftverre koncentrálnak abból kevésbé lesz extra bevétel, mint egy kicsit átdolgozott hardverből.

Szerintem alapvetően az a baj, hogy az egész dolgot arra hegyezték ki, hogy "distraction free" legyen, vagyis annyit tudjon, mint egy papírlap és egy ceruza... és minden egyes feature, ami ettől elvezet, az szerintem fáj nekik. Felmerült, mint feature, hogy lehessen pár egyszerű geometrikus elemet rajzolni (vonal, négyszög, kör, ovális), és az informális válasz nagyjából az volt, hogy használj vonalzót, mint papíron. Írni tényleg fasza rajta, próbáltam több más eszközt, meg se közelíti a többi hasonlót, de azért lehetne egy kevésbé "distraction free" szoftver is rá, aztán a felhasználó meg eldönti, hogy kell-e neki a többlet vagy sem.

Szóval egy kicsit attól tartok, hogy ez egy piramisjáték jelenleg.

Ja, és nem keresnek szoftverfejlesztőt: https://remarkable.com/careers

BOOX volt esetleg a kezedben? Nagyon tetszik a remarkable, de én eléggé élvezném, ha ennyi pénzért tudnék ebookot is olvasni 2in1, illetve pl nem bánnám, ha pl legalább elvi lehetőség lenne rá, hogy 'viziózzak" rajta, szóval a négyszög, kör, ovális, meg a megfogom arréb húzom azért elég jó lenne, ha legalább nem lenne elvi síkon kizárva.

Az Onyx Boox csak boltban volt a kezemben, rövid ideig, rettentően kínai a hardver, üvegen írsz (nincs súrlódás), az írás kicsit lassú rajta, egy picit nagyobb a lag, mint az rM1 esetén, de elviselhető, viszont a pozitívum az, hogy Android (bár nem tudom, mennyire kínai).

Ja, és nem keresnek szoftverfejlesztőt: https://remarkable.com/careers

Orom latni vegre egy olyan ceget, amelynel elegendo szoftverfejleszto garda van a termek *igazan hasznalt* featurejeinek a lefejlesztesere.

Te pedig mindenfele retegigennyel allsz elo, beleronditva ebbe az idillbe. De hal'isten a cegvezetes tartja magat a kijelolt uton.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Eltelt két hét, a megérkezése (november 11.) utáni éjjel töltőn volt, most tart 16 nap után 37 százaléknál az akku, nagyjából azonos használat mellett vélhetően több mint kétszer annyi ideig bírja.

Más erős pozitívumot nem tudok elmondani, nagyjából úgy érzem két hét után is, mint amit két hete írtam, várom, hogy végre beinduljon a szoftver fejlesztése, mert gondolom nem állnak neki azonnal a reMarkable 3 tervezésének... bár az cég fenntarthatósága lehet, hogy egy piramis modellen alapul, mert fizetős szolgáltatásokat nem nyújtanak.

Biztos sok dologban különbözünk, mert nekem nagyon bejött ez a kis eszköz!

Nézzük sorban: A legtöbb anyagom pdf-ben van, amit ez az eszköz kiválóan kezel! Én nem panaszkodom a sebességre, mert szerintem hozza azt a szintet ami elvárható tőle. (Itt a pdf kezelésre gondolok.) Jó nem olyan gyors mint egy iPad... Na és?  Az egy okos tablet, ez meg egy tanulásra és olvasásra kihegyezett céleszköz. Bevallom epub könyveim nincsenek, ezért abban nem tudok nyilatkozni. Viszont jegyzetelésre és skiccelésre (itt firkálásra, vagy diagram, gráf rajzolásra gondolok ) nincs jobb eszköz a piacon! Ok van másik eszköz ami Androidos, az pont a rajzolási válaszidő miatt vérzik el.. Plusz nekem nem hiányzik az android. Egy dolog van ami talán picit nem tetszetős, hogy muszáj a saját felhőjüket használni. De ha valakit ez nem zavar akkor kap egy egyszerű és jól használható felületet!

 

Mondjuk megértem a csalódásodat, mert azt várod ettől az eszköztől, hogy legyen olyan mint egy androidos tablet. De ez nem az, így nem csodálom, hogy csalódást okoz.... (Bár van lehetőség Androidot fordítani rá, szóval ha nagyon akarod.. Hajrá! :)

 

iPad vs ReMarkable2:

- Az iPadnak színes a kijelzője

- Az iPad szoftvere zárt, ellenben rengeteg app van hozzá!

- Az iPad ceruzája töltős és olyan a rajzolási élmény mintha üvegre írnál...

- Az Apple termékei "pénznyelők" (megvetted az alap terméket? ok, vegyél hozzá plusz garit, biztosítást és költsd a pénzed a rengeteg applikációra, hogy minél "trendibb" legyél...)

- Az iPad annyi formátumot támogat ahányféle applikációd van.

- Az iPad igazából egy trendi munkaállomás... (ennek előnyeivel és hátrányaival...)

- A ReMarkable2 nem fárasztja a szemet

- A ReMarkable2-höz kell valami fényforrás, hogy olvasni tudjál

- A ReMarkable2-nek a szoftvere (nagyjából) nyitott (tudsz hozzá szoftver írni sőt akár kernel cserére is van lehetőség)

- A ReMarkable2 ceruzáját nem kell tölteni, a rajzolási élmény nekem olyan, mintha kartonra írnál egy firctollal (ez juott eszembe most elsőnek)

- A ReMarkable2 gyártója (ahogy eddig látom) korrekt üzleti modellt használ. (megvetted az alap terméket? ok, használd 30 napig, ha nem teszik, küldd vissza és visszaadjuk a pénzt! sőt, később csak a ceruza hegyekre kell költened.)

- A ReMarkable2 támogatott formátumai a pdf és az epub, plusz a saját notesz formátuma, amit ki lehet exportálni pdf, svg, és talán képként.

- A ReMarkable2, pedig olyan mint egy digitális notesz... (ennek előnyeivel és hátrányaival)

Biztos sok dologban különbözünk, mert nekem nagyon bejött ez a kis eszköz!

Örülök neki.

Bevallom epub könyveim nincsenek, ezért abban nem tudok nyilatkozni.

Vélhetően ez az egyik választóvonal a "fasza" és a "szar" között, mert e-book olvasásra csapnivalóan szar (nem csak én gondolom így). És azért adná magát, hogy lehessen használni e-book olvasásra, mert minden hardveres adottsága megvan hozzá.

Mondjuk megértem a csalódásodat, mert azt várod ettől az eszköztől, hogy legyen olyan mint egy androidos tablet.

Az Android-os eInk annyiban érdekel (lásd Boox Air például), hogy arra van több e-book olvasó is, ráadásul Kindle is. Ha most akarok e-book-ot is olvasni, akkor kell ez mellé egy Kindle, pedig azért nem egy földtől elrugaszkodott igény az, hogy egy 10" eInk mellé ne kelljen már betennem egy külön e-book olvasót. A több éves régi Kindle-t pedig le szeretném idővel cserélni, viszont ha ez mellé kell egy Kindle, akkor inkább veszek egy olyat, ami tudja a két funkciót, akár kisebb kompromisszumokkal.

iPad vs ReMarkable2

Almát a körtével? Próbáld összevetni ugyanígy az Onyx Boox Air vagy Note 3 eszközzel...

berendeltem a note3at, hosszas vívódás után. Néztem review videokat, oda jutottam, hogy valószínűleg ingerküszöb alatt lesz nekem a lag, és tudom használni dobozt rajzolni meg jegyzetelni anélkül, hogy nagyon fájna, cserébe lesz normális ebook támogatás, van esélyem megosztani irl amit rajzolok, és talán fogok találni valamit, ahol a kockát nem szabad kézzel kell feltétlen csinálni. Jövőhéten megjön elvileg, kiváncsi leszek.

Viszont fele annyiba se kerül mint egy lux porszívó :D

Mi ezen az olyan meglepő? Ez kategóriájában egy erősen prémium device, ami egészen jól fed egy niche marketet is (ami általában drágát jelent). Nyers hwban egyébként imho lenyomja az ipadet* persze kiegészítő basz kevesebb van benne, szóval nem nagyon látom, hogy miért olyan meglepő ez.

*  bár a fene se tudja, az apple tech specje elég nagyvonalúan pl nem emlékszik meg a memória méretéről, pl

De egyébként aki ipaddal vagy bármi más tablettel hasonlít egy eink eszközt, annak én mindig azt mondom, hogy kedves egészség, és ilyenre még véletlen se költs el egyetlen fillért se, mert utálni fogod.

Sajna nem, nincs a közelemben rM, sose láttam. De mindenképp beszámolok majd, bár gyanús, hogy te háklisabb leszel az írásélményre mint én. Viszont oda jutottam, hogy nekem nem fog bejönni az a fajta hozzáálás, hogy "Szerintem alapvetően az a baj, hogy az egész dolgot arra hegyezték ki, hogy "distraction free" legyen, vagyis annyit tudjon, mint egy papírlap és egy ceruza...". Főleg úgy, hogy nekem nagyon kell az ebook olvasó, és nincs kedvem vele pöcsni, az meg nonszensz, hogy legyen kettő.

Szóval oda jutottam, hogy az rm lehet jegyzetre jobb, de egyrészt sose érne ide, másrészt a negatívumai látom, hogy fájnának. Max vettem egy ebook olvasót rohadt drágán :D Tulajdonképpen jelen értéken a kinde dx is ilyesmi volt, az is veszettül elszállt volt egy olvasóhoz, mégis az eddigi talán legjobb tech kütyü vételem volt.

Sajna nem, nincs a közelemben rM, sose láttam.

Tudok kölcsönadni, ha össze akarod vetni. :)

Főleg úgy, hogy nekem nagyon kell az ebook olvasó, és nincs kedvem vele pöcsni, az meg nonszensz, hogy legyen kettő.

Alapvetően nekem is ez az egyik fájdalmas pont, hogy sokat olvasok és nem akarok azzal szarozni, hogy megveszem Kindle-re, aztán meg vadászom a DRM mentes változatot, hogy tudjam olvasni. A jelenlegi Kindle már öreg, karcos, egy Oasis lenne a jó, de egy 10" még jobb lenne, de két eszköz túlzás, hogy egyiken olvasok, másikon írok.

> Tudok kölcsönadni, ha össze akarod vetni. :)

Lehet majd szavadon foglak :)

>  A jelenlegi Kindle már öreg, karcos, egy Oasis lenne a jó, de egy 10" még jobb lenne

Én imádtam a DXet (ugye az is tizes), még azok közül is a legtöbben hülyének néztek miatta, akik egyébként használtak ebook olvasót, szóba se jöhet semmi kisebb. Az egyetlen előnye a kicsinek, ha tömegezel, de az már akkor is elég ritka volt, mikor megvettem, és akkor sem volt tarthatatlan. Egy ideje már pihen szegény. Még működik, de egyszer beszart a gombja, szétkaptam, de össze rakni már nem sikerült hátul a tetejét lendületből, aztán meg elhagytam a csetrest, meg már az akksija is baszakszik (alig pár napot bír szegény, lol), meg a szoftvere is kezd már igen fájni, uh kicsit hanyagolódott mostanában, de ez káros hatással van a hódokra.

Lehet majd szavadon foglak :)

Oké.

Én amúgy erősen hajlok a Boox Air felé, mert ez szintén üveg-alumínium, a review halom alapján, amit megnéztem most hétvégén a hardver minősége nagyjából rM2 szintet hozza. Az írás lag rM1 és rM2 között van valahol félúton, az írás élmény rM1 alatt kicsivel, a hozzá adott fóliával rM1 és rM2 között. Viszont az e-book olvasás mérföldekkel jobb és van rá Kindle app is. Szóval lehet, hogy rM2 return lesz a dologból (van még bő egy hetem rá) és maradok egy darabig az rM1 mellett, amíg a Boox Air szélesebb körben nem lesz kapható, mert most csak pre-order van rá...

Miért az air? Én néztem azt is vs note 3, de olybá tűnt, hogy a note3 írni jobb lesz a nem üveg, hanem mobius kijelző miatt. Persze lehet, hogy ezt a fólia negálja, de azt még nem biztos, hogy fel akarom tenni. Az tény, hogy egyébként az air kicsit jobban néz ki, talán a képernyő is egyébként jobb egy kicsit (leszámítva, hogy gondolom könnyebben hal), meg az az oldalt kapaszkodó az eléggé jónak tűnik.

Miért az air?

Mert minőségibb anyagból van (üveg + alumínium), nem annyira műanyag. Nem tudom, hogy a Note 3 milyen érzés, de ami Onyx Boox volt a boltok polcain, azok sajnos "kínai" kivitelnek tűntek, nemhogy az rM2, az rM1 esetén is.

Az tény, hogy egyébként az air kicsit jobban néz ki, talán a képernyő is egyébként jobb egy kicsit (leszámítva, hogy gondolom könnyebben hal), meg az az oldalt kapaszkodó az eléggé jónak tűnik.

El tudom képzelni, hogy gyakorlatilag az rM2 ellen "küldték be" a ringbe, nagyon hasonló paramétereik vannak.

Az Onyx Boox Note Air alapvetően az üveg hátlapú carta e-ink panel miatt lett olyan amilyen, erről a "How We Made Note Air Slim and Solid" cikkben írnak bővebben. A Note 3-ban műanyag hátlapú hajlékony Mobius e-ink panel van, ami jelenleg drágább.
A Note 3 és a Note Air esetén is van még egy üveg felület az eink panel felett, ami az Air esetében valamivel vékonyabb emiatt különbözhet az írási élmény.
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Más is azt írja: Should E INK E-Notes Continue to use Glass based Displays?

Én a Note 3 mellett döntöttem a Note Airrel szemben a következők miatt: mobius kijelző (nem üveg alapú, starpabíróbb), nagyobb akku, +1GB RAM, kisebb tömeg. Amiért az Air jobb lett volna: ergonomikusabb elrendezés/oldal fogás, gyroscope > automatikus álló / fekvő mód. Ezek mellett a webes böngészés és a pdf meg az ebook olvasás volt az elsődleges szempont, a jegyzetelés és rajzolás nekem csak egy érdekes plussz.

Note 3-as tapasztalatok 10 nap használat után:
- A hardver rendben van nekem nem tűnik gagyi kínainak, viszont a szoftver magyarítása nem az igazi, angolul egy fokkal jobb.
- Tok javasolt hozzá. A gyári tok ébreszti/altatja, de nem tud állvány módot.
- A kijelzőn lévő matt üveg fényesebb mint a matt monitorok. Ez csak annyira zavaró, hogy erősebb fénynél látható hogy "gyűjti" az ujjlenyomatot (ahogy az olvasó és a tok hátlapja is)
- Google Play aktiválás 2 factory reset és egy fél nap után jött össze (írják, hogy lehet hogy kell rá 6 órát várni).
- Böngészésre speed e-ink módban nekem megfelel, a görgetés kicsit komótos, de jóval "szellemképesebb", ha A2 módban van. Androidos Opera és Kiwi Browserrel (és Zoom It plugin) használom.
- WiFi és Világítás bekapcsolása esetén böngészéssel kb. 5%-ot merül az akku 1 óra alatt. WiFi és világítás nélkül olvasásra használva pedig úgy 1%-ot óránként. Napi átlag 4 órás vegyes használat mellett 1 hét után kellett tölteni és 3 óra alatt töltötte fel egy 5V 2A-t tudó töltő.
- A WiFi-je néha leakad, bár a firmware frissítés javított rajt valamennyit (a kiadási megjegyzésekben szerepelt, hogy: "Fix some WiFi unable to connect issues;"). Az eredeti 2020.10.06-i firmware-re a kb. 1GB-os 2020.11.10-i frissítést wifin nem tudta leszedni, csak usb-n felmásolva sikerült telepíteni.

--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Az Air esetén a toll is teljesen új, részben szerintem reMarkable 2 koppintás vagy egymásra hatás. Az Onyx Boox nálam azért maradt eddig ki, mert a hardver "kínai" érzésű. Az Air viszont nagyon egyben van, pont azért, amiért az rM2 tetszik: alumínium és üveg és ergonomikusabb elrendezésű.

Valószínűleg rM2 return lesz ebből, még kicsit húzódozom, de anyagilag úgy jövök ki jobban, ha az rM1 marad, az rM2 megy vissza és total refund van, aztán majd veszek egy Air-t, kipróbálom és vagy visszamegy az Air vagy eladom az rM1-et, ahogy most is terveztem. Igazából nálam ez az Air a game changer, kicsi kompromisszummal tudja azt, amit amúgy elvárnék, mert az reMarkable sokkal több kompromisszumot igényel...

@kila, @kroozo: magyar boltból vettétek, vagy külföldi webshop-ból?

A Boox Air teljesen ki van fogyva, úgy látom, van pár magyar boltban, de csak placeholder, nincs raktáron sehol, ahol "külső raktáron" van, ott sincs hazai raktárkészleten, viszont 150-160 ezer között szór az ára.

Külföldi webshop 480-500 USD körül adja, de itt +vám és +ÁFA is meg van említve, ami nettó 150 ezer + vám lenne, ami azért bőven több, mint a magyarországi boltok árai...

Az Onyx Boox saját oldalán csak preorder van...

Ezen csodálkoztam én is, ki is számoltam vagy 3x, de oda jutottam, hogy az itthoni cégek már elcsalták helyettem a vámot és áfát, egy pici haszonért, cserében van valami készlet, itt ott. Igaz, ma már sokkal szomorúbb képet fest az árukereső, pénteken még volt mindkettőből pár helyen raktáron, vagy ugyan nem saját raktár, de +2 nap jelleggel. Én péntek este megrendeltem az ipontól végül, ma du 1kor volt ragszáma, és 1:40kor már a glsnél volt, szerintem holnap jön. Cserébe úgy látom ez volt az utolsó, mert már azt írják nincs raktáron :D

Onyx Boox termékek hazai disztribútora a cedrus.hu, én bementem ezzel az infóval az ismerős számtech kiskerbe ők megrendelték és másnap átvehettem náluk.

A https://onyxboox.com/checkout/pricelist weboldalon látható, hogy a gyártónál mi a helyzet, milyen akciók vannak a kifutó vagy új termékekre és mikor várhatók a szállítmányok.

Október második felében lehetett látni, hogy 11.02-án a Nova2 Note2 helyett jön az új verziós Nova3 Note3 és akkor a ketteseket 40-50$-al leakciózták, az új verziókat pedig a kettesek régi árán adták, mindezt Black Friday akcióban. Az árukereső árdiagramja szerint az Air 10.27-től, a Nova3 Note3 pedig 11.11-től van árazva, tehát kb. akkor ért ide a Black Friday készlet.

A Boox weboldalán most az látszik hogy Air, Nova3, Note3 szállítmány 12.08-ra várható. Így ha a hazai készletek kifogytak, akkor azok helyett várhatóan karácsony előtt 1-2 héttel lesz áru a boltokban (az előzőek alapján).
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Köszi, ez hasznos :)

> - Google Play aktiválás 2 factory reset és egy fél nap után jött össze (írják, hogy lehet hogy kell rá 6 órát várni).

ez viszont wattafak? Meg az se túl biztató, ha annyira roncs a wifi driver annyira ergya, hogy a saját updateje nem fér át rajta... :(
 

- A Note 3-on lévő NeoBrowser kezdőlapja a https://www.boox.com/newsroom/ , itt vannak a részletek hogy mit hogyan.
- Amikor a Google Play aktiválás nem sikerült, akkor Play Store-ba nem lehetett belépni, mivel a login oldal helyett a következő hibaüzenet jött be "This device isn't Play Protect certified". Ennek az az alapvető oka, hogy az e-ink kijelzős eszközök nem felelnek meg a Google előírásainak így nem kaphatnak tanúsítványt. A leírtak szerinti aktiválás ennek ellenére előbb-utóbb sikerült, de mivel először az általuk írt 6 óra után sem jött össze, így GSF ID törlés után csináltam factory resetet is újra aktíválás előtt.
- A WiFi leakadás majd 5-10mp-en belüli vissza csatlakozás az elején 1 nap 3-4x fordult elő, firmware frissítés után 1-2 alkalomra csökkent (TP-Link router van mind két helyen ahol használom), úgy hogy a rá telepített Ubiquity WiFiman 35-50dBm közötti jelerősséget mért (és ott a telefonom, notebookom sose szokott leszakadni).
- Az 1GB méretű (update.upx) firmware file letöltési hibát "Update Download Failed" a WiFi mellett más hálózati/szerver/google drive elérési gond is okozhatja. A https://www.boox.com/downloads/#note-series oldalról is csak 2 nappal később sikerült leszedni a Note 3 frissítését, mert addig nem volt ott rá mutató link (pedig az eszközön az update check már jelezte hogy van).
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Próbáld összevetni ugyanígy az Onyx Boox Air vagy Note 3 eszközzel...

Ebben igazad van, az Onyx Boox Air a tesztek szerint valóban mindenben lepipálja a ReMarkable 2-őt. De akkor nem értem, miért nem küdöd vissza ezt, és adod el a másikat? A befolyt pénzből pedig meglenne a vágyad.. Egy fasza Androidos tablet ami einkes és megfelel az igényeknek..

- Az Apple termékei "pénznyelők" (megvetted az alap terméket? ok, vegyél hozzá plusz garit, biztosítást és költsd a pénzed a rengeteg applikációra, hogy minél "trendibb" legyél...)
 

A két eszköz közül csak az egyikre kell pluszban költeni megvásárlás után, és az nem az iPad.

"Kopó elektronikus ceruzahegy" lol -> nagyon durván átlátszó tervezett elavulás.

A két eszköz közül csak az egyikre kell pluszban költeni megvásárlás után, és az nem az iPad.

Fél év alatt nem költöttem rá egy vasat sem...

"Kopó elektronikus ceruzahegy" lol -> nagyon durván átlátszó tervezett elavulás.

Hármat használtam el eddig, ha jól rémlik, akkor 12 jött összesen, szóval így három évig kihúzom és bizony ez az, ami miatt jólesik írni rajta és nem olyan, mintha egy tompa szöggel kellene írnom egy kemény kopásálló üvegen, mert az iPad + pencil ilyen érzés. Mivel könnyedén cserélhető, ezért nem tervezett elavulás, hanem tervezett feature.

Én értem, hogy téged ez nem érdekel, de legyen már annyi szabadságom, hogy ha ez nekem fontos (és ezzel nem vagyok egyedül), akkor ennek megfelelően döntsek, oké?

Dönts ahogy akarsz, nem is pedzegetem veled a témát ugye. De azért a nyilvánvaló tévedéseket ferdítéseket az iPad kapcsán hadd javítsam már ki...

Plusz inkább az üveglapon tompa szög, mint a kartonra írnál egy filctollal érzés. Az utóbbitól mindig kiráz a hideg, míg az üvegen csak úgy siklik a Pencil.

Dönts ahogy akarsz, nem is pedzegetem veled a témát ugye. De azért a nyilvánvaló tévedéseket ferdítéseket az iPad kapcsán hadd javítsam már ki...

Nem, nem javítottál ki nyilvánvaló tévedéseket.

Plusz inkább az üveglapon tompa szög, mint a kartonra írnál egy filctollal érzés. Az utóbbitól mindig kiráz a hideg, míg az üvegen csak úgy siklik a Pencil.

Na, akkor neked nem való ilyen cucc, legyél boldog azzal, amid van. Aki meg szereti az írásnál a ceruza-papír súrlódást, legyen boldog azzal, hogy van ilyen eszköz, sőt, választék is van belőlük, különféle igények kiszolgálására.

- Az Apple termékei "pénznyelők" (megvetted az alap terméket? ok, vegyél hozzá plusz garit, biztosítást és költsd a pénzed a rengeteg applikációra, hogy minél "trendibb" legyél...)

Hallgatom, hogy ez miért nem ordenáré ferdítés.

Ceruzával egyetértek, virágozzék minden virág. Viszont felhozni, hogy iPad esetében "muszáj" költeni, míg RM esetében "egy nem bug, ez feature", az azért bűzlik.

Hallgatom, hogy ez miért nem ordenáré ferdítés.

Oké, akkor nézzük: egyetlen egy darab Apple terméked van csak és nem vettél azóta se hozzá semmilyen kiegészítőt? Igen vagy nem?

Viszont felhozni, hogy iPad esetében "muszáj" költeni, míg RM esetében "egy nem bug, ez feature", az azért bűzlik.

A reMarkable és a többi ehhez hasonló eInk alapú íróeszközt a kezdetek óta így tervezték és így reklámozták, még kevés deduktív ésszel megáldva is könnyen megérthető az az összefüggés, hogy ha van súrlódás, akkor ott valami kopik.

Oké, akkor nézzük:

Neked egyetlen darab reMarkable eszközöd van, nem vettél azóta újabb készüléket?

...kezdetek óta így tervezték és így reklámozták...

Ugye még mindig nem ez a vita tárgya, hanem az, hogy a rM eszközöket a kezdetek óta úgy tervezték és úgy reklámozták, hogy márpedig költened kell rá, míg ugye, ha megveszel egy iPad-et + Pencilt / 3rd party ceruzát, akkor utána nem kell rá költened.

Amire az elején válaszoltam, az pont a szöges ellentéte a valóságnak...

Az Apple termékei "pénznyelők" (megvetted az alap terméket? ok, vegyél hozzá plusz garit, biztosítást és költsd a pénzed a rengeteg applikációra, hogy minél "trendibb" legyél...)

Ehhez képest a tények azok azok, hogy az iPad-re a vétel után egy fillért nem kell költeni, viszont a rM-ceruzahegyét ha akarod, ha nem, cserélni kell egy idő után.

Neked egyetlen darab reMarkable eszközöd van, nem vettél azóta újabb készüléket?

Kettőt rendeltem egyszerre még május végén (ebben a témában írtam is erről), hogy egyet tartok meg belőlük, nem azért vettem kettőt, mert kell tartalékba... ezt igen nagy csúsztatás azzal hasonlítani, hogy komplett ökoszisztémát veszel magadnak. :)

hogy márpedig költened kell rá, míg ugye, ha megveszel egy iPad-et + Pencilt / 3rd party ceruzát, akkor utána nem kell rá költened

Ja, csak sokadszorra írom le, hogy kurvára nem ugyanaz írni rajta. Direkt ilyet kerestem, aminek kopik a hegye, lásd súrlódás, nem olyan írni rajta, mint egy tompa szöggel egy kopásálló üvegen. De akkor legyen így, három évente ki kell majd adnom $12 pénzt, ha eredeti hegyet akarok venni vagy $2 pénzt, ha jó ugyanaz a hegy, ami leesett a földre ugyanabban a kínai gyárban, mert minden rendes Wacom toll hegye kopik amúgy, de nyilván mindenki hülye, csak az Apple a tökéletes. Amúgy ha az Apple kijön egy olyan tollal, aminek szintén kopik majd a hegye, akkor mit fogsz tenni?

Ehhez képest a tények azok azok, hogy az iPad-re a vétel után egy fillért nem kell költeni, viszont a rM-ceruzahegyét ha akarod, ha nem, cserélni kell egy idő után.

Te három évente $12/$2 pénz alatt költesz Apple cuccokra? Amúgy nem kell mindenáron cserélni, lehet hozzá használni olyan tollat, aminek nem kopik a hegye, mert Wacom kompatibilis és vannak ilyen tollak, csak minek, akkora balfaszt nem hordott a hátán a föld, aki megvesz egy ilyen eszközt, hogy aztán az egyik leglényegesebb feature mellőzve legyen, mert kopik a hegye.

Azt hiszem, te azt csak akkor fogod megérteni, amikor az Apple kihozza a cserélhető hegyű pencilt.

Ez a feluleten elkopo hegy nagyon jo a remarkable-ben. Egy hegyet en 1-2 honapig hasznalok, de pont ez es a felulet egyhutt adja a papir erzeset.

Hevi nem fogja felfogni, hogy ez egy celeszkoz, es 100x alkalmasabb erre a celra mint az iPad.

A lanyom kezebe adtam, aki fest, rajzol es az iPaden is keszit grafikakat, kepregenyt stb.
Le kell szogeznem, hogy az iPaden a ProCreate es a Concepts zsenialis alkalmazasok, ezekkel tenyleg van ertelme a pencilnek is. Pontosabban feledtetik a pencil+uveg kombo hianyossagait, annyira ki vannak talalva.

A remarkablet sokkal termeszetesebbnek erezte, de o is megjegyezte, hogy mindketto masbra jo.

Hevi nem fogja felfogni, hogy ez egy celeszkoz, es 100x alkalmasabb erre a celra mint az iPad.
 

Te nem fogod fel, hogy nem arról van szó, hogy ez nem egy kurvajó céleszköz lenne. De. Az. (Bár a topic nem feltétlen győz meg, hogy ezt kéne vennem drágábbért, mint egy iPad-et). De légyszives nézd meg, hogy milyen Apple-bashing-ra válaszoltam, és hogy még az eredeti kommenter is elismerte a túlzását.

De még egyszer: ha neked gyárilag tervezett elavulás kell, az a te dolgod (ez az rM bashing, respondálva a az Apple bashing-re).
 

Az iPad nem ilyen. 

Én azt értem, hogy mit írsz, de ez semmilyen relációban nincs azzal, amire a szálban válaszoltam. Nem a rM-t szapultam (mondjuk igen, de csak az Apple-bashing ellenpontjaként). Én elfogadom azt, hogy neked nem iPad kell. Ennek elég harciasan, aggresszívan hangot is adtál az első kommentedben, holott én csak egy ártatlan kérdéssel éltem.

Légyszives tedd félre az Apple utálatod. Nekem is tetszik a rM. Ugyan ez a topic nem győzött meg arról, hogy egy vagyont kifizessek valamire, ami a bevallásod szerint is alig használható, de mégis: ez nem lenne egy rossz termék. Nem lenne. De a bevallásod szerint az.

Neked is kompromisszumokat kell tenned, nekem is. Nem gond. Virágozzék minden virág.

De a szálban nem is erről beszéltem, hanem arról, hogy a kommenttel ellentétben, amire válaszoltam, az iPad + Pencil nemhogy nem drágább, de olcsóbb, mint az rM. 

iPad esetén meg van a lehetőséged bővíteni, ha akarod, de nem kell.

rM esetén muszáj ráköltened (nem kell, ha wacom-ként használod, oké).

Ez a különbség, ez az amire rá akartam mutatni a kommentemben.

Még egyszer mondom: lehet vennék én is egy rM2-t, mert hasznosnak tűnik, ha nem lenne drágább, mint egy iPad + Pencil...

holott én csak egy ártatlan kérdéssel éltem

Ártatlan, persze. Aztán meg adtad a hülyét és most is adod a hülyét a témában...

Légyszives tedd félre az Apple utálatod.

Képzeld: van Apple termék itthon. Egyszerűen nem alakul ki a témában kognitív disszonanciám, ha megveszek valamit és nem fedi teljesen az igényeimet, akkor nem kezdem hozzáigazítani az életemet, hanem képes vagyok kritikákat megfogalmazni. Nincs Apple utálatom, használom, amikor használható, innen nézve neked viszont durva Apple imádatod van.

Ez a különbség, ez az amire rá akartam mutatni a kommentemben.

Nem, te csak hozod a szokásos Apple rant-ot, mint egy debil porszívóügynök.

Ártatlan, persze.
 

Kicsit mintha paranoid lennél.

Egyszerűen nem alakul ki a témában kognitív disszonanciám

Ez tényleg lejött a topicból, nem is kételkedtem benne. 

innen nézve neked viszont durva Apple imádatod van.

szokásos Apple rant-ot

Apple imádat/rant az, hogy egy irgalmatlan tárgyi tévedésre felhívtam a figyelmet? Érdekes értékrended van, na.

megveszek valamit és nem fedi teljesen az igényeimet, akkor nem kezdem hozzáigazítani az életemet
 

Most akkor hány e-book olvasót is hurcolsz az iPad-nél drágább, elkopó hegyű stylussal megáldott tablet mellett?

Kicsit mintha paranoid lennél.

Nem, realista vagyok.

Ez tényleg lejött a topicból, nem is kételkedtem benne.

Úgy indult az egész, hogy az első reMarkable eszközhöz hasonló alternatívákat keresek. Több is szóba került, ami reális alternatíva (nem, az iPad kurvára nem alternatíva) és még mindig nem döntöttem el, hogy melyik lesz nekem megfelelő. Ha erős kognitív disszonanciám lenne a témában, mint neked, akkor erőteljesen védeném, hogy de, márpedig a reMarkable a legtökéletesebb. Viszont az átlaghoz képest kevésbé érint meg az, hogy magamnak is megmagyarázzam egy-egy döntésemet, nem okoz gondot elismerni, hogy rosszul döntöttem, főleg, hogy a review halmok nem mindig mutatják meg azt, amit saját magam látok, mert például más szempontjaink vannak.

Apple imádat/rant az, hogy egy irgalmatlan tárgyi tévedésre felhívtam a figyelmet? Érdekes értékrended van, na.

Aha, amit itt ebben a témában rendeztél, az egy Apple imádó rant.

Most akkor hány e-book olvasót is hurcolsz az iPad-nél drágább, elkopó hegyű stylussal megáldott tablet mellett?

Most épp egy 8 éves Kindle 5-öt hurcolok, azon olvasok, de eléggé karcos, gyenge már az akkuja és túl kicsi a kijelzője amit cserélnék egy 10" eInk olvasóra és egy reMarkable-t, amit le fogok cserélni, olyanra, ami egyben egy 10" e-book olvasó és van hozzá toll, ami nem úgy működik, mint egy tompa szög egy kopásálló üvegen. És mivel a Boox Air-t a megjelenése után kicsivel teljesen elkapkodták, úgy gondolom, hogy nem vagyok egyedül az igényeimmel, mindegyik minőségi eInk note taking eszköznél a ceruza hegye kopik, legyen az Onyx Boox, Sony vagy a Wacom. Ez nem tervezett elavulás, mint az eszköz programozott lassítása, ez by design ilyen, mert van egy viszonylag népes réteg, akik szeretnek kézzel írni és rajzolni és szeretnék a papír-ceruza érzést digitálisan is átélni. De úgy látom, hogy neked ez addig nem fog átmenni, amíg az Apple ki nem jön egy ilyen termékkel.

Eddig is átjött. Ebben a szálban pusztán csak arra mutattam rá, hogy a közvélekedéssel szemben az iPad nem drágább, hanem olcsóbb, mint a rM.

De mint mondottam, lehet én is szívesen használnék egy ilyesmi eszközt. Szóval érdekelnek a tapasztalataid, remélem a Boox beváltja majd a hozzá fűzött reményeidet.

Eddig is átjött. Ebben a szálban pusztán csak arra mutattam rá, hogy a közvélekedéssel szemben az iPad nem drágább, hanem olcsóbb, mint a rM.

Oké, bemegyek bármelyik boltba, hol kapok bruttó 350 EUR összegért iPad + Pencil + tok kombinációt?

De mint mondottam, lehet én is szívesen használnék egy ilyesmi eszközt. Szóval érdekelnek a tapasztalataid, remélem a Boox beváltja majd a hozzá fűzött reményeidet.

Neked tökéletes az iPad, legalábbis ezzel győzködtél még májusban.

Nem tudom honnan jön neked a 350 EUR, nekem 

£399 + Marker from £49-t ír.

Ehhez képest ugye: 

iPad: £329

Pencil: £89

£448 > £418, akárhogy is számolom...

Neked tökéletes az iPad, legalábbis ezzel győzködtél még májusban.
 

Igen. Ez nem azt jelenti, hogy ne próbálnék ki/használnék más technológiákat is.

Mondjuk így nem igazán érdekel, hogy drágább, mint egy sokoldalúbb iPad. Talán ha lemegy olyan £100-£150 környékére, akkor már érdemes lenne elgondolkodni rajta.

Nem tudom honnan jön neked a 350 EUR

Annyiba kerül a reMarkable 1.

£399 + Marker from £49-t ír.

Nálam €399 + Marker from €59.

£448 > £418, akárhogy is számolom...

Hát, innen nézve még az rM2 is olcsóbb, mert ~ £410 < £418, de például én magyarországi szállítással szeretném kérni a lakcímemre, úgy mennyi áfával, szállítással és 30 napos visszaküldési lehetőséggel egy iPad?

Ez nem azt jelenti, hogy ne próbálnék ki/használnék más technológiákat is.

Hát, ez kurvára nem jött le, pláne, hogy ketten evone-al egész májusban és júniusban azzal traktáltatok, hogy vegyek inkább iPad.

Mondjuk így nem igazán érdekel, hogy drágább, mint egy sokoldalúbb iPad.

Miért, a legolcsóbb iPad-ed van?

Fent mintha kevernéd az Euro-t, meg a GBP-t, de mindegy is. Az rM2 drága, ahhoz képest, hogy mit tud.

Szállítás meg mifene, a thai táncoslányokat nem akarod beleszámolni? Amúgy "Fast, free, contactless delivery", vagy sétálok negyed órát és megveszem személyesen az Apple Store-ban.

Vehettél volna iPad-et, hiszem látod, a rM2 nem váltotta be a hozzá fűzött reményeidet. De értem, hogy neked kell a kopó ceruza, ha észrevetted, azóta nem is próbáltalak meggyőzni az iPadről. Ha szivatni akarod magad, akkor szivasd...

Nem, nem a legolcsóbb iPad-em van. Sőt, nem is csak egy van. De nem is csak jegyzetelésre használhatóak. Sok egyéb mellett például e-bookot is lehet rajtuk normálisan olvasni, ami a topic alapján nem feltétlenül mondható el a rM-ról...

Szállítás meg mifene, a thai táncoslányokat nem akarod beleszámolni?

Semmiért nem megyek el boltba, ide hozzák a kapumhoz. Szóval mennyi is forintban ez a mutatvány?

Vehettél volna iPad-et, hiszem látod, a rM2 nem váltotta be a hozzá fűzött reményeidet.

Amúgy "Fast, free, contactless delivery", vagy sétálok negyed órát és megveszem személyesen az Apple Store-ban.

Magyarországon hol van Apple Store? Te is úgy vagy nemzethy-nagy-magyar, hogy nem is az országban élsz?

Van iPad, mit csinálja kettővel? Kezdjük elölről, hogy nem jó vagy visszagörgetsz és elolvasod újra, hátha sikerül megértened.

De értem, hogy neked kell a kopó ceruza, ha észrevetted, azóta nem is próbáltalak meggyőzni az iPadről.

Nem, a fenét nem próbáltál meggyőzni, az előző mondatod mégis mi, ha nem próbálsz meggyőzni?! Sőt a következő is: "Ha szivatni akarod magad, akkor szivasd..."

Nem, nem a legolcsóbb iPad-em van.

Á, akkor viszont olcsóbb az rM2 is, az rM1 pláne.

Sok egyéb mellett például e-bookot is lehet rajtuk normálisan olvasni, ami a topic alapján nem feltétlenül mondható el a rM-ról...

Igen, ez benne volt a nyitó hozzászólásomban is, semmi újat nem tudtál mondani. Viszont LCD-ről én nem tudok normálisan e-book-ot olvasni és vagyunk ezzel így még jó pár millióan a világban.

Várjá', várjá', Most komolyan behozod az Euro meg a GBP mellé még a Forintot is? :D Ne haragudj, de semmi kedvem neked itt mini-Sherlockot játszani, te majd szépen utánanézel magadnak, hogy a thai táncoslányok hány pezetáért szállítják az ágyadba a legújabb alig-alig működő, túlárazott kütyümütyüt. Ez engem nem érint.

Nem érint, mert szeretek sétálni. De ha épp nem akarok, akkor ingyen házhoz hozzák.

Nem tudom mi köze van a nemzeti identitásomnak az épp aktuális tartózkodási helyemhez, de látom te teljes természetességgel vagy Internacionalista otthonról is :D azaz inkább :(

A maradék meg a szokásos terelés, aztán ha válaszolok, kitalálod, hogy legközelebb meg már román zlotyiban akarod rajtam követelni a Batman általi Marshoz szállítás költségét... ne haragudj, nekem erre a fajta "vitakultúrára" nincs energiám.

Várjá', várjá', Most komolyan behozod az Euro meg a GBP mellé még a Forintot is? :D

Te hoztál be GBP-t, én itt ülök a magyarországi a házamban, a reMarkable itt euróban számolt, mégpedig 350 eurónak megfelelő bruttó forintomba került, összesen, és ezért a pénzért itt adták a kezemben a kiskapunál. Na, ezzel szeretném összevetni az iPad árát.

Nem tudom mi köze van a nemzeti identitásomnak az épp aktuális tartózkodási helyemhez, de látom te teljes természetességgel vagy Internacionalista otthonról is :D azaz inkább :(

Semmi-semmi, csak gyanús lett, hogy te úgy vagy nagyonnagymagyar, hogy nem is itt élsz, a végén még kiderül, hogy szájerolsz is valahol és egy világ fog összeomlani bennem.

A maradék meg a szokásos terelés, aztán ha válaszolok, kitalálod, hogy legközelebb meg már román zlotyiban akarod rajtam követelni a Batman általi Marshoz szállítás költségét... ne haragudj, nekem erre a fajta "vitakultúrára" nincs energiám.

Nem, én továbbra is itt ülök a magyarországi házamban, ide szeretek rendelni cuccokat és forintban gondolkodom.

Terelés az, hogy én a magyarországi házam kapujába szeretnék kapni futárral cuccokat, főleg ilyen vírusos időkben, amiért magyar fizetőeszközzel fizetek? Hol érdekel engem, hogy te mennyiért tudsz venni párszáz kilométerrel arrébb 15 perc sétával egy iPad-et angol fontért? Innen 15 perc sétára a falu kellemesebb kocsmája van, nem egy Apple Store.

Szerkesztve: 2020. 12. 05., szo – 17:59

Na, eldőlt, rM2 free return and full refund megindult, marad az rM1 és ha lesz hazai boltban Boox Air, akkor azt is kipróbálom, aztán meglátom, hogy mennyire kompromisszumos.

Update: lett hazai boltban Boox Air (raktárfigyelő értesítés alapján lecsaptam egy felszabadult darabra), a jövő héten érkezik valamikor.

Update: Hm, azt hiszem itt a szokásos karácsonyi csomagtorlódás, súlyosbítva némi járvánnyal: "Várható szállítási idő: 2020. 12. 11."

Na, ideért az Onyx Boox Air pár órája.

Itt sincs katarzis, mert megnéztem 3-4 órányi review videót, szóval felkészülve történt az unboxing. Maga a cucc, nagyon jól össze van rakva, üveg és unibody alumínium, nehezebb, mint az rM1, éppen kicsit nehezebb, mint az rM2 volt, 350g - 403g - 420g; Android 10; satöbbi. Amik negatívumok és hátrányok említve voltak, azok valóban léteznek: a mágneses toll nem tapad eléggé (még annyira sem, mint a rM2 esetén, pedig az is gyenge szerintem), a toll maga tényleg kopogós és csúszós, a rM1 tolla viszont már fasza, de rendeltem egy Lamy tollat, ami még faszább és nem tettem (még) rá a plusz protector fóliát, azzal elvileg pláne faszább.

Ami hiányokat felírtam a témaindító hozzászólásban az rM1 kapcsán, az ebben nincs: a lag kisebb, mint a rM1 esetén, elvileg nagyobb, mint a rM2 esetén, de nem tudom összevetni, nem okoz problémát. A felület és a menük faszák és egyértelműek, az elrontott dolgok javítása a Lamy tollal fasza lesz, mert van külön gombja (megrendelve), a tartalommenedzsment fasza, van cloud sync, illetve ha rádugom gépre, ott van minden fájl. Van háttérvilágítás és van Kindle, Kobo, Moon, meg minden egyéb reader app. Van Google Play, szóval bármi is telepíthető, de nem telepítettem, Kindle és Goodreads került fel. Van Bluetooth, tudok hangoskönyvet is hallgatni fülessel. 

A háttérvilágítás miatt egy picit messzebb van a toll hegye az e-papír felülettől, ez oldalról nézve látszik, normál használat mellett nem tűnik fel. Nagyon úgy néz ki, hogy a rM1 eladásra kerül, nem egy súlycsoport, annak ellenére, hogy árban viszonylag közel vannak egymással...

Örülök, hogy megtaláltad azt ami kerestél.

 

Nálam marad a rM2, mert rájöttem nekem pont erre van szükségem. Olyannyira, hogy még engem is meglepett!

Maga az ok nem volt triviális és kb eddig nem is gondoltam rá annyira. A rajzolás... Ez az eszköz mutatta meg, hogy szeretek rajzolni! És tényleg! Bekerült a repertoárba egy új hobby a többi mellé. (Olcsóbb és egyszerűbben kivitelezhető, mint a zeneszerzés.) Erre szerintem kiváló a rM2. Amin viszont lehetne csiszolni (és szerintem minden adott hozzá), ezt a hobby rajzolós eszközt simán emelhetné a cég profi szintre! Értem ezalatt, hogy a nagyon finom mozgásánál pontosabb ceruza és amikor oldalra fektetve satírozok (ez nagyon jó dolog!) lehetne az érzékenységen javítani! Most úgy vagyok a rM2-vel hogy egyis fejlesztéssel simán lehetne belőle profiknak szóló eszköz is! (és ha profi rajztábla enne, már mást mutatna az ár/érték arány...)

Az android (nekem) nem hiányzik.

Ha "többre" vágynék egyszerűen vennék egy okos kütyüt, vagyis a milliónyi variációból egyet... (Vagy használnám a laptopom vagy a telefonom)

 

Hogy keretbe foglaljam a kommentem, grat a hosszan bejárt úthoz és ahhoz, hogy végül meglett a vágyott eszköz! :)

Most úgy vagyok a rM2-vel hogy egyis fejlesztéssel simán lehetne belőle profiknak szóló eszköz is!

Ez a legnagyobb bajom az egész dologgal, hogy kicsit sarkítva olyan, mintha one man show lenne. Az elmúlt fél évben ami szoftver kijött, az annyira marginális polírozás volt, mintha nem lennének komoly hibák és hiányosságok a szoftvert tekintve. Leszámítva a kalligrafikus tollat. A 2.4 és 2.5 verzió közötti másfél hónap alatt olyan semmiségeket sikerült lefejleszteni, hogy kérhetsz jelszóemlékeztetőt és kiválaszthatod, hogy mi legyen a cover. És nincs velük kontaktus, nincs kommunikáció, nincsenek jelen semmilyen felületen, a Facebook reklámjuk alatt van egy szerencsétlen droid, aki copy-paste válaszokat ír minden egyes hozzászóláshoz. Szégyen az egész ahhoz képest, amilyen minőségű a hardver.

Az android (nekem) nem hiányzik.

Ezt egyáltalán nem látod, ha nem akarod látni, a felületből és a működéséből nem tudod megmondani. Annyi előnye van, hogy lehet rá telepíteni Android alkalmazásokat, ha és amennyiben szükségét látod. Egyébként pont annyira distraction free, mint a reMarkable, csak itt nem ezzel a csillogó papírral takargatják a szoftver hiányosságait.

Erről mi a véleményetek? Régóta szemezek vele. Lehet, hogy már van újabb Sony. Azt tudom, hogy anno elég drága volt. Talán nem gagyi :)

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Néztem, sőt, próbáltam a 13" méretűt, annyi a baj vele, hogy nem lehet itthon kapni, sőt, szinte sehol sem, csak Japán és USA... újabb szerintem nincs, kérdéses, hogy a Sony jobban belemegy-e ebbe a piacba, vagy sem, nem látszik, hogy annyira tolnák a dolgot, nem néztem VPN-en át, de innen nézve már nem is látni a weboldalukon, csak a tartozékokat.

Szóval nem tudom.

Ahogy néztem a youtube-on, ez egy kezdetleges megvalósítása az ebben a fórum témában lévő eszközöknek.

Szerintem jobban jársz, ha most megjelent palettáról választasz. Ebben a fórum témában sok infó van, érdemes átfutni! :)

Lassan átnevezhetném a témát... :)

Egy napi használat után nagyon hamar bejött a Boox Note Air. A saját tolla sajnos fos (a korábbi tollak amúgy jók az értékelések szerint), a reMarkable 1 tolla már sokkal jobb (most ezt használom), de nem kompatibilis a két toll hegye, így nem tudom kicserélni a reMarkable póthegyére. De mindegy is, mert a reMarkable nyilván menni fog minden tartozékával együtt eladásra és rendeltem egy Lamy AL-star EMR tollat, abba pedig szinte bármelyik tollhegy belemegy és jobb mind a két tollnál.

Ami nagyon bejött, az a Kindle alkalmazás (és két másik e-book olvasó app, a Nook és Moon Reader), így végre le tudom cserélni a karcos, ütött-kopott és akkugyenge Kindle olvasómat, ráadásul sokkal jobb a nagyobb kijelzőn olvasni, ráadásul van háttérvilágítás is, ami szintén hiányzott: https://photos.app.goo.gl/BbcAzNDWzZ5yetdD6

Amivel küzdök, az a "reMarkable notes" -> "Boox notes" migráció, mert a reMarkable ugyan tud exportálni SVG-be, amit viszont a Boox nem tud importálni. Túl sok jegyzetem van ahhoz, hogy kézzel "átírjam", de lényegesen kevesebb, hogy nekiálljak valami konverziós programot írni. Az átmeneti megoldás az lett, hogy a feltelepítettem a reMarkable Android alkalmazását a az Air olvasóra és ott azért meg tudom nézni, adott esetben ki tudom exportálni képként és be tudom illeszteni képként, ha mégis szerkeszteni kellene egy korábbi jegyzetet. Ha meg véletlenül egyszer lesz konverter, akkor majd ráfuttatom a régi jegyzeteimre.

Más rosszat nem tudok elmondani egyelőre. Az akkuidő jó lesz, a tegnapi és mai sok játszással együtt ~20 százalékot merült, ma feltöltöm és meglátom, hogy mennyit bír. Nyilván nem fogja addig húzni, mint a reMarkable 2, de ennek leginkább az lesz az oka, hogy majd többet olvasok rajta... :)

Akkuidő jelentés: szombaton mégsem töltöttem fel, péntek estétől szombat 14 óráig ~20 százalékot merült, mert próbálgattam háttérvilágítást, telepítettem, frissítettem, újraindítottam, satöbbi, szombat 14 órától hétfő 14 óráig további 18 százalékot merült, 62 százalékon áll, szóval a jelenlegi használattal vélhetően ki fog bírni egy hetet. Ez ugyan nagyjából annyi, mint a reMarkable 1 és csak fele annyi, mint a reMarkable 2 volt (nálam), viszont ez a 38 százalék kicsit több mint 7 óra screen time volt, jóval többet és több mindenre használom, mint amire a reMarkable-t tudtam, mert például a Kindle helyett már ezen olvasok e-könyvet.

Egy probat megert:)

Most gyujtottam be a kazant, neha egy gyufa eleg, neha pedig 10 percig kell gazlampaval melegiteni, hogy ne aludjon be.

Gondoltam meg nem hult ki igazan:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Boox Note Air helyzetjelentés.

Na, most merült le az első feltöltés után, szóval nagyjából hetente elég lesz tölteni ezek szerint. Kicsit tovább húzta, mint a reMarkable 1 és kicsit kevesebb ideig, mint a reMarkable 2 hasonló használatra jegyzetelés kapcsán, de... ezen jóval többet olvasok, mert arra a reMarkable pain in the ass.

Wifi nem volt kikapcsolva, az eszköz csak sleep módban volt, nem engedtem kikapcsolni teljesen, a külön telepített alkalmazásokat hagytam a háttérben futni, így is összesen 16 óra screen time fért az egy hétbe, ebből 7 óra a NeoReader (PDF és e-book), 4 óra Kindle, a maradék 5 óra pedig nagyrészt írás, rajzolás és egyéb dolgok (beleértve a kezdeti firmware update és beállítós szakaszt is), és nagyjából 30 percet használtam háttérvilágítással, de ez lényegében nem fogyasztott sokat, mert amikor van környezeti fény, akkor nem kell, amikor nincs környezeti fény, akkor meg kevés kell belőle.

Az időkből látszik azért, hogy 70:30 arányban olvasásra használtam, a Kindle-t gyakorlatilag elő se vettem a héten, most vettem elő, mert az olvasott novella közepén lekapcsolt a Boox, hát, kicsit játékszernek tűnik a 6" kijelzővel, de ott fejeztem be az olvasást... :)

Írásra teljesen jól használható - nem a saját tollával, annak túl kemény a hegye. Próbáltam a Samsung Galaxy Note II telefonom tollával, azzal is jól működik funkcionálisan, de annak még keményebb a hegye, viszont van rajta gomb, amit megnyomva tudok radírozni. Hétfőn jön a Lamy AL-star EMR toll, azt mindenki nagyon dicséri, szerintem azzal jól megleszek, azon is van külön gomb a hüvelykujj alatt, amivel lehet törölni, nem kell forgatni, mint a ceruzát, aminek a másik végén van a radír.

Az is igaz, hogy a Kindle screen time fénykorában 24-28 óra volt (6 év használat után ennek a harmada van meg már csak), de az egy eléggé speciális hardveren egy eléggé speciális szoftver, ezen meg egy általános célú Android van, annak minden előnyével és hátrányával.

A töltést tekintve 25 perc alatt 25 százalékot töltött.

Hello,

  Gondolkozom en is egy Boox Note Air eszkozon.
  Hogy latod, valtozott valamit a velemenyed az eszkozrol ennyi ido utan?

  Illetve hogy valt be a LAMY AL-star EMR toll?

  Lattam, hogy lehet hozza venni kijelzovedot, te szereztel olyat?

  Koszi a valaszokat elore is! :)

Hát, öt hónapja használom, nekem bevált, a Note Air és a Lamy toll is.

Lattam, hogy lehet hozza venni kijelzovedot, te szereztel olyat?

Egy ideig nem lehetett kapni, most ismét van? Paperlike-ot vettem rá (iPad 12" kicsit nagy, de könnyű rászabni).

Amazon.de-n lattam ezt:
https://www.amazon.de/-/en/Protector-Compatible-Privacy-Protect-Tempered/dp/B08LZ1SPW2/

Illetve gyors keresessel ezt talaltam me'g:
https://www.doodroo.com/products/screen-protector-for-onyx-boox

Reddit-rol ideztek az eredeti tollrol szolo blogbejegyzest is, ahol utolso bekezdesben emlitettek a gyari foliat:
https://www.boox.com/2020/09/29/boox-pen/

Nekem balkezessegem miatt nem erossegem az iras, de ha ma'r beleteszek ~150k-t egy ilyen eszkozbe, akkor szivesen ve'dem a kiijelzot valami olyasmivel, aminek ilyen haszna is lehet, foleg, hogy a csalad tobbi tagja egesz jol rajzol... ;)

Koszi a gyors valasz! :)

Ezek egyike se original Boox fólia, amivel az a baj, hogy el fog veszni az írásnál a jó érzés, hogy nem egy üvegfelületen írsz egy tompa szöggel, hanem úgy, mintha ceruzával írnál. Eddig a legjobban a Paperlike közelítette ezt meg, nagyjából pont olyan, mint az original Boox fólia, de méretre kell vágni: https://paperlike.com/

Nekem balkezessegem miatt nem erossegem az iras, de ha ma'r beleteszek ~150k-t egy ilyen eszkozbe, akkor szivesen ve'dem a kiijelzot valami olyasmivel, aminek ilyen haszna is lehet, foleg, hogy a csalad tobbi tagja egesz jol rajzol... ;)

Én is balkezes vagyok és mégis nagyon sokat írok-rajzolok-skiccelek. És újra: ezek a fóliák nem azért vannak, hogy védjék a kijelzőt, hanem azért, hogy jó legyen rajta írni.

Szerkesztve: 2021. 05. 23., v – 01:08

Szia. Könyvekben szoktál szöveget kiemelni, jegyzetelni? Itt ez, hogy működik?

Én egy kindlet használok, de nagyon utálom ezt a részét, hogy ezt a my_clippings filet kell kimásolgatni, hogy laptopon hozzáférjek a jegyzetekhez. Elvileg az amazonon vett könyvekkel ez jobban működne, de nem így használom.

Valami olyan lenne nekem az álom szitu, hogy amit jegyzetelek bele, meg kiemelek, az valahogy syncelődjön és rugalmas formátumban megnézhessen, szerkeszthessem laptopon is. És ez vissza is sycelődjön. Meg az is klassz lenne, ha a könyvet is tudnám a jegyzeteimmel olvasni minden eszközön strapa nélkül.

Meg most a boox-on a pdf olvasás az mennyire van rendben? Ha igen, a jegyzetelés, szöveg kiemelés is? (amúgy még ide tenném azt is, hogy az is király lenne, ha tök mindegy milyen file formátumot használ az ember az jegyzetestül konvertálhatná másba)

Egyébként épp látom, hogy a kobonak is lesz egy hasonló eszköze júniusban. bár szoftveresen nem világos ezen mi lesz:

https://us.kobobooks.com/collections/ereaders/products/kobo-elipsa

Valami olyan lenne nekem az álom szitu, hogy amit jegyzetelek bele, meg kiemelek, az valahogy syncelődjön és rugalmas formátumban megnézhessen, szerkeszthessem laptopon is. És ez vissza is sycelődjön. Meg az is klassz lenne, ha a könyvet is tudnám a jegyzeteimmel olvasni minden eszközön strapa nélkül.

Ez így egyben álom marad. Nincs szabványos fájlformátum arra, hogy jegyzetelni lehessen bármilyen fájlra.

Nekem is az az érzésem. Utána olvasva azt is írták, hogy a drm elég nagy korlát itt, hogy legyen egy jó általános infrastruktúra. Meg az is, hogy mindenki abban érdekelt, hogy valahogy belockolja a felhasználót a saját rendszerébe és erre jók, ha valahogy nehezen mozdíthatók a jegyzetek.

 

Itt az onyxnál hogy megy ez a dolog? Hogy tudod kivinni a jegyzeteket? kiemelt részeket?

Meg az is, hogy mindenki abban érdekelt, hogy valahogy belockolja a felhasználót a saját rendszerébe és erre jók, ha valahogy nehezen mozdíthatók a jegyzetek.

Ez szerintem nem érdek-vezérelt, egyszerűen nincs rá szabványos formátum, így mindenki úgy csinálja, ahogy az adott platformon a legkényelmesebb.

Több, mint valószínű, hogy én bambázom el, de nem találom, hogy szeretett hazánkban hol is tudnám megvenni?
Szóval...kéne egy kis segítség: hol lehet kapni?

Több, mint valószínű, hogy én bambázom el, de nem találom, hogy szeretett hazánkban hol is tudnám megvenni?

Nincs bolti forgalomban.

Szóval...kéne egy kis segítség: hol lehet kapni?

Itt: https://remarkable.com/store/remarkable-2

--

Egyébként, ha nem vagy nagyon eltökélt abban, hogy neked pont egy reMarkable 2 kell, akkor én személy szerint lebeszélnélek róla.

A lányom van ráfagyva. Füzet(ek) helyett szeretne valamit, ami írható, de nem tablet (mint pölö ez) és a rajta lévő tartalmak digitális formában tárolhatóak, megoszthatóak, stb... Kizárólag füzet helyett lenne.
Ha nem a ReMarkable2, akkor estleg van, amit helyette ajánlanátok?

Kizárólag füzet helyett lenne.

Kizárólag füzet helyett nagyon jó, kb. annyit tud, minden más funkció havonta 5-8 dollár. Saját formátuma van, egyéb programok nem telepíthetőek rá, néha alapfunkciók miatt is hekkelni kell.

Ha nem a ReMarkable2, akkor estleg van, amit helyette ajánlanátok?

Például Boox Note Air vagy Air 2, ha a reMarkable 2 formája amúgy tetszik és nem annyira érdekes a papírélmény, de azért fontos, hogy ne úgy kelljen rá írni, mint egy üvegre egy tompa szöggel, illetve a digitális füzet funkción kívül bármilyen Android alkalmazás érdekli.

Két éve, mikor MSc-t kezdtem (akkor 1 félév végig online lett) vettem egy Onyx Boox Note Airt. Nem bántam meg. Egyébként is minden anyagot digitális formában kaptunk, és jegyzetfüzet is.

Én használom a munkám során a RM2-t. Rendszeresek a frissítések, most esett a havi leőfizetés ára már másodszorra. Amikor terepen vagyok, gyorsan lefirkálom amit akarok és később az irodában pontosan meg tudom rajzolni. Vagy viszem a kész rajzokat és azokra firkálok + a jegyzetek. Könyvek, újságok is megjelennek. Mondjuk én inkább a pdf formátumot szeretem (főleg amelyik normális linkelt tartalomjegyzékkel), de azt hiszem epub-ot is viszi. A DRM-ről nincs infóm. Egyébként szét lehet hekkelni a cuccot mindenféle plusz dolgokkal, akár böngészőt is lehet rá tenni. Néha azon olvasgattam az indexet, hupot, stb. de visszatértem az OEM FW-hez.  

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Szerkesztve: 2022. 09. 30., p – 11:28

Én maradtam a RM2-nél. PDF olvasásra tökéletes és én igazából nem nézek rajta mást.

A rajzolás/jegyzetelés is tök jó rajta! Mivel még akciósan vettem a így a támogatás is ingyenes rá.

Régebben, néha eszembe jutott a csere. De ami meglepett az eltelt idő alatt, hogy tényleg nincs szükségem több funkcióra.

Egyebkent kinek mi a velemenye a PineNote-rol?:

https://www.pine64.org/pinenote/

https://wiki.pine64.org/wiki/PineNote

 

Tudom, nincs kesz, es szemely szerint amig nincs kesz en nem vasarolok felkesz termeket. (megvolt a multban a tanulopenz tobszor is).

Meg ugy nez ki, hogy borul az egesz pine64 projekt, mert eleg amator modon csinalhatjak. De hatha elkeszul:)

Szoval igeretes? Vagy eleve gagyi?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Weboldal alapján hogy mondja meg bárki, hogy jó lesz-e?

Személyes véleményem szerint ott baszták el ők is, ahogy az Remarkable is, hogy nem Android alapú, szóval ugyanúgy éveket fognak szopni azzal, hogy leszorítsák a fogyasztását és azzal, hogy ezzel egyidőben fussanak rajta értelmes szoftverek, integrálva legyen értelmes módon különféle szolgáltatásokhoz, mert mindent kb. nulláról kell megírni, nincs készen Linux-ra semmi olyan szoftver, ami mobilon futásra lenne optimalizálva.

azt en se ertem, hogy linux alatt miert nincs akku optimalizacio:(

 

(alkalmazasoknak szol, kilovi, es azok mentik az allapotukat, es újra tudnak indulni).

android alatt ha kikapcsolod es vissza a mobilt (elveszed az akksit hirtelen), a legtobb alkalmazas ott folytatja ahol abbahagyta.

A telegram meg az eppen irt szovegre is emlekszik. Azt nem.mertem ki, hogy hany tized masodpercet felejt, de ilyen 1-2 sec utan mar elmlekszik ami a draftban volt.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mert az Android alkalmazás by design ilyen, nagyjából kénytelen a fejlesztő elmenteni az Activity állapotát, illetve a keretrendszer kikényszeríti az energiatakarékos működést.

A Boox Note Air esetén megírták az Android driver-t a hardverhez, ettől kezdve minden is telepíthető, még játszani is tudok rajta GeForce Now feltelepítésével.

Mivel a topic elment részben Boox irányba és nincs külön Boox topic, ezért ide írnám... :)

--

Szóval kiadásra került a 'Tools for Boox' v1.5.3-00 alkalmazás, ami ad pár hasznos eszközt:

- Calendar: Firkálható személyes naptár; éves, negyedéves, havi, heti és napi nézettel (helyben marad az adat)
- TeamDrawer: Firkálható rajztábla, ami Boox eszközökön lehetővé teszi ugyanazon a lapon való rajzolász (felhős adattárolás, publikus)
- Templates: naptár PDF template generátor és közösségi template tár
- Kanban board: kísérleti és fejlesztés alatt lévő személyes Kanban tábla (helyben marad az adat)

--

Letölthető: 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.toolsboox
https://github.com/gaborauth/toolsboox-android/releases/latest

Bocs, nem tudom mennyire ismered, huawei mate pad paper info, vélemény. Jó drága. Boox-hoz képest milyen lehet?

Habár most nézem, mikrofon, meg hangszóró. Nekem az felesleges.

Már van Air 2 plus is. Habár ahogy nézem csak a nagyobb akksi a különbség. Agyalgatok rajta.

Remarkable 3.0 bemutato video, benne a ket ujjas radir.

https://www.youtube.com/watch?v=xPEqzmU5-xg

 

Gondoltam veszek cegesen egy remarkable-ot, de nem tudtam 3 arajanlatot osszehozni, igy all-in-one pc lett belole.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Látszik, hogy még csak beta. Igazából ha csak ennyi az újdonság az előző verziókhoz képest, akkor nem sok értelme van új főverziónak, mert ennél azért nagyobb újítások is jelentek meg eddig. Meglátjuk mi lesz a stabil kiadásban.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...