Agresszíven öli a háttérben futó alkalmazásokat az iOS 13.2

Címkék

Az Overcast app fejlesztője, Marco Arment arra panaszkodik, hogy a nemrég kiadott iOS 13.2 annyira agresszíven öli a háttérben futó alkalmazásokat, hogy már nem is tekinthető működése multitasking-nak.

Részletek itt és itt.

Hozzászólások

Ezzel reszben egyet kell ertenem, de valahol a high-end fele eltolt ram-kezelesben lehet elasva a dolog, mert az iPhone XS-en (4 giga ram) nem nagyon erzem ezt a problemat, talan ha egyszer tapasztaltam az update ota, de a tavalyi iPad-en (sima, nem Pro, 2 giga ram) borzaszto a felhasznaloi elmeny, gyakorlatilag minden tabot ujratolt a Safari, akkor is, ha csak ketto kozott valtogatsz, nem beszelve a tobbi alkalmazasrol, kvazi semmit nem tart a ram-ban. Ez tenyleg nagyon gaz.

Nekem napi szintű élmény az A3-asomon, hogy ha jön egy hívás, akkor deezer, firefox tartalma elszáll, napokban tapasztaltam, hogy a levelező is. (Háttérben futott amennyire láttam még, de a megnyitott levél helyett a főképernyőre tért vissza.) Nem teljesen értem miért, nem gondoltam, hogy a hívás ennyire ram intenzív.

Böngészésnél már régóta a linkeket nem külön tab-ban nyitom meg, hanem könyvjelzőbe rakom, és majd az aktuális tab bezárása után nyitom meg, az előzőleg már említett probléma miatt. (Könyvjelzőket csak erre használom.)

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Annak akinek nincs iOS-es tapasztalata: az iOS-en alapból sose volt az a fajta multitasking, mint Android-on, sarkítva, de eddig is csak nagyjából letölteni, értesítést fogadni és küldeni, és zenét lejátszani lehetett annak az alkalmazásnak, ami nincs épp a képernyőn.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Nem állítom hogy nem így van de kb 3 hete próbáltam SE-ről átváltani egy Galaxy afranctudjamilyen telefonra amibe 4 giga ram volt az SE 2-jéhez képest. Sok egyéb morcogás után (főként megszokás) visszaváltás volt a vége aminek egyik fő oka az volt hogy a spotify heti listám évek óta magától lejött mindig SE-n és úgy mentem melózni hogy nem ette az adatforgalmat. Samun annak ellenére hogy engedve volt neki a háttérben működés csak akkor indult meg a letöltés ha elindítottam az appot, rámentem a saját gyűjteményemre és lehúztam hogy jóreggelt, "frissítés". Na akkor nagykegyesen elkezdte lehúzni.

Amúgy iOS 13 amilyen jónak ígérkezett annyira bosszantó. Lassan itt is jöhet a windows filózófia, minden második kiadás használható (tudom, köztes verziók, nem pontos, értsük a poént pls). 10 jó volt, 11 katasztrófa, 12 jó, 13 pedig megint sz.r. 

Veszi a görcs, ha droid lesz akkor tuti valami one készülék, de egyelőre jól megvagyok az SE-vel. Majd ha úgy érzem hogy limitál akkor cserélünk de szerintem az még évek kérdése, most cseréltem benne aksit szóval "új telefon" fíling megvan. Plusz pár évig még el tudom tolni a tepsire váltás -számomra- fájdalmas folyamatát.

Szerkesztve: 2019. 11. 02., szo - 13:42

Ilyeneket olvasva mindig elgondolkozom azon, hogy mit is nevezünk valójában fejlödésnek.

robyboy

Nem kell ilyen mélyen elgondolkodni a fejlődés miértjéről, és mikéntjéről. Azzal kezdődött, hogy elkezdtek hülyebiztos programokat írni, mára meg oda fejlődött a dolog, hogy egyenesen hülyéknek készül maga az operációs rendszer is.

Elég ha az fut, amit épp teljes képernyőn látsz, a hülyegyereknek így lesz a legjobb :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Pont akartam emiatt hisztizni a blogomon, hogy az XS használhatatlan, mert még két app közötti váltás közben is kilövi az egyiket. Másrészt valóban, még a safari tabokat is állandóan lelövi, roppant zavaró ez a végtelengörgetéses JS csoda weboldalakon...

Nem hittem volna, hogy sikerul alulmulni a Red Hat OOM killeret. Cupertinoban osszehoztak

Es vajon melyik androidos telefon nem csinalja?

Mondjuk ugy a 99%-uk, mivel a legtobben van megfelelo mennyisegu RAM, igy nem kell a minimalis hasznalhatosag oltaran felaldozni a "felhasznaloi elmenyt", mint iOS-en, az Apple fillerb'szo, koltseg minimalizalo, ar maximalizalo politikaja miatt.

És az Android is, ezt teszi:)

Párom akit 5 évig tartott rábeszélni egy okos telefonra, már többször jelezte csináljak valamit ezzel a sz@rral, mert állandóan újra tölti a recept oldalakat. Miért nem maradhat ott ahol van:) 

Honorom nem mai, de az is ezt csinálja, de szabályozható apponként,

Szerkesztve: 2019. 11. 03., v - 19:40

Na jo..nezem a YT-videot a bongeszoben, majd egyszercsak ujratolti az oldalt, ez tenyleg a legalja..

Valahol szánalmas ez az egész...

Anno Commodore-on, Spectrum-on milyen kaliberű programokat megvalósítottak 48, 64, 128 K-n! Ma meg a Gb-ok sem elegek...
Játékoknál még csak-csak érthető a nagy felbontású texturák miatt, de egy böngészőnél, ahol a képeket, videókat leszámítva csak szöveg és programkód (JS) töltődik be, már felfoghatatlan.

Nem tudom melyik ment el rossz irányba, a web maga, vagy azt megjelenítő böngészők. 

Huh de visszakívánom a Netscape Navigator-os időket, akkor még villámgyors volt a web. Nyilván mert kvázi csak HTML jött át :)

Hali!

 

Akkoriban nagyságrenddel több idő ment el az oldalak optimatizálására... mert viszonylag kevés volt a sávszélesség ügyfél oldalon... most már a "qrvanagy keretrendszerben fejlesztek egy 3 sororos kód helyett inkább betötltetek a böngészővel valami pár megás libet" huszárok sz*rják tele a netet értéktelen tartalmakkal.

Amúgy ez nem csak a böngészőkre vonatkozik... aki anno programozott az ismeria 64k és a 640k korlátait.

Topronggyá gyúrtuk anno a config.sys és az autoexec.bat sorait az utolsó 1k szabad memóriáét. A végén már IQ-ból jobbat írtam, mint amit a memmaker össze tudott volna hozni...

Üdv:
Feri

Akkoriban nagyságrenddel több idő ment el az oldalak optimatizálására... mert viszonylag kevés volt a sávszélesség ügyfél oldalon... most már a "qrvanagy keretrendszerben fejlesztek egy 3 sororos kód helyett inkább betötltetek a böngészővel valami pár megás libet" huszárok sz*rják tele a netet értéktelen tartalmakkal.

Es funkcionalitasban sem valtoztak ezek a programok? Ugyanazt tudjak, csak tobb RAM kell hozza?

Én most gyorsan kipróbáltam egy 6S-en, hogy váltogatok néhány app között (mail, Safari, instagram, Feedly, messages, Twitter) és nem tapasztaltam újratöltést, pedig az instán képek voltak és a levelező kliensben is olyan levél volt megnyitva, amiben képek voltak. 
Nyilván én csak ezt az egy készüléket használom, ezért nem állítom, hogy máshol ne jelentkezhetne memóriakezelési probléma, de a 6S nem mai darab, memória sincs sok benne. Mégsem tapasztalom a jelzett problémát. Lehet, Mr. Armentnek sem ártana jobban elsajátítani a mobil eszközök programozásának a technikáját?

Ave, Saabi.