"Bizonyos SSD-ken elhasal az Áprilisi Frissítés"

 ( trey | 2018. május 14., hétfő - 9:39 )

"Megint nem sikerült gond nélkül levezényelnie egy Windows 10 frissítés kiadását a Microsoftnak. Ezúttal az Intel bizonyos SSD-ivel nem áll fel telepítés után a rendszer. [...] Windows-frissítés: izgalom-mint-szolgáltatás [...] A tech-közösségben komoly reményeket keltett, hogy az utolsó percben a Microsoft visszavonta a 1803-as kiadást egy hiba miatt és csak kijavítva bocsátotta az új rendszert útjára - ez azt jelentette, hogy a cég tisztában van a minőségbiztosítási problémákkal és a Windows 10-es frissítések rossz hírével és igyekszik ezen csiszolni. Sajnos a fenti problémák azt mutatják, hogy erről jelenleg nincs szó, a rendszert továbbra is rettegve kell feltenni (különösen a régebbi, kevésbé mainstream komponenseket használó gépekre), kompatibilitási probémáktól féle. Mondani sem kell, ez rengeteget árt a Windows-mint-szolgáltatás megközelítés elfogadottságának."

A teljes cikk itt olvasható.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

És a frissítések kikapcsolásával a W10 időben csak lassul, egyre lassul...

Amíg az aktuális frissítés le nem fut, a W10 az indulásokat és "ablak-nyitogatásokat" "álmosan" adja elő, utána valósággal megtáltosodik. Szerintem az MS szoftverfejlesztői direkt szívatják a felhasználókat, nehogy leszokjanak a frissítésektől. - Nem tapasztaltátok még?

időnként törölni kell a temp/tmp könyvtárakat..

Könyörgöm miért nekem kell törölgetni? Miért nem csinálja meg magától rendszerindításkor vagy leállításkor vagy akkor amikor egy fél órája hozzá sem nyúl senki?

--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

van valami tárhely karbantartó vagy mi a szösz. az nem tudja ezeket a tisztításokat megcsinálni? nekem automata, nem szoktam nyitogatni, de emlékszem, van ilyen. windows frissítés után ha a szabad hely nagyon alacsony, nekem kiírja, hogy a korábbi windows verziót/frissítést akarom-e kukázni és akkor rákattintással elindul a törlése.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Disk Cleanup a neve, az tud törölni....

Lemezkarbantartó a neve, ránézésre meg a win98 időből maradt a rendszerben.. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

na megkerestem, tárterületsegéd a neve.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

az idióták mindent átnevezgetnek 1-2 évente, ha már fejlesztésre nem maradt pénz
--

bakker, ha elkezdem beírni a keresőbe, a lem-ig jutok és kidobja, hogy lemezkarbantartó - több néven is be van indexelve? :D

--
ja, most nézem, hogy a tárterületsegéd mi a csuda, az valami más lesz, nekem nem is csinált 20MB-nál többet...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

mert neked kell gondoskodnod a saját gépedről :)

mert a microsoft operációs rendszert ad el, nem pediglen rendszergazdát:)

mert még nem írtad meg a scriptet ami időről időre törli:)

csak!:)

hogy legyen mit kérdezni :))

Azt sem kértem, hogy az ismert fájltípusok kiterjesztését alapból rejtse el és ezzel az óvatlan és főleg laikus felhasználókat vírusok telepítésére vegyék rá, mégis megtették mert úgy látták jónak.
Úgy látom csak a szívatós rész jön be nekik és olyan dolgok aminek értelme is van nem nagyon jut az eszükbe!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Mert akkor meg az lenne a baj, hogy miért csinál olyat, amire nem kéred.

Van rajta sapka, nincs rajta sapka.

Ugyebár a Freedesktop.orgnál vezetett systemd esetén is megvan ez: a /tmp automatikus törlése helyett van tempfiles.d specifikáció, amiben leírhatod, hogy mit mikor töröljön.
https://www.freedesktop.org/software/systemd/man/tmpfiles.d.html
Ubuntuban például a default, hogy nem törlődik alapértelmezetten semmi onnan:
A /usr/lib/tmpfiles.d/tmp.conf-ban van ez:
# Clear tmp directories separately, to make them easier to override
D /tmp 1777 root root -
Itt az Age mező értéke -, az a specifikáció szerint ezt jelenti: "The age field only applies to lines starting with d, D, e, v, q, Q, C, x and X. If omitted or set to "-", no automatic clean-up is done."

Hát, így megy ez Ubuntuéknál is.

Windowson amúgy a Disk cleanupot ütemezett feladat végzi, létezik egy SilentCleanup ütemezett taszk, ami a leírása szerint: Maintenance task used by the system to launch a silent auto disk cleanup when running low on free disk space.

Ami a következő esetekben fut:
- a felhasználó 10 perce nem használta a gépet (idle)
- csak akkor fut, ha a rendszer nem akkumulátorról üzemel

De tudjuk, ez így szar.

ja! de window$on van minimum 2 de inkább több temp/tmp könyvtár, és ebből csak 1et töröl autómatikusan, és pont azt amelyik kevés fájlt szokott tartalmazni.

akkor lenne fer az "osszehasonlitas", ha windowson lenne a vezerlopultban (vagyis inkabb a registryben) egy flag amit atbillentesz, es utana gyilkolja a tempet

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Melyik tempet?
Sokféle átmeneti, cachelt adat van, felhasználás/alkalmazásfüggően. Pont erről szól a Freedesktop.org tmpfiles.d specifikációja is: nem annyi az egész, hogy /tmp és csá. Egy csomó minden processznek lehet saját átmeneti tára, amit nem a /tmp alá pakol, hiszen például a FHS szerint: "Programs must not assume that any files or directories in /tmp are preserved between invocations of the program.", így aztán cache-lésre a /tmp nem használható értelmes program által.
Pedig a cache-k tipikusan eldobható dolgok (de nem lehetnek a /tmp-ben), péládul letöltött csomagok, csomagadatbázisok, file előnézeti képek, thumbnailek, amelyek bármikor beszerezhetők netről/generálhatók.

igy van, a freedesktopos cucc odarak egy fajl, hogyha akarsz tmp torlest akkor ird at (="configot allits be"), aztan utana lesz /tmp torles. az hogy a csigabiga program lerak a ~/batkamano konyvtarba valamit amit aztan nem torol arrol a systemd nem tud. de ha csigabiga telepito leteszi a megfelelo fajlt akkor utana a system kikukazza ami nemkell.

a windows ezzel ellentetben a temp(ek)-ben sem torol rendesen...

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

"hogyha akarsz tmp torlest akkor ird at (="configot allits be"), aztan utana lesz /tmp torles"
Erre valo Windows alatt az utemezett feladat.
Ha akarsz %TEMP% torlest, akkor allitsd be, aztan utana lesz %TEMP% torles. Ha akarsz barmi mas Windows-specifikus temp torlest, akkor beallitod sagesetben azt.

Lasd: clenamgr.exe es a kulonfele sageset-ek, hogy mit toroljon. 65535 fele sagesetet tudsz beallitani, amit kesobb futtathatsz. A Registryben eltarolja a sageset erteket, ha akarod, .reg file-okkal is basztathatod (azaz group policybol is menedzselheto minden gepre a cegnel, ha kell). Vagy powershellel.

https://winaero.com/blog/cleanmgr-exe-command-line-arguments-in-windows-10/

"időnként törölni kell a temp/tmp könyvtárakat.."

Az igen.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Ezt iphone-on tapasztaltam eddig csak. Amig toltotte a frissiteseket, az egesz UI lelassult, neha percekig nem reagalt semmire.

Én egy valamit nem értek, ezek szerint nekem valami hiper szuper hardvereim lehetnek mert nekem soha semmilyen problémám sem volt a frissítésekkel, néha feltűnik hogy frissít de csinálja szépen gond nélkül. Kezdem azt gondolni hogy ez valami linyux pista süketelés ...

Vszleg pont ugyanaz a hardvered van mint a szoftverfejlesztoknek es a QA-nak (ha van ilyen) az MS-nel. :P Mindenkinek sokkal jobb lenne ha nyilvanossa tennek a spec-et, hogy aki nem akar szivni ilyet vasaroljon.

#worksonmymachine tehat akinel nem megy az hulye vagy linux troll.
--
:wq

Nyeeeh....
Ezt már kitalálták korábban és úgy vélik almás a balhé! ;-)

Bizonyos fajta software vagy/és hardware hibák néha csak egy fajta felállásban jelentkeznek. Ez szerintem nem túl bonyolult.
Csak ugye túl sok a lehetőségek, variációk száma. Gondolom vannak akik részben ezért szeretik jobban, vagy bíznak meg jobban az Apple világban. Van akiknek meg az túl zárt.
Gondolkoztam már azon hogy amennyi lehetőség van csak hardware szinteken, azok nagy részét melyik software gyártónak van esélye minden felállásban mindent végig tesztelni? Valószínűleg egyiknek se. Ember, idő, bele tolt pénzek stb. Nem lehet egyszerű vállalkozás.
Az a nagy gazdasági verseny lehet ebben a vonatkozásban nem feltétlenül a megbízhatóságot, stabilitást szolgálja, inkább az ellenkezőjét.

Az utolsó mondatoddal virágnyelven azt fogalmaztad meg, h. "stricik és kurvák kezében van az IT szakma".
--

Nem egészen ebből az irányból gondoltam a helyzetre. :)
(persze lényegében valahol mindenki kurválkodik a pénzért)
Inkább arra gondoltam hogy ha minél több fajta van a piacon annál nehezebb technikailag elérni, tesztelni hogy minden jól működjön mindennel.

Nálunk még nem sok gépen megy (szerencsére), de csak a szívás van vele. Arányában lassú, mérhető különbség van ugyanazon hardverkonfiguráción a Win7 javára. Pedig nem szutyok gépek, (Dell Precision T5810-ek Xeon 16xx-es cpu, 32 Gb ram, ssd).
Van olyan mérnök, aki visszaállna inkább win7-re. A csodás kompatibilitás "elmegy", azt meg nehezen emésztettem meg, hogy egy Win10 professional-ba minek a defult játék és bloatware pack. (Tudom, ki lehet szedni, de miért KELL kiszedni/belerakni?)

Ja, Virtualboxban nekem is jó a Win10. :)

Ugyan így jártam, vagy 5x próbálta felrakni, mindig dobott egy hibaüzenetet, amire igazából értelmes válasz/magyarázat nem volt, aztán egyszer csak felment.
Értem én a linuxosítást, de nem biztos, hogy ez lenne a jó irány.

VPN szopás és a megoldása, én L2TP-vel futtotam bele:

Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\PolicyAgent\AssumeUDPEncapsulationContextOnSendRule = 2

https://windowsreport.com/vpn-wont-work-windows-10-update/

Ennek nincs köze ehhez a frissítéshez. Korábban is kellett.

--
trey @ gépház

1709-ről ment fel az ember a 1803-ra és most szólt, hogy nem megy neki

Nem csak hogy elhasal, a PH-n tömegesen tapasztalják, hogy mikor nem hasal el, akkor meg egyes SSD modelleken (főleg NVMe-seken) egyszer csak elkezd nem működni a TRIM. Majd a következő Norbi Anniversary Update-tel (v1810) javítják :D


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Nem tudom, hogy hivatalosan támogatott-e, de az itthoni gépemen iSCSI-ról bootolással szívatom magam. Ebben a felállásban még egyszer sem sikerült telepíteni az éves nagy frissítéseket.
A megjelenéshez közel még elvagyunk egymással, a sikertelen frissítés után csak nyomkodom a "Köszi, de nem kérem gombot", de ahogy telik az idő, lassan eljutunk oda, hogy bekapcsolás után azonnal, kérdés nélkül elkezdi újra letölteni az egész frissítő pakkot, majd megpróbálja telepíteni.
Aztán amikor már nagyon idegesít, lemásolom az egész vackot egy HDD-re, frissítem, és megy vissza a NAS-ra, csak azért, hogy egy fél év múlva újra eljátszhassuk ugyanezt.

Miért nem lepődöm meg.

Ezeregyedik érv, hogy XP-n marajak.

Igen, mert az XP aztán az SSD-knek nagyon nagy barátja. Persze lehet SATA, mSATA, M.2 SATA SSD-t használni XP-vel, de pl. particionálni nem szabad XP alatt (hanem modern rendszer alatt modern particionálóprogrammal, ami megfelelő alignálást csinál a partícióknak), az AHCI drivert nehezebb telepíteni (főleg, ha már IDE módban van feltelepítve az XP, és utólag állítjuk át AHCI-re), meg a TRIM-et is csak 3rd party programmal lehet megoldani (gyártó programjával, ha van és tudja, ha nem, akkor esetleg Piriform Defraggler-rel lehet TRIM-elni). Aki nem nagy hekker, az nagyot fog vele szopni. Már pedig nem a nagy hekkerek maradtak XP-n. NVMe-s SSD-t meg el is lehet felejteni XP alatt, nem tud róla bootolni, meg XP-s driver sincs az ilyen SSD-khez.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Kompromisszumos megoldaskent Win7? Ami hajbazer-nek az XP, az nekem a Win7.

Ahogy mondani szoktak: az e46-os BMW mostansag veszi at az "utolso igazi BMW" cimet az e36-ostol.

Az xp es a 7 sem tud UTF8 ssid-t megjeleniteni. Win10 kell es kesz :D

Hűha. Ez aztán komoly. Meggyőztél. Holnap szedem is le az XP-t és rakok vintizet.

Olyan nagyon nem tort ossze a feature hianya. Aztan persze lehet, hogy neznek egy win7-el telepitett notebook-kal a kezemben egy kinai hotel halljaban, mint Adam anyak napjan... ;)

AHCI módban van feltelepítve az XP. Nem nehéz telepíteni. nLite-tal két kattintás belerakni az ISO-ba a driver-t. Nem tartom magam sem kicsi, sem nagy hekkernek. Ki lehet Google-zni. Még mindig könnyebb, mint felrakni egy Arch-ot, parancssorból.

Idézet:
Már pedig nem a nagy hekkerek maradtak XP-n.

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/nem-igazi-skot

Apropó, az SSD gyártó saját cuccával van kézzel TRIM-elve, de ahogy említetted, lehetne bármilyen valamire való Defrag cuccal is.

Megintcsak mondvacsinált, elméletben és Tapicskoló Tamás szintű egységsugarúaknál előforduló, szinte megoldhatatlannak kikiáltott problémákon keresztül próbálod bemutatni, mennyire szar az XP+SSD kombó. Pedig nagyságrendekkel jobb és gyorsabb, mint bármelyik más SSD + Grafikus OS kombó.

Az NVME-t kihagytad te koldus :D

Irreleváns.

Linuxon erre az a válasz, hogy 'hardvert venni tudni kell' :).

----------------------
while (!sleep) sheep++;

ahogy window$on is.
:)

Sírba tesz ez a hulladék.

--
honlapom http://dyra.eu/

Az is kicseszett idegesito, hogy sok-sok beallitast egyszeruen felulir. Mar egy ~8 elembol allo listam van miket kell minden win update utan visszaallitgatnom! Pl. Fastboot-ot allandoan bekapcsolja a rohadek ami a desktop gepemen az SSD-vel azt eredmenyezi, hogy bekapcsolas utan beindul majd leall a gep es masodik inditasra bootol be. Csodas termek! Arrol ne is beszeljunk, hogy hiaba rakom at a hang profilt "No sounds"-ra ezt valamiert mindig visszakurja "Windows default"-ra, holott a kutyafasza se kerte volna es soha senki nem lesz kepes megmagyarazni miert van erre szukseg!
Apropo! Javaslom mindenkinek a privacy settings atnezeset, mert hiaba tiltottal minden szart, vissza-vissza potyog egy-ket beallitas a nagy frissites utan.
Ja, es a Cortanat mar nem lehet letiltani. Regen ki lehetett kapcsolni, utana eltunt a kapcsolo, registry-bol meg ki lehetett tiltani, aztan jott a Creators update vagy melyik es maris megszunt a lehetoseg... biztos kurvara nagy galibakat okozott, hogy Cortana nem fut. Ja nem... De erre b+ van energia, normalis tesztelesre meg nincs.

"Apropo! Javaslom mindenkinek a privacy settings atnezeset, mert hiaba tiltottal minden szart, vissza-vissza potyog egy-ket beallitas a nagy frissites utan."
- olyannyira, hogy a tűzfalban letiltott telemetria szervereket ismét kiengedi!..

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Tenyleg, azoknak a cimeit honnan lehetne megtudni? Mert akkor router-en lebaszkuralom oket a francba.

Jó kérdés, os-szinten szoktam (win10piracy, spybot anti-beacon, stb), de itt nézz szét: https://winaero.com/blog/stop-windows-10-spying-on-you-using-just-windows-firewall/

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

https://github.com/nathan-alden/windows-10-tracking

Néhol kicsit régi (3 éve updatelt: https://github.com/nathan-alden/windows-10-tracking/blob/master/Source/Scripts/hosts, de attól még hasznos.), viszont ott elindítasz egy wiresharkot és sniffelsz :) .

Google/DuckDuckGo keywords: stop windows 10 spying on me, telemetry, etc

+1, folyamatosan jönnek az újak :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Meg a fast bootot is visszakapcsolják a nagyobb frissítések, hiába volt eredetileg letiltva. Meg a Candy Crush és társai is visszamásznak a gépre. Nem gáz. A MS szerint. Még így is jobb, mint a Linux. Ja, már régesrég nem.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP