"Search Commands" keresőt kap a LibreOffice a 7.2-es verziótól

Segítségével a felhasználói felület elemei közt kereshetünk majd. Részletek itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 05. 21., p – 13:14

imadom amikor egy UI annyira tulbonyolitott/logikatlan hogy keresot kell hozza csinalni... (nem konkretan a LO-ra irom, azt nem nagyon ismerem, de az utobbi evekben nagyon divat lett ez, pl. macos/ios is, a win10 beallitasokrol nem is beszelve)

Nem feltétlenül a UI hibája. Ha nem lehet a funkciókat mindenki számára egyértelmű hierarchiába rendezni, vagy ez a hierarchia már túl mélyre nő, akkor mindig lesznek olyan felhasználók (főleg a kevesebb tapasztalattal rendelkezők), akik nehezen fogják megtalálni ezeket a funkciókat. Ez pedig inkább a funkciók számának és sokféleségének függvénye.

plusz, még ha nincs is túl mély menü-hierarchia, akkor is sokkal gyorsabb és hatékonyabb tud lenni a kereső, mint végigböködni valami menüt. Pl. amióta a Windows "Start" menüje kereshető, azóta gyakorlatilag soha nem használtam a tényleges menü részét, mert a fene sem akar kurzornyilakkal lépkedni, vagy éppen elvenni a kezet a billentyűzetről az egér kedvéért, hanem csak nyomok egy Windows gombot, és általában már a második-harmadik karakter beírása után ott a vágyott keresési eredmény.

Szerintem nem a túlbonyolításon múlik, hanem a funkciók számán. 10 funkcióból a keresettet még megtalálod, ha egy listában vannak egymás alatt, 500 funkcióra ugyanaz a lista már nem hatékony.

Amúgy témához kapcsolódóan: jó lenne, ha már kerül bele ilyen kereső, a keresőmező kint lehetne alapból az eszköztáron. Aki nem tudja, melyik funkciót hol keresse, magától az sem fog eszébe jutni, hogy a súó menü egyik menüpontjára kattintva akár kereshetne is.

Nagy Péter

Ezt soha nem értettem, már a Windowsban sem, miért kell mindent keresni?
Egy jó UI-n ránézel és látod, hova kell menni. Franc sem akar keresgélni.

ízlések és pofonok. én meg tök szeretem azokat a command promptokat, amiket kinyitok, elkezdem gépelni, amit akarok, kapok egy listát, választok, enter.

persze van annak is helye, amikor jó látni a lehetőségeket, a mindenki által utált ribbon szerintem az ms officeban pl elég jól csinálja azt, hogy a kontextushoz általában fontos dolgok legyenek szem előtt

Valami hasonlót tudott Ubuntu-n a Unity HUD. De az univerzálisan minden gui app-ra. Sajnos a Unity-vel ment ez is a kriptába. Most LO-only visszajött ez a keresési lehetőség. 

Szerkesztve: 2021. 05. 22., szo – 15:58

Nem akarom a macos-t isteniteni, amit tud azt jól tudja a felületen, de ott ez már mióta alap feature?

Ez a funkció akkor is hasznos, ha tudod hol van.. Mivel cmd+shift+? Majd írod a funkció nevét és entert utsz.. Nem kell egerhez nyúlni hozzá.

Ha még nem tudod esetleg hogy hop van, akkor annak megtanulasaban is segít.

ráadásul ki jegyzi meg, hogy aki odaadja a telefonját, hova tette azt az ikont, ami neki máshol kényelmes

iphoneon csak lehuzom a kepernyot es gepelek. macen pedig command+space es keresek

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Na, még pár év, és eljutnak a vim szintjére. Rájönnek majd, hogy ha már kereshetők a parancsok, akkor már keresés után legyenek futtathatók is :parancs szintaxissal, de ha már úgy futtatható, akkor legyen gyorsbillentyű is hozzárendelve, külön módként, és már meg is érkeztünk. Emacs nem különben ugyanez, csak ott nincs külön mód, hanem a parancsokat Ctrl + akármicsoda kombókkal érik el, néha modális leader key-vel.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)