Itt a Fedora 29!

Részletek a bejelentésben!

Hozzászólások

Locsemege! SELinuxot visszakapcsolni! :P ;)

Nem, csak locsemege szereti, hogy ha a fejlesztők rácsapnak a billentyűzetre, már a commit előtt az a verzió fusson a gépén és most beleszaladt valamibe a Fedora 29 prealpha-we're-just-glad-it-compiles verzióra frissítéskor, ami miatt le kellett kapcsolnia a SELinuxot :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

:)

Már visszakapcsoltam. Először fordul elő, hogy noha a desktop gépemen már hagyom, máshol nem frissítek, marad a Fedora 28.

Az egyik probléma, hogy megjelent benne a TLS 1.3. A Google Mail ehhez valami SNI támogatást igényel, de az meg nincs, szóval Gmail nem megy POP3/IMAP4-en. Bug jelezve, fejlesztők tovább hárították a kérdést, ott talán már egy embernek a gépén lett működő megoldás. Itt tart ez. Amúgy Claws Mail klienssel leveleznék.

Aztán van egy rakás renderelési problémám. Xfce-n Compizzal az értesítési területen el vannak csúszva néhány pixellel dolgok, amúgy a Conky is eléggé használhatatlan most. Van egy rakás selinuxos üzenet, a vnstatd el sem indul, talán SELinux miatt. Egyelőre nem jártam ezt körül.

Az a furcsa helyzet állt elő, hogy már release lett, miközben ugyanaz az érzésem, mintha alfa állapotban lenne, s persze up to date.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez a TLS 1.3 / gémél probléma honnan jön? Valami rendszerszintű hiányosság, tehát nem megy egyik levelezővel se, vagy csak a claws-mail nem működik? (Újra kellene raknom egy gépet, gondoltam megvárom vele az F29-et, de a gmail-POP3 duónak kellene mennie a viharmadárral.)

Thunderbirddel nem próbáltam. A dolog annyiban összetett, hogy a Gmail is kell ahhoz, hogy ez bug legyen. Azért, mert TLS 1.2-nél nem kér a Gmail SNI támogatást, ezzel szemben, ha a kliens TLS 1.3-at használ, akkor már megköveteli. Viszont egyelőre nincs, de várhatóan lesz.

Szerintem várj még vele, már csak azért is, mert ez a levelező alatti réteget, a titkosítást érinti. Illetve az IMAP4-et megvalósító libetpan-t. Releváns infó:

https://github.com/dinhviethoa/libetpan/issues/258

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Köszi, így legalább már van mit keresni. A gének nyilván érdeke, hogy szívassa az IMAP/POP júzereket, a webes felületről sokkal több adatot össze lehet gereblyézni. A wiki :) azt írja, hogy a Thunderbird rendelkezik SNI támogatással, már csak az a kérdés, hogyan csinálja. Illetve jelenleg csak a POP3 érdekes. A saját gépemen azt hiszem frissítek a hétvégén, aztán megnézem, megy-e. Ha nem, ezzel én megleszek CentOS alól.

A hétvégén "bepróbáltam" a frissítést, érdekes módon már akkor is ment. A Claws-Mail valami furcsa módon aláírt tanúsítványt mutat, ettől mondjuk nem lettem nyugodt. :-D (De ismétlem: nálam egyelőre csak a POP3 az érdekes, IMAP-pal lehet mások a tapasztalatok.)

Eléggé béta szagú amúgy ez a verzió, tényleg. Remélem azért kiforrja magát. Az Xfce-vel is lett egy olyan anomália, hogy néha nem lehet a tálcára klikkelni, mintha nem működnének rajta a widgetek. Ebbe mondjuk közrejátszhat az is, hogy aktív az automatikus elrejtés, majd kipróbálom azt kikapcsolva is.

A Claws-Mail valami furcsa módon aláírt tanúsítványt mutat, ettől mondjuk nem lettem nyugodt.

Igen, ezt reportoltam, s született az általam linkelt működő megoldás, amely egyelőre nincs repóban, de akinek kell, az eléri a csomagokat.

Eléggé béta szagú amúgy ez a verzió

Nekem néha nem indul el a NetworkManager.service, fene tudja miért. Belépek terminálon, aztán elindítom ilyenkor. Ma meg azzal szórakoztatott, hogy egyáltalán nem indult el a grafikus felület, konzolon tudtam belépni. A futási szint pedig az 5-ös volt - graphical.target. Egy init 3 után kiadott init 5 megjavította.

Azért az felettébb furcsa, hogy egyes szolgáltatások vagy eleve el sem indulnak, vagy esnek-kelnek. A renderelési hibák továbbra is megvannak, pl. conky esetében. Workaround, hogy SIGHUP-ot küldök neki, újra felolvassa a konfig file-t, s egy darabig jó. Egyes ikonok úgy hiányoznak a desktopról, hogy a file megvan hozzá, hiszen ha választani szeretnék ikont, akkor ki tudja rajzolni, de hiába mondom neki, hogy kiválasztottam, OK, a desktopon már helyettesítő dokumentum ikon jelenik meg. Szóval olyan, hogy simán használom, ez az elsődleges gépem, de annyira fércmű most az oprendszer rajta, hogy szégyelleném, ha valaki látná. Amúgy az igazán fontos dolgok működnek, végre a levelezés is megy, böngészés, nyomtatás, p2p VoIP, audio alrendszer mind működnek, a routerem-hez is tudok a gépen image-et készíteni, virtualizáció is működik. Csak néha ezt-azt manuálisan kell böködni, hogy menjen. :((

Mindegy, a desktop gépemen meghagyom, de a notebookjaimon marad a Fedora 28. Az viszont hibátlan.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én speciel ilyen nem elindulásos eseményeket nem tapasztaltam eddig, de - lévén nem ez a "mindennapos" rendszerem - nem nyüstöltem még túl sokat. Egyelőre azt a bizonyos újratelepítést se csináltam még meg, pedig már nagyon kéne. :) (Az egy F28, de nem működik normálisan a dnf. Frissítésnél valami "non-fatal bug"-ot regél bizonyos csomagoknál, de azt a parancsot, amit hibásnak mond, azt kézzel elindítva egy sima segfault a jutalom. Nincs kedvem kitalálni, hogy mi a nyűgje, valószínűleg sérült a fájlrendszer, párszor elszállt alóla a táp. :) )

Kiadta gyorsan a csapat, amíg még lehet :D

Na, kigyomláltam belőle egy csokorravaló selinuxos szabálytalanságot, már percek óta nem dob fel selinux alert-et. :) Végre megy a vnstat.service (vnstatd) is.

Hasznos a logok olvasgatása. Persze, még számtalan bajom van vele.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

a dekstopon sikerult az upgrade, egy problemat talaltam eddig, a volumeicon ikonja szerint mute van, pedig nem. a ceges gepen meg varok egy kicsit szerintem az upgraddel.

Az szerintem nem bug lesz. A pulseaudio képes olyan csodára, hogy a volumeiconnal a master hangerőt állítod, miközben egészen más sink-re van kötve a fizikai audio kimeneted, erősítőd. A megoldás a pulseaudio-ban történő nyomozás és a helyes konfigurációs file megírása lesz szerintem.

Hogy mást ne mondjak, a gépemben van egy alaplapi hangkártya, egy PCI-os hangkártya, s jelenleg egy USB portba dugható, USB-s hangkártyaként viselkedő Panasonic erősítő DAC-ja az, amelynek a hangerejét a volumeiconnal állítani szeretném. Szerintem kezdd egy

pactl list short

illetve

pactl list

parancsokkal a problémával történő barátkozást. Az a gyanúm, ez magától sose fog meggyógyulni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Jaj, te vagy az én emberem! Akkor itt egészen másról van szó, minden működik, ha jól sejtem, ez egy renderelési probléma. Ilyen nálam is van, bosszant is nagyon. Xfce-n az értesítési területen amikor a qxkb nevű billentyű layout váltóval megváltoztatom a kiosztást, s ezzel a US és HU zászló között váltok, a zászló jobboldali néhány pixeloszlopa nem változik meg. Aztán használom az alltray nevű alkalmazást dokkolásra. A timeline ikonját kirajzolja szépen, de a seren ikonját - nincs neki, de egy telefonáló Linux-pingvint adtam meg - ráteszi a timeline ikonjára, s így teszi az értesítési területre. Tehát van egy timeline ikonom, meg egy timeline ikonra rajzolt telefonáló pingvinem egymás mellett.

További nyűgöm, hogy a conky is képes minden frissítési ciklusban egymás hegyére-hátára dobálni a betűket, amelytől olvashatatlan lesz az egész. Ezt nem kezdettől csinálja, hanem például onnantól, amikor az előbbi bug előjön, azaz elindítom a serent.

Úgy tűnik, ez valamelyik grafikus rétegben - VGA driver, Xorg, gtk2, gtk3 - inicializálási, vagy valami hasonló bug. Annak örülök, hogy nálad is előjött, talán lehet miatta nyafogni, s talán reprodukálható.

Eddig azért nem bugreportoltam, mert lövésem sincs, melyik rétegben, melyik csomagban van a hiba. Meg a hiányos nyelvtudásom miatt ilyen körmönfont dolgot biztosan nem tudnék érthetően megfogalmazni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Imádom! Á, ezt csak bosszankodva írom. Néha nem indul el a NetworkManager, ekkor nincs hálózatom, de sebaj, root joggal el tudom indítani. Aztán megint csak néha nem indul el vagy a Xorg, vagy a lightdm, mindenesetre a boot végén konzolon tudok csak belépni. Persze egy init 3, majd init 5 után ez is megoldva, de mondjuk úgy, nem túl felhasználóbarát az élmény.

De, hogy ne legyen egyszerű, a szolgáltatások függősége hurokba került, ami így ahhoz a deadlock-hoz hasonlatos, mint amikor egy jobbkezes kereszteződésbe egyszerre ér oda négy jármű. Ezt logból láttam. Fél szívvel cselekedtem az elhárítása ügyében, de nem ellenőriztem, sikerült-e, de azért na! :-/

Ilyen rossz még sose volt. A kontraszt azért is nagy, mert a Fedora 28, tehát a közvetlen elődje viszont nagyon jó.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Sajnos a Linux is egyre szarabb, mint minden. Miért kell ennek így lennie?

Nemsokára eljutunk oda - vagy már ott is vagyunk, csak még mindig nem tudom elhinni - hogy nincs egy normálisan használható operációs rendszer sem?

Windows 10 viccnek is rossz, Fedora szétesett, Debian törött csomagokkal küzd, ami nem volt jellemzö rá, stb... a sok Pistike meg dobálja be egyfolytában a világmegváltó alternatív hyper booster firmware-eit minden szarhoz.

--
robyboy

Win10 tényleg hajmeresztő. Kíváncsi leszek mi lesz 2023 után (akkor szűnik meg a 8.1 támogatása) bár már a legtöbb új alaplapra meg laptopra nem is lehet 10-esen kívül mást tenni.

Reménykedem, hogy valamelyik nagyobb cég HP, IBM, vagy akármelyik előáll egy teljesen új operációs rendszerrel. Még az sem lenne baj, ha az XP tudását hozná, nyilván mai hardware kompatibilitással. Tudom naív vagyok. Hiszek a mesékben.

Aztán ha nem, talán többen kezdenek el almát használni. De türelem! 30-40 év múlva minden háztartásba eljön a linux desktop éve is.

Tudom apróság, de már azt sem értettem, miért kellett egyáltalán 10-esnek nevezni úgy, hogy nem lesz "új" verziója. Simán maradhatott volna Windows és kész. Nagyon szarul fog hangzani 15 év múlva hangzani, hogy Windows 10-est használ valaki, azt sugallja, hogy ez egy régi rendszer, csak toldozzák-foltozzák - mondjuk ez igaz is.

--
robyboy

Eddig is új volt, de nem rossz. Amúgy ellentmondásos ez. A programozó nem kizárólag a feature-öket önti a kódba, hanem a javításokat is, így legtöbbször az új egyben jobb is. Baj akkor van, ha fenekestől felforgatnak valamit, vagy új megoldások mutatkoznak be az adott kiadásban.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Sajnos a Linux is egyre szarabb" "Fedora szétesett, Debian törött csomagokkal küzd"

Robyboy, olyan disztrót válassz magadnak, amelyik megfelel az igényeidnek, ha konkrétan ezt magadra nézve problémának érzed.
Az, hogy egyre szarabb a linux, azt kifejthetnéd részletesebben. Kompatibilitási problémák, instabilitás stb.

Centos/Scientific, Debian, gentoo. Nálam például csak ez a négy disztró jöhet számításba feladattól és hardwaretől függően. Izmos vasra alapból gentoo, régebbiekre a maradék három.

Nekem pl: debiánnál pont nem a stabilitással volt problémám, hanem minden mással