Újra amerikai a világ leggyorsabb szuperszámítógépe

 ( trey | 2018. június 25., hétfő - 16:30 )

Summit, an IBM-built supercomputer now running at the Department of Energy’s (DOE) Oak Ridge National Laboratory (ORNL), captured the number one spot with a performance of 122.3 petaflops on High Performance Linpack (HPL), the benchmark used to rank the TOP500 list. Summit has 4,356 nodes, each one equipped with two 22-core Power9 CPUs, and six NVIDIA Tesla V100 GPUs. The nodes are linked together with a Mellanox dual-rail EDR InfiniBand network.

Sunway TaihuLight, a system developed by China’s National Research Center of Parallel Computer Engineering & Technology (NRCPC) and installed at the National Supercomputing Center in Wuxi, drops to number two after leading the list for the past two years. Its HPL mark of 93 petaflops has remained unchanged since it came online in June 2016.

Már lehetett hallani innen-onnan, hogy ismét amerikai szuperszámítógép veszi át a vezető helyet a TOP500 listán, de immár hivatalos: a Summit a leggyorsabb!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

akartam kérdezni pont, hogy milyen op rendszer fut rajta,de akkor el tudom képzelni :)

ezeken nem játék oprenccerek futnak, ubi és egyebek itt nem rúgnak labdába.

--
GPLv3-as hozzászólás.

értem én a kihívást, de most ebbe nem megyek bele :)

Ez a Red Hat mennyire az a Red Hat? Azaz mennyire moddolták át hogy egy mezei szerverhez képest tudjon ennyi CPU-GPU kombót meghajtani? Van valakinek infója?

Tudtommal egy ilyenen nem egyetlen OS (kernel) fut, hanem minden node-on egy peldany, tehat egy kernel "csak" 2 CPU socketet es 6 GPU-t kezel, ami azert nem extremitas.
De javitsatok ki ha nem igy lenne.

#MAGA

:-)

Ezzel már aztán lehet bitcoint bányászni :D

Ezzel lehet kibányászni az utolsót :D

És a 'make -j' után hányas számot ír az ember egy ilyenen?

2 (socket) * 22 (core) * 8 (SMT8) = 352
De ezzel csak egy node lenne kihajtva :)

Meg nem erositett alhireim szerint szetbontjak a jovo heten, mert egy tervezesi hiba miatt nem kepes a kaloz Windows XP futtatasara ami sajnos szuksegesse valt amikor szembesultek azzal, hogy a jelenlegi Windows magonkenti licensz dijat szamolo Excell tabla osszeomlott, es egy adminiasztrativ baki miatt az elszallo Office termekekhez nem tudtak supportot szerezni, es a MS sem tudta nekik megmondani, hogy hany talicska aranyrud lesz a vegosszeg.
Igy hosszas tepelodes es a mervado magyar internetes szakmai forumok veresszaju XP hivo trolljainak felreforditott (grep -v sarcasm) hozzaszolasait komolyan veve dobtak a linux/unix koncepciot, merthogy az telefonra valo, es egyebkent is instabil (ezt egy mervado google kereses (android fail error malfunction falhozvagom slow wtf pleasehelp) talalati darabszamabol szurtek le) igy hat maradt a jol bevalt XP elvegre azt mindenki szerette, de foleg Gizike, es mivel o fozi a kavet az egesz mernok csapatra, elsosorban neki akar megfelelni mindenki.

A rajta futó "Watson" néhány nap alatt ír egy jobb oprendszert rá, amit azután licenc-fizetés mentesen használhatnak addig a pillanatig, amíg a következő tízszer gyorsabb "szupi" belép és a kőkorszakba taszítja a mostani leggyorsabbat.

(Mielőtt hulladéktemetőbe kerülne, és átvenné a soron következő "nyugger-szupport"-jelölt gép alagsori helyét, néhány hétre még menedeket nyerhet utána, keresztrejtvény-fejtő-optimalizációs számításokban.

De az sincs kizárva, hogy népvándorlás-útvonal optimalizációs algoritmusokat futatnak majd, - Alaszkába, Grönlandra, Tűzföldre, stb., - hátha néhány dollárral olcsóbban megoldható, a jelenleg hiányzó, éhbéres rabszolgamunkaerő betelepítése-integrációja ezekre a jelenleg még ritkán lakott területekre.)

lock :-)
--

Nem Gizike keze van benne, hanem belátták, hogy a WinXP az egyetlen jó OS a mai napig, 400 millió user (közülük 300 millió kínai és 100 millió indiai) nem tévedhet.

Egyedül az XP telepítése ment nehezen, de végül megoldották, F6-ra betöltötték a telepítőbe a megfelelő kisfloppyt, amin az INF állományok megfelelően korrigálták az architekturális eltéréseket (meg felemelte a max. két proci és 128 giga RAM limitet), utána már repült a telepítő, és brutálisan particionálta az egész háttértárat a 63. szektoron kezdve.

Még az SP4-et is feltették rá. Csak a Posready-frissítéseket nem, mert azok ezt a gépet is belassítanák és nem rajzolna ki elég gyorsan a GDI. XP javallott az ilyenre amúgy is, mert kell a procierő a botnet alá, és a jenkik vannak olyan jók, hogy a top szuperszámítógépüket bárki rendelkezésére bocsátják, kínaiak, oroszok, észak-koreaiak, épp ahová a toolbarok mutatnak.

A böngészőtámogatás úgyse számít, egy ilyen gépen komoly dolgokat csinálnak, nem netes pornót néznek, hanem mondjuk DVD-ket konvertálnak DivX-be, közben meg Winampoznak rajta. Na meg megy az Excelezés, az is 65 soros táblákban, Gizike összes pinaszőrét is ott nyilván tartva, mert arra csak a lúzerek hasznának ilyen nem grafikus SQL szervereket, amikben még a táblák betűtípusa sem állítható át cirtromsárga alapon rózsaszín MS Comic Sansra.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

ezt most lockolom, mert itt többeknek elgurult masszívan a gyógyszere :-)
--

EDR `dual-rail` ugy nez ki most mar van olyan kartya ami gen 4.0 x16 pci valoban nem pcie
-en hal el. (2x100Gbit), de igy ha a memoria a masik a CPU-hoz tartozik akkor ket processzor kozotti
linket kell hasznalni, 25GB/sec (bele ferhet).
Egyik cikk sem irja hogy ket HBA lenne a nodekban, lehet hogy
csak meresi hibat javitna a tenyleges teljesitmenyen.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

egy perc google megmondana neked, hogy PCI-e v4 x16-os kartya van benne, tehat a 2x100Gbit kijon, egy masik google kereses meg megmondana azt is, hogy 64GBps van a ket socket kozott, nem 25GBps (nem tudom ezt honnan szedted)

Nem talalom mar mibol jott a 25GBps valami power doksi, lehet hogy masik cumohoz volt,
de valoban 64GBps ami eleg tekintejes.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Nagyz-éknél ez max. otthona a nappaliba kirakott weather station szintjét éri el
--

remelem vagod h nagyzeknel == pont a powert gyarto ceg, HTH :) latom becsipodott h nem mindenki rasperry bi-n futtat 700 VPS-t :((

http://www.datacenterknowledge.com/supercomputers/ibm-nvidia-build-world-s-fastest-supercomputer-us-government
Hutes:
“We brought in 15MW of power and utilities and constructed evaporative cooling towers specifically for Summit,” she said.

The cooling system pumps more than 4,000 gallons of water through its pipes to dissipate the heat the supercomputer produces, according to IBM.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Na ennek se fizetném a villanyszámláját. Mondjuk nem szaggatna rajta a Minecraft, az tuti. :D

--
openSUSE 42.2 x86_64