Érkezhet az iPhone-ba a dual-SIM támogatás?

 ( trey | 2018. augusztus 1., szerda - 9:02 )

Szemfülesek olyan hivatkozásokat találtak az iOS 12 beta 5-ben, amelyek ráerősítenek arra a régi vágyakozá szóbeszédekre, amelyek szerint második fizikai (nem e-SIM) SIM tálcával rendelkező iPhone-ok érkezhetnek. További találgatások itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Sajnos ez is azt mutatja, hogy már nem diktálják a trendeket, csak loholnak utánuk. Pedig az e-Sim bevezetésével nagyot lökhettek volna a piacon a fejlődés felé.

Egyrészt, ez egy meg nem erősített pletyka jelenleg, másrészt ha igaz is, nem zárja ki, hogy mondjuk az USA-ban e-SIM-es modellek mellett Indiában meg egyéb kevésbé fejlett helyeken legyen 2 fizikai SIM tálcás verzió.

--
trey @ gépház

Hol a fenében olvastam, hogy a fejletlenebb régiókba a segélyszervezetek dualSIM-es telcsiket visznek, hogy csökkentsék a mobilköltségeket? Ezek szerint itt nem.

Egyébként meg jön a virtuális SIM korszaka, talán ez lesz még fejlödés a témában. Már ideje is volt, mert nem lehet tovább vagdosni a meglévö SIM-eket. De még évekig fog tartani a bevezetése.

--
robyboy

Eleve tök felesleges volt vagdosni a SIM-eket. Nekem még van a fiókban olyan óratelefonom amibe normál méretű azaz mini-sim kártyát kellett tenni. Ha egy óra méretű mobiltelefonban elfért a mini-sim akkor nehogy már egy iPhone-ba legyen túl nagy.
Az eSIM miben lenne jobb?
A nyári hőségben amikor az okostelefon is besokall elég áttenni a sim kártyát a melegben is megbízható "buta mobilba" ami tökéletesen működik. eSIM-mel ezt nehezebb lenne megoldani.
Továbbá terrorellenes és nemzetbiztonsági okokból egyre szigorúbb a kontroll a mobilok körül. Az anonim sim kártyázást is visszaszorítják, országonként több-kevesebb sikerrel. A cél, hogy minden esetben személyesen azonosítás után lehessen csak mobilszerződést kötni, még prepaid esetén is. Itt is eltűnnek az eSIM előnyei. Csak a hátrányok maradnak.


Normális HUP-ot használok!

"A nyári hőségben amikor az okostelefon is besokall elég áttenni a sim kártyát a melegben is megbízható "buta mobilba" ami tökéletesen működik."

??? :D 2012 óta egyetlen okostelefonom sem sokallt be a nyártól. miről van szó?

Nem hiszem, hogy itt, mert nem nagyon számolunk be embercsempészettel kapcsolatos hírekről.

--
trey @ gépház

LOL

Személy szerint arra leszek kíváncsi, ha a Google meglépi a Fuchsia-t, merre mozdul el a piac? Ha bejön nekik, akkor sok változásra nem kell számítani, viszont, ha bukta lenne, akkor még bármi történhet.

Èn úgy látom egyébként, hogy nagyon nincsenek már trendek smartphone téren, kb. elérik az eszközök azt, amit ebböl ki lehet hozni. A nagy fejlödésen már túl vagyunk, úgy, ahogy kb. a PC-knél is lezajlott ez pár éve.

--
robyboy

A piac meg minden ilyesmi (főleg a userek) nem azt nézik, hogy Fuchsia az OS vagy nem, hanem hogy működnek-e a jól bevált alkalmazásaik és a szolgáltatásokat tudják-e használni.
Baromira leszarja a user, hogy Linux kernel, vagy Zircon kernel fut, Fuchsia runtime-mal, vagy Android runtimemal.

Ez igaz, viszont arra is láttunk már példát, hogy hogyan lehet tehetségesen szétkúrni egy jól bejáratott platformot.

--
robyboy

Nem is kellenek forradalmi újítások, ha az a jól bejáratott platform teszi a dolgát. A PC dominanciáját azért vesztette el mert több évtized után sem volt jó platform. Sok próbálkozás és ígéret után is malwarek, köznyelvben vírusok szopatták napi szinten az egyszeri felhasználókat. Egy notebook sok sok ígéret ellenére meg sem közelítette az egy napos aksiidőt. A rendszeres "gépkarbantartás" és elmaradhatatlan újratelepítés sem tűnt el, pedig az egyszeri felhasználók ezt nem is értették és nem kedvelték. Az egeres-ablakos felület pedig csak nem volt annyira magától értetődő, ha időseknek PC használati tanfolyamokat kellett szervezni.

Valahol itt állt a PC világ amikor megjelentek az első iPhoneok és Android mobilok. Könnyű, kicsi, legalább egy napos aksiidejű, zsebre vágható új személyi számítástechnikát gyorsan megkedvelték a népek. Kiderült, hogy ez jobb alternatíva, és innen kezdődtek a PC problémái.
Az okostelefonok gyártói, fejlesztői majd akkor foghatják a fejüket, ha valaki kitalál és piacra visz valamit ami ennél is sokkal jobb és igény is van rá. De addig bőven elég ha hozzák azt amit eddig tudtak.


Normális HUP-ot használok!

Azt viszont nagyon érzi a "piac", ha egy operációs rendszer szar. A Microsoft mobil próbálkozása ezért lett akkora bukás mint az ólajtó.


Normális HUP-ot használok!

+1
jott a smatphone, gyozott, tarolt, megrekedt, ennyi van benne. Most johet a kovetkezo lepcso, ha van ra igeny. Talan a nyelvbe ultetheto holografikus zenelo, discogomb telefon lesz a jovo, ha az Apple be tudja hulyiteni a fanatikusait. Onnantol majd megy a tobbi is utana. :D

Azért én addig nem tartanám vissza a levegőt.

Egyszer megnézém hogy a google mire jut ha nem kell a totálisan széttöredezett platformot tákolgatniuk, és a teljesen inkompetens gyártókkal foglalkozniuk.

Már megint kezditek a nyavajgást.

Felesleges kijelzőt is tenni a telefonjukba, mert azt sem ők találták ki. Attól, hogy bizonyos dolgokban innovatívak, nem jelenti azt, hogy a piacért cserébe nem érdemes belevágni valamibe, amit már mások alkalmaznak.

---
http://www.vultr.com/?ref=6814182

10 év android után tudom értékelni, hogy nem innovatív, hanem használható telefonokat (na jó, legalább egyet) készítenek.

+1

Heti 40-50 ora IT utan hasznalni akarom, nem debuggolni minden kinjat.

Megértelek. Én azt csinálom, hogy heti 40-50 óra IT után hazamegyek és a maradék heti 128-118 órában Androidot debugolok :(

--
trey @ gépház

Worksforme(tm)

Sajnos a több milliárd android usernek van egy ilyen közös fétise hogy munka után debugoljuk a telefonokat. Már szexuális élete sincs senkinek.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Csak az utobbi par honap bugjai alapjan a szifonra is raferne egy jo alapos debug.

Igen, emlékszünk, hogy az iOS (és macOS) kiadások kiváló minősége miatt szórt többször is hamut az Apple a fejére és jelentette be, hogy jelentősen átszervezi a fejlesztési és QA folyamatait, valamit leáll a feature-ök kényszeres belapátolásával és a következő nagy release-t a stabilitás növelésének szenteli.

Ja! Nem:

https://www.hwsw.hu/hirek/58400/apple-ios-11-12-fejlesztes-javitas-metodika-strategia-szoftver-rendszer-iphone-ipad.html

--
trey @ gépház

+1
Kamera fagyás, mem-leak majd fagyás, masszív laggolás. Mindez Nexusokkal. Mindegyiket próbálta a közösség megoldani (hangsúly a próbál-on), tekintve hogy a Google magasról tojt az egészre, nem pár nap alatt jött hibajavítás, hanem fél év vagy még több alatt. Sajnos mivel a platform nagy része zárt, a driver, modem, gapps hibákat egyik rom sem fogja javítani, tehát végsősoron mindig a gyártón múlik minden. Hiába, amíg célbaérnek a reklámok addig az alapvető funkcióját ellátja a platform, bármennyire bugos is...
2 év alatt lehet hogy hirtelen 180 fokos fordulatot vett a platform. Bár kétlem, tekintve hogy addig is minden főverziónál az volt a szlogen hogy majd most minden jó lesz, sőt mindig voltak akkor is olyanok, akinek semmi bajuk nem volt vele, csak a másik 90% szívott - persze ha nem használja az ember okostelefonként akkor a gondok jelentős része megszűnik. Majd kipróbálom ha bármilyen gondom lesz iOS-szel.

Nem látom fejlődésnek az e-simet a sim kártyához képest. De meggyőzhető vagyok :)

mondjuk az elég jó, hogy nem lehet kipattintani a sim kártyát miután ellopták. így esetleg lesz értelme lassan a find my iphone/android funkcióknak.

mondjuk ehhez eleg lenne ha a findmyphone mukodne imei alapjan is.

Tehat, user/pw es ne listabol valasszam ki, hanem irjam be az imeit? Szerintem a lista jobb. Vagy csak imei? Ha tudod az imeimet akkor tudsz kovetni, tehat az engedelyem nelkul latnad a helyzetem.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

nyilvan user+pw ahogy most is, csak az apple/ios az imei alapjan is azonositani tudna a telefont. tehat hiaba cserelnek simet, vagy formazzak le, latnak hogy az az imei hol jar... imei-t modositani ugye nem annyira egyszeru, nem veletlen mennek a szolgaltatoi tiltasok is imei alapjan.

Cserébe macerásabb a használt adás-vétel. Eddig még egy telefonomat se lopták el, viszont roppant sokat adtam/vettem használtan.

nem igazán értem, miért rontaná ez az adás-vételen :/

Ha van egy program, amivel az új (vagy a régi) tulaj el tudja „távolítani” a régi e-sim-et, és helyette egy újat tud megadni, akkor a lopás szempontjából kb. ugyanannyit ér, mint a fizikai sim. Tehát mindegy, milyen sim van benne. Ha az „átírásra” csak a szolgáltató (vagy az Apple szerviz) képes, akkor minden adás-vételhez kell egy szolgáltatói látogatás. Az új és a régi tulaj együtt bemegy az ügyfélszolgálatra, vagy valamilyen hiteles(!) adás-vételi szerződéssel kell bemennie az új tulajnak. Ettől biztosan nem lesz egyszerűbb az adás-vétel folyamata.

De eddig sem kellett az Applehoz vagy szolgaltatohoz elmenni sim csere eseten. Volt regebben az "Apple SIM" nevu cuccuk, ami egy fizikai sim kartya volt, viszont nem tartozott szolgaltatohoz. Az iPad menujeben lehetett kivalasztani a szolgaltatot, majd itt volt lehetoseg meglevo elofizeteshez vagy uj elofizeteshez is kotni (kezdtetben ez csak az USA teruleten mukodott, de ma mar UK, Canada es meg jopar mas helyen is megy). Ha ezek utan masik szolgaltatot akartal valtani (pl. Verzion helyett T-Mobile), akkor ugyonebben a menuben atkattintottad es SIM kiszedes nelkul maris tudtal szolgaltatot valtani. Voltak/vannak geci szolgaltatok, ilyen pl az AT&T, aki mihelyt raswitchelted ezt a fizikai Apple SIM-et, nem fog engedni ujabb switchet ezen a sim kartyaval. Tehat ha tovabbra is szeretnel switchelheto Apple SIM-et, akkor ujat kellett vasarolni.

Az eSIM ugyonennek a technologianak az integralt valtozata. Tehat masik orszagba utazva sem kell kivenni semmit sem, hanem egyszeruen WiFi kozelben (pl megerkezeskor a repteren, vagy McDonaldsban) maris kattinthatsz be elofizetest a tabletedre. A meglevo elofizetesnel (pl. a magyar T-Mobile eseten) generalni kell a telekom.hu belepes utan egy QR codeot, majd ezt lecsippantani az eSIM kepes eszkozzel es voila, maris "kicserelted" a sim kartyat. Ha offline modon szeretnel SIM-et cserelni, akkor ez a QR kod ki is nyomtathato (de csak egyszer hasznalhato, tehat ezutan ujat kell nyomtatni).

Nekem tetszik ez a megoldas, EU-n kivul ugyis a legelso dolog amit szoktam tenni, hogy szereznem kell egy helyi SIM-et.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Ez a szál – eddig – arról szólt, hogy az e-sim azért jó, mert ha ellopják a telefont, akkor nem lehet egyszerűen sim-et cserélni benne. Ami viszont a használt készülékek adás-vételét megnehezíti. Viszont az általad leírtak alapján –, a lopás szempontjából, – teljesen mindegy, hogy milyen sim van a telefonban.

Szerintem teljesen mind1. Ha be van kapcsolva a telefonon a Find my iPhone (legyen ezentul Fmi), akkor a felhasznalo addig a pillanatig, amig a telefonnak van internet csatlakozasa, lathatja az eszkozet az Fmi feluleten. Ha a SIM kartya kiveheto, akkor kiveszem es megszuntettem a mobilinternetet. Igen valoszinu, hogy a telefon nem fogja ismerni a WiFi halozatomat, tehat mondhatom, hogy megszuntettem az internet hozzafereset az eszkoznek. Ha nem tudom kivenni a SIM kartyat, mert eSim, akkor esetleg ujrainditom az eszkozt azt remelve, hogy a gazdaja hasznal rajta PIN kodot. Ha hasznalt, akkor a nem kiveheto SIM eseten is megszuntettem a mobilinternetet (jelenleg nincs meg ilyen iPhone, de az iPadok kozul az ujabb "Pro" tipusokban van eSim mellett hagyomanyos SIM slot is). Ha meg mindig van net, akkor DFU modba allitva tolok ra egy ujraflashelest. (ekkor leirtottam az eredeti tulajdonos minden beallitasat is, tehat a telefon nem tudja azt sem, hogy milyen APN-t kell hasznaljon a mobilos csomagkapcsolt halozat eleresehez). Tehat az ujraindulo telefon nincs fenn WiFi halozaton es mobilhalozaton sem valoszinuleg, mert meg nincs aktivalva (az aktivalas pedig a korabbi Fmi bekapcsolas miatt nem fog sikerulni). Ebben az allapotban az Fmi nem tudja megtalalni. Az Applenek annyit kellene csak tennie, hogy ha megprobaljak aktivalni ezt a keszuleket WiFi halozaton at, vagy iTunest hasznalva, akkor lojjon egy koordinatat es kuldje fel a szerverre annak ellenere, hogy az most egy nem aktivalt "ures" telefon.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

hm, kíváncsi leszek mi sül ki belőle. kína és india zabálná, ami dollármilliókat jelenthet nekik. arrafelé rengeteg a multisimes telefon, ott hátrányban volt (eddig?) az apple.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Elképzelem a kis pakit, hogy bemegy a boltba és egy csirke ára helyett egy egész csorda marha áráért vehet telefont, mennyire fog örülni majd és azonnal eladja a megélhetését egy iphoneert :)

alábecsülöd az embereket, nálunk is vett már pár telefont a provident

lásd gelei

sok telefont adnak el arrafelé. van szolgáltató is, gondolom lehet részletre is venni nála. majd lesz egy iPhone SE X, ami kétkártyás, olcsóbb telefon lesz, stílszerűen 69 buznyákért. mert a cikk alapján annyi derült ki, hogy valószínűleg kétkártyás készülék lesz. de hogy melyik kategóriában, az nem. és a kis paki széles mosollyal odadobja mindenét, hogy neki is jusson a posh érzésből. ahogy itt, magyarországon is.

kínára esetleg valami hasonlóan erős érved van?


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Szép apple-rajongói álmok ezek!
A kis paki előbb fog kínai Vivo mobilt venni ami pont úgy néz ki mint az iPhone X, kevesebbe kerül, ráadásul többet tud. Esetleg vesz rá egy almás tokot ha divatmajom fajta.


Normális HUP-ot használok!

hát valamire csak kell alapozniuk, ha igaz a hír persze, mert itt már köröket vertek rájuk android vonalon.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

de ez mivel tud többet? sem oled kijelző, sem 4k@60fps, se vezetéknélküli töltés, se vízállóság, gondolom van még egy két hiányosság pluszban.

> Funtouch OS 4.0
> WAV ringtones
> SMS(threaded view)
> HTML5

:D

Alapvetoen igazad lenne, ha nem lennenek meg a kulturalis kulonbsegek a nyugati vilag es mondjuk a tavol-keleti emberek kozott. De van. Amit nagyon sok gyarto nem vesz figyelembe. Sot van a nyugati emberek kozott is olyan kulonbseg, ami bukast okoz egy-egy termek kampanyaban.

Ilyen volt, mikor a legnagyobb szensavas udito gyar kitalalta, hogy ket es fel literes csomagolasban forgalmazza a termekeit es azt is negyesevel osszefogva a franciaknal. Csak nem akart fogyni. A francia reszleg szolt, hogy ez nem lesz jo, de nem hallgattak meg oket. Aztan kiderult, hogy a legtobb varsoi francia biciklivel jar vasarolni a sarkiba es nem terepjaroval, mint a nagy amerikai egyesult almokban. Arra meg nehez felaggatni tiz liter uditot. :D

A fenti csak egy pelda volt, hogy a legjobb joszandekkal is kezdett kampany megbukhat. Es kelet es nyugat kozott ennel sokkal nagyobb kulonbsegek vannak. Pl. hogy kinaban a zold szin a gonosz szine, ezert nem jo egy termeken hasznalni. :D

„a legtobb varsoi francia biciklivel jar vasarolni”

A Varsóban élő franciák közlekedési szokásai ennyire befolyásolják a francia üdítő-piac alakulását? Ez ám a globalizáció. :-)

Szar prediktív szovegbevitel :)

Varsói = városi

https://www.business-standard.com/article/companies/smartphone-sales-in-india-samsung-leads-xiaomi-follows-in-second-place-117042800944_1.html

"The mid-end segment (Rs 15,000-20,000) witnessed the highest growth of 158 per cent year-on-year during the said quarter. Most of the growth in the category was driven by Samsung, OPPO, vivo, Gionee, and Motorola.

The premium segment (over Rs 30,000) grew at 35 per cent year-on-year with Samsung accounting for 48 per cent market share, followed closely by Apple at 43 per cent. OnePlus, OPPO and Google made it to the top five in this segment, but each with marginal shares."


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Kínában és Indiában is működik szerintem a 2 évente hosszabbított szerződés intézménye. Mint nálunk sem ritka, hogy rendes ételre nincs pénz, de a szifon ott villog a kézben.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

"rendes ételre nincs pénz, de a szifon ott villog a kézben"

és sokszor ilyen esetben van kapcsolódási pont is indiához.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."