Egyre nehezebb működő, hagyományos, fizikai floppy meghajtót találni a Linux kernelfejlesztők számára

 ( trey | 2019. augusztus 1., csütörtök - 8:37 )

Jiří Kosina, cseh Linux kernel fejlesztő, a floppy kód korábbi karbantartója jelezte, hogy nincs már működő, hagyományos, fizikai floppy meghajtója, így a driver további karbantartása problémás számára. Linus megállapította, hogy valóban, egyre nehezebb ilyen hardvert találni, ebből kifolyólag a hozzá tartozó "legacy" eszközmeghajtó-programot gyakorlatilag halottnak lehet tekinteni. Mivel jelenleg nincs karbantartója a kódnak, meg is kapta az Orphan címkét.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha a történelem megismétli önmagát, akkor nemsokára jön a post Jiří-től, hogy elég a floppy-kból, köszöni szépen, elég lesz ezer évre.

Ebay: "floppy drive" 12,979 results

Vagy én értek valamit félre....

Ingyen! Nem gondolod ,hogy fizet erte? :D

"The hardware that is still sold seems to be mainly USB-based, which doesn't use this legacy driver at all."

20-40e Ft-ért láttam pár listázott elemet, egy teszthez gondolom nem 1-2 példány kéne, ez azért már eléggé megkérdőjelezi egy technológia életképességét, gondolom nem is sokan használják.

A legolcsóbb nem USB-s még az első találati oldalon 835Ft licittel. Azonnal megvehető van 3000-ért.

Egyébként a driver 7 meghajtó és 32 lemez formátumot sorol fel. Persze, persze, nincs ez mind egyesével tesztelve, a lemezformátumok többségét talán évek óta senki nem használta, és valószínűleg ha egyre működik, a többire is fog, de akkor is kérdés, hogy biztos kihagyják-e a többit? Mert akkor elég sok munka és nem csak egy meghajtót kell beszerezni, nem mellesleg tárolni, gépbe tenni, és alá a gépe(ke)t üzemben tartani.

Látok rá esélyt, hogy nem is szeretne vele tovább foglalkozni, és meg is értem. Szerencsére én nem használtam már vagy 15 éve floppyt.
Illetve nem azt írják, hogy kidobják a kernelből, hanem hogy nincs gazdája, tehát át is veheti a karbantartást, akinek a képessége, hajlandósága és meghajtója meg van hozzá :)

Van még pár darab működő a gyűjteményemben. Akkor kezdjek vigyázni rájuk?! :)

a régi gépembe még nekem is van nagy meg kis floppy is. Működnek is. A gond, hogy a lemezek már nagyrészt szarok. De hogy mondjam, egy 1,2 MB meg 1,44 MB-re egy normális méretű jpg nem fér fel.

--
GPLv3-as hozzászólás.

A linux kernel múlhat a raktárkészleteden. Közvetetten a NASA és NSA és minden egyéb működőképessége. Képzeld, amikor egy régóta működő VirtualBox VM nem indul, mert by default van benne floppy drive, de már nincs implementáció.

Ezek sose lesznek értékesek. Igazából a floppy meghajtók az idők végezetéig működnek, legfeljebb kicsit olajozni kell rajta a síneket, meg fogaskereket cserélni a motornál. Elég egyszerű szerkezetek, könnyen javíthatók. Lemez is van még dögivel.

De ilyen kernelfejlesztéshez bőven jó egy Gotek floppy emulátor. Persze abban egyetértek a kernelfejlesztőkkel, hogy a floppy driver kódját fejleszteni már nincs értelme. A Linux már úgyse fut jól olyan kategóriás gépeket, ahol a floppy fontos volt, a modern gépeken meg mindig van USB. Meg igazából az FDD driver is olyan szögegyszerű valami, hogy már nincs mit rajta reszelni.

Igazából ez a fizikai floppy már csak a leghardcore-abb retrósok mániája, hogy élvezik a floppyk cserélgetését, meg ahogy fingatja őket a meghajtó, meg hogy milyen lassú az egész, és nosztalgiát ébreszt bennük.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Képzelem, mennyit változik a kernel API, hogy rendszeresen, alaposan karban kell tartani a floppy drivert...

BTW, a floppy meghajtók azért nem szoktak kilószámra elromlani, tehát, ha küldök a jóembernek mondjuk egy tucatnyit, akkor valószínűleg pár emberöltőre megoldja a problémát :)

(Tippre, egy átlagos magyar kutatási/oktatási/egészségügyi intézményben még szinte minden gépben van floppy meghajtó... vagy, a csehek ennyire az űrben járnak?)

Elég szörnyűnek érzem, ha egy eszköz már régen kihalt.
És ennyi idő alatt nem sikerült megírni hozzá a drivert...

Tetszi figyelni? Nem lesz új eszköz a piacon, így változás sem. Tehát, ha még mindig karban kell tartani, akkor még mindig nem készült el.

Pedig egy ilyen drivert még kisúttörő koromban is megírtam néhány nap alatt.
Bizonyára valamiféle tréfáról lehet szó.

Aztán, ha floppy nics, az sem baj. Hiszen már gép sincs, amire rá lehetne dugni...

Ismerjük a régi programozói hozzáállását, ami hírből sem hallott a biztonságos kódolásról. Azóta azonban igényként merült fel pl. a race condition típusú problémák javítása, amitől állítólag hemzseg a fenti kód.

A tesztelés fizikai vason komolyabb változtatások után pedig nem ördögtől való dolog lenne.

https://www.linux.com/news/30-linux-kernel-developers-30-weeks-jiri-kosina

"Floppy driver. I acquired this only recently. I had to fight the current maintainer to the death in the Thunderdome, and ... well actually the driver has been mostly unmaintained for very long time, and it turned out that it's horribly racy. Funny thing is that it always used to be, but no one cared -- the real floppy hardware is just too slow to trigger any of the races in the code. But those who are brave enough to virtualize floppy drive will start hitting all those all of a sudden, as the virtualized floppy device is damn fast. After having fixed this, the driver just landed on my plate. Oh well, that's not the career I have always been dreaming for."

--
Sent from my OnePlus 5T

Míves szavak!

Hátha nem értetted amit írtam: 2019. augusztus 1-ig nem tűnt fel senkinek? Vajon eddig mit csináltak?

A "hemzseg a fenti kód" bizonyára költői túlzás. Egy floppy faék egyszerűségű eszköz. Ha hemzsgni képesek a hibák, akkor az valami más lehet.

Bármilyen meglepetés számodra, a floppy elektromechanika. A működtetéshez szükséges drivert megtervezed és működik. Ha nem, akkor loop.
Utána, hogy ezt milyen oprendszer, kernel vagy szoftver környezetben helyezed el, az meg csak formalitás. Olyan nem fordulhat elő, hogy a driverhez kellene nyúlni.
Higgyél nekem, már 1983 óta csinálom. ;) (Mint Bruce Willis a Die Hard-ban, csak kicsit régebben.)

Bár kíváncsivá tettél, hogy ki, mit, mivel race a floppy? ;)

Köszi a kiegészítést! Pontosan látszik belőle, hogy a fenti megfogalmazásom és állításom igaz. A driverhez nem kell nyúlni, csak a szoftver környezethez igazítani. (A virtuális floppy NEM elektromechanika.)

Míves szavak, szívesen képbe hoztalak. Az ontopic linket és az idézetet tekintsd ma grátisznak tőlem! :)

--
Sent from my OnePlus 5T

Az ontopic éppen azt mutatja, hogy nincs itt semm látnivaló. Egyszerű, mindennapos történet.

Jómagam is dolgozok egy "régi" és egy "új" szoftveressel. Az utóbbi precíz, tájékozott, jártas az fsm alapú programozásban. A régi meg nemigazán. ;)

A helyzet dettó: A régi szoftverbe kell apróbb módosításokat végezni. Mire egyet pislantasz, visszaköszön legalább öt szarvashiba, értlemezhetetlen alogoritmus vagy egyszerűen csak ostobaság.

Az új szoftveres nyafizik, nem találja a hibát, kisebb mértékben szidja a régi szoftverest. Ezt pedig meguntam! Ha egyszer triviális a hiba, akkor beszélni sem érdemes róla. Egyszerűen kidobni a régi kódot és megírni - megfelelő tudással - az az új néhány sort. Olcsóbb, gyorsabb, mint nyafizni. A módosítások érintik a korábbi termékeket is, de a hibátlan kód nem fogja elrontani egyiket sem.

Visszakanyarodva az idézetre: Ha egyszer a szoftver helyes futása függ a hardvertől (itt vedd figyelembe az általam megfogalmazott hw/sw szétválasztást), akkor bizony dilettáns a kód.

A driver idonkenti atnezese azert nem olyan haszontalan, en peldaul megsporoltam egy kavet amikor ez felvitte a vernyomasomat:

https://news.softpedia.com/news/11-Year-Old-Bug-in-Virtual-Floppy-Drive-Code-Allows-Escape-from-Virtual-Machines-481079.shtml

Vajon hany ilyen legacy kod tekereg meg a virtualizacios hostjainkon, amirol egyszer csak kiderul, hogy atjarohaz, jobb esetben az NSA/KGB/Kina, rosszabb esetben egy ransomware szamara?!

De ugye a Virtual-Floppy-Drive driveréhez nem kell fizikai floppyt használni? ;)

Egész vicces :) De azért nincs igazad mert itt a karbantartónak nem az a feladata hogy 20+ év után végre befejezze a "floppy" drivert, hanem hogy a driver -t a kőkeményen fejlesztett és folyamatosan változó Linux kernelen belüli változásokhoz igazgassa és tesztelje.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Olvasd el onnan, hogy Bármilyen meglepetés számodra, ....

Aztán, ha a további idézeteket (nem is tőlem) elolvasod, akkor bizony kiderül, hogy pontosan egy elhanyagolt drivert kell végre befejezni.

Viszont továbbra is állítom, hogy a kőkeményen fejlesztett és folyamatosan változó Linux kernelen belüli változások végett nem lesz egy fikarcnyival sem több index a floppyn. Így a driver interfész részét lehet piszkálni, de a mechnikavezérlő rész körülbelül megegyezik a CP/M kori driverekkel.

Te se az értő olvasásodért leszel elrabolva az alienek által.

A driver interfész része magában a driverben van benne, tehát, ha a driver interfész részén kell piszkálni, az is a driver piszkálását jelenti, mert a kettő egy darab kód, a floppy esetében azt hiszem összesen talán 2-3 darab fájlról beszélünk, beleértve a kernelmodul létezéséhez elengedhetetlen fejléceket is.

Ezen felül egy hardvereszköznek, legyen az floppy vagy akármi más, elég sok alrendszerben meg kell jelennie eszközként, ilyen például a sysfs, a devtmpfs, a procfs. Az ezekkel az alrendszerekkel történő integrációért felelős kód is a driver része, ha ezeken módosítani kell, akkor is a driverhez kell hozzányúlni.

Karbantartásra, fejlesztésre jórészt ezek miatt van szükség bármilyen driver esetében, nem pedig azért, mert egy 40 éves hardver üzemeltetéséhez szükséges kód hirtelen megváltozna.
Azonban egy drivert nem lehet úgy kiadni, hogy nem bizonyosodunk meg róla, hogy minden funkciója megfelelően működik, akár sysfs-en keresztül szólítják meg a drivert akár máshonnan, és bizony egy ilyen teszthez szükség lehet valódi eszközre.

--
Blog | @hron84

"valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával" via @snq-

Így is van. Amit leírok, tán csak én értem.
Lerajzolom - a zárojeles tételek után mindig képzelj oda + egy stb.-t:

floppy -*- driver (iterrupt, io, block io) - kernel interfész (block, dma, interrupt regisztráció) - kernel interfész (ioctl, read, write)

Ott, ahol a * van, se balról nem fog változni a hardver, se jobbról a szoftver.
A roppant dinamikusan változó linux kernel a 3. és 4. entitást fogja érinteni, de az első kettőt soha.
Az másodikat egy közepes kezdő minta alapján át tudja írni. Ti. így kell "beszélgetni" a floppyval. Megkockáztatom, hogy az IBM PC BIOS alapján (asm) át tudnám emelni a kódot későbbi processzorra, C, C++, stb. kódra. ;) Persze ez a rész már biztosan régen jól működik.
De.
Ez az a kód, ami nem fog változni.

A második kettő tényleg átírandó az esetleges változásokhoz. Egy virtuális gépben levő nem létező hardvernek a kódja elég csúnya lehet, ha lejut a második szintig. Hiszen ott azzal foglalkozunk, hogy pl. a mechanika seek idejét kivárjuk.

Tesztelni biztosan kell, de az nem fogja érinteni a mechanikával kapcsolatos részt.

Driver is missing because the driver is missing.

Obazz, vegtelen ciklus! :-)

Ez jó! :D

jönnek az ufók és kiszállnak belõle az ufók!

De a legjobb a gugli fele rekurzio: lasd rekurzio...

:-)

kurva apple, miattuk hagytuk el ezt is meg azt a jóféle jack aljzatot. :(((

+1
Mondjuk a floppyert nem olyan nagy kar, de a jackert megerdemlik az atomot.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

igen, minimum halált érdemelne a cég összes dolgozója. szívesen bogozgatnám mindennap a jackes fülesem, de hát nincs már hova bedugni. adtak ugyan adaptert, de túl ostoba vagyok ahhoz hogy használjam... meg hát BT fülest használok ami kényelmesebb és jobb, de akkor is MUSZÁJ hogy legyen jack, mert anélkül élni nem lehet :(

"kényelmesebb és jobb,"
- nem, nem jobb.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerintem is rosszabb a minőség.
Mikor már régóta sok 10 sőtt 100ezres audió kábelek vannak Audiophile-eknél.
Ez pl

JACK-RCA Összekötő
AudioQuest Angel Jack-RCA kábel

233.660 Ft – 333.800 Ft

https://kacsa-audio.hu/termekkategoria/szerelt-kabel/jack-rca-osszekoto/

Ez a legdurvább

AudioQuest Aspen – hangfal kábel (2×3 m)

688.320 Ft

https://kacsa-audio.hu/termekkategoria/szerelt-kabel/hangfal-kabel

Ennyiért már elég jó Altec vagy Bowers hangfalat is lehet kapni.

> Szerelt kábel = kényelem és biztonság

Biztonság!!!! Aki nem szerelt kábelt használ, az lényegében gyilkos!

Használjon óvszer helyett szerelt kábelt!

Ez is szerelt kábel, 350 Ft-ért

https://orkodo.hu/Audio-kabel-2-RCA-dugoval-es-35mm-sztereo-jack-dug

Valami oka csak van a 1000szeres különbségnek.

Ennek a kábelnek:
- nagyobb a kapacitása
- nem OCF vezeték (a termikus zajt nagyon kis jeleknél akár hallhatod is - elvileg)
- nagyobb az ellenállása
- nem aranyozott a kontaktus
- nincs ilyen csatlakozó az erősítőn
- mechanikailag gagyi
- rövid
- stb.

Ennek a sok hátránynak a kiküszöbölése+marketing akár 10-30-as szorzót is megérhet.
A többi meg parasztvakítás.

A nagyon drága kábel meg azért sem éri meg, mert ahhoz meg kell venni a hifi szabványnak megfelelő (és Swarovski kristályokkal kirakott) kismegszakítót is. Anélkül szart sem ér! ;)

Itt azért ne álljunk meg!
Én egyedi mérési jegyzőkönyvvel és szorzóval árulnám ezeket a kábeleket:
Class A (1,5)
Class B (1,2)
Unclassified (1,0)

Ha elfogyott az első két kategória, akkor megmérném a harmadikat is. ;)

Jo, de kabel nelkul mit ersz vele? :-)

Jaja, es ennek a csucspontja, amikor apa megveszi a szazezres kabelt, a millios hangfalat, es elegedetten csettintve hatradol a fotelben, es elinditja a Spotify-t. Ami ugye optimalis esetben akar 320kbit/s is lehet.

De a jól eső érzés, hogy az a közepes mp3 minőség egy több milliós cuccon jön ki! Az megfizethetetlen! :D

Kb. mint magyar utakra Ferrari-t venni. :D

--
trey @ gépház

Jaja, az nagyon gaz.

De egy Lamborghini tokeletes valasztas a gagyi Ferrari helyett! Ket fajta van belole: az a narancssarga ami olyan gyors hogy nincs ideje beleesni a kereknek a katyuba, es az a narancssarga ami az olaszban elo haverom aposanak van.
Elmondasa szerint zabalja az uzemanyagot mint a diszno, de cserebe a hangja olyan, hogy a nagy reszet a gyomrodban erzed. Valamint eszmeletlenul jol nez ki, mert a retro formatervehez kifejezetten illenek a lanctalpak.

"Nem az a gaz, ha Lamborghinivel mesz a diszkoba, hanem az, ha elfelejted lecsatolni az eket mogule"

Audiophilek régóta flac vagy más, nagyfelbontású magas bitrátás formtumot használnak.
Csöves erősítősék lakásba meg bakelitet.
Lemeznél meg mondta valaki, ha nem hallod a különbséget a gyári műsoros lemez és a másolt között, akkor a hangfaladdal vagy a kábeleddel van gond.

De legalább ezt az érzést már eleve a bluetotth-on keresztül önmagában is átélheti. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Jelentkezzen aki felismeri az aptX HD/LDAC és a tömörítetlen zene között a különbséget..

BKV kozben szoktam zenet hallgatni, vagy telefon es BT, vagy pedig azt a fulest viszem amiben benne van az SD kartya.

Ilyen korulmenyek kozott (menetzaj, beszelgeto utastarsak, stb) lehetsz audiofil aranyozott jack dugoval es vastag vezetekkel, hidd el, pont annyira fogjuk hallani mindketten.

A jack es RCA jo otthonra ha csend van, de a jellemzoen mobil felhasznalasra kitalalt telefonon imho felesleges.

Piszok faraszto vagy. Ha szandekosan akkor okes, viszont ha csakugy jon, akkor valamit mostmar csak csinalni kene.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

"adtak ugyan adaptert, de túl ostoba vagyok ahhoz hogy használjam"
Szeretnék zenét hallgatni, bedugtam az átalakítót és a fülest, szól is szépen, de a gondom csak az, hogy 1%-on áll az akku. Hová kell dugni a töltőt, a fülhallgatóba? ;)

velem mondjuk még nem fordult elő. fel szoktam tölteni este a készüléket.

Ha neked nem probléma, akkor nyilván másnak sem. Muhaha!

Flame-et félretéve viszont, tipikus felhasználás mellett bőven tud jó lenni. Nekem is BT headsetem van, a zene jól szól rajta, éjszakánként töltöm, ezért használat közben sose merül le, és az eszközváltás se olyan hű de vészes, mondjuk tény, hogy nem gyakran kell vele foglalkoznom.

Arra akarok csak kilyukadni, hogy a felhasználók nagyon nagy hányadának jó a BT, ahonnan a legtöbb panasz érkezhet az tényleg az audiofilek tábora* és azok akik sokallják a BT headsetek árát (ők akik megvoltak az ezer forintos eldobható hama fülesükkel).

* Az audiofilséghez pedig: Mit ér az egész, ha a telefonban amúgy egy alsó-középkategóriás DAC van beépítve? Nem jobb akkor már USB-C-vel rátolni valami profibb eszközt?

A telefonokban néha elég jó DAC van.
De mit hallgatsz rajta?

Néha. Csak azt mondom, hogy akinek igazán fontos a jó hangzás, az nyilván nem a telefonra meg a vak szerencsére bízza.

Én mindent hallgatok :) Nézek telefonon filmet, hallgatok zenét és podcastot, mindezt streamelve. Nem érzem azt, hogy kompromisszumot kötnék a hangminőségben.

> Szeretnék zenét hallgatni ... a gondom csak az, hogy 1%-on áll az akku. Hová kell dugni a töltőt, a fülhallgatóba? ;)

Minek dugdosnal kabeleket a XXI. szazadban? Leteszed az asztalra, a wireless toltore. Ha BT fulest hasznalsz, meg attol se kell felned, hogy veletlen lerantod es torik a kepernyo a padlon.

Azért a 21. században se általános, hogy mindegyik telefon tud wireless tölteni.

Ez ügyes volt, elismerésem ;)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Nekem van eladó:)
Mindjárt lepróbálom őket

Ez is csak trendbuziság, pont olyan, mint a 386-os processzor deprekálása. A floppy meghajtót - mint egy, a régi IT világot, avagy a mai copy-paste uraságok és babzsákfejlesztők helyett tisztességes, hozzáértő mérnökök által fenntartott IT világot szimbolizáló dolgot - beáldozva akarnak hírt csinálni belőle, hogy lássa az egész IT világ, bizony a Linux fejlődik™, mert az olyan csúnya, ördögtől való, 20-30 év után is működőképes technológiákat, mint a floppy, bizony kegyetlenül kivezeti. Bár az alapfelvetés is nevetséges, hiszen bárki tudna kukázni egy floppyt valamelyik retro Facebook csoportban, akár még egy modern Linuxot futtató gépet is hozzá, közel ingyen, de akkor is, Linuséknak bizonyítani kell, hogy ők nem hiába rohannak előre a semmibe a nagy fejlesztéseikkel™.

Ha a fenti hír olyan hangvétellel jelenik meg, hogy szeretnének floppy meghajtót és mellé olyan hardvert (adományként), amin a régi drivert kell használni, már rég megoldódott lenne a probléma.

Ja, egyébként nem használok már én se floppyt. Pláne nem Linuxon, mivel Windows XP-t használok.

Who cares?

Nem lehet hogy igazabol orulnenek ha valaki karban tartana a drivert, csak senkinek sem fontos mar annyira, hogy idot es energiat fektessen bele, es nincs mogotte mas ideologia?

De lehet, csak kicsi rá az esély.

Számos drivert és hardverplatformot dobálnak ki évről évre a Linux kernelből, mégsincs belőle ekkora hírverés.

Ez a legtipikusabb fejlődésmániás maszlag. Úgy próbálják a fejlődés látszatát kelteni, hogy az ismert, ikonikus régi dolgokat látványosan halálra ítélik.

Valamit csak fejlődött, mert már régóta ujraindítás nélkül települnek a frissítések. Az MS az XP óta igéri az ujraindítás
kiküszöbölését, valamiért mégis ujra kell indítani szinte mindíg.

Várjon
Ne kapcsolja ki!

Én teljesen megértem őket. 386-os floppys gépen mit akarsz már Linuxot futtatni? Egy modern kernel 20-30 percig bootolna rajta, mivel a RAM-ba nem férne bele, és a lassú HDD-ről swapolná össze a hiányzó részt.

Ugyanez a floppyval, a mai binárisok, meg csomagok olyan nagyok, hogy cserélgethetnéd a floppyt 30-asával.

Ennek ellenére régi gépre fel tudsz tenni régi, korabeli (vagy pár éves) Linuxot (3.8-ig támogatott volt a 386), meg akár mostani NetBSD-t is. Vagy XP-t, vagy MS-DOS-t, vagy amit akarsz. Ezeket úgyis retrózásra használod, nem modern feladatokra, böngészni, videók kódolni nem ezen fogsz.

Egyébként meg nem sírni kell, mivel GNU GPL, meg open source, beállhatsz szépen floppy drivert fejleszteni és tesztelni. Le tudod tölteni a kódot gitról, tudod a saját gépeden gcc-vel lefordítva tesztelni ha van hozzá floppyd. Akkor még az utolsó működőképes 3.8-as kernelt is forkolhatod és kiadhatod, karban tarthatod 386-nux vagy hybazerix néven. Ha meg nincs hardvered hozzá, akkor honnan várod el, hogy a kernelfejlesztőnek meg legyen? Ráadásul a szerencsétlenje INGYEN dolgozik vele, a saját szabadidejében, de elvárod, hogy szerezze be, meg költsön rá, csak hogy a lelkiismereted rendben legyen. Valóban logikus. A legegyszerűbb, ha küldesz a fejlesztőnek adományt, abból vesz neked hardvert. Ja, de nem, mert ezt is ingyen várod el, mint az XP támogatását a végtelenségig.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Nekunk tavaly a nyugdijbiztosito vagy adohatosag vagy TB (nem tudom melyik es van-e athallas) kikuldott egy !1998-ban alkalmazott taghoz kapcsolodo anyagot, hogy valami nem stimmel es egeszitsuk ki.

3.5” floppyn kaptuk az anyagot amit akkor es ott azon adtunk le. Az akkori ugyvezeto alairasa is ott volt a lemez matricajan. Mar nem is el csori. Tertivevenyes level volt, a postas a boritek tapintasarol tudta mi van benne es igazi troll modjara nyihogva rohogott amikor atvettem. Kisse izzaszto volt a feladat. !2018

Semmi tulzas es vicc nincs abban amit irtam. Valaki ezt uberelni esetleg?

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nyugdíjbiztosító kért információt tavaly 1991 vagy 1995-ből (már nem emlékszem) egy dolgozóról. A cég azóta többször profilt váltott, már senki sincs az akkori emberek közül, az akkori ügyvezető is meghalt. Mivel késve válaszoltunk (valami 15 napot adtak) ezért megbűntettek minket 30e Ft-ra és fenyegetőztek további bírságokkal. Az illető dolgozó egyébként GYES-en volt a kérdéses évben.

Ha nem floppyn adta vissza az adatokat, vagy nem ott kerte vissza, akkor ez nem eleg egyenlitesre sem. Gozom nincs vigyori-, vagy lefele konyulo arcot lokjek ide. Nem kicsit balkani a feeling.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Mondjuk van a HxC floppy emulátor. Viszont hasonló kihívás modern alaplapot találni, amin van floppy csatlakozó.

Őszintén... kinek? Ami floppy-mon volt fontos dolog, már mind disk image-ként él tovább az örökkévalóságnak. Régi gépekhez van floppy emulátor, ami pen drive / SD kártya segítségével emulál floppy-t.

De az viszont valóban elgondolkodtató, hogy mi a túróért változik a linux ezen része, hogy reszelgetni kell még? User mode driverként nem lenne el?

Kisebb lesz a kernel, végre!

Egyébként pedig szerintem:
- Nem változik a floppy.c, csak lehet hogy állandóan igazítani kell egy konstans megváltozásához vagy egy malloc() változáshoz.
- Illene letesztelni az új változatot (felelősség; cselekedet a nagy jó érdekében), de nincs mivel. Vagy inkább rohadt lassú egy 1.4m formázása, visszaolvasása. Vagy egy OutOfMemory előidézése egy nagy fájllal.