LibreOffice 7.3

Nincs 20 perce, hogy a LibreOffice projekt bejelentette: elérhető az irodai programcsomag 7.3-as kiadása. Videó az új funkciókról:

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Nehezemre esik elképzelni, hogy van még olyasmi amit LibreOffice-ban nem lehet megcsinálni, MS Office-ban meg igen.

Fejezetenkénti végjegyzetet is szoktak készíteni, főleg tanulmánykötetek esetén, ahol az egyes tanulmányok egy téma köré csoportosulnak, de függetlenek egymástól. Ott direkt az a jó, hogy ha fejezetenként indul újra a számozás.

Oké, ezt szerkeszteni kell. Pontatlanul fogalmaztam a kérdésfelvetésben.

bimi:

Fogalmilag olyannyira nem értelmetlen, hogy szinte minden végjegyzetelős, terjedelmesebb könyv így működik. A könyv végén, fejezetenként vannak a jegyzetek, és mivel ha sok fejezet van és fejezetenként sok jegyzet, akkor akár ezres nagyságrendű is lehet a jegyzetek száma, márpedig az ronda és nehezen emészthető. Ezért minden fejezetben 1-gyel kezdődnek a jegyzetek. Avagy újrakezdődik a jegyzetek számozás.

persicsb változata is teljesen valid. Olyat még nem próbáltam LO-val (vagy nagyon régen és nem emlékszem), és tkp kíváncsi is lennék a megoldhatóságra (de ha megoldható, akkor szinte biztos, hogy nem lesz átvihető MS termékbe).

https://hup.hu/node/170911

 

Egy gyors próba után (amikor nem ilyen típusú szöveg van nálam, akkor LO-val dolgozom) azt tudom mondani, hogy nem, még mindig nem tud ilyet. Ami kár, mert tényleg funkciógazdag meg free meg minden, csak bizonyos (és szerintem azért szövegszerkesztőtől elvárható) feladatokra nem alkalmas. :( De hát feladathoz az eszközt...

Ok, akkor ez tehát még nincs benne.

Ha ilyen gondom lenne és LO-ban szeretnék rá valami megoldást, akkor a Fődokumentum-Aldokumentum vonalon indulnék el, ahol az egyes fejezetek lennének az aldokumentumok. Így látok rá némi esélyt, hogy lenne valami megoldás, de ez csak megérzés, ilyen igény nálam nem merült fel.

Szerkesztve: 2022. 02. 02., sze – 16:07

Legutóbb pénzkeresésre LibreOffice-t használtam: ...... MA!

💰

Thx!

trey @ gépház

Engem már az is boldoggá tenne, ha a régi funkciók hibáit javítaná ki végre valaki.

Szerkesztve: 2022. 02. 03., cs – 13:29

Ezzel kapcsolatban egyszer kérdeztem Tímár Andrást. Akkor ő valami olyasmit válaszolt, hogy az új funkciókon mindenki szívesebben dolgozik, mint a hibák javításán. Pedig tényleg jót tenne a LibO-nak, ha inkább a hibajavításra koncentrálnának, nem a funkcióbővítésre.

Ettől eltekintve ez egy nagyszerű program(csomag)!

Ez a Tab Bar már a Ms Office-nél is az őrületbe kergetett. Az ember az évek alatt már csukott szemmel megtanulta, hol, melyik menüpontban mit talál, és akár finn vagy balinéz nyelvű Office-n is tudott dolgozni, aztán jött a hülye Tab Bar, amit vissza se lehetett csinálni. Szerencsére ahogy látom, a LO fejlesztőknek több esze van, mert lehet váltogatni, és akár a Tab Bar-os megjelenéshez is vissza lehet kapcsolni a menüsort.

Én a calc-ba szeretnék végre egy olyan ki-bekapcsolható feature-t, hogy ha rámegyek egy cellára amiben képlet van, akkor kiszínezze azokat a cellákat amikből a képlet áll és a vonatkozó részeket a képlet sorban felül.

Sajna amikor leadtam rá feature requestet visszadobták, hogy az UI team szerint erre ott az F2, nincs itt semmi látnivaló. Csak ugye azt minden nyamvadt cellánál nyomogatni kell. :(

Egy bajom van vele: a SHIFT+CTRL+V alapértelmezetten a formázott beillesztést adja, nem a clear text-et, ami nagyon zavaró, hiszen arra van a CTRL+V.
Soha sem illesztem be a formázást a szövegbe, mert elcseszi.....

http://plazmauniverzum.hu <> A látható anyag 99.999%-a plazma <>