Az AMD megnyitja a hivatalos Vulkan Linux driverének forrását

Címkék

A Phoronix úgy értesült, hogy az AMD rövid időn belül megnyitja hivatalos Vulkan Linux driverének forráskódját. Részletek itt.

Hozzászólások

Wow, ez jó hír. Azért mielőtt rohannék AMD-t vásárolni, várjuk ki amikor _tényleg_ kinyitják.

na hurrá, végre.

--
GPLv3-as hozzászólás.

jeeeee

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"

2 évvel ezelőtt lett volna értelme, de most? A közösségi Vulkan driver, a RADV mostanra már sok esetben elérte az eddig zárt forrású "hivatalos" driver sebességét, a maradékot meg majd ellesik belőle, amint megnyitják a kódot. Ráadásul a RADV a Mesa-hoz kapcsolódó közös kódok miatt out of the box támogatja a Wayland-et és a PRIME-ot, amit a hivatalos driver egyelőre valószínűleg nem. Az egyetlen előnye az offisöl drivernek perpill a Dotában nyújtott nagyobb teljesítmény és a béta állapotú multi GPU támogatás, de van egy olyan érzésem, hogy az amúgy is kis számú Linuxos gamer közül ez utóbbi még annál is kevesebbet érint. Sőt, az egy kézen megszámolható natív linuxos Vulkan játék közül valószínűleg egyik sem használja ki ezt a featuret.

Tehát, ha jól értem, lesz 2 nyitott forrású vulkan, és egy zárt és egy nyitott open gl? És akkor majd hogyan döntöm el, hogy melyiket kellene használnom? Vagy valami.

Nem olyan bonyolult a képlet :) Minden értelmes disztróval jönni fog a Mesa-val együtt a nyílt forrású OpenGL és a RADV. Előbbi bőven veri sebességben a zárt forrásút, egyetlen "hiányossága" hogy nem támogatja a Compatibility Profile-okat, de azt úgyis csak néhány legacy alkalmazás használja. Utóbbi casual felhasználásra teljesen jó, és valószínűleg sebességben is hamar eljut a frissen nyílttá tett Vulkan driver szintjére.

Plusz a Mesának megvan az az előnye is, hogy mindig szinkronban van a legfrissebb kernellel/X szerverrel, ellentétben a random időközönként kiadott "hivatalos" AMD csomaggal.

Szóval valószínűleg zéró esetben lesz szükséged a Mesa helyett a hivatalos csomagra.

Ezek után az NVIDIA egy vicc marad Linux alatt..

Lehet, hogy vicc, de működik. Kivéve, amikor nem :-)

Emlékszem, valamikor réges-régen volt egy ilyen nyílt forrásos AMD ígéret. A következő gépemben AMD kari lett. Meg is bántam. Azóta se veszek AMD-t.

De ha tényleg nyílt forrás alapon jól fog működni minden, akkor fogok újra AMD-t venni.

Az is vicc, hogy a zárt forrású AMD drivert meg erőteljes nyögésekkel is csak elvétve lehet beizzítani.
Rákérdeztem és a válasz az volt, hogy az nem is annyira pórnépnek készült, használjam inkább a disztribbe beépített nyíltat. LOL (Utóbbira azt mondják, hogy f@sza gyors, ez igaz is, csak éppen nem teljes értékű - nem részletezném miben.)

Mint ahogyan az AMD is. Van n+1 driver már rá, de mindegyik máshogyan szar. A legröhejesebb az egészben, hogy a messze leghasználhatóbb (és sajnos legbutább) Mesas verziókat nem is az AMD fejleszti. Azt nem értem, hogy akkor mi a bánatnak a saját nyílt vacak, a fenének nem oda öntik a zsét, amit amúgy mindenki használ.

Persze az NVIDIA is megéri a pénzét, ha wayland alatt akarod használni, akkor vagy pöcsölöd magadnak a Mesát (jobb esetben a disztród úgy szállítja), vagy marad a noveau, ahol minden tiszteletem a fejlesztőké, de gyakorlatban alap desktopon túl semmire se jó (nekem arra se, időközönként buffer overflow-val szétfagy az OS).

Kész vicc, hogy a GPU piacon leggyógyegerebb Intel képes egyedül használható megoldást adni Linuxon. Várta mindenki a Steam játékokat, Waylandod, Vulkan API-t Linuxra, mint a messiást, de sajnos nem igazán lett jobb a helyzet.

Mutassatok mar meg a bugreportokat a freedesktop bugzillaban, amiket bekuldtetek. Tobbet er egy bugreport, mint minden forumot telesirni, hogy milyen szar az AMD / Nvidia / Intel / ...
Amugy a tenyek kedveert megjegyzem, hogy foleg AMD alkalmazottak fejlesztik a kernel (radeon, amdgpu) / X / mesa (r200, r300, ... , radeonsi) drivereket. A RADV Vulkan driver az, ami nem toluk jott.

Van egy olyan érzésem, hogy az itt "pityergők" többsége már 10+ éve túl van a bugreportokon és a zárt driverrel való kínlódáson.
Kb. 12-13 éve rengeteget kínlódtam az fglrx diverrel. Akkor vettem utoljára ATI/AMD kártyát. A pofátlanság netovábbja volt, hogy notebookban található videokártya driver fejlesztését azelőtt abbahagyták, mielőtt egy stable-t kiadtak volna.

Szerintetek az lehet, hogy Arch-on a vulkan-radeon csomag telepítése után elment a hang?