Elon Muskot, a Tesla-t és a SpaceX-et beperelték 258 milliárd dollárra "DOGE coin piramisjáték" vádjával

Elon Muskot és cégeit 258 milliárd amerikai dollárra perelték be azzal a váddal, hogy Musk a Twitteren közzétett tweetjeivel közvetlenül manipulálta a DOGE kripto coin árfolyamát egy szándékos piramisjáték keretein belül.

       

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 06. 17., p – 09:19

Hm. És mi  a különbség ez a coin és bármely más között? Mert ugye az, hogy az alapítóknak mi volt a gondolata és a motivációja, az a technológián és az értéken miért is változtat bármit is?

Az alapitok poenbol alkottak meg, es ha jol emlekszem, a bitcoin klonja technikai szempontbol, szoval semmi kulonbseg. Musk viccesnek talalta, es felkapta.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Nem hiszem, hogy ennek a fickonak lenne barmi eselye, mert akkor a BTC is bukik. De legalabb ismert lesz, mert o lesz az, aki Muskot perelte, ad par interjut noname oldalaknak, aztan ennyi.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Szerintem félreértés, hogy itt a Dogecoinnal lenne a probléma. Ugyanúgy, mint a piramisjáték ős-eredeti Ponzi-sémájában is egy egyébként teljesen legálisan kibocsátott postai bélyegre lett felépítve a csalás.

A probléma az, amit Elon csinált. Az, hogy már sokadik alkalommal nagy ívben tesz a befektetési és tőzsdefelügyeleti szabályokra. Pl amikor twitteren bejelentette, hogy $420-on (nyilván véletlenül pont ennyin...) visszavásárolja a Tesla részvényeket. Aztán persze nem történt meg, de jól felhajtotta az árfolyamot. És ugyanezt játszotta a Dogecoinnal is, pár jólirányzott twitter poszt és mindenki elkezdte őrülten felvásárolni a dogecoinokat.

Ezek (és ennél már sokkal enyhébb dolgok is) szigorúan tiltott piacbefolyásolásnak és bennfentes kereskedésnek számítanak. Én multi cégeknél dolgozom már sok éve és minden áldott évben, minden cégnél, a kötelező trainingekben ott vannak az összeférhetetlenségi szabályok, a bennfentes kereskedés tilalma, a "még a látszatának látszatát kelteni is tilos" szabályok. Ha ott dolgozol, még áttételesen sem birtokolhatsz céges részvényt (max, ha olyan befektetési alap része, aminek a portfóliójára semmi ráhatásod nem lehet). Kivéve, ha van hivatalos dolgozói részvényvásárlási program, akkor csak annak a keretén belül juthatsz hozzá, korlátozva van, hogy évente legfeljebb mennyit, és amíg ott dolgozol mindenféle szabály van rá, hogy mikor kereskedhetsz vele és mikor nem. Ráadásul a szabályok szigorodnak minél magasabb beosztásban vagy. CEO szinten egy részvénypakk eladás előtt már mindenféle előzetes bejelentés és tőzsdefelügyeleti jóváhagyás is kellhet.

Na erre tett nagy ívben Elon Musk, de ráadásul nem suttyomban, hanem teljesen nyíltan a nagyvilág előtt. Én őszintén csodálkozom, hogy eddig hagyták és nincs még sitten (elég jó kapcsolatai lehetnek...) Az lehetséges, hogy amikor ez történt a Dogecoint jogilag nem számították olyan befektetési instrumentumnak, amire ezek a szabályok vonatkoztak volna, ezért nem mozdult rá a tőzsdefelügyelet. Nyilván hogy most valakik pert indítottak, a bíróság leginkább azzal fog foglalkozni, hogy mégis annak számít-e. Ha igen, akkor az egyrészt elég fontos precedens, másrészt nem kérdés, hogy Elon-t elmeszelik miatta.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

A Tesla reszvenyes ugy sokkal durvabb volt ilyen szempontbol, de vegul azt is meguszta. Raadasul azt tobbszor is eljatszotta, volt, hogy kiirta, hogy szerinte nem er annyit, amennyin az arfolyam van.

A DOGE-al kapcsolatban a bennfentes kereskedes szerintem fel sem merul, mert semmi koze hozza ilyen szempontbol. Meg persze a tozsdefelugyeletnek sem.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Nekem úgy rémlik valami hírből, hogy Elon-nak volt dogecoinja, de igazából nem tudom mennyi és egyáltalán hogy mi igaz belőle.

Amúgy, hogy a tőzsdefelügyeletnek hatáskörébe tartozik-e... itt ugye bejön a képbe, hogy USA-ban a jogállamiságnak egy fura változata van. Egy részről valóban a törvény szövegének betűje szent. Viszont, ha valami nincs explicit benne a törvényben, akkor jön a nyelvtani meg logikai elemezgetés, hogy mire gondolhatott a törvényhozó. A bíróságok bármikor dönthetnek úgy, hogy szerintük a bemutatott érvelés alapján ez mégis egy létező törvény hatálya alá esőnek minősül, és ezzel a precedensjog miatt gyakorlatilag törvényt alkottak. És ráadásul ez visszamenőleges érvényű, korábbi (még el nem évült) esetekkel kapcsolatos perekben is lehetségessé válik az újonnan megszületett precedensre hivatkozni.

Abban teljesen egyetértek, hogy a Tesla részvényes ügy sokkal egyértelműbben törvénysértő volt. És elképzelésem sincs hogy a fenébe úszta meg, sok hírességet és politikust meszeltek már el ilyesmiért.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Szerkesztve: 2022. 06. 17., p – 09:56

Hajjaj, csak nehogy kiderüljön, hogy az összes *coin piramisjáték... 🙂

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Extreme | Linux

Így így. A dollár, euró nevű fogyatékos kistesójával "ügyesen" a szakadék szélére kormányozta magát. Az aranyalap felmondása óta nincs valós értéke a dollárnak, a baj az, hogy ez most ki is derül. A Bitcoin még mindig szilárdabb tákolmány a dollárnál, abból legalább nem lehet felelőtlenül annyi pénzt kibocsájtani, amit a pénznyomdák sem bírnának már régóta, ha nem elektronikusan menne a dollár nevű piramisjáték. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

A Mandiner egy hiteles hírforrás. Olyan rangos szervezetek partnere mint az MCC, gazdasági területen. Stílusában szakértelmében is sokkal vállalhatóbb mint a mostanában osztódással szaporodó "élet iskolájában tanult" semmilyendiplomás koca-köszgazdászok által szerkesztett indulat-vezérelt hiszti portálok. 444, telex és társai. 

IMHO A dollár valós értéke valóban nehezen megfogható, de azért nem légből kapott. Elsősorban a hosszútávú befektetések és hitelek adják a tartósságát. Ha kölcsön van adva pl. ingatlanra egy összeg, akkor a szerződés kötelezi a felet arra, hogy évtizedekig folytonosan fizessen, ami implicit kötelezi arra, hogy a munkájával dollárban eladható értéket teremtsen. Az USA gazdasági erejének ígérete és stabilitása van mögötte. Attól, hogy Zimbabwe is dollárnak hívja a valutáját, annál még nem lesz értéke. Persze ezzekkel lehet vitatkozni, de valszeg épp az a lényeg, hogy az USA sok lábon áll, gazdaságilag, politikailag. 

Nagy dilemmába estek most a Musk-fan kripto-haterek!

trey @ gépház

Szerkesztve: 2022. 06. 17., p – 13:12

továbbra is vicces ez a dogecoin. doge vs musk lesz az új johnny depp amber heard. szóval amit akart azt végülis továbbra is megvalósítja, a show folytatódik újabb és újabb szinteken. ami meg valahol értéknövekedést érdemelne megint :D most kell doget venni!

Szerkesztve: 2022. 06. 17., p – 15:09

Semmilyen kártérítés nem jár a hülyéknek! Ordított elejétől, hogy piramisjáték. Sok kapzsi aki elhitte, hogy egy számsort vesz és az egyre többet ér most rábaszott, megérdemlik. Musk nagy gecó amiért visszaél azzal, hogy a lemmingeket tudja befolyásolni de ez nem büntethető az "ugorj a kútba" klasszikus alapján.

Nekem mind1 csak verje felfele az arfolyamot :P 

Fedora 36, Thinkpad x280

1. Több altcoinról is kiderült, hogy rendesen behülyítés megy, tervezetten manipulálják a kisembereket, hype-ot csinálnak, hirdetnek és főleg influenszereken keresztül gerjesztik az egészet, majd amikor elég sokan bedőltek neki, akkor eladják a több milliárd dolláros befektetésüket akik az egész hype-ot keltették és az egész altcoin árfolyama úgy dől össze, mint a kártyavár. (A fickó egyile lenne ezen manipulátoroknak, csak most rosszul sült el?)

2. A fickó a piramisjáték fogalmával sincs tisztában.

3. Vagy egyszerűen csak valaki nagyon félre akarja már állítani Elon Muskot? Vannak páran...