Tirana LibreOffice-ra vált

 ( trey | 2018. november 22., csütörtök - 14:02 )

A The Document Foundation bejelentette, hogy Albánia fővárosa, Tirana LibreOffice-ra vált. Az okok a szokásosak: vendor lock-in elkerülése, FLOSS szoftverek használata preferált a közszféra rendszerein stb. A város a lépést egy már sikeres Nextcloud bevezetésen felbuzdulva teszi meg.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Egy kis kiegészítés a LibreOffice.hu-ról: „A LibreOffice albán megbecsülését mi sem jelzi jobban, hogy a [2018-as LibOCon] konferenciát Tirana polgármestere, a fiatal és energikus, angolul kiválóan beszélő Erion Veliaj nyitotta meg (a fejlesztők tiszteletére fejlesztőnek öltözve, egy nirvanás pólóban, ahogy a mellékelt kép mutatja). Beszédében kiemelte, hogy a LibreOffice a hivatala működésének egyik alapvető eszköze, és arra hívta fel humorosan a figyelmet, hogy nem elég jónak lennie a LibreOffice-nak, de jónak is kell látszania.” További részletek a konferenciabeszámolóban, amely a LibreOffice új magyar interoperabilitási fejlesztéseit is ismerteti.

az ilyen bejelentes tenyleges fejlesztoi hozzajarulast is takar?

Magyaran adnak legalabb egy foallasu fejlesztot napi 8 oraban?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Közvetve lehet. A konferenciaszervező, és szabad szoftveres migrációkban is segítő tiranai Open Labs (https://openlabs.cc/en/) több aktivistája is jelezte, hogy szeretne beszállni a LibreOffice fejlesztésébe, így már egy útmutatót össze is állítottak nekik: https://skyfromme.wordpress.com/2018/10/11/getting-started-with-libreoffice-development-object-oriented-programming-and-c-introductions/

Adja Isten, hogy a programozás is érdekelje őket a community/diversity vonalon történő aktívkodás mellett/helyett.

> fejlesztőnek öltözve, egy nirvanás pólóban

lol

majdnem kiköptem a kávém :D

Ezen én is nagyot röhögtem :D

Es kiadatjak a LibreOffice uj verziojat? :P

Gondolom, Marco from Tropoj[ae] azért leszedi a sápot. :P

- - -
TransferWise

nagy grat.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Amit én láttam ilyen ambíciózus opensource alapú projekt pont azért szart be, mert a megoldás nem nem uniformizált, illetve nincsen egy hivatalos értékesítő + support szervezet/rendszer mögötte.

Helyette lelkes, nagy tudású, jó értelemben véve küldetéstudatos kulcsemberek adták a projekt hajtóerejét, akik a saját koncepcióik mentén létrehoznak valami - műszakilag legalábbis - jó rendszert, ami viszont szükségszerűen egyedi, és így ha magára hagyják a projektet, akkor az széthullik, elavul.

szerver oldalon sok vonatkozásban uniformizálódtak már bizonyos termékek, megoldások, de desktop/office vonalon szerintem olyan nagy szervezeteknek mint egy főváros, vagy egy nagyvállalat, az MS-en kívül nincsen igazi alternatíva.