Újabb Apple Store-t kellett evakuálni akkumulátor probléma miatt

Címkék

Rövid időre evakuálni kellett egy Apple Store-t Amszterdamban vasárnap délután. Három vásárlót kellett légzési nehézségek miatt ellátni, feltehetően az akkuból a levegőbe jutott kémiai anyagok miatt. Az üzlet egyik alkalmazottja szerint egy szivárgó iPad akku lehetett a bűnös. A kérdéses iPad-et gyorsan elhelyezték egy erre a célra rendszeresített, homokot tartalmazó dobozba.

Részletek itt és itt.

Hozzászólások

Remélhetőleg a homokot tartalmazó dobozon is van almás logo.
Mert hát hogy nézne ki anélkül...

Simán, egy browser back után be lehet küldeni újra ugyan azt a post-ot.
Trey, ez majdnem akkora gáz, mint az iSand! :))

"Három emberre mentőt kellett hívni egy Apple Store-ban, mert tüdejük mérgező kemikáliákkal telt, miközben a szarul gyártott / szarul kezelt akku leeresztett. A tűzoltók evakuálták az üzletet, ami azután 1 órán keresztül zárva tartott. Az evakuálás az embereket megrémítette."

Apple fag riposztol:

"Te Trey, bugos a Drupal!!!"

Ó, te jó isten :D

--
trey @ gépház

Aki vesz i-terméket, az kap hozzá ilyen homokdobozt is? Drót nélküli töltés működik a homokdobozban?

Ha ez eszebe jutott volna a Samunak, nem hivjak vissza a hibas Note-ot, hanem adnak mindegyik melle egy doboz homokot.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Éppen most folyik a szabadalmaztatása a többfunkicós homokos ládának.

1. funkció: Négyévszakos tűzoltó homok

2. funkció: Téli időszakban: A bolt előtti jeges járdán elcsúszó 15. vásárló után a láda oldalára írt szöveget olvassa fel a szóvivő: „Az elcsúszás nem a járda jegesedése miatt történt, hanem a vásárlók nem megfelelően bordázott talpú cipőben közlekednek. Ezt elkerülhetik, ha a telefonnal együtt megvásárolják az iShoe-t is.”

3. funkció: Ha lesznek olyan csökönyös vevők, akik nem veszik meg az iShoe-t, és ezért még legalább 500-an elcsúsznak, akkor a ládában lévő homokkal felszórják a járdát.

Most: Az amszterdami üzlet kapcsán Te írtad: „Meg random amerikai telefonszakuzletben…”

Régebben, például: „On several occasions, government authorities and politicians warned citizens of errors with Apple Maps. In early December 2012, the police department of the Australian city Mildura alerted people who planned to reach the city using Apple Maps, because Mildura was shown in the middle of Murray-Sunset National Park, 40 miles (64 kilometres) from its actual location.”

De az olasz Viterbo is 10 km-rel arrébb került. Továbbá az „apple map fails”-re is számos találatot ad a kereső.

azt nem erti hogy mi koze a "random amerikai telefonszakuzletben" kotelezo/ajanlott/etc homokladahoz az _europai_ Amszterdamban levo esethez. most akkor itt is kotelezo/ajanlott (deeplinket!) vagy miert volt itt olyan lada?

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Ebben mindig is jó volt az alma: elmondani, hogy ez nem bug, hanem feature.

Erről egy múlt hét előtti, többnapos macbook-os szívás jutott eszembe. Hosszas debuggolás után azt sikerült megállapítanom, hogy a High Sierra legfrissebb, 10.13.6-os verziójában van egy bug, ami miatt bizonyos gépeken (eddig MacBook Prókon sikerült csak reprodukálni, azokból is csak bizonyos szériákon) a FileVault engedélyezése után hiába írod be a helyes jelszót bekapcsoláskor, a rendszer nem fogadja el, így a user nem tudja használni a gépét ki/bekapcsolás vagy újraindítás után, ha titkosítva van a diszk. A hibát elég könnyű reprodukálni az érintett gépeken, nem függ a usernévtől, jelszótól, vagy más "külső tényezőtől", az egyetlen biztos pont, hogy csak a hálózatos (AD-s) fiókoknál okoz problémát, és egy frissen újrahúzott, éppen csak domain-be léptetett gépen is simán előidézhető.

Amikor ezt jeleztem a külföldi, Global Mac Support-os kollégáknak, hosszú levelezgetésben próbálták bizonygatni, hogy ez biztosan nem egy MacOS bug, és újra és újra kérték, hogy mindenféle fixeket futtassak, mert "segíteni fog, a többi hasonló esetben is segített". Aztán a végén sértődötten elismerték (persze csak burkoltan), hogy igazam van, ez valószínűleg tényleg egy bug lesz, amit nem fogunk tudni orvosolni házon belül. Sosem értettem ezt a filozófiát. Az Apple fejlesztői talán nem emberek? Akármennyire alaposak, profik, maximalisták, nem tudnak 100%-ban hibátlan kódot írni. Nem volna egyszerűbb elismerni a hibát, és gyorsan kijavítani a következő release-ben, ahogy minden más (normális) gyártó teszi?

A bugot riportoltam a Product Feedback oldalon és a developer ID-val elérhető Bug Reporter felületen is, természetesen egyikre sem kaptam választ az Apple-től az azóta eltelt kb. 10 napban...

Valószínűleg a brand építés része az, hogy mindig minden tökéletes. Akkor is, ha esetleg mások szerint nem az.

Olvastam egy cikket, amiben pl. azt írták, ha az apple boltba beviszi az ember a hibás iphone-t, akkor miket szabad és miket nem szabad mondania az eladónak.
Valami olyasmire emlékszem pl., hogy nem mondhatja azt, hogy sajnálom, hogy elromlott a telefonod, hanem azt kell mondania, hogy sajnálom, hogy ilyen kellemetlen élményben lett részed.
Azokat a kifejezéseket, amik arra utalnak, hogy rossz az eszköz, azt kerülni kell - még akkor is, ha éppen arról beszélgetünk, hogy rossz, és meg kell javítani.

Biztos hozzáértő emberek kielemezték ezt és megalkották a kommunikációs előírást. Simán lehet ugyanez a tűz kezelésre, a betörések kezelésére, a bejelentett hibákra, stb.

Nincs még vége a sztorinak, legutóbb azt kérték, hogy küldjünk el egy érintett gépet a hamburgi irodába, aztán majd ott helyben megszakértik, de egyelőre vacillálunk, hogy akarjunk-e erre pénzt és időt áldozni (nyilván értékbiztosítással küldenénk az egyetlen, per pillanat nélkülözhető, alig 2 hónapja vásárolt MacBook Pro-t, ami biztos nem olcsó mulatság).

Egy másik fix, ami időközben felmerült, hogy local user-ré konvertáljuk a network user-t és szkriptelve tartjuk szinkronban a jelszót az AD-s fiókkal, bár ezt inkább hack-nek nevezném mint megoldásnak. Ebből készült már egy előzetes verzió tesztelésre, de ez egyelőre nem működik (ugyanaz a hiba, nem fogadja el a rendszer a helyes jelszót). Azt egyelőre nem tudjuk, hogy ez az eredeti bug-gal van összefüggésben vagy csak az implementáció nem működik jól, mivel ez a "fix" is a kinti support-tól jött.

UPDATE: reagált az Apple a bug report-ra, igaz, nem sokkal vagyok előrébb: azt kérték, rögtön a jelszó visszautasítása után futtassak egy sysdiagnose-ot, és a keletkezett logokat küldjem el nekik.

A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a titkosítás feloldásakor egy elég minimalista interfészt dob fel a gép, ahonnan nem lehet se finder-t, se terminal-t elindítani. A support által küldött leírásban említett 5 billentyűs (!) kombó lenyomása is hastástalan volt.

Megpróbáltam kicsit előrébb lendíteni a dolgot, a válaszban visszakérdeztem, hogy nem lehet-e véletlenül megnézni a boot konzolt a jelszó beírása után, hátha ott látszik valami értelmes hibaüzenet? Kíváncsian várom a választ, biztos vagyok benne, hogy a MacOS-ben is van valami olyan mint a Windows telepítőben a Shift+F10 (vagy Linuxokon a tty-k közötti váltogatás)...

Mivel valószínűleg sok magyar felhasználót érint a probléma, gondoltam megemlékezek a fejleményekről: nincs megoldás továbbra sem, az Apple telefonos supportjától azt a jelzést kaptuk, hogy idézm, "nem elvárható" ("it's not to be expected"), hogy a jelszóbekérő felület jól működjön US English-től különböző bill. kiosztásokkal. Természetesen ezt csak szóban, telefonon mondták el, írásba foglalni nem voltak hajlandóak, pedig kollégám kifejezetten kérte, hogy legyen hivatkozási alapunk arra, hogy miért nincs még mindig megoldás.

Úgy tűnik, az ISO/IEC 9995 szabvány szerinti kiosztásokat érinti a probléma (azaz, valószínűleg minden európai kiosztással vannak gondok), az amerikai (ANSI szabvány szerinti) kiosztások nem érintettek.

Érdekesség, hogy egy mezei USB-s (PC-s) magyar billentyűzettel vagy egy bluetooth-os, szintén magyar kiosztású Magic Keyboard-dal nem sikerült reprodukálni a hibát, viszont a gépbe szerelt billentyűzettel bizonyos MacBook modelleknél mindig reprodukálható. Ez esetleg lehet egy workaround azoknak, akik szintén szívnak ezzel a problémával.

A negatív reklám is reklám...

Archlabs

Lehet így akarják bebizonyítani, hogy nincs semmiféle korlátozás melegedés esetén. :)

Oké, értem... és OTTHON mit csináljon az a balek aki Apple-t használ?

Tegye a macskaalmot is az éjjeliszekrényre, ha netán Color Star TV készülék (*) lesz a telefonjából???

(*) - szóljon, aki nem emlékszik rá, robbanós TV címen keresse a gugliban