RIP, ingyenes VMware ESXi!

Címkék

Pánikszerűen futott végig az IT virtualizációs blogokon és csatornákon a hír: a Broadcom által tulajdonolt VMware elkaszálta az ingyenes ESXi-t:

 

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 02. 14., sze – 13:21

Mondanám, hogy "de kár", de mivel az összes ügyfelünk megvette pénzért ... Akinek eddig is kellett valami értelmesre (pl. a backup API-hoz hozzá akart férni valami értelmes szoftverrel), fizetnie kellett.

Sírnak, hogy "de mi lesz a laborokkal" ... arra meg a 30 napos full verzió is elég volt mindig.

trey @ gépház

Láttad már az új license módokat? Sürgősen nézz utána. Amellett, hogy értékesítési stop van jelenleg, kivezettek mindent ami a soho környezetnek (és több mintent ami a nagyoknak is), ami maradt, olyan árazást kapott, hogy az életben nem fogod megvenni, csak ha a migrációs költség ezzel az összeggel vetekszik.

VMware essentials: ~200000 HUF --> Megszűnt 

VMware essentials plus : ~1800000 HUF egyszeri díj + SNS --> 35$/core/3 év (96 mag-os kitben adják kötelezően)  - 3 hosttal: 10080 USD --> 3628800 HUF / 3 év tiszta olcsóság
Ha meg a hely rizikózott, hogy nem fizeti az SNS-t, akkor meg 200k/1800k -ból megvolt. Nem 3 évente 3600k.

Nem egy összeg valóban. Persze, azt lehet kezdeni, hogy a hyper-v sem ingyenes már... tény, de töredékéből ki lehet hozni egy HA képes clustert mint a VMware szemét árazásából.

Windows vonalon ehhez elég egy Core Infrastructure Server Suite 200 (Server 2022 Standard és System Center 22 Standard), ez 1000 USD alatt van, amire 2 core-t támogat, ha ennél több kellene akkor minden +2 core 100 USD.

Nagyvállalati környezetben (ha kell software defined network és storage) vagy Windows VM-ek üzemeltetése esetén a Datacenter szükséges lehet, ott már a fenti költségek hat - nyolcszorosára emelkednek.

Én itthon használom, de ez a max amire az ingyenes jó. Az ügyfél aki meg pénzt keres vele, az meg vegye meg, egy essential licence sose egy összeg.

Az oké, hogy fizessünk érte, csak erősen nem mindegy, hogy mennyit.

Az ugye megvan, hogy a licenszelés eredetileg per-host alapon ment, aztán átálltak per-cpu socket alapúra, majd mostanában pedig per-core alapúra? Mindehhez hozzájött az, hogy az Essentials csomagból az "érdekesebb" dolgokat áttették a pont tízszer(!) annyiba kerülő nagyobb csomagba... Majd pedig megszűnt a perpetual, ezzel fizethetsz éves szinten közel annyit, mint korábban a 3-5 éves főverzió életciklus alatt fizettél összesen. Merthogy oké, hogy az első év után nem volt support előfizetésed, de nagyjából nem is volt rá semmi szükséged, mert szerencsére a vSphere pont az a termék volt, amit (a legtöbb esetben) egyszer beállítottál a sarokba, aztán elvolt ott, mint a befőtt.

A Free verzió pedig arra teljesen tökéletes volt, hogy a korábban szanaszéjjel heverő vasakon futó mindenféléket összepakold egy vasra, vagy éppen a baromi komplex szoftveres környezetet szétpakold több VM-re, "appliance" jelleggel. Nem volt backup API? Naés, amikor vettél a boltban egy fizikai vasat, ahhoz volt backup API? :) Naugye. És akkor még ott volt az, hogy random cégnél, saját hatáskörben azt tudtad mondani, hogy aláteszünk egy ESXi-t, bevirtualizáljuk rá a foobart, azt jólvan. Abban a pillanatban, hogy azt mondod, hogy ez 1 USD-s licenszet igényel, elindul a lavina a pénzügy/cégvezetés/római pápa irányába, aztán majd talán fél év múlva lesz belőle valami, vagy még akkor sem. Ha pedig subscription, akkor még rosszabb a helyzet, mert a cégek jelentős részének beruházásra vannak egyszeri forrásai, meg amúgy is fosnak bármibe belemenni, ami rendszeresen "enni kér".

Gyakorlatozol, hogy a kuncsaftodnal hogy allitsd be az adott VMware rendszert, amelyet, mint VMware viszontelado, szallitasz nekik?

Ilyen is van, de azt staging-nek hívják, nem labornak. Komoly cégeknél nem nyúlhatsz a production rendszerhez, amíg be nem mutattad a logokat, hogy a teljes folyamatot hiba nélkül egyszer már végigtoltad a staging rendszerben, szóval ja, kötelező jelleggel gyakorlatozol.

Mondjuk nem arra gondoltam, hogy be tudja-e írni, hanem ennek azért egy szint felett az IT-ban ismertnek kéne lennie. Önmagában abból, hogy beírja, nem fogja tudni, hogy az egy kitalált vállalat, ami a Microsoft összes LABORgyakorlatában szerepel.

trey @ gépház

Hát, nehezen tudom elképzelni szakmában levőknél, hogy ezekről életükben nem hallottak, dolguk nem volt velük. Aki Microsoft technológiával dolgozik, legyen az mérnök, fejlesztő akármi, bármilyen certifikáción átesik, oda tanfolyam (és labor) vezet, amit vizsgák zárnak le. Mindegyikben elő fognak ezek jönni.

trey @ gépház

Hát 4 relatív nagy cég (DEC, IBM, HP és VMware) oktatásán jártam már párszor, erősen felülreprezentált ezek között az, ahol oktatói minőségben, sőt volt pár certem is, de még sem hallottam erről.

De ezzel együtt azért nyilván igazad van. Bár nem kell mindig Microsoft.

Bármelyik multinál az aláírásra megtalálni a megfelelő központi hülyét, akinek 1) joga van ÉS 2) akar is vele foglalkozni, na ahhoz sok sikert! Ráadásul nem is 1-2 hét lesz, mire megszületik az a rohadt aláírás. Főleg ha 0$-nál többe kerül ez a lab licensz. Tapasztalat.

Igy van. Jatszani lehet, ha a ceges policy engedi. Az nem labor, hanem homokozo.

A labort altalaban felszereled, es hasznalod akar hosszu eveken at a SW es service termekeid fejlesztesehez. Erre kell licensz, es van is altalaban ra ajanlat, ami jelentosen elterhet a "normal" felhasznalastol. Sot, az is elofordulhat, hogy meg ok fizetnek valamilyen formaban, hogy hasznald a termekuket, es certifikald ra a te termekeid es szolgaltatasaid. Tehat nagyon nem mindegy, hogy a (esetunkben VMware) termeket az berszamfejto programod ala veszed, vagy termekfejleszteshez egy technologiai egyuttmukodes kereteben.

Az alairas megszuletese meg cegtol fugg. Lattam mar fel-egy evet, ugy, hogy az altalanos tech egyuttmukodesi szerzodes mar evek ota elt, es hasznaltyban volt. De nem is az volt a kritikus ut a projecttervben. Kb kit erdekel, ha a termeked eletciklusa 15+ ev lesz a piacrakerules utan, es az elso belso release is csak 3 ev (+2 ev agile project csuszas nyilvan) mulva varhato?

Bonusz kerdes, hogy hany product manager, chief architect, sourcing head es jogasz megegyezese kell egyaltalan ahhoz, hogy akkor VMware legyen es ne AWS.

 

De ertheto a nyoszorges. Hozzaszoktak a nepek, hogy ingyen hasznalnak valami jot/piacvezetot. Az igenytelenebbje meg prod kornyezetben is.

Hogy a VMware beveteleire milyen hatassal lesz rovid vagy hosszabb tavon, a merketingjenek ez miert jo, azt majd ok jobban tudjak. Vagy majd korrigalnak.

Jah, nagyceges kozegben.

Startup/KKV/egyeb kisceges korokben meg vesz az ember nehany relative olcso NUC-ot (amire szepen felmegy az ingyenes ESXi) es kiprobal rajta ezt-azt, mielott hozzanyulna az eleshez.

Egy Startup/KKV nincs abban a helyzetben (se ember, se ido, se penz), hogy ilyen specko labor licenszeket/dealeket kerjenek es kapjanak a VMware-tol. Ha jol emlekszem vmi TAM (Technical Account Manager) is kell ahhoz, ami nem jar egy 3 node-os essential melle.

2 hete VMUG webináron elhangzott hogy az eval verziók is megszűnnek sajnos. Lehet ez holnap már máshogy lesz, holnap után meg megint másik variácó lesz. Elég nagy káosz van most arra. 

A nagy csomag evaljának úgy tudom a Holodecket ajánlják, ami szép-szép de nem egy eval.

Egyrészt várható volt, mivel az MS is megszüntette az "olcsót", nem volt miért fenntartani, de ahogy nekik sem feltétlen azt sikerült elérni hogy windows szerver liszencet vettek (ahol meg már volt, vagy tervbe volt, ott meg már nem számított). Itt sem az lesz hogy mindenki rohanni fog a esxi-t venni, mennek tovább amig van olcsóbb alternativa. ahol ez volt az üzemeltetés alapja, ott most megy a fejvakarás, a többiek meg ellesznek az alternatívákon, aki meg megvette, annak meg marad ami van.

szép volt, jó volt, de elmúlt.

Szerkesztve: 2024. 02. 14., sze – 13:43

csak hogy legyen hiteles forrás is :)

https://kb.vmware.com/s/article/2107518

 

Szerintem egyébként a VMware az ingyenes ESXi-nek köszönhette a népszerűsűgét.

Ezzel a húzással szerintem egy nagyon jó és sikeres technológia válik épp a kapzsiság áldozatává... és pár éven belül egyszerűen eltűnik a piacról. - de ezt majd meglátjuk.

Ez csak azt mondja, hogy már nem elérhető a weboldalukról:

VMware vSphere Hypervisor (free edition) is no longer available on the VMware website

(Ha nekem van letöltve, meg licencet is kaptam korábban levélben tőlük?)

Ezzel a húzással szerintem egy nagyon jó és sikeres technológia válik épp a kapzsiság áldozatává... és pár éven belül egyszerűen eltűnik a piacról. - de ezt majd meglátjuk.

Biztosan nem, eddig sem használtak felénk pőre ESXi-t lófaszra se.

trey @ gépház

eddig sem használtak felénk pőre ESXi-t lófaszra se.

már ha a "lófaszra sem" az produktív környezetet jelent... akkor persze hogy nem, de bárki használhatta, megtanuhatta, tapasztalatokat szerezhetett vele. Ha ez a lehetőség nincs, akkor töredéke lenne a hozzáértő, sokkal kevesebb blog/review/akármi lenne róla az interneten, keveseb lab-ban futna, és ezek miatt kevesebben is választanák ezt produktív környezetbe is - szerintem.

 

az ARM-en futó változatot sem használta senki produktív környezetbe, ettől még kb szenzáció számba ment a lehetőség, hogy már azon is futhat ESXi :)

Igenis meg nem is.

A qemu-kvm ma már feature-ökben szerintem utolérte az ESXi-t. Amiben a VMware-nek komoly előnye van, az a jól összecsiszolt management stack, azt viszont csak vCenterrel (plusz NSX és társai) kapod meg. Ez a rész sosem volt ingyenes, max. korlátozott idejű trial-ben volt elérhető.

Nem hiszem, hogy ettől eltűnne a piacról, enterprise világba eléggé be van épülve. Ami inkább fenyegeti, hogy az on-prem infrastruktúrát egyre többen számolják felfele és az igazán nagy cloud szolgáltatók nem vmware alapúak.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

A VMware Workstation Player meddig marad még?
Igaz én nem használom, de sokan abban hisznek.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Szerintem a Player még marad egy darabig (mert Desktop, nem Szerver), hiszen ott van még a Virtualbox, meg a WPro-ban a Hyper-V, plusz a Workstation.

A Free ESXI a már megint lyukacsos emlékeim szerint akkor jött ki amikor az MS elkezdte a Hyper-V Server Core-t adni a népnek. A Free ESXI amúgy is, mint az MS-é, inkább home szervereken "népszerü", vagy csak volt.
Illetve olyan helyeken ahol pénztárcabarát megoldásokban hittek, most majd mennek Proxmox vagy más felé.
 

A VMware vagyis Broadcom még nagyon nem talált ki mindent, gyakorlatilag csak annyit lehet tudni, hogy a jelenlegi licencelés meddig érhető el, az meg borítékolható, hogy drágább lesz, nem volt olcsó a vmware.

A Proxmox-nál most bontottak pezsgőt :D

Tuti megugrik a felhasználóik száma.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Szerintem aki szívásmentesen akart ingyen virtualizálni az már rég elengedte az ESXi-t és (többek között) Proxmox-ot használ jó ideje.

Nem ez hozza el a "kánaánt" a többieknek, hanem az hozta el már régebben, hogy a nagy cégek a kis ügyfeleket nem szerették volna (kicsi pénz több baj), így nagyon drága ajánlataik voltak csak (hogy ne azt válasszák).

Egy VMware Essential Plus, ami már rendes HA rendszer képes, az 5500 USD volt eddig is, ami egy kis cégnek pont túl sok. Ugyan ez Proxmox alapon, fizetve a support-ot évi 330 EUR-tól megoldható (vagy tök ingyen, ugye).

Homelabberek...és akik 0-ról indultak volna a technológia felé, mint szakemberek, most milyen úton tudnak ebben tovább működni? Proxmox?! :D

Nekem pont ez lenne a kerdesem.

Hogyan kepzelik es a merketingjuk azon reszet, ahol az egyetemistakat, hobbistakat nyerik meg maguknak, akik kesobb donteshozo pozicioban lesznek.

A Cisco es Microsoft pl. eleg jol csinalja. Van sok kapudrog, egyetemi egyuttmukodes, ingyenes/olcso tanfolyam pecsetes papirral (diploma!), amire buszke lehet a kezdo. De ez nyilvan csak egyfajta hozzaallas. Mas is lehet sikeres, csak meg nem latom, hogy hogyan is tervezik ezt. Ha egyaltalan szamit valamit a terveikben.

Sajnos ez tipikus Broadcom. Mindig is bezárkózó cég volt és erőből oldottak meg mindent. Pl wifi adaptereikhez mindig is voltak házon belül linuxos drivereik (kb a routerek felében az ő chipsetjük van, valamilyen linux alapú proprietary firmware-rel), de soha semmit nem open-source-oltak belőle. Amennyire tudom mind a mai napig így megy náluk.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Ott van akár teljesen ingyen az Ovirt alapú Oracle OLVM.

Nagyvállalati szintű virtualizációs platform. Ráadásul tudni érdemes róla, hogy az egyetlen olyan x86 alapú virtualizáció, ahol az Oracle termékek  CPU alapú licenszelésénél elfogadja hard partitioning -nek. Több cégnél pl. emiatt használják VMware helyett is.

1) Hát, én pontosan azt gondolom, hogy a Broadcom azt gondolja/tudja, hogy mennyi sokan használják production környezetben az ingyenes verziót, ergo majd vesznek licencent eztán.

2) Azt remélik, hogy a sok homelab user befizet a (jelentleg még) 200 USD-s csomagjukra (ahol továbbra is elérhető a nem 30 napig jó tesztverzió sokmindenből for home use only).

Mert egyébként mi értelme lenne beszántani, ha nem azért, hogy az ESXi free felhasználókat fizetősre konvertálják?

Ha az egész free korlátos verzió annyi, hogy pár flag-el lekapcsolnak a forrásban bizonyos funkciókat és fordítanak úgy is egyet, ergo "nem kerül egy fillérjükbe sem", akkor anyagi (ráfordítási) oka nincs. Support eddig sem volt hozzá semmilyen, azt nem kerül pénzükbe.

1) Hát, én pontosan azt gondolom, hogy a Broadcom azt gondolja/tudja, hogy mennyi sokan használják production környezetben az ingyenes verziót, ergo majd vesznek licencent eztán.

Amivel alapvetően nincsen probléma. Aki profitot termel egy proprietary szoftver használatával, az úgy etikus, ha fizet is érte.

2) Azt remélik, hogy a sok homelab user befizet a (jelentleg még) 200 USD-s csomagjukra (ahol továbbra is elérhető a nem 30 napig jó tesztverzió sokmindenből for home use only).

Ami a nagyvállalati arrogancia mintapéldája és ha a profitot nem termelő, homelab user-eken akarnak élősködni, akkor megérdemlik, hogy fossá-húggyá crackeljék a szoftverüket és ezeket a kalózverziókat használják.

Mert egyébként mi értelme lenne beszántani, ha nem azért, hogy az ESXi free felhasználókat fizetősre konvertálják?

Mert valamivel be kell szedni az extraprofitot, nehogy már hosszú távon is a Broadcom fizesse meg a felvásárlást. Fizessék meg az ügyfelek, lehetőleg a nem fizetőképes kereslet. :)

Ha az egész free korlátos verzió annyi, hogy pár flag-el lekapcsolnak a forrásban bizonyos funkciókat és fordítanak úgy is egyet, ergo "nem kerül egy fillérjükbe sem", akkor anyagi (ráfordítási) oka nincs. Support eddig sem volt hozzá semmilyen, azt nem kerül pénzükbe.

Ha valóban ennyi, az plusz egy bizonyíték az extraprofit-hajhászatra. A flageknek nincs hozzáadott értékük. Pont úgy, ahogy az autóba beszerelt, de szoftveresen letiltott ülésfűtésnél is ez a helyzet.

nCore-on fent van a 8.0.2, aki esetleg szeretné tovább használni, homelab célokra.

Nagyon helyes, szerintem az open source közösség üdvözli ezt a lépést :).

Persze. Magam is üdvözlöm. Nem kárörömből, hanem ez tanulságnak jó. Azok okulására, akik eddig még zárt kódokra bízták rá magukat, nekik kell ez a pár pofon, meg önmegégetés, mire rájönnek, hogy nem jó ötlet. Legalább kapnak esélyt a FOSS projektek is.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Az olyan FOSS projektek, mint? :D

A VirtualBox, ami a céges júzereit feljelentgető Oracle kezében van?

A QEMU, ami eredetileg egy CPU-emulátor és külső hypervisor híján (pl. KVM, ami már egyből platform-specifikussá teszi) szoftveresen emulálja a CPU-t?

Véleményem szerint a legnagyobb probléma a nagyvállalati arroganciával van és nem a kód nyíltságával/zártságával. A Stallman-i manifesto, a GPL és az open-source által megoldott problémák fordítottan arányosak a multik FOSS projektekben való jelenlétével. Jól látható, milyen felforgatásokat művel a Linux-világban egyedül csak a Red Hat (systemd, pulseaudio, pipewire, gtk3, gtk4).

Az egész vmware ökoszisztéma a "cash cow" fázisban van, ezért vette meg a broadcom. Nincs benne innováció, kiszívják belőle az utolsó fillért is aztán kuka. Meg fog dögleni az egész pár éven belül. 

Akinek egy pici esze van az már elkezdett gondolkozni alternatívákon és migrációs stratégián.

Gábriel Ákos

Szerkesztve: 2024. 02. 14., sze – 18:17

sajnos varhato lepes volt, a kerdesem csak annyi, hogy aki anno megvette a perpetual licenszet es tegyuk fel csak jovore akar upgradelni verziot, azt bekenhagyjak?

vagy egyszercsak 30 naprol elkezd visszaszamolni az osszes perpetual -al aktivalt esx? 😂

FBK

Meglevo verzioval nemigen tudnak mit kezdeni. Gondolom az lesz, hogy a kovetkezo major verzio mar nem fogja elfogadni a perpetual licenszt, tehat fel kell ulni a subscription vonatra. Vagy nem upgradelsz tovabb. A csunya az volna, ha mar vmelyik SP-vel kinyirnak a perpetualt, tehat meg security update-eket se lehetne feltenni az adott major verzio eletciklusa vegeig.

Amíg az ügyfélnek van érvényes Support and Subscription-je, addig ezeket nem teheti meg a Broadcom. Ha az lejár, akkor fel kell ülni a Subscription vonatra, újravásárolva a licenceket is.

Legalábbis ma még ez a mondás :) hétről hétre új dolgokat talál ki a Broadcom, izgalmas időszak ez.

Igen, masik aktivacios kulcs kellett. De regebben mintha lett volna arra lehetoseg, hogy ha mar korabban vasaroltal X core-ra vSphere licenszt, akkor ingyen atkonvertalhattad a magasabb major verzios kulcsra. Vmi honlap is volt ra. Azthiszem csak felfele mukodott.

Ilyen nincs mar vSphere 7->8 kozott? (Mar nehany eve nem VMware-ezek)

Ha volt érvényes SnS, akkor természetesen igen, lehetett upgradelni vagy downgradelni a licencet is. 7-->8, 8-->7 irányba is működött.

Ha most nem megy, de van érvényes SnS, akkor support ticketet kell nyitni, mert ennek működnie kellene az SnS lejártáig. 

A perpetual licencek megmaradnak, csak SnS-t nem tudsz vásárolni hozzájuk, így nem tudsz a meglevő SnS lejárata után verziót váltani vagy security patchet felrakni. Ami különösen nagy szopás, hogy ha vmware licencre optimalizált architektúrád volt - azaz kurva sok core kevés socketben - akkor az előfizetésre váltással akár négyszer-ötször nagyobb lesz a számla a végén. Ráadásul a Broadcom Európát konkrétan annyira leszarja, hogy közvetlenül nem is értékesít, a VMware licenceket az Arrow fogja a chanel partnerek felé eladni. Így teljesen esélytelen, akármekkora cég vagy, hogy valami egyedi megállapodást köss a Broadcommal. A fókusztban a Fortune 500 van, a többiek a rest of the world.

Ja, és a hab a tortán, hogy az új, előfizetéses modellben konkrétan megáll a termék, ha nem fizetsz. Nem auditot kapsz meg becitálnak a bíróságra és kamatostul kell megvenni a hiányzó részeket, hanem megáll. Tervezz erre mission critical architektúrát.

hagyjuk már ezeket az ingyenes dolgokat! Utána meg kapod a reklámokat meg minden egyéb más baromságot, bármikor lecsuknak szolgáltatásokat vagy módosítanak a tudáslistán mert ingyenes a termék. Próbaverzió ingyen az oké aztán meg fizess.

hagyjuk már ezeket az ingyenes dolgokat! Utána meg kapod a reklámokat meg minden egyéb más baromságot,

Javaslom, hogy telepíts fel egy ingyenes random Linux-ot és utána egy fizetős Windows 10/11-et, majd gondolt át az állításod :D

A Windows telepítés utáni első feladat, levakarni a sok tolakodó szart, a híreket, az időjárás anyám tyúkját és sok egyéb más baromságot, meg persze a telemetria gúnynevű adathalász dolgait. És mindezért még fizetsz is.

A Linux tisztább, szárazabb érzés :)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.