"Megérkezett a Windows 10 legújabb frissítése"

 ( trey | 2018. április 27., péntek - 20:10 )

Továbbfejlesztett hangfelismerő funkcióval, idővonal alapú keresési móddal, digitális zajszűréssel segíti a felhasználókat az April Update, a Windows 10 legújabb frissítése. A korábban RedStone4 kódnéven ismert, minden eddiginél intuitívabb, gyorsabb és egyszerűbb verzió már elérhető.

A Windows 10 legújabb frissítése minden eddiginél hatékonyabbá teszi a felhasználókat: a feladatok sokkal gyorsabban és eredményesebben elvégezhetők, legyen szó kreativitásról, szórakozásról vagy munkavégzésről. Ezt olyan funkciók teszik lehetővé, mint az Idővonal, a Focus Assist vagy a megújult Microsoft Edge.

További információk elérhetők a Microsoft magyar nyelvű News Centerén.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ilyenektől mindig zokogok...
„A Windows 10 legújabb frissítése minden eddiginél hatékonyabbá teszi a felhasználókat: a feladatok sokkal gyorsabban és eredményesebben elvégezhetők, legyen szó kreativitásról, szórakozásról vagy munkavégzésről.”

Tipikus marketing bullshit bingo.

--
robyboy

Főleg, ha éppen nem a rendszer használja a gépet, hanem én is hozzáférek :-)

Túl magasak az elvárásaid szerintem. Minek akarnád elszipkázni a modern számítógépek vállalhatatlanul szűkös erőforrásait az egyébként is lassú update elől?

Majd másfél óra múlva lesz lehetőséged felhasználói interakcióra, amikor a rendszer megkérdezi, hogy újraindulhat-e és megint loginolnod kell, csak hogy indulhasson a frissítések következő etapja. :D

Pláne, hogy még ennél is gyorsabb lesz minden, ha maradok továbbra is Windows XP-n.

A win98 meg gyorsabb...

-42-

Nem. A Pentium 3-asomon is gyorsabb az XP. Főleg rajzolásban (GDI). Boot időben is ráver 15-20 másodpercet.

Mi az a boot idő? :D (bekapcsolástól belép ablakig kb. 4-5 másodperc win10 alatt)

Csakhogy nekem nem ér meg 5 évente félmilliót egy új gép, hogy mindig ilyen "gyors" legyen rajta a vindóztíz.

Igazából egy SSD, meg némi memória megoldja a problémát.

4 GB memória, és 256 GB SSD van a Turion 64-es laptopomban. Sem a Windows 10, sem a Windows 7 nem gyorsabb rajta, mint az XP.

Par eve vettem egy gamer laptopot, sli nvidia kartyaval, akkor meg csucsnak szamito 16 GB rammal,i7 procival (haswell)
Egyszer kellett megvenni kb 4 eves mar.
Nem igazan ertem minek kell megideologizalnod a retro maniadat. (Ennyire csorosag se lehet, mert az I3-at is mar gyongyokert adjak. Futkosni, "dolgozos" laptopnak meg remekul bevalt nekem egy chromebook, azt meg nem tudod meguberelni sebessegben :D (ugy kapcsol be mint a tv, azonnal munkakesz hideg inditassal is) Es az is gyongyokbe kerult ujonan. Szoval nalad valami aramkor csunyan kiegett ha erolteted ezt a retro vasat xp-vel 2018-ban :) (vagy imadsz trollkodni :p )

-42-

Nem erőltetem, használom.

Ha pedig komolyan gondolod, hogy évszámokkal dobálózol (strogg is so much 2018 he must be cool too) akkor nem nálam égett ki valami, hanem nálad égett be valami. Mondjuk némi felesleges, erőltetett fejlódésmánia, ami a számítástechnikát divattá erőltető sales-esek és marketing-esek munkáinak gyümölcse.

De gondolom lassabbnak sem sokkal lassabbak. Igazából 4 GB RAM-mal meg SSD-vel egyik OS-nek sem lenne szabadna annyira lassan bootolnia, ha mégis, akkor a proci gyenge már. Látom, még mindig csak GDI-kirajzolásra használod a gépet, meg csak az a célod, hogy gyorsan bootoljon. Erről a szintről nem tudsz kimozdulni afelé, hogy a rendszer legyen kicsit lassabb, vagy foglaljon egy kicsit több erőforrást, de használható is legyen valamire.

Igazából meg nem kell rá 5 évente 500 ezret költeni, ha használt üzleti notit veszel, akkor 100 ezerbe az is belefér, hogy megveszed bele szintén használtan a legdurvább 4 magos / 8 szálas i7-es procit, amit még működőképesen befogad. SSD-t is át tudnád tenni bele. A kényes pont a RAM lenne, még mindig plafonon van az ára, meg a 4GB ma már inkább minimum, ajánlott a 8 GB legalább. A 16 giga a te DivX-ezős, meg GDI rajzolós felhasználásodra overkill lenne, annyit én sem tudok kihasználni. A 8 giga viszont kéne neked is, arra legalább nem fogsz XP-t felszögelni, mert elbuksz vele 4,5 GB memóriát, és a környezetvédelmi elveid alapján nem mernéd elpocsékolni :D

Általában még az is opció szokott lenni, ha használtan kimaxolja valaki a mostani gépében a CPU-t, de nálad ez sem opció. Abban a HP Compaq 6715b-ben a foglalat S1g1-es, így az eleve a benne lévő Turion X2 TL-64-nél nagyobb proci csak a TL-66 és TL-68 megy bele, de azok meg csak 100 illetve 200 MHz-cel gyorsabbak csak, cache ugyanakkora. Nem lenne értelmes bővítési lehetőség, a rá következő Turion generáció meg már S1g2 foglalatos. Ez az AMD-nek egy nagyon korai 64 bites platformja volt, gyorsan váltottak róla, így utólag sem nagyon bővítheted. RAM-ot sem tudsz rajta bővíteni, mert az a 4GB DDR2 a max, ami most benne van. Így nálad mégis a használt üzleti notira beújítás lenne a legolcsóbb, valami min. 3. gen-es i7-esre, olyanra aminek a lapja támogat SATA3 és USB3-at, meg 8 GB DDR3-mal tudod használni, esetleg kijelzőben is tudsz hozzá olcsó IPS-t lőni.

Esetleg ha van monitor, meg játszanál is rajta, akkor valami üzleti brand desktop gép, amit tudsz i7-2600 - i7-3770 között valamivel használtan úgy bővíteni, hogy befogad 8 GB DDR3-at, meg egy GTX 1050/1050Ti szintű Videó Károlyt (igaz lehet ebből alacsony profilú kell, ha az üzleti desktop gép olyan lapos fektetett házas). Persze ebben a felállásban hiába lesz olcsó a gép, a CPU+GPU azért elviszi 60 Szent Pista királyt, meg a tápbővítés tud szívás lenni, ha sort kell rá keríteni, de így sem sokkal mész 100 ezer fölé, legalább nem csak pasziánszozni tudsz a gépen, meg nem lesz gond a GDI kirajzolási sebessége. GTX 10xx-es kártyával pápá ikszpé, nincs hozzá driver, csak még mielőtt azt hinnéd, hogy milyen jól vinné az XP-t egy ilyen gép. 5 év alatt kijön napi 55 forintra, wc papír ára. 4 genes gép még talán időtállóbb lenne, de abba drágább erősebb procit lőni.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

A boot idővel nem én dicsekedtem, de megmondom őszintén, nekem annyira nem is számít, mennyi idő alatt boot-ol be a gép, ha fél percnél nem tart tovább. A rajzolás (legyen az bármilyen) viszont idegesítő, ha lassú és nem, nem vagyok hajlandó ebből engedni, akármennyire is erőlködsz. Már persze, még ha igaz is lenne, hogy nem használható semmire a rendszerem, mert amúgy az, csak ezt te képtelen vagy elfogadni, hogy valaki nem csak frissített™ és támogatott™ rendszeren képes feltalálni magát. Nem kell szégyellned magad amiatt, hogy neked nem sikerült, és inkább telepítesz új rendszert, akár úgy is, hogy veszel új gépet alá, csakhogy a frissességet™ és a biztonságot™ tech-lakájmédia által megteremtett FUD-mentességet átmenetileg elnyerd, illetve az ezek által létrehozott illuzionális komfortban lubickolhass. Amiatt sem kell szégyellned magad, hogy nem akarsz kitörni ebből, vagy Windows XP-t használni. Viszont, engedd meg nekem, kérlek, hogy zavarjon, ha lassú egy program, és hogy én dönthessem el, miben kötök kompromisszumot a szoftverhasználat kapcsán és miben nem.

Nem fogok se 500 000 Ft-ot 5 évente elkölteni, se 100 000 Ft-ot (plusz SSD, plusz memória, mert az valahogy kimaradt a számításaidból, gondolom, nem véletlenül) elkölteni új gépre, amíg a Turion64 kielégíti egy számítógéptől elvárt szükségleteim. A "DivX"-ezős gúnyolódásodra meg annyi megjegyzést tennék, hogy 64-bites natív lejátszóval 1080p-t is elvisz 70% CPU-val ez az "értelmes bővítési lehetőséggel" nem rendelkező Turion64. Nem nagyon értem egyébként, miért kéne bővíteni. Egyszerűen, nem kell bloatware-t használni.

Idézet:
A 8 giga viszont kéne neked is, arra legalább nem fogsz XP-t felszögelni, mert elbuksz vele 4,5 GB memóriát

Nem kéne. Akkor sem, ha porszívóügynököket megszégyenítő retorikával bizonygatod. Mellesleg, emlékeztetnélek, hogy a 64-bites XP memórialimitje 128 GB-nál van, nem 4 GB-nál. Persze, nyugodtan bullshit-elj tovább. Pláne, hogy anno Microsoft-ék is gondoskodtak arról, a tech-lakájmédia segítségével, hogy birkáékat az "elvesztem a memóriát, amiért fizettem" érzése is új Windows vásárlására ösztönözze.

Idézet:
RAM-ot sem tudsz rajta bővíteni, mert az a 4GB DDR2 a max, ami most benne van.

Egyszer elvittem egy használtlaptop üzletbe, ahol volt készleten bontott RAM és kíváncsiságból belepróbáltam 8 GB-ot. Elindult vele és mindet látta a Windows XP x64.

Idézet:
Így nálad mégis a használt üzleti notira beújítás lenne a legolcsóbb

Ami bővítéseket felsoroltál, azok még egyszer annyiba kerülnének, mint maga a használt üzleti notebook. Szóval, van egy ennél is jobb ötletem. Nem újítok be, mert az a legolcsóbb. Napi-heti-évi 0 Ft.

Biztos vagyok benne, hogy a lassú kirajzolás a mániád, és valójában nem lassú az. Szerintem a videódriver szar, amit próbálgatsz rajta, az az X1250-es ATi a leggyengébb pontja a rendszernek, bár már volt előttem ilyen ATi kártyával Fujitsu Li 1718, valami nagyon gebe Celeron M proci, igaz azon XP volt, más OS-t nem próbáltam rajta, de nem tűnt a kirajzolás lassúnak. A Turion64 erejét nem ismerem, sose volt ilyen procim, így utánaolvasva kisebb C2D-ók szintjén van valahol. Nem tudom, hogy mennyire lassú igazából, meg milyen bitrátás 1080p-ket visz, milyen codeckel. Abban biztos vagyok, hogy ha előttem lenne a gép, percek alatt felszögelnék rá valami normális 64 bites Linux-disztrót, LXDE-vel, kernelbe épített ATI legacy modesetting drivert használva Mesa-val és Mesa-vdpau-val, Compton-kompozitorral, úgy, hogy bőven 10 mp. alatt lenne a boot, és semminek a kirajzolása nem lassú, normálisan menne rajta a 64 bites Firefox és Chromium, mpv vagy SMPlayer lejátszó, SMTube, QMMP Winamp-klón audiólejátszónak, LibreOffice, vagy ha az bloat, akkor Abiword meg Gnumeric, Double Commander Gtk2, vagy Tux Commander, stb..

Amúgy már egy ideje a Red Star OS-t néztem ki neked. Nem bloat, XP-t már kinézetre veri, MacOS style, Trinity alapokon. Magyarul lehet nem tud, de angolul minden felhekkelhető rá :D Legrosszabb esetben Kim Jong Unnal tudsz általa LAN-ban Darkplaces GLQuake-ezni, persze a vezért hagyni kell nyerni, mert különben kinyírat, és akkor is övé lesz a végső frag :D

64 bites XP-vel ne példálózz, azon konkrétan semmi nem megy, ami igen, az is disznó nagy hekkelésekkel. A 128 giga RAM-ot elvileg támogatja, csak minek, mikor épp úgy semmi értelmeset nem lehet csinálni rajta, mint 32 bites XP-n, meg gondolom 32 bites programokat futtatsz rajta, amiknek a címtere kifúj 2 gigánál. Meg épp úgy nem támogatják az alkalmazások már, mint a 32 bites XP-t. Nyereséged csak ott van rajta, hogy a procinak több a regisztere 64 biten (csak 64 bites alkalmazásoknál jöhet ki egy kicsit gyorsabb futásban), meg 4 GB meg annál több memóriát maradéktalanul kezeli.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

A lassú kirajzolás nem a mániám, hanem egyszerűen érzékeny vagyok rá és idegesít, pláne, ha mellette még több CPU-t is zabál, mert akkor tudom, hogy bloatware, és általában a lassan rajzoló szoftverek zabálják is rendesen. LXDE ki lett próbálva az elmúlt hétvégén, friss Arch Linux-on, xf86-video-ati driver-rel, ami működött is jól. Az LXDE-vel nem volt gond, sem az LXQt-val. Minden mással viszont már igen, amihez a csiligány GTK3-nak köze volt, és sajnos túl sok mindenhez van köze. Már az Xfce-ben is megkerülhetetlen. Az nagyon szépen rendesen zabálja a CPU-t, fekete villanással (gány!) indulva nyílik meg és egy olyan panelt nem láttam tőle, ami ne akadozott volna. Főleg a GTK3 File Chooser, scrollozás közben. Mindkét mag 100% CPU-n. És nem ám az X11 zabálja a nagy részét. Hanem maga a File Chooser. Composite-tal és nélküle is. Tehát mondogathatod nyugodtan, hogy a driver szar. Mert nem a driver szar. LXQt alatt egyes elemek még folyamatosabban mentek, mint XP-n. A hozzá tartozó Widget-ek alapon nagyon gyorsak, csak lassan töltődnek be (2-3 másodperc, míg a vezérlőpultja bejön). Az ember akkor ábrándul ki viszont az egész Linux-desktop ökoszisztémából, amikor rájön, hogy az XP-vel azonos funkcionalitáshoz kell egy 10-15 másodperc alatt betöltődő libloatoffice, egy GTK3-ra átidealistáskodott Google Chrome vagy Firefox, vagy egy 100 MB memóriát zabáló, és rendkívül lassan rajzoló Double Commander. A boot valóban < 10 mp volt, de mondtam, hogy az nem igazán érdekel, ha a rendszer használhatatlan. Ha az LXQt-hez lenne egy azonos teljesítményű és integrált kinézetű office suite, böngésző, levelezőkliens, kétpaneles fájlkezelő, videólejátszó, photoshop-feature-ökkel rendelkező képszerkesztő, akkor elképzelhető, hogy egyre többet használnám ezt a rendszert. Mivel nem látok esélyt arra, hogy ezek elkészülnek rá (ami meg megvan a listából, az nem LXQt-s és nagy részük bloatware), így szépen maradok XP-n. A Red Star-nak meg utána nézek majd. Nem használok magyar nyelven programokat egyébként.

Idézet:
64 bites XP-vel ne példálózz, azon konkrétan semmi nem megy, ami igen, az is disznó nagy hekkelésekkel.

Egyedül a videószerkesztők azok, amikkel gondok vannak, de azokat én nem használok. Minden más teljesen jól működik, hekkelés nélkül. Mindegy, elmondom majd még ezerszer, aztán talán megérted. 2 Gigánál többet zabáló appot nem kell futtatni, mert az bloatware. Chrome pedig többet is meg tud enni, mert több process-t indít (nyomás a google fórumra nyálat verni, mekkora hákolás!!!!). A nem támogatottság tudod, hogy hidegen hagy. Inkább legyen gyors, stabil és kiszámítható, mintsem támogatott™.

Idézet:
az XP-vel azonos funkcionalitáshoz kell egy 10-15 másodperc alatt betöltődő libloatoffice, egy GTK3-ra átidealistáskodott Google Chrome vagy Firefox, vagy egy 100 MB memóriát zabáló, és rendkívül lassan rajzoló Double Commander.

Hát igen, mert az XP-ben akkora király irodai csomag (Wordpad, gondolom, meg ha gyorsan számolsz fejben egy jegyzettömböt is használhatsz táblázatkezelőnek...), böngésző (IE6... IE7... IE8... ugh.) és fájlkezelő (explorer LOL :) ) volt, hogy csak na.

Idézet:
integrált kinézetű office suite, böngésző, levelezőkliens, kétpaneles fájlkezelő, videólejátszó, photoshop-feature-ökkel rendelkező képszerkesztő

Calligra, Konqueror, Kontact (KMail), Dolphin, Kaffeine, Krita.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ja nem a mániád, de csak te vagy rá érzékeny. Meg mindjárt idekevered a CPU terhelést, amit megint csak te nézel. Egyik sem hiszem, hogy valós kifogás. Egyszerűen nem hiszem el, hogy akár csak egy 10 évvel ezelőtti rendszernek, akár Gtk3 alatt olyan lassú kirajzolása legyen, hogy szabad szemmel észrevegyed, vagy ha ez tényleg fellép, akkor szoftverrender fut, és nem működik a hardveres GPU gyorsítás, és/vagy nem működik a vsync (ami miatt tearing lép fel). A másik a CPU terhelés, ami tuti nem lehet olyan nagy, hogy számítson, valós felhasználás során valami lagoljon tőle.

Amit írsz utána, az már egyből hihetőbb, teljesen használhatónak tűnik, nem értem miért minősítetted használhatatlannak. Magyarán teljesen jól működött az Arch, gyorsan bootolt, csak nem XP volt, ennyi volt a hibája. Én ott látom a bajt, hogy elég közel voltál már az átálláshoz, egy lepkefing hiányozna csak, de a szűklátókörűséged, meg az XP-hez való ragaszkodásod meggátol, nem adsz neki kellő esélyt, pl. hogy két hétig csak azt használd, megszokd. Mondjuk kipróbáltam volna xf86-video-ati csomag nélkül is (igaz akkor már kompozitor is mindenképp kell a tearing ellen), meg inxi-vel ellenőriztem volna, hogy a rendszer tényleg használ-e gyorsítást. Ha bejött az LXQt, akkor a Double Commanderből kipróbálhattad volna a Qt4-es verziót. Jó, de az legyen bloat, meg a LibreOffice is, bár szerintem nem olyan nagy műsor, mint előadod, főleg SSD mellett nem valami jelentős. Igazából ha neked XP alatt elég az MS Office 2003, akkor Linuxra is Abiwordot meg Gnumericet javaslok, azok még pariban vannak vele tudásra és sebességben, igaz a Powerpointra nem tudok ilyen lightweight alternatívát. Ha meg PS tudású képszerkesztő kell, akkor vállalni kell a PS bloatságát is. 4 GB RAM-nál nem látom annak a tragikumát, hogy a Double Commander 100 MB-tot evett, Windows alatt igaz csak 20-27 MB-tot eszik, ahogy a Total Commander is, emlékeim szerint, de ekkora plusz memóriafoglalás még mindig elenyésző a teljes RAM mennyiséghez + SSD swap-hoz képest.

Az LXQt widgetjeit nem ismerem. Azokról el tudom képzelni, hogy lagolnak, mivel a widgetök egyik DE-ben sem valami jól optimalizált alkalmazások, igaz használni sem kötelező őket, egyszerűen kikapcsolhatod. Mindegyik helyett fel lehet lelni valami normálisabban megírt célalkalmazást.

Arról meggyőződhettél volna, hogy a 2D-s és 3D-s videógyorsítás tényleg menjen. Kompozitorból mit használtál?

A GDI kirajzoláshoz annyit, hogy az azért eszik kevesebbet, mert a MS saját formátuma, amit a Win32 API-n keresztül minden alkalmazás egyformán támogat, így nincs vele gond. Viszont Linuxon csak a X server a közös pont (a Wayland óta már az sem), a kirajzolásra már van egy csomó más kompozitoros, driveres (modesetting vs. Xorg driverek) megoldás, rahedli Gtk és Qt verziós lib, és nehezebb arra ügyelni, hogy mindegyiknek az optimalizációja toppon legyen, minden maximális teljesítménnyel működjön együtt, olyan rengeteg a változó, azokból is annyiféle verziónak kell együtt mennie. Ennyiből a Linux, unix-like rendszerek tényleg kicsit összetákoltabbnak tűnnek ilyen téren, mint a saját egységes megoldást használó Windows meg MacOS, amelyek az alkalmazásoktól is ki tudják kényszeríteni ezt az egységességet, de még a leggyengébb gépen sem vezet olyan fokú teljesítményveszteséghez, hogy szabad szemmel lassú kirajzolást, meg lagokat láss. Legfeljebb annyit okoz, hogy ha valami progival nézed, akkor minimálisan kevesebb fps-t regisztrál (vsyncnél meg eleve limitálva vagy a kijelződ frissítésésre), meg néhány %-kal több a CPU/GPU terhelés, nem tragédia


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Hogy a Windows 10 gyors egy Core i3-on, (4GB RAM- + SSD-vel akár,) az csak azt jelenti, hogy semmilyen komolyabb applikáció-program nincs telepítve azon a gépen. Bármilyen normális felállásban az indulás már lassú. - (De még egy Core i5-ösön is az.) - Igazából a fenntebbi, (!) esetet kivéve, nincs gyors Win 10 indulás.

Erről gondoskodnak a Defender, a hálózati felderítés, és más biztonsági-authentikációs szolgáltatások.

(Csak a "prefetch"-ek által kapja össze magát később némiképp a Win10, azt is már csak jóval az indulás után. - Az agyamra is megy ezzel, hogy 20 év fejlesztőmunka után még mindig csak malmozik a rendszer induláskor.)

És persze ez a tapasztalat nem vonatkozhat az NvME-vel szerelt gépekre, mert olyat még közelről nem láttam. - De ha még fejlesztik kicsit a Wint, lefogadom.., az is lassú lesz majd.

Én csak azon csodálkozom, hogy néhányan itt is, szakemberként sem veszik észre hogy lassú, nehézkes szar az egész, és próbálják az isten pénzét is hardverre költeni, mert az kell neki, attól lesz majd jó és gyors...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nyilván stock rendszernél van értelme mérni a bootidőt, hogy össze lehessen hasonlítani. Sokan eleve nem így mérik, meg tévesen belemérik a BIOS/UEFI inicializálási időt, ami nem az SSD-n múlik. Bootidőben nincs nagy különbség a SATA2, SATA3, NVMe SSD között. Ilyen 0,1-1 sec különbségek vannak csak 6-10 másodperces nagyságrendnél. NVMe-t akkor éri meg venni, ha nagy fájlokkal dolgozol, és a lapod támogatja a PCIe 3 x4-et. Ha lassú a boot SSD-vel, ott valami van a háttérben, a PH-n nemrég egy hasonló témában kiderült, hogy a bootkor a Windows hálózati meghajtóra várt, azért bootolt lassan NVMe SSD-vel is.

Ámbár, ha nincs szétgányolva minden szarral, később sem kéne annyira jelentősen belassulnia a bootnak Win10 alatt. Azt nem mondtam, hogy nem szar rendszer, én sem véletlenül használok Linuxot helyette, csak azt említettem meg, hogy hajbazernek azok a vádjai, hogy instabil, meg lassú, az nem áll meg. A Win10 lassabb HDD-kről viszont valóban érvágás, ezt már i5-i7-es, 8-16 giga RAM-os gépen is megfigyeltem, nagyon lemezintenzív OS, elkel alá a min 7200 rpm-es gyors HDD, vagy még inkább egy SSD.

Persze ha neked az esik jól, mérheted a sokéves, belassult telepítés töltési és bootidejeit, csak éppen semmilyen összehasonlításra nem lesz alkalmas más gépekkel, meghajtókkal.

Amiket írtam hardvert, azok nem az isten hardvere, már eléggé koros termékek. Az megint más, hogy az procigyártók közötti verseny hiányában sokáig tikk-takk-ozott az Intel, annak az eredménye. Meg most belejátszik a magas SSD és memóriaárak is, ezek visszafogják a fejlődést, senki nem mer bővíteni meg új gépet venni, hacsak nem annyira életbevágó.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Nemrég még egy i5-ös notebookot használtam 4 GB RAM-mal. Volt rajta VS2017, Photoshop, Illustrator, InDesign, Acrobat, egy LibreOffice, néhány hálózati tool. A bootidő kb. 1/2-ét az tette ki, hogy begépeltem a BitLocker feloldó kódját, illetve a loginnál a jelszavamat. Pedig elég gyorsan gépelek.

Amugy meg hiaba gamer lapos, alapvetoen virtualis gepekhez hasznalom az eroforrast. Jatszani xbox van. A konzol is opcio annak aki nem akar evente-ket evente gamer gepet reszelni. (Mondjuk uj jatekokkal nem is tudsz jatszani ilyen vason, szoval...)

-42-

Másnak meg megéri. Ez van. Munkaeszközre évi száz rugó az sok? Szerintem a tízszerese sem feltétlenül.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Ez mindenképpen sok, pláne hogy általában nem a gép avul, hanem a használt oprendszer lassul, terebelyesedik az átgondolatlan termekvonal terjeszkedés miatt. Éves százezer, csak azért mert a win10-et agyatlan, soha nem használt és nem igenyelt kísérleti faszsagokkal töltik, mindenképpen túlzás! Az eves egymillió pedig baromság.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Win 10-em van, az első update lehetőség óta, semmilyen lassulást nem tapasztaltam. Desktop i3, 8GB ram, SSD, desktop.

Van gépem, aminek csak az alaplap indulasa 10mp körül van. Erre rajon még a videokártya és még raid vezérlő nincs is. Úgy hogy lehet hogy a win10 ssd-n bebootol 5mp alatt (mondjuk nekem egy Debian gui-val akkor is kb. a negyede), de nem is a "boot idő" az ami számít, hanem a futó oprendszer alatti munka, ami win10 alatt érezhetően lomhabb, mint bármi más alatt.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nem tudom hogy figyelted-e, de körülbelül a Windows 95 óta ez a szöveg, legyen szó bármilyen frissítésről vagy új verzióról.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Pont ma jött elő, hogy egy meetingen a diktálás majd gépelés sok időt vett el, mire mondtam, mi a fenének gépelitek, amikor a diktálást is megérti a gép, csak be kell kapcsolni…

Erre kiderült, hogy ez a Windows 10 ben nem működik magyar nyelven, nálunk csak azért megy, mert tisztán Apple gépparkunk van…

"minden eddiginél intuitívabb, gyorsabb és egyszerűbb verzió már elérhető."
Ezzel szemben egyre lassabb, nehezkesebb az egész a sok folosleges, soha semmire nem használt funkciotol.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

nem a vindow$al van a baj :))
lassú a géped!

A különbség konstans, gyors gépen is lassabb mint más, lassabb gépen csak jobban érezhető.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

alapvető probléma inkább az, hogy a szoftvercégeknek túl sok pénzük van gépvásárlásra.
és ezt várják el mindenkitől:)

Pont jó, frissítem is a desktopot (remélem nem famous last words lesz belőle :) ).

így 2018-ban win10-et ölég felelőtlen hozzáállás ész nélkül updatelni mielőtt másvalakit hagyjuk megszívni (mert illúzióid ne legyenek, lesz vele baj bőven, még az IT-t értők se tanulták meg a leckét?). A belsősdi tagság már rég nem újkeletű dolog, nem értem kiknek okoz még izgalmat a következő updatere azonnal ugrani, ha normál menetrend alapján úgyis ideér hamarosan, és addigra már belegyógyítva jön a 2. cumulativ javítás is.
--

Gondolom meg tobb semmire sem hasznalhato, ertelmetlen alkalmazassal es szolgaltatassal sikerult ismet boviteni... BloatwareOS. Koszonom szepen, az egyetlen ertelmes verzio az LTSB lenne, de az meg nem otthoni haszalatra keszult. M$ en nem vagom mit muvelsz! Ha minden jatek nativan futna Linuxon, akkor csak teszteles, munka celjabol neznek windowsra!

Minden játék natívan fut DOS-on, Windows XP-n és Windows 7-en. Nagyon sok játék készült már az elmúlt évtizedekben, és biztos, hogy van olyan, ami gyengébb grafika mellett is ad jó játékélményt. A gémerkedés is csak arról szól, hogy lenyomják a kockák torkán az új hardvert, százezrekért.

Játék terén maradj meg a pasziánsz mellett!

vannak jatekok amihez szamitogep sem kell, nemhogy windows :)

Ezt senki sem vitatta. De ha valaki számítógépes játékra vágyna és szép grafikát akar, annak azért combos vas kell... ;)

Így van, de ezt se vitatta senki.

Kérdés, hogy tényleg szüksége van-e a "szép" grafikára, illetve pont arra a bizonyos játékra (akkor is szüksége lenne rá, ha nem látná, hogy a szomszéd azzal játszik és be lennének tiltva a róla szóló hirdetések, marketinganyagok).

Kérdés, hogy tényleg szükség lenne-e combos gépre, ha kioptimalizálnák rendesen ezeket a játékokat, nem mindig csak az épp aktuálisan kapható hardverhez, hanem "visszafelé" is.

Drága lenne

Hát mondjuk egy Tomb Raider (2013) vagy egy Assasin’s Creed 2 (2009) kioptimalizálása single core processzorra kemény menet lenne. Nem mai játékok, de egy olyan műfaj képviselői, ami sokkal kevésbé lenne élvezhető gyengébb grafikával. És az akkor 1-2 éves gépeken (a 2008-as ill. a 2012-es gyártású laptopjaimon) vígan elfutottak, szóval azért nem az van hogy a csúcsra tervezünk.

Amikor a Nokia Mapsbe terveztük a térképinterakciókat, akkor 1 giga minimum memóriával számoltunk, amiből aktív használat (percek óta nagyítgatsz mindenfele) esetén max 100MB-t eszik meg a térkép. Kevesebbel nem lehetett volna megoldani, hogy ne láss állandóan töltéseket, a háttérben mindig fel volt készülve a rendszer arra, hogy arrébbhúzod.

Továbbra is bitre és bájtra elszámoltunk a memóriával (mindenféle eszközeink voltak erre), de nincs mit tenni, ha be kell húznod egy rakás kis képet, akkor ez van. A Google Maps személyre szabott interakciói biztos, hogy még többet visznek.

Persze, vannak lusta programozók, meg ne várjuk már el egy féléves képzés után valakitől hogy memóriakonzerváló algoritmusokat, láncolt cache-eket meg hasonlókat használjon, a beleszuszakolás az olyan dolog hogy páran képesek rá az iparban, és amikor kell, akkor ki is pengetik értük a pénzt. A maradék inkább hardvert vesz, mert neki olcsóbb.

De azért van amikor még a beleszuszakoláshoz is kell a hardver. Ez van.

Szep, es reszlet gazdag grafikahoz kell a sok polygon, es a nagyfelbontasu textura. Azt meg ki kell szamolni valamivel. A combos videokaresz nem csak draga, hanem csatolo felulete is van. Ergo alaplap. Azt etetni kell delejjel, ergo tap...
Es mindennek a vegen nem csak jol szorakozol, hanem mondjuk nem esik ki a szemed a fejedbol a pixeles grafikaju 60hz-es megjelenito elott. Tudod en maradok a szep nagy hdmi-s LED tv elott, nagy texturaval, normalis megjelenitesnel, ha te gallyra akarod vagni a szutykos pixelhalmaz elott a szemedet a te dolgod :D bocs oregem, de nagyon fajdalmas amiket osszehordasz :D

-42-

Eppenseggel az a trend, hogy a jatekplatform kezd atterelodni a konzolokra pont azt az idoszakot hozza vissza, amikor 4-5 even keresztul is supportalni kellett egy fix hardvert.

Marad a halál.

Sokkal faszább játékok vannak, amik 12 MHz-en is elmennek, egy 286-oson. Azokhoz képest a pasziánsz megabloat.

"Azokhoz képest a pasziánsz megabloat."

Kellően régóta látok számítógépeket, így valahol mélyen értelek téged. (Ámbár ami a hardverfejlesztést illeti véletlenül se követem a stratégiádat).

Ezzel együtt ezen a mondatodon őszintén felröhögtem. :-)

---
Science for fun...

attól függ, ez az XP-s sol.exe, vagy a Microsoft Solitaire Collection - utóbbi valóban kétségbeejtő

Az amúgy normális, hogy a win arra kér, hogy koppintsak a képernyőre? Asztali gépen, nem érintőképernyős monitoron...

"touch the screen, touch the screen!" :)

--
robyboy

:D
Gondolta volna akkoriban P.C., hogy egyszer ez teljesen normális dolog lesz? :)

Ne koppints ra, veletlen bereped. A tappintas sokkal celravezetobb lehet.

Ez szélsőségesen touchscreen-idealista és ha fogyasztóvédő lennék, pert is akasztanék a nyakukba, hogy a lemaradottság érzését keltik az érintőképernyővel nem rendelkező felhasználókban, pusztán már a szóhasználattal is.

Ezektől a frissítésektől már kiver a víz. Ilyenkor egy csomó eddig működő dolog egyszer csak elcsesződik.

--
honlapom http://dyra.eu/

Nemcsak a víz ver ki, de lőtek a soron következő hétvégéknek is.

A Windows 10-et kizárólag a WLS/Bash on ubuntu miatt csípem, mert ha nagyobb céges ügyfélhez megyek bedolgozni, akkor tudok valami unix szerű workflowt csinálni. Egyébként meg sokszor lassú, fura, és nem konzisztens.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Enterprise környezetben egyenesen gyilkos a félévenkénti órákig tartó "frissítés", ill. az új verzióval érkező változások. Nem is értem, hogy Redmond-ban ezt hogyan is gondolták?

--
robyboy

Trollon... gyere át a javas topic-ba és ott is mondd el ugyanezt! ;)

A win10 nem úgy néz ki, mint amit enterprise környezetbe szántak.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szomorú, hogy ennek ellenére mégis...

--
robyboy

Isten verés ez a szar, emiatt az OS miatt fogom otthagyni a rendszergazdaságot. A tököm tele van az összes szarságával. Ez a koncepció, hogy ők random szerűen átrendezik és szétszarják egyszerűen fáj. 1703-nál még működött egy 14 000 Forintos Wifi kártya 1709-nél már nem. Az ember pofája ég mikor lekommunikálja. A szarházi a háttérben elkezd frissíteni de még az i5-os gépet is úgy lefogja SSD-vel, hogy retvedék intézőben percek mire megnyit egy fing word fájlt (ez napjában nem egyszer előfordul mondjuk van mikor spontán is). Beállítottam a microsoft family szolgáltatást ami már bankártyát kér, hogy ellenőrizze valóban felnőtt vagy. Beállítok programokat hogy fussanak jönnek ezek a degenerált frissítések és újra konfigurálhatom némelyiket. Nem sorolom isten verése egy okádék hulladék, a felülete is egy rakás szar inkább fejből megtanultam, hogy érem futatásból a fontosabb opciókat mert ez a félig tablet félig mobil félig desktop egy hulladék. Igazi agyon bonyolitott MS-féle hulladék.

Microsoft! Kapjátok be! Alig várom, hogy hazaérjek és a saját OS-m arra használjam amire akarom és ne az MS szarságait oldjam meg. De sajna a családomat már nincs erőm átszoktatni ráadásnak az iskolákban ezt a hulladékot oktatják csókoltatom az oktatási rendszerünket is.

A onnedrive néha teleírja a tempery-t valami szarral olyankor kinullázza az összes üres helyet az SSD-n. Az biztos ha ez az OS a jövő akkor háromszor annyi Pistát kell képezni akik lekövetik a szarságokat 1 - 1 frissítés után. A keresője meg egy vicc. beírod ebbe az uj csúcsszuper központba, hogy activation és ha elgépeled már nem találja ha csak az első három betűt irod meg 2 perc mire megtalálja de van amikor nem sikerül neki.

Egyszerűen nem értem az emberiséget. Miért használjuk ezt a szart?

--
honlapom http://dyra.eu/

Hát ja. Részvétem, én általában durván lebutítom, így többnyire kezelhető, de ezt nem lehet céges közegben normálisan megcsinálni, de ez nem is arra való. Csak kérdés, hogy akkor meg mit használjanak, meddig tartsa a win7-et a cég rendszerben, mert azzal legalább lehet dolgozni...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"lelkünkből szól ez dal"
Éppen ma frissített a szüleim laptopján, közben édesanyám a nyaralás fotókat akarta megmutatni. Sajnos meg kellett várnunk, hogy mi is használhassuk a gépet... Jó, nem egy izomgép, de akkor is, és ezt "gyárilag" ezzel adták. Lehet egyszer elgurul a gyógyszerem aztán legyalulom, kap egy "hódosz linukszot" :-)

Eddig eleg szar napom volt, de ez most felviditott, koszi :)

A Windows mindig is egy fos volt, csak ahogy a világ is napról napra egyre szarabb, hát lépést kell vele valahogy tartani.
A bajom ezen felül az is, hogy kb. nincs egyáltalán jó operációs rendszer. Egy nagy szarrakás az egész IT úgy ahogy van.

Kurvára sajnálom, hogy nem lettem kőműves, villanyszerelő, ilyesmi. Kérhetném el a horror pénzeket minden kis szar melóért, számla nélkül, és mindenki tejelne szó nélkül.
Úgy érzem, hogy az IT az, amire az emberek a legkevésbé szeretnek -pláne sokat- költeni.

Fos rendszerekhez fos szakma dukál. Meg szarrágás a másik oldalon.

--
robyboy

Feltettem. Azóta folyamatosan tűnnek el a startmenüből az ikonok. Csak a hátterük van meg, illetve kattintani is lehet rájuk, tehát működnek, csak nem látszanak.
Tegnap még csak a Chrome ikonja nem látszott, ma már 3 másik appé sem.

Felraktam szűz gépre. A legjobb az a szöveg volt, valami ilyesmi, hogy "a háttérben csodákat művelünk" a köszönjük a türelmet közben :) oh my God

Viszont ami érdekes, hogy friss telepítésnél fel sem ajánlja a Microsoft online fiók létrehozását, kapásból egy sima helyi adminisztrátori fiókot hoz létre. Ez meglepő, mert arra utal -szerintem-, hogy nem jött be Microsoft-éknak a nagy felhőbe mindent filozófia...

--
robyboy

A "háttérben csodákat művelünk"-ről jutott eszembe az a (szerencsére) egyszeri alkalom, amikor még a Win7-et telepítettem abból a célból, hogy majd Win10-re frissítem.
Felraktam, fekete képernyő, felraktam újra, megint fekete. Aztán amikor a harmadik alkalomnál is fekete volt a képernyő, valami sugallat hatására kihúztam a TV HDMI-jét és erre bejött a kép a monitoron. Szóval elsőre is felment, csak nem tudtam róla, mert a TV nem volt bekapcsolva...

:)

Azért az nagyon durva, hogy a korábban push-olt online fiókot mennyire a háttérbe rakták.

--
robyboy

Idézet:
"a háttérben csodákat művelünk"

Ne akard tudni, hogyan működik. Ne akard érteni. Csak fogyassz, fizess és mi csodát művelünk.

> friss telepítésnél fel sem ajánlja a Microsoft online fiók létrehozását, kapásból egy sima helyi adminisztrátori fiókot hoz létre

Aztán Internet kapcsolat volt-e telepítés közben? :D

volt.

Javítva: nem volt, csak azt hittem, hogy volt. Szóval semmi meglepő nincs, kérem oszoljanak :) továbbra is az online fiók a "menő" ?)

--
robyboy