KDE Plasma 5.14.0

 ( ulysses | 2018. október 11., csütörtök - 8:09 )

Megjelent a KDE Plasma 5.14. Benne a temérdek hibajavítás mellett számos fejlesztés történt a Discoverben, a Plasma szoftverközpontjában, a KWin ablakkezelőben és más alkalmazásokban.

Bejelentés | Changelog

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Csak puszta kíváncsiság: Van itt olyan valaki aki teljes mértékben KDE lakó és KDE only appokat használ? Vagy jelentős részüket? Mennyire dolgozik jól össze az egész DE? Mennyire vált optimalizálttá a rendszer ennyi idő alatt, folyamatos használat mellett hogy bánik az erőforrásokkal?

Én. Több mint 20 éve. Nekem bejött.

Én kb. 2 éve tértem át ~8 év Gnome után - azt kell mondanom, hogy sokkal jobb és nagyon szép felület. :)

Nem tudok KDE only appokat használni, néhány program (Chrome, Sublime Text, hogy csak kettőt mondjak) igénylik a GTK-t, de szépen integrálódnak az egész DE-be.

Szinte csak KDE appot használok. Optimalizálás teljesen rendben van. Annyira, hogy pl. Firefoxba telepíthető egy "Plasma Integration" nevű kiegészítő, ami lehetővé teszi, hogy automtikusan a KDE végzi el a böngésző által indított letöltést.

Erőforrás használatról.
AMD Phenom(tm) II X4 B50 Processor + 6GB memória + Radeon HD5570. A rendszer SSD-ről fut.
Folyamatosan látom a processzor terhelést, ami csak olyankor megy 25% fölé, ha épp rendszerfrissítés települ. Jelenleg nyitva van Firefox kb. 15 füllel, 5 LibreOffice dokumentum, 10+ elkezdett levél KMail (Kontact) ablakban és egy rakás "apróság". A terhelés ~2%.

Remek hír, köszi az infót. Igazság szerint valamikor nagyon régen (sulinet expressz időkben) még valami ősi süsüvel kaptam a gépet amin kde 3 futott, azt nagyon szerettem (net ment, videók mentek, msn-re meg volt kopete szóval 100%-ban le voltak fedve a gépes igényeim, ráadásul sokkal esztétikusabb volt mint az akkor divatos XP :D), utána jött a 4-es blama, viszont egyre jobban érik a gondolat hogy próbaképpen rámegyek erre a KDE only dologra kipróbálás szinten és 1-2 hónapig csak KDE appokat használok hogy lássam hogy működnek együtt.

Sok jót hallottam róla, néztem youtube teszteket ahol a legmeglepőbb az volt hogy kevesebb memóriát evett mint egy gnome 3, pedig ugye a KDE sose volt a lightweight DE hírében.

Disztró ügyileg merre érdemes nézelődni? Hol van relatíve friss de stabil csomagválaszték? Neon? openSuse? Kubuntu? Ami szívemhez közel áll az a manjaro kde spinje, lehet teszek vele egy próbát... vagy érdemes egy stabil kiforrott verziót használni?

Ha Ubuntu vagy származékai, akkor inkább a Neon, abból is a User Edition. Az egy Ubuntu 18.04 a legfrissebb KDE szoftverekkel. Nem tudom, milyen gyakran frissül, nálam a Developer Edition Git-Unstable fut, az naponta kapja az új csomagokat, fordítások tesztelésére az a legjobb.

Manjaro KDE

pch
--
SB-soft online ügyviteli rendszer
--

+1

Süsü tumbleweed.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ha az a lényeg, hogy egyszer telepíted és utána csak stabil frissítések települjenek, akkor openSUSE Leap 15. Fel kell venni KDE repókat és akkor mindig a legújabb verziót kapod, de már tesztelt, stabil változatot.
Ha nem zavar, hogy néha egy-egy frissítést követően lehetnek érdekes jelenségek, akkor openSUSE Tumbleweed. Mindig mindenből a legfrissebb verziókat kapod. Van, hogy valamiből a bétát (pl. LibreOffice, de komoly problémám nekem evvel sem volt.

Ami roppant idegesítő a KDE-ben, hogy az ablakok mindig a képernyő széléhez tapadva jelennek meg és nem jegyzik meg a legutóbbi helyüket. Ezt javították már? Illetve ez bug vajon vagy feature? :D

-------
It is our choices that define us.

Ez nem hiba, hanem egy kwin beállítás kérdése (de fejből most meg nem mondom, hogy hol van). Eleve több féle window placement módból lehet választani, én pl azt szeretem, ha középre nyílik az új ablak, nekem így van beállítva 1000 éve. De az is beállítható, hogy megjegyezze a méretet, pozíciót, kwin szabályokkal akár per alkalmazás alapon is (egyik alkalmazásnál szeretnéd, hogy mindig ugyanott nyíljon meg, a másiknál nem). Ebben a KDE/KWin nagyon rugalmas.

Na igen, a KDE-ben tényleg settings-hell van, aminek megvan az előnye-hátránya. De csak hogy a lényegnél maradjuk, nekem az nem működött. Sem a középre igazítós, sem a megjegyzős funkció. Ráadásul nem lehetett egyből beállítani régen, hanem mókolni kellett hozzá.

-------
It is our choices that define us.

Eggyel feljebb még jelen időben írtad, hogy ez roppant idegesítő a KDE-ben. Én kezdettől (KDE 4.1-4.2-től) így használom arch-on, nem volt vele gondom. (Ettől még persze lehet, hogy volt valamikor ilyen bug.)

Ja igen, bocs. KDE jelenleg nekem csak szoftverteszteléshez kell néha, vbox-ban futtatom már csak, ahol default beállításokon fut. ~10 éve, 2-3 éven át használtam, de már akkor is létezett ez a "feature". :)

-------
It is our choices that define us.

https://hup.hu/cikkek/20181012/kde_applications_18_08_2#comment-2275742

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead