Megjelent az xorg-server 21.1.0-s kiadása

Címkék

Fontosabb változtatások:

  • The meson support is now fully mature. While autotools support will still be kept for this release series, it will be dropped afterwards.
  • Glamor support for Xvfb.
  • Variable refresh rate support in the modesetting driver.
  • XInput 2.4 support which adds touchpad gestures.
  • DMX DDX has been removed. - X server now correctly reports display DPI in more cases. This may affect rendering of client applications that have their own workarounds for hi-DPI screens.
  • A large number of small features and various bug fixes.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Abban sem vagyok biztos, hogy használom-e.

trey @ gépház

trey@alderaan:~$ loginctl show-session 2 -p Type
Type=x11

The quickest (and fun) way to check if you are using Xorg or Wayland in GNOME 3 using GUI.

Press Alt + F2 type r and smash Enter. If it show the error "Restart is not available on Wayland" img, sorry, you are using Wayland. If it work as expect (restart GNOME Shell), congrats, you are using Xorg.

:D

vagy:

trey@alderaan:~$ echo $XDG_SESSION_TYPE
x11

vagy:

trey@alderaan:~$ loginctl show-session 2 -p Type
Type=x11

trey @ gépház

Ez se tuti, max Gnome-on vagy Ubuntun, Fedorán vagy így. Én pl. Arch + bspwm-en nyomkodhatom az Alt+F2-őt, nem történik semmi. Persze én eleve tudom, hogy X.org-ot használok. De nem volt bajom a Waylanddel sem, használtam Gnome és SwayWM formájában, most is csak azért váltottam vissza X alapú WM-ekre, mert ezekből többféle van, és még nem próbáltam ki elég alaposan az összeset, meg minimalistábbak, de fontolgatom, hogy állok vissza Sway-re.

Most, hogy az Nvidia kapja összefelé magát Wayland terén, már az NV GPU sem kizáró ok, néhány éven belül ki fogja szorítani a X-et. Az X fejlesztő egy kivételével már mind waylandes megoldásokon dolgoznak, ez a mostani X.org frissítés is egy utolsó ráncfelvarrás. Szerintem elhamarkodottan nyugdíjazzák, mert a Wayland ugyan jobb, és modernebb, szó se róla, nagy támogatója vagyok, de az X meg tud hálózati traszparenciát, meg univerzális az összes Unix/Unix-like OS között, amik Waylandet nem támogatnak. Annyiból én még nem írnám le, túl korai lenne már most temetni.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Én nem használok ilyet, de úgy tudom, hogy van Waylandre VNC és remote support / screensharing megoldás, ha nem találnál semmit, segítek rákeresni. Ahogy van screenshotra, redshiftre, háttérképcserére, stb. is, csak nyilván nem X-es toolokat kell használni, mert azok csak X alatt mennek. Úgy értve, hogy az X-es progik futnak, XWaylanden, se magát az X servert birizgáló toolok nem működnek Wayland alatt, setxkbmap, xrandr, redshit, stb., de ezekhez mind van waylandes variáns, legfeljebb konkrét Wayland kompozitoronként eltér.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Így van. Waylanden minden megoldás konkrétan kompozitorfüggő, mivel ott nincs úgy, hogy fut egy szerver, egy kliens, és a WM, DE, meg a többi program afölött fut. A Wayland csak egy protokoll, amit a konkrét kompozitor (ami egyben szerver, egyben kliens, egyben WM, egyben kompozitor, egyben minden, pl. háttérképkezelő, kijelzőállító, stb..) valahogy implementál, és bár a protokoll minimumát mindegyik támogatja, de az kompozitoronkét eltér, hogy az extra funkciókban mit adtak hozzá, mit hol és hogyan kell konfigurálni. Pl. van a wayvnc, de az csak wlroots-alapú Wayland kompozitorokban működik, pl. Sway. Ha te pl. Gnome-ot vagy KDE-t használsz, akkor más megoldás után kell nézni, túrni kell a netet. Nyilván igényel egy kis átállást a Wayland, de nem olyan nagy szám, mint sokan szeretik feltüntetni.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Mi, akik X-et használunk login manager nélkül, mi sem futtatunk kézzel startx-et. Én a felhasználóm default shell rc-jébe betettem, hogy tty1-en jelentkezek be, akkor automatikusan indítsa a startx-et felparaméterezve a bspwm xinitrc-jével, ami meg betölti a szükséges cumókat (háttérkép, lemonbar, sxhkd, setxkbmap billentyűzet, tapipad beállításai, régebben picom kompozitor, stb.) az exec bspwm zárósorral együtt. Ugyanez tty2-őn eljátszva az IceWM-mel. Ha meg nem akarok grafikus felületet, akkor a tty3-7-en jelentkezek be.

Sokan nem hiszik, hogy el lehet lenni a szokásos GRUB, login manager, stb. szutykok nélkül is, a sok kicsi meg sokra megy, még erősebb gépen is jelentősen lerövidülhet a bootidő, hogy nem kell a rendszernek mindenféle bloatot betöltenie. Régi, lassú gépen meg nagyon sokat jelent, főleg, ha RAM-ból sem áll acélosan.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

The meson support is now fully mature. While autotools support will still be kept for this release series, it will be dropped afterwards.

Gratulálunk, most már ehhez is Python fog kelleni. Lehet szidni az Autotools-t, van miért, de aki szopott már Pythonos build környezetekkel, az tudja, hogy mindig van lejjebb...

Utaltam a Xorgot.

Aztan meglattam a Wayland fejlesztok hozzaallasat.

Szeretem a Xorgot.

Xorgot futtatok startx-szel. A programjaiban közvetlen Xorg hívások használok. Mwm az ablakkezelőm.

 

Hamarosan megyek nyugdíjba (-::

> Sol omnibus lucet.

Szerkesztve: 2021. 11. 03., sze – 21:26

Tettem egy próbát 2 év után, mondom hátha. A synergy egyből jelezte, h menjek a francba, csak Xorg. Ez még nem is lenne baj, most már pont tudom nélkülözni... Persze volt még 5-6 másik, csak xorg-only program, viszont azoknak van - általam is ismert, jó - alternatívája. Azért az fájna, ha a Plank nem futna, mert arra csak a Dash to Dock lehet jelenleg alternatíva, ami elég karcsú a plank után. Ubuntu dock-nak pedig adok még 10 évet, mire sikerül belefejleszteni azt a kemény 2-3 funkciót, amit egy értelmes docknak tudni kellene.

Sajnos a monitornak nincs alternatívája. Ugyanis olyat csinált a gép, amit nem láttam 10 éve linuxon: fagyott. Mármint az a klasszikus, régi, igazi freeze. :)) Ahogy Win XP-n megszoktuk. Rádugok thunderbolton egy monitort és megáll a kép, terminalt sem lehet életre kelteni. Szóval majd 2 év múlva újrapróba...

De én még adok 5-6 évet az nvidia-wayland szerelemnek, hogy elmúljon a rózsaszín köd.

 

Szerk.: Azután is fagy az egész hóbelevanc, ha suspend-ről felébred. Se kép, se hang.

Szerk.: A programok fele nem támogatja a képernyő megosztást. 10... inkább 10 év még neki, aztán majd mindenki "szeretni" fogja a waylandet. Korai még temetni az Xorg-ot.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Extreme | Linux