23 éve jelent meg a Debian első "stable" kiadása

 ( trey | 2019. június 17., hétfő - 15:13 )

Nosztalgiázni a korabeli bejelentésben lehet.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez volt az a pont, amikor eldöntöttem, hogy lecserélem a Slackware-t Debian-ra.
És azóta is maradt a Deb.

BSZN!

De öregek vagyunk! Slinkkel kezdtem.

https://retroujsag.com/adatok/retroujsag/chip_magazin/download.php?file=chip_tar_09_-_linux.pdf

Nekem ezzel kezdődött a Debian :) Sokáig maradt is, aztán pár évnyi Ubuntu kitérővel vissza a Debianra, és nem látok semmi okot, hogy váltsak.

Ez mikor jelent meg?

Én is Chip CD-s Linuxszal kezdtem, csak az a Slackware volt 95 végefelé (már nem emlékszem, melyik hónapban).

A Slackware az első CD-mellékletes CHIP magazinban jelent meg, 1995 januári szám (3,5" CD, adtak hozzá egy külön adaptert, hogy a slot-in CD-lejtászóban is használható legyen ('94 decemberében már az utcán volt, én is akkor vettem meg).

Az is megvolt, de akkoriban volt egy DTK SCSI kártyám, amihez nem volt linuxos driver, szóval az akkor kimaradt, amkor vettem egy másik SCSI kártyát, akkor sikeresen tudtam telepíteni. De nagyjából addig tartott, hogy eljutottam az X sikeres futtatásáig, de aztán (hely hiányában) letöröltem. Aztán volt egy rövid idejű RedHat (szintén Chip melléklet), ha igaz, 4.2 verzió (nem keverendő a RHEL-lel), azzal már ment a csatlakozás az Internetre is, levelezés, stb. De amikor '97 nyár vége tájban megjelent az említett Debian Bo, akkor áttértem arra, akkor lettem Debian-felhasználó.

Hát, akkor lehet, hogy egy évet tévedtem, és 94 végén vettük meg? Igazából baromira összefolynak már azok az évek.

Nekem akkor nem ez a változat volt.

Ebben 1.1.54-es verziójú kernel van, az én Chip CD-men meg 1.2.8-as verziójú stabil kernel volt, és mellette az 1.3 ágból is volt valami verziónak a forrása (amit fordítani kellett volna, de abban az időben még nem fordítottam magamnak kernelt).

Korrekt, és helyenként tanulságos, nekem 99-ben lett elsődleges, 2007 óta pedig gyakorlatilag kizárólagos rendszerem (egyelőre):
Further relases will follow at three-month intervals.

Besides being an excellent full-featured stand-alone Linux system.
Debian is also a base upon which value-added Linux distributions can be built. By providing a reliable, full-featured base system, Debian provides Linux users with increased compatibility, and allows Linux distribution creators to eliminate duplication-of-effort and focus on the things that make their distribution special.

Debian was created by Ian Murdock in 1993, and Ian's work was sponsored for one year by FSF's GNU project. Debian should be considered a direct descendent of the GNU system. The goals of the Debian developers correspond to those of the Free Software movement

Nekem is a kedvenc szerver OS-em, VM-ben is, de főleg CT-ben. Azért desktopon kicsit avultnak érzem még mindig, ezért nem váltottam Gentoo-ról.
De kontainerben katt-katt (semmi reszelgetés mint Gentoo dektopon) és működik. Grat a fejlesztőknek, hihetetlen stabil rendszert tolnak!

Én nem használtam huzamosabb ideig sose, de nagyon örülök annak hogy létezik, mert szvsz a leg baratibb Linux userland, főként mondjuk a Deb es a hozzá írt toolok miatt.