Elérhető tesztelésre a HUP 8.x-RC4!

Címkék

Elérhető tesztelésre a HUP 8.x-RC4! Az oldalt tesztelni az alábbi módon, hostfile bejegyzéssel lehet:

185.80.49.11 hup.hu
185.80.49.11 www.hup.hu

Változások az RC3 óta:

  • Szerkeszthetőek a korábbi hozzászólások
  • Le lehet iratkozni a személyes trackerbe került tartalmakról
  • A migrált könyvlapoknál le van tiltva a hozzászólás lehetősége
  • Korábbi hozzászólások, amire válasz érkezett, nem szerkeszthetők
  • Széles kijelzőn keskenyebbek az oldalsávok

Egyebek:

  • Az RC4 tesztet október 22-ig tervezzük
  • A tartalom kukázva lesz az átállás előtt, nyugodtan lehet benne kommentelni stb.

Hibajelentések a hozzászólásokba kérjük! Offtopikot légyszi ne ide, mert zavaró kibányászni a hibabejelentéseket a zajból! A nem hibákkal kapcsolatos kommentek a munkavégzés és átláthatóság érdekében törlésre kerülnek!

Hozzászólások

subscribe

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Köszi!

Engem konkrétan nem érdekel a feliratkozás. Annak örülnék, ha lehetséges, hogy mások ezt úgy tehessék meg, hogy nekem nem jönnek szembe teljesen fölöslegesen "subscribe" kommentek. És tegyék is így, értsd, legyen legalább annyira felfedezhető és kényelmes, mint írni egy kommentet. Mint például github/gitlab bugoknál jobb oldalt a subscribe/notifications gomb.

+1, nagyon jó lenne ha lehetne a feliratkozásokat kezelni kommenttől függetlenül mindkét irányba. Értem ez alatt azt, hogy ne kelljen írni felesleges "subscribe" kommenteket, hogy a user trackerben lássam az olvasatlan üzeneteket, illetve lehetőségem legyen onnan kipucolni azt, ami már nem érdekel.

Szerk: Látom ez utóbbit lehet :)

Ami most feltűnt:

- A hozzászólásokban lévő hivatkozások aláhúzása nem jelenik meg.
Az <a> tag-nek van egy érvényes "text-decoration: none;" tulajdonsága, ami a felhasználóneveknél jól néz ki, a hozzászólásoknál viszont nem látszik, a szövegek melyik része hivatkozás, ha egyáltalán.

- Egyáltalán (bármiféle) szövegek aláhúzásának mi a módja?
Probáltam style="text-decoration: underline;"-t megadni, ezt kiszűri a rendszer.

- A BBCode-os szövegeket átalakítottátok, ez rendben van (jól néz ki)... viszont van a blogomban olyan írás, aminél használatban voltak, sikerült a konverzió, de nem tudom szerkeszteni anélkül, hogy szétesne, mert eltűnnek a speciális formázások.

Úgy tűnik egyébként, hogy a formázást elfogadja a rendszer - forrásként le tudom küldeni és megjelenik a tartalom -, de, amint visszaállítom WYSIWYG szerkesztésre, a formázás elveszik és forráskódra visszakattintva sem lesz már meg.
Ennél nagyobb probléma, hogy, ha szerkesztenék egy ilyen tartalmat, akkor automatikusan a WYSIWYG szövegszerkesztő jelenik meg, ami tönkreteszi a formázást és esély sincs ezért a korrekt szerkesztésre.
Kb. html forrásból kell visszavadászni a tartalmat, ami azért nem túl szép megoldás.

Lehetne alapértelmezetten a html szerkesztőt kérni egyfajta áthidalásként (esetleg a profilban beállíthatóan)?
Magam részéről eddig sem igényeltem a színes-szagos szerkesztő izéket, de értem, hogy kényelmes lehet.
...viszont az nem tetszik, hogy tönkre vágja a korábban odafigyelve létrehozott tartalmat szerkesztéskor, esetleg a neki "nem tetsző" tartalmat megkeveri vagy beletesz még jó pár fölösleges HTML tag-et.

Szia!

Pl. itt néztem.
A konverzió látszólag jól megtörtént, legalábbis, ami a böngésző által megjelenített tartalmat illeti.

Bár pl. <pre> tag-ban van egy komplett (egy soros és oszlopos) táblázat, ezt a tag-et az editor rögtön lezárja... nem tudom, ez ebben a formában mennyire valid... ez eredendően <blockquote>[code][table][tr][td] volt, mert így sikerült eléggé elkülöníteni anno a többi szövegtől...
Persze itt maga a táblázat sem egy szerencsés dolog.

A gondok akkor kezdődnek vele, amikor a szerkesztés pontra megyek és bejön a szerkesztőablak.
Ha a szerkesztőben a forráskód fülre kattintok és oda szúrom be azt a html kódot, ami az új oldalon szerepel ennél a szövegnél, akkor el tudom menteni úgy, hogy rendesen megjelenik utána. Ha visszamegyek a normál szerkesztőre, vagy, ha elmentem az írást és újra megnyitom szerkesztésre (és persze megnyílik a grafikus szerkesztő is), akkor szintén veszik a formázás.

Szia!

Megnéztem a tartalmat és nem vagyok benne biztos, hogy az érvényes BBCode formázás. Az online tesztelők sem tudták eldönteni.
Az biztos, hogy nagyon túl van bonyolítva.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Szia!

Valóban túl van bonyolítva - tulajdonképpen az egész táblázat fölösleges.
Akkor (2012-ben) olyan formát kerestem, amit elfogad a rendszer és eléggé elkülönül, de tartja a a fix karaktertávolságot / formázást - valamiért ez lett a befutó.

Most nem is ez az elsődleges problémám (azon túlmenően, hogy a <pre> tag hivatalosan körülölelhet-e egyáltalán egy táblázatot), hanem az, hogy a grafikus szerkesztőn áteresztve megváltozik a tartalom, és ez a grafikus szerkesztő alapértelmezetten és minden körülmények között az első pillanatban már aktív.

Ez lesz belőle egyébként.
Ha kiveszem belőle a táblázatot (ld. itt), akkor nem rántja egyébként össze a formázást.
Ami furcsa, hogy a <pre> tag-et lezárja, a <code> tag a táblázat egyetlen sorába (belülre) kerül, és az ott lévő sorokból törli az összes whitespace-t.

Valószínűleg a <pre> tag nem tetszik neki a táblázat körül, de vajon miért törli a whitespace-eket a szövegből és miért helyezi át a <code> tag-et, ill. más esetekben is önállósítja-e magát...

Szerk.: A két linket a tesztoldalon kell nézni, a normál HUP-nál más cikk van/lesz alattuk. Ha a topic meg is marad, ezek a linkek biztosan rossz helyre fognak mutatni.

Szia!

Megnéztem ezt alaposan, és az lett a megoldás, hogy ha a BBCode code tagen belül van táblázat, akkor azt kidobom. Ezzel jónak tűnik a tartalmad és az általam létrehozott teszt-tartalom is. Köszi, hogy szóltál, de legközelebb azért ne az utolsó pillanatban, mert ezt a migráció után javítani már sokkal macerásabb lenne.

Kösz a hibajelzést!

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Szia!

Nem tudom, hogy van-e olyan tartalom más helyen az oldalon, ahol értelmesebb célokat szolgál és valamiért a [code] tag-en belül van, itt már nem emlékszem, mi volt a pontos oka.

A jelzést azért írtam, mert most próbáltam meg szerkeszteni egy olyan korábbi tartalmat (próbaként), aminél a szerkesztés következtében (elég durván) változott a formázás.
Magam részéről inkább attól félek, más esetben is jelentkezhet hasonló jelenség - amit odafigyelve tud az ember kezelni, de, ha később (szerkesztés után) derül ki, hogy valami megváltozott, már nehezebb helyreállítani.

Különösképpen azért, mert nem csak a kifogásolt tag-et módosította (zárta le), ami még elfogadható lenne, de egyéb módosításokat is végrehajtott. A kitörölt whitespace-ek voltak a fő probléma, de feltételezem, ez a viselkedés a szerkesztő sajátja.
Ezért érdeklődtem, lehet-e a grafikus szerkesztőt alapértelmezetten bekapcsolhatóvá tenni (profilban beállíthatóan) a jelenlegi kikapcsolható, így kezdetben mindenképpen aktív állapot helyett.

Korábban is jeleztem egyébként, amiket találtam az oldal működésével kapcsolatban.
A fenti viselkedés eddig nem szúrt szemet...

1. A sütielfogadó panelnél a "Köszönöm, nem" van kiemelve. Az a cél, hogy ne fogadják el az emberek? Mert egyébként azt emelném ki, amire szeretném, hogy rákattintsanak a látogatók.

2. A FF rak az oldal két szélére egy ujjnyi margót. Miért a

body

elemnél állítod be a max szélességet meg a margót? Talán ezzel lesz gondja a FF-nak.

3. Az input elemek meg gombok között nincs térköz. Egy picit raknék közéjük.

4. Az 'ls -1' blokkban szereplő listánál nincs beállítva a bal oldali margó, mint a többi hasonló listát tartalmazó blokknál. Emiatt Chome-ban szinte teljesen rálóg a bal oldali vonalra a lista elemek "disk"-jei.

5. A 'Szülő hozzászólás' megjelenítő gombra kattintva megjelenik egy új órás mozgó ikon, ami egy picit magasabb, mint a többi ikon, így ugrál a hozzászólás fejléce, miközben betöltődik a panel. Továbbá az ikonos rész is ugrál egyet, mert nem a 'Szülő hozzászólás megjelenítése' gomb cserélődik le az órás ikonra, hanem az új ikon hozzáadódik a szélére, majd eltűnik. A +1/-1 gombnál ugyanez, illetve a könyvjelzőnél is.

6. Ez inkább csak vélemény, mint hibajelentés: desktopon kissé költségesnek/túlbonyolítottnak érzem a szülő hozzászólás megjelenítését. Rákattintva a gombra átvált az oldal tablet-mód szerűségbe: eltűnik a bal és jobb oldali oszlop, ami megint ugrálásokat eredményez, majd megjelenik a jobb oldali sötétszürke oszlop a hozzászólással, ami ebben a pillanatban még kitakarja a középső megmaradt oszlopot. Ezután egy animáció átméretezi a topikot tartalmazó oszlopot, amelynek kitakart jobb oldala megjelenik a sötétszürke oszlop alól. A folyamat során többször átrendeződik az oldal, ami számomra zavaró, mert hirtelen máshova kerül az a tartalom, amit eddig néztem.

Nem lehetne simán az adott hozzászólás fölé megjeleníteni a szülő hozzászólást egy megjelenő panelban? Ekkor nem kéne átrendezni érte az egész oldalt, nem ugrálna nézőpont, illetve a fókuszált tartalom fölé kerülne az új tartalom, nem olyan messze, mint most.

7. A friss tartalom táblázatnál lehetne a Típus oszlopa keskenyebb?

8. Mivel átkerült a híreknél az alsó 'Hozzászólás-olvasás stb' sor jobb oldalra, miközben a szöveg továbbra is balra rendezett, ezért gyakran előfordul, hogy ez a rész a következő hírhez közelebb van, mint amelyikhez tartozik. Egy kicsit megnövelném a hírek közötti térközt. A könyvjelző gomb is gyakran közelebb van a következő hírhez.

9. A következő/előző új hozzászólás gomboknál jó lenne, ha mindig ugyanoda kerülnének, hogy ne kelljen mozgatni az egeret, hogy ha végig akar menni valaki egy hosszú topik új hozzászólásain. Most ha egy olyan új hozzászólás van, aminek nincs szülője, akkor az eggyel kevesebb gomb miatt máshova kerülnek ezek a léptető gombok, mint a szülővel rendelkező hozzászólásoknál.

10. A tartalmak szövegének alján nincs gomb az "új hozzászólás" űrlaphoz, így ha sok hozzászólás érkezett már, akkor le kell görgetni a lap aljáig az űrlaphoz. Ide kéne rakni egy sima linket, amivel egyből oda lehet ugrani az űrlaphoz a lap aljára.

Egyébként miért nem lehet egy külön subdomaint beállítani a teszthez? A hostfile hackelgetést egy kicsit amatőrnek érzem, illetve közben macerás nézni a régi oldalt is összehasonlítás miatt. Sokkal többen tesztelnék az új oldalt, ha egyszerűbb lenne elérni. Androidon fejből nem is tudnám megmondani, hogy miként kell beállítani root nélkül.

Szia!

Jópár hónapon át elérhető volt a tesztoldal külön aldomainen. Ez már a (remélhetőleg nagyon közeli) végleges átállás miatt van így.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

„2. A FF rak az oldal két szélére egy ujjnyi margót”

Nekem Linux alatt nem rak sem keskeny, sem széles módban. Milyen rendszer alatt, milyen felbontással és böngésző-verzióval nézed?

„6. Ez inkább csak vélemény, mint hibajelentés: desktopon kissé költségesnek/túlbonyolítottnak érzem a szülő hozzászólás megjelenítését. Rákattintva a gombra átvált az oldal tablet-mód szerűségbe: eltűnik a bal és jobb oldali oszlop, ami megint ugrálásokat eredményez, majd megjelenik a jobb oldali sötétszürke oszlop a hozzászólással, ami ebben a pillanatban még kitakarja a középső megmaradt oszlopot. Ezután egy animáció átméretezi a topikot tartalmazó oszlopot, amelynek kitakart jobb oldala megjelenik a sötétszürke oszlop alól. A folyamat során többször átrendeződik az oldal, ami számomra zavaró, mert hirtelen máshova kerül az a tartalom, amit eddig néztem.”

Azért ezt az off_canvas megoldást választottam, mert a dialog mindenképpen kitakarja az oldal egy részét, kvázi használhatatlanná teszi azt, amíg nincs bezárva. Ha pedig modális, akkor végképp.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

"Nekem Linux alatt nem rak sem keskeny, sem széles módban. Milyen rendszer alatt, milyen felbontással és böngésző-verzióval nézed?"

Bocs, közben rájöttem mi okozta nálam a gondot, véletlenül ~90%-ra volt állítva a nagyítás FF-ban hup.hu domainre, így már átváltott az oldal ultra-wide üzemmódba.

"Azért ezt az off_canvas megoldást választottam, mert a dialog mindenképpen kitakarja az oldal egy részét, kvázi használhatatlanná teszi azt, amíg nincs bezárva. Ha pedig modális, akkor végképp."

Értem, de az oldal egy része így is eltűnik az off-canvas panel miatt. Ebben az esetben szvsz egy dialog vagy modal azért lenne jobb megoldás, mert nincs szükség a szülő hozzászólás tartós megjelenítésére, hanem csak emlékeztetőnek kell megjeleníteni egyszer. Ha az olvasó továbbgörgeti az oldalt, akkor jó eséllyel úgyis elavulttá válik az off-canvasban megjelenített hozzászólás, mert azóta már más szálat is nézhet egy hosszú topikban. De lehet másmilyen megoldás is, pl. gombnyomásra az adott hozzászólás fölött, eredeti behúzással megjeleníteni a szülő hozzászólást, mintha egy új elem lenne a szálban.

Szerintem ezt az off_canvas vs. dialog dolgot megszavaztatjuk az átállás után. Technikailag nem nagy dolog megcsinálni és látom, hogy a hupper hogyan oldja meg a helyzetet. Én szerencsésnek érzem azt, hogy a kiemelt szülő hozzászólás elérhető, miközben az oldalt szabadon tovább görgethető más hozzászólások elolvasásához.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Ok, nem égető fontosságú a dolog, csak ötletelés szinten hoztam fel. Van pár ötletem még, majd letesztelem őket különféle hosszúságú és mélységű szimulált topikokban. Jelenleg én egyébként azt szoktam csinálni, hogy a kurzort az adott hozzászólás bal szélére állítom, majd görgetek.

Ez nem igaz, csak erre a körre véget ért. Ugyanis választani kell, hogy ötletelgetünk, vagy gyorsan lezavarjuk a migrációt és utána tovább ötletelgetünk. Plusz akkor több felhasználó találkozna az új oldallal és több ötlet, vélemény születhetne. Azt se felejtsük el, hogy alapvetően az kerül be, amit mások jóváhagynak, mivel ezekért valamikor valakinek fizetni is kell.
Szóval az ötleteket most gyűjtsétek, mert kelleni fog. Pl. a szülő hozzászólás megjelenítése is azért került bele, mert korábban ötleteltetek róla.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Oké. Jelenleg nincs, később lehet, hogy lesz. Az eredeti oldalon sincs.
Köszönöm a jelzésedet, de most alapvetően a migrációra készülünk.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

"Le lehet iratkozni a személyes trackerbe került tartalmakról" - YESSZ! Köszi srácok! :)