"Az adóhatóság beszerzése miatt robbanhatott ki a Microsoft balhé"

 ( trey | 2018. január 23., kedd - 9:12 )
Idézet:
Valószínűleg ugyanaz történt mint Romániában: a szoftverlicenceket 20-30 százalékkal magasabb áron értékesítette a Microsoft viszonteladó partnere.

Az adóhatóság egyik milliárdos szoftverbeszerzése miatt robbanhatott ki tavaly év végén a Microsoft botrány - írja saját független forrásaira hivatkozva a Napi.hu. A hírmagazin értesüléseit szerint a NAV-val kötött szerződés egy nettó 46 milliárd forint értékű 2013-as keretmegállapodás része volt, elsőként itt talált visszaélést a Microsoft amerikai anyacége. A Napi.hu értesüléseit alapján egy 2014 májusban kötött szerződés valós és papírokon feltüntetett összege között több száz millió forintos különbséget találtak a belső ellenőrzést végző szakemberek.

A teljes cikk itt olvasható.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Előzmény:

https://hup.hu/node/156854

--
trey @ gépház

Nagyot változott a világ. Az egg-attack.com sem működik már flash hiányában és a weboldal is eltűnt :-)


Normális HUP-ot használok!

Érdekes dolgok ezek:

"Érdekesség, hogy a Microsoft Magyarországnál 2014-2016 között folytatták le a complience-vizsgálatot és bár a sajtóhírek szerint ezek vezettek a hazai cég korábbi kormányzati üzletágvezetőjének, Sagyibó Viktor menesztéséhez, mégsem ekkor hátráltak ki a gyanúsnak talált LAR-partnerek mögül. Erre csak akkor került sor, amikor Sagyibót tavaly novemberben a Miniszterelnökség miniszteri biztosnak nevezte ki.

A két pozíció között azonban egy meglepő kitérőt is tett: miután 2016 elején távozott a szoftvercégtől a Humansoft tulajdonosánál, a 4IG Zrt.-nél lett vezető. Innen állítólag épp a Microsoft távolíttatta el alig néhány hét után.

Iparági forrásaink szerint a mostani botrány indirekt kiváltó oka is Sagyibó távozásával köthető össze. A Microsoft eltávolított vezetőjének ugyanis a cég complience (megfelelőségi) előírásai szerint egy meghatározott ideig tilos elhelyezkednie a céggel kapcsolatban álló kormányzati szervnél, vagy minisztériumnál. Ennél is komolyabb érv lehet Sagyibó miniszteri biztosi pozíciója, hiszen így nem "egyszerű" partner lett, hanem ennél sokkal jelentősebb posztot kapott. Mivel a Microsoft belső szabályzatát az egykori vezető megszegte, az amerikai cég ezért döntött a drasztikus lépés mellett, hogy felmondta a kormányzati ügyleteket bonyolító partnercégéivel a szerződéseket."

Csak én érzem ezt logikailag problémásnak? Mármint hogy van egy alkalmazott, aki annak ellenére, hogy nem mehetne el a kormányzatba dolgozni, mégis ment,
ezért pedig a partnercégeket büntetjük?

  1. a partnercégek - tulajdonosai - engedték ez megtörténni..
  2. amíg az ex-alkalmazottat a kormány 'bujtatja' nem férnek hozzá,
    később is csak polgári peres eljárásban kérhetik számon rajta a szerzésősszegést..

De érted, hogyan tudták volna akadályozni, ha náluk nem volt alkalmazásban?

Sehogyan, sőt valószinűleg pont leszarják, vagy még inkább örülnek is neki, hogy bizalmas kerül a tűzhöz közel.
Biztos vagyok benne, hogy egészen más van a háttérben.

igen, most olvastam a cikket, hogy a cégeket valójában azért rúgták ki, mert túlszámláztak. Igen ám, de fent meg írták,
hogy milyen feltételekkel rendelt az állam, nem csoda, hogy nem annyi, mintha bemegy a shopban, és megveszi.

Nagyjából az egyetlen célja egy leánynak (főleg a Microsoft esetén, ahol itthon a sales-en kívül szinte semmivel nem foglalkoznak), hogy minél több profitot tudjon kilapátolni belőle az anya, ezért nem tűnik ez a szkenárió sem túl reálisnak.

Persze, csak biztos saját zsebre dolgozott, és a "túlszámlázás" nem az m$ profitját növelte. Aminek jó részét visszaosztotta, nem csoda, hogy miniszteri biztost csináltak belőle. Így működik a NER, nincs itt semmi látnivaló. :(((

Az egy jó kérdés, hogy a Sagyibó ügyből lett-e volna probléma, ha nem lett volna a 20-30%-os árkülönbség.

Néhány napja volt egy hír, a Xerox nyomtatók kapcsán, amit nem ennyire kapott fel a média. Csodák csodája, az is a NAV-hoz köthető. Ebben a cikkben van egy érdekes rész:

„Az FCPA azon vállalatokat és alkalmazottaikat, amelyek külföldi tevékenységük során korrupcióként definiálható cselekményt vagy annak kísérletét követik el, súlyos bírságokkal és egyéb retorziókkal bünteti. A külföldi illetőségű közreműködőket pedig az Egyesült Államokban található vagyontárgyaik, bankszámláik elkobzásával és befagyasztásával, valamint az országból való kitiltással sújtja.”

Aztán az is érdekes lehet, hogy állítólag a 2013-as keretmegállapodást még Vida „tolmácsot kérek” Ildikó írta alá.

A Microsoft csak azt tudja "büntetni" (szerződést felmondani), akivel szerződésben áll. A partnercég dolga olyan munkaszerződést kötni a munkatársaival, ami megfelel a MS követelményeinek, ha MS szerződést akar. Ezt nem tették meg - a MS felbontotta a szerződést. Ennyike.

De én jól értem, hogy a fickó nem a partnercégek alkalmazásában áll, hanem lényegében állami alkalmazásban?

Lehet kötni ilyen versenytilalmi-korlátozó szerződéseket, pl hogy ha elmész, X évig nem dolgozhatsz konkurrenciánál (vagy akit beleírnak a szerződésbe), különben gebasz.

Én ezt értem, csak a szövegből számomra az jön le, hogy van a fickó, ő aláírta, hogy nem mehet állami céghez. De ő mégis ment, megszegve
a szerződést. Ez tiszta sor, lehet érte polgári perelni. De hogy ezért a többi beszállítóval miért kell felmondani a szerződést, azt nem
értem.

Ha megszegett egy versenytilalmi megállapodást, akkor azért annak, akinek ez a dolga (és ez a partnercég), perelni kell, be kéne tartania.
A többi partnercéggel pedig azért bonbották fel valószínűleg a kapcsolatot, mivel korrupciógyanúsak a működésük.
A Microsoftnak sem jó, hogy a végfelhasználó felé azért drágák a termékei, mert a köztes szállítók korruptak.

+ az amerikai törvények az anyacégre, és a leányvállalataira is vonatkoznak, ami szerint ha nem lépnek fel a korrupció ellen, elkobozhatják az amerikában lévő vagyonukat, számláikat..

mivel a 'magyar emberek' nagyon nagyon nagyon korruptak, és a saját vagyonukra meg igényt tartanak a m$ tulajdonosai, így inkább a 'magyar embereket' rúgták ki...

A magyar MS partnercégek nem leányvállalatai az MS-nek.

azok nem, de az m$ magyarország/hungary v. épp ahogy most hívják igen.

és ha az m$ magyarország/hungary v. mifene nem lépett volna, - ahogy most állnak a dolgok, és ahogy szeretik a 'magyar embereket' - abból otthon áááámerikáában lehetett volna gond.

Beperli, megnyerik, visszakövetelik mondjuk a szerződésben meghatározott 3 havi bérét, a cég pedig bukik 4 milliárdot.
Érzed a problémát?

A Microsoft termékeinek a végfelhasználói ára magas lesz a korrupt beszállítók miatt, ez is egy kocka a társadalomban a Microsoftról kialakult képben (drága a termék), ami nem jó a Microsoftnak, pedig nem tehet róla. Nem tehet mást, mint lecseréli a korrupt beszállítókat, akik hajlandók voltak a korrupt hivatalnokot kiszolgálni.

Neki az az érdeke, hogy minél drágábban tolja az állam torkán le, a partnereinek (ha egyáltalán ezekben a szerződésekben nem a Microsoft Magyarország volt a fővállalkozó) minél kevesebb marzsot hagyva.

Ok, csak jelen esetben a partnerek tették zsebre a pénzt feltételezhetően.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nehezen hiszem, hogy a Microsoft nem követelt meg legalább formális egyeztetést.

Engem tavaly valami kormányzati főfejes hívott, de épp gyakornokaim voltak így sajnos tolni kellett. (tényleg mit tanítanak ezeknek mostanában?) Lehet ezért tűnt el (utódjának üzenném, hogy még mindig nincs lé és az IBTV-nek (hint drupal upgrade ...) papíron teljesen megfelelő XP-s Prescottok valószínűleg még mindig nem szeretik a Win10-et :))

"Microsoftról kialakult képben (drága a termék), ami nem jó a Microsoftnak, pedig nem tehet róla."

Bruhahahahaha!!
Ennyire nem kellene nyalnod a Microsoft seggét mert ez már a szánalmas kategória! :-)


Normális HUP-ot használok!

Tisztább lenne, ha a két volt delikvenshez hasonlóan kiirná, hogy ott dolgozók.

Sosem volt közöm a Microsofthoz.

Én úgy tippelem, eleve nem is lett volna szabad alkalmazniuk.

A partnercégek is jól láncra vannak verve a szerződéseikkel ám.
Mivel ezek tipikusan titkosak, nem tudni, de az USA törvények itt is hatnak az USA-beli cégekre, és egy partner korrupciója miatt őket is jól el tudják picsázni.

Egyik korábbi munkahelyemen mindig attól fostak, hogy kiderül valami gebasz és elveszik az exportjogot (márhogy az anyacégtől), viszont ez a külföldi telephelyeire és leánycégeire is kihat, s a külföldön termelt árut SE adhatja el külföldre.

tényleg hanyatlik a nyugat, nem kell nekik a magyarok pénze :))

optimista vagy

nem szeretik, ha helyettük más csontozza ki a klienseket :)

+1

Olyan kiforrottá vált nálunk a közbeszerzés, hogy már nem csak az államtól sikerült kilapátolni a pénzt, hanem a Microsofttól IS. :D

Majd jön a MészárOS <- leváltja a Windowst / Linuxot / bármi mást :)

:D

dupla

--
robyboy

ButcherOS ?

--
robyboy

20-30 százalékos különbség volt a tényleges árhoz képest
Akkor peldaul a diszk-gyartok is kicsit megkapirgalhatnak az itthoni dolgokat. A napi.hu-s cikkben emlitett kozpontositott kozbeszerzesen tipikusan 2x-es arak vannak a szabadpiacihoz kepest. Ha csak 20%-kal lennenek dragabbak, olyan boldogak lennenk mint a pinty.

De legalább a központosított közbeszerzésben nagy a választék és gyors az ügymenet. Ja mégsem.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

"A kevesebb választék az olcsóbbságot is eredményez"

az a lenyeg hogy papiron minden rendben legyen!

Valami hasonlót képzelj el, és akkor talán leesik, miért ilyenek az árak...:

Kérek árajánlatot 3TB-os merevlemezekre, (7200rpm, 128M cache, 3.5" méret, 3 év garancia... meg egy rakat egyéb paraméter, amiknek teljes egészében most a piacon megfelel mondjuk 6-8 tipus). Ez eddig megugorható, nem problem. De van néhány egyéb feltétel, ahogy a közbeszerzési árlista esetében is: Az ajánlati árat Ft-ban kell megadni, az ajánlatnak 2019.06.30-ig érvényesnek kell lennie, szállítási határidő a rendelést követően 8-15 nap, fizetési határidő szállítást követő 30-60 nap. Könnyítés, hogy a várható darabszám 10 és 500 darab között lesz.

Ööö...

Tehát MÁSFÉL ÉVRE ELŐRE tudd shortolni a dollárt, 3 év gari, állami szférában a 30-60 nap az fél év minimum, és legalább 500 db legyen midnenből, mert lehet, hogy 10-et kérni fognak, de talán, _talán_ 500-at is.
Mindezt egy olyan termékcsoportra, ami fél év alatt elavul.

Jól értem?

Nagyjából. A lényeg az, hogy a most megadott árat kell tartanod mondjuk másfél évig, tudd szállítani a most specifikált eszközt ennyi ideig, adj rá kellően hosszú garanciát, vállald a gyors szállítás/lassú fizetés párosítást... Na ezért (meg persze n+1 egyéb okból) nincs köszönőviszonyban sem a központosított közbe' szerzési ár a sarki pécésbolt napi áraival...

intézményesített korrupció

Ezért is szokás "közbe' szerzés"-nek nevezni...

Az a baj hogy a torveny van fosul megfogalmazva. Ugy meg akar egeszen effektiv lenne a nyilt versenyeztetes (a.k.a. mezei kozbeszerzes) ha van egy projekt, arra ott a 15M+ zseton (atlepi az ertekhatart), 1-2 honap alatt lebonyolitjuk, es akkor tenyleg jo aron megjon a cucc. Ez idaig fasza is lehetne. Marmint idealis esetben.

De egy-masfel evre elore, szoszerint parezres teteleket igy osszevonni _csakazert_ mert _ugyis_lehet_ ertelmezni a torvenyt, az ugye elegge arrol szol hogy "akit meg akarunk szopatni azt megszopatjuk, akit meg nem, azt nem". Es ugye informatikahoz mindenki ert: a jogasz, gazdasagis, ugyintezo, etc siman felismeri hogy "ja, ez is kell ahhoz hogy munkaidoben kiscicas videokat nezzek a pofakonyvon _tehat_ ez informatika _tehat_ osszevonjuk". Meg akkor is ha rohadtul semmi koze nincs a ket beszerzesnek egymashoz,
sem projekt-ertelemben, sem tamogatasi forma ertelmeben, sem felhasznalasi cel ertelemben, sem szakmailag (maximum ugyanaz a szamlazasi cim, amire kered a szamlat az adott csetreszre).

Ezek a követelmények csak és kizárólag azért kerülnek be, hogy felhajtsák mesterségesen az árat és működhessen a pénzszivattyú.
Nem azért, mert erre valójában szüksége van az államnak.
Aki meg nem hajlandó részt venni a pénzszivattyúban, azt a feltételekkel 1. ki lehet zárni, 2. orbitálisan meg lehet szívatni.

+1 Munka is hasonloan mukodik allamnak. Adj ajanlatot a semmire, mert semmit nem tudnak. Utana mivel nekik mindegy (hiszen az ar mar fix), nem sietnek semmivel sem, sot varnod kell az egyes fazisok elvegzesere, mert nem ernek ra most atvenni, elmondani az elkepzelesuket, betanitasra menni stb..

En mar ha allami intezmenynek csinalok valamit, akkor araimat 3-al szorzom.

A központosított közbe' szerzés (sic!) árlistája érdekes állatfaj: hónapokkal előbb (előző év Q3?) le kell tenni az asztalra úgy, hogy a megadott árat a beszállító az ajánlati kiírásban foglalt időtartamon belül tartani köteles. Senki nem fog arra bazírozni, hogy olcsóbblesz a hardver, sokkal inkább arra, hogy biztosan ne bukjanak rajta.

A közbe-szerzés az túlárazott egész Magyarországon. De ez máshol sincs nagyon máshogy. Az adófizetők kiváló fejőstehenek.

Nem védeni akarom ezt a tróger rendszert, de valószínűleg a mutyin kívül az is benne van az árban, hogy egész évben a januárban kitalált fix áron kell adni a cuccot, meg pontosan ugyanabból kell készleten tartani csere példányokat. Fizetni meg jó, ha fél év múlva elkezdenek a cuccokért, ha éppen akkor nem zárolja az állam az adott állami szervezet kvótapénzét az államkincstári számlán, mert inkább stadionra szeretnék költeni és hát az mégsem járja, hogy üres maradjon a kincstár.

Szóval ha egy évig benne áll a pénz, mert plusz cuccokat kell készleten tartani, nem fizetik ki a cuccokat, az adóhatóság viszont már számlázáskor kéri az államtól meg sem érkezett bevétel adóvonzatát, ami miatt mondjuk hiteleket kell felvenni, hogy ne vigye csődbe a céget az állam, akkor még teljesen jószándékkal is igencsak megvastagszik a ceruza. És akkor milyen vastag kell legyen, ha még mutyiznak is.

szerk: ja közben látom, más is hallott már erről :)

.

46 millllliááárrrrd! Netttttooo! Micsoda szélsősségek! Micsoda állami pénz! Micsoda embertelen összegek! Micsoda pazarlás! Micsoda dühösség van bennem!

korrupció, korrupció, hallgass a szívedre szavazz a fideszre, migráncsok, veszély, háború, megvédjük, csúnya EU, MészárOS, Mr. Serial, etc... etc...

--
robyboy

Inkább hagyom, nem hiányzik a flame...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Van még ember e tájon, akinek nincs jól átmosva az agya a királyi demagógiával?

--
robyboy

Remélem, mert elmagyarázhatná nekem ezt az e-thingyt. Kezdhetné a KRX-el aztán jöhetne a eszignos baromsággal aztán érdekelne, hogy a pármilliárdból miért nem lett egységes (haverok,buli, fanta). Vagy, hogy ennek a KRX-nek mi a halál értelme van (azon kívül ;)) mikor pdf-hez lehet fájlt csatolni (és teleokádni metaadattal) és szépen alá lehet írni digitálisan, hogy utána ne bántsák.
Aztán azt is elmagyarázhatnák, hogy, hogyan fért bele a "trust thingybe" az, hogy valaki valamit egyszer letölt az oda van, de kell rá archiválási szabályzat (nincs pénz a sokmilliárdos felhőbe winyóra?). Ezt, hogy kell implementálni? Man in the middle? Amikor az ügyintéző letölti a MoHu-ról XY adóbevallását, és lehet köze nincs az adóhoz, dehát adótitok meg ilyenek nowadays. Sőt baromira érdekelne, hogy melyik az a cég aki mindezért egy fillért kapott. (légyszi ne a Kopint-Datorg NISZ legyen) ;)

E-kat, E-Szigno , E-fszm.. Konkrétan mindenhez más és más program "tartozik" by-the-nisz. Ez az elektronikus aláírás őrület jó kör volt / lesz. + cégkapuról ne is beszéljünk + a "tarhely.gov.hu"-ról ... :) + ezeknek az összefésüléséről + ... áh.. hagyjuk is :)

E-kat egy csoda program amúgy. HW kulcshoz valamiért a PIN azonosításnál kéri a Java-t. Rendben. Na igen. De ha 64bit oprendszer van, akkor kéri a 32bitest _is_ + a 64bitest _is_. Anélkül "nem jó a pinkóóóód" hibával eldob a francba :D Csudálatos program.

Bár gyanítom hogy ott nem az eKat igényel ilyesmit, hanem a Gemini krokett verseny** izé Gemalto* "HW kulcs kezelő SW" ...

Külön jó amikor több kulccsal kell dolgozni egy gépen. Csoda.

Először gondoltam rá, hogy FTS (Fuck This Shit) formátumba küldjük a választ . Aztán rájöttem, hogy ezek csak tesztelnek, hogy felismerem-e a ZIP magicet. (És itt javasolnám egy NKE szemináriumra (mert itt mint kiderült nem mindenki ismeri fel a ZIP magicot :(), bár kis ráhatás kellene mert az egyetlen dolog amit a kollégák megtanultak eddig, hogy hogyan kell egy PDF-ben baromi gyorsan kikeresni a választ a "vizsgakérdésekre" (ami egyébként baromi nagy haladás onnan ahonnan elindultunk ;)) (Szerintetek egy sqsh megfogná őket?)

"Az örzőkre ki vigyáz?" alapon a "NAV-ot ki ellenőrzi?"
--
"Sose a gép a hülye."

Az már kiderült. Legutóbb Vida Ildikó utasította a NAV néhány dolgozóját, vizsgálják ki, hogy neki, vagy a NAV-nak volt-e szerepe az étolajjal kapcsolatos korrupciós ügyben. Teljesen logikus döntés, hiszen ők hozzáférhettek minden adathoz/irathoz, így egy hétvége elég volt a vizsgálathoz. Ha ezzel – mondjuk – a Nemzeti Kéményseprők Országos Szövetségét bízzák meg, akkor sejthető, hogy sokkal tovább tartott volna, amíg az ügy végére járnak. Ráadásul, a megfelelő képzettség hiányában, még az is előfordulhatott volna, hogy valamit félreértenek, és a végén még téves következtetést vonnak le.

Nekem a "01TESZT" fantázianevű ÁNYK-s "integritás" formanyomtatványuk a halálom. ;)

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/microsoft-botrany_a_rendorseg_beszerzese_is_aggalyos_volt.657737.html

„Nemcsak a NAV, de az ORFK szoftverbeszerzését is gyanúsnak találták a Microsoft revizorai, amikor a magyarországi leány szerződéseit átvilágították. [...]

Míg az adóhivatal 73 989 forintos nettó egységáron szerezte be a maga 8820 darab Office Standard 2013-as csomagját, addig a rendőrség 2275 darabért 100 912 forintos egységárat fizetett. Itt ugyan a beszerzés volumene eltér, de szinte pontosan ugyanígy 30 százalékos eltérés volt az Office Pro Plus 2013-as szoftvereknél is, melyből a NAV 2275, az ORFK pedig 2000 darabot vásárolt. Előbbi 100 912 forintot, a rendőrség pedig 131 800 forintot fizetett.”

Közben az ebay-en úgy 2000 forint egy MS Office licenc darabja. Mennyiségi vásárlásnál még kedvezményt is illene adni. NAV-nál nem hallottak még az EU új szoftverlicenc szabályozásáról? Már nem is annyira új mert évek óta érvényben van.


Normális HUP-ot használok!

https://444.hu/2018/10/17/nem-indult-nyomozas-a-magyarorszagi-microsoft-korrupciogyanus-ugyei-miatt

2017 decemberében hirtelen távoznia kellett a magyarországi Microsoft négy vezetőjének, miután az amerikai cég nyomozást indított a leányvállalat korrupciógyanús ügyei miatt. Úgy tűnik, a hazai elszámoltatástól senkinek sem kell tartania, ugyanis hiába érkezett feljelentés az ügyészségre, bűncselekmény hiányában nem indult vizsgálat az ügyben. Ez Polt Péter válaszából derül ki, melyet Mesterházy Attila írásban intézett hozzá. A dokumentum szerint a feljelentést ez év április 24-én utasították el.

szeretnem ismet megkoszonni annak a 2 millio agyhalottnak akik segitsege nelkul nem lenne ez lehetseges...