reMarkable 2

Egy ideje kerülgetem ezt a dolgot, másfél-két éve már elgondolkodtam, hogy kell-e, a Samsung Galaxy Note 1-2 telefon óta hiányzik az, hogy tudjak kézzel jegyzetelni és rajzolni, a szakmai dolgaim egy nagy része abból áll, hogy dobozokat és hengereket rajzolok, amelyeket nyilakkal kötök össze, ez a cucc pedig erre nagyon jó lenne, de az első verzió nem győzött meg, amikor kipróbáltam pár napig egy kölcsön cuccon (akitől kölcsönvettem, eladta amúgy).

Az újabb - második - verzióban viszont pont azokat a problémákat javították ki, amelyekkel bajom volt:
- a rajzolásnál és írásnál érezhető volt a lag,
- lassú és kényelmetlen volt a menürendszer,
-.az elrontott dolgok javítása körülményes volt
- nehézkes tartalommenedzsment

Lett volna még kettő igényem, amelyek nem kerültek bele:
- világítás, mert értem, hogy papírhelyettesítő, de jó lett volna néha valamennyi fény
- nem pont rajtuk múlik, de e-book olvasóként nem annyira használható, mert a megvett DRM e-könyvek nem olvashatóak, erre marad a Kindle

Ami negatívum, hogy még mindig drága... húzódozom is, hogy kell-e ennyiért. Tudtok valami hasonló dologról?

https://remarkable.com/store/remarkable-2

Hozzászólások

Egészen pontosan azt írtam, hogy DRM-es e-könyveket nem lehet rajta olvasni, ezen kívül mindent nagyon szépen lehet olvasni. PDF doksikat például sokkal jobb olvasni ezen, mert nagyobb a kijelző és nem kell szarrá és/vagy szarul tördelni ahhoz, hogy olvasható betűméret is legyen, de ne kelljen görgetni egy oldalon belül.

Van Kindle-m. Igazad van, inkább az iPad minit, vagy az iPad Pro-t használom helyette. Ha épp olyat találok kutatás közben, ami érdekes, akkor, baromi egyszerű kijelölni benne, Pencillel kiemelés, könyvjelzőzés, stb. De ez nem csak könyvekre, hanem bármire igaz. iOS 11 óta baromi egyszerű mindent is markupolni.

Magyar ütőérre magyar vámpírt? :D

Komolyra forditva: Vazoltal egy komplex igenyt, majd kaptal egy javaslatot egy olyan termekre, ami a piacon kaphato kinalatbol a legnagyobb aranyban megfelel ezeknek es azt csuklobol eltodol magadtol - miert?

Roses are red
Violets are blue
Unexpected '}' on line 32

Nagyon egyszerű: mert nem felel meg a legnagyobb arányban az igényeimnek, leginkább például azért mert nem E-ink a kijelző, illetve azért, mert teljesen más az írásélmény ezen az eszközön, mint egy üvegfelületen, de szerintem legalább háromszor leírtam már ezt. Mi lenne, ha nem a saját igényeiteket vetítenétek ki rám és súlyoznátok a saját szempontjaitok alapján, hanem megpróbálnátok megérteni, hogy én mit írok?

eddig mindig olyan igeny listaval alltal elo (raadasul "utkozben" mindig bovult), amire sajna _nem letezik_ eszkoz. erre ajanlanak itt olyat ami reszben lefedi az igenyeket, kisebb-nagyobb kompromisszuokkal hasznalhato. harom dolgot tehetsz:
1. lefejleszted magad, eladod es kogazdag leszel!!
2. az ajanlott eszkozok kozul kivalasztod hogy melyik matchel legjobban a listadra, es azt megveszed.
3. nem csinalsz semmit.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

eddig mindig olyan igeny listaval alltal elo (raadasul "utkozben" mindig bovult), amire sajna _nem letezik_ eszkoz. erre ajanlanak itt olyat ami reszben lefedi az igenyeket, kisebb-nagyobb kompromisszuokkal hasznalhato.

Mivel bővült? A témaindítóban egyedül az nem szerepelt, hogy e-ink érdekel, mert én ennyire evidensnek vettem, hogy e-ink eszköz érdekel, ha linkelek egy e-ink eszközt.

Hogyne, egy csomó ajánlatot kaptam, többször is, ami még csak nem is hasonlít erre az eszközre (lásd LCD vs e-ink), ezek után többször is leírtam, hogy e-ink, minden más kizárva, de alternatív e-ink eszközt még csak nem is ajánlott senki, nemhogy többet.

2. az ajanlott eszkozok kozul kivalasztod hogy melyik matchel legjobban a listadra, es azt megveszed.

Ezt választottam és utólagos engedelmeddel, illetve az engedélyed nélkül ugyan már had írjam le, hogy mit gondolok, hol szűk és milyen fejlesztési irányokkal lennék boldogabb, egyrészt hátha valakinek van ötlete, másrészt pedig ebből mások tudnak tanulni.

3. nem csinalsz semmit.

Ahogy írtam már, szerintem többen azt nem tudjátok feldolgozni agyilag, hogy veszek egy terméket és nem ajnározom a végletekig mosolyogva kognitív disszonanciától ködös szemekkel, hanem használom és közben nyilván kritikát is megfogalmazok, hogy mi az, amin még lehetne dolgozni és fejleszthető lenne (és persze ezt általában jelzem is a cégnek) és ezt összetévesztitek azzal, hogy összességében teljesen elégedetlen vagyok és ezért megvennék egy teljesen másik eszközt.

Ez most jó vagy rossz hír?

Ha írtál már papíron ceruzával és próbáltál írni egy sima üvegen egy kemény műanyag ceruzával, akkor szerintem könnyű megérteni, hogy mi ennek az oka és miért jó.

Mi lesz, ha elkopik teljesen?

Nyilván cserélhető és lehet venni.

Mennyi idő alatt kopik el?

Ez szerintem függ attól, hogy mennyit használod és hogyan használod. Nálam egy hetet volt az első kiadás, az alatt nem kopott láthatóan, nyilván aki naponta több órát ír, annak hamarabb elfogy.

Surface Book-on is az üvegen amikor a tollal ír az ember, van ellenállása. Lehet, hogy elkopik a hegye annak is, nekem nem tűnt fel amíg használtam.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

De a marker hegye olyankor deformálódik, a táblával érintkező részen picit kilapul és lesz valamekkora súrlódás is közöttük - kis feedbackje van, hogy írsz. Egy üveg felületen ekkora feedback egyáltalán nincs, mondjuk egy fokkal jobbak ma már a tabletek, mintha üvegre írnál golyóstollal, de tényleg nagyon messze vannak egy toll/ceruza + papír kombótól.

a Samsung Galaxy Note 1-2 telefon óta hiányzik az, hogy tudjak kézzel jegyzetelni és rajzolni

Current gen Note miért nem opció?

Már az első generáció is érdekelt, most is megremegett az ujjam a purchase gombon, de a szeptemberi szállítás miatt sikerült megállni. :)

Én is így vagyok a dologgal, főleg, hogy tudom milyen volt az elődje és azt, hogy ebben elvileg mit javítottak ki, azt is éppen majdnem megvettem, igaz, azt használtan. De végül pont egy picit kényelmetlen volt, ezért akarta eladni, akitől kölcsönkértem.

Igazából a big deal problémákat elvileg kijavították, ami maradt a listámon, az inkább nice to have, arra maradna a Kindle.

Szerkesztve: 2020. 05. 24., v - 18:50

En egy 2018-as iPad Pro-t pencillel hasznalok fel eve rajzolasra (vektor/raszter), illetve modellezesre. (sharp3d)

Eddig 10/10

Egy kérdés: Ez a remarkable tudja azt, hogy ha jegyzetelés közben rájövök, hogy az első és a második bekezdés közé még szeretnék valamit odarajzolni, akkor kijelölöm a második bekezdést és lejjebb tolom?

Illetve nagyítás/kicsinyítés? Szóval pl. úgy megy, hogy van egy A0 méretű vászon, amiből egy A5 méretű szelet látszik amit ide-oda mozgathatok, de ha kizoomolok, akkor A4 vagy A2 vagy akármi mennyiség is látszódhat egyszerre, és az A5-ös részre rajzolt akármire is rá tudok nagyítani, ha valami apró dolgot akarok átrajzolni?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Majd számolj be, nekem is remegett a kezem már az elsőnêl is. Azóta kezd csereerett lenni a kindle dx is. Linuxszal lehet normálisan symcelni?

Esetleg Onyx BOOX Note 2 a Note és a Note Pro tovább fejlesztett verziója azok jegyzetelésben még le voltak maradva, a reMarkablehez képest. A Note sorozat inkább egy univerzális android alapú ebook olvasó/e-ink tablet akar lenni, de a Note 2 már jegyzetelésben is elég jónak tűnik, bár elég drága.
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Feliratkozom, számoljatok be pls. Az elsőt láttam és nagyon tetszett, de az is utálta aki imádta: Lag, adatvesztés a jegyzetek szinkronizálásakor. 

Egy ilyen tudású és méretű cuccra várok, de nem akarok ennyiért kísérleti nyúl lenni. 

Nem értem mit kell ezen agyalni. Megveszed, kifizeted PayPal-al aztán ha nem jó 30 napon belül visszaküldöd (vagy ha biztosra akarsz menni 14) és visszakapod pénzt, ennyi.

Goodereader-nek rengeteg videója van olvasókról.
Érdemes megnézni a 2019-es top 5 jegyzetelő bemutatást és a 2020-ast.

Az elsőről van sok review, igen, de reklámvideó nem érdekel, kipróbálva nem hozta azt az élményt, amit a reklámban.

A másodikat meg nem tesztelték, csak betolták a gyári reklámot szinte mindenhol, nem vagyok benne biztos, hogy néhány prototípuson kívül létezik már sorozatban gyártott példány.

Nekem a megjelenés óta van egy Remarkable 1-em.

A leírt bajokat mind javították, tökéletesen működik ezért nem is éri meg váltanom a 2-esre.

DRM tartalomra nem jó, de nem is állítják. PDF-re, szakmai anyagokra tökéletes, ahogy írtad is, jól kiegészíti a Kindle-t.

Ez egy más megközelítés: https://www.infinitebook.com

A leírt bajokat mind javították, tökéletesen működik ezért nem is éri meg váltanom a 2-esre.

Az a baj, hogy nekem kényelmetlen volt, az írás-rajzolás lag szerintem még mindig létezik, és engem személy szerint zavar a mértéke. Az is, hogy egy elrontott vonalat körülményes javítani, ezzel a ceruza forgatásos törléssel ezt nagyon jól megoldották szerintem (oké, van ára azért). A menürendszer lassúsága és átgondolatlansága nem tudom, mennyit fejlődött az utóbbi másfél évben, gondolom azért dolgoztak rajta.

Olyan minimális a lag jelenleg, hogy én ha akarom sem veszem észre nagyon gyors firkálásnál sem. Kíváncsiság kedvéért fel fogom venni nagy FPS-el és megnézem mennyi a lag.
Menürendszer sokat gyorsult, teljesen használható.

Ha mindezeken még gyorsít a gen 2 az elég jó, de nekem ennél gyorsabb felesleges, jegyzetfüzetnek használom és szakmai anyagok olvasására.

Ha diagramokat rajzolsz rá és nem művész vagy akkor ez IMHO neked is irreleváns.

Az a bajom ezekkel a cuccokkal, hogy olyan baromi drágák, hogy ennyi pénzért Rhodia pad-ekre jegyzetelhetek, aranyhegyű Pelikan töltőtollal, Waterman Florida Blue tintával, kb. 10 évig. Azzal meg nem tudnak versenyezni, még akkor sem, ha rászánnám a pénzt. Ráadásul elvagyok fénymásolópapírral és Pilot V5 tintenrollerrel is, és akkor kb. 100 évig kellene eltartania ennek a reMarkable-nek, hogy megérje.

Ez egyszerű: nem te vagy a célközönség, neked az a legjobb, amit most a legjobbnak gondolsz.

Én nagyon sok architektúra ábrát rajzolok, sok rendszer közötti kapcsolattal, sok az ötletelős meeting (jó, most épp a helyzet miatt remote), ahol mindig szopás az, hogy a másfél órás meeting elejétől a végéig változó rendszertervet végül ki és hogyan önti digitális formába. Persze, le lehet fotózni a táblát, de aztán a következő meeting azzal megy el, hogy felvázoljuk emlékezetből, hogy hol hagytuk abba és onnan indul a másfél órás szétbaszása, hogy aztán egy teljesen másik félkész ábrát fotózzunk le. Ugyanez low level adatbázis struktúrával, adatstruktúrával, különféle UML-szerű ábrákkal.

Ezzel a cuccal a meeting végén egy viszonylag letisztult ábrát tudok feltolni a ticket mellé vagy a wiki oldalra, amit a következő meeting esetén tudok szerkeszteni. Persze, lehetne az is, hogy valami Visio-szerű dologgal megrajzolom, de az mindig több óra lesz és sokkal több káromkodás, mire kinéz úgy, mint a kézzel rajzolt skicc és nem lesz béna kacsa.

Szóval ilyen környezetben én baszhatnám az általad javasolt megoldásokat. Vegyük már észre, hogy másoknak esetleg más aspektus a fontos és lényeges.

Igen, nagyon úgy néz ki, hogy nem én vagyok a célközönség. Szívesen használnék valami hasonló elektronikus cuccot, egyrészt, hogy backupolható és archiválható legyen a jegyzetem, másrészt, hogy csökkentsem a papírszemétgyártást, de ahhoz vagy sokkal jobbnak, vagy sokkal olcsóbbnak kellene lennie. Addig marad a papír + lapolvasó.

Én nagyon sokat jegyzeteltem papírra. Számomra a legnagyobb gondot az okozta, hogy ha valamit változtatni kellett volna, az nem ment (mondjuk el kellett volna férjen még egy új bekezdés az előbb leírt kettő közé).

Egy kisebb kényelmetlenség volt mondjuk két hétnyi intenzív megbeszélések közben készített jegyzeteket utána átírni valami kezelhető formába.

Számomra ez a nagy előnye az ilyen elektronikus eszközöknek. Eddig csak Surface Book 2-t használtam egy cégnél, céges gépként, és imádtam. (Annak ellenére, hogy nem tökéletes gép, de a jegyzetelésben nagy előrelépés volt). Simán megértem azokat, akik akár remarkable akár ipad akár más hasonló eszközt használnak jegyzetelésre.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Mellékszál a DRM-es könyvekhez: Calibre pluginok elég user friendly módon képesek már kiszerelni a drm-t a könyvekből.

“May have been the losing side. Still not convinced it was the wrong one.”

Na, aludtam a dologra még kettőt, közben persze megnéztem pár review-t az újabb 2.x verziójú szoftverről, amit jó pár hónapja megkapott az első reMarkable, és amit nyilván nem próbáltam ki, mert másfél éve még az 1.5 verziónál tartottak, amikor fenntartásaim voltak.

Szóval rendeltem egyet az első reMarkable kiadásból, ez elvileg a héten megérkezik, nekiállok használni, ebből kettő dolog eshet ki:

a, jobb és használhatóbb lett, mint másfél éve, használom addig, amíg meg nem érkezik szeptember végén a reMarkable 2
b, ugyanúgy épp csak egy pici hiányzik ahhoz, hogy jó legyen, ezért élni fogok a 30 napos visszaküldési lehetőséggel

Szeptember végén megérkezik a reMarkable 2, nekiállok azt is használni, opcionálisan összehasonlítom a két kiadást, ebből is két dolog eshet ki:

a, jobb és használhatóbb lett, mint az első reMarkable, amit vagy visszaküldtem vagy még nálam van (ekkor nyilván majd megpróbálom használtan eladni 3-4 hónaposan)
b, nem jobb és használhatóbb, mint az első reMarkable, így élek a 30 napos visszaküldési lehetőséggel

A dolog végén vagy visszaküldtem mind a kettőt vagy használni fogom valamelyiket. :)

Késni fog a reMarkable 2:

Customers in later batches will see lesser delays as reMarkable 2 mass production ramps up, and the extra measures taken to increase production capacity start to take effect. We would like to apologize for any inconvenience.

Updated Batches:

1 Late August
2 Late September
3 Early October
4 October
5 October
6 Late October
7 Late October

Na, ma megjött a reMarkable (nem a kettő, még az egy!), ezen már 2.1.x verzió van a szoftverből, aminél a GUI sokat fejlődött az 1.x kiadáshoz képest... de még mindig körülményes a tartalmak kezelése, szinkronizálása, talán kicsit kisebb a lag, mint amire emlékeztem, de egy hangyányit még zavaró, hogy írásnál le van maradva, gyorsabb rajzolásnál le van maradva, viszont az írási-rajzolási opciók sokat fejlődtek másfél év alatt. Lehetne egy kicsit gyorsabb.

Pár hétig használom, aztán meglátom, egyelőre úgy érzem, hogy az eszközt tekintve éppen egy picit átbillentek azon a ponton, ami miatt másfél éve még éppen nem volt jó, de szerintem szégyen, amit mobilalkalmazás, weboldal és Windows desktop alkalmazás címszó alatt művelnek...

Én értem, hogy neked nem ilyen kell, de azt is látom, hogy nem találsz megfelelően működő eszközt, megfelelő ökoszisztémával.

Nem meggyőzni akarlak, fentebb elég markánsan kifejezted a véleményed, csak szeretnék rávilágítani, hogy az Apple ökoszisztémában ilyen problémáid nem lennének. Nyilván van más, az iPad nem e-ink, nem kopik a pencil, de nem laggol, és nincs gond az ökoszisztémával se.

De ha nem tetszenek a jegyzetelő programok, akkor pár sorból írhatsz is magadnak multi-device appot, ami szinkronizál az eszközeid közt. Kulcsszavak: SwiftUI, PencilKit, Catalyst, CloudKit. Igen, ez azt is jelenti, hogy Apple eszközökkel kell körülvenned magad. De legalább működik.

Remélem a kettessel több szerencséd lesz, a desktop appja is megfelelő minőségű, stb. Amíg te vársz, addig én viszont inkább befejezem a saját kívánalmaimnak megfelelő jegyzetelő alkalmazásom; ha a kettes se jön be, akkor majd nézz rá arra is, hátha...

Szerintem megfelelően indokoltam, hogy miért lehet ez hasznos információ azoknak, akiknek hasonló igényei vannak, mint neked, de nem igénylik az e-inket, amikor az iPad amúgyis kibír egy munkanapot, vagy akiknek az elkopó és állandóan cserélendő ceruzahegy inkább nyűg, mint előny, esetleg a saját igényeikre szeretnék szabni a szoftvert, amit szinte folyamatosan használnak, és az összes információt abban tárolják.

Arról sajnos nem tehetek, hogy a ReMarkable nem képes egy normális desktop appot összerakni, hogy Google/Samsung/Android vonalon nincs normális desktop/laptop kínálat, vagy hogy a Microsoft nincs jelen a telefon piacon.

Ha neked ez Apple reklám, lelked rajta.

Pontosan miért nem valid érv az, hogy valakinek mondjuk e-ink kijelző kell? Egyszer meg lehet említeni az alternatívákat, de hogy még te is elkezdj rugózni rajta mindenféle ontopik tartalom nélkül, annak nem sok értelme van. :)

1, Igen, volt egy jelentős UI redesign és mint írtam, jelentősen fejlődött a menü sebessége, felépítése, illetve az írási és rajzolási lehetőségek. És érzésre a lag is csökkent, van még egy kicsi, meglátom, hogy hozzá tudok-e szokni. A nehézkes tartalommenedzsment még él, nekem a legjobb az lenne, ha hozzá lehetne integrálni 2-3 nagyobb cloud drive szolgáltatóhoz, és azzal tartana szinkront.

2, Igen, előrendeltem a második kiadást is.

3, Igen, írtam többször is, hogy ha valakinek nem jó, akkor vélhetően nem célcsoportja a terméknek.

-- 

Szerintem a kollégák azt nem tudják feldolgozni agyilag, hogy veszek egy terméket és nem ajnározom a végletekig, hanem használom és közben nyilván kritikát is megfogalmazok, hogy mi az, amin még lehetne dolgozni és fejleszthető lenne (és persze ezt általában jelzem is a cégnek).

A mai élmény például az, hogy nincsenek balkezes sablonok, pedig beállítható, hogy bal vagy jobbkezes módban használom-e, ilyenkor a függőleges context menü jobbra vagy balra kerül, de a sablonokon csak bal oldalon van erre kihagyva margó, így most nálam rálóg a jobb oldali context menü a sablonra. Linux van a cuccon, van SSH hozzáférés, le tudtam tölteni a sablonokat és át tudtam rendezni őket. Jeleztem, mint feature igény, hogy a template leíró JSON része lehetne a kezesség.

Ezen amúgy miért segítene, iPad mellett döntöttem volna, és azt írnám, hogy jó-jó, de nem e-ink a kijelző, magas a distract faktor, a ceruza túlságosan csúszik rajta, ezért nincs kellemes írás-érzésem, nem esik jól rajta e-könyvet olvasni, és a többi?

Ebben a témában szerintem ti vagytok a magamutogatók, akik nem tudják megérteni, hogy kinek mi a preferenciája és csak toljátok az ember arcába azt, amiről meg többször is leírtam, hogy miért nem szeretném azt az irányt.

Fun fact: van a családban iPad.

SwiftUI meg azert eleg limitalt, illetve vannak szep bugok is.

Az irany jo, ideje is volt de meg 1-2 evig nem igen hasznalhato komolyabb appokra, max ha UIKitet is hasznalsz a hostingcontrolerrel.

Nemreg egy pet projektemet probaltam attenni, az alapjan irom.

Latom, hogy nagyon tolod az iPadet, de tevedsz.

Van egy rakas iPadem nekem is. Az iPad teljesen mas. Az egy irasra IS alkalmas tablet.

A remarkable-re en papirkent tekintek, papir helyett hasznalom. Jelen feladatra eg es fold a ket eszkoz kozotti kulonbseg a felhaszaloi elmeny, hasznossag tekinteteben.

Celeszkoz mindig jobb, ezt fogadd el.

Fanatec csomagolasarol is ismeros Jimmy Johnson idezet tokeletesen leirja mirol van most szo:
"The difference between ordinary and extraordinary is that little extra"

Szia!

 

Már egy ideje követem ezt a topicot!

Szerintem jól tetted, hogy ezt az utat választottad. Van 30 napod, hogy kitaláld kell e vagy sem... Ha vissza is küldöd, ott a lehetőség a 2. verzió tesztelésére is!

 

Ha nagyon nem tudsz dönteni, hogy visszaküldd e vagy sem, javaslom írd össze az előnyöket és a hátrányokat egy lapra, máris egyszerűbb lesz.

 

Sok sikert és eredményes reMarkable használatot kívánok!

Nyitottam rajta egy ilyen oldalt, két dimenzió mentén: pros és cons, illetve major és minor; aztán meglátom, hogy melyik kvadránsban lesz több írás. :)

Ja, meg egy "Feature requests" és egy "Bugs" oldalt is... :)

Én úgy tudom, hogy az e-ink technológia nem reagál gyorsan. Emiatt, feltételezem, van egy minimum lag, ami alá nem lehet menni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Egy hete használom, írom fel mindig, hogy mi az előnye és hátránya.

--

Ami nagyon-nagyon bejött, az az E-ink kijelző és az, ahogy lehet rajta írni, rajzolni... ez a fő erőssége ennek az eszköznek, bármi más elektronikus eszközön tollal írni egyszerűen érezhető visszalépés. A Samsung Note is. Az iPad is.

Vékony, könnyű és masszív, ami előny, ha egy asztalon használom, tényleg nem vastagabb, mint egy méretre azonos jegyzetfüzet, sőt. Nem tudom, hogy lehetne kényelmesebbé tenni, de például vonaton kézben tartva nem annyira jól használható, szóval ilyenkor hátrány a vékonysága, ha kézben kell tartani.

Ki lehet exportálni SVG-be a rajzokat, illetve a template is hozzácsapódik SVG-ben, de külön rétegként és létre lehet hozni külön rétegeket, nem valami saját formátum, amit semmi nem nyit meg.

Nagyon jól konvertálja szöveggé a kézírást, magyarul is, ékezetekkel, de negatívum, hogy ehhez online kell lenni és valahol a felhőben történik.

Kicsit érezhető az írási lag, éppen csak ott van és egy kicsit lassú, ha valami nagyobb PDF-et nyitok meg. Nincs helye sehol a tollnak az eszközön, csak a szövettokban, pedig nagyon kényelmes lenne, ha valahonnan kihúzhatnám. A Samsung Note cuccoknál és a PDA eszközeimnél ez nagyon kényelmes volt, hogy benne volt a toll valahol az eszközben, nyilván egy rendes méretű tollat nehéz elrejteni egy vékony eszközben... ezek elvileg javítva lesznek a reMarkable 2 esetén, a toll például mágneses lesz.

A törlés és az undo körülményes, főleg, mert nem kapcsol ki a touch érzékelés, amikor használom a tollat és ha nem tüntetem el a toolbar-t, akkor gyakran megnyomok valamit a kezemmel. Lehetne gesture undo-redo, a törlés elvileg megoldott lesz a radíros toll használatával a reMarkable 2 esetén.

Csak angol és norvég billentyűzet van, legalább az európai ékezeteket rátehetnék, ha nem lehet nemzeti billentyűzetet választani, pedig elférne azért.

A balkezes-támogatás kimerül abban, hogy a toll merre dől (van benne dőlés érzékelés) és hogy hol van a toolbar elhelyezve. De az összes aszimmetrikus template olyan, hogy bal oldalon van kihagyva a margó, mert alapból ott van a toolbar és a template leíró metaadatok között nincs említve a bal-jobb kezesség. Néhány gomb és menüpont is rossz helyen van ebből adódóan.

A tartalom-menedzsment egyszerűen szar. Nem értem, hogy lehet ennyire rossz szoftvert készíteni, amikor a hardver ennyire jó. Az összes probléma alapvetően a szoftver hiányossága, leszámítva a toll helyét. Évek óta sírnak a felhasználók azért, hogy legyen rendes cloud szinkron, mert az, hogy csak a reMarkable alkalmazáson keresztül lehet dolgokat másolgatni, az nehézkes, nem annyira bonyolult egy Google/Microsoft/Apple felhő szinkronja, hogy évek óta ne lehetne megoldani, pláne, vannak rá 3rd-party megoldások már.

Az olvasás támogatása nem az erőssége, ez szintén szoftver hiányosság. Nagyjából annyit lehet tenni az eszközzel, mint egy papír könyv esetén: lapozni és írni az oldalakra. Nincs szöveg kijelölése és másolása, nincs tartalom kijelölése és képként másolása, nincs tartalomjegyzék, nincsenek élő belső linkek (fejezetre ugrás), nincsenek könyvjelzők, nincs szótár támogatás, semmi. Lapozni lehet és firkálni.

Bónusz: az nagyon fáj, hogy mennyire jól lehetne Kindle helyett használni, de abszolút nincs DRM támogatás benne, nyilván a DeDRM megoldható, de akkor se tudja azokat az olvasást támogató dolgokat, amit egy e-book olvasótól elvárnék.

--

A bővülő feature-request listám:

- left-hand templates
- save page as template
- national keyboard or accents layout
- more symbols on the keyboard
- more gray color
- lock layer
- search content
- draw line, rectangle, oval, etc.
- Google/Microsoft/Apple/Dropbox/whatever cloud sync

--

Egyelőre úgy gondolom, hogy marad, nagyon sok papírt használok firkálni, ezeket teljesen le tudtam cserélni, egy hete itt van előttem ez a cucc és erre írok-rajzolok-skiccelek mindent. Nyilván erre a célra azért drága, 135 ezer forintból tudtam volna venni 50 ezer A4-es papírt és hozzá ceruzákat, viszont könnyen át tudom emelni digitális formába a munkához kapcsolódó rajzokat és újra elő tudom venni, ha módosítani kell azokat. És nem olyan béna kacsa a dolog, mint egy fotózott papír, amit utána szopás módosítani, ezzel tényleg az van, hogy bármikor, bármelyik rajzhoz vissza tudok nyúlni és át tudok rajta írni bármit, nem kell szopni laptopon Visio-szerű programokkal, hogy hova és hogyan húzza a nyilat és hogy lehet ferdén írni a nyílra, és hol van olyan template, amit épp szeretnék...

--

Megvárom, hogy mit írnak majd az első reMarkable 2 tulajdonosok, egy kicsit hajlok arra, hogy egy Onyx Boox Note 2 jobb lenne arra, amire nekem kellenek ezek a cuccok (Android 9.0 alapú és van Kindle app), de ott több részletes review videón is látszik, hogy nagyobb az írási lag és persze üvegen kell írni, nincs meg a papír-ceruza érzése, bár elvileg lehet rá kapni védőfóliát, ami hozza ezt az élményt. Kölcsön kellene szereznem egy ilyet, kipróbálni...

A tartalom-menedzsment egyszerűen szar. 

Ezt kb hogy kell elképzelni egyébként? Van egy saját app és slusszpassz, ha az nem jó, akkor lehet scpzni? A cloud sync az még ha mással lenne is fáj, jó volna on prem tartani.

de akkor se tudja azokat az olvasást támogató dolgokat, amit egy e-book olvasótól elvárnék.

Legalább ilyen goto page / itt tartottam van? A kindle DXen ezt használom kb (nem mintha lenne más :D)

--

egyébként köszi az összefoglalót, hasznos. :) Arra gondolom nettó 0 esély van, hogy ugyanarra a "papírra" rajzoljunk egyszerre két deviceról...

Ezt kb hogy kell elképzelni egyébként? Van egy saját app és slusszpassz, ha az nem jó, akkor lehet scpzni? A cloud sync az még ha mással lenne is fáj, jó volna on prem tartani.

Így. Van "import" és "export" és ennyi, tehát nincs olyan, hogy van egy mappa, amit szinkronban tart.

Legalább ilyen goto page / itt tartottam van? A kindle DXen ezt használom kb (nem mintha lenne más :D)

Igen, lapozni lehet, megadhatod, hogy melyik oldalra ugorjon és azt is megjegyzi, hogy hol tartottál. Nagyjából ennyi.

Arra gondolom nettó 0 esély van, hogy ugyanarra a "papírra" rajzoljunk egyszerre két deviceról...

Ez alatt mit értesz? Hogy két reMarkable legyen szinkronban? Elvileg szerintem megoldható lenne, viszont olyat lehet, hogy laptopon keresztül kivetíted "live view", amit rajzolsz.

Így. Van "import" és "export" és ennyi, tehát nincs olyan, hogy van egy mappa, amit szinkronban tart.

Bleh, akkor lehet gányolni.

Ez alatt mit értesz? Hogy két reMarkable legyen szinkronban? Elvileg szerintem megoldható lenne, viszont olyat lehet, hogy laptopon keresztül kivetíted "live view", amit rajzolsz.

Már a második sem rossz, bár titkon reménykedtem, hogy ez azért magától értetődő feature, de belátom, balgaság volt. Főleg, ha linux desktopozok. De a usecase az volna, hogy egyébként mikor távmeetingelünk, akkor mit lehet kezdeni azzal, amikor IRL egyébként tandemben rajzolunk a whiteboardra, szóval a kettőn egy dokis egyidejű (vagy legalább könnyen ide oda passzolgatott) szerkesztése volna a faja.

Bleh, akkor lehet gányolni.

Ja. És például nincs olyan, hogy észreveszi a változást, bekapcsolod, írsz valamit, felmegy a felhőbe, megnézed a desktop-on nyitva hagyott alkalmazással és nem látod a változást, ki kell lépni az adott mappából és vissza, nincs frissítés gomb sem. Illetve nem tudod a desktop klienssel kiexportálni egy jegyzettömb egyik oldalát, csak az összeset, ha változik, akkor újra exportálhatod. Nem tudsz importálni egy oldalt. Szóval, nah.

amikor IRL egyébként tandemben rajzolunk a whiteboardra

Erre nem jó. Nyilván megoldható lenne, de nincs megoldva egyelőre.

Ha jól értem, és szöveg kiemelés nincs, az elég gáz ilyen eszköznél. Ha tanuláshoz használná az ember, akkor ez kritikus.

 

Meg ez az oldalakra firkálás ez mit jelent? Hogy alakul ez digitális formátumra? Megkapod a jegyzeteidet a könyvtől függetlenül digitális formátumban valahogyan?

Ha jól értem, és szöveg kiemelés nincs, az elég gáz ilyen eszköznél. Ha tanuláshoz használná az ember, akkor ez kritikus.

Úgy van, hogy van "highlighter" ceruza, amivel rá tudsz firkálni az oldalra, de magát a megjelölt szöveget nem tudod kiemelni külön egy "highlighted" oldalra. Szóval tanuláshoz úgy jó, hogy ha lapozol, akkor a "highlighted" rajzok rajta lesznek a szövegen.

Meg ez az oldalakra firkálás ez mit jelent? Hogy alakul ez digitális formátumra? Megkapod a jegyzeteidet a könyvtől függetlenül digitális formátumban valahogyan?

Azt, hogy ha az eszközön megnyitod a PDF-et, akkor rajta lesznek a firkálásaid, ahol firkáltál és amivel firkáltál. El tudod küldeni magadnak, akár oldalanként, akár az egészet, PDF-ben, PNG-ben és SVG-ben.

Ilyesmi például egy oldal elküldve email: https://drive.google.com/file/d/1vAJmt7MNrHOaw86VyCgRnsVHudU4nKe7/view?…

Köszi a képet, meg az infokat.

 

Szerintem az lenne ideális, hogy txtben kirakná egy fileba a kiemeléseket, meg amiket jegyzetelt még hozzá az ember. És akkor egyben egy könyv anyaga jól átfutható. Kindle kicsit tud ilyet, de azért ott sem nagyon mentek rá erre. Gondolom a pdf hiánya miatt ott meg kevesen használják tanulásra, kutatásra. Pontosabban talán az a nem olyan jó, hogy a tudományos cikkek formátuma a pdf eléggé, és az viszont nem olvasható jól a legtöbb ebook olvasón. és így nem alakul ki egy infrastruktúra szöveg feldolgozásra.

Szerintem az lenne ideális, hogy txtben kirakná egy fileba a kiemeléseket, meg amiket jegyzetelt még hozzá az ember.

Hát ezt így nem tudja. Pont ezt írtam, hogy ez a content-management hiányzik, hogy a PDF-ből kiemelj részeket külön szövegként.

Gondolom a pdf hiánya miatt ott meg kevesen használják tanulásra, kutatásra. Pontosabban talán az a nem olyan jó, hogy a tudományos cikkek formátuma a pdf eléggé, és az viszont nem olvasható jól a legtöbb ebook olvasón. és így nem alakul ki egy infrastruktúra szöveg feldolgozásra.

Ez viszont erre nagyon jó lenne, de... :/

Nyilván szoftveren múlik, meg lehetne oldani, talán lesz rá erőforrásuk, csak jönnek fel a konkurensek, lásd Onyx, Sony és nem drágábbak, jobb szoftver környezettel.

Tudom, hogy az iPad alapvetően elvetélt ötlet, viszont van rá PaperLike screen protector, amivel a rajzolás, írás kicsit természetesebb hatást kelt, mint a sima üvegen, pl.:

https://www.youtube.com/watch?v=Dbdv2WYd_tc

Ezzel nem az iPad-ra szeretnélek rábeszélni (szerintem nem is lehetne, hiszen az alap kitétel (eInk) nem teljesül:)), hanem ilyen screen protectort jó eséllyel bármilyen más eszközre is lehet szerezni, amit esetleg kinézel magadnak, de kizártad, mint lehetőséget, mert zavar a műanyag ceruza az üvegen.

Igen, az Onyx Boox Note 2 felülete is üveg, több review is említi, hogy mennyivel jobb a reMarkable felülete és azt is, hogy van ilyen védőfólia, viszont ez behoz egy olyan problémát, hogy az írás és a toll hegye között túl nagy lesz a rés, ami természetellenes hatást ad. Amit amúgy a háttérvilágítás is növel, szóval lehet, hogy ez az egyik oka, hogy nincs háttérvilágítás, mert akkor növekedne a rés a ceruza hegye és a "papír" között, mintha az üveg másik oldalára írnál.