A ChatGPT-t ... használom.

Címkék

Használod valamire a ChatGPT-t?

akítvan, munkára
6% (56 szavazat)
aktívan, szórakozásra
1% (12 szavazat)
aktívan, tanulásra, kutatásra, ismeretterjesztésre
4% (37 szavazat)
aktívan, munkára, szórakozásra, tanulásra, kutatásra, ismeretterjesztésre
7% (59 szavazat)
csak hébe-hóba, erre-arra
33% (297 szavazat)
egyszer megnéztem, de jelenleg nem használom
33% (294 szavazat)
Mi az a ChatGPT-?
13% (120 szavazat)
Egyéb, leírom.
3% (27 szavazat)
Összes szavazat: 902

Hozzászólások

Tudom mi az, de még nem néztem rá soha ...

Fedora 38, Thinkpad x280

Nem feltétlenül annyira bullshit. Egyszerű, sablon matekfeladatokat egész jól megold, levezetéssel:

Oldd meg az alábbi egyenletet: |x+3| = 10

ChatGPT

Az egyenlet megoldásához először azt kell meghatároznunk, hogy milyen értékeknek lehet az abszolút értéke 10. Mivel az abszolút érték mindig nemnegatív, ezért két lehetőség van:

 1. x + 3 = 10, ebből x = 7.
 2. x + 3 = -10, ebből x = -13.

Tehát az egyenlet két megoldása van: x = 7 és x = -13.

Vagy

Adottak egy kördiagram központi szögei. Az ábrázolt adatok összesen 5040. Határozd meg az egyes szögekhez tartozó értékeket! középponti szög 27 71 139 37 8 78

ChatGPT

Az ábrázolt adatok összesen 5040, így az összes szögmérték összeadódik 360 fokra:

360 = x1 + x2 + x3 + x4 + x5 + x6

ahol x1, x2, x3, x4, x5 és x6 az egyes szögekhez tartozó szögmértékek.

Az adott középponti szögek alapján a szögek sorrendje a következő:

27°, 71°, 139°, 37°, 8°, 78°

Ezeket az értékeket beírva a fenti egyenletbe, és megoldva az egyenletrendszert, megkapjuk az egyes szögekhez tartozó értékeket:

x1 = 8/360 * 5040 = 112 x2 = 27/360 * 5040 = 378 x3 = 37/360 * 5040 = 518 x4 = 71/360 * 5040 = 994 x5 = 78/360 * 5040 = 1080 x6 = 139/360 * 5040 = 1948

Tehát a kördiagram hat szöge a következő értékeket képviseli: 8°, 27°, 37°, 71°, 78° és 139°. Az egyes szögekhez tartozó értékek pedig rendre: 112, 378, 518, 994, 1080 és 1948.

Nem annyira sablonfeladatnál (még ha viszonylag egyszerű is, közép szintű érettségi típusból az egyszerűbbek), könnyen elvérzik, és jön a locsogás.

A matematika oktatásában szerintem használható lehet, csak rá kellene majd szánni az időt - de ez már csak a nyáron lesz, a hátralévő néhány hét alatt már úgyse váltom meg a világot.

bőven eldönthető, hogy egy most agyonhájpolt bullshit.

Komoly probléma a világgal, hogy csak ez a két véglet létezik. Ahelyett, hogy valaminek elismernénk az előnyeit kikiáltjuk bullshitnek, csak mert vannak hibái, és ahelyett, hogy elismerjük valaminek a hibáit, túlhájpoljuk... 

Bing AI-t használok szabadszavas keresésekre, ami mögött ugyanúgy GPT nyelvi modell és közben élő Bing keresés van. A Google Bardot nem lehet még kipróbálni itthon.

Diplomamunka írás kapcsán kérdezgettem. Amit kiköpött semmilyen módon nem lehetett egy az egyben felhasználni, de ötletadónak jó volt.

Aránylag sokat, de csak ~hobbihoz, sokat segít.

Szerkesztve: 2023. 05. 04., cs – 10:32

Esszét írni jó (amire nincs szükségem), de a tényeket nem ismeri, és simán hazudik, úgyhogy nem használom

Próbáltam használni erre-arra (Python/R kód íratása/magyarázata; Tweet íratása; stb), de legújabb fejlövésem, hogy verseket íratok vele. Nagyon tetszik, szerintem az eredmény is tök jó, bár nem egyszerű jól összerakni a promptokat.

Csaba

Ki kell tapasztalni, hogy hogyan célszerű a kérdéseket megfogalmazni és a válaszokat is fenntartásokkal kell  kezelni.
Sajnos, ha olyan területre tévedünk amiről halvány gőze sincs, akkor is határozott választ ad, aminek köze nincs a valósághoz.

- Egy példa -
Kérdés: Sorolj fel legalább tízet (lehet többet is) a legnépszerűbb, legismertebb kalotaszegi magyar népdalok közül, úgy hogy a legismertebb legyen elől!
 

Válasz:  Íme tíz népszerű és ismert kalotaszegi magyar népdal, amelyeket a legtöbben ismernek:

1. Kiskertemben nőtt egy almafa
2. Csárdás
3. Tavaszi szél vizet áraszt
4. Két szemem két kék tenger
5. Szól a kakas már
6. Kendőm újra felveszem
7. Három napos az úrhatnám polka
8. Fehér alma
9. Fel a szívre, fel a szárra
10. Most múlik pontosan
Remélem, hasznosnak találtad ezt a választ!

- Példa vége -

Miután szóvá tettem, hogy ezek közül több biztosan nem kalotaszegi, de még nem is mind népdal, erre felsorolt újabb tízet, amikről még szembetűnőbb, hogy kamu!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Kiprobaltam, aktiv fejlesztesre meg nem hasznaltam eddig.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Egyszer elbeszélgettem vele egy olyan kutatási témáról, amit ismerek. Az érdekelt, hogy ha így akarnám megismerni a téma alapjait, akkor mennyire lenne szerencsém, tehát például mennyivel jobb ez a módszer, mint beírni a megfelelő kulcsszavakat a Google-be és nézegetni a valós cikkeket.

Totálisan "a rossz tanuló felel" jellege volt a diskurzusnak. Üres hablatyolás konkrét tárgyi tévedésekkel tarkítva.

Alkalmatlan.

Itthonra rpi-hez iratok scripteket vele és ha működnek akkor tanulok belőlük. Amúgy eddig 99% működtek, egyedül abba tört bele a bicskája hogy a snap-ban futó nextcloud-al működjön a videók thumbnail gyártása, de ez snap limitáció. A megoldás a docker alá költözés lett.

Szerintem erdekes fejlesztes. Amikor eszembe jut, akkor kiprobalom adott problemakra (termeszetesen mindig fenntartasokkal kezelve a valaszokat):

 • Generaltattam vele egyszeru problemara kodokat (ha jol emlekszem Ruby, Python, JS, C++, C#, Java): mind lefutott/fordult ahogy kellett (par soros kodokrol beszelunk)
 • Generaltattam vele Godot player controllert: tokeletes lett, de a kapott kod evek ota van a dokumentacioban (meg ha nem is egy az egyben, a kommentekkel egyutt), de ugye nem ez volt a kerdes.
 • Generaltattam vele egyeb (nem trivialis) Godot kodot: hibas lett, de a logika nem volt rossz, konnyen javithato lett.
 • Fordittattam vele angolrol magyarra: sokkal jobb lett, mint pl a Google Translate eredmenye (bar ez lehet tema fuggo?)
 • Kerdeztem tole hetkoznapi dolgokat magyarul, amire tudtam a pontos valaszt (pl: Marko Hietala miert lepett ki a Nightwish-bol): jol valaszolt meg mindent magyarul, helyesirasi hibak nelkul
 • Lattam, hogy mas mikre hasznalja, pl:
  • Voxel engine irasra (ebbe en sohasem melyedtem bele), es ott is volt olyan, hogy (sok hulyeseg mellett) tok jo otleteket adott (termeszetesen ezek mind dokumentalt logikak voltak)
  • Meglevo kod dokumentalasara (ezt itt a Hup-on olvastam valakitol, bocs, de nem emlekszem kitol, es lusta vagyok visszakeresni)

Szoval egy hasznos eszkoz lehet mindenkepp, csak ezt is helyen kell kezelni es hasznalni.

Marko Hietala miert lepett ki a Nightwish-bol

Ezen felbuzdulva:

Miért oszlott fel a Bonanza Banzai?

ChatGPT

A Bonanza Banzai egy magyar synthpop és new wave együttes volt, amely az 1980-as és 1990-es években volt aktív. Az együttes feloszlása több tényezőre vezethető vissza.

Az egyik fő ok az volt, hogy az együttes alapítója és vezetője, Spigiboy (igazi nevén Spilák László) elhagyta a zenekart 1993-ban. Spigiboy volt az együttes fő dalszerzője, és a Bonanza Banzai egyik legismertebb tagja. Miután kilépett az együttesből, önálló karrierbe kezdett, és új zenekart alapított.

Az együttes másik tagjai, köztük Varga Livius, Détár Enikő és Müller Péter Sziámi, próbálták folytatni a zenekart Spigiboy nélkül, de az új felállás nem tudta fenntartani az eredeti siker szintjét.

Emellett az együttes tagjai között is voltak feszültségek, és a személyes konfliktusok is hozzájárultak a Bonanza Banzai feloszlásához. Az együttes tagjai azonban az évek során többször is összeálltak koncertezni, és az együttes zenéje ma is népszerű Magyarországon.

Ha valaki nem tudta volna...

Korábban kérdeztem olyat is, hogy egy képzést a közelben hol lehet elvégezni - nos, olyan iskolák is vannak a városomban, amikről még életemben nem hallottam, de még keresem, hogy melyik utcában vannak, már közel vagyok.

 

Szerkesztés:

Kik voltak a Bonanza Banzai tagjai?

ChatGPT

A Bonanza Banzai tagjai változóak voltak az évek során, de a legismertebb felállás az alábbiakból állt:

 • Spigiboy (Spilák László) - ének, szintetizátor, zeneszerző, alapító
 • Varga Livius - ének, szintetizátor, zeneszerző
 • Détár Enikő - ének
 • Müller Péter Sziámi - ének, szövegíró

Az együttes korábbi tagjai közé tartozott még többek között Molnár Tamás (szintetizátor), Kéri András (szintetizátor) és Szőke Barna (dobok). Az együttes életében több tagcserére is sor került, de a Bonanza Banzai zenéjének azonosító elemei, mint például a synthpop és az elektronikus zenei hatások, mindvégig megmaradtak.

De legalább következetes :D

Az aktiv szorakozas tipusu hasznalat, hogy itt olvasok rola, es rohogok?

Bennem az merült fel, hogy mára a zsebünkben telefon címszó alatt egy 5 évvel ezelőtti csúcsszámítógép teljesítménye van, hogy a rajta futó szar programot értelmezhető sebességgel tudja futtatni.

Ennek ellenére a jó képességű fejlesztők nem ilyen rossz dolgok megjavításán dolgoznak, hanem olyan szoftver kifejlesztésén, ami azon kívül semmire sem jó, hogy játszik vele sok ember kicsit, aztán megúnja és hagyja a francba. Mert hasznosnak senkinek nem hasznos egyenlőre. Ha meg egyszer sikerül majd jóra megírni, akkor maguk alatt vágják vele a fát...

Hát, a mondandóm lényege az, hogy az IT úgy fejlődik, hogy kitalálunk valamit, megcsináljuk valamennyire, majd nem csináljuk meg rendesen, hanem kitalálunk egy újabb valamit, azt is megcsináljuk valamennyire, stb.

Aztán idővel a sok valamennyire megcsinált valami hibáit kiküszöbölendő kitalálunk egy újabb valamit ami a hibás dolgokat összefogja, azt is megcsináljuk valamennyire, és továbbblépünk, stb.

Aztán most jött az AI, amit megcsináltunk valamennyire, de természetéből adódóan nem kizárt, hogy ez önállóan úgy fog tovább fejlődni, hogy nekünk nem lesz beleszólásunk...

Iszonyú sok tudás és munka kárba vész a sok félig megcsinált és így valójában használhatatlan dolog által. Jobb lenne, ha a hasznos dolgokat megcsinálnák jóra ebből az erőforrásból, és utána lépnének a következő dologra. AI kutató azért van, mert (ez nyilván sarkítás) OS kutatóra nincs már igény, azt befejezettnek tekinti a világ, holott szerintem nagyon nem az.

Ha egyszer elkészítik az AI-t ami tényleg jó is, akkor pontosan mi fog történni? Kinek és mi lesz jobb? Ergo mi a magyarázata, hogy ennyi pénzt és energiát kell beleölni ebbe? Rég nem arról szól, hogy bebizonyítsuk, meg tudjuk csinálni... Én az AI-t úgy látom olyan technológia, ami nem fog az emberiség előnyére szolgálni (csak a nagytőke előnyére max.), így kifejezetten károsnak gondolom, hogy ilyen erővel nyomják, és hogy az emberek meg így örülnek neki és tapsolnak hozzá.

Most még nincs semm baj, de ha pár éven belül annyira jó lesz, hogy a világon levált mondjuk 1-2 milliárd betanított szalagmunkást, akkor lesz sírás. Márpedig valami ilyen célja van az egésznek, nem a programozókat meg a döntéshozókat fogja rosszul érinteni a fejlődése, hanem az egyszerű embereket. Meg nem az egyetemek kutatási projektje lesz ez örökké.

A baj, hogy ezeket a dolgokat csak te gondolod használhatatlannak. Ha minden innováció vagy fejlesztést az utolsó pillanatig csiszolnának a fejlesztői, sehol se tartanánk. Várnánk hogy az első nagy dolog elkészüljön, és nem lenne egy csomó kényelmi vagy funkcionális eszközünk, mert egyszerűen ezek egymásra épülnek, és ha nincs ott a láncban az első elem (akármennyire is félkész) az nem inspirálja a többieket a második, harmadik, negyedik lépcső irányába.

mondjuk 1-2 milliárd betanított szalagmunkást, akkor lesz sírás.

Ez feltételezés. Nem is értem miért ez a példa, ennek a folyamatnak semmi köze az AI-hoz. A betanított munkát könnyű algoritmusba foglalni, nem kell ahhoz mesterséges intelligencia, automatizálás robotokkal eddig is volt, és eddig sem ment túl gyorsan a folyamat. 

Szerintem az nem baj, hogy én hasztalannak gondolom. Baj akkor lesz, és akkor is csak nekem, ha kiderül, hogy nem hasztalan, de én meg lemaradtam. A világon senki más életét és ChatGPT használatát nem befolyásolja, hogy szerintem hasztalan.

Az inkrementális fejlesztés lényegét értem. Alapok nélkül csak Mekk Elek házán van tető. De a sok, késznek hirdetett, de félbehagyott termék nekem nem azt mutatja, hogy inkrementálisan fejlesztünk. Belekapunk mindenbe, és amikor az rajta dolgozó emberek képessége végéhez érünk, akkor úgy hagyjuk, ahelyett, hogy ember cserével eljutnánk egy használható állapotig. 

Pl. A Windows a 7-es óta nem kapott érdemi fejlesztést (mondhatnám, hogy az XP óta, de a 7-ben nagy változás, hogy nem BSOD-zik végtelenül egy hardver elem csere után), ami valójában többé teszi a rendszert. Jött a 10, a 11 és már a 12-t emlegetik, de mind ugyan azokat a hibákat ismételgeti és foltozgatja, változó GUI dizájn mellett. Akkor hol van itt az inkrementális fejlődés? A verziószám növélés nem az.

Az AI-t nem a döntéshozók (tulajdonosok) kiváltására fejlesztik és nem is az értelmiségi rétegek munkájának segítésére. Az AI-t valakinek a munkájának a kiváltására fejlesztik (ha nem így lenne, akkor csak egy bazi drága hobbiprojekt lenne). Ha pedig arra fejlesztik, akkor kárvallottja valószínű lesz, (anyagi) haszonhúzója valószínű lesz, de az emberigég egészét valószínű nem viszi előbbre, csak olcsóbbá tesz valamit, ami addig drágább volt. A rák ellenszerét nem az AI fogja kitalálni, a háborúkat nem az AI fogja megakadályozni.

A robotizálás valószínű azért nem halad olyan jól, mert valakinek be kell programozni azt a rengeteg robotot, ráadásul nagyon macerás a munkafolyamat változtatása, esetleg komplett cseréje (másik termék előállítására). De ha AI irányítaná egy gyártósor összes robotját, ami olyan gyorsan betanul, mint egy mostani élő operátor (vagy pl. a tervrajzból maga találja ki a szükséges optimális munkafolyamatot), az jelentősen felgyorsítaná a robotok terjedését. Szerintem. Mindenképp a tömeges munkavégzésbe fognak először betörni az intelligensebb gépek.

Pontosan! :)

Az AI kb. olyan lesz mint az "emberiség gyereke". Sajnos ez semmi jót nem jósol, mivel nem tartom az emberiséget jó szülőnek.

Szóba kell hoznom a vallást: Miért teremtett volna Isten saját magánál gyengébb képességű lényt? Hiszen minden alkotó felfelé, magasabbra törekszik. Ebből kiindulva Isten lehet, hogy a saját képére alkotta az embert, de semmi képpen sem alacsonyabb rendűnek szánhatta.

Állítólag van egy csoport akik lényegében az AI-val Istent várják megszületni.

Mivel sok gyerek-AI várható a jövőben, a Total Annihilation sztorija kezd kibontakozni a Terminátor után. :D

Tudom, hogy mi az, de egyáltalán nem érdekel. Ahogy a hazug módon mesterséges intelligenciának is nevezett ámítástechnikai balfaszság sem érdekel. Ez az egész (sz)ámítástechnika nevezetű balgaság egyre nagyobb undorral tölt el amilyen irányba halad a tech "cégeknek" nevezett maffia társaságok által.