Terraform, az IaC svájci bicskája

Címkék

A kollektív tudatban élő infrastruktúra jobb, mint az egyetlen kolléga fejében lévő. Egy telepítési útmutató jobb, mint a kollektív tudatban élő. Néhány szkript hatékonyabb és jobb, mint a dokumentáció. A verzió követett kódként tárolt infrastruktúra pedig a tökéletes megoldás.

A Terraform kimagasló népszerűségnek örvend az infrastruktúra mint kód (IaC) eszközök között. Az eszköz kiválóan alkalmas komplex AWS, GCP, Azure, VMware rendszerek létrehozására és karbantartására, nagyvállalati load balancerek, adatbázisok felhasználóinak és tábláinak kezelésére. Hogyan lehetséges, hogy egy közös leíró nyelv (HCL) megfelel ennyire különböző rendszerek és folyamatok meghatározására? Hogyan kezeli a Terraform kiválóan az erőforrások közti függőségeket?

A Láng Máté DevOps szakember a HWSW free! meetup-sorozat 2021. március 31-i, infrastruktúra mint kód tematikájú állomásán elhangzott és alább megtekinthető előadásában egy rövid történelmi áttekintést és az eszköz fejlődésének vizsgálatát követően bemutat egy átlagos Terraform munkamenetű projektet, és bepillantást enged a motorháztető alá is.

Tanulnál Mátétól? Gyere el a HWSW 2021. április 20-án kezdődő, 4 alkalmas, 12 órás, Terraform alapjai című gyakorlatorientált, online képzésére, ahol Máté vezetésével tanulhatsz. A tanfolyam órái utólag felvételről bármikor visszanézhetők.

Hozzászólások

b00g: Máté nevének első előfordulásában a szövegben Dávidként említitek.

Szerkesztve: 2021. 04. 05., h – 13:16

Hehe, és bugosabb, mint a cyberpunk alfaja lehetett, csak ez production grade...a hashicorp szerint :)

jaja, de az csak azt mutassa, hogy "az istenert nehogy lefuttasd a destroy-t!!!!", aztan meg nezel hogy most okes akkor ha kezzel megcsinalom "ezt a kiba-egyszeru dolgot" odavan az egesz state a picsaba, ugyhogy fogod magad szolsz az ugyfelnek hogy most lekursz mindent a foldig, de majd par perc mulva minden rendben lesz (miutan az ansible helyreraz mindent :D)