Magyar szoftverrel tanulnak programozni a német gyerekek

 ( nemethl | 2018. október 3., szerda - 8:19 )

A Cornelsen kiadó tankönyvsorozatának legújabb tagja, a februárban megjelenő 5–6. osztályos informatikai feladatgyűjtemény részben a magyar fejlesztésű LibreLogo programra épül, hangzott el az idei LibreOffice konferencia kapcsolódó előadásában.

Az előadásban említett német tankönyv szerzője, Mirek Hančl középiskolai tanár, a „Színpadon a tudomány!” (Science on Stage) EU-s oktatási hálózat németországi aktivistája, aki a LibreLogo mellett a Minecraft segítségével is oktatja a kémiát és az informatikát. A Minecrafttal ellentétben a LibreLogo nyílt forráskódú és ingyenes program, a LibreOffice irodai programcsomag része. Vektorgrafikus ábrák elkészítésére és a programozás elsajátítására is alkalmas eszköz, amely kis teljesítményű számítógépen, internetes hozzáférés nélkül is működik, így az EU elmaradott régióiban, kevésbé felszerelt iskolákban is megállja a helyét. Az előadás magyar példája mutatja, hogy a szűkös feltételek mellett is milyen kreatív módon lehet használni a LibreLogót: Kecskeméti Péter informatikatanár milliméterpapír mintájú háttérképpel kombinálta a LibreLogo munkaterületét, azaz a Writer dokumentum első oldalát, hogy matematikai pontossággal lehessen követni a teknőc útját, elősegítve a Logo program működésének megértését.

Az általános iskolai informatikatanárok és óvónők képzésében szerzett pozitív tapasztalatok alapján a Firenzei Egyetem szakemberei elkezdték az Európai Unió eTwinning oktatási platformján is népszerűsíteni a LibreLogót. Az eTwinning közel 200 ezer regisztrált iskolájából első körben 250 tanár jelentkezett a szeptemberi online LibreLogo kurzusra, amelyet Andreas Formiconi, az egyetem informatikai tanszékének docense tartott.

Az ingyenes és nyílt forráskódú szoftver kifejlesztését a magyar FSF.hu Alapítvány, és az EU-s támogatással létrehozott E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ is segítette. A program honlapja, a LibreLogo.org oldal magyar és angol nyelvű oktatási anyagokat nyújt a programozás és annak oktatása iránt érdeklődők számára.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Azt hittem, hogy mi mindenben hülyék vagyunk és a "nagy" németek hozzák ide a világosságot. Erre, tessék...

Gratulálok! Ilyenkor mindig megerősítést kapok, hogy az 1%-om minden évben jó helyre kerül!

--
trey @ gépház

Köszönöm szépen! Bízom abban, hogy a németek példát mutatnak nekünk, magyaroknak is a LibreLogo használatával! :)

Már csak a maradék ~32%-ra kellene megerősítés :D

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Az adód 1%-át ajánlhatod fel közhasznú szervezeteknek, nem a fizetésed 1%-át (gondolom a "bruttó fizu - 33% = nettó kézkezkapott" számítás-ból akartad kihozni ezt a 32%-ot).

Helyesen:
Már csak (az adóm) maradék ~99%-ra kellene megerősítés
--

Szép munka! :)

+1

Én azon csodálkozom, miért nem terjed ez jobban. Minden esetre gratulálok a sikerhez, és szurkolok nektek. Hajrá! :-)

Köszönöm szépen a gratulációkat! :) Az eszközök jönnek, mennek, a Logo programok is elavulnak, kikopnak. A LibreLogo a vektorgrafikával kicsit nehezebben fog talán, de valószínűleg az is probléma, hogy a LibreOffice nincs jelen annyira a közoktatásban, mint amennyire lehetne egy szabad, Windowson, macOS-en és Linuxon is futó, ingyenesen is letölthető irodai programcsomag, amelynek ebben a kategóriában nincs nagyon párja.

Meg gimiben nekunk is volt Logo. Utaltam, a Pascal utana feludules volt, a fraktalrajzolas tetszett benne egyedul.
Viszont egyetemen Prolognal latszott, hogy ki tanult meg rekurzivan gondolkodni, es ki nem.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Milyen a gépigénye? Valahogy a LibreOffice-ról nem az az emlékem, hogy takarékosan bánt volna a memóriával, míg egy Logo-nál előnyösnek érezném, ha kenyérpirítón is elfutna.

256 MB RAM, de a javasolt 512 MB (https://www.libreoffice.org/get-help/system-requirements/), azaz jóval kisebb, mint pl. a Windows 10 rendszerigénye (32 bites 1 GB, 64 bites 2 GB, l. https://www.microsoft.com/hu-hu/windows/windows-10-specifications).