Linus Torvalds: Linux 5.0-rc8

 ( trey | 2019. február 25., hétfő - 9:00 )

Normális esetben a hetedik -rc patchkészlet után a végleges kiadásnak kellene jönnie, de Linus néhány esetben - főleg elégedetlenségében - inkább kiadja a nyolcadikat és ad még egy hetet a dolgok rendeződésének. Most is így tett. A végleges 5.0-s kernel kiadását egy héttel eltolta. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez végülis egy major release, ráfér a tesztelés... :D

Szerintem ennek nem az az oka, hogy major release, mert csak egy sima 4.21 átszámozva 5.0-vá. Sokkal inkább az lehet az ok, amit a Phoronix írt nemrég, teljesítménybeli visszaesés jelentkezett 5.0-val.

Egyébként mindegy, hogy 1-2 hét ide vagy oda, csak csinálják meg normálisan. Akinek kellenek az új feature-ök, azok már rég használják, az 5.0 funkcionalitásának a nagyja backportolva lett a 4.20-as ágba 4.20.8-tól és felfelé (jelenleg 4.20.12).


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Én eddig azt hittem, hogy a :D a teli szájjal röhögő smiley, de lehet, hogy félre voltam tájékoztatva. :)

PS: most olvasom, hogy backportolták a "stabil" ágba az új feature-öket? Ehhez csak gratulálni tudok...

Bocs, nem jött le, hogy viccősz. Manapság túlhasználják a szmájlikat.

Nem minden feature-t backportoltak még. A kernel.org-on changelogból ellenőrizhető. De nem csak ennél a kiadásnál. Régóta így van, hogy ahogy kijönnek az új kernelverziókból RC-k, úgy elkezdenek visszafelé is portolni.

Ez a backportolás megtevesztő is, mert sokszor úgy van reklámozva egy feautre, hogy min. x.y-os kernel kell hozzá, közben meg támogatott a backport miatt x-1.y+sokon is. CentOS 6-on pl. még 2.6-os kernel van, és abba is backportolva van egy rakat dolog, de ott 2.6.százonfelüli alverziószámból ez legalább gyanítható.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Sajnos felhagytak azzal a gyakorlattal, hogy a verziószám jelent valamit. Anno a 0.99 verziónak száznál több patch levelje volt, mert az volt a mondás, hogy még nem elég érett, hogy 1.0 legyen.

A mai "észnélkül ágilisán toljuk ki a teszteletlen szart élesbe" világban már senki nem gondolja úgy, h. bárminek is érettnek kéne lennie az IT-ban.
--